1. Markten Live
 2. Live blog

Apple houdt Wall Street aan de grond

De vrees voor een slechte verkoop van de nieuwe iPhone zette Apple én Nasdaq onder druk. De meeste Europese beurzen bleven dinsdag dicht.
 • Tot morgen

  Bedankt voor het lezen en tot morgen.

  Op de agenda morgen:

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  - Consumentenvertrouwen (Conference Board) december, 16 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dalenys: openbaar overnamebod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. T.e.m. 22 januari.

 • Intervest O&W neemt Nedcargo-site over

  Nog een vastgoednieuwtje van vrijdagavond: de vastgoedgroep Intervest Offices & Warehouses koopt voor 13,8 miljoen euro de logistieke site Nedcargo in Zellik. De betaling gebeurt volledig in nieuwe aandelen tegen een waardering van 20,70 euro. De schuldgraad van de gereglementeerde vastgoedvennootschap zakt daardoor met 1 procentpunt naar 45,7 procent. 

  De site van 26.000 vierkante meter levert een hoog initieel huurrendement op van 8 procent, maar de gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedraagt nog amper 2,4 jaar. In 2020 zijn er dan ook renovatiewerken nodig.

   

 • Apple en leveranciers duwen Nasdaq halve procent lager

  De vrees voor een slechte verkoop van de iPhone X bepaalt vandaag de richting van de Nasdaq. De belangrijkste index op de technologiezware beurs gaat een halve procent lager.

  Boosdoener van de rode sessie is Apple met een verlies van 2,5 procent.

  En ook zijn chipleveranciers zijn in slechten doen: Micron Technologies (-4,7%), Broadcom (-2,5%), Skyworks Solutions (-2,5%), Qorvo (-3,5%) en Lumentum Holdings (-4,9%). Logisch, als de iPhone X niet goed verkoopt, zal Apple minder van hun chips nodig hebben.

 • Immo Moury houdt winst op peil

  Het was vrijdagavond nog tussen de mazen van het net gevallen, maar de gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) Immo Moury - niet te verwarren met het bouwbedrijf Moury Construct van dezelfde familie - legde nog zijn halfjaarraport voor. De nettowinst in de zes maanden tot eind september, zonder waarde-aanpassingen van de gebouwen en financiële derivaten - belandde op 754.000 euro. Dat is een fractie meer dan de 752.000 in dezelfde periode vorig jaar. Operationeel bleef de winst perfect stabiel op 782.000 euro.

  De waarde van de vastgoedportefeuille van de kleinste genoteerde GVV, die vooral in Luik actief is, zakte weliswaar van 27,46 naar 26,94 miljoen euro. De bezettingsgraad kalfde lichtjes af van 95,8 naar 95 procent.

  Immo Moury financiert zich amper met schulden. De schuldgraad is met 18,1 procent zeer laag.

  De intrinsieke waarde per aandeel bedroeg eind september 48,37 euro.

 • Apple houdt Wall Street aan de grond

  De Dow Jones startte licht lager, maar na tien minuten handel staat de sterindex weer in de plus (+0,1%). De S&P 500 staat wel nog 0,1 procent lager.

  Apple (-2,8%) weegt met z'n ruime verlies zwaar door op de Dow en Nasdaq. De verkoop van de iPhone X loopt niet lekker. Verscheidene analisten hebben al hun verkoopprognoses neerwaarts herzien.

 • Winkelvastgoed besluit belabberd jaar met reuzendeal

  Het winkelvastgoed heeft een belabberd jaar achter de rug op de beurs. Toch zijn de resulaten niet van die aard om ongerust te zijn.

  Over de Nederlandse megadeal van Retail Estates zijn de analisten zelfs erg lovend. Zowel Bank Degroof Petercam als KBC Securities verhoogde vorige vrijdag de rating voor Retail Estates naar 'kopen'.

 • Beurshandel AB InBev steeds minder 'Brussels'

  De Brusselse beurs ziet voor het vierde jaar op rij de handel in haar enige zwaargewicht, AB InBev, naar Wall Street verkassen.

  Euronext neemt nog maar 47 procent van de handel in AB InBev voor zijn rekening, tegenover net minder dan de helft in 2016 en nog bijna vier vijfde in 2010.

 • Kerstkatertje in New York

  De Amerikaanse beurzen gaan een lagere opening tegemoet, geven de futures aan. De future op de Dow Jones staat 0,2 procent in de min, die op de Nasdaq zelfs 0,5 procent.

  De druk komt vooral van Apple en een aantal chipproducenten. De verkoop van de iPhone X van Apple loopt niet naar wens en verscheidene analisten hebben al hun verkoopprognoses neerwaarts herzien. Gisteren en vandaag kregen toeleveraars van Apple al rake klappen in China en Taiwan.

 • Hamon laat beleggers in het ongewisse

  Bij Hamon blijft het wachten op nieuws. Het is onduidelijk of de aandeelhoudersvergadering van vrijdagmiddag - die de voorbije dagen tot tweemaal toe met een aantal werd uitgesteld  -  uiteindelijk heeft plaatsgevonden. Eerst werd de vergadering naar vrijdagavond verschoven, nadien naar zaterdagnamiddag. Bij het bedrijf klinkt het dat er 'binnenkort' meer te melden is. Het aandeel werd vrijdagmiddag geschorst.

  Op die vergadering hadden de aandeelhouders groen licht moeten geven voor een gigakapitaalverhoging tot 70 miljoen euro, bijna het dubbele van de huidige marktkapitalisatie. Hamon sukkelde de voorbije jaren van kapitaalverhoging naar kapitaalverhoging. Door de crisis in de elektriciteitssector en de lage olieprijzen investeren energiereuzen veel minder in grote projecten en heeft Hamon, een producent van koeltorens, schouwen en industriële warmtewisselaars, minder werk.  

  Het aandeel was tien jaar geleden nog meer dan 48 euro waard. Vrijdagmiddag werd het aandeel geschorst toen het op 1,8 euro noteerde. Daardoor is het weinig waarschijnlijk dat aandeelhouders zullen staan te trappelen om nog eens geld toe te stoppen aan het bedrijf. Een jaar geleden werd al 43 miljoen euro opgehaald aan 3,615 euro per aandeel.

  Een oplossing bij Hamon kan er alleen komen wanneer de twee grote aandeelhouders, de Waalse overheidsholding Sogepa (44,2%) en de oprichtersfamilie Lambilliotte (38,5%) een vergelijk vinden over wie hoeveel op tafel legt. De kleine aandeelhouders stonden er bij en keken er naar.

 • Financials en vastgoed in trek in China

  De Chinese beurzen zijn duidelijk hoger gesloten met 0,8 procent winst in Shanghai en 0,4 procent in Shenzhen. De handel was lichter dan normaal met het jaareinde in zicht. Vooral financiële aandelen en vastgoedwaarden deden het goed.

 • Boxing Day

  De beurs van Londen is vandaag dicht omdat de Britten ‘Boxing Day’ vieren. In andere Europese landen is er geen handel omdat het tweede kerstdag is.

  Over de oorsprong van ‘Boxing Day’ doen verschillende theorieën de ronde. Wellicht gaat de term terug naar een traditie van begin 19de eeuw in Engeland waarbij postbodes, loopjongens en dienstpersoneel een ‘Christmas-box’ kregen. Dat kon wat zakgeld zijn of een kerstgeschenkje dat ze ontvingen als dank voor hun diensten tijdens het voorbije jaar.

  Boxing Day is al sinds 1871 een ‘bank holiday’ in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Het is bovendien een echte shoppingdag in het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland – vergelijkbaar met Black Friday (de dag na Thanksgiving) in de VS – waarop veel winkels forse kortingen geven.

  Kooplustigen vormen op Boxing Day 2016 een rij voor het warenhuis Selfridges in Oxford Street in Londen. ©Photo News

 • Euro blijft stabiel

  Tegenover de dollar blijft de euro vanmorgen stabiel na gisteren licht (+0,1%) te zijn gestegen. Een euro is momenteel 1,1871 dollar waard. Daarmee blijft de Europese eenheidsmunt min of meer op het niveau dat deze zomer werd bereikt. De hoogste koers – 1,2036 dollar - werd dit jaar aangetikt op 8 september. Het was toen van begin 2015 geleden dat de euro nog zo sterk stond.

  Vrijdag verzwakte de euro met 0,1 procent nadat bleek dat partijen die naar onafhankelijkheid streven, de Catalaanse verkiezingen hadden gewonnen en dat de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, de conservatieve Partido Popular, zware klappen had gekregen. De Spaanse koning, Felipe VI, riep zondag de nieuwe verkozenen van het Catalaanse ‘Parlament’ op een nieuwe confrontatie met Madrid te vermijden.

 • Iets meer aandelen Deceuninck

  Door de uitoefening van 48.654 warrants zijn er op 21 december evenveel nieuwe aandelen Deceuninck bijgecreëerd. Daardoor zijn er nu 136.383.256 aandelen Deceuninck in omloop, laat de producent van pvc-ramen weten in een persbericht.

 • Aziatische beurzen gemengd

  In Tokio lieten de voornaamste indexen kleine verliezen optekenen. De Topix, die naar zijn hoogste punt sinds 1991 is geklommen, eindigde 0,3 procent lager, de Nikkei225 gaf 0,2 procent prijs. De druk kwam onder meer van Sony (-0,9%) en robotfabrikant Fanuc (-1,2%). Beleggers bouwen hun posities in grote bedrijven af en houden meer cash aan met het oog op het jaareinde.

  Meevallende macro-economische cijfers brachten geen soelaas. De kerninflatie in Japan kwam in november uit op 0,9 procent. Dat is beter dan verwacht (0,8%), maar wel nog altijd ver verwijderd van de 2 procent die de centrale bank nastreeft.

  Marktenstrategen verwachten dat de Japanse beurzen weer zullen aantrekken na de feestdagen. Ze hebben overigens een goed jaar achter de rug. De breed samengestelde Topix won dit jaar circa 20 procent en kende zijn beste jaar sinds 2013.

  In China is de beurs van Hongkong dicht om ‘boxing day’ te vieren, maar er is wel handel in Shanghai en Shenzhen. Beide beurzen laten kleine tot matige winsten optekenen. Vermits de verbinding met Hongkong stilligt, zijn de handelsvolumes kleiner dan gewoonlijk.

  De beurs van Taiwan verliest een procent. In Taiwan noteren verschillende toeleveraars van Apple en zij reageren negatief op de door analisten verlaagde vooruitzichten voor de verkoop van de iPhone X.

  In Seoel gaf de Kospi-index 0,3 procent prijs. De beurs van Sydney is vandaag gesloten.

  Als kerstman verklede verkopers en verkoopsters in de Marunouchi-shoppingwijk in Tokio ©AFP

 • Geen handel in Brussel

  Goedemorgen! De meeste beurzen in Europa houden op tweede kerstdag de deuren gesloten. In de regio Azië/Stille Oceaan was er geen handel in Hongkong en Sydney. Straks opent Wall Street wel opnieuw de deuren.

  Onze berichtgeving zal vandaag noodgedwongen dus beperkt zijn.

  Drukte op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud