Apple is een Microsoft kwijt

Yen-biljetten op het hoofd van een ambachtsman, met de bedoeling om geluk te brengen - Foto Reuters ©REUTERS

Nokia crasht na het schrappen van zijn dividend. Apple crasht na een flauw kwartaalrapport en is sinds de piek van 702 dollar per aandeel al de totale beurswaarde van Microsoft kwijtgespeeld.

Hier vindt u de li­ve­ver­slag­ge­ving over de mark­ten: in­for­ma­tie van de re­dac­tie, van beurs­hui­zen, sites en so­ci­a­le net­wer­ken. Van­daag zijn uw ver­slag­ge­vers Kim Evenepoel en Guido Meeussen. Heeft u sug­ges­ties, vra­gen en/of op­mer­kin­gen: aar­zel niet, we hou­den er in de mate van het mo­ge­lij­ke re­ke­ning mee.

18.00 uur: We sluiten af. KBC was vandaag de grote winnaar in de Bel20. Analisten van Rabo voorspellen dat KBC een speciaal dividend van 0,50 euro per aandeel zal uitkeren. Maar de beursdag stond toch vooral in het teken van Apple. Het bedrijf werd op één dag 50 miljard dollar minder waard. Dat leidt op allerhande blogs tot heftige discussies over de toekomst van Apple. Zijn de iGlorietijden voorbij?

17.25 uur: Dit willen we jullie niet onthouden. 'De altijd fijnzinnige NY Post', aldus een collega.

17.00 uur: Collega Kurt Vansteeland merkt op: sinds de piek van 702 $ bij de lancering van de iPhone 5 verloor Apple een slordige 230 miljard dollar beurswaarde. Dat is meer dan de totale beurswaarde van rivaal Samsung, omgekeerd 200 miljard dollar, en ongeveer krek de beurswaarde van Microsoft. 

 

16.11 uur: De Amerikaanse beursindexen blijven stijgen. De S&P500 op hoogste peil sinds december 2007. 'The great rotation', volgens  Bank of America. 'Out of bonds, into stocks'

S&P 500 just broke through 1500 points. Last time was Dec. 2007. $$ — financial acrobat (@finansakrobat) 24 Jan 13

 

BofA: THE GREAT ROTATION IS HERE businessinsider.com/bofa-the-great... — Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 24 Jan 13

 

15.59: Apple gaat onderuit, maar Netflix gaat door het dak. De jaarresultaten van Netflix, gespcialiseerd in on-demand internet streaming,  worden enorm geapprecieerd door beleggers.

Netflix posts largest gain since October 2002; stock jumps more than 40% at US market open on strong earnings - CNBC, MarketWatch — Breaking NewsVerified (@BreakingNews) 24 Jan 13

 

15.48 uur: Reuters meldt dat GBL zijn obligatieplaatsing heeft ingetrokken. Investeerders vinden de voorwaarden niet aantrekkelijk genoeg. GBL maakt later vandaag nog de nieuwe voorwaarden bekend.

$GBLB revises conditions of GDF Suez Exchangeable bond issue bit.ly/UYRePT... — Hans D'Haese (@HansDHaese) 24 Jan 13

 

15.32 uur: Apple opent 10 procent lager en zakt tot 458 dollar, het laagste peil in een jaar tijd. Apple verliest vandaag zomaar even 50 miljard dollar beurswaarde. Dat is meer dan de totale beurswaarde van GDF Suez.

Apple suffers the biggest drop in three years. Traded down 11% in the open. $AAPL — financial acrobat (@finansakrobat) 24 Jan 13

 

15.16 uur: De discussies rond Apple lijken steeds meer op de typische emotionele woordenwisselingen tussen believers en non-believers. Maar fundamenteel is de vraag natuurlijk 'dreigt Apple een gewoon bedrijf te worden' (zie Bear&Bull). Of komt Apple toch nog met een innovatie die meteen een nieuwe markt creëert? De concurrentie zit alvast niet stil. BusinessInsider bericht dat Google niet enkel aan een Google bril werkt, maar ook aan een Google polshorloge. Die zou uiteraard véél meer doen dan het correcte uur weergeven - ze zou goed zijn voor email, navigatie en productinformatie. Combineer dat met een app zoals Field Trip (nog niet verkrijgbaar in België) en we hebben een 'wearable device' dat u uit eigen beweging voorziet van cruciale informatie, zelfs wanneer u er zelf niet aan dacht. Het pijnlijke zou zijn dat Google misschien Apple voorbijsteekt terwijl de producent van iPhone en iPad ook zelf werkt aan zo'n 'slimme polshorloge'. 

15.05 uur: Het Belgisch ondernemersvertrouwen is een tegenvaller. De zogenaamde conjunctuurbarometer van de Nationale Bank daalde van -11,8 in december tot -13,2 in januari. Vooral in de industrie zijn ondernemers minder optimistisch geworden over orders, vraag en werkgelegenheid.

14.51 uur: De terroristenjaagster wordt inderdaad hoofd van de SEC. Een bron bij het Witte Huis heeft laten weten dat president Obama later vandaag Mary Jo White gaat nomineren voor de functie.

14.48 uur: Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsvergoeding in de VS zakte vorige week naar een dieptepunt in vijf jaar. 330.000 mensen vroegen vorige week de vergoeding, 5.000 minder dan een week eerder, terwijl economen gemiddeld een vermeerdering van het cijfer tot zowat 355.000 hadden verwacht.

14.25 uur: En blijkbaar moeten we inderdaad niet meer achter de duik van Ablynx zoeken dan de eerder gemelde mistrade. Het aandeel staat intussen op een verlies van een kleine 5 procent.

14.13 uur: We belden Edwin Moses, CEO van Ablynx. Hij had blijkbaar ook al rondgebeld om uit te zoeken wat er gaande was. Zijn reactie: 'Apparently it was a mistrade. That is what the bankers told me.' Of er nieuws over een of andere klinische studie op komst was? 'No.'

14.04 uur: Flash crash bij Ablynx. Het aandeel dook plots 10 procent lager, zonder concrete aanleiding. Ook de analisten reageren verrast:

 

#Ablynx intraday -10% Mistrade? Fat Fingers? Fout limietorder? Hier weten we niks. Tenzij tegenbericht: bijkopen ! twitter.com/TSimonts/statu…— Tom Simonts (@TSimonts) January 24, 2013

 

13.35 uur: Bizar schuldbeheer bij Spanje. Collega Daan Ballegeer ontdekte dat de Tesoro Público dit jaar in december maar liefst 56,9 miljard euro aan schuldpapier wil slijten. Dat is meer dan in de maanden april tot en met augustus samen (56,8 miljard). Nochtans vervalt er in december maar voor 4,2 miljard euro aan schulden. Dat lijkt op het proberen door te slikken van een watermeloen.

13.01 uur: Dat winstkwartaal van Nokia was een verrassing, maar die volstond niet om de jaarverliezen uit te wissen. Over heel 2012 ging de gsm-bouwer 3,1 miljard euro in het rood. En daarom beslist het bedrijf om voor het eerst in liefst 143 jaar geen dividend uit te keren.

12.03 uur: De cijfers van Nokia beginnen binnen te druppelen. In het vierde kwartaal werd een winst per aandeel geboekt van 0,05 euro. De operationele winst bedraagt 439 miljoen euro.

11.38 uur: De Dreamliner van vliegtuigbouwer Boeing blijft voorlopig aan de grond gekluisterd. Het onderzoek naar de oorzaak van de ontbrandende batterijen in het toestel sleept aan.

11.19 uur: Ratingbureau Fitch waarschuwt dat de Britse banken meer kapitaal nodig hebben, omdat ze de risico's van hun vastgoedleningen onderschatten. Daarmee zit de kredietbeoordelaar op dezelfde lijn als de Bank of England. Die liet in november al weten dat de vier grootste banken van het land, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds, hun kapitaalbuffers overdreven als gevolg van de manier waarop ze de risico's inschatten.

11.03 uur: Staalreus ArcelorMittal sluit 7 van de 12 koude lijnen in Luik. Zowat 1.300 banen staan daardoor op de tocht. Dat heeft de directie donderdagochtend aan de vakbonden bekendgemaakt.

10.11 uur: De Koreaanse producent van beeldschermen LG verwacht in het lopende kwartaal een daling van de winst, de volumes zouden met tien procent zakken. Dat komt omdat klanten als Apple hun bestellingen drastisch hebben teruggeschroefd, aldus CFO James Jeong. Het laatste kwartaal van 2012 maakte LG wel 587 miljard on winst (410  miljoen euro) tegenover een verlies van 155 miljard won een jaar eerder. LG verloor in Seoul 1,2 procent. De koers is sinds december met 17 procent gedaald , terwijl het in de eerste 11 maanden van 2012 met 40 procent was gestegen.

10.02 uur: De economie van de eurozone is lichtjes aan de beterhand. De PMI of indicator van de aankoopdirecteurs is zowel voor de dienstensector als voor de industrie verbeterd. Voor de dienstensector stijgt de indicator van 47,8 in december tot 48,3, waar 48 was verwacht. Voor de industrie is er een stijging van 46,1 tot 47,5, eveneens hoger dan verwacht (46,5).

De samengestelde index verbeterde van 47,2 tot 48,2. Economen hadden op 47,6 gerekend.

09.50 uur: De hakbijl valt bij Commerzbank. Er verdwijnen tegen 2016 tot 6.000 banen. De vakbonden reageren ontzet, voor de analisten had het nog een tikje meer mogen zijn.

09.46 uur: De PMI, de index die de industriële en de dienstenactiviteit meet in Duitsland is in januari op zijn hoogste niveau in een jaar beland. Dat lijkt er op te wijzen dat onze oosterburen weer in een hogere versnelling schakelen. De Purchasing Manager's Index sprong van 50,3 in december naar 53,6 deze maand. Een cijfer boven 50 wijst op groei. De verwachting is dat de Duitse economie in het vierde kwartaal gekrompen is nadat ze in het derde kwartaal stagneerde, de nieuwe PMI wijst dus op een herneming van de groei.

09.39 uur: De werkloosheid in Spanje is tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar gestegen tot 26,02 procent van de actieve bevolking. Dat blijkt donderdag uit officiële cijfers van het Spaanse nationale instituut voor de statistiek INE. Het Zuid-Europese land blijft in recessie. Eind december telde Spanje 5.965.400 werklozen. Dat zijn er 187.300 meer dan een kwartaal eerder.

09.30 uur: De omzet van de op één na grootste lagekostenmaatschappij EasyJet steeg het voorbije kwartaal met 9,2 procent tot 833 miljoen pond. Met al 80 procent van de capaciteit geboekt, verwacht het bedrijf over het eerste halfjaar (oktober-maart) een verlies tussen 50 en 75 miljoen pond tegenover een tekort van 112 miljoen pond een jaar eerder.

09.24 uur: De analisten zijn eensgezind over de operatie van GBL. De holding profiteert daarmee van de hype rond converteerbare obligaties om goedkoop geld op te halen. Terzelfdertijd is het een elegante manier om langzaamaan uit GDF Suez te stappen. Het huidige belang dat GBL aanhoudt in de energiegroep vertegenwoordigt 13,4 procent van de netto actiefwaarde van de holding, maar heeft de voorbije jaren weinig opgeleverd.

09.03 uur: GDF Suez laat 0,9 procent liggen op 15,02 euro. Maar dat lijkt eerder te maken te hebben met een algemene zwakte in de sector dan met de operatie van GBL. Sectorgenoot E.ON verliest bijvoorbeeld 1,3 procent.

09.02 uur: Bij Option lijkt er geen sprake van paniek. Het aandeel dikt 3 eurocent aan tot 0,34 euro, goed voor een procentuele winst van net geen 10 procent.

09.00 uur: Voor de Bel20 is de dag nog nipt positief begonnen. De index opent 0,05 procent hoger, waar die miniwinst kalft al af.

08.57 uur: Geen verschuivingen bij de futures van de Europese beurzen. We zijn op weg naar een quasi vlakke start, met een neiging om in de rode cijfers af te glijden.

08.47 uur: GBL geeft een obli­ga­tie­le­ning uit van één mil­jard euro. Op­mer­ke­lijk is dat die obli­ga­ties na vier jaar kun­nen in­ge­wis­seld wor­den voor aan­de­len, niet van GBL maar wel van GDF Suez waar­in GBL een be­lang heeft.

08.45 uur: Er gaan geruchten rond over een massale ontslagronde bij het Duitse Commerzbank. 4.000 tot 6.000 banen zouden op de wip zitten. De bank zelf geeft geen commentaar.

08.30 uur: De combinatie van een zwakke yen en sterke Chinese cijfers heeft alvast de Nikkei meer dan 1 procent hoger doen sluiten. De opening van de Europese beurzen kondigt zich voorlopig nog niet zo spectaculair aan. De futures wijzen op een verdeelde start, waarbij de koersschommelingen beperkt blijven tot een bandbreedte van een halve procent onder en boven nul.

08.17 uur: De Chinese industriële productie groeit aan het hoogste tempo in 2 jaar tijd. Dat blijkt uit de PMI-index die is opgemaakt door HSBC Holdings en Markit Economics. De index kwam in januari uit op 51,9. Een maand eerder was het nog 51,5. De analistenverwachting lag op 51,7. Al is het maar de vraag hoe betrouwbaar al die cijfers zijn. Collega Bart Haeck hoorde woensdag op het World Economic Forum in Davos een Chinese economieprofessor zeggen dat je over de Chinese economie 'alle cijfers kan krijgen die je wil hebben'. Concreet: als de cijfers niet uitkomen zoals verwacht, maakt de overheid er wel iets anders van.

08.05 uur: Option heeft bijna dubbel zoveel geld nodig als eerst gedacht op zijn toekomst te verzekeren. Dat heeft de Leuvense specialist in datacommunicatie vanmorgen bekendgemaakt. Einde 2012 was er nog nauwelijks 3 miljoen in kas.

07.54 uur: In Tokio schieten de indexen hoger op de rug van de verder verzwakkende yen. Die moet de exportgerichte bedrijven helpen, vooral nu het Japanse handelstekort op recordhoogte zit. Ondanks internationale kritiek op de zwakke positie van de yen, blijft de Japanse overheid aansturen op een verdere verzwakking van de munt. In een interview zei de Japanse viceminister van Economie, Yasutoshi Nishimura, dat een wisselkoers van 100 yen per dollar wat hem betreft 'geen probleem' is. Momenteel kost een dollar zo'n 90 yen.

07.46 uur: Goedemorgen iedereen. We trappen de dag af met de vooruitblik die collega Kurt Vansteeland gisteravond laat klaar zette. Het geeft u meteen een idee van wat er vandaag allemaal in de hoofden van de beleggers zal spelen.

Beleggers namen met de gestage beursrally van de voorbije weken een stevig voorschot op een economisch herstel in 2013. Dat optimisme krijgt donderdag een stevige test. Het onderzoeksbureau Markit maakt zijn barometer van de Europese economie bekend, de invloedrijkste polsslag van de eurozone. Economen denken dat de PMI Composite-index, die het ondernemersvertrouwen in de dienstensector en de industrie meet, in januari van 47,2 naar 47,5 punten steeg.

Daarmee zou de index zich nog altijd in het 'krimpterritorium' onder 50 punten bevinden, maar wel voor de derde maand op rij herstel boeken sinds het dieptepunt in oktober. En dat kan beleggers sterken in hun overtuiging dat de Europese economie in 2013 aan een geleidelijk herstel toe is, die vaart wint naarmate het jaar vordert.

Een opkikker vanuit macro-economische hoek zou welkom zijn, want bedrijfseconomisch was het woensdag nabeurs iets minder. De IT-reus Apple, zowat het invloedrijkste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, zag voor het eerst sinds het derde kwartaal van boekjaar 2002/2003 de winst per aandeel jaar op jaar terugvallen. Maar vooral: Voor het lopende kwartaal voorspelt Apple een omzet van 41 à 43 miljard dollar, ruim onder de 45,5 miljard dollar waar het Wall Street-analistenleger gemiddeld op rekende.

De erg conservatieve prognose is mogelijk een signaal dat het succes van de iPhone 5 vrij kort na de lancering in september al aan het aftoppen is. Het voorbije kwartaal verkocht Apple 47,8 miljoen smartphones, waarmee de iPhone met voorsprong de grootste winst- en omzetgenerator is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud