1. Markten Live
 2. Live blog
live

Apple jaagt Dow boven 22.000 punten

De tuimelperte van de dollar zet de Europese beurzen op verlies. Een ander verhaal in New York: waar opnieuw nieuwe recordkoersen op het bord verschijnen.
 • 'Beurzen over hoogtepunt'

  Uit de transportsector komen signalen dat het weldra gedaan is met permanent stijgende aandelenkoersen. 

  1. Het voorbije halfjaar was het sterkste sinds 2010 voor de internationale luchtvrachtsector met een toename van 10,4 procent. 'De volgehouden groei van luchtcargo past in de expansie van de wereldhandel', aldus IATA, de mondiale vereniging van luchtvaartmaatschappijen. 'Maar er komen signalen dat de cyclische groeiperiode op haar hoogtepunt zit', zo luidt het. De wereldwijde inventory-to-sales ratio daalt niet langer. Dat wijst erop dat de periode tijdens dewelke bedrijf hun voorraden telkens snel proberen aan te vullen - wat luchtvracht een 'boost' geeft - op zijn laatste benen loopt'.  Dure consumentenartikelen zoals iPhones maar ook onderdelen voor de industrie worden vaak via de lucht vervoerd.

  2. De Dow Jones Transportation Average, de oudste nog bestaande index, verloor sinds midden juli 6 procent, terwijl de Dow Jones nieuwe records neerzet. Analisten van Wolfe Research verklaren de verkoopgolf in de transportsector door dalende verwachtingen inzake vrachtvolumes voor de tweede jaarhelft. 'Zowat iedereen verwacht een moeilijke tweede jaarhelft met minder volume', aldus de analisten. Vooral de spoorsector lijdt daaronder. Zo verloor CSX Corp over juli bijna 10 procent terwijl de kwartaalresultaten beter waren dan verwacht. Spoorwegmaatschappijen vervoeren vooral massagoederen voor de zware industrie, maar ook auto's, chemische producten en halffabrikaten.

 • Agenda van morgen

  Zo dadelijk komen we nog bij u terug met een blogpost over economische indicatoren uit de Europese transportsector. Hier alvast een blik op de agenda van morgen:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Eurozone:

  - Europese Centrale Bank: economisch bulletin, 10 uur

  - PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) juli, 10 uur

  - Kleinhandelsomzet juni, 11 uur

  Verenigd Koninkrijk: Bank of England: rentebesluit, 13 uur

  Verenigde Staten:

  - ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) juli, 16 uur

  - Fabrieksbestellingen juni, 16 uur

   

  BEDRIJVEN

  Belgie: Ascencio: tussentijdse verklaring derde kwartaal 2016/2017, 17.45 uur

  Duitsland:

  - Adidas: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur

  - BMW: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur

  - Deutsche Telekom: resultaten tweede kwartaal

  - Merck KGaA: resultaten tweede kwartaal, 7 uur

  - Siemens: resultaten derde kwartaal 2016/2017, 7 uur

  - Stada Arzneimittel: resultaten derde kwartaal

  Frankrijk:

  - AXA: resultaten tweede kwartaal, 7 uur

  - Credit Agricole: resultaten tweede kwartaal, 7 uur

  Israel: Teva Pharmaceutical: resultaten tweede kwartaal, 13 uur

  Nederland:

  - AMG: resultaten tweede kwartaal

  - Fugro: resultaten eerste halfjaar, 7 uur

  Verenigde Staten: Kellogg: resultaten tweede kwartaal, 14 uur

 • Bel20: -0,6 procent

  Net als de andere beurzen in de eurozone kleurde het Brusselse koersenbord vandaag grotendeels rood. Verzekeraar Ageas leverde de Bel20 ruim anderhalf punt op, maar verschillende zwaargewichten (ING, AB InBev) kostten de sterindex een veelvoud daarvan.

  Top Flop
  E&Z Bebig+7,71%Asit Biotech-2,17%
  Melexis+6,12%Econocom-2,23%
  4Energy Invest+3,79%Bekaert-2,39%
  Agfa-Gevaert+2,10%IBA-2,50%
  Sioen Industries+1,45%Exmar-4,30%
  Nyrstar+1,43%Genkyotex-5,26%
  WDP+1,41%Option-5,26%

 • Qatar Airways bergt Amerikaanse plannen op

  Verschillende Amerikaanse media berichten dat Qatar Airways niet langer 10 procent van de aandelen van American Airlines wil kopen. Het oorspronkelijke plan werd op enorme scepsis onthaald. Vorige week nog haalde topman van American aan dat Qatar Airways onterecht gesubsidieerd wordt door zijn thuisland, en dat hij er alles aan zou doen om het bedrijf uit de Amerikaanse markt te weren.

  American Airlines gaat vandaag 2 procent lager, maar zakte al voor het nieuws bekend werd.

 • Sterke euro verzwakt Europese beurzen

 • Scorebord

  Minder dan een uur voor sluitingstijd noteert de Bel20 duidelijk in het rood. Telenet zakt met 0,3 procent weg na het kwartaalverslag, terwijl Melexis zich zo goed als zeker tot grootste stijger van de dag mag kronen.

  Top Flop
  Melexis+6,21%Asit Biotech-2,17%
  E&Z Bebig+4,99%Umicore-2,26%
  4Energy Invest+3,79%IBA-2,55%
  Agfa-Gevaert+2,61%Smartphoto-2,61%
  Nyrstar+2,66%Exmar-4,66%
  Sioen Industries+1,43%Genkyotex-4,74%
  WDP+1,38%Option-5,26%

 • Record voor de Dow, record voor Apple

  Begin dit jaar had de Dow Jones-index nog de grootste moeite om door de 20.000-puntengrens te breken. Vandaag gaat ook de grens van 22.000 voor de bijl. Dat heeft de index aan Apple te danken, dat meer dan 6 procent stijgt nadat het de dalende verkopen van het sterproduct - de iPhone - kon omkeren nog voor het tiende model uitkomt in september/oktober. Zowel de Dow als Apple noteren nu aan recordkoersen.

 • Wachten op Wall Street

  ©EPA

  De Amerikaanse futures wijzen op lichte winsten voor de Dow Jones (+0,2%) en de S&P500 (+0,1%). Voor de Nasdaq is een Apple-effect zichtbaar, beleggers verwachten een winst van bijna 0,8 procent. Apple zelf ging gisteren in de handel nabeurs ruim 5 procent hoger.

 • Vele kleintjes maken het een groot lastig

  Niet alleen AB InBev heeft in Noord-Amerika af te rekenen met de opmars van een bataljon aan kleine, lokale artisanale brouwers. De kwartaalcijfers onderstrepen dat Molson Coors in hetzelfde bedje ziek is. En terwijl AB InBev de zwakke Amerikaanse markt kan compenseren door opkomende markten en door bijvoorbeeld een op de thuismarkt krimpend Budweiser op de Braziliaanse markt als premiumbier te verkopen, heeft Molson Coors zwaar te lijden onder de slinkende volumes van Miller Lite. 

 • Opluchting bij Hugo Boss

  In Frankfurt noteert Hugo Boss 6,5 procent hoger op 69,46 euro. De kledingketen liet afgelopen kwartaal voor het eerst in twee jaar een organische omzetgroei optekenen en daar zien beleggers een teken in dat de reorganisatie van CEO Mark Langer begint vruchten af te werpen.

  ©REUTERS

 • Humana klopt verwachtingen

  Eén van de grootste ziekteverzekeraars van de Verenigde Staten presteerde beter dan verwacht tijdens het tweede kwartaal en verhoogt zijn winstprognose voor het hele boekjaar. Humana Inc boeke een courante winst per aandeel van 3,49 dollar, duidelijk meer dan de marktconsensus van 3,08 dollar.

  De groep rekent nu op een winst per aandeel van minstens 11,5 dollar per aandeel over 2017 tegen eerder 11,1 dollar.

  De omzet daalde met 3 procent tot 13,53 dollar omdat er minder Obamacare-polissen werden afgesloten. Humana liet eerder al weten dat het stopt met de verkoop van die polissen vanaf volgend jaar omdat ze verlieslatende zouden zijn.

  Nancy Pelosi van de Democraten pleit voor het behoud van Obamacare ©AFP

 • Miljardendeal onder ingenieurs

  In de VS is een transactie van 3,27 miljard dollar in de maak. Jacobs Engineering Group wil sectorgenoot CH2M Hill Cos inlijven en daarvoor betalen met cash én aandelen. Jacobs vergroot daarmee zijn actieterrein in infrastructuur en overheidsdiensten. Vandaag staat dat bedrijf vooral sterk in de petrochemie en de luchtvaart. Jacobs denkt door de overname na twee jaar 150 miljoen kosten te kunnen besparen. De groep heeft ook een dochter in Antwerpen.

  Jacobs noteert in New York, het aandeel sloot gisterenavond 1,0 procent hoger op 53,25 dollar. CH2M zit nu nog volledig in handen van de circa 20.000 actieve en gepensioneerde werknemers. Jacobs betaalt 88,08 dollar per aandeel in cash of 1,6693 aandelen Jacobs of een mix van de twee. De waarde van een aandeel CH2M Hill wordt elke drie maanden vastgelegd, dat laatste keer (in maart) bedroeg die 50,69 dollar.

 • Hele eurozone in het rood

  Enkel de Scandinavische en de Zwitserse beurzen boeken een kleine winst, de indexen van de hele eurozone staan in het rood een gevolg van de steeds sterkere euro. De verliezen blijven wel beperkt, met voor Brussel een minus van 0,2 procent. In de Bel20 trekt Telenet de kop (+1,6%) na beter dan verwachte resultaten, Bekaert sluit de rij (+1,9%) en verliest weer wat het gisteren gewonnen had. Op de brede markt zijn dit de grootste winnaars en verliezers:

  Top   Flop  
  Melexis +7,43% Bekaert -1,87%
  Nyrstar +4,32% Keyware -2,00%
  4Energy Invest +3,79% Roularta -2,08%
  Agfa-Gevaert +3,55% Smartphoto -2,61%
  E&Z Bebig +3,25% IBA -2,82%
  Celyad +2,66% Campine -2,97%
  Sioen Industries +1,72% Exmar -5,21%

   

 • 'Make Everyone Else Great Again'

  De dollar blijft klappen krijgen - een evolutie die ook Nyrstar en Melexis niet ontgaan is. Eén euro levert nu al 1,1850 dollar, een nieuwe piek sinds begin 2015. In een rapport met de sprekende kop 'Make Everyone Else Great Again' zoomt ING-strateeg Viraj Patel op de tuimelende greenback in:

  Bewust of niet, president Trump heeft duidelijk één van zijn beloftes kunnen waarmaken: een sterke dollar is geen probleem meer voor de Amerikaanse regering.
  Viraj Patel
  ING-valutastrateeg

  De strateeg ziet tweede redenen voor de forse daling van de dollar:

  1. De overtuiging dat de Amerikaanse economie over zijn piek is, nu de Trump beloofde stimulus er niet komt. Dat maakt Amerikaanse activa relatief minder aantrekkelijk voor de mondiale investeerder. 
  2. Beleggers verrekenen een politieke risicopremie in de dollarkoers. Dat is misschien voorbarig, maar louter door renteverschillen kun je de recente daling niet verklaren. 
 • Takeaway.com gaat onder de lat door

  In Amsterdam duikt Takeaway.com bijna 5 procent lager naar 37,14 euro. De thuisbezorger kwam met een teleurstellend halfjaarrapport: de brutobedrijfswinst dook met 15,5 miljoen euro nog meer dan gevreesd in het rood en CEO Jitse Groen laat er geen twijfel over bestaan dat het bedrijf ook in de toekomst zwaar zal blijven investeren in marketing:

 • ING duwt Bel20 en AEX in het rood

  Na een positieve start noteert de Bel20 intussen 0,3 procent lager. En dat is louter aan één aandeel toe te schrijven: ING gaat na een hogere opening nu 2,6 procent lager op 15,49 euro. Degroof Petercam stipt aan dat de beter dan verwachte cijfers vooral voortvloeiden uit lagere provisies voor probleemkredieten, altijd een moeilijk te voorspellen component in de resultatenrekening. 

 • 'ThyssenKrupp overweegt zichzelf op te splitsen'

  Als de verhoopte staalfusie met Tata niet doorgaat, heeft het Duitse industriële conglomeraat ThyssenKrupp een plan B klaar: zichzelf opsplitsen. Dat schrijft Bloomberg. Allemaal vaag voorlopig, maar et aandeel koerst in Frankfurt na een negatieve start 2 procent hoger naar 26 euro. 

 • Kapitaalvermindering weegt nauwelijks op VGP

  De vastgoedontwikkelaar VGP noteert bij een minieme handel een fractie lager op 62,98 euro. De twee cent verlies houdt echter in dat de aandeelhouders er per saldo ruim een euro op vooruit gaan, want het aandeel noteert vandaag zonder het recht op de kapitaalvermindering van 1,08 euro. 

 • Credit Suisse start opvolging Ontex met koopadvies

  Ontex  koerst 1,3 procent hoger op 29,69 euro. Beurshuis Credit Suisse start in een lijvig rapport de opvolging van de luierfabrikant op met een 'kopen'-advies en een koersdoel van 36 euro.

  Analist Faham Baig: 'We denken dat beleggers nog de overstap van huis- naar merkproducten in sneller groeiende opkomende markten in de koers moeten verrekenen. En daarom is de recente koerscorrectie een erg aantrekkelijkke instapgelegenheid.' De analist merkt op dat huismerken nog maar 48 procent van de omzet uitmaken, tegenover 75 procent in 2011. Het aandeel van West-Europa in de verkopen is over dezelfde periode van 77 naar 45 procent gezakt. 

  ©Lieven Van Assche

 • Nyrstar: 'We verkopen alleen tegen goede prijzen'

  Op de telefonische conferentie met analisten herhaalt CEO Hilmar Rode dat Nyrstar alleen de resterende mijnen gaat verkopen als er een goed bod binnenkomt. 'We are sellers only for value'. 

 • Trump over de Fed: dat is dan duidelijk

  The Wall Street Journal heeft president Trump geïnterviewd en polste hem ook over de opvolging van Janet Yellen aan het hoofd van de Federal Reserve. Als u deze verbatim beschrijving van het antwoord kunt ontcijferen, laat het ons aub weten. 

 • Lufthansa verdient aankoopsom Brussels Airlines meteen terug

  Lufthansa  heeft de aankoop van het meerderheidsbelang in Brussels Airlines al in de eerste zes maanden terugverdiend. Het Duitse concern betaalde in januari 2,6 miljoen euro voor de resterende 55 procent in Brussels Airlines die het nog niet in bezit had en kan daardoor nu de volledige winst consolideren. 

  Uit de halfjaarcijfers van Lufthansa blijkt dat Brussels Airlines in het eerste halfjaar een brutobredrijfswinst (Ebitda) van 13 miljoen euro boekte: ruimschoots voldoende om de aankoop van de Belgische maatschappij te compenseren. 

  Brussels Airlines boekte in het eerste half jaar een brutobedrijfswinst van 13 miljoen euro.

   

  Brussels Airlines maakt sinds begin van dit jaar deel uit van de lowcost-divisie Eurowings van Lufthansa. De consolidatie van Brussels Airlines is goed voor bijna de helft van de groei van de capaciteit en het aantal verkochte passagierskilometers bij Lufthansa in het eerste halfjaar. De vliegtuigen van de Lufthansa-groep konden in de eerste zes maanden 11,7 procent meer passagiers vervoeren en het aantal verkochte ticketkilometers steeg met 15,6 procent.

 • Bel20 met winst van start, Melexis plus 5 procent

  Zoals verwacht openen de Europese beurzen met winst. De Bel20 koerst 0,3 procent hoger. Absolute ster is Melexis , dat spijts de tuimelende dollar optimistisch blijft over 2017 en beloond wordt met een winst van 5 procent. 

 • Europese beurzen op weg naar hogere start

  Afgaand op de belangrijkste futures stevenen de Europese beurzen af op een winst van zo'n 0,2 à 0,3 procent bij opening. 

 • Amerikaanse bioscoopcrisis slecht nieuws voor Barco

  In het halfjaarrapport liet Barco al weten dat de Amerikaanse bioscoopmarkt een probleem vormde. Een dot van een waarschuwing van de Amerikaanse bioscoopreus AMC Entertainment onderstreept de toestand nog eens en is geen goed nieuws voor Barco: AMC - in handen van het Chinese Wanda - dook stevig in het rood door de zwakke bioscoopmarkt en zet naast een forse herstructurering ook het mes in de investeringen. Die investeringen worden met 80 à 150 miljoen dollar afgetopt tot 600 à 670 miljoen dollar.

 • Rendabel eerste halfjaar voor E&Z Bebig

  De Waalse kankerspecialist Eckert & Ziegler Bebig zet de positieve trend van 2016 - toen er de eerste winst in drie jaar was - door. In het eerste halfjaar verbeterde dankzij forse kostenbesparingen de bedrijfswinst van 0,2 naar 1,9 miljoen euro.

  Dit bij een nagenoeg stabiele omzet van 12,3 miljoen euro, tegenover 12,1 miljoen een jaar eerder. De forse besparingen vloeien voort om ook de derde poging om op de Amerikaanse markt door te breken stop te zetten

  Het nettoresultaat kwam uit op een winst van 1,4 miljoen euro of 0,06 euro per aandeel, tegenover een verlies van 0,2 miljoen of 0,01 euro per aandeel een jaar eerder. 

  E&Z Bebig is een specialist in brachytherapie, waarbij kankerpatiënten kleine radioactieve implantaten ingebracht krijgen om tumors van binnenuit te bestrijden. 

 • Melexis handhaaft prognoses ondanks tuimelende dollar

  Over de specialist in chips voor de autosector leest u hier alles

 • ING boekt meer winst dan verwacht

  De Nederlandse bankengroep boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,37 milard euro: meer dan de 1,28 miljard euro waarop analisten gerekend hadden. Tegelijkertijd keert ING  een interimdividend van 0,24 euro per aandeel uit. Meer leest u hier

 • Telenet doet iets beter dan verwacht

  Ook Telenet loopt binnen. De telecom- en mediagroep puurde over het tweede kwartaal uit een 1 procent lagere omzet van 622 miljoen euro 4 procent meer aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) van 303 miljoen euro. De omzet ligt iets onder, de ebitda iets boven de verwachtingen.

  Let wel: er gaat zoals steeds een enorme kloof tussen die 'adjusted rebased ebitda' en de nettowinst van Telenet, die het voorbije kwartaal 11 miljoen euro bedroeg. 

 • Nyrstar lost verwachtingen in

  Het is vaak anders geweest, maar met het halfjaarrapport lost Nyrstar de verwachtingen in. De brutobedrijfswinst (ebitda) stijgt van 90 naar 111 miljoen, in lijn met de 113 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. Zowel smelters (117 miljoen euro ebitda) als mijnen (15 miljoen) presteerden in lijn met de verwachtingen. En het nettoverlies is teruggedrongen van 242 naar 21 miljoen euro. 

  Minstens even belangrijk: Port Pirie blijft op schema. Het is te zeggen: het begin dit jaar bijgestelde schema

  Nog dit: de dure euro is alleszins een factor die in de gaten te houden is, wat ook Nyrstar aangeeft. Een dollar die met 10 procent verzwakt tegenover de euro, neemt op jaarbasis een hap van 83 miljoen uit de ebitda, stipt de zinkspecialist aan. 

 • Ook voor The Wall Street Journal is het zomer

  Breaking news:

 • Ontbijt met chips, televisie, zink en een bankier

  Voor Belgische beleggers staat er een druk ochtendje op het menu. Onder meer Telenet , Nyrstar , ING en Melexis openen de boeken. Wat u van Telenet mag verwachten, leest u hier. En wat Nyrstar betreft: hierheen!

 • Apple jaagt Aziatische beurzen hoger

  Goedemorgen! We beginnen met het begin: de resultaten van het waardevolste bedrijf ter wereld. En technologiereus Apple stelde niet teleur, met ruim beter dan verwachte resultaten. Resultaten die de hele 'iPhone-voedselketen' in Azië een boost geven, vandaar dat de Aziatische beurzen er een prima dag hebben opzitten. In Japan heroverde de Nikkei-index de grens van 20.000 punten. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud