Argen-X voor het eerst boven intekenprijs

Het Brits pond kreeg rake klappen, nu na zwakke inflatiecijfers een spoedige renteverhoging van de baan lijkt. In Brussel vertaalde Argen-X een koopadvies in stevige winst.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet om via de comments te reageren, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: De slotbel. De Bel20 finishte met een winst van 0,6 procent op 3.163 punten. Opmerkelijk: Argen-X spurtte na het koopadvies van KBC Securities 10,1 procent hoger naar 8,60 euro. De biotechnologiegroep sluit zo voor het eerst sinds de - geflopte - beursgang van 10 juli boven de intekenprijs van 8,50 euro af. Vóór vandaag had het aandeel welgeteld één minuut boven de intekenprijs genoteerd: de eerste minuut van de beurscarrière. Argen-X ontwikkelt geneesmiddelen op basis van antilichamen van lama's. Dat zijn dus best interessante beestjes, ook zal zijn ze niet áltijd even fotogeniek:

 

17.33 uur: Bij Nyrstar is er morgen een aandeelhoudersvergadering. De moet beslissen over een 'kapitaalvermindering'. Een kapitaalreductie die er eigenlijk geen is en sowieso het pad moet effenen voor een kapitaalverhoging. We hebben op Bear & Bull proberen uit te leggen hoe de vork in de steel zit.

17.22 uur: In New York verliest Elizabeth Arden bijna een kwart van zijn waarde. Het aandeel krijgt een mokerslag van 24,45 procent. De Amerikaanse parfum- en cosmeticagroep maakte over het vierde kwartaal van het boekjaar 2013-2014 zeer zwakke resultaten bekend. De omzet kelderde in het vierde kwartaal met 28,4 procent tot 191,7 miljoen dollar. Die neerwaartse trend zou zich de komende zes maanden doorzetten. Over het hele boekjaar kromp de omzet met 13,4 procent, wat toegeschreven wordt aan minder lanceringen van nieuwe parfums, voorraadafbouw bij kleinhandelaars, grotere commerciële kortingen en de reorganisatie van de distributie van bepaalde merken. Arden brengt onder meer parfums van sterretjes als Justin Bieber of Taylor Swift op de markt.

16.57 uur: De buitengewone algemene vergadering van Sucraf gaat morgen wel degelijk door, maar algemeen wordt verwacht dat de aandeelhouders tegen de ontbinding en invereffeningstelling zullen stemmen. Collega Pieter Suy had intussen een gesprek met Peter Paul de Vries, via Valeo8 de nieuwe referentieaandeelhouder van de plantageholding.

16.21 uur: Degroof-analist Bart Jooris heeft net een rapport over de Belgische telecomsector uitgestuurd. Na de halfjaarcijfers besluit Jooris dat de mobiele operatoren niet langer een prijzenoorlog voeren. En dat ze met de hulp van 4G hun inkomsten uit dataverkeer zullen opvoeren, wat de gemiddelde opbrengst per klant én hun winst zal opkrikken.

Mobistar (+2,1%, 14,84 euro) krijgt van de analist een adviesverhoging van 'verkopen' naar 'houden' (en niet 'kopen' zoals hij eerst had gemeld). De lichte stijging van de gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant (ARPU) in het kwartaal (tegenover het eerste kwartaal van 2014) toont volgens Jooris dat Mobistar voor winstgroei niet enkel afhankelijk is van digitale televisie en breedbandinternet - die het inkoopt bij Telenet - die het eind dit jaar zal lanceren. Het koersdoel gaat van 12,6 naar 15,4 euro.

Bij Telenet (-0,1%, 43,87 euro) trekt de analist zijn koersdoel op van 44 naar 47,8 euro - het advies blijft 'houden'. Jooris blijft er vanuit gaat dat de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global het Mechelse kabelbedrijf volledig zal opslorpen - al ziet hij dat door de vertraging van de Nederlandse fusie van Ziggo en UPC niet voor de tweede helft van 2015 gebeuren.

Belgacom (+0,7%, 26,52 euro) krijgt een koersdoel van 26,4 euro, tegen 24 euro voordien - het advies blijft 'houden'. Aanleiding is de groei van de gemiddelde opbrengst in het tweede kwartaal, die het beste doet hopen voor de winstgroeidoelstelling voor 2016 van CEO Dominique Leroy. Als de Zweedse coalitie werkelijkheid wordt, schat Jooris voorts de kans groter in dat de Belgische staat zijn meerderheid in het telecombedrijf zal opgeven.

15.44 uur: Wall Street gaat door op het elan van gisteren (+1,1%), de Dow Jones wint na een kwartier 0,2 procent. De sterindex krijgt steun van Home Depot (+4,2%), die sterke resultaten publiceerde. Er was bovendien goed nieuws van de Amerikaanse huizenmarkt: in juli werden er 16 procent meer huizen in aanbouw genomen dan in juni, het aantal afgeleverde bouwvergunningen steeg met 8 procent.

15.28 uur: De Nederlandse investeerder Peter Paul De Vries zorgde dinsdag voor een verrassing van formaat door ruim een kwart van de plantagegroep Sucraf over te nemen. Maar noem de vroegere beleggersactivist vooral geen handelaar in lege beursschelpen. Lees hier het interview.

15.18 uur: Onze agenda gaf verkeerdelijk aan dat Home Invest vandaag zijn halfjaarcijfers zou publiceren. De bevak publiceert zijn rapport op 29 augustus.

14.51 euro: De inflatie in de VS blijft rond de twee procent cirkelen. In juli daalde ze wel van 2,1 naar 2,0 jaar op jaar, maar de kerninflatie bleef onveranderd op 1,9 procent, stelt econoom Rob Carnell van ING vast. Hij denkt niet dat een nieuwe trend op komst is en gelooft dus dat de prijsstijgingen rond die twee procent zullen blijven cirkelen.

14.46 uur: Meer bouwaanvragen en sterke cijfers voor doe-het-zelver Home Depot, 'housing is hot' kirt Downtown Josh Brown:

Home Depot reported a nice spring quarter and today’s multi-fam home starts were up big. Expect a day’s worth of “Housing is Hot!” detritus— Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) August 19, 2014

 

14.39 uur: Joe Sixpack gaf dan misschien wel minder uit in kledingzaken en supermarkten, het aantal bouwaanvragen en starts van bouwwerven in de VS kende wel een stevige boost van 15,7 procent in juli tot 1,09 miljoen. Dat ligt een eind boven de 969.000 die economen hadden verwacht. Het cijfer van juni werd nochtans opwaarts herzien tot 945.000. 

14.35 uur: Reken maar niet op de Amerikaanse consument om de economie aan te zwengelen, aldus Wall Street Journal. De winkelverkopen stagneerden in juli.

Don’t count on U.S. consumer to save economy http://t.co/tmrACU0oYT— MarketWatch (@MarketWatch) August 19, 2014

 

14.25 uur: BNP Paribas Fortis verlaagt vanaf 25 augustus de basisrente op het spaarboekje van 0,40 naar 0,30 procent. Het volgt daarmee de renteverlagingen van onder meer KBC en Belfius, die allebei 0,25 procent basisrente aanbieden. De premie op het spaarboekje van marktleider BNP Paribas Fortis blijft op 10 basispunten.

14.10 uur: In Amsterdam schiet TKH Group 8,7 procent hoger naar 25,20 euro. Dit dankzij verrassend sterke resultaten: over het tweede kwartaal steeg de omzet 13,5 procent. Analisten van ING en Rabo Securities lieten meteen weten dat ze hun prognose voor de jaarwinst met 10 à 15 procent zouden opkrikken. Het 84 jaar oude TKH is van oorsprong een kabelaar, vandaar de vroegere naam Twentsche Kabel Holding.

Maar intussen dekt ‘technologiegroep’ de lading veel beter, aangezien de ambitieuze groep intussen veel domeinen bestrijkt. Vaak zitten daar verrassende niches in. Via het Amerikaanse Park Assist is TKH bijvoorbeeld een belangrijke speler in video-analyses om parkeergarages zo efficiënt mogelijk te beheren. De sterkste groei was er echter in de afdeling die wereldmarktleider is in de productie van bandenassemblagesystemen. In het tweede kwartaal boekte die tak opnieuw meer dan 100 miljoen orders, een record. ‘Blijkbaar heeft TKH nu ook een voet tussen de deur bij de vijf grote bandenfabrikanten’, stelt Rabo Securities.

 

 

14.05 uur: De prijs van palladium voor levering in september ging voor het eerst in 13 jaar boven 900 dollar per ounce. Dit jaar werd het edelmetaal al een kwart duurder. Enerzijds stijgt het gebruik in auto’s, anderzijds werd het aanbod verminderd door een Zuid-Afrikaanse mijnstaking in juni. Sommige handelaars verwijzen ook naar het effect van de sancties tussen het Westen en Rusland, hoewel palladium daar geen deel van uitmaakt. De prijshausse is positief voor Umicore. Die recycleert jaarlijks 25 ton palladium.

13.38 uur: Ook de Bitcoin-wereld heeft nu en dan te maken met een flash crash. Gisteren zakte de bitcoinprijs voor enkele seconden van 498 dollar tot 309 dollar op de BTC-e beurs. Dat is de vijfde grootste bitcoinbeurs van Europa, nummer zes in de wereld. De virtuele munt zit al een paar weken in een neerwaartse trend. Volgens experts ligt ‘margin trading’ aan de basis van de flash crash. Margin trading is risicovol want investeerders handelen met geleend geld. Hierdoor stijgt de kans op paniekverkopen.

13.20 uur: De Vlaamse beleggersfederatie VFB waarschuwt haar leden plots om nog geen overeenkomst met de belangenvereniging FortisEffect te sluiten om een schadevergoeding te bekomen van verzekeraar Ageas. Opvallend, want nog geen maand geleden raadde de VFB beleggers aan zich wel aan te sluiten.

12.50 uur: Over de Brusselse beursdag leest u hier alles, met focus op UCB, Argen-X en Tessenderlo. Merk op dat grootaandeelhouder Luc Tack tegen de huidige koers weer winst heeft op zijn instap in Tessenderlo. De Picanol-CEO stapte in de zomer van 2013 tegen 22 euro per aandeel in. In het najaar van 2013 zakte Tessenderlo door de bar slechte resultaten naar het laagste peil in twintig jaar af, maar geleidelijk lijken beleggers er weer op te vertrouwen dat 2014 het jaar van de ommeker moet worden. 

11.38 uur: Niet alleen de Britse inflatie is gedaald, de verwachtingen voor de eurozone staan ook op een historisch laag niveau:

Euro zone inflation expectations historically low, as this chart of 5y-5y euro inflation swap rates shows: pic.twitter.com/qXQAsCMEDD— Jamie McGeever (@ReutersJamie) August 19, 2014

 

11.36 uur: Meer informatie over de instap van de Nederlander Peter Paul De Vries bij Sucraf: het 'blonde bijtertje' betaalt 20 cent per aandeel, minder dan de jongste beurskoers van 26 cent dus. 

11.32 uur: Rond het eerste analistenrapport over Argen-X leest u op Bear & Bull alles. Het biotechnologiebedrijf stijgt weliswaar 6,3 procent, maar noteert nog steeds onder de 8,50 euro waartegen het bedrijf op 11 juli naar de beurs trok.

11.15 uur: Na de onverwachte zwakke inflatie voor juli gaat het legertje Bank of England-watchers die de City rijk is, er steeds minder van uit dat er een snelle renteverhoging komt. En dat licht het pond voetje, zodat de euro prompt fluks boven 80 pence koerste:

10.33 uur: De Britse prijzen zijn met 0,3 procent gedaald in juli tegenover juni, iets meer dan verwacht. Op jaarbasis is de inflatie gedaald van 1,9 procent in juni naar 1,6 procent. Daarmee zakt de inflatie meer dan verwacht, economen hadden nog op 1,8 procent gerekend. De centrale bankiers staan bij zo'n cijfers niet te popelen om de rente te verhogen. De scherpste prijsstijging kwam er in de transportsector, de grootste daling in kleding.

UK CPI M/M (Jul) Actual: -0.3% Survey: -0.2% Prior: 0.2%— Michael Hewson (@mhewson_CMC) August 19, 2014

 

10.10 uur: Het sterke pond speelt afhandelingsgroep John Menzies Plc (620 pence, -3,2%) parten. De winst over het eerste halfjaar daalde met 9 procent en de groep verwacht nu dat de winst over het hele jaar 'beduidend lager' zal liggen dan die van 2013. Dat heeft ook te maken met de verhuis van British Airways op Heathrow van de ene naar de andere terminal. Menzies aast al jaren op een licentie op Brussels Airport, een afhandelingsmarkt die nu wettelijk verdeeld wordt tussen Aviapartner en Swissport. 

10.03 uur: Delhaize (52,53 euro, +0,6%) zou zijn 66 budgetwinkels Bottom Dollar willen verkopen:

Delhaize America Reportedly Mulling Sale Of Bottom Dollar | Food World | Food Trade News http://t.co/Vk5l9F9Mj8 via @FoodWorldFTN— Hans D'Haese (@HansDHaese) August 19, 2014

 

09.51 uur: BHP Billiton (1.993 pence, -3,6%) zakt verder weg na de tegenvallende resultaten. In Brussel lijkt biotechbedrijf arGEN-X (8,30 euro, +6,3%) te profiteren van het verse koersdoel van KBCS (10 euro), bij Sipef (54,35 euro, -0,3%) is dat niet het geval.

09.45 uur: Plantagegroep Sipef (54,35 euro, -0,1%) krijgt een upgrade van Bernard Hanssens. De analist van Bank Degroof mikt nu op een koersdoel van 65 euro, 5 euro meer. het advies blijft op houden. Hanssens verwacht over het eerste halfjaar een omzet van 164 miljoen, een toename met 10 procent, de recurrente operationele winst zou met 34 procent stijgen tot 32,1 miljoen. Het bedrijf komt donderdag met cijfers. Pascale Weber van KBCS is minder optimistisch, zij mikt op een omzetstijging met 1 procent tot 152 miljoen. Ze had al een koersdoel van 65 euro en blijft bij haar advies 'bijkopen'.

09.35 uur: KBCS start zijn opvolging van het biotechbedrijf arGEN-X (7,81 euro) met een 'koopadvies' en een koersdoel van 10 euro. 

09.32 uur: Het Verenigd Koninkrijk is nu de kampioen van de laagste kosten in de verwerkende industrie van West-Europa:

Britain is now the 'lowest-cost manufacturing economy of Western Europe' http://t.co/Nv0ZQlmoPf /via @TeleFinance— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) August 19, 2014

 

09.30 uur: Nog een van de sterkste stijgers in Frankfurt is de staalgroep ThyssenKrupp (21,50 euro, +2,0%) . Volgens de krant Handelsblatt zou het management nu mikken op een verdubbeling van de operationele winst op middellange termijn. 

09.20 uur: Imperial Tobacco Group Plc (2.567 pence, +1,6%) boekte over negen maanden een omzetverlies van 1 procent maar dat was minder dan gevreesd door de analisten. 'Het laatste kwartaal kende de markt een herstel', aldus de op één na grootste Europese tabaksgroep. 

09.05 uur: Alle Europese beurzen zijn hoger geopend, de Bel20 doet er 0,2 procent bij, Kopenhagen gestuwd door AP Moller-Maersk (13.580 Dkr, +5,0%) zelfs 1,2 procent. Wienerberger (11,15 euro, +0,5%) wint terrein dankzij de verhoging van zijn winstprognose. BHP Billiton (2004 pence, -3,0%) gaat lager omdat het de verwachtingen van de markt niet kon inlossen. Sucraf is is al sinds vorige week donderdag geschorst.

08.50 uur: De grootste grondstoffengroep ter wereld ziet zijn winst met bijna een kwart stijgen. BHP Billiton gaat ook een apart bedrijf oprichten voor aluminium- en mangaanactiviteiten. De halfjaarwinst lag met 5,69 miljard dollar onder de marktprognose van 5,94 miljard.

Breaking: BHP Billiton to create new company for aluminum and manganese assets; full-year profit rises 23% http://t.co/tYCeEMbSEk— Wall Street Journal (@WSJ) August 19, 2014

 

08.40 uur: Het Deense AP Moller-Maersk heeft zijn winstprognose voor het hele jaar aangepast na een sterk tweede kwartaal. In de periode april-juni steeg de nettowinst fors met 439 miljoen tot 2,25 miljard dollar, geholpen door de verkoop van activa en een ingrijpend kostenbesparingsprogramma. Dat ligt iets boven de marktconsensus van 2,21 miljard. Maar ook de onderliggende winst groeide stevig tot 1,3 miljard dollar. De transportgroep met de grootste containerrederij ter wereld (Maersk) mikt nu op een onderliggende jaarwinst van 4,5 miljard dollar tegen eerder 4 miljard. De groep gaat ook voor 5,6 miljard Deense kroon eigen aandelen inkopen (1 miljard dollar). De kwartaalomzet bleef bijna onveranderd op 11,95 miljard dollar.

08.15 uur: Value8 meldt dat het een belang van 26 procent in de noodlijdende holding Sucraf, de Nederlandse holding neemt de facto de participatie van hoofdaandeelhouder Group Sopex en de daarmee verbonden personen over. Morgen woensdag stond op een BAV de ontbinding van Sucraf op de agenda, maar dat zal allicht niet doorgaan. Value8 zegt expliciet in zijn persbericht dat het niet van plan is een bod uit te brengen op de rest van de aandelen van Sucraf. Sterke man achter Value8 is Peter Paul De Vries. De laatste handel in het aandeel dateert van vorige week donderdag toen het 13 procent steeg tot 0,26 euro. In maart 2011 was Sucraf nog 14 euro waard.

Het 'blonde bijtertje' PP De Vries slaat toe: Value8 neemt belang in Brusselse beursschelp Sucraf. pic.twitter.com/tvwPdSNssJ— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) August 19, 2014


08.12 uur: Het ziet er naar uit dat de belangrijkste Europese beurzen straks hun herstel verder zetten nu de spanning in Oekraïne lijkt af te nemen. Volgens de eerste indicaties zou Parijs 0,3 procent hoger openen, net als Londen. Frankfurt zou zelfs 0,5 procent stijgen.

08.05 uur: Bouwgroep Wienerberger AG krikte het voorbije halfjaar zijn omzet 7 procent hoger tot 1,35 miljard euro, de ebitda steeg met 27 procent tot 135 miljoen. Over het hele boekjaar rekent CEO Heimo Scheuch op een winst van 315 miljoen euro. Wienerberger is ook sterk aanwezig in ons land. Het aandeel sloot gisteren in Wenen 2,2 procent lager op 11,09 euro. 

08.04 uur: De sessie van de Nikkei zit erop, hij eindigt stevig hoger:

Nikkei closes up 0.83% at 15,449.79 http://t.co/E7P5v2mQTC— ForexLive (@ForexLive) August 19, 2014

 

07.44 uur: Een tussenstand van de Aziatische beurzen:

Asia at afternoon... Taiex up 1.2% Nikkei up 0.9% Kospi up 0.8% ASX up 0.7% Sensex up 0.3% HK up 0.1% Shanghai down 0.1% $NIK $HSI $XJO— Michael Kitchen (@KitchenNews) August 19, 2014

 

07.43 uur: Een voormalige handelaar van Rabobank heeft bij een rechtbank in New York schuld bekend aan het manipuleren van het interbancaire rentetarief Libor. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.De oud-handelaar, Paul Robson, werkte op het kantoor van Rabo in Londen. Hij heeft bij de rechtbank in Manhattan toegegeven met collega's samengespannen te hebben om het Libortarief te beïnvloeden. In juni bekende een andere voormalige handelaar van Rabobank eveneens schuld aan fraude met Libor. Rabobank betaalde een boete van bijna 775 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders in de zaak.

07.30 uur: Eén van de sterren op de beursvloer in het oosten is het noodlijdende Japanse Skymark. De luchtvaargroep wint 28 procent na berichten over een nakend bod van AirAsia, Azië's grootste lagekostenmaatschappij. CEO Tony Fernandes heeft nochtans al getwitterd dat hij geen interesse heeft. Onlangs schrapte Airbus een order van A380's van Skymark omdat de groep geen geld meer heeft. Op 31 juli liet Skymark zelf weten dat er 'materiële onzekerheid' was over het feit of het kan blijven bestaan als 'going concern'. In het laatste kwartaal verloor de maatschappij 5,8 miljard yen (57 miljoen dollar).

07.25 uur: De Chinese aandelen noteren enkele uren voor het slot lager, vooral onder invloed van een daling van de financiële spelers. 'De bank- en verzekeringssector kende een scherpe stijging gedragen door het positieve sentiment van de markt, nu zitten we in een correctieperiode', meent Zhang Yanbin, analist bij Zheshang Securities. De Shangai Composite staat 0,2 procent lager. De Hang Seng in Hong Kong wint 0,2 procent in afwachting van een reeks resultaten.

07.20 uur: Goede morgen, we gaan van start met een korte terug- en vooruitblik.

De Europese (+1,2%) en Amerikaanse (+1,1%) beurzen zetten de werkweek maandag prima in. De toestand in Oekraïne lijkt niet verder te escaleren en in de farma- en andere sectoren blijft de overnamecarrousel voortdraaien.

Eind deze week kunnen beleggers de woorden van Janet Yellen en Mario Draghi wegen op zoek naar extra info over het beleid van de centrale bank van respectievelijk de VS en Europa.

Tot dan moeten ze het doen met nog wat halfjaarcijfers. In eigen land van Home Invest (klopt niet, pas 29 augustus) en Jensen. In het buitenland is het vooral uitkijken naar grondstoffenreus BHP Billiton, die zijn jaarcijfers (van een gebroken boekjaar) publiceert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud