1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit met stevige minnen

Wall Street sloot in het rood. De Europese beurzen gingen stevig in het rood, nu de deltavariant wereldwijd om zich heen slaat. Barco trapte alvast het cijferseizoen in Brussel in mineur af.
 • Wall Street sluit met forse minnen

  De Amerikaanse beurzen zijn met forse verliezen de dag uit gegaan. De Dow Jones beleefde zelfs zijn slechtste dag in oktober. Voor meer: hierheen!!

 • De samenvatting van Wall Street...

  ... leest u hier!

 • Europese beurzen sluiten met forse verliezen

  Het was een bloedrode dag vandaag op de Europese beurzen . Gemiddeld gingen ze 2,7 procent lager als gevolg van de om zich heen slaande deltavariant: hier leest u meer!

  Ook de Bel20 leverde 1,7 procent in tot 4.085 punten. Dat het verlies relatief beperkt bleef was te danken aan biotechbedrijf Argenx dat 2 procent hoger ging. Een andere rots in de branding was Colruyt , het enige andere aandeel dat nog in het groen stond (+0,1%). 

 • Meer over Robinhood...

  ... en de 2 miljard dollar die de tradingapp wil ophalen leest u HIER.

 • Dow Jones op weg naar slechtste dag van 2021

  De beursindex Dow Jones tuimelt 700 punten op maandag. Hiermee is de index goed op weg de slechtste dag van 2021 neer te zetten. De daling met 2,2 procent is meer dan de vorige sterkste daling, 2 procent eind januari. De hoofdreden is een heropleving van het coronavirus, meer specifiek de deltavariant.  

 • De uitschieters op Wall Street

  Op een bewogen dag op de Amerikaanse beurzen gaat de Dow Jones 1,4 procent lager. De Nasdaq daalt 1,3 procent en de S&P-500 noteert 1,3 procent lager.

  Hier zijn de uitschieters:

  • Zoom , de app voor video-oproepen, koopt het op de cloud gebaseerd callcenter Five9 voor 14,7 miljard dollar. Zoom zakt 2,3 procent. Five9 schiet dan weer 4,4 procent hoger.
  • AutoNation kon verbazend goede resultaten voorleggen. De verkoop van nieuwe auto's steeg 42 procent tegenover vorig jaar. Dit vertaalt zich echter niet in een boost voor de beurskoers, het aandeel zakt een halve procent.
  • Tesla zakt meer dan 2 procent nadat het afziet van zijn oorspronkelijke plan om 10.000 dollar in één keer te vragen voor zijn 'premium drivers assistance', oftewel FSD. In plaats daarvan vraagt het bedrijf 199 dollar per maand aan klanten die het pakket willen. 
  • AMC , de veelbesproken bioscoopketen, beslecht voor 200 miljoen dollar een rechtszaak omtrent de rechten van de populaire serie The walking dead. Het aandeel tuimelt 9,7 procent.
 • Zoom zakt na miljardendeal

  Het aandeel Zoom Video Communications zakt met 3,2 procent. De videobeldienst deed een miljardenaankoop waar we het al eerder over hadden (zie post 6u38), maar waar we nu nog wat dieper op in gaan. 

  Zoom betaalt 14,7 miljard dollar voor de specialist in cloudsoftware voor klantendiensten Five9. De aankoop vergroot de totale markt voor Zoom met zo'n 24 miljard dollar volgens het bedrijf zelf en analisten. 'De toevoeging van Five9 is een natuurlijke match en zal waarde toevoegen voor onze klanten', zegt CEO Eric Yuan over de deal. 

  Analist Ittai Kidron van Oppenheimer denkt dat de aankoop aansluit op een idee dat al langer binnen Zoom speelde. 'Wij geloven dat Zoom al zijn eigen oplossingen wilde bedenken voor callcenters. Dus de aankoop van Five9 versnelt het technologische pad waarop Zoom al zat.' 

  De overname moet de positie van de videodienst op de bedrijvenmarkt versterken en de groei bestendigen, zeker nu steeds meer mensen langzaam maar zeker weer naar kantoor terugkeren. 

 • Wall Street opent stevig in het rood

  Wall Street opent over de hele lijn in het rood op maandag. De Dow Jones zakt 1,5 procent. De Nasdaq gaat ook 1,5 procent lager. De S&P-500 noteert 1,4 procent lager. 

 • Dole keert terug naar de beurs

  De Iers-Amerikaanse fruit- en groentenreus Dole keert dan toch terug naar de beurs. In 2017 had Dole al eens plannen voor een nieuwe notering op Wall Street. Het bedrijf belandde daardoor in de etalage en startte exclusieve onderhandelingen met Hein Deprez en Greenyard over een verkoop, maar die strandden. Daarop blies Dole ook de beursgang af.

  Intussen is er echter veel veranderd: Dole is gefuseerd met het Ierse Total Produce en de 98-jarige topman en grootaandeelhouder David Murdock is met pensioen gegaan. Dole is van plan tot 600 miljoen dollar op te halen met de beursgang. Die waardeert het concern op meer dan 2,1 miljard dollar.  

 • Evergrande blijft neerwaartse spiraal voortzetten

  De Chinese vastgoedmakelaar Evergrande ziet zijn aandelen 16 procent zakken op de beurs van Hongkong. Een Chinese rechtbank heeft op verzoek van China Guangfa Bank Co. een deposito van 132 miljoen yuan bevroren dat in het bezit was van Evergrande's belangrijkste onshore dochteronderneming, Hengda Real Estate Group.

  Evergrande zei in reactie hierop dat het de Guangfa Bank zal aanklagen, waarbij de lening pas in maart opeisbaar word. Het nieuws bevestigt de bezorgdheid over de financiële gezondheid van China's ontwikkelaar met de grootste schuldenlast. Zeker nu Peking de hefboomwerking in de vastgoedsector wil verminderen. 

  Het bedrijf heeft dit jaar voor bijna 8 miljard dollar aan activa verkocht in een poging om de schuldenlast terug te dringen en het vertrouwen van investeerders te behouden.

 • Deltavariant duwt beurzen stevig lager

  De verliezen zijn stevig op de beurzen. Hier leest u meer!

 • McLaren wil 620 miljoen dollar ophalen

  McLaren Finance, de financiële tak van de Formule 1-groep, wil met een obligatie-uitgifte 620 miljoen dollar ophalen. De opbrengst is bedoeld om bestaande obligatieleningen te herfinancieren en de balans te versterken. Met het aantrekken van nieuwe investeerders waaronder het overheidsfonds van Saoedi-Arabië kreeg McLaren eerder al 760 miljoen dollar vers geld in kas.

  Het Britse bedrijf, dat ook exclusieve sportwagens bouwt, werd zwaar getroffen door de coronapandemie. De Formule 1-races werden verstoord en de autoproductie moest worden stilgelegd. In april realiseerde McLaren al een sale & lease back-operatie rond zijn hoofdkwartier in Woking in de buurt van Londen.

  Volgens Bloomberg zal de nieuwe obligatielening een junkrating (Caa1, CCC+ of B naargelang het ratingbureau) meekrijgen en dus een mooi rendement bieden. Hoewel de verzekeringskosten voor bedrijven met een junkstatus deze maand fors zijn opgelopen, blijft papier van bedrijven die een hoog risico inhouden erg gegeerd bij beleggers.

 • Robinhood wil meer dan 2 miljard dollar ophalen bij beursgang

  Beleggingsplatform Robinhood wil bij zijn beursgang, die verwacht wordt later dit jaar, meer dan 2,2 miljard dollar ophalen. Dat blijkt uit een document dat het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 

  De razendpopulaire Amerikaanse beursapp wil 55 miljoen aandelen verkopen tegen een prijs van 38 tot 42 dollar per stuk. Wanneer het bedrijf de aandelen aan de bovenkant van de vork weet te slijten zal zich dat vertalen in een beurswaarde van 35 miljard dollar. Door deze prijsvork neer te zetten heeft de groep nu zijn IPO-roadshow gelanceerd waarbij het investeerders moet overhalen om in de tradingapp te beleggen. 

  Robinhood smeedt daarmee het ijzer als het heet is, want dankzij de memeboom in aandelen als GameStop ging de omzet in het eerste kwartaal maal vier tot 522 miljoen dollar. Dat viel eerder deze maand te lezen in de prospectus die Robinhood indiende bij de SEC, waarmee het zijn beursgang formeel op gang bracht. Niet alleen zag de app het aantal actieve maandelijks gebruikers (MAU in het jargon) verdubbelen tot 17,7 miljoen, elke gebruiker leverde ook meer inkomsten (ARPU in het jargon) op: 137 dollar, van 83 dollar in het eerste kwartaal van 2020. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) was 115 miljoen positief, tegenover een verlies van 47 miljoen een jaar eerder.

 • Commentaar van Ackman...

  ... bij de gewijzigde UMG-deal kunt u op Squawk Box horen.

 • Carmat verkoopt zijn eerste kunsthart

  Een flinke sprong maakt in Parijs Carmat . Het Franse bedrijf heeft voor het eerst een exemplaar van zijn kunsthart – merknaam Aeson – verkocht, meer bepaald in Italië. Het kunsthart werd ingeplant bij een patiënt in Napels  in afwachting dat een ruilhart beschikbaar is. De ingreep gebeurde in het Ospedale Monaldi di Napoli, een van de Italiaanse ziekenhuizen met het meest ervaring inzake kunstharten.

  Carmat werd in 2008 opgericht en sleutelde jarenlang aan zijn kunsthart. Kleine elektrische motortjes pompen het bloed rond. In maart voerde het bedrijf een kapitaalverhoging van 56 miljoen euro door. Nu pas kan Carmat een echte verkoop realiseren. Het bedrijf heeft het over ‘een zeer belangrijke etappe die een nieuwe bladzijde in zijn ontwikkeling opent’. Volgens topman Stéphane Piat kost het kunsthart ‘grosso modo 200.000 euro’.

  In Parijs schiet het aandeel Carmat ruim 11 procent hoger.

 • Wie controleert het Venezolaanse goud?

  Het Britse Hooggerechtshof buigt zich vanaf vandaag over een netelige diplomatieke kwestie: het goud dat Venezuela in de kluizen van de Bank of England heeft liggen. U kunt de debatten trouwens live volgen, via deze link

  Hamvraag is wie de rechtmatige eigenaar is van de goudstaven ter waarde van bijna 1 miljard dollar. Zittend president Nicolás Maduro, of oppositieleider Juan Guaidó. Deze laatste heeft volgens de meeste waarnemers, inclusief de Britse overheid, de verkiezingen van 2018 gewonnen en is dus eigenlijk de rechtmatige regeringsleider en dus eigenaar van de goudvoorraad. 

 • J&J wil talkclaims in faillissementsvehikel zetten

  De farmareus Johnson & Johnson (JNJ) bekijkt of het zijn claims met betrekking tot de talkpoederzaak kan onderbrengen in een nieuw vehikel. Dat nieuwe bedrijf zou dan failliet gaan, waardoor er lagere uitkeringen komen voor zaken die niet voor het faillissement zijn beslecht. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van bronnen. 

  Een advocaat van JNJ zou de mogelijkheid hebben genoemd tegenover de advocaat van de eisers tijdens de discussies over de vergoedingen. De advocaten van de eisende partij zouden niet in staat zijn om zo'n de uitvoering van dat plan te stoppen, maar kunnen wel later juridische stappen ondernemen. 

  De bronnen zeggen dat JNJ nog niet heeft besloten zijn plan door te zetten. Een rechtbank in Missouri stelde in 2018 het farmabedrijf verantwoordelijk voor een aantal kankergevallen die gelinkt waren aan producenten met talkpoeder van JNJ. De rechter veroordeelde de groep tot het betalen van 4,7 miljard dollar, maar een rechter in beroep bracht dat vorig jaar terug tot 2,1 miljard dollar. Het bedrijf trok daarna naar het Hooggerechtshof maar ving toen bot. 

  De verkoop van dat talkpoeder bezorgt J&J al sinds 2014 de nodige zorgen door beschuldigingen dat het kankerverwekkend zou zijn omdat er asbest in kon zitten. Het mineraal talk wordt in mijnen gewonnen waar ook asbest kan worden gewonnen, maar het bedrijf zou mogelijke vervuiling daarmee hebben verzwegen.

 • Euronext Amsterdam verwelkomt tiende spac dit jaar

  Met Energy Transition Partners noteert vanaf vandaag nog maar eens een nieuw blancochequebedrijf op Euronext Amsterdam. Het is al de tiende spac die dit jaar naar het Damrak trekt en de 15de van alle Euronext-beurzen samen.

  De spac werd opgericht met de bedoeling een activiteit of bedrijf uit de energietransitiesector over te nemen in de Europese Economisch Zone, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk. Bij de beursintroductie haalde Energy Transition Partners 175 miljoen euro op.

 • 'Beter dan verwacht is niet meer goed genoeg'

  UBS-aandelenstrateeg Nick Nelson staat stil bij het Europese resulatenseizoen dat voor de deur staat. En merkt op dat het tweede kwartaal dankzij de makkeljike vergelijkingsbasis - het 'lockdownkwartaal' van 2020 - de piek van de winstgroei zal vormen, met een verwachte winstgroei van meer dan 100 procent jaar op jaar voor Europese bedrijven. 

  Voor een beurskoers die verder blijft stijgen volstaat het niet langer om beter dan verwachte resultaten te publiceren, bedrijven moeten ook nog eens indruk maken met hun outlook
  Nick Nelson
  UBS-strateeg

  Hamvraag is: zal 100 procent winst voldoende zijn, want na de stevige beursrally in de eerste helft van 2021 zit intussen veel herstel in de koersen verrekend. Het antwoord van Nelson: 'Waarschijnlijk niet'. 

  'Voor een beurskoers die verder blijft stijgen volstaat het niet langer om beter dan verwachte resultaten te publiceren, bedrijven moeten ook nog eens indruk maken met hun outlook', stelt de strateeg. 

 • Duitse economie bereikt dit kwartaal zijn pre-corona niveau

  De Duitse economie staat op het punt alle door corona geleden schade in te halen zegt de Bundesbank. Ze zou in de loop van dit kwartaal dezelfde grootte hebben als voor de pandemie. De totale schade zou al bij al meevallen, alhoewel de structurele gevolgen in de horecasector niet te onderschatten zijn. 

  De cijfers houden echter nog geen rekening met de overstromingen die Duitsland geteisterd hebben. Een rapport van ING meldt echter dat de economische impact van de overstromingen gelimiteerd blijft omdat geen grote industriële regio's zijn getroffen. En de bittere ironie aan natuurrampen is dat het heropbouwen van wegen en huizen vaak een positief effect heeft op het bruto binnenlands product.

 • Ook Wall Street wacht rode opening

  De Europese beurzen gaan al stevig onderuit, gemiddeld met 2 procent, en ook de Amerikaanse beurzen gaan waarschijnlijk lager openen. De Dow Jones zou 1,1 procent zakken, de S&P500 0,8 procent en de Nasdaq zou 0,4 procent verliezen. 

  Daarmee lijken de beurzen in New York ook deze week met een min te beginnen. Vorige week sloot de S&P500 1 procent lager, het eerste weekverlies na drie weken van winst. De oorzaak moeten we zoeken in de deltavariant die zich razendsnel verspreidt in delen van Azië en het Europese continent. Ook in de VS lopen de besmettingen nu op door de verspreiding van de deltavariant. Belangrijk is daarbij dat in bepaalde staten nog veel mensen niet gevaccineerd zijn. Wie zijn prik nog niet heeft gekregen heeft meer kans om in het ziekenhuis te belanden. 

  Jeff Zients, de coördinator van het coronateam in het Witte Huis, bevestigde onlangs dat de niet gevaccineerde Amerikanen verantwoordelijk zijn voor bijna recente ziekenhuisopnames die betrekking hebben op corona. 

 • Toyota zendt geen advertenties uit op Olymische spelen

  Toyota gaat geen reclame spotjes uitzenden tijdens de Olympische spelen in haar thuisland Japan. Ook de president van het bedrijf zal niet aanwezig zijn  op de openingsceremonie. De beslissing komt er nadat de Amerikaanse tennister Coco Gauff voor de spelen afhaakte omdat ze corona kreeg. Ook testten twee Zuid-Afrikaanse voetballers positief in het atleten dorp. 

  De vraag rijst of het wel verantwoord is de spelen door te laten gaan te midden een pandemie.  Toyota laat zelf weten in een mail dat de beslissing er niet op het laatste moment komt na de recente ontwikkelingen maar dat het al lang overweegd zich deels terug te trekken. 

  De Japanse autogigant blijft wel één van de hoofdsponsors van het evenement. Zo blijft het logo zichtbaar tijdens de wedstrijden en vervoet Toyota nog steeds de atleten.

 • Noodweer duwt verzekeraars in het rood

  De verzekeraars gaan stevig lager in Europa nu de schadeclaims als gevolg van het noodweer binnenstromen. Binnen de Bel20 krijgt Ageas een tik van 3,5 procent en is daarmee de grootste verliezer van de sterrenkorf. Ook KBC (naast bank ook verzekeraar) levert 1,7 procent in. In Europa zakt Allianz 2,2 procent, struikelt Munich Re met 3,5 procent en Swiss Re lijdt een schade van 3 procent. 

  Dat de schade als gevolg van de overstromingen enorm is wordt al duidelijk wanneer we enkel naar België kijken. De Belgische verzekeraars moeten voor minstens 150 miljoen euro uitkeren. De totale schade zal dat bedrag ruim overtreffen en kan in de honderden miljoenen lopen. Dat zegt de Belgische beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia. Eerder spraken de verzekeraars al van 'oorlogstaferelen'.

 • Familie D'Ieteren koopt stevig in (net vóór dubbele deal)

  De familie Périer-D'Ieteren heeft tussen 24 juni en 7 juli bijna 51.000 aandelen van de autogroep gekocht voor een kleine 5,3 miljoen euro. Dat gebeurde via haar holding SPDG (Société Anonyme de Participation et De Gestion).

  De timing van die aankopen is opmerkelijk, want enkele dagen nadien kondigde D'Ieteren een investering in TVH Parts (40%) aan. En minder dan een week nadien werd een herschikking van het aandeelhouderschap van dochter Belron (Carglass) bekendgemaakt. De waardering van Belron schoot bij die deal omhoog tot zo'n 21 miljard euro (schuiden incluis). Tegen de huidige koers realiseerde de familie een meerwaarde van een kleine 1,1 miljoen euro op de aankopen tussen 24 juni en 7 juli.

  Bij D'Ieteren is voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar over de aandeleninkopen.

  Tussen 1 en 22 juni kocht de familie Périer-D'Ieteren via SPDG ook al bijna 120.000 aandelen in voor 11,84 miljoen euro. SPDG controleert zo'n 26 procent van het beursgenoteerde D'Ieteren . De andere familietak (Nayarit Group) heeft 35,5 procent in handen. Olivier Périer, CEO van SPDG, zetelt in de raad van bestuur van D'Ieteren. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Amsterdamse spac maakt lauw debuut

  We hebben er weer één bij: een spac! Vandaag beleeft VAM Investments zijn eerste beursdag. De spac noteert momenteel 1,5 procent boven zijn intekenprijs van 10 euro, een wat lauwe beursgang dus. Het vehikel wil een overname doen in de Europese consumenten- en dienstensector en heeft 225 miljoen euro bij beleggers opgehaald. 

  De spac wordt gesteund door VAM Investments Group, een onafhankelijke beleggingsonderneming die onder leiding staat van aandeelhouders Francesco Trapani en Marco Piana. Trapani is de voorzitter van de spac, terwijl Piana de CEO is. Trapani was eerder CEO bij het luxebedrijf Bulgari en Piana was directeur bij de private-equity-speler 3i Group. 

  'Het post-covidherstel in Europa biedt significante organische groei en overnamestrategieën voor bedrijven die succesvol navigeerden door de crisis', zegt Trapani.

  We gebruiken de expertise van onze directie en mijn ervaring in de luxesector voor het vinden van een overname.
  Francesco Trapani
  Voorzitter van VAM Investments spac

 • Ackman gaat anders in UMG investeren

  We komen nog even terug op onze post van 8.57 uur over Bill Ackman en Universal Music Group (UMG). Het blijkt dat de miljardair nu toch in de Vivendi -dochter UMG gaat investeren, maar op een andere manier. Hij zal het niet via het blancochequebedrijf Pershing Square Tontine Holdings doen, maar via zijn hefboomfonds Pershing Square Holdings dat tussen 5 en 10 procent van UMG zou verwerven.

  Het zag er naar uit dat de Amerikaanse beurswaakhond de deal van Pershing Square Tontine Holdings zou blokkeren. Beleggers waren ook niet zo opgezet met de complexiteit ervan. Sinds de gesprekken over de deal op 4 juni werden aangekondigd, verloor het aandeel van de spac zowat 18 procent. De spac heeft nu 18 maanden tijd om een nieuw doelwit te vinden.

 • Biotechduo helpt schade voor Bel20 te beperken

  De Bel20  weet in vergelijking met het Europese gemiddelde de schade goed te beperken. Dit vooral dankzij biotech, sinds de jaarlijkse herschkking in maart één van de tenoren in de Brussele beursbarometer.

  Galapagos  krabbelt net als vrijdag wat overeind na de eerdere mokerslagen, dankzij een even zeldzaam als welgekomen koopadvies van Deutsche Bank. Het biotechbedrijf koerst 2,3 procent hoger naar 51,47 euro.

  Belangrijker voor de Bel20 is Argenx , met een winst van 2 procent tot 264,30 euro. De Gentenaars beleven een voor hun doen wat minder beursjaar sinds goudhaantje efgartigimod van de Amerikaanse poortwachter FDA geen 'fast lane' kreeg als potentieel middel tegen myasthenia gravis. Maar in de aanloop naar de O&O-dag van morgen is er weer wat meer 'buzz' rond het aandeel en veert de koers de jongste tijd weer wat op. 

  De kopwinden voor de sector en een relatief windstil 2021 voor Argenx zelf vormen een interessante instapkans voor langetermijnbeleggers
  Lenny Van Steenhuyse
  KBC Securities-analist

  KBC Securities verhoogde maandag het advies voor Argenx van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel gaat van 240 naar 300 euro. 'De kopwinden voor de sector en een relatief windstil 2021 voor Argenx zelf vormen een interessante instapkans voor langetermijnbeleggers', stellen analisten Lenny Van Steenhuyse en Thomas Vranken. Met die kopwinden verwijzen ze onder meer naar de vrees dat de Verenigde Staten, veruit de meest cruciale farmamarkt in de wereld, onder president Biden paal en perk stelt aan de vaak stevige prijszetting in de sector.  

  Een extra kopwind is het feit dat de farmareus J&J de rechten op het potentiële leukemiemiddel cusatuzumab aan Argenx teruggegeven heeft, wat meteen ook twijfel doet rijzen over hoe lang J&J nog aandeelhouder van de Gentenaars zal blijven. Maar dit alles mag voor de analisten niet doen het enorme potentieel voor goudhaantje efgartigimod doen vergeten. Morgen zal CEO Tim Van Hauwermeiren aankondigen 'efga' ook op een vijfde en zesde front in te zullen zetten, bovenop de vier nu al lopende klinische onderzoeken

 • Bekaert: boomend eerste halfjaar, normalisatie in tweede

  Bekaert stevent af op een bedrijfswinst van ongeveer 466 miljoen euro dit jaar. Dat zou meteen het best jaar sinds 2010 zijn. 

  ING-analist Stijn Demeester wijst op een groot eenmalig voorraadeffect. Voor alle duidelijkheid: Bekaert rekent traditioneel duurdere grondstoffen (walsdraad) meteen steeds door.

  Maar puur boekhoudkundig wordt bij snelle prijsstijgingen door het FIFO-systeem ('first in, first out') eerst de relatief goedkoop ingeslagen grondstoffenvoorraad aangewend, wat tijdeljik een boost aan de gerapporteerde marges geeft. 'Het management raamde dat voorraadeffect op de belegersdag begin juni op 50 à 60 basispunten extra marge. Gelet op de huidige staalprijzen denken we dat de uiteindelijke impact veel malen groter is geweest'. 

  In het tweede halfjaar suggereert het management sowieso een normalisatie, met de boodschap dat de halfjaarwinst in lijn met de tweede helft van 2020 zal evolueren. 'Bijgevolg verhogen we gelet op het forse voorraadeffect onze prognoses voor 2021, maar gaan we onze verwachtingen voor 2022 en 2023 niet betekenis aanpassen', besluit Demeester. 

 • KBC Securities haalt Barco van de kooplijst

  Barco  tuimelt tot 13 procent lager. Beleggers zijn not amused over de grote discrepantie tussen een hoopvol orderboek en een sterk krimpende omzet. 

  KBC Securities haalt de beeldvormingsgroep van de kooplijst, het advies luidt nu lauw 'houden'. 'De omzetting van bestellingen in omzet wordt gehinderd door aanhoudende pandemische beperkingen en, in mindere mate, een tekort aan componenten', stipt analist Guy Sips aan. 

 • Beurzen starten in de min

  De Europese beurzen zakken na een minuut handel gemiddeld 0,9 procent. De Bel20 beperkt het verlies tot 0,6 procent.

 • Ackman ziet af van UMG-deal

  Pershing Square Tontine Holdings, een spac van miljardair Bill Ackman, gaat dan toch geen belang van 10 procent nemen in Universal Music Group, het kroonjuweel van de Franse media- en entertainmentgroep Vivendi . Pershing zegt de deal te laten vallen omdat er problemen zijn met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De geplande deal zou niet aan de regelgeving van de New York Stock Exchange beantwoorden. Pershing zal Vivendi een schadevergoeding betalen.

  Vivendi wil UMG afsplitsen en 60 procent van de aandelen van UMG verdelen onder zijn aandeelhouders. UMG zou in september een aparte notering krijgen op Euronext Amsterdam. UMG is het platenhuis van wereldsterren als Lady Gaga en Taylor Swift. In de catalogus zitten ook legendes als Queen, Abba en Marvin Gaye. Ook de klassiekemuzieklabels DGG, Decca en EMI maken er deel van uit.

 • Italiaans modehuis Zegna via spac naar de beurs

  Ermenegildo Zegna, een van de grote namen in de Italiaanse modewereld, zet de stap naar de beurs. Dat gebeurt niet op de klassieke manier, maar door de combinatie met een blancochequebedrijf. Zegna wil 880 miljoen dollar ophalen door samen te gaan met Investindustrial Acquisition Corp, een spac die gelanceerd werd door Sergio Ermotti, een voormalige topman van de Zwitserse grootbank UBS.

  Bij de deal wordt de ontwerper van chique herenkleding gewaardeerd op 3,2 miljard dollar. Zegna behoudt een belang van 62 procent, Investindustrial krijgt 11 procent en de rest zal dus in New York noteren.

  ‘Wij hadden nog 100 jaar onafhankelijk kunnen blijven, maar het moment is geschikt en de wereld is sterk veranderd en de luxebusiness is bijzonder uitdagend geworden’, vertelde topman Gildo Zegna aan de Financial Times. De Britse zakenkrant meldde het nieuws samen met de Corriere della Sera.

 • Rode beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen met verlies van wal steken. De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,6 procent in de min. Beleggers maken zich zorgen over oplaaiende Covid-besmettingen - met mogelijke gevolgen op de economische activiteit - terwijl ook de inflatiezorgen aanhouden. Bovendien zakt de olieprijs (met 0,8 procent) nadat de Opec+ zondag overeenkwam de olieproductie gevoelig te verhogen.

 • Bone: rekrutering scheenbeenstudie loopt vertraging op

  Bone Therapeutics , het Waalse bedrijf dat celtherapieën voor botaandoeningen ontwikkelt, komt met een update over twee lopende onderzoeken. Het fase 3-onderzoek rond JTA-004 als behandeling van knieartrose kon al in december de rekrutering voltooien. Resultaten na drie en zes maanden worden in de eerste helft van september verwacht.

  De rekrutering van patiënten voor het fase 2b-onderzoek met het allogene celtherapieproduct Allob ter behandeling van moeilijk genezende scheenbeenbreuken daarentegen loopt vertraging op. Bone schrijft dat toe aan de coronapandemie en de bijbehorende beschermingsmaatregelen. In de eerste jaarhelft waren er minder ongelukken en was er minder gezondheidszorg beschikbaar.

  De vertraagde rekrutering zou echter geen grote impact hebben en Bone hoopt nog steeds de rekrutering in de eerste helft van 2022 rond te krijgen. De onderzoeksresultaten worden dan in de tweede helft van volgend jaar verwacht. Mocht de pandemie voortduren, zal Bone mogelijk deze planning moeten aanpassen.

 • Bekaert voorspelt sterke halfjaarresultaten

  Staaldraadverwerker Bekaert laat in een persbericht weten dat de halfjaarresultaten, die op 30 juli worden bekendgemaakt, niet alleen fors hoger zullen uitkomen dan in vorige verslagperiodes maar ook de consensusverwachtingen fors zullen overtreffen.

  We mogen ons volgen Bekaert verwachten aan een geconsolideerde omzet van 2,3 miljard euro over de eerste zes maanden van 2021. Dat is 30 procent meer dan in de eerste helft van 2020 en houdt een herstel naar de niveaus van vóór de coronacrisis in.

  De onderliggende bedrijfswinst (ebit) zou verdrievoudigen en de onderliggende ebit-marge zou rond 12 procent uitkomen, wat zowat 7 procentpunt meer is dan een jaar eerder.

  De onderliggende ebitda-marge (de verhouding tussen brutobedrijfswinst en omzet) zou circa 16 procent bedragen, ongeveer 5 procentpunt meer dan een jaar eerder.

  De forse resultaatsverbetering schrijft Bekaert toe aan een sterk volumeherstel, structurele verbeteringen en een zeer hoge positieve opwaardering van de voorraden als gevolg van hogere grondstofprijzen.

  Voor de tweede jaarhelft houdt Bekaert een slag om de arm. Het Zwevegems bedrijf verwacht een solide vraag in de meeste markten, maar wijst op de gebruikelijke seizoenseffecten en houdt ook rekening met mogelijke onderbrekingen in de toeleveringsketen. De voorraadwaarderingsimpact zal ook veel kleiner zijn. Bekaert verwacht een onderliggende bedrijfswinst in lijn met de tweede jaarhelft van 2020.

 • Barco: orders boven, omzet onder verwachting

  Barco  boekte luidens een persbericht over het eerste halfjaar voor 466 miljoen euro orders, iets meer dan de 456 miljoen die analisten verwachtten. De omzet kromp evenwel nog sterker dan gevreesd, met 10 procent tot 366 miljoen euro. 

  De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) kwam uit op 27,5 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen. 

  Voor heel 2021 rekent intussen afscheidnemend CEO Jan De Witte op een omzetherstel en een ebitda-marge boven de 7,5 procent uit de eerste jaarhelft. Dat oogt niet bijster ambitieus: analisten mikken tot nog toe op een omzetgroei van 8 procent naar 834 miljoen euro en een winstmarge van 9,5 procent. 

 • Aziatische beurzen op laagste peil in een week

  In het zog van Wall Street vrijdag staan ook de beurzen in het Verre Oosten onder druk. Twee zaken spelen vooral: zorgen over de impact van coronauitbraken en de strengere maatregelen die daarmee gepaard gaan, en inflatiezorgen.

  De beurs van Tokio verliest 1,4 procent. Vooral chipaandelen zakken weg; net als in New York zijn er winstnemingen. Seoel geeft 1 procent prijs en Hongkong 1,6 procent. In Hongkong heeft het verlies van de Chinese techreuzen vooral te maken met de strakkere greep van Peking.

  De beurzen op het Chinese vasteland houden de schade beperkt met een daling van 0,3 procent in Shanghai.

 • De voorbije beursweek: het herinvesteringsrisico bij Galapagos en D'Ieteren

  'Herinvesteringsrisico'. Een mooi omfloerste term om aan te geven dat beleggers er niet altijd op vertrouwen dat het management een berg cash verstandig zal spenderen.

  Bij Galapagos  wordt dat risico als vrij groot gepercipieerd - vandaag de grote korting van de beurswaarde op de bankrekening - bij D'Ieteren  is de onrust sinds de TVH Parts-deal sterk verminderd. 

  U leest er hier alles over, in het beursweekboek van collega Ellen Vermorgen. 

 • Telg familie van de Put wil vereffening Belreca

  Zondag stuurde Belreca een persbericht uit dat mogelijk het einde van de kleine Antwerpse holding van de familie van de Put inluidt. Arnaud van de Put heeft een belang van meer dan 10 procent opgebouwd in Compagnie Commerciale Belge, die 64,62 procent van Belreca bezit. Hij vraagt de raad van bestuur van deze controlerende vennootschap om een algemene vergadering bijeen te roepen.

  Het is zijn bedoeling dat Compagnie Commerciale Belge op haar beurt een algemene vergadering van Belreca laat bijeenroepen om deze laatste vennootschap te ontbinden en te vereffenen. Iets wat ‘zo efficiënt mogelijk’ zou moeten gebeuren. Arnaud van de Put zal hierover eerstdaags een aangetekend schrijven versturen aan Compagnie Commercial Belge.

  Belreca had eind vorig jaar een eigen vermogen van 41,8 miljoen euro.  De portefeuille omvat onder meer aandelen Solvay, Ackermans & van Haaren, Financière de Tubize en Bekaert naast posities in Danone, Heineken, Shell, BMW, Melexis, Intel en Lotus Bakeries.

 • Zoom trekt 15 miljard dollar uit voor softwarespecialist

  De week moet nog goed en wel beginnen en de eerste miljardendeal is een feit: Zoom Video , de specialist in virtuele vergaderingen, maakt gebruik van zijn pandemische koershausse om een bod - in aandelen - uit te brengen op Five9

  Het bod waardeert Five9, een specalist in cloudsoftware voor klantendiensten, op 14,7 miljard dollar. Voor Zoom Video een overname die de videodienst moet versterken op de bedrijvenmarkt en de groei moet bestendigen ook als steeds meer mensen - hoe schuchter ook - geleidelijk naar kantoor terugkeren. 

 • ... met een nieuw tweespan aan het hoofd

  Vrijdagavond was er bij Barco nog een paukenslag: CEO Jan De Witte wordt bedankt voor bewezen diensten. Hij wordt vervangen door een tweespan: voorzitter en grootaandeelhouder Charles Beauduin wordt ook CEO. Een functie die hij zal delen met An Steegen, een ingenieur die overstapt van Umicore. 

 • Barco trapt straks het cijferseizoen af ...

  De zomerse trendsetter, zo kun je Barco  noemen. De beeldvormingsgroep trapt over een uur het Brussels resultatenseizoen af met de resultaten over het eerste halfjaar en wordt meteen een belangrijke indicator of beleggers met de sterke heropeningsrally sinds Nieuwjaar niet iets té hard van stapel zijn gelopen. 

  Wat u van die resultaten mag verwachten, leest u hier. De analistenconsensus is hier te vinden. 

 • OPEC-deal inspireert beurzen in het Verre Oosten niet

  Saudi's en Emiraten legden zondag min of meer hun burenruzie bij, wat voor het oliekartel OPEC de weg effende naar een hogere productie vanaf augustus.

  Een opsteker voor een wereldeconomie die met oplopende grondstoffenkosten en bijhorende inflatierisico's kampt, maar toch niet van aard om beleggers in het Verre Oosten de beursweek positief te laten starten. De meeste aandelenmarkten noteren lager, in het spoor van Wall Street vrijdag. 

 • Wall Street stevig lager, Moderna op record

  Goedemorgen! We starten met een blik op vrijdagavond, waar op Wall Street de Dow Jones  door twijfels over de duurzaamheid van het forse economisch herstel tot nog toe in 2021 stevig lager ging.

  Een aandeel dat zich niets van de matte stemming aantrok was Moderna . Het biotechbedrijf werd dankzij de promotie naar de S&P500 een tiende meer waard en sloot op een record af. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud