1. Markten Live
 2. Live blog
live

Argenx grossiert in records

De Europese beurzen genoten van een euro die dankzij de Federal Reserve naar het laagste peil in twee jaar zakte. In Brussel gaf Argenx boerenjaar 2019 na het halfjaarrapport nog wat meer glans met een zoveelste slotrecord.
 • En eindigen doen we met de - karige - agenda voor vrijdag. Al is het wel uitkijken naar het Amerikaanse jobrapport. Graag tot morgen!

   

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Kleinhandelsomzet juni, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid en werkloosheid juli, 14.30 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juli, 16.00 uur
 • Bel20 eindigt stevig in het groen

  De Brusselse beurs sloot de dag af met een winst van 0,77 procent voor de Bel20. Argenx trok het meest aan de kar met een winst van 5,1 procent.

 • Jeff Bezos verkoopt voor 1,8 miljard dollar Amazon-aandelen

  Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft de voorbije dagen voor 1,8 miljard dollar aandelen van de e-commercegigant verkocht. Een reden voor de verkoop is er niet meteen, al heeft Bezos in het verleden de opbrengst van aandelenverkopen gebruikt voor de financiering van zijn raketbedrijf Blue Origin.

 • Amerikaanse industrie boekt laagste groei in jaren

  De ISM-indicator van de Amerikaanse industrie is in juli met 0,5 punt gedaald naar 51,2 punten, het laagste peil in drie jaar. Economen hadden een stijging naar 52 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de industriële activiteit en omgekeerd.

  Een andere, vergelijkbare indicator schetst een nog somberder beeld van de Amerikaanse industrie. De PMI-indicator brokkelde in juli met 0,2 punt af naar 50,4 punten, het laagste peil in tien jaar. Economen hadden een score van 50,1 punten voorspeld.

  Als grote exporteur heeft de Amerikaanse industrie meer dan de dienstensector last van de handelsoorlog tussen de VS en China. Peking heeft herhaaldelijk de importtaksen op Amerikaanse producten verhoogd nadat Washington de heffingen op Chinese producten had opgetrokken.

 • General Motors overtreft winstverwachting ondanks lagere verkopen

  De autobouwer General Motors (GM)  zette in het tweede kwartaal een nettowinst van 2,41 miljard dollar, of 1,66 dollar per aandeel, neer. Daarmee doet het beter dan verwacht, ondanks een dalende verkoop in de VS (-1,5%) en China (-12%). De Chinese terugval is wel kleiner dan in het eerste kwartaal (-17,5%), al waarschuwt GM dat de Chinese markt moeilijk zal blijven in de rest van 2019.

  GM realiseerde zijn winst bijna volledig in de VS, waar het dankzij hoge marges op SUV's en pick-ups een winstmarge van 10,7 procent boekte. De Amerikaanse autobouwer herbevestigde ook zijn winstprognose voor het hele jaar: 6,5 tot 7 dollar per aandeel. GM lijkt daarmee beter stand te houden in de moeilijke automarkt dan concurrenten als Ford en Daimler, die met teleurstellende prognoses kwamen.

  GM boekt mooie winstmarges op zijn Chevrolet Silverado. ©EPA

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen hebben hun teleurstelling over de 'hawkish rate cut' van de Amerikaanse centrale bank gisterenavond verbeten. Zowel de S&P500 (+0,2%) als de Nasdaq (+0,5%) opent met winst.

 • Wall Street stevent af op vlakke opening

  Dat leren de futures. Beleggers verteren de boodschap van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de renteknip van gisterenavond veeleer een 'eenmalige gebeurtenis' zal zijn. De dollar versterkt terwijl Amerikaans staatspapier wat van zijn eerdere winsten prijsgeeft. De olieprijs daalt voor de eerste keer in een week tijd. 

 • Argenx op weg naar record

  Argenx  lijkt het boerenjaar 2019 te gaan bekronen met een zoveelste slotrecord, ook al bevat het halfjaarrapport an sich geen groot nieuws. Behalve de bevestiging dat de belangrijke onderzoeksprogramma's op koers zitten.

  Dat volstaat voor een koerssprong van 5,2 procent naar 133,70 euro, wat boven het jongste slotrecord van 133,20 euro op maandag 22 juli uitkomt.

 • 'Bodem euro is in zicht'

  Dat zeggen tenminste economen en strategen, nu de eenheidsmunt tegenover de dollar naar het laagste peil in twee jaar is afgegleden. 

 • Brekend: centrale bank haalt inflatiedoelstelling!

  Toch één centrale bank die zijn inflatiedoelstelling netjes haalt, de Bank of England. Al is het niet zo dat de Britse centraal bankiers nu rustig achterover kunnen leunen, met een dreigende no-dealbrexit op 31 oktober. 

 • Bank of England houdt rente ongewijzigd

  De Bank of Engeland (BoE) heeft zoals verwacht het belangrijkste rentetarief ongewijzigd gehouden op 0,75 procent. Het besluit werd unaniem genomen.

  De laatste actie dateert intussen van een jaar geleden. Toen verhoogde de Britse centrale bank de rente met 0,25 procent. De centrale bankiers kiezen een afwachtende houding tot er meer duidelijkheid is over de brexit en de impact daarvan op de Britse economie.

  De BoE gaat ervan uit dat de inflatie op jaarbasis zal stijgen naar 1,9% en daarna boven de 2% uitkomt

 • De beurs van Tel Aviv...

  ... trekt naar de beurs van Tel Aviv.

  De Israëlische beursuitbater heeft zijn debuut gemaakt op zijn eigen koerstabellen. Het brengt 30 procent van zijn kapitaal naar de beurs en haalt daarmee 225 miljoen shekel op (58 miljoen euro). De plaatsing is een succes. De aandelen schoten bij de opening 32 procent hoger.

  De beurs van Tel Aviv kampt al enkele jaren met dalende handelsvolumes en toenemende overheidsregulering. Door zelf naar de beurs te trekken wil The Tel Aviv Stock Exchange meer lokale bedrijven warm maken voor een lokale notering. Veel Israëlische bedrijven, waarvan de farmareus Teva waarschijnlijk het bekendste is, kiezen voor een Amerikaanse listing. 

 • Rio Tinto delft recorddividend op

  Het zoethoudertje van de dag komt van Rio Tinto . De Britse mijnbouwer verhoogt zijn interim-dividend met 19 procent en kondigt een uitzonderlijk dividend van 1 miljard dollar aan. Het keert 151 cent per aandeel uit. Opgeteld met het uitzonderlijk dividend brengt dat de totale winstuitkering op 3,5 miljard dollar. Dat is een record.

  Uit het rapport blijkt dat de winst in het eerste halfjaar van 2019 met 11 procent gestegen is naar 4,93 miljard, op een klein zuchtje van de analistenconsensus van 4,95 miljard.

  Ijzererts draagt voor meer dan 60 procent bij tot het resultaat. De prijzen voor die delfstof liggen een stuk hoger dan die voor andere basismetalen. Dat drijft, zelfs bij een teruglopende verkoop, de marges van Rio Tinto op. De ijzerertsmijn in Pilbara in Australië bijvoorbeeld tekent voor een indrukwekkende marge van 72 procent (ter vergelijking, de ebitda-marge van de hele groep ligt op 47 procent).

  De ijzerertsmijn van Pilbara in Australië blijkt een gigantische winstmachine.

 • Een tussenstand rond het middaguur

  De Bel20 noteert rond lunchtijd tegen een koerswinst van 0,73 procent op 3.728,53 punten. De Europese aandelenmarkten buigen hun openingsverlies om in winst na sterke cijfers bij onder meer Zalando en Altice. Alleen Amsterdam blijft in de lichtrode cijfers hangen na slechte cijferrapporten bij Shell en de materialenspecialist AMG.
  In Brussel is dit de tussenstand: 

  Toppers:

  • Crescent +12,99%
  • Campine +6,16%
  • Argenx +3,86%
  • Immo Moury +3,75%
  • Global Graphics +3,26%

  Floppers:

  • ABO-Group -8,85%
  • Curetis -7,78%
  • Hamon -6,15%
  • ASIT Biotech -3,72%
  • Solvac -3,53%
 • Een middagupdate van de Brusselse beursdag...

  ... vindt u hier

 • OMG, AMG... wat een winstalarm

  'O my god, AMG', was de reactie bij menig belegger bij inkijk van het kwartaalrapport. Daaruit blijkt dat de Amsterdamse metalenspecialist zijn winstgevendheid ziet kelderen als gevolg van prijsdruk. AMG  (niet te verwarren met de gelijknamige Duitse motorproducent van Mercedes-Benz) stuurt een joekel van een winstwaarschuwing uit.

  Het concern, dat metalen produceert voor de transport- en infrastructuursector, rekent voor 2019 nu op een brutobedrijfswinst (ebitda) van 120 miljoen dollar, waar het eerder uitging van 150 miljoen dollar. Afgelopen kwartaal zakte de brutobedrijfswinst op jaarbasis met 53 procent tot 23,8 miljoen dollar.

  De recente prijsontwikkeling van vanadium is hoogst ongewoon.
  Heinz Schimmelbusch
  CEO AMG

  De lagere winstgevendheid is voor een groot deel te wijten aan de dalende prijzen van vanadium en chroommetaal. Ook worstelde AMG met extra kosten bij zijn lithiumconcentraatfabriek. Onder de streep was sprake van een nettoverlies van 31,1 miljoen dollar. Beleggers riposteren het onheilsbericht met een koersdaling van 15 procent op de Amsterdamse beurs. Het aandeel verloor sinds januari al 22 procent van zijn waarde. 

 • Zalando knalt hoger na recordgroei

  Eenvoudig retourneerbare confectiekleding, online besteld en aan huis geleverd. Het blijft een winner bij de aan gemak verslaafde consument. De Europese marktleider Zalando   rapporteert een stevige groei in het tweede kwartaal. Het aantal online shoppers op de website in zeventien Europese lidstaten steeg in de voorbije periode met ruim 15 procent tot 28,3 miljoen. Dat is een absoluut record.

  Het aantal bezoeken aan de site groeide met ruim 38 procent tot 986,4 miljoen. Daarvan kwam 84 procent via smartphones en tablets. 

  De aangepaste brutowinst (de omzet min de inkoopwaarde van de omzet) landt op 101,7 miljoen euro, tegenover 94 miljoen in het tweede kwartaal van 2018. De nettowinst liep wel licht terug, van 51,8 miljoen naar 45,5 miljoen euro. Voor het hele jaar rekent het bedrijf nu op een brutowinst aan de bovenkant van de eerder aangegeven bandbreedte van 175 miljoen tot 225 miljoen euro.

  Het aandeel op de beurs van Frankfurt knalt in de voormiddaghandel 13 procent hoger. Het staat sinds januari 109 procent in de plus.

 • Analisten over Telenet: 'De facto verhoging van jaarprognose'

  Telenet  koerst goed 1 procent hoger. Analisten tonen zich over het algemeen tevreden over het kwartaalrapport, waar de telecom- en mediagroep met zijn omzet en brutobedrijfswinst over de lat sprong. ING blijft wel bij zijn houdadvies, maar analist David Vagman stipt aan dat Telenet eigenlijk zijn jaarprognose verhoogt. 

  Telenet verwacht nog altijd een daling van de omzet met ongeveer 2,5 procent, een daling van de brutobedrijfswinst (ebitda) met 1 tot 2 procent en - dankzij lagere investeringen nu de upgrade van het netwerk zo goed als gerealiseerd is - een stijging van de operationele vrije kasstroom met 16 tot 18 procent. Maar die prognose is nu op basis van herziene cijfers over 2018. De cijfers zijn herberekend om ze vergelijkbaar te maken met 2019, dus alsof De Vijver Media ook in 2018 zeven maanden voor het volle pond meetelde. 

  Daarmee ligt de vergelijkingsbasis voor 2018 nu hoger dan initieel: 2,62 miljard in plaats van 2,54 miljard omzet, een ebitda van 1,4 miljard in plaats van 1,32 miljard en een operationele vrije kasstroom van 700 miljoen euro in plaats van 670 miljoen. 

  Degroof Petercam wijst op de sterke cashflowgeneratie. 'Gelet op de lagere investeringen beloopt de vrije kasstroom 10 procent van de beurswaarde. En dus kunnen stevige uitkeringen aan de aandeelhouders verwacht worden in de komende jaren', merkt analist Stefaan Genoe op. Telenet is van plan in het vierde kwartaal te starten met de uitkering van reguliere (interim-)dividenden - 50 tot 70 procent van de vrije kasstroom - als de schulden zoals verwacht later dit jaar tot 4 keer de brutobedrijfswinst zakken. 

 • Achtung Siemens!

  In de lange reeks industriebedrijven die waarschuwen voor een zwakkere wereldhandel is Siemens  de laatste nieuwkomer. Het Duitse technologieconcern stelt dat het de marktomstandigheden in de afgelopen maanden aanzienlijk heeft zien verslechteren door de brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen. Het signaleert dat het daardoor moeilijker wordt de beoogde omzetgroei te realiseren.

  Spanningen rond de internationale handel zetten in verscheidene regio's de economische groei onder druk. Dat schaadt het investeringsklimaat.
  Joe Kaeser
  CEO Siemens

  Het elektroconglomeraat boekte in de maanden april tot en met juni een omzet van 21,3 miljard euro. De nettowinst daalde daarentegen met 6 procent tot 1,1 miljard euro. Dat is de scherpste daling sinds juni 2016 en volgens de zakenbank JPMorgan de meest belabberde prestatie in jaren. 

  Beleggers sturen het aandeel in de voormiddaghandel 5 procent lager op de beurs van Frankfurt en wissen daarmee Siemens' hele jaarwinst uit. 

 • Royal Dutch Shellshock

  Shell  heeft in het afgelopen kwartaal de helft van zijn nettowinst in rook zien opgaan. De winst zakt naar een kleine 3 miljard dollar, van ruim 6 miljard dollar in hetzelfde kwartaal van 2018. De omzet krimpt met bijna 8 procent van 90,5 miljard dollar naar 83,7 miljard dollar.

  De Nederlands-Britse olie- en gasgigant kreeg ondanks een hogere productie minder betaald voor de olie en het gas die hij op de markt bracht. Het concern heeft last van wat je noemt een 'double whammy'. Enerzijds is er overcapaciteit in de grondstoffenmarkt die de prijzen drukt, anderzijds is er door de vertragende wereldeconomie minder vraag naar olie en gas, wat nog extra prijsdruk geeft.

  De ruwe olieprijs zakte in het tweede kwartaal van 70 naar 60 dollar per vat. Het is een wetmatigheid in de olie-industrie dat elke stijging of daling in de olieprijs een effect van ruwweg 500 miljoen dollar heeft op de inkomsten.

  Daarnaast moest Shell waardeverminderingen boeken op projecten in onder meer Trinidad & Tobago en Australië. Ondanks de lagere winst, wist Shell de operationele kasstroom wel met 16 procent te verhogen naar ruim 11 miljard dollar. Het bedrijf handhaaft het dividend op 0,47 dollar per aandeel.  

  Het aandeel is de sterkste verliezer in de Amsterdamse ochtendhandel met een daling van 4,3 procent.


 • Fed zet ook Europese beurzen op verlies

  Ondanks de fors lagere euro openen ook de Europese beurzen met (bescheiden) verlies. De Bel20  noteert 0,1 procent lager, de EuroStoxx50  laat 0,3 procent liggen. ING (-2%) kan zijn kwartaalrapport niet in winst vertalen, Telenet (+0,7%) koerst licht hoger. 

  ©AFP

 • Over het dividend van Telenet ...

  Een op het eerste gezicht wat vreemde mededeling in het kwartaalrapport over de door Telenet-CEO John Porter al langer beloofde start van een regulier (interim-)dividend in het boekjaar 2019. Dat komt er, 'op voorwaarde dat we tegen eind dit jaar terug kunnen keren naar het 4x-middelpunt'.

  Even vertalen: Telenet streeft er naar de schulden tussen 3,5 en 4,5 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) te houden, nu beloopt die hefboom 4,3.

  ©rv

  In het jaarverslag voor het boekjaar 2018 lijkt volgens ons echter een andere boodschap te staan. Daar staat - denken we - dat Telenet sowieso 50 tot 70 procent van de jaarlijkse vrije kasstroom naar de aandeelhouders zal laten vloeien via een regulier (interim-)dividend.

  Het restant van de cashflow kan eventueel ook uitgekeerd worden, 'binnen de grenzen van het hefboomkader'. Met andere woorden: het regulier dividend hangt niét af van de schuldenafbouw. Eerder integendeel: de passage in het jaarverslag lijkt te suggereren dat het regulier dividend nodig is om de schulden rond 4 keer de brutobedrijfskasstroom te houden. 

  ©rv

  Al is het even verder in het jaarverslag toch weer afhankelijk van de schuldenafbouw, met dezelfde passage als in het jaarverslag. It's complicated. 

  ©rv

 • Europese beurzen stevenen af op verlies

  De Europese futures wijzen op een negatieve opening van de handelsdag. Alleen de Britse Footsie hint op een lichte openingswinst. Beleggers zijn niet gelukkig met de uitlatingen van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, dat de renteverlaging van gisteren eerder een 'one time thing' zal zijn.

  Sterke bedrijfsresultaten bij onder meer Zalando en ING en een zwakke, voor exportbedrijven gunstige, euro kunnen het sentiment niet keren. 

 • Brito rekent zich rijk via uitoefening opties

  Enkele topmanagers van AB InBev  , onder wie CEO Carlos Brito, speelden de afgelopen week in op de hoge koers van de biergroep om opties uit te oefenen. Ze realiseerden daarbij omvangrijke meerwaarden.

  Dat blijkt uit de insidertransacties op de website van de financiële toezichthouder FSMA. 

  Brito oefende een pakket van 464.349 aandelen uit voor 18,4 miljoen euro - tegen een uitoefenprijs van 39,73 euro. Op 26 juli, de datum van de transactie, noteerde het aandeel AB InBev tegen ruim 90,51 euro. Aan die prijs verkocht hij het pakket aan 42 miljoen euro. Totale meerwaarde: 23,6 miljoen euro.

  Ook John Blood, juridisch directeur bij de bierreus, en bestuursvrouw Michele Burns oefenden aandelenopties uit. 

 • ING klopt ruim de analistenverwachting

  De kwartaalcijfers van ING lopen binnen en zien er meer dan behoorlijk uit. De nettowinst klokt af op 1,44 miljard euro, licht hoger dan de 1,43 miljard euro in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Maar wel een stevige groei van 20 procent tegenover het eerste kwartaal. ING klopt ook vlot de verwachting van analisten. Zij gingen uit van een nettoresultaat van 1,32 miljard euro. 

  In de maanden april, mei en juni kwamen er 300.000 klanten bij. De Nederlandse bank telt nu 38,6 miljoen klanten. Voor 13 miljoen klanten is ING hun 'eerste bank'. 

  De kredietverstrekking groeide met 7,4 miljard. De deposito's namen met 11,7 miljard euro toe. De ROE (return on equity) bedraagt 10,8 procent. 

  'Hogere volumes en veerkrachtige kredietmarges stuwen het resultaat, ondanks een aanhoudend klimaat van lage rentes. We verwachten dat de hardnekkig lage rentevoeten druk zullen zetten op onze rente-inkomsten', stelt CEO Ralph Hamers. 

  Over de penibele zaak waar ING in Italië in verwikkeld zit (de bank werd er door Italiaanse Nationale Bank op de vingers getikt voor een gebrek aan interne controle op witwaspraktijken), stelt financieel directeur Tanate Phutrakul dat de bank in voortdurend contact staat met de regulatoren en dat het zolang het onderzoek loopt geen nieuwe klanten in Italië aanneemt. 

 • ArcelorMittal duikt netto in het rood

  ArcelorMittal  haalde over het tweede kwartaal van 2019 een omzet van 19,28 miljard dollar, iets beter dan verwacht. De brutobedrijfswinst (ebitda) halveert bijna tot 1,56 miljard dollar, maar ook dat is iets beter dan verwacht. Netto dook de staalreus door afboekingen op fabrieken in de Verenigde Staten en Europa 447 miljoen dollar in het rood, tegenover 1,87 miljard dollar winst een jaar eerder. 

  CEO Lakshmi Mittal blijft wel heel somber, zeker over de Europese staalmarkt. 

 • Telenet springt over de lat

  Daar is het kwartaalrapport van Telenet .  De omzet van de telecom- en mediagroep kwam uit op 635,6 miljoen euro, een stuk beter dan de 623,5 miljoen die analisten verwachten. De brutobedrijfswinst (wat Telenet in de beter gobbledygook de rebased adjusted ebitda noemt) ging 2 procent hoger naar 345,3 miljoen, ook beter dan de 341,8 miljoen euro die analisten verwachtten. 

  En de vooruitzichten blijven - als we het allemaal goed snappen - onveranderd. 

  ©rv

 • Centrale banken kopen record aan goud

  374 ton. Dat is de hoeveelheid goud die centrale banken in de eerste halfjaar per saldo kochten, leren statistieken van de sectorvereniging World Gold Council (WGC). Het gaat om de grootste aankopen sinds de WGC 19 jaar geleden reguliere statistieken begon bij te houden. 

  ©WGC

  De gretigste koper in het tweede kwartaal was Polen, waar de centrale bank liefst 100 ton kocht. Dat is de grootste aankoop in één slag van een centrale bank sinds die van India in het laatste kwartaal van 2009. Ook Rusland, China en Turkije blijven gretig goud inslaan, respectievelijk 94, 74 en 61 ton in het tweede kwartaal. 

  Zo. Tijd voor wat foute 80's-muziek. 

  'Gold' - Spandau Ballet

 • Azië: Japan juicht om yen, rest treurt om Fed

  Over de Aziatische beurshandel kunnen we kort zijn: de Japanse beurs juicht om de sterke dollar, en dus de zwakke yen die het lokale bedrijfsleven een boost moet geven. De rest treurt om een Federal Reserve die minder enthousiast in de rente zal knippen dan verhoopt. 

 • U denkt dat Jerome Powell een zware job heeft?

  Plaats u dan even in de schoenen van Mark Carney. Die moet in volle brexitmist - met ministers die elkaar voor de voeten lopen met stoere taal over een Verenigd Koninkrijk dat op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie valt - vandaag het rentebeleid van de Bank of England uitstippelen. Afspraak om 13 uur. 

 • Dollar klimt naar hoogste peil in twee jaar

  Na de 'strenge renteverlaging' - a hawkish cut, zoals de economen van BNP Paribas het treffend omschrijven - is de dollar weer even mighty. Logisch: als het effectief bij één (of maximum twee) renteverlagingen blijft, zal de dollar nog jaren méér renderen dan (bijna) nulrentende munten als de euro, de pond of de yen. De euro  noteert deze ochtend op 1,104 dollar, het laagste peil sinds mei 2017. 

 • De twee woordjes die Wall Street onderuit haalden

  Goedemorgen! Jawel, de Federal Reserve knipte gisterenavond voor het eerst in tien jaar in de rente. Als 'verzekering', want vanaf vandaag beleeft de Amerikaanse economie met 121 maanden ook officieel de langste ononderbroken expansie sinds de start van de statistieken in 1854

  En Wall Street? Dat ging weer eens in 'rotverwendkindmodus'. Eerst lang zagen om een cadeau en dan het nieuwe speeltje maar niets vinden: De Dow  en de Nasdaq  vlagden dik 1 procent lager af. 

  De reden? Twee woordjes. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, verduidelijkte op de persconferentie dat we de verlaging als een mid-cycle adjustment moeten zien. Met andere woorden: een kleine bijsturing van het beleid middenin de economische cyclus, niet de start van een serietje renteverlagingen om de economie voor een zware recessie aan het eind van de cyclus te behoeden.

  En dat laatste is wél het scenario dat obligatiebeleggers met de huidige omgekeerde rentecurve als 'recessiealarm' - een korte rente die hoger is dan de lange - voorzien. 

  Eerste renteknip in tien jaar? Verkopen die handel! ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud