1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen sluiten lager

De Europese beurzen noteerden opnieuw in het rood, nu steeds grotere delen van Europa opnieuw in een - halve of hele - lockdown gaan. Argenx incasseerde een stevige tik nu twee beurshuizen het advies verlagen.
 • Morgen: Orange Belgium

  Wij houden het hierbij voor vandaag. Morgen focussen we op Orange Belgium, want die komt met resultaten. Lees hier onze vooruitblik over Orange Belgium! Tot slot de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 23 OKTOBER 2020

   ECONOMIE/FINANCIËN

   België:

    Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) oktober, 15.00 uur

  Eurozone:

  PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) oktober, 10.00 uur

  Japan: Inflatie september, 01.30 uur

  Verenigde Staten:

  PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) oktober, 15.45 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Orange Belgium: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Xior: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Daimler: resultaten derde kwartaal, 07.30 uur

  Nederland:

  • Signify: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Barclays: resultaten derde kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • American Express: resultaten derde kwartaal, 13.00 uur

 • McAfee opent ruim 5 procent onder IPO-prijs

  McAfee beleeft geen beste eerste beursdag. Lees hier meer!

 • Econocom hakt in omzetprognose

  Zopas publiceerde de IT-groep Econocom een update over het derde kwartaal. De omzetontwikkeling valt daarin zwaar tegen. In de eerste negen maanden daalden de verkopen met 12,5 procent tot 1,83 miljard euro. Begin september had Econocom nog gewag gemaakt van een verbetering in alle divisies, en stelde het bedrijf een omzetkrimp van maximum 6 procent voorop voor het hele jaar. In de eerste jaarhelft was de omzet 13 procent gezakt. 

  Door de heropflakkering van de coronacrisis is de situatie weer verslechterd. Voor heel 2020 denkt Econocom dat dezelfde trend uit de eerste negen maanden zich voortzet. 'De huidige gezondheidssituatie en zijn economische impact helpen niet om de verkoop te verbeteren', waarschuwt de onderneming.

  De tak Technology Management & Financing, dat de leasing omvat, rapporteerde een omzetdaling van 17,5 procent tot 639 miljoen euro over de eerste negen maanden. De afdeling Digital Services & Solutions zag de verkoop 9,5 procent zakken tot 1,186 miljard.

  Econocom bevestigt wel dat zijn winstgevendheid nog altijd verbetert, en behoudt zijn objectief om de recurrente bedrijfswinst op het peil van vorig jaar te houden. Dat gebeurt via verdere kostenbesparingen en de keuze voor meer winstgevende projecten.

  De schulden gingen verder naar beneden en liggen 200 miljoen euro lager dan dezelfde periode vorig jaar. Econocom herhaalt zijn streven om 'snel' schuldenvrij te zijn.

 • Vastned Retail Belgium ziet huurinkomsten herstellen

  Vastned Retail Belgium komt zojuist met kwartaalcijfers. De groep zag de bezettingsgraad stabiel blijven op 97,3 procent en zegt dat de huurinkomsten in het derde kwartaal weer in lijn zijn met die van voor 13 maart. Volgens de vastgoedspeler hebben de huurkwijtscheldingen die het eerder dit jaar deed bijgedragen aan de heropstart van de retailactiviteiten na de periode van de lockdown. Verder leidde een focus op het tijdig innen van de huren tot een inningsgraad van 97,3 procent in de eerste negen maanden van 2020 (dus exclusief de kwijtscheldingen). 

  Verder meldt het bedrijf dat het een beperkte waardedaling zag in de huidige vastgoedportefeuille van 0,7 procent ten opzichte van het eerste semester van 2020. Daarnaast verwacht het voor 2020 een EPRA-resultaat van 2,35 tot 2,45 euro per aandeel en wijst het erop dat het nog 20,2 miljoen aan ongebruikte kredietfaciliteiten heeft. Voorts zegt de onderneming dat de schuldgraad met 0,7 procent terugviel tot 30,9 procent. Tot slot meldt Vastned Retail Belgium dat het in oktober een verkoopovereenkomst heeft gesloten voor de verkoop van een niet-strategisch retailpark in Schaarbeek met een meerwaarde van 1,5 miljoen euro. 

  Voor 2020 zal het management vooral gefocust zijn op een tijdige inning van de huurgelden en het behouden van een goede bezettingsgraad. 

 • Aandeelhouders keuren dividend Ageas goed

  De aandeelhouders van Ageas  hebben op de algemene vergadering het interim-dividend van 2,38 euro bruto per aandeel goedgekeurd. Op 3 november gaat Ageas ex-dividend en op 5 november volgt de uitbetaling. Voorts werd de benoeming van Hans De Cuyper als niet-onafhankelijk uitvoerend lid van de raad van bestuur goedgekeurd, net als de verloning van de nieuwe CEO.

 • Wat er gebeurt in New York...

  ... leest u in ons Wall-Street-stuk!

  ©REUTERS

 • Slotbel: Bel20 blijft nipt op het droge

  De Bel20 sluit waar de index de dag begon: op 3.202 punten. De index behoudt nipt zijn grip op de 3.200-puntenkaap.

  Aedifica , Telenet en UCB leidden het korps. Argenx , Barco  en WDP  droegen de rode lantaarn. • Tesla bizar onbewogen na cijfers

  Tesla , het aandeel dat normaal genoeg heeft aan de minste zucht om met astronomische percentages te bewegen, blijft opmerkelijk koel onder zijn cijferrapport. Daarin spiegelde de e-autobouwer na een vijfde opeenvolgende winstkwartaal voor het eerst een jaarwinst voor. De kas bleek met 15 miljard dollar sterk gespijsd voor de geplande opstart van nieuwe fabrieken.

  Meh, zeggen beleggers. Tesla wint 1,5 procent.

 • AT&T vliegt hoger dankzij HBO

  AT&T wint ruim 6 procent in New York. Het entertainmentbedrijf kwam met sterker dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. De omzet daalde met 5,2 procent naar 42,3 miljard dollar, maar was beter dan de door analisten verwachte 41,6 miljard. De winst per aandeel was met 76 dollarcent 19 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar maar was wel in lijn met de analistenconsensus. 

  AT&T zegt dat het aantal gebruikers van zijn HBO Max - een streamingsdienst - steeg tot 38 miljoen in de VS, waarmee het al voorbij zijn groeidoel voor 2020 schiet. 'We hebben een sterk kwartaal laten zien met een goede trend in het aantal nieuwe abonnees', zegt CEO John Stankey.

  Game of Thrones is een van de populairste series op HBO. ©Photo News

 • Turkse lira lager dan ooit na status quo centrale bank

  De Turkse lira is donderdag gedaald naar een historisch dieptepunt omdat de centrale bank haar basisrente niet verhoogde. De centrale bank houdt haar basisrente op 10,25 procent, terwijl economen een verhoging naar 12 procent hadden voorspeld. De munt zakte even naar 9,44 lira per euro en noteerde rond 16.50 uur op 9,37 lira per euro, tegenover 9,27 woensdag. De monetaire overheid verhoogde wel een minder belangrijk rentetarief van 13,25 naar 14,75 procent. 

 • Vertrouwen Europese consumenten daalt meer dan voorzien

  De indicator van het consumentenvertrouwen in de eurozone daalt in oktober met 1,6 punten naar -15,5 punten. Economen hadden een kleinere terugval naar -15 punten voorspeld. De herinvoering van beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden weegt op het vertrouwen en de economische activiteit. Het is mogelijk dat de tweede golf van de pandemie de Europese economie in het vierde kwartaal doet krimpen.

 • Arbeidsmarkt en huizenmarkt in VS sterker dan verwacht

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 55.000 gedaald naar 787.000. Economen hadden 870.000 eerste steunaanvragen voorspeld. Ook het totale aantal Amerikanen dat een klassieke werkloosheidsuitkering krijgt, was lager dan voorspeld. Die cijfers geven aan dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt doorzet.

  De verkoop van bestaande woningen steeg in september met 9,5 procent naar 6,5 miljoen op jaarbasis, het hoogste peil in 14 jaar. Economen hadden een toename tot 6,3 miljoen voorspeld. Ze merken op dat de coronacrisis de vraag naar ruimere woningen stimuleert. Bovendien is de hypothecaire rente lager dan ooit.  

 • Tandpastaglimlach onder het mondmasker

  Een forse stijger op Wall Street is Align Technology .De producent van onzichtbare beugels om tanden recht te zetten boekte een fors hoger dan verwachte winst omdat tandartsen en orthodontisten weer opengingen na de eerste lockdown. Op groepsniveau boekte Align Technology een omzetstijging van 21 procent naar 734 miljoen euro. In Europa, waar onzichtbare beugels veel minder ingeburgerd zijn dan in de VS, verdubbelde het volume. De beugels of 'liners' blijken een zeer rendabel product want Align Technology opereert aan een brutomarge van bijna 73 procent.

  Ondanks of misschien net omwille van de mondmaskerdracht, kiezen steeds meer mensen voor een beugel. Align spreekt van een sterke toename in de categorie 'moeders en tieners'.

  Het Californische bedrijf wint maar liefst 30 procent en is de sterkste stijger in de S&P500.

 • Coca-Cola bruist

  De drankengroep Coca-Cola gaat 1,6 procent hoger na beter dan verwachte kwartaalresultaten. De winst per aandeel kwam uit op 55 dollarcent, een dollarcent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de winst was wel 9 dollarcent hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet daalde met 11,2 procent naar 8,7 miljard dollar, maar ook dat cijfer was beter dan de door de markt voorziene 8,4 miljard. 

  De verkopen in restaurants gaan nog altijd lager door de om zich heen grijpende coronapandemie, maar het bedrijf weet de meubels te redden door meer colaconsumptie bij de mensen thuis. Maar nu het aantal besmettingen ook in Europa weer flink aan het stijgen is vindt de colaproducent de situatie nog te onzeker om met een prognose voor het volledige jaar te komen.  'We kunnen de financiële resultaten nog niet redelijk voorspellen', klinkt het bij de onderneming.

  Coca-Cola laat alvast wel weten dat wisselkoerseffecten een negatieve impact van 3 procent zullen hebben op de omzet. 'We zijn aan het versnellen in onze transformatie die al onderweg was. Daarmee vormen we ons bedrijf om zodat het sneller kan herstellen dan de snelheid waarmee de economie herstelt', zegt CEO James Quincey. 'Hoewel er nog veel uitdagingen in het verschiet liggen geeft onze progressie in dit kwartaal me het vertrouwen dat we op het juiste pad zitten.'

  We zitten op het juiste pad.
  James Quincey
  CEO van Coca-Cola

 • Kelderend Kimberly-Clark zet extra druk op Ontex

  Beleggers lijken weinig genade te hebben in het lopende resultatenseizoen. Kimberly-Clark wordt stevig afgestraft voor een lauwwarm cijferrapport waarin de omzet boven en de winst onder de verwachting uitkwam. De producent van hygiënische wegwerpspullen als luiers en zakdoekjes zag vooral de omzet in zijn B2B-verkoop fors geraakt door het coronavirus. Daar daalde de omzet met 16 procent. Toiletpapier voor consumenten ging - de hamsteraars indachtig - dan weer vlotter over de toonbank.

  In totaal dikte de omzet in het jongste kwartaal met 1 procent aan naar 4,7 miljard dollar. Kimberly Clark verhoogt zijn outlook en verwacht een verkoopgroei tussen 2 en 3 procent voor het hele boekjaar (tegenover 1 tot 2 procent voordien). Maar beleggers reageren zeer onderkoeld en sturen het concern 8 procent lager, waarmee ze zowat de hele jaarwinst sinds januari uitvlakken.

  Ook concurrent Ontex wordt meegetrokken. De Belgische luierproducent ziet zijn verlies na de opening van Wall Street oplopen naar 4 procent.

 • Wall Street gaat hoger van start

  De Amerikaanse beurzen noteren in de plus. De Dow Jones wint 0,1 procent, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq stijgt 0,4 procent.

  ©Photo News

 • Wat te verwachten van Orange Belgium morgen?

  Vrijdag in alle vroegte bijt Orange Belgium in de Belgische telecomsector de spits af met het kwartaalrapport (Proximus en Telenet lopen elkaar volgende week donderdag voor de voeten). Voor de nerds onder jullie, de gedetailleerde consensus kunt u via deze link vinden. We beperken ons hier tot de kerncijfers:

  • Retailomzet: 227 miljoen (+2%)
  • EBITDaAL (brutobedrijfswinst, woordje uitleg bij het mondvol hier): 87 miljoen (+4%)
  • Nettowinst: 19 miljoen (+30%)

  ING stipt aan dat de winst een boost krijgt door de doorgevoerde besparingen én de lagere groothandelstarieven vanaf juli, waardoor de nummer drie van de sector minder 'huur' moet betalen voor zijn scherp geprijsd televisieaanbod LOVE. 

  Met LOVE zette ex-CEO Michaël Trabbia Orange Belgium in de markt als prijzenbreker tegenover het duopolie Proximus/Telenet. LOVE draait intussen met winst, leerde het rapport over het tweede kwartaal.

  De nieuwe CEO Xavier Pichon wil die status van prijzenbreker doortrekken met de lancering van een 'kabelknippersaanbod' (een scherp geprijsd aanbod met louter breedbandtoegang voor datavreters). Dit ondanks de minder gunstig dan verhoopte huur die waakhond BIPT bepaalde, gaf Pichon vorige maand al aan.

 • Sipef gaat rubber afbouwen

  Palmolie is meer dan ooit de kernactiviteit van Sipef. Omdat de vooruitzichten voor rubber voor de komende jaren niet goed zijn, heeft de plantageholding beslist waar mogelijk rubberplantages om te vormen tot palmolieplantages, zegt CEO François Van Hoydonck aan De Tijd. 'Twee van onze drie rubberplantages worden systematisch omgevormd naar palmolie.'

  Meer leest u hier.

 • Terug naar af voor Nyxoah

  De beursnieuwkomer Nyxoah , een bedrijf dat werkt aan een chip tegen slaapapneu, ziet zijn prille beurscarrière helemaal uitgevlakt. Het bedrijf uit het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert zakte zonet even naar 17 euro, de prijs waartegen het op 18 september naar de beurs trok.

  De andere nieuwkomers die dit najaar in Brussel een notering kregen, doen het niet veel beter. Hyloris noteert op 9,4 euro, 14 procent onder zijn intekenprijs van 10,75 euro. Alleen Unifiedpost  wist aan te dikken. De specialist in digitale facturen noteert op 22,40 euro, ruim 10 procent boven zijn intekenprijs.

 • Coca-Cola klopt prognoses

  De drankengigant Coca-Cola  zag de omzet in het derde kwartaal met 9 procent terugvallen naar 8,65 miljard dollar, uiteraard als gevolg van de coronapandemie. De omzet lag wel hoger dan verwacht (8,36 miljard dollar). De winst per aandeel kwam met 55 cent ruim boven de verwachtingen uit (46 cent). Het aandeel gaat voorbeurs 3 procent hoger.  

  Coca-Cola wijst erop dat de verkoop kwartaal op kwartaal aandikt. Terwijl de verkoop van cola en andere dranken zeer beperkt blijft in cinema's, restaurants en op kantoor, zit  de verkoop voor huiselijke consumptie wel op een aanhoudend hoog niveau. 

  Coca-Cola slikte in maart zijn jaarprognose in als gevolg van corona. De onzekerheid blijft volgens de groep te groot, waardoor er geen prognose is voor de rest van het jaar. 

 • McAfee tegen 20 dollar naar de beurs

  Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf McAfee maakte woensdagavond bekend tegen 20 dollar per aandeel naar de beurs te trekken. Dat is iets onder het midden van de vork van 19-22 dollar. Bij de beursoperatie worden 37 miljoen aandelen verkocht, wat de opbrengst op 740 miljoen dollar brengt. De bestaande aandeelhouders doen 6 miljoen aandelen van de hand, terwijl er 31 miljoen nieuwe worden uitgegeven. Op basis van de introductieprijs is McAfee 8,6 miljard dollar waard.

  Verwacht wordt dat de eerste notering op de Nasdaq Global Select-markt later vandaag plaatsvindt. McAfee zal noteren onder de ticker MCFE.

  Meer leest u in onze vooruitblik.

 • Herlees de livechat over de 'K' ...

  ... en wel via deze link

  Mocht u bij het herlezen graag een soundtrack hebben:

  'Special K', Placebo

 • Aartsrivaal Essity duwt Ontex naar nieuw diepterecord

  Ontex   zoekt nieuwe dieptes op. De koers worstelt om 10 euro vast te houden en tikte 10,08 euro aan, een nieuwe all time low. Bij sommige aandeelhouders raakt het geduld op. In juli dwong het door vrouwen gerunde activistische Franse hefboomfonds CIAM CEO Charles Bouazziz naar de uitgang. Een opvolger is er - intussen ruim drie maanden later - nog niet. 

  Ontex is ondanks zijn dieptekoers het meest geshorte aandeel in Brussel.

  De druk op Ontex vandaag heeft allicht te maken met de cijfers van aartsrivaal Essity. Die vielen lichtjes tegen. De brutobedrijfswinst bleef 2 procent onder de analistenverwachting door lager dan verwachte winkelverkopen en de druk van enkele groeimunten. Ontex komt op 4 november met cijfers over het derde kwartaal. • Whirlpool slaat munt uit lockdownjacuzzi

  Houdt u straks zeker de koers van Whirlpool  in het oog bij de opening van de Amerikaanse markt. De producent van bubbelbaden, wasmachines en andere huis-, tuin- en keukenapparaten kwam met een ijzersterk kwartaalrapport. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 6,91 dollar, waar de consensus slechts uitging van 3,75 dollar.

  Nu mensen vaker thuis zijn, gebruiken ze hun uitgespaarde vakantie- en restaurantbudget om hun huishoudtoestellen te vernieuwen. Whirlpool merkt een toenemende verkoop in zowat alle subsegmenten en verhoogt daardoor zijn outlook voor het volledige boekjaar. Het verwacht een winst tussen 17,5 en 18 dollar per aandeel, waar de consensus uitging van 13 dollar.

  Het kwartaaldividend wordt verhoogd naar 1,25 dollar per aandeel.
 • Kepler haalt WDP van kooplijst

  Kepler Cheuvreux laat zijn advies voor WDP zakken van ‘kopen’ tot ‘houden’. Het koersdoel stijgt daarentegen, van 30 naar 31 euro.

  Sinds het beurshuis in maart zijn advies optrok, is het aandeel 31 procent gestegen tegen 19 procent voor de EPRA Index.

  WDP heeft altijd merkwaardig goed gecommuniceerd over zijn meerjarengroeiplan, zegt de analist. De vraag is echter: wat komt er nu? De derdekwartaalresultaten toonden aan dat het model veerkrachtig is en dat de ambitie van het groeiplan wellicht zal gehaald - zo niet overtroffen - worden. ‘Tegen de huidige waardering hebben we echter meer nodig: grote overnames, nieuwe landen, structurele vergelijkbare groei… noem maar op', besluit Kepler Cheuvreux.

 • ING vindt Barco niet langer koopwaardig

  ING haalt de schaar boven na de tegenvallende kwartaalupdate van Barco . Die update was veel zwakker dan verwacht, zegt analist Marc Hesselink, en met een volop toeslaande tweede coronagolf is het weinig waarschijnlijk dat dat snel zal veranderen. De visibiliteit is nog steeds laag voor zowel Entertainment (filmprojectoren en schermwanden) en de conferentietool ClickShare als voor de tak Healthcare (medische beeldvorming).

  De analist rekent op een geleidelijk omzetherstel in de loop van 2021/22. Wegens de beperkte besparingsmaatregelen heeft een lagere omzet nog steeds een zeer sterk negatief hefboomeffect, merkt hij op.

  Hesselink laat zijn advies zakken van ‘kopen’ naar ‘houden’ en verlaagt zijn koersdoel van 26 naar 16 euro. Hij ziet maar weinig elementen die de koers op korte termijn kunnen aanvuren, maar denkt dat de activiteiten van Barco op lange termijn niet structureel zijn aangetast.

 • Degroof Petercam over Argenx: 'Beurskoers nog moeilijk te rechtvaardigen'

  Na KBC Securities haalt nu ook Degroof Petercam Argenx  van de kooplijst, na de sterke koersstijging eerder dit jaar. Een adviesknip, van 'kopen' naar 'houden', die meer te maken heeft met de recente rally van het aandeel dan met de update van deze ochtend

  Er komt meer concurrentie voor efgartigimod
  Thomas Guillot
  Degroof Petercam

  'De beurskoers is nog moeilijk te rechtvaardigen', zegt analist Thomas Guillot, die zijn koersdoel van 190 euro ongemoeid laat. 'Ten eerste wegens de commerciële risico's verbonden aan de lancering van efgartigimod. De tweede wegens de toenemende concurrentie. En ten derde omdat de pijplijn aan nieuwe producten beloftevol maar ook risicovol is.' 

  Wat die grotere concurrentie betreft, verwijst Guillot naar de sterke onderzoeksresultaten van Immunovant rond myasthenia gravis, terwijl ook de overname van Momenta door de gigant Johnson & Johnson (voor 6,5 miljard dollar, red.) extra druk op de prijszetting van efgartigimod kan zetten. 

 • Nieuwe horecasluiting treft Sligro opnieuw

  De voedingsgroothandel Sligro , die voornamelijk aan de horecasector levert, verwacht een nieuwe coronaklap nu de horeca in België en Nederland voor de tweede keer de deuren moet sluiten. Sligro houdt daarom rekening met een 'beduidende impact' op de omzet in het vierde kwartaal. Het Nederlandse bedrijf geeft geen becijferde vooruitblik door de onzekerheden gerelateerd aan de pandemie.

  In het derde kwartaal zag Sligro zijn omzet opnieuw dalen, maar de schade was minder groot dan in de eerste jaarhelft. Door het mooie zomerweer was sprake van een sterk herstel op kwartaalbasis, maar jaar op jaar vielen de opbrengsten met 547 miljoen euro bijna 10 procent lager uit. Om de crisis het hoofd te bieden grijpt Sligro in op zijn kostenstructuur. Zo wordt de Belgische visdochter Océan Marée (Anderlecht) stopgezet en zal Sligro zijn Belgische visvolumes bij zijn Nederlandse dochter SmitVis verwerken.

  Sligro wint 2,7 procent in Amsterdam.

 • Duitse consument somberder

  Het Duitse consumentenvertrouwen verslechtert. Volgens GfK zal het in november uitkomen op -3,1 van -1,7 in oktober. Dat zou het laagste peil zijn sinds juli, merkt ING-econoom Carsten Brzeski op. De daling is vooral te wijten aan lagere verwachtingen voor de economische groei en de eigen inkomsten. De privéconsumptie blijft voorlopig goed, maar kan door de nieuwe onzekerheid, de nieuwe beperkingen en lokale lockdowns dalen.

  Vermits het er sterk naar uitziet dat de zaken eerst slechter zullen worden vooraleer te verbeteren, zowel qua infecties als qua beperkingen, neemt het risico op een dubbele dip ook toe in Duitsland.
  Carsten Brzeski
  Hoofd macro-economie ING

 • Koersdoel Sequana Medical stijgt naar 14 euro bij KBCS

  Sequana Medical maakte vanmorgen beloftevolle tussentijdse resultaten bekend van het gebruik van de alfapump om vocht af te voeren bij hartfalenpatiënten die met diuretica (vochtafdrijvende geneesmiddelen) worden behandeld, maar daar slecht op reageren. Tot dusver werd de alfapump bij vijf dergelijke patiënten getest. De behandeling was veilig en werd goed verdragen, en toonde veelbelovende initiële efficiëntiedata. Het onderzoek wordt nu uitgebreid naar nog eens vijf patiënten.

  Gelet op de positieve vooruitzichten voor dit onderzoek trekt Lenny Van Steenhuyse zijn koersdoel op van 13,50 naar 14 euro. Zijn advies blijft op ‘kopen’ staan.

 • Koersdoel Exmar stijgt licht bij KBCS

  Analist Bart Cuypers van KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Exmar op van 2,50 naar 2,75 euro. Zij advies blijft ‘houden’.

  Met het hogere koersdoel reageert hij op de regeling ter waarde van 150 miljoen dollar die Exmar met het Argentijnse energiebedrijf YPF heeft getroffen voor het verbreken van het contract voor de drijvende lng-fabriek Tango FLNG.

  Cuypers vroeg zich in eerste instantie af of Exmar op termijn wel het volledige bedrag zou krijgen gezien de lage kredietrating van YPF en de spreiding van de betaling over 18 maanden. Na het verkrijgen van extra informatie over de ‘financiële veiligheid’ is hij meer gerustgesteld. ‘Het ziet er nu naar uit dat het tegenpartijrisico gemilderd is.’

  De opbrengsten uit de regeling met YPF kan Exmar gebruiken om schulden af te betalen, zegt de analist. Hij wijst erop dat er nog een uitstaande brutoschuld van 150 miljoen dollar op de Tango FLNG rust, terwijl de operationele kosten doorlopen. Met de overeenkomst met YPF heeft Exmar ‘belangrijke tijd’ gekocht tot 2022. Dan stoppen de FLNG-betalingen en vervalt de obligatie van 650 miljoen Noorse kronen.

  Nieuwe tewerkstelling vinden voor de FLNG tegen gunstige voorwaarden wordt niet gemakkelijk. Daarvoor moeten de marktomstandigheden sterk verbeteren, zegt Cuypers.

 • Kepler over Barco: 'That's all folks'

  Na de forse winstwaarschuwing en koersafstraffing woensdag is er nog geen herstel voor Barco . De beeldvormingsgroep laat opnieuw 1,6 procent liggen tot 14,18 euro. 

  Steeds meer analisten gooien de handdoek. 'That's all folks', kopt Kepler Cheuvreux. 'Ook al zijn de groei-opportuniteiten op lange termijn nog aanwezig, we vrezen dat de disruptie als gevolg van de pandemie - als die te lang duurt - die opportuniteiten kunnen doen verdwijnen. Bovendien zal er tijd nodig zijn om het beleggersvertrouwen te herstellen, zeker wegens de onverwachte zwakte in de afdeling gezondheidszorg.'

  Het beurshuis verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel zakt van 22,50 naar 15 euro. 

 • KBCS trekt advies Deceuninck op

  Analist Wim Hoste van KBC Securities is vol lof over de onverwachte maar zeer positieve tradingupdate van Deceuninck . Niet alleen steeg de verkoop met 7,5 procent in het derde kwartaal, de (aangepaste) brutobedrijfswinst (ebitda) schoot 70 procent omhoog en het cijfer komt zelfs hoger uit dan Hostes raming voor de hele tweede jaarhelft.

  Zelfs al is een deel van de winststijging te danken aan tijdelijke elementen (zoals een inhaalbeweging qua volumes tegenover het tweede kwartaal en lagere grondstoffenkosten), dan nog is er ook een structurele verbetering, zegt de analist. Die komt onder meer van het binnenhalen van contracten in de VS en van het stroomlijnen van het productenassortiment en andere efficiëntieverbeteringen in Europa.

  Hoste gaat zijn prognoses optrekken, maar verhoogt zijn advies voor Deceuninck van ‘houden’ naar ‘bijkopen’. Het koersdoel stijgt van 1,7 naar 1,9 euro.

 • ING over Flow Traders: 'Vooral Amerika stelt teleur'

  De marktmaker Flow Traders  tuimelt in Amsterdam tot 10 procent na een niet echt overtuigend kwartaalrapport. De arbitragist floreerde dit voorjaar in volle beurspaniek, maar heeft het wat moeilijker in een meer 'normale' marktomgeving.

  ING-analist Albert Ploegh stipt aan dat vooral de Amerikaanse poot teleurstelde. Als 'middle man' haalde Flow Traders daar gemiddeld 1,1 basispunt (een honderdste van 1 procent) op elke transactie, tegenover 2,7 in Europa. 'De productportefeuille in Amerika is minder breed dan die in Europa en Azië', stipt Ploegh aan. 'En wij denken dat er samen met een normalisatie van de marktomgeving ook weer meer concurrentie is.'

 • KBCS haalt Argenx van kooplijst

  KBC Securities laat zijn advies voor Argenx zakken van ‘kopen’ naar ‘houden’. Waarom dat precies gebeurt, zegt analist Lenny Van Steenhuyse niet. De meest voor de hand liggende reden lijkt te zijn dat het aandeel dicht tegen het (onveranderde) koersdoel van 221 euro aan zit.

  Van Steenhuyse is positief over de tradingupdate van Argenx. De resultaten bevestigen opnieuw dat de ontwikkeling en de commercialisering van efgartigimod voor de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis op schema zitten. Hij wijst ook op de comfortabele cashpositie van 1,8 miljard euro, al neemt de cash burn wel toe.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met 1 procent verlies. 

  Flow Traders zakt met 10 procent. Het tradingresultaat lag met 78,3 miljoen euro in het derde kwartaal onder de verwachtingen (94 miljoen euro). 

  Sligro Food  legt op het Damrak een beter kwartaalrapport voor en wordt daarvoor beloond met een stijging van 2,7 procent.

  Unilever  wint 0,2 procent na een hoger dan verwachte groei in het derde kwartaal (post 8u33).  

  Besi  verliest 0,9 procent ondanks een meevallende omzetkrimp (post 8u49). 

  Hermes  verliest 0,3 procent na een tradingupdate (post 8u54). 

  Pernod Ricard wint 0,7 procent na een mooie groei in de VS en China. (post 8u06)

 • Bel20 opent 1 procent lager | Argenx | Deceuninck | Sipef | Sequana

  In lijn met de Europese beurzen (-0,7%) zakt ook de Brusselse graadmeter bij de openingsbel. De Bel20 zakt 1 procent.

  Over de volgende bedrijven was er woensdagavond of donderdagmorgen nieuws:

  * Argenx  zit op een stevige cashpositie, maar kent hier en daar ook een vertraging in de productpijplijn. KBC Securities verlaagt het advies voor Argenx naar houden. Het aandeel zakt 4 procent (post 8u17)

  * Deceuninck  kent een sterke groei in het derde kwartaal en ziet de brutobedrijfswinst met 70 procent stijgen. Deceuninck schiet 7,7 procent hoger.

  * Dankzij gunstige weersomstandigheden en een goede palmolieprijs heeft Sipef al 94 procent van zijn palmolieproductie verkocht. Op basis daarvan geeft de plantageholding een becijferde winstprognose. Het aandeel stijgt 1,4 procent.

  * Sequana Medical  zit op schema om in de eerste helft van volgend jaar volledige resultaten te rapporteren van het onderzoek rond het gebruik van de alfapump bij hartfalen. Het aandeel gaat 1,7 procent hoger. (post 7u35)

  * UCB  krijgt een positief Europees advies voor een verlenging van zijn epilepsiemiddel Vimpat. Het aandeel zakt 0,4 procent.

  * Wereldhave Belgium boekt minder huurinkomsten door de coronacrisis, maar bevestigt zijn winstprognose. Dat maakte de groep woensdag nabeurs bekend. Het aandeel stijgt 1 procent.

 • Meer info over de oorlogskas van Argenx ...

  ... leest u via deze link

 • Hermes gaat over de lat

  De Franse luxegroep Hermès zag de omzet in het derde kwartaal met 7,8 procent stijgen, bij constante wisselkoersen. Analisten dachten aan een groei van 7 procent. 

  Hermès zag vooral groei in Azië, met dank aan de Chinese shoppers. In Europa viel de omzet terug, maar minder dan in het tweede kwartaal. 

  De helft van de omzet van Hermès bestaat uit lederen goederen zoals handtassen. 

  We zien dat de prijs van handtassen van Hermes op de tweedehandsmarkt blijft stijgen. Dat is een belangrijke barometer.
  Edouard Aubin
  Analist Morgan Stanley

 • Omzetdaling Besi valt mee

  De Nederlandse toeleverancier aan de chipsector BE Semiconductor Industries (Besi)  boekte vorig kwartaal een omzet van 108,3 miljoen euro. Dat is 12,9 procent minder dan het kwartaal eerder. Besi voorspelde een omzetdaling tussen 10 en 25 procent. 

 • Omzet Unilever groeit harder dan verwacht

  De Brits-Nederlandse fabrikant van voeding en verzorgings- en schoonmaakproducten zag de omzet in het derde kwartaal weer groeien en die groei was sterker dan verwacht. Unilever rapporteert een onderliggende omzetgroei van 4,4 procent. Analisten rekenden slechts op 1,3 procent. Van de omzetgroei is 3,9 procentpunt aan hogere volumes te danken en 0,5 procentpunt aan hogere prijzen.

  Unilever realiseerde een omzet van 12,9 miljard euro. De daling met 2,4 procent tegenover het derde kwartaal van 2019 is volledig aan wisselkoerseffecten te wijten. Die hadden een negatieve impact van 7,7 procent.

  Unilever maakt de Magnum-ijsjes, de Knorr-soepen en de Lipton-thee, maar ook de verzorgingsproducten van Axe en Dove, de wasmiddelen van Omo en de Sunlight-zeep.

 • Argenx zit op cashberg van 1,8 miljard euro | Vertraging in productpijplijn

  Argenx  zat eind september op een cashberg van 1,8 miljard euro, leren de kwartaalresultaten. De cashpositie dikte stevig aan dankzij een kapitaalverhoging in de VS en een private plaatsing in Europa. Weinig verrassend heeft Argenx een stevig nettoverlies gemaakt over de eerste negen maanden van het jaar: 363,3 miljoen euro. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling bedroegen over de eerste drie kwartalen 246,3 miljoen euro, een verdubbeling tegenover dezelfde periode een jaar eerder.

  Argenx zit nog altijd op schema om voor eind dit jaar het dossier in te dienen bij de FDA voor efgartigimod voor de spierziekte MG. Hier en daar werden wel wat vertragingen opgetekend in de productpijplijn door Covid-19. Een vijfde indicatie voor efgartigimod komt er pas midden 2021. 'Aanvankelijk was dat nog voorzien voor dit jaar', merkt De Belegger op. 

 • Omzet bij Pernod Ricard zakt minder dan verwacht

  Pernod Ricard  komt met omzetcijfers over het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat loopt van begin juli tot eind juni. De omzet viel in juli-september organisch met 5,6 procent terug. Analisten vreesden een krimp van 13 procent. 'We kenden een goede start in belangrijke markten zoals de VS en China', zegt de Franse groep. De situatie verschilt wel sterk van regio tot regio. In India bijvoorbeeld was er een krimp van meer dan 10 procent. 

 • Sequana op schema voor studieresultaten

  Sequana Medical  is op schema om volledige resultaten te rapporteren van de studie Red Desert (hartfalen) in de eerste helft van 2021. De resultaten van de eerste vijf patiënten geven aan dat de alfapump DSR-behandeling met herhaalde dosissen veilig en effectief is. De alfapump is een toestelletje dat wordt ingeplant om overtollig vocht weg te pompen. Tussentijdse data van de Poseidon studie (leverziekte/NASH) worden verwacht in het vierde kwartaal van 2020. 

  Minder goed nieuws is dat er problemen zijn met de levering van een subcomponent van de alfapump. Omdat Sequana voorrang wil geven aan de bevoorrading voor de klinische studies, impliceert dit in het vierde kwartaal een tijdelijke vertraging in het bevoorraden van de commerciële markten in Europa. Sequana verwacht opnieuw een normale bevoorrading in het eerste kwartaal van 2021. 

 • Een herstel in K-vorm? En sexy Europese beurzen? Chat straks met ons mee!

  De updates van Barco en WDP illustreerden gisteren goed hoe de pandemie voor een Europees herstel in K-vorm zorgt: het ene bedrijf wordt midscheeps geraakt, bij het andere wordt een turbo op het bedrijfsmodel gezet. 

  Over dat 'binaire' resultatenseizoen én de Europese beurzen die sexyer zijn dan we denken gaat om 12 uur de wekelijkse livechat. Maar u kunt ook met andere (beleggers)vragen terecht en die hier al stellen

  'Buy European': een lonende beleggersstrategie? ©Bloomberg

 • Sipef verwacht 10 à 15 miljoen dollar winst

  De plantageholding Sipef komt met een positief kwartaalrapport. De gunstige teeltomstandigheden voor palmolie die het eerste halfjaar kenmerkten, hebben zich in het derde kwartaal voortgezet. Dat leidt ertoe dat de totale palmolieproductie van de groep na negen maanden 5,3 procent hoger uitkomt dan in de overeenkomstige periode van 2019. Het Schotense bedrijf verwacht dat de groeitrend in het vierde kwartaal aanhoudt.

  De vraag naar palmolie bleef sterk, zodat de palmolieprijs tot boven 700 dollar per ton herstelde. Sipef heeft al 94 procent van zijn verwachte palmolieproductie verkocht aan een gemiddelde prijs van 703 dollar per ton.

  Op basis van deze verkopen en de recente marktomstandigheden herhaalt Sipef voor 2020 opnieuw winst te verwachten. Het plantagebedrijf geeft nu ook een orde van grootte: een ‘recurrent geconsolideerd resultaat na belastingen’ tussen 10 en 15 miljoen dollar.

  Sipef stipt nog aan dat de coronapandemie geen belangrijke negatieve financiële impact had op zijn activiteiten. Het enige grote minpunt was een plotse sterke daling van de palmolieprijs in het tweede kwartaal.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures wijzen op een 0,7 procent lagere opening voor de EuroStoxx50. 

 • Tesla op weg naar eerste jaarwinst

  Vijf op een rij voor Elon Musk. Voor het vijfde opeenvolgende kwartaal wist de pionier van elektrische auto's netto zwarte cijfers voor te leggen, de pandemie ten spijt.

  Het aandeel ging gisteren nabeurs meer dan 3 procent hoger. 

  Lees hier meer. 

 • Deceuninck kent sterke groei

  Deceuninck  komt met een onverwachte update over het derde kwartaal. De omzet lag vorig kwartaal op 177,7 miljoen euro, wat 7,5 procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. De producent van pvc-bouwprofielen verwijst naar het hogere marktaandeel in de VS, het economische herstel in Turkije en een inhaalbeweging na de bouwstop in het tweede kwartaal. 

  De ebitda klom met 70 procent tot 31,2 miljoen euro. Dat is volgens Deceuninck het gevolg van hogere volumes, de positieve effecten van de herpositionering in Europa en van een éénmalige impact van lagere grondstoffen. 

  Tot slot daalde de netto financiële schuld tot 96,2 miljoen euro eind september, tegenover 160,6 miljoen eind september 2019. 

 • UCB krijgt positief advies in EU voor epilepsiemiddel Vimpat

  UCB laat weten dat het CHMP van de Europese geneesmiddelendienst EMA een positief advies heeft uitgebracht voor een verlenging van de licentie voor de epilepsiemiddelen Vimpat en Lacosamide van UCB als aanvullende therapie bij de behandeling van tonisch-clonische aanvallen, en dit voor alle leeftijdsgroepen vanaf 4 jaar.

  Tonisch-clonische aanvallen - ook ‘le grand mal’ genoemd - zijn zware epileptische aanvallen waarbij de patiënt hevig schokt en bewusteloos raakt. Daarbij is er een grotere kans op vallen en verwondingen. Patiënten die drie keer of meer per jaar dergelijke aanvallen krijgen, hebben ook meer kans te overlijden aan de ziekte.

 • Beige Book toont lichte tot matige groei

  De Federal Reserve publiceerde woensdagavond zijn Beige Book. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse economie op het groeipad blijft, maar dat het beeld nogal ongelijk is. In alle regio’s was er lichte tot matige groei, maar de ene sector presteert beter dan de andere en er is flink wat onzekerheid. Dat heeft te maken met de presidentsverkiezingen die er aan komen, maar ook met een nieuwe stimulusdeal.

  Restaurants blijken zich zorgen te maken dat het koudere weer hun verkoop kan beïnvloeden. Banken vrezen dan weer voor meer misdaden in de komende maanden.

 • Manipulatie

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen sloten woensdag licht lager na een schokkerige sessie. Beleggers werden heen en weer geslingerd tussen hoop op een nieuwe stimulusdeal en vrees dat het daarop wachten is tot na de presidentsverkiezingen. Intussen zou er wel vooruitgang zijn geboekt in de besprekingen tussen Democraten en Republikeinen, maar de uitkomst blijft erg onzeker.

  Vanmorgen houdt ander nieuws de beurzen tegen. Volgens John Ratcliffe, een directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, is zowel Iran als Rusland erin geslaagd kiesinformatie te bemachtigen. Van hacking zou evenwel geen sprake zijn. De pogingen om de race naar het Witte Huis te manipuleren kunnen echter tot een omstreden verkiezingsuitslag leiden.

  De politieke onzekerheid heeft zijn weerslag op de Aziatische beurzen, terwijl de Europese en Amerikaanse futures negatief staan. In Tokio weegt vooral een stijging van de yen. De Japanse munt klom woensdag tot het hoogste peil in een maand tegenover de dollar.

  Het hart van de beurs van Frankfurt ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud