1. Markten Live
 2. Live blog
live

Argenx viert glansjaar met vers record

De Europese beurzen stegen licht, de Bel20 stak nipt de neus boven 4.000 punten. Argenx gaf een verbluffend sterk 2017 nog wat glans met een vers record.
 • Bel20 vlagt boven 4.000 punten af

  De slotbel. We ronden af met de boodschap dat de Bel20 via een kleine winst weer de neus boven 4.000 punten stak. Het overzicht van de beursdag leest u hier, met focus op Euronav, Exmar, Argenx en Kinepolis. 

  Uiteraard zijn we er morgen terug met een verse blog. Tot dan!

 • Het (korte) overzicht van Wall Street ...

  ... leest u hier

 • Bone Therapeutics blijft in vrije val

  De grootste daler op de Brusselse beurs is vandaag opnieuw Bone Therapeutics , met een verlies van 4,9 procent tot 7,82 euro. De Waalse specialist in stamceltherapie moest half december ter elfder ure zijn kapitaalronde - die zeer welkom geweest zou zijn - afblazen omdat het Russische farmabedrijf Pharmstandard plots afhaakte. Sindsdien verloor het aandeel Bone bijna 20 procent. 

 • ECB kocht al voor 131,9 miljard bedrijfspapier op

  De inkoopwoede van de Europese Centrale Bank was één van dé beleggersthema's van 2017. Sinds het voorjaar van 2015 kocht de marktenzaal van de ECB intussen 1.895 miljard overheidsschulden op. En bij de bedrijfschulden staat de teller nu op 131,9 miljard euro. 

 • Wall Street: ho ho ho maar

  Voor Wall Street blijft het na een recordaantal records voor de Dow Jones in 2017 (70) welletjes. De Dow gaat bij opening een fractie lager op 24.741 punten. 

 • Footsie op record

  Brexit? Who cares. Londen lijkt 2017 op recordhoogte te gaan eindigen. De FT100 koerst 0,3 procent hoger naar 7.614 punten. Helemaal onlogisch is dat niet: terwijl brexit via het tuimelend pond zwaar de koopkracht van de gemiddelde Brit aangetast heeft, zijn de inkomsten uit dollar en euro van de vele multinationals die de Footsie rijk is plots uitgedrukt in sterling een stuk méér waard geworden

 • Argenx op vers record

  Op een rustige beursdag valt de euforische klim van Argenx des te harder op. Het Gentse biotechbedrijf trekt 9,6 procent hoger naar 53,71 euro, een record. Concreet nieuws is er niet rond het aandeel, behalve natuurlijk dat Argenx met voorsprong hét Brussels aandeel van het jaar is. En dus is het logisch dat veel (grote) beleggers nog snel aan 'window dressing' doen: hun portefeuille opsmukken door nog snel het aandeel van het jaar in de portefeuille te stoppen. 

  Duidelijk is dat de beursgang op Nasdaq en de doorbraak in het onderzoek naar een zeldzame spierziekte de groep dit jaar een enorme boost hebben gegeven. Een boost die ook Het Financieele Dagblad niet ontgaan is. In zijn Bartjes-column met de sprekende kop 'lessen van de lama' staat de Nederlandse zakenkrant bewonderend stil voor het Gentse duo Ablynx/Argenx. We citeren:

  Ablynx en Argenx maken gebruik van de bevinding van 25 jaar geleden dat lama's beschikken over opmerkelijke antilichamen. Daarmee gaan ze ziektekiemen te lijf. Ablynx en Argenx kopiëren en selecteren en selecteren de antilichamen, die vervolgens als basis dienen voor nieuwe geneesmidedelen.

  ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

 • Barclays neemt last wegens belastinghervorming VS

  De Britse bank Barclays zal dit jaar een last van ongeveer 1 miljard pond boeken als gevolg van de belastinghervorming in de Verenigde Staten. In de toekomst zou de hervorming echter een positieve impact hebben op de resultaten.

  Door de eenmalige last zal de CET1-kapitaalratio van Barclays met ongeveer 20 basispunten dalen. ‘De uiteindelijke impact is onderhevig aan het effect van andere complexe provisies’ die Barclays momenteel aan het herzien is, staat in een bericht van de bank.

  De verlaging van de vennootschapsbelasting in de VS van 35 tot 21 procent zal de meeste bedrijven ten goede komen, maar vereist ook dat ze uitgestelde belastingen op hun balans herberekenen. Eerder namen ook al andere banken lasten: Bank of America een last van 3 miljard dollar en Credit Suisse een last van 2,3 miljard Zwitserse frank, waardoor de Zwitserse instelling een derde verliesjaar op rij zal kennen.  

 • Tigenix terug een centjesaandeel

  15 december was een hoogdag voor het biotechbedrijf Tigenix. Het kreeg toen groen licht om zijn geneesmiddel Alofisel op de Europese markt te lanceren. 'Hier hebben we 13 jaar op gewacht', zei de CEO. Het aandeel schoot 15 procent hoger, maar het aandeel is bijna terug naar af en noteert opnieuw onder 1 euro. 

  Hoewel de miljoenen lonken voor het bedrijf, blijven beleggers met zorgen zitten. Dat Tigenix, luttele uren voor het positieve verdict van het Europees Geneesmiddelenagentschap  nog snel een akkoord met het Australische Mesoblast moest sluiten om zijn patenten op Alofisel helemaal te dekken, zit beleggers mogelijk dwars.

  Tigenix moet voor die 'technologische bescherming' 20 miljoen euro dokken, gespreid over meerdere jaren. Dat betekent dat de Alofisel-inkomsten die de komende jaren naar Tigenix stromen mogelijk al grotendeels uitgegeven zijn. 

  Bovendien meldde het bedrijf niet veel later dat het de zoektocht naar een celtherapie tegen hartaandoeningen in de koelkast steekt, om zich 100 procent toe te leggen op andere domeinen. 'We bekijken de alternatieven voor dit onderzoek', klonk het toen. Of dat betekent of het onderzoek in de vuilbak beland of Tigenix een partner gaat aantrekken, is nog onduidelijk. 

  Ten slotte moet Tigenix - en zijn commerciële partner Takeda - nog bewijzen of het Alofisel verkocht krijgt. Twee investeringsfondsen zetten alvast in op een mislukking en hebben de voorbije maanden een shortpositie van 3,3 procent opgebouwd. 

 • Aandelen onder de kerstboom

  ©REUTERS

  Toen de Amerikaanse celebrity Kim Kardashian haar pakjes open deed, vond ze cadeaubons voor Netflix en Amazon, sokken van Adidas, witte EarPods van Apple en een Mickey Mouse-figuurtje. Het waren telkens hints over de aandelen die haar echtgenoot, rapper Kanye West, had aangeschaft.

  Kardashian ontving - volgens een post op haar druk bezochte sociale media - 920 aandelen van Disney.  Samengeteld zijn die stukken net geen 100.000 dollar waard. Kanye - Yeezus - West kocht de aandelen duidelijk 'op de groei'. Zijn selectie heeft er dit jaar al een mooi parcours op zitten. Zowel Apple als Netflix werden grofweg de helft meer waard in de afgelopen 12 maanden. Disney heeft het hoogste dividendrendement, met een geschat bruto winstuitkering die 1,55 procent van de inleg van Kanye bedraagt.

 • Lichte verliezen in Europa

  Rond 12.30 uur zijn er lichte verliescijfers verschenen op de Europese koersenborden. De EuroStoxx50 zakt 0,2 procent. Tegenover winsten voor energie- en grondstoffenwaarden staan verliezen voor technologiebedrijven. In Brussel zakt de Bel20 0,1 procent. Meer leest u in onze beursspiegel.

 • Blokorders in CFE en Jensen

  Vandaag werden al twee opmerkelijke blokorders uitgevoerd op Euronext Brussel. Een blok van 34.302 aandelen CFE , wat overeenstemt met 0,5 procent van de free float van de Brusselse bouwgroep, werd verkocht tegen 121,55 euro het stuk of in totaal voor 4,17 miljoen euro. CFE is het moederbedrijf van de baggergroep DEME.

  Bij Jensen-Group werd een blok van 122.876 aandelen verhandeld tegen 39,115 euro per aandeel. Die partij stemt overeen met 3,4 procent van de free float van de fabrikant van industriële wasserijen.

  De blokverkopen zijn mogelijk een gevolg van het Zomerakkoord. Vanaf volgend jaar moeten vennootschappen die aandelen verkopen, in de meeste gevallen 25 procent meerwaardetaks betalen.   

 • Geely stapt in vrachtwagenbouwer Volvo

  De activistische aandeelhouder Cevian Capital trekt zich terug uit de Zweedse truckbouwer Volvo AB. De aandelen worden overgenomen door de Chinese groep Zhejiang Geely Holding, die meteen de grootste aandeelhouder wordt. Geely gaat 88,5 miljoen Klasse A-aandelen kopen en 78,8 miljoen Klasse B-aandelen, wat overeenstemt met 8,2 procent van het kapitaal en 15,6 procent van de stemrechten.

  Geely is reeds de eigenaar van Volvo Cars. Het nam in 2010 de autobouwer over van Ford Motor. Zowel Volvo Cars als Volvo AB heeft een belangrijke fabriek in Gent.

  Volvo-vrachtwagens die in Oostakker werden gebouwd. ©BELGA


 • Scheepvaartaandelen in de lift

  Sterke stijgers in Brussel zijn vanmorgen de twee scheepvaartaandelen Exmar en Euronav. De tankerrederij Euronav gaat net als de oliewaarden hoger dankzij de opstoot van de olieprijs gisteren. De Brent-olie sloot toen 2,7 procent hoger en boven 67 dollar per vat door de ontploffing van een belangrijke pijpleiding in Libië. Hoewel olie produceren en olie vervoeren niet hetzelfde is, scheren beleggers olieproducenten en tankeroperatoren veelal over dezelfde kam.

  Euronav geniet ook nog na van de grote overname die vorige week werd aangekondigd. De Antwerpse groep neemt haar Amerikaanse rivaal Gener8 Maritime over en wordt zo de grootste tankerrederij ter wereld. Analisten waren unaniem positief over de deal.

  Ook Exmar had een week geleden goed nieuws. De specialist in het vervoer van gassen heeft een contract beet voor zijn drijvende hervergassingsplatform (FSRU), vanaf midden volgend jaar. Details ontbreken nog, maar het is elk geval een opsteker voor Exmar.

  De stevige koerswinst houdt mogelijk ook verband met de olieprijs. Bij een hogere olieprijs zullen er weer meer olie- en gasprojecten worden opgestart (of herstart), wat een goede zaak is voor verschillende activiteiten van Exmar. Denk aan de ingenieurs van de offshore-divisie in Houston, die veel te weinig werk om handen hebben. Of aan de Caribbean FLNG, de drijvende LNG-fabriek waarvoor nog steeds geen contract is getekend. 

 • Mokerslag voor Koreaanse scheepsbouwer

  Hyundai Heavy Industries, de op een na grootste scheepsbouwer ter wereld, verloor woensdag bijna een derde van zijn waarde op de beurs van Seoel. Het aandeel donderde 28,8 procent lager nadat bekend raakte dat Hyundai Heavy 1,29 biljoen won (1,2 miljard dollar) wil ophalen om zijn werkkapitaal te verstevigen.

  De Zuid-Koreaanse groep wil voor eind maart 12,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen een geraamde prijs van 103.000 won het stuk. Dat is 24 procent onder de slotkoers van dinsdag (136.000 won), wat de afstraffing verklaart. Het verlies van 28,8 procent was het grootste sinds Hyundai Heavy in augustus 1999 naar de beurs trok.

  Hyundai Heavy kampt net als andere scheepsbouwers met een tekort aan opdrachten, wat te wijten is aan overcapaciteit in de sector en zwakke olieprijzen. Het concern moet daarom herstructureren en activiteiten afstoten.

  Een archieffoto van de scheepswerf van Hyundai Heavy in Ulsan. ©AFP

 • Topjaar voor cacao

  Het ziet er goed uit voor de cacao-oogst in Ivoorkust, de belangrijkste producent ter wereld. De Harmattan-winden, droge winden vanuit de Sahara, waren mild tot dusver en bevatten af en toe wat regen. Dat is een goede zaak voor de oogst van cacaovruchten. Van oktober tot maart wordt in de regio het grootste deel van de jaarproductie geoogst.

  Het seizoen 2016-17 leverde Ivoorkust een recordoogst op waardoor de cacaoprijzen daalden. Voor het seizoen 2017-18 ziet het er voorlopig dus ook goed uit wat de volumes betreft.


 • Weinig beweging in Europa

  Zoals verwacht zijn de Europese beurzen vlak van start gegaan. Na 2 minuten noteert de EuroStoxx50 0,1 procent hoger. In Brussel trappelt de Bel20 ter plaatse. Grote bewegingen in de index zijn er voorlopig niet.

 • Mithra sluit akkoord voor verkoop Myring in Tsjechië

  De Waalse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen Mithra heeft een commerciële overeenkomst gesloten met Adamed Group voor de verkoop van de vaginale anticonceptiering Myring in de Tsjechische Republiek. De Poolse farmagroep Adamed krijgt een niet-exclusieve licentie van tien jaar. De deal met Adamed zal Mithra een aanvangsbetaling en een mijlpaalbetaling opleveren plus opbrengsten uit de verkoop. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

  Mithra denkt Myring in de tweede helft van 2018 op de markt te kunnen brengen. De Tsjechische markt zal bevoorraad worden vanuit het eigen productiecentrum (CDMO) in de buurt van Luik. Eerder sloot Mithra al gelijkaardige verkoopovereenkomsten met Mayne Pharma in de VS en met Gynial voor de Oostenrijkse markt.

 • Vlakke beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen vermoedelijk vlak openen, al kunnen er wel individuele verschillen zijn. De meeste beurzen op het oude continent waren na het weekend nog twee bijkomende dagen dicht, op kerstdag en tweede kerstdag.

  De laatste handelsdag was vrijdag en die stond in het teken van de Catalaanse parlementsverkiezingen. Die draaiden uit op een overwinning voor de drie afscheidingsgezinde partijen en een zware nederlaag voor de partij van de Spaanse premier Rajoy. De aandelen van Spaanse banken stonden hierdoor onder druk.

  De werkvloer van de beurs van Frankfurt ©REUTERS

 • ‘Beste eindejaarsseizoen in 6 jaar in VS'

  Volgens gegevens van Mastercard SpendingPulse lag de kleinhandelsverkoop in de VS tussen 1 november en kerstavond 4,9 procent hoger dan in de overeenstemmende periode van 2016. Dat is de sterkste groei sinds 2011. De goede verkoop wordt onder meer in verband gebracht met de lage werkloosheid (de laagste in 17 jaar) en met het sterke consumentenvertrouwen.

  Aandelen van warenhuisketens lieten gisteren mooie winsten optekenen in New York. JC Penney steeg 5,4 procent, Kohl’s 6 procent en Macy’s 4,6 procent.

  Een kiekje voor het uitstalraam van het warenhuis Macy's in Manhattan ©REUTERS


 • Ontploffing in Libië jaagt olieprijs hoger

  De prijs van een vat Brent-olie schoot gisteren 2,7 procent hoger tot 67,02 dollar. Dat is het hoogste peil sinds mei 2015. Vandaag zakt de prijs weer licht, met 0,5 procent.

  Aanleiding tot de plotse prijsopstoot is een explosie in Libië. Een pijplijn die aardolie naar de Es Sider-terminal, de voornaamste exportterminal van het Noord-Afrikaanse land, brengt, raakte zwaar beschadigd door een explosie. Het kan geruime tijd duren om de schade te herstellen. Intussen valt de Libische olieproductie sterk terug, met 70.000 tot 100.000 vaten per dag.

  Aangezien de OPEC haar productie al een hele tijd beperkt – omdat er een overaanbod was van olie – vreest de markt dat de bevoorrading in het gedrang kan komen.

 • Aziatische beurzen op winst

  Met uitzondering van China gaan de meeste beurzen in Azië hoger vanmorgen. De koperprijs, die vaak beschouwd wordt als een barometer voor de groei van de wereldeconomie, steeg voor de negende dag op rij en staat nu op zijn hoogste peil in 3,5 jaar, vooral door de verwachting van een sterke Chinese groei. Uit data van de Chinese douane blijkt dat de invoer van geraffineerd koper in november 19 procent hoger lag dan een jaar eerder.

  De Chinese overheid beval bovendien Jiangxi Copper, de grootste koperproducent van het lang, om zijn productie minstens een week lang stil te leggen om zo de luchtvervuiling te verminderen. 

  De olieprijs noteert dan weer op het hoogste niveau sinds midden 2015, wat de energiewaarden aanvuurt. In Tokio bleef de winst van de Nikkei beperkt tot 0,1 procent door verliezen van elektronicaproducenten als Canon en Keyence. De beurs van Sydney trappelt ter plaatse terwijl Seoel licht hoger gaat.

  De Chinese beurzen presteren zwak vandaag. In Shanghai staat er 0,9 procent verlies op het bord. Vrees voor een tragere economische groei en een krappe liquiditeit op het einde van het jaar zijn de oorzaak.

  Een fruit- en groentestalletje in Hongkong ©AFP


 • Hamon krijgt nog maar eens Waalse hulp

  Hamon , de Waalse bouwer van koeltorens, is andermaal op zoek naar vers geld. Het verlieslatende bedrijf wil via een kapitaaloperatie tot 70 miljoen euro ophalen. De Waalse overheidsholding Sogepa is van plan om ‘minstens 20 miljoen euro’ te investeren, vernam L’Echo. Dat betekent dat Hamon op zoek moet naar nog meer geldschieters.

  Zolang de kapitaalverhoging niet rond is en er daarover niet gecommuniceerd is, blijft de notering van Hamon opgeschort.


 • Apple dinsdag onderuit

  Goedemorgen! Wall Street kende gisteren een flauwe sessie. De Dow Jones (-0,03%) bleef min of meer stabiel, de S&P500 gaf 0,1 procent prijs en de Nasdaq Composite 0,3 procent. De zwakte zat volledig in de technologiehoek. Berichten over een tegenvallende verkoop van de iPhone X wogen op Apple (-2,5%) en op tal van toeleveranciers.

  Vandaag openen de Europese beurzen weer de deuren. Maandag en dinsdag was er geen handel wegens Kerstmis. In Frankfurt is het zelfs van donderdag geleden dat er nog aandelen verhandeld werden.

  Op de Brusselse beurs zal Kinepolis vandaag in de kijker lopen. Het deed gisteren alweer een overname: drie kleine complexen in Nederland voor 27,5 miljoen euro.

  In de VS is het uitkijken naar het consumentenvertrouwen (16u).

  Gesofisticeerde gezichtsherkenning (Face ID) is een van de nieuwigheden op de iPhone X. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud