'Athene in egelstelling voor Merkel-visite'

De eurocrisis staat deze week nog maar eens op het voorplan. De eurogroep zit vandaag samen in Luxemburg om het probleem-Spanje te bespreken, terwijl Duits bondskanselier Angela Merkel morgen een bezoek aan Athene brengt.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag waren uw livebloggers Kurt Vansteeland, Sebastien Rousseau, Ben Serrure en Koen Lambrecht. We werken de informatie voortdurend bij. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: We rondden hier onze liveblog af, de Bel20 tikte uiteindelijk 1,2 procent lager af . Morgen is er uiteraard de Griekse visite van Angela Merkel en trapt nabeurs de aluminiumreus Alcoa nabeurs het 'resultatenseizoen' op Wall Street af. Tot morgen!

17.49 uur: De onvolprezen Alphaville-blog van de FT stelt zich nog eens vraag waarom Duits kanselier Merkel eigenlijk een bezoekje brengt aan Athene morgen. De Griekse hoofdstad is prompt een belegerde stad. 

Why is Merkel visiting Athens on Tuesday? dlvr.it/2HR2Kz... — FT Alphaville (@FTAlphaville) 8 Oct 12

En je kunt ook niet zeggen dat lokale pers 'Frau Merkel' welkom heet:

Merkel is welkom in Athene. twitter.yfrog.com/od1e0wyj... — Jasper D'hoore (@JasperDhoore) 8 Oct 12

 

17.35 uur: Na de machtsgreep van de grootaandeelhouders Colruyt en Quaeroq zetten beleggers vandaag in op een snelle beursexit van RealDolmen. De IT-dienstengroep gaat 4,5 procent hoger naar 16,40 euro. En dat bij een handelsvolume van 69.000 stuks, meer dan 20 keer het gemiddeld dagvolume.

17.17 uur: Toch even het koersverlies van KBC vandaag in perspectief plaatsen. Vorige week was het aandeel vooruitlopend op nog ambitieuzere doelstellingen een volle 2 euro of 11 procent gestegen. En sinds begin dit jaar is KBC nog altijd de best presterende Bel20'er met een koersherstel van 102 procent

17.12 uur: Zo te zien is alles koek en ei tussen de Griekse minister van Financiën Stournaras en eurogroepvoorzitter Juncker:

16.41 uur: In Luxemburg komen de Europese ministers van Financiën toe voor hun bijeenkomst, de eurogroep. En zo'n jamboree is nooit compleet zonder een paar quotes van eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker (foto). 

*JUNCKER SAYS `HOPE NEVER DIES' FOR OCT. DECISION ON GREECE // #007 soundtrack by Adele. — eloi eloi (@lemasabachthani) 8 Oct 12

En ook de Nederlander Jan Kees De Jager is zijn gewone zelve:

Friends like these... *DJ Dutch Finance Minister: Up to Greece to Solve its Own Problems — Charles Forelle (@charlesforelle) 8 Oct 12

 

16.29 uur: Scepsis (16.08 uur) niet te na gesproken, geeft Fitch niettemin het Europees noodfonds een AAA mee. Pro memorie: het ESM zal een maximale leningscapaciteit hebben van 500 miljard euro.

Fitch Assigns European Stability Mechanism 'AAA' fitchratings.com/creditdesk/pre... — Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) 8 Oct 12

 

16.08 uur: De boude stelling van CEO Klaus Regling dat het permanent noodfonds ESM meteen operationeel is, stoot op enige scepsis.

ESM's Regling says the ESM is fully operational with capacity of €200 billion. Great, so Spain has paid in its €9.5 billion contribution — zerohedge (@zerohedge) 8 Oct 12

 

16.00 uur: Morgen/dinsdag houdt het Deense conglomeraat A.P. Moeller Maersk zijn beleggersdag. We blikken op Bear & Bull al even vooruit ...

15.52 uur: Athene kruipt in egelstelling, nu de Duitse kanselier Merkel voor het eerst sinds de start van de crisis op bezoek komt, meldt de FT Deutschland.

Griechenland-Besuch: Athen igelt sich für Merkel ein bit.ly/QZ4Fvo... — ftdVerified (@ftd_de) 8 Oct 12

 

14.53 uur: Het VK gaat nog maar eens in de sociale uitgaven snijden. Minister van Financiën George Osborne kondigde aan dat hij tegen het begrotingsjaar 2016/2017 10 miljard pond wil besparen. Hij gaat onder meer de kindertoeslag en de huisvestingssteun voor jonge werklozen aanpakken.

14.35 uur: KBC is in Brussel de grootste daler: -4,9 procent tot 19,65 euro. In de marktenzalen wijzen handelaars erop dat beleggers ontgoocheld zijn door het gebrek aan specifieke details in het strategisch plan. 'Ze hadden duidelijke doelstellingen verwacht. En door het uitblijven van een indicatie voor de terugbetaling van de staatssteun lijkt die er dit jaar niet meer te komen', luidt het bij ING Financial Markets. 

Maar het strategisch plan is niet de enige reden voor de daling: 'De Europese bankaandelen verliezen algemeen 1,4 procent. Omdat de eurocrisis weer op het voorplan staat door de vele topontmoetingen van Europese ministers deze week', zegt een andere handelaar.

Die wijst er voorts op dat de op til zijnde kapitaalverhoging bij Dexia (stabiel op 0,22 euro) beleggers er wel eens kan aan herinneren dat er ook bij KBC zo'n operatie volgt. 'Het is een publiek geheim dat KBC extra kapitaal nodig heeft. Zoals tal van andere Europese banken. Maar vooraleer er een kapitaalverhoging komt, moet er in de markt weer appetijt zijn voor risico en moet het aandeel KBC boven 20 euro noteren.' De top van KBC, onder wie voorzitter Thomas Leysen, hebben al meermaals verklaard dat een kapitaalverhoging niet nodig is om te voldoen aan de nieuwe kapitaaleisen in de banksector. 

14.17 uur: De South African Municipal Workers Union roept haar leden op tot een staking van een dag in alle negen provincies. Het strijdpunt is een standaardisering van de lonen in de Zuid-Afrikaanse mijnen en een afstemming op de gangbare verloning in de privésector. Sinds in augustus een staking in een Lonmin-mijn gewelddadig werd neergeslagen (er vielen minstens 46 doden), volgt de ene actie op de andere in de Zuid-Afrikaanse mijnsector. Het aandeel Lonmin zakt 4,4 procent in Londen.

S.Africa Municipal Workers Union Samwu Files Notice For NationalStrike -spokesman— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) October 8, 2012

14.03 uur: Welke vraag zou u aan voormalige ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet willen stellen? Stuur gerust door naar Jamie McGeever van Reuters TV ...

In paris to interview former ecb president jean-claude trichet. If you were in my shoes, what would you be asking him? Keep it clean now... — Jamie McGeever (@ReutersJamie) 8 Oct 12

 

13.45 uur: Nog uit het rapport van KBC Securities over Thrombogenics. ‘Hoewel we de overnamespeculatie niet willen aanwakkeren, is de realiteit dat de meeste succesvolle biotechbedrijven worden overgenomen door grote farmabedrijven’, schrijft Jan De Kerpel, biotechanalist van KBC Securities.

Hij maakte een uitgebreide analyse over de mogelijke overnamescenario’s. ‘De meest waarschijnlijke overnemer is een bestaande partner’, klinkt het. Alcon (Novartis) dus, die de verkoopsrechten voor het oogmedicijn Jetrea in Europa heeft gekocht. De Kerpel verwijst nog naar Devgen, dat werd ingepalmd door Syngenta, dat in mei een belangrijke alliantie met het Gentse bedrijf sloot.

Alcon zou door een overname van Thrombogenics de uitbetaling van mijlpaalbetalingen en royalty’s aan het Leuvense bedrijf binnenshuis kunnen houden. Conclusie is dat Thrombogenics voor Alcon daardoor een waarde van 59 euro per aandeel heeft. Voor andere farmabedrijven is dat slechts 51 euro. Terwijl het bedrijf als onafhankelijke speler 45 euro per aandeel waard is.

13.25 uur: UnitedHealth, de grootste aanbieder van gezondheidszorg in de VS én sinds kort Dow Jones-component, doet een miljardenovername in Brazilië.

UnitedHealth to Buy Brazilian Healthcare Company for $4.9 Billion — DealBook (@dealbook) 8 Oct 12

 

13.06 uur: Business Insider heeft een interessant overzicht van de 10 landen met de grootste goudreserve ter wereld. 

RT businessinsider The 10 Countries Hoarding Massive Amounts Of Gold read.bi/TkLRMe... — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 8 Oct 12

 

12.57 uur: De Nobelprijs geneeskunde gaat dit jaar naar John Gurdon en Shinya Yamanaka voor hen werk rond stamcelonderzoek.

Nobel in Medicine for Gurdon and Yamanaka for their work on getting pluripotent stem cells from adult specialized cells nobelprize.org/nobel_prizes/m... — bidatzi (@bidatzi) 8 Oct 12

 

12.26 uur: Kinepolis gaat bij een dunne handel van 566 stuks 0,3 procent hoger naar 77,65 euro. Bank Degroof verhoogt het koersdoel op de bioscoopuitbater van 77 naar 90 euro. 'De beurskoers is sinds juli met 15 procent gestegen, maar de beurskapitalisatie is onveranderd gebleven na de vernietiging van 15 procent van de uitstaande en ingekochte aandelen. Bijgevolg noteert het aandeel nog steeds aan een kasstroomrendement van meer dan 10 procent. We denken dat het moeilijk is om bedrijven van zo'n kwaliteit en met zo'n defensief karakter te vinden met zo'n hoge kasstroom', merkt analist Dries Dury op. 'Bovendien zal het nieuwe inkoopprogramma de koers ondersteunen, aangezien Kinepolis nog eens zo'n 20 procent van de beurswaarde en 40 procent van de free float zal inkopen'.

12.10 uur: De Duitse industriële productie zakte in augustus maand op maand 0,5 procent. Dat is min of meer in lijn met de verwachtingen, maar geeft aan dat de Duitse zomer deze zomer lang niet immuun bleef voor de crisis in de rest van de eurozone.

Germany Aug industrial production -0.5% MoM est -0.6%, -1.4% YoY, manufacturing -0.5% MoM; July industrial output rv down to 1.2% from 1.3% — Linda YuehVerified (@lindayueh) 8 Oct 12

 

12.04 uur: Thrombogenics is onverminderd in uitstekende doen en gaat nog eens 2 procent hoger. Na Jefferies vrijdag  verhoogt ook KBC Securities-analist Jan De Kerpel de verwachte verkoopprijzen voor het oogmiddel ocriplasmine. Hij krikt het koersdoel op van 34 naar 45 euro.

11.25 uur: Air France-KLM stijgt 1,7 procent. De Frans-Nederlandse groep gaat een code-share-overeenkomst aan met Etihad Airways (Abu Dhabi) en Air Berlin. Daarmee kunnen de drie hun klanten meer bestemmingen aanbieden. 

11.17 uur: Opnieuw sterke verkoopcijfers van Audi: de verkoop van de VW-dochter is in september met 13,6 procent gestegen en over de eerste negen maanden met 12,8 procent. Audi groeit overal, behalve in Italië en Spanje. In lijn met de Europese beurzen verliest het aandeel Volkswagen 1,1 procent.

10.53 uur: Mooie analyse  in Inside Greece over waarom Merkel vandaag naar Athene trekt. De auteur trekt historische parallellen tussen het hedendaagse Griekenland – dat zich moet plooien naar de eurozonenormen – en de weerbarstige inwoners van het schiereiland Mani op de Peloponnesos -die begin 19e eeuw weigerden belasting te betalen. De verrassende trip van Merkel naar Athene ‘lijkt op een poging om verschillen te overbruggen, een poging om wat vriendelijkheid en tact te proberen’, maar of dat zal lukken, valt niet te voorspellen. De vakbonden hebben tot een werkonderbreking opgeroepen en de partij Onafhankelijke Grieken wil een menselijke ketting vormen rond de Duitse ambassade. Hoe warm de gesprekken tussen Samaras en Merkel ook mogen zijn, in de straten wordt het onrustig, denkt Nick Malkoutzis. 

10.50 uur: U dacht dat de gevolgen van de bankencrisis al verschrikkelijk waren? Wacht tot de onbetaalde factoren van de babyboomers binnenvallen, zo waarschuwen de UGent-economen Koen Schoors (43) en Gert Peersman (39) in hun boek 'De perfecte storm'. Het debat op de site is bijzonder intens, en we nodigen u ook uit er tijdens de middagchat van 12 uur over te discussiëren. 

10.40 uur: Een van de best presterende aandelen in Europa is PPR: in een dalende markt wint het aandeel 2,2 procent. Volgens Franse media is de al lang verwachte afsplitsing van de distributie-activiteiten (Fnac, La Redoute) in een stroomversnelling gekomen. Daarbij zou dochter Fnac apart naar de beurs worden gebracht. Volgens Le Figaro vindt dinsdag een raad van bestuur plaats over de opsplitsingsoperatie. In de aanloop daar naartoe  trok CM-CIC Securities alvast zijn koersdoel op van 136 tot 150 euro. Analist Christioan Devismes voegt PPR toe tot zijn lijstje met aanbevolen aandelen. Hij raamt de waarde van Fnac op 775 miljoen euro, wat neerkomt op 6,1 euro per aandeel PPR.  

10.24 uur: De verlaagde groeiverwachting voor China duwt niet alleen Umicore in het rood. De Europese beurzen dalen algemeen om die reden, de pan-Europese Stoxx 600-index laat 1 procent liggen. Parijs zakt 1,3 procent, Londen verliest 0,8 procent. 

10.11 uur:   Na een roadshow van Umicore handhaaft Crédit Suisse zijn 'houden'-advies en koersdoel van 43 euro. Het management van de materiaaltechnologiegroep houdt vast zijn dubbelcijferige groei voor omzet en winst in de periode 2010-15.

 Het Zwitserse beurshuis rekent op een omzetgroei van 10 procent en een stijging van de recurrente bedrijfswint (rebit) met 11 procent. Die groei wordt gedreven door:

  • de sterke volumegroei in batterijmaterialen voor elektronica en auto's
  • de stijgende complexiteit van de recyclage van metalen uit elektronica en de groeiende business van recyclage van batterijen
  • de penetratie van de Chinese en Europese markt voor autokatalysatoren


Op korte termijn zien de Zwitserse analisten wel enkele negatieve factoren. 'We zijn nog altijd bezorgd over de autosector (productie en voorraden) in Europa. Die markt is goed voor 40 procent van Umicores omzet. Daarnaast wegen de sterke kapitaalinvesteringen op de resultaten en de cash: de afschrijvingen stijgen en de startkosten drukken de marges.'

Beleggers hebben weinig oog voor de over het algemeen positieve commentaren van Crédit Suisse. Umicore zakt in Brussel 2,7 procent tot 40,58 euro. De daling is het gevolg van het slechte nieuws voor China, een grote automarkt en dus belangrijke afzetmarkt voor Umicore. De Wereldbank verlaagde haar groeiprognose voor 's werelds tweede economie van 8,2 tot 7,7 procent. Vorig jaar bedroeg de groei 9,3 procent. 

10.07 uur: Invesco Perpetual, met een belang van 13,3 procent de hoofdaandeelhouder van BAE Systems, maakt korte metten met het plan om met EADS te fuseren. De investeringsgroep vreest forse inmenging van nationale overhedenin het beleid, vindt de operatie strategisch niet pertinent en denkt ook dateen toenadering tot EADS een negatieve impact zou hebben op de positie van BAE Systems in de Verenigde Staten. Invesco Perpetual gaat in de komende dagen gesprekken aanknopen met de raad van bestuur van BAE en ook met andere (grote) aandeelhouders. De aandelen van BAE Systems (-1%) en EADS (-0,6%) presteren in lijn met de markt (Stoxx600 -1%).

09.53 uur: Het was eerder al bekend, maar nu maken ook de Amerikanen het bekend: private equity-firma OpenGate Capital neemt PVC-bedrijf Profialis over van Tessenderlo. Daarmee komt het bedrijf in handen van deze seasoned professionals.

09.33 uur: Frankrijk bekijkt volgens Le Figaro hoe het bedrijven als Google, Apple en Microsoft meer belastingen kan laten betalen voor de inkomsten die ze op Frans grondgebied halen.

09.17 uur: Een van de oorzaken van de lagere start is volgens marktpartijen de verlaagde groeiverwachting van de Wereldbank voor China. De Chinese economie zou dit jaar slechts met 7,7 procent groeien tegen 9,3 procent in 2011. Een harde landing zit er volgens de Wereldbank wel niet in. De Wereldbank is de zoveelste instelling die de groeiprognose voor China bijstelt, maar wel een met veel gezag.

09.01 uur: De Bloomberg-terminal had gelijk. De Europese beurzen openen lager. De Bel20 staat 0,7 procent in het krijt. Het strategisch plan van KBC (-2%) is nog niet goed voor een koerswinst. Grootste stijger is RealDolmen (+4%), dat meer dan ooit een kandidaat is voor een delisting.

08.46 uur: De Europese futures beloven niet al te veel goeds voor vandaag, zo leert een blik op de Bloomberg-schermen. De Euro Stoxx 50 lijkt af te stevenen op een rode opening, met futures die 0,8 procent in de min prijken. Blijkbaar is er toch enige nervositeit over de eurozone.

08.41 uur: Ondertussen in Italië...

Italy - Imports of champagne (-21%) and caviar (-37%) - Austerity is clearly hurting.— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) October 8, 2012

08.29 uur: Terug op het eurocrisisfront, is er vandaag een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Ze bereiden de eurotop van 18 en 19 september voor, waar vooral Spanje hoog op de agenda zal staan. Spaans premier Mariano Rajoy trekt woensdag overigens richting Parijs voor overleg met zijn Franse tegenhanger François Hollande. Duits bondskanselier Angela Merkel brengt morgen dan weer voor het eerst sinds 2009 een bezoek aan Athene. Benieuwd hoe Merkel daar onthaald zal worden. De Grieksen ziet Merkel als de boeman van de eurozone. Deze vreselijke pamfletten wisselen in Griekenland van hand.

08.19 uur: Nieuws uit de Punch-stal:

Wim Maes moet plaatsmaken voor Frank Deschuytere + Wim Deblauwe vertrekt uit @punchint & @xeikon #alweerrevolutie xeikon.com/investors/fina…— Tom Simonts (@TSimonts) October 8, 2012

08.12 uur: Op microvlak is valt er ook wat te beleven. KBC stelt vandaag de strategie voor de komende jaren voor aan pers en analisten. Onze onvermoeibare collega Bert Broens houdt u alhier op de hoogte. KBC mikt de komende jaren op meer inkomsten en meer efficiëntie. De groep wordt daarvoor ook stevig hertekend.

08.04 uur: Nog op eurocrisisvlak is het overigens een historische dag. Vandaag treedt het permanente Europese noodfonds ESM in werking. Op zich zou dat noodfonds niet genoeg zijn om de crisis te bezweren. Maar daarmee is het fonds niet nutteloos. Gecombineerd met de belofte van de Europese Centrale Bank om waar nodig in te grijpen door obligaties in te kopen op de secundaire markt, zouden grote probleemlanden hulp kunnen krijgen terwijl ze zelf ook nog een beroep kunnen blijven doen op de financiële markten.

07.54 uur: Een goedemorgen! We trappen de week af met een fijne quote van de steevast puntige Gary Jenkins van Swordfish Research:

'Die eurocrisis is eigenlijk zo slecht nog niet. Ik heb gisteren mijn vrouw wijsgemaakt dat ik naar FC Barcelona versus Real Madrid moest kijken voor het werk. Om in te kunnen schatten hoe groot de steun voor een onafhankelijk Catalonië is...'

Zo onrealistisch was die uitleg eigenlijk nog niet. Tijdens de wedstrijd riep heel Camp Nou om 'indepencia'.

De supporters van FC Barcelona schreeuwen om onafhankelijkheid.

Na een roadshow van Umicore handhaaft Crédit Suisse zijn 'houden' en koersdoel van 43 euro. Het management van de materiaaltechnologiegroep houdt vast zijn dubbelcijferige groei voor omzet en winst in de periode 2010-15.

 

Het Zwitserse beurshuis rekent op een omzetgroei van 10 procent en een stijging van de recurrente bedrijfswint (rebit) met 11 procent. Die groei wordt gedreven door:

- de sterke volumegroei in batterijmaterialen voor elektronica en auto's

- de stijgende complexiteit van de recyclage van metalen uit elektronica en de groeiende business van recyclage van batterijen

- de penetratie van de Chinese en Europese markt voor autokatalysatoren

 

Op korte termijn zien de Zwitserse analisten wel enkele negatieve factoren. 'We zijn nog altijd bezorgd over de autosector (productie en voorraden) in Europa. Die markt is goed voor 40 procent van Umicores omzet. Daarnaast wegen de sterke kapitaalinvesteringen op de resultaten en de cash: de afschrijvingen stijgen en de startkosten drukken de marges.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud