1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 op nieuw dieptepunt sinds juni 2016

De Europese beurzen zijn duidelijk niet gerustgesteld door de sussende woorden van de Amerikaanse minister van Financiën. De Euro Stoxx50 dook tijdens een halve beursdag onder 3.000 punten, de Bel20 gleed naar een nieuw dieptepunt sinds juni 2016 af.
 • Tot donderdag!

  Beste lezers, nu de Europese beurzen dicht zijn, trekken wij er een streep onder. Straks, om 15.30 uur opent Wall Street nog de deuren, eveneens voor een halve handelssessie.

  Op Kerstmis en tweede Kerstdag zijn de meeste Europese beurzen gesloten en blijft ook onze liveblog stom. We zien u graag donderdagmorgen terug.

  Wij wensen u van harte een zalig Kerstfeest!

  De geboorte van Christus, een fresco van Giotto di Bondone in de benedenkerk in Assisi

 • Beurzen flink in het rood naar Kerstmis

  De Europese beurzen hebben hun verliezen in het laatste slotuur nog wat uitgediept. De EuroStoxx50 eindigde met een verlies van 0,9 procent. In Brussel sloot de Bel20 0,95 procent in de min.

  Grootste dalers in de Brusselse graadmeter waren Galapagos , Telenet en AB InBev , Umicore een van de schaarse stijgers.

  Op de brede markt bereikte Nyrstar met 0,562 euro (-4,8%) een nieuw dieptepunt.

 • Amerikaanse futures in het rood

  Na een positieve ochtend zijn de Amerikaanse futures in het rood gezakt. De future op de Dow Jones staat 0,5 procent in de min, die op de S&P500 en de Nasdaq Composite 0,4 procent. De poging van minister Mnuchin om de markten wat vertrouwen te schenken lijkt dus mislukt.

  De rode futures duwen ook de Europese beurzen dieper. De EuroStoxx50 zakt nu 0,9 procent, de Bel20 0,7 procent.

 • Nyrstar op nieuw dieptepunt

  Nyrstar  mag dan al bij kleine actieve beleggers voor het tweede jaar op rij het populairste aandeel zijn, het is een schrale troost voor een bedrijf dat aangeschoten wild is bij shorters en kritische analisten. De zinkspecialist zakt weerom 5 procent naar 0,56 euro, een diepterecord.

  Steeds meer analisten stellen dat het bedrijf de schuldenberg alleen terug beheersbaar kan maken door een schuldherschikking, waarbij een belangrijk deel van de schulden in aandelen worden omgezet en de huidige aandeelhouders grotendeels weggevaagd worden

 • Een uitgebreid verslag...

  ... van de Brusselse beurs, kunt u hier lezen.

 • China laat Amerikaanse soja links liggen

  In november heeft China geen Amerikaanse sojabonen gekocht. Dat is voor het eerst sinds de handelsoorlog tussen beide grootmachten uitbrak. In november 2017 bedroeg de Chinese invoer nog 4,7 miljoen ton.

  Om het tekort aan te vullen wendde China zit tot Brazilië. Uit het Zuid-Amerikaanse land voerde het 5,07 miljoen ton sojabonen aan in november, 80 procent meer dan een jaar eerder.

  In december is China wel weer Amerikaanse sojabonen gaan kopen, weliswaar met toepassing van de in juli ingestelde bijkomende heffing van 25 procent.

  De Volksrepubliek verwerkt de sojabonen vooral in veevoeder.

  Controle van sojabonen in Brazilië ©REUTERS

 • Aedifica krijgt koopadvies van Kepler Cheuvreux

  Analist Frédéric Renard van Kepler Cheuvreux hield zijn rating voor Aedifica tot dusver in beraad, maar gaat nu resoluut naar 'kopen'. Zijn koersdoel zet hij op 87 euro.

  Wat de beweegredenen van Renard zijn, is ons tot dusver niet bekend. Aedifica deed vorige week echter een reuzensprong met de overname van 93 zorgvastgoedgebouwen in het VK, een transactie van crica 450 miljoen pond.

 • Geen klinkende glazen bij Marie Brizard

  De Franse sterkedrankengroep Marie Brizard , die in financiële moeilijkheden zit, verliest een tiende van haar waarde in Parijs. Dat heeft een dubbele reden: Marie Brizard heeft zijn vooruitzichten voor 2018 verder verlaagd en gaat zijn kapitaal verhogen.

  In de eerste zes maanden leed Marie Brizard Wine & Spirit (MBWS), zoals het bedrijf voluit heet, een verlies van 35,6 miljoen euro op een omzet van 190 miljoen. MBWS torst bovendien voor 51,7 miljoen euro schulden. Op 4 september verlaagde de groep haar jaarprognose en kondigde ze een brutobedrijfsverlies van 20 tot 25 miljoen euro voor heel 2018 aan. Ze zei ook desinvesteringen te overwegen om de schulden terug te dringen. De verliesprognose is nu verder verlaagd tot 25-28 miljoen euro.

  Intussen is de financiële toestand er niet beter op geworden. De onderhandelingen met de banken zijn mislukt en MBWS krijgt een overbruggingskrediet van Cofepp, met 29,47 procent zijn meerderheidsaandeelhouder. Dat bedrag moet de groep terugbetalen zodra er een akkoord is over een kapitaalverhoging waarover de aandeelhouders zich op 31 januari moeten uitspreken. Er liggen twee opties op tafel: een kapitaalverhoging van 37,7 miljoen euro voorbehouden aan Cofepp, waarbij 9,4 miljoen aandelen zouden worden uitgegeven tegen 4 euro per aandeel. Mochten de aandeelhouders, de Franse beurswaakhond en de Franse en Poolse mededingingsautoriteiten deze optie (waardoor het belang van Cofepp zou stijgen tot 47 procent) verwerpen, dan zou het een gewone kapitaalverhoging met voorkeurrecht worden waarbij 35 miljoen euro zou worden opgehaald. 

 • Nyrstar populairste aandeel onder BinckBank-beleggers

  Naar jaarlijkse gewoonte ploos BinckBank de portefeuilles van zijn klanten uit. Het stelde op basis daarvan een lijst op met de 200 meest populaire aandelen.

  Net zoals in 2017 is Nyrstar het populairste aandeel. 'Straf, want BinckBank telt wel 5 procent minder klanten met een positie in dit aandeel', aldus de beursmakelaar. Het aandeel Nyrstar verloor dit jaar liefst 91 procent van zijn waarde.

  Op de plaatsen twee en drie vinden we AB InBev en Ageas terug, gevolgd door Bpost op positie vier. Dat is niet onlogisch, gezien het tumultueuze jaar dat Bpost achter de rug heeft. Vorig jaar bekleedde het postbedrijf pas de 24ste plek.

  Op 5 staat Bekaert, op 6 Euronav en op 7 Oxurion. De top tien wordt rond gemaakt met Umicore, KBC en Engie.

  Apple is op de 33ste plaats het meest populaire Amerikaanse aandeel, maar het valt wel uit de top-25.

 • Floridienne: Biobest verwerft meerderheid in Turks bedrijf

  Dubbel nieuws van vrijdagavond, maar we hadden het nog niet mee. Biobest Group, de Floridienne -dochter die zich toelegt op milieuvriendelijke bestrijding van gewasplagen, heeft een meerderheidsbelang (75%) verworven in BKS. Het in Antalya gevestigde BKS produceert vangplaten en -rollen en verdeelt feromonen zowel in Turkije als daarbuiten.

  Met de transactie versterkt Biobest naar eigen zeggen zijn positie als producent van dergelijke producten die een belangrijke rol te spelen hebben bij geïntegreerde gewasbescherming.

  Biobest kocht het meerderheidsbelang in BKS via zijn Duitse dochter IVOG GmbH. Verkoper was Antilsan, een Turks bedrijf dat al sinds 1998 Biobests partner op de Turkse markt is. Hoeveel IVOG neertelde, is niet bekend.

  Antilsan heeft de voorbije jaren de snelle groei van BKS ondersteund. 'Nu Biobest de fakkel overneemt als partner, weten we dat het bedrijf een mooie toekomst tegemoet gaat', zegt Mehmet Ali Yildirim, de topman van Antilsan, in een persbericht.

  Daarnaast nam Biobest ook Bugs for Bugs over, een belangrijke speler op de Australische markt voor nuttige insecten en andere biocontroleproducten. Daarmee zet het Kempische bedrijf zijn eerste stap bij onze tegenvoeters.

  In Australië actief zijn is een noodzaak omdat er in het land, gezien de geografische ligging en unieke biodiversiteit, strikte regels gelden voor de invoer van natuurlijkevijandproducten. Anderzijds is Australië een belangrijk tuinbouwland met een groeiende productie.

  Bugs for Bugs werd in 1981 opgericht en deed de voorbije jaren verscheidene overnames. 'Deze alliantie met Biobest is de volgende belangrijke stap in de ontwikkeling van onze onderneming', aldus co-CEO Marius Collatz.

 • Washington weet markten niet te sussen, integendeel

  De poging van de Amerikaanse minister van Financiën om beleggers te kalmeren lijkt alvast op de Europese beurzen eerder contraproductief te werken. De Euro Stoxx50  koerst zo'n half procent lager en noteert voor het eerst sinds november 2016 onder de grens van 3.000 punten. 

 • Bel20 opent klein procent lager

  De Europese beurzen reageren met enige ontzetting op de forse verliezen die vrijdag Wall Street te beurt vielen. De EuroStoxx50 zakt 0,6 procent. De Euronext-beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs openen 0,9 procent in de min.

  In de Bel20 komt de druk onder meer van AB InBev en Solvay . IBA herstelt 4,9 procent na wat een rampzalige maand december was voor de Waalse fabrikant van bestralingsapparatuur.

 • Europese futures rood

  De Europese beurzen staan voor een lagere opening, afgaand op de futures. Die op de EuroStoxx50 noteert 0,2 procent in de min. Het wordt een korte handelsdag, wellicht met lichte volumes.

 • Amerikaanse futures positief

  Het is nog een kleine 7 uur wachten vooraleer op Wall Street de openingsbel luidt. Er kan dus nog heel wat gebeuren intussen. Voorlopig noteren de Amerikaanse futures wel mooi positief: de future op de Dow Jones staat 0,6 procent hoger, die op de S&P500 0,7 procent en die op de Nasdaq 0,75 procent.

  Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen stevig in het rood: de Dow Jones verloor 1,8 procent, de S&P500 2,1 procent en de Nasdaq zelfs 3 procent.

  Beleggers maakten zich zorgen over een groeivertraging en stapten uit aandelen die hoog gewaardeerd zijn, zoals technologie- en communicatiebedrijven. De verliezen dikten aan in het laatste handelsuur toen handelsadviseur Peter Navarro waarschuwde dat de VS en China mogelijk geen deal zullen bereiken binnen 90 dagen, tenzij Peking zijn economisch beleid grondig zou omgooien.

  De Nasdaq heeft nu al 22 procent verloren sinds de piek van 29 augustus en zit dus in een berenmarkt.

 • Bpost behoudt meer postbussen dan verwacht

  Bij Bpost wordt het aantal postbussen met 23 procent verminderd. Dat blijkt uit het saneringsplan van de Belgische post- en pakjesbedeler dat Het Nieuwsblad kon inkijken.

  De meeste postbussen verdwijnen in steden met een dicht netwerk, zoals in Brussel, Gent of Charleroi. Landelijk schrapt Bpost gemiddeld een op de vier postbussen.

  Tijdens een hoorzitting in de kamer had CEO Koen Van Gerven in juni gezegd dat 25 tot 30 procent van de postbussen zou verdwijnen.

 • Euronext brengt overnamebod uit op beurs van Oslo

  Euronext heeft de raad van bestuur van Oslo Børs VPS benaderd met een overnamebod. De pan-Europese beurzenuitbater heeft 625 miljoen euro in cash veil voor de Noorse beurs. Het bod wordt alvast gesteund door 49,6 procent van de aandeelhouders van Oslo Børs.

  Als het bod wordt aanvaard, engageert Euronext zich om de ontwikkeling van Oslo Børs voort te zetten. Op de beurs van Oslo noteren onder meer grote vis- en schaaldierkwekerijen naast belangrijke spelers uit de offshore oliedienstensector en de scheepvaart.

  De overname zou 'Euronexts positie als de leidende markteninfrastructuur voor de financiering van de reële economie in Europa versterken', klinkt het in een persbericht.

  Het bod van Euronext bedraagt 145 Noorse kronen per aandeel. Dat is 32 procent meer dan de slotkoers van 17 december. 

  Euronext nam afgelopen jaar reeds de beurs van Dublin, de Irish Stock Exchange, over.

 • Cofinimmo herschikt deel kantorenportefeuille

  Cofinimmo zet enkele stappen om zijn kantorenportefeuille meer in lijn te brengen met zijn strategie. Die bestaat er in het aandeel van gebouwen in de Brusselse rand - Cofinimmo spreekt van 'de gedecentraliseerde zone' - te verminderen ten voordele van gebouwen in het centrum ('het Central Business District van Brussel').

  Concreet vinden drie transacties plaats:

  1. Twee gebouwen in de gedecentraliseerde zone van Brussel, Serenitas en Papiermolen, worden voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan BPI Real Estate Belgium, de tak vastgoedontwikkeling van de Brusselse bouwgroep CFE . Dat brengt 27 miljoen euro op. Dit bedrag is hoger dan de reële waarde eind september.
  2. Cofinimmo verkoopt het gebouw Vorst 24 voor 6 miljoen euro. Ook dit bedrag is hoger dan de laatst bepaalde reële waarde. Vorst 24 werd in 2016 gerenoveerd en staat momenteel leeg.
  3. Cofinimmo koopt voor 20 miljoen euro het kantoorgebouw Kunst 27 gelegen aan de Kunstlaan en dus in het hart van de Europese wijk. Dit pand werd in 2009 volledig gerenoveerd en biedt 3.500 m² kantoorruimte en bijna 300 m² handelsruimte op het gelijkvloers. Het is volledig verhuurd. Het initiële brutohuurrendement ligt tussen 4,5 en 5 procent. 
 • Galapagos op J.P. Morgan Healthcare Conference

  Galapagos liet vrijdagavond weten dat het begin volgend jaar deelneemt aan de jaarlijkse J.P. Morgan Healthcare Conference, die al voor de 37ste keer plaatsvindt. Dit jaar is dat van 7 tot 10 januari in San Francisco.

  Op woensdag 9 januari zal Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos, er een presentatie geven die live wordt uitgezonden en nadien ook op de website van het biotechbedrijf zal te bekijken zijn.

 • De poging van Mnuchin

  Goedemorgen! We zijn vertrokken voor een halve dag handel in Europa. Londen stopt er al om 13.30 uur mee, de Euronext-beurzen om 14 uur. In Frankfurt is er helemaal geen handel.

  In Azië is Tokio dicht – wat overigens niets met Kerstmis te maken heeft – en werd er maar een halve dag gehandeld in Hongkong.

  Intussen blijven de Verenigde Staten het nieuws domineren. De ‘shutdown’ – het sluiten van niet-essentiële overheidsdiensten omdat het beschikbare geld op is – duurt er voort en president Trump heeft andermaal kuren. Hij dreigde ermee Fed-voorzitter Jerome Powell te ontslaan – wat hij overigens niet kan.

  Minister van Financiën Steven Mnuchin probeert intussen de gemoederen te bedaren, nu de beurzen in New York afstevenen op hun slechtste kwartaal in tien jaar. Hij had tijdens het weekend telefonisch contact met de toplui van de zes grootste Amerikaanse banken en die bevestigden dat er voldoen liquiditeiten ter beschikking zijn voor kredietnemers.

  Het is echter de vraag hoe Mnuchins poging zal uitpakken. Hij stelde immers een vraag die niemand eerder had gesteld. Een tekort aan liquiditeiten of een nieuwe financiële crisis, daar sprak tot dusver niemand over. Mogelijk heeft hij twijfel gezaaid.

  Bij lichte volumes presteren de Aziatische beurzen vanmorgen gemengd. Hongkong sloot 0,4 procent lager, terwijl de beurs van Shanghai nagenoeg stabiel blijft en Shenzhen licht verliest. Ook Seoel (-0,3%) zakt lichtjes, maar Sydney (+0,5%) staat op winst.

  Een schoolkoortje zingt kerstliederen in Hongkong. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud