1. Markten Live
 2. Live blog

Amerikaanse huizenbouwers waarschuwen voor aanbodproblemen

De Europese beurzen herstelden na de slechte beursdag maandag. In Amsterdam vlamde muziekgigant Universal bij het beursdebuut. Wall Street wist niet de herstellen van de rode dag maandag.
 • Wall Street weer in het rood

  De Amerikaanse beurzen leken hoger te eindigen, maar bij het slot doken ze net in het rood. Ook maandag was er een stevige rode sessie. De S&P500 en de Dow Jones verloren 0,1 procent. De Nasdaq kon 0,2 procent hoger eindigen. 

  Voor de samenvatting van Wall Street gaat u best hierheen!

 • Marktaandeel duurzame obligaties groter dan ooit

  Ruim 25 procent van de obligaties die in 2021 zijn uitgegeven, zijn duurzaam of ESG-papier, omdat ze ecologische of sociale doelstellingen of goed bestuur nastreven. De waarde van de nieuwe ESG-obligaties bedraagt 333 miljard euro, blijkt uit cijfers die Bloomberg heeft verzameld. In 2020 bedroeg het marktaandeel van ESG-obligaties slechts 14 procent. 

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 klom 0,8 procent tot 4.112 punten. Staartwind was er voor WDP , Sofina en Umicore . Kopwind was er dan weer voor Aperam , Galapagos en Argenx

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 1,1 procent hoger. 

 • Draftkings dondert fors lager na bod op Entain

  Draftkings dondert maar liefst 7 procent lager op de beurs van New York. De Amerikaanse goksite biedt 20 miljard dollar voor het Britse Entain . Volgens de Amerikaanse zakenzender CNBC zou de overname voornamelijk in aandelen plaatsvinden om te profiteren van de koersstijging van 28 procent sinds begin dit jaar. 

  'De raad van bestuur van Entain bevestigt dat het een aanbod heeft ontvangen van Draftkings om het bedrijf over te nemen', laat Entain weten aan de London Stock Exchange (LSE). 'Er kan nog geen duidelijkheid worden verschaft over de vraag of de onderneming ingaat op het aanbod.'

  Het aandeel Entain vliegt ruim 18 procent hoger. 

 • << Wall Street >>

  Samenvatting van Wall Street: >>> hierzo <<<

 • Derde van kantelstaten VS wil crypto als betaalmiddel

  Ongeveer een derde van de Amerikaanse stemmers in kantelstaten zouden volgens een poll van Newsweek cryptomunten als wettig betaalmiddel willen. 

  De poll werd uitgevoerd door de onderzoeksbureaus Redfield en Wilton Strategies. Daarbij onderzochten ze 9.700 stemmers waarvan tussen de 28 en 37 procent - verschillend per staat - 'yes' zou stemmen voor een wet die crypto als wettig betaalmiddel zou invoeren. 

  De staat Arizona heeft het minste trek in crypto, want daar zei 40 procent expliciet tegen de invoering van cryptomunten te zijn. Een belangrijke reden voor de aversie tegen cryptomunten zou het gebrek aan informatie over de munten zijn in het algemeen. Zes van de tien stemmers zei dat ze tegen de invoering zijn van crypto omdat ze er niet genoeg van afwisten. 

 • 'Amerika maakt geen gebruik van hoge olieprijs'

  De beleggingsspecialist Jim Cramer van de zakenzender CNBC uit zijn verbazing over de manier waarop de Amerikaanse olie-industrie gebruik maakt van de hoge huidige olieprijzen. Want ze maken er dus gewoon geen gebruik van. 'Er is iets veranderd in de olie-industrie en het is iets wat ik nooit had verwacht. Grote producenten in het Permbekken (het grootste olieveld van het land, red) doen niet wat zo normaal doen met deze hoge olieprijzen', zegt Cramer.

  'Normaal besluiten ze altijd zoveel mogelijk olie op te pompen als ze kunnen bij hoge prijzen. Maar in plaats van geld te investeren in olieboringen geven ze het geld terug aan de aandeelhouders. Diamonback Energy besloot vrijdag zelfs om voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen op te kopen.' 

  'Het is bizar', vervolgt Cramer. 'Deze bedrijven hebben gezonde balansen en hebben het vermogen om hun winst sterk te laten groeien door te investeren, maar in plaats daarvan geven ze het geld aan de belegger. Dat is een radicale verandering en het kan leiden tot productietekorten waar ik nooit rekening mee had gehouden.' 

  De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie bedraagt nu zo'n 70,50 dollar. 

  Het is bizar dat Amerikaanse oliebedrijven geld teruggeven aan aandeelhouders in plaats van het te investeren.
  Jim Cramer
  Beleggingsspecialist CNBC

 • Ook D.R. Horton stuurt alarm uit

  D.R. Horton verlaagde maandagavond zijn omzetprognose en zijn verwachting voor het aantal afgewerkte huizen. Het bedrijf rekent nu dit jaar een omzet tussen 27,4 en 27,6 miljard dollar te draaien in plaats van 27,6-28,1 miljard. Het aantal afgewerkte huizen zal tussen 81.300 en 81.700 uitkomen; tot dusver dacht D.R. Horton tussen 83.000 en 84.500 woningen op te leveren. De bijstelling is aan twee zaken te wijten: verstoringen van de aanvoerketen waardoor er tekorten zijn aan materialen of vertraging optreedt, en krapte op de arbeidsmarkt.

 • 'Aanvoerproblemen raken huizenmarkt'

  Lennar , de tweede grootste huizenbouwer van de VS, voegt zich bij een groeiende lijst huizenbouwers die waarschuwt voor de problemen in de aanvoerketens. 'Ons bedrijf en de huizenbouwsector als geheel blijven ongekende aanvoerproblemen zien. Wij denken dat deze problemen in de nabije toekomst aanhouden.'

  De huizenbouwer verwacht dan ook dat hij minder huizen kan afmaken. Eerst ging hij nog uit van 20.343 huizen die hij zou afwerken in de laatste drie maanden van het jaar, maar inmiddels is dat 18.000 huizen. 

  Lennar kwam ook met kwartaalcijfers. Het bedrijf zag de omzet met 18 procent klimmen tot 6,9 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 3,27 dollar, terwijl analisten een iets hogere winst van 3,28 dollar hadden voorzien. 

  Lennar zakt voorbeurs met 2,3 procent. 

  Ons bedrijf en de huizenbouwsector als geheel blijven ongekende aanvoerproblemen zien.
  Lennar

 • 15u30: Clubhouse met Roland en Bas

  Straks is het weer tijd voor ons bijna dagelijkse tech- en marktenhalfuurtje met collega's Roland Legrand en Bas van der Hout. U kunt het volgen om 15u30 via de volgende link:

 • Belgische consumentenvertrouwen weer op meerjarenpiek

  Het consumentenvertrouwen in ons land is in september weer gestegen tot het niveau van juni en juli, het hoogste in jaren, nadat het augustus plots was gedaald. De indicator noteert weer op 8 na de verzwakking tot 5 punten vorige maand.

  Alle componenten van de indicator kenden in september een verbetering, met uitzondering van de spaarvooruitzichten (die stabiliseerden). Zowel de inschatting van de economische situatie, de werkloosheid als de financiële situatie van de gezinnen werd een stuk positiever.

 • J&J: 'Tweede prik geeft 94 procent veiligheid'

  De Amerikaanse farmareus Johnson & Johson (J&J) zegt dat de resultaten van een fase-3-studie naar een tweede prik van het coronavaccin goed zijn. Acht weken na een tweede prik van het vaccin zou de patiënt voor 94 procent beschermd zijn tegen milde en ernstige vormen van het dodelijke virus. 

  Een tweede prik die twee maanden na het eerste vaccin werd toegediend zorgde voor vier keer meer antilichamen tegen het virus. Wanneer proefpersonen de tweede spuit zes maanden na de eerste kregen toegediend ging het aantal antilichamen zelfs maar twaalf. 

  De data komt binnen op het moment dat de Amerikaanse president Joe Biden boosterprikken wil geven aan een groot deel van de Amerikaanse bevolking om te voorkomen dat er een volgende grote golf aan besmettingen komt in de wintermaanden. Vorige week besliste een panel dat de gezondheidswaakhond FDA adviseert dat een boosterprik voor het Pfizer-vaccin aangeraden was voor Amerikanen boven de 65 jaar. Ook werknemers die door hun werk een hoog risico lopen op besmetting zouden de boosterprik kunnen nemen. Een advies om iedereen in Amerika een boosterprik te geven kwam er niet. 

  Het aandeel J&J gaat voorbeurs 0,72 procent hoger. 

  94 procent
  Bescherming tegen covid
  Met de tweede prik van het vaccin van Johnson & Johnson zijn mensen voor 94 procent beschermd tegen milde en ernstige vormen van covid.

 • De Brusselspiegel...

  ... gaat over het herstel op de beurzen - ondanks aanhoudende risico's - en over het schaarse bedrijfsnieuws van vandaag: Hyloris en Xior. Hier te lezen.

 • Uber op weg naar eerste kwartaalwinst

  Taxi-app Uber gaat voorbeurs ruim 6 procent hoger. In een filing bij de SEC verhoogt Uber de winstprognose voor het lopende kwartaal. De groep uit San Francisco verwacht nu een brutobedrijfswinst (ebitda) die varieert van -25 miljoen dollar tot 25 miljoen dollar. Het is dus goed mogelijk dat Uber voor het eerst winstgevend zal zijn op kwartaalbasis. In juli en augustus kwam de ebitda telkens boven 0 uit. De vorige prognose was een ebitda boven -100 miljoen dollar. Verder wacht Uber voor 22,8 à 23,2 miljard dollar aan bestellingen. 

  Men zegt crisissen kansen zijn, wel voor Uber was de voorbije 18 maanden het geval.
  Dara Khosrowshahi
  CEO Uber

 • Oeso: 'Blijf stimuleren'

  De denktank schroeft de wereldwijde groeiverwachtingen terug en waarschuwt voor een ongelijk economisch herstel. De oplopende inflatie zou van tijdelijke aard zijn.

 • Evercore ISI zet koersdoel ASML op 1.000 euro

  Het beurshuis Evercore ISI geeft een koopadvies voor chipspeler ASML  met een magisch koersdoel van 1000 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 36 procent. Analist CJ Muse heeft daarmee het hoogste koersdoel van alle analisten die ASML opvolgen. 

 • Vliegtuigmaatschappijen opnieuw in trek

  Vliegtuigmaatschappijen gaan voor de tweede dag op rij hoger na de beslissing van de VS om het luchtruim opnieuw te openen voor volledig gevaccineerde buitenlandse reizigers. IAG , de moeder boven British Airways, schiet tot 6,9 procent hoger. Gisteren steeg het aandeel al 11 procent. Verder wint Lufthansa 3,9 procent en Air France-KLM  3 procent.

  IAG profiteert allicht het meest van dit nieuws. November is enkele maanden later dan sommigen hadden gehoopt, maar beleggers denken vooral: beter laat dan nooit.
  Liberum
  Beurshuis

 • OESO verlaagt groeiverwachtingen wereldeconomie

  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de denktank van de rijke landen, verlaagt de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie en voor de VS. De wereldeconomie zou dit jaar nu met 5,7 procent groeien, 0,1 procentpunt minder dan bij de vorige vooruitzichten. De Amerikaanse economie krijgt een veel stevigere groeiknip, want de prognose gaat van 6,9 naar 6 procent groei.

  'Het wereldwijde economische herstel blijft sterk, geholpen door de stimulus van centrale banken en overheden', zegt de OESO. 'Maar hoewel het wereldwijde bbp is gestegen tot boven zijn pre-pandemische niveau blijft het economische herstel ongelijk waarbij bepaalde landen nog verschillende uitdagingen hebben.' Zo wijst de denktank erop dat er grote verschillen zijn in de vaccinatiegraden van verschillende landen.

  'Nieuwe uitbraken van het virus dwingen sommige landen om de activiteit te beperken, waardoor er problemen komen in de aanvoerketens.' En die problemen, gecombineerd met een snel herstel van de vraag naar producten, duwen weer de prijzen van grondstoffen omhoog zoals olie en gas. 'Ook de voedselprijzen stijgen en zorgen vooral in opkomende landen voor inflatie.' De OESO wijst er op ook op dat de scheepvaarttarieven fors zijn gestegen:

 • Pernod Ricard zet in op e-commerce

  Op de beurs van Parijs gaat Pernod Ricard  1,5 procent. Met de overname van de gereputeerde online drankenhandel The Whisky Exchange gooit de Franse drankengroep zich verder op e-commerce. .

 • Omzetwaarschuwing doet Husqvarna slippen

  De Zweedse fabrikant van kettingzagen, grasmaaiers en grondfrezen Husqvarna gaat 5,4 procent onderuit op de beurs van Stockholm. Het bedrijf waarschuwde dat een conflict met toeleveraar Briggs & Stratton volgend jaar in stevig omzetverlies zou kunnen resulteren.

  Een zitmaaier van Husqvarna

  De Amerikaanse maker van motoren voor tuinmachines stelde Husqvarna in kennis dat hij slechts een heel klein deel van de motoren voor zitmaaiers zou kunnen leveren die Husqvarna met het oog op het seizoen 2022 had besteld, in hoofdzaak voor de Noord-Amerikaanse markt. Aangezien de Zweedse groep pas heel laat is geïnformeerd, is de kans klein dat ze tijdig vervangmotoren vindt, zegt ze.

  Husqvarna heeft alvast een rechtszaak aan tegen Briggs & Stratton aangespannen om alle bestelde motoren te krijgen. Niettemin waarschuwt het bedrijf dat een tekort aan motoren in een omzetverlies van circa 2 miljard Zweedse kronen (197 miljoen euro) zou kunnen resulteren. Meer nieuws over de zaak mogen we verwachten in het derdekwartaalrapport dat er op 20 oktober aan komt.

 • 'Deal Xior heeft hoog huurrendement'

  Analiste Francesca Ferragina van ING is zeer tevreden met de laatste deal van de Brusselse kotmadame Xior (zie post 9u42). Ferragina vindt vooral het brutohuurrendement van 8 procent een goede ontwikkeling. 'Dat is veel hoger dan het gemiddelde rendement van 5,8 procent op de Spaanse portfolio. Daarnaast waarderen we dat dit project een nieuw leven geeft aan oude gebouwen, zodat het gebied waarin ze zich bevinden ook weer nieuw leven krijgt. 

  Het rendement bij deze deal is veel hoger dan het gemiddelde rendement van 5,8 procent op de Spaanse portfolio.
  Francesca Ferragina
  ING-analiste

 • Universal schittert, Vivendi onderuit

  Beleggers die geen aandeelhouder zijn van mediaconcern Vivendi, krijgen vandaag voor het eerst de kans om aandelen te kopen van Universal Music Group, kortweg UMG , dankzij de beursgang in Amsterdam. En ze doen dat in grote getale. Het aandeel stijgt bij opening prompt naar 25,8 euro, of 38 procent meer dan de referentieprijs van 18,5 euro. Daarmee is Universal een slordige 46 miljard euro waard.

  Vivendi daarentegen opent op 10,35 euro, tegenover een slotkoers van 31,53 euro gisteren. Het gaat om een nieuw Vivendi waarin het belang in UMG is teruggevallen van 70 naar 10 procent. Vivendi keerde het belang van 60 procent uit via een fiscaalonvriendelijk speciaal dividend. Rekening houdend met de spinoff, krijgt het aandeel Vivendi een klap van 20 procent.

 • Xior zet voet aan de grond in Zaragoza

  Een kleine week geleden was er al sprake van dat Xior een tender had gewonnen in de Spaanse stad Zaragoza. Toen reageerde Xior in een persbericht dat het ‘als voorlopige winnaar’ uit de bus was gekomen.

  Maandagnamiddag kon de uitbater van studentenhomes bevestigen dat hij inderdaad de publieke tender van Zaragoza Vivienda had gewonnen. Xior gaat in het centrum van de stad een ‘flagship’ studentenresidentie met 388 units en diverse gemeenschappelijke faciliteiten ontwikkelen en uitbaten. De kamers zijn bestemd voor studenten, professoren en ‘young professionals’.

  Het project, waarin Xior 26 miljoen euro investeert, moet tegen het academiejaar 2023/24 klaar zijn. Het verwacht bruto aanvangsrendement bedraagt circa 8 procent. Het is de zesde stad in Spanje waar Xior neerstrijkt.

  En neen, geen Jimmy Frey ditmaal, maar een meer authentiek geluid:

  'Zaragoza la romana' van Carmen París

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 noteert kort na opening op een winst van 0,9 procent.

  Shell wint 2,1 procent na de verkoop van Texaanse oliebelangen (post 7u27).

  In Londen verliest Kingfisher 2 procent. Nochtans verhoogt de doe-het-zelfketen de winstjaarprognose.

  In Parijs wint Carmat 2 procent nadat voor het eerst een kunsthart is ingeplant bij een vrouw (post 8u31).

   

 • Bel20 opent licht hoger

  De Europese  beurzen herstellen licht. Na twee minuten handel noteert de Euro Stoxx 50 0,9 procent hoger. De Bel20 gaat 0,2 procent vooruit.

  Rond volgende bedrijven is er nieuws:

  * Hyloris liet weten dat zijn pijnmiddel Maxigesic IV nu ook in Zuid-Korea en Panama mag gelanceerd worden. Hyloris wint 3,8 procent.

  * Bone Thereapeutics heeft Lieve Creten benoemd tot interim-CFO. Bone stijgt 0,7 procent. 

  * Nyrstar NV leed minder verlies in het eerste halfjaar. Nyrstar zakt 0,8 procent.

 • Universal schiet hoger

  UMG  opent in Amsterdam op 25,25 euro, dat is 36 procent hoger dan de referentieprijs van 18,5 euro.

 • Olieprijs in de lift

  Na de daling van maandag trekt de olieprijs weer hoger. Voor een vast Brent-olie wordt nu 74,84 dollar betaald, 1,2 procent meer dan maandagavond.

  De WTI-olie, de Amerikaanse referentie, wordt 1,3 procent duurder tot 71,20 dollar. Als voornaamste reden voor de prijsstijging wordt krapte in de Verenigde Staten genoemd. De productie in de Golf van Mexico lag enkele dagen stil door orkanen. Bovendien switchen nutsbedrijven naar stookolie gezien de hoge prijzen voor aardgas en steenkool.

 • Eerste vrouw met kunsthart Carmat

  Het kunsthart Aeson van het Franse bedrijf Carmat is voor het eerst ingeplant bij een vrouw. De ingreep vond plaats in Louisville (VS) bij een patiënte van 57 jaar die aan een ernstige dubbele hartinsufficiëntie leed en enkele jaren geleden reeds een hartoperatie had ondergaan.

  Volgens Carmat toont de geslaagde ingreep aan dat er bij volwassenen maar weinig beperkingen qua grootte zijn. ‘Dit schenkt ons vertrouwen in het potentieel van Aeson om een voorkeurtherapie voor een grote patiëntenpopulatie te worden’, klinkt het.

  Vorige week maakte Carmat bekend dat zijn kunsthart sinds juli bij zes patiënten werd ingeplant in Duitsland en Italië. Het bedrijf realiseerde zo zijn eerste omzet sinds de oprichting in 2008: 2 miljoen euro.

 • Angstbarometer op hoogste peil sinds mei

  Terwijl de Amerikaanse beurzen maandag een stevige rammeling kregen als gevolg van de zorgen rond de Chinese vastgoedmastodont Evergrande, schoot de zogeheten VIX naar 25,71, het hoogste peil sinds mei. De VIX is de verkorte naam voor CBOE Volatility Index. 

  De stand van de VIX wordt afgeleid van de optieprijzen op de brede S&P500-index. Hoe meer schokken op de markten beleggers verwachten, hoe hoger de optieprijzen zijn en hoe hoger de VIX. Daarbij houdt de VIX enkel rekening met opties op korte termijn. Bijgevolg meet de VIX de door de beleggers verwachte volatiliteit over de volgende 30 dagen. En daarom krijgt de VIX als bijnaam de 'angstbarometer'. 

  Bijgaande grafiek leert dat de angstbarometer sinds augustus met de helft is gestegen, maar ook dat we nog heel ver verwijderd zijn van de piek van 16 maart 2000 (82,69). Door de uitbraak van corona en de verlammende gevolgen voor de wereldeconomie brak de VIX toen alle records. 

 • UMG tegen 18,5 euro per aandeel naar de beurs

  Straks houden we onze ogen gericht op de beurs van Amsterdam waar Universal Music Group (UMG) zijn intrede doet. Vermits de beursgang gebeurt via een spin-off van Vivendi is er geen klassieke intekenprijs. Vivendi heeft wel een zogeheten referentieprijs gecommuniceerd van 18,5 euro per aandeel. Dat waardeert UMG op 33,4 miljard euro. 

  UMG tekent voor de belangrijkste beursgang van Europa dit jaar. 

 • Kleiner halfjaarverlies voor Nyrstar NV

  Nyrstar NV heeft over de eerste zes maanden een nettoverlies geleden van 1,6 miljoen euro tegen 5,8 miljoen euro een jaar eerder.

  Nyrstar NV is het beursgenoteerd bedrijf dat 2 procent bezit van de aandelen van NN2 NewCo Limited, de holding waarin de operationele activiteiten van zinkproducent Nyrstar zijn ondergebracht.

  In het halfjaarrapport lezen we dat Nyrstar NV tot 31 juli 2022 een put-optie heeft om zijn 2 procent-belang in NN2 voor 20 miljoen euro te verkopen aan meerderheidsaandeelhouder Trafigura, die de resterende 98 procent bezit. Nyrstar NV zelf stuurt al geruime tijd aan op ontbinding en liquidatie van het bedrijf, maar daar verzetten de minderheidsaandeelhouders zich tegen, intussen ook via juridische weg.

  Nyrstar NV wijst erop dat het uitstellen van een beslissing over de ontbinting een negatieve impact op de liquiditeitspositie van het bedrijf kan hebben. Als de kosten oplopen, zou het bedrijf mogelijk bijkomende middelen moeten ophalen, wat niet eenvoudig zal zijn. In dat geval zou Nyrstar NV kunnen overwegen de put-optie uit te oefenen, klinkt het.

  Er loopt ook een onderzoek bij de FSMA over de manier waarop Nyrstar NV de markt heeft geïnformeerd.

  We leren ook nog dat Nyrstar NV een provisie van 10,6 miljoen euro heeft aangelegd voor zijn stopzetting en verwacht dat het liquidatieproces ongeveer tegen eind 2027 zal zijn voltooid. In de provisie zijn geen eventuele kosten voor verdediging in rechtszaken begrepen. De kosten zullen ook oplopen mocht het liquidatieproces langer aanslepen en zullen de waarde van het bedrijf verder doen dalen, klinkt het waarschuwend.

 • Geen herstel voor de bitcoin

  De prijs van de bitcoin zakt opnieuw 2,7 procent tot 42.381 dollar na een klap van 8,5 procent maandag. In tijdens van financiële stress blijkt de digimunt geen vluchthaven te zijn. De bitcoin noteert op het laagste peil sinds augustus. 

 • Pijnmiddel Hyloris krijgt groen licht in Zuid-Korea

  Maxigesic IV, een middel om post-operatieve pijn te bestrijden dat werd ontwikkeld door het Luikse farmabedrijf Hyloris , mag in twee bijkomende landen op de markt worden gebracht: in Zuid-Korea, de vierde grootste markt in Azië, en in Panama.

  In Zuid-Korea hoopt partner Kyongbo Pharmaceuticals het pijnmiddel begin volgend jaar te kunnen lanceren. De licentiehouder voor Panama, Pharma Bavaria International, is van plan om Maxigesic IV later dit jaar te beginnen verkopen. Pharma Bavaria heeft intussen een licentieovereenkomst voor Maxigesic IV in 17 landen in Latijns-Amerika en de Caraïben.

  Maxigesic IV is een nieuwe combinatie van 1.000 mg paracetamol en 300 mg ibuprofen. De oplossing wordt geïnjecteerd om pijn na een ingreep te behandelen.

  'Wij zijn erg blij dat Maxigesic IV verder internationaal momentum wint met bijkomende regelgevende goedkeuringen in sleutelmarkten. Intussen maken wij en onze partners ook goede vooruitgang met het regulatoir indieningsproces in de VS', zegt Stijn Van Rompay, CEO van Hyloris, in een persbericht. 

 • Shell geeft aandeelhouder 7 miljard dollar terug

  De Brits-Nederlandse oliereus Shell  kondigde gisteren de verkoop aan van Texaanse olieactiva voor 9,5 miljard dollar. Bedoeling is om daarvan 7 miljard dollar te laten terugkeren naar de aandeelhouder. 'Allicht zal dat vooral via de aankopen van eigen aandelen gebeuren', zei een directeur van Shell. De beslissing van de raad van bestuur volgt in het vierde kwartaal wanneer de transactie wordt afgerond. 

  De andere 2,5 miljard dollar gaat naar de versterking van de balans. 

 • Europese beurzen op weg naar herstel

  Zowel de Euro Stoxx 50 als de Dow Jones zouden vandaag een halve procent hoger openen, volgens de huidige stand van de futures.

   

 • Lieve Creten interim-CFO Bone Therapeutics

  Bone Therapeutics , het Waalse bedrijf dat celtherapieën voor botaandoeningen ontwikkelt, heeft Lieve Creten benoemd tot financieel directeur ad interim. Ze is op 20 september in dienst getreden en vervangt Jean-Luc Vandebroek die na vier jaar zijn functie neerlegt. Hij blijft wel in de raad van bestuur zetelen. Tijdens het vierde kwartaal zal hij de overdracht van zijn functie begeleiden.

  Lieve Creten heeft als managing partner bij Deloitte Financial Advisory Belgium een uitgebreide ervaring in management, financiële rapportering en bedrijfsdeals. Volgens CEO Miguel Forte zullen haar ervaring en kennis Bone helpen in een belangrijke periode voor het bedrijf.

 • S&P ziet Evergrande omvallen

  Goedemorgen. Vrees voor een failissement van vastgoedreus Evergrande en voor de impact daarvan op de Chinese economie en de financiële markten haalde maandag wereldwijd de beurzen onderuit. In New York werden de indexverliezen tegen sluitingstijd wel iets kleiner, al verloor de S&P500 nog altijd 1,7 procent.

  In Azië houdt de druk nog steeds aan, met 1,8 procent verlies in Tokio. De Japanse beurs was maandag dicht wegens een feestdag en had dus nog een inhaalbeweging te maken. Elders blijven de indexen dicht bij huis: Hongkong zakt 0,3 procent, Sydney stijgt 0,2 procent en Seoel 0,3 procent. De beurs van Shanghai is gesloten vanwege het Mid-Autumn Festival.

  En Evergrande zelf? Het aandeel van de vastgoedontwikkelaar zakt nogmaals 3,5 procent op de beurs van Hongkong na eerder tot 7 procent in het rood te hebben gestaan. De grote vraag is of de Chinese overheid tussenbeide zal komen om het bedrijf te redden. Als het van S&P afhangt, zal dat niet gebeuren. Het ratingagentschap denkt dat de kans reëel is dat Peking Evergrande laat omvallen.

  ‘Wij geloven dat Peking alleen geneigd zou zijn om in te stappen als er een ver strekkende besmetting is die verscheidene grote ontwikkelaars zou doen omvallen en systemische risico’s zou stellen voor de economie’, aldus S&P in een op 20 september gedateerd rapport. ‘Als Evergrande alleen omvalt, is zo’n scenario onwaarschijnlijk.’

  Kranen torenen uit boven de bouwwerf van het Guangzhou Evergrande-voetbalstadion. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud