1. Markten Live
 2. Live blog
live

Baalweek voor Bpost, Nyrstar en Greenyard

De drie liggen in de verkoopbakken na zwakke kwartaalrapporten. Bpost verloor deze week 12 procent, Greenyard 9 procent en Nyrstar 8 procent.
 • Fijn weekend, tot volgende week

  Bedankt voor het lezen. Geniet van de zon.

  Volgende week is het uitkijken naar:

  1    Verhoogt Britse centrale bank de rente?

  De Bank of England vergadert donderdag. Tot voor kort voorspelden economen dat de centrale bank dan de rente zou optrekken om de te hoge inflatie terug te dringen. Maar de forse vertraging van de economische groei heeft grote twijfels doen ontstaan over een verstrakking van het monetair beleid. De groei van de Britse economie vertraagde in het eerste kwartaal tot amper 0,1 procent. Volgens de rentetermijnmarkt is er nog slechts 11 procent kans dat de Bank of England volgende week de rente verhoogt.

  2    Hoeveel Buds tapte AB InBev in de VS?

  De kwartaalresultaten van ‘s werelds grootste bierbrouwer zullen woensdagmorgen met meer dan gewone aandacht worden bekeken. Het aandeel AB InBev is na een zwak 2017 dit jaar verder weggezakt tot de laagste koers sinds de zomer van 2014. Het is in de eerste plaats uitkijken hoeveel bier Brito & co hebben verkocht op hun twee grootste markten: de Verenigde Staten en Brazilië. Voor de VS ziet het er niet al te best uit nadat sectorgenoot Molson Coors zijn volumes er met 4 procent zag teruglopen en een stevige winstwaarschuwing moest uitsturen. Hoeveel bier de Brazilianen hebben binnengegoten, dat wordt dan weer vooral bepaald door het succes van de carnavalvieringen.

  3    Hoe kwam Agfa het eerste kwartaal door?

  In 2017 zetten een krimpende verkoop en duurdere grondstoffen stevige druk op de winst van Agfa-Gevaert. In het eerste kwartaal, waarin de Mortselse beeldvormingsgroep dinsdagmorgen inzage geeft, zal er andermaal een negatieve impact zijn van grondstoffen, maar ook van wisselkoersen, verwacht analist Guy Sips van KBC Securities. Daardoor zal de omzet volgens de gemiddelde analistenverwachting ongeveer 5 procent lager uitkomen dan een jaar eerder en de recurrente bedrijfswinst (rebit) bijna een vijfde kleiner zijn. Agfa zou voorts een kleine nettowinst van 3 miljoen euro overhouden, maar Sips denkt eerder dan het een klein verlies (-1,3 miljoen) wordt.

 • Bel20 sluit 0,6 procent hoger

  Over heel de week liet de sterindex een half procent liggen.

  Nyrstar ging voor de tweede dag op rij ruim 5 procent onderuit. Bpost kroop 2,4 procent recht na de pandoering van gisteren.

 • Apple duwt Wall Street hoger

  Techreus Apple schiet meer dan 3 procent hoger. Het aandeel neemt op die manier de Dow Jones en de rest van Wall Street op sleeptouw.

  Zakenzender CNBC meldde dat Warren Buffett met zijn holding Berkshire Hathaway 75 miljoen Apple-aandelen heeft bijgekocht in het eerste kwartaal.

  In de aanloop naar de algemene vergadering van Berkshire Hathaway morgen in Omaha noemde Buffett Apple 'een ongelooflijk bedrijf'. 'Apple verdient bijna twee keer zo veel als het op een na meest winstgevende bedrijf in de Verenigde Staten', voegde de superinvesteerder nog toe.

  Apple is naar beurswaarde 's werelds grootste bedrijf en weegt zwaar door op de beursindexen Dow, S&P500 en Nasdaq.

 • Materialise verzilvert groeikwartaal

  Materialise ziet zijn omzet oplopen en dat is voornamelijk te danken aan de medische divisie van het bedrijf en de recente overname van het Duitse ACTech.

  Het Belgische aandeel trekt op Nasdaq een spurtje van meer dan 3 procent.

 • Wall Street onveranderd

  Beleggers verwerken het licht teleurstellend banenrapport Verder kijken ze met interesse naar de ontwikkelingen rondom het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.

  De Dow Jones toont na een halfuur handel een onveranderd beeld tegenover gisteren. De Nasdaq wint 0,1 procent.

  De Chinese internetreus Alibaba verliest 1,3 procent na de publicatie van de kwartaalcijfers. De in New York genoteerde concurrent van Amazon zag zijn omzet afgelopen kwartaal flink stijgen. Er werd wel veel geïnvesteerd in nieuwe IT-systemen en winkelcentra, waardoor de winst lager uitviel dan een jaar eerder.

 • Werkloosheid VS op laagste peil in 17 jaar

  De werkloosheidsgraad in de VS is onverwacht onder 4 procent gezakt. De dollar reageert positief.

 • Proximus verwacht tot 2020 weinig impact van regulering

  We hebben net naar de conference call van Proximus  geluisterd. Topvrouw Dominique Leroy herhaalde - zoals ze in het persbericht zegt - dat ze trots is op de behaalde kwartaalcijfers.

  'We toonden ons veerkrachtig ondanks de toegenomen concurrentie.' Dat is volgens de CEO te danken aan de tweemerkenstrategie: Scarlet voor klanten die weinig toeters en bellen én service willen, en Proximus voor zij die meer willen betalen voor internet en telefonie.

  Analisten hadden verder heel wat vragen over de jongste marktanalyse van telecomwaakhond BIPT. Leroy toonde zich enerzijds tevreden: 'Het BIPT heeft een evenwicht gevonden om de markt concurrentiëler te maken zonder de incentive om te investeren niet weg te halen.'

  De CEO vindt het wel onbegrijpelijk dat naast koper (Proximus) en kabel (Telenet en Voo) ook glasvezel (Proximus) wordt opengesteld. 'Dat hoeft niet. We sloten voor glasvezel groothandelsakkoorden met 80 procent van de alternatieve operatoren. Behalve met Orange (die breedband en tv aanbiedt via de kabel van Telenet en Voo, red.), die was niet geïnteresseerd.'

  Wat betreft Orange zette Leroy eventjes de puntjes op de i: 'Orange zegt dat het met ons co-investeren in de uitrol van glasvezel. Maar in alle gesprekken die hadden bleek dat ze zelf niets in de grond willen leggen. Ze willen enkel financieel co-investeren en niet gezamenlijk uitrollen.'

  In afwachting van de aanpassing van het tariefmodel dat de huurprijs bepaalt die Orange aan Telenet en Voo betaalt ziet Leroy de markt het komende jaar tot anderhalf jaar niet veranderen. Dat nieuwe model op basis van de kosten - en niet wat Telenet aan zijn eigen klanten aanrekent - zal naar verwachting pas begin 2020 worden uitgerold. 'Tot dan pusht het BIPT voor een groothandelstarief van 20 euro. Dat is wat Orange in Wallonië betaalt. In Vlaanderen, aan Telenet, betalen ze 24 euro per maand. Orange gaat dus in Vlaanderen een beetje winst maken op zijn breedband en tv. Voor een mogelijk groter effect is het wachten tot het kostenmodel wordt gelanceerd.'

 • Banenrapport geen voltreffer

  164.000 nieuwe Amerikaanse banen in april is gevoelig minder dan de verwachte 192.000 stuks. Maar ook de stijging van de lonen op jaarbasis was minder sterk (+2,6%) dan verwacht (+2,7%).

  De Amerikaanse futures zakken, en dus verwachten we een negatieve opening van de aandelenbeurzen in New York over een klein uurtje.

 • Out with the old, in with the new

  Terwijl Berkshire Hathaway, de grootste holding ter wereld, kwartaal na kwartaal technologieaandelen van Apple bijkoopt, is het historische belang in IBM nu helemaal afgebouwd.

 • Banenrapport komt eraan

  Op de opening van Wall Street is het nog meer dan een uur wachten, maar de belangrijkste afspraak van de beursdag komt er over enkele minuten aan. Het Amerikaanse jobs report:

 • Hoger advies en koersdoel voor Floridienne

  Floridienne maakte donderdagavond bekend dat het kapitaal van zijn dochterbedrijf Biobest met 10 miljoen euro is verhoogd. De Franse investeringsmaatschappij Mérieux Développement stapte in het kapitaal van de specialist in natuurlijke en duurzame oplossingen voor het beschermen van tuinbouwgewassen. De kapitaalverhoging kan later nog oplopen tot 20 miljoen euro.

  Mérieux Développement verschaft zowel groeikapitaal als innovatiefinanciering op het vlak van gezondheid en voeding. Dankzij deze deal kan Biobest verder groeien en krijgt het Kempense bedrijf ook toegang tot de expertise en het netwerk van de Franse groep.

  Bij de transactie werd Biobest 'pre-money' gewaardeerd op 145,5 miljoen euro. Dit is hoger dan analist Guy Sips van KBC Securities verwachtte. Hij trekt daarom zijn koersdoel voor Floridienne op van 190 tot 210 euro. Zijn advies stijgt van 'houden' tot 'bijkopen'.

  ©Dries Luyten

 • Na de middag

  De Bel20 zet vandaag een half procent winst in de tabellen, maar tegenover de slotkoers van vorige week vrijdag bedraagt het verlies 0,5 procent. Momenteel is Sofina de grootste daler, een dag na de aandeelhoudersvergadering op het hoofdkantoor in Etterbeek. Galapagos rukt al enkele dagen stevig op, en leidt nu opnieuw het pak.

  De weekwinsten binnen de Brusselse beursindex.

  Dit zijn de grootste stijgers en dalers op vrijdagmiddag:

  Top Flop
  Iep Invest+3,45%Ahold Delhaize-1,50%
  Option+3,38%Argen-X-1,94%
  Solvac +1,92%Thrombogenics-2,68%
  Galapagos+1,80%Celyad-2,77%
  Fountain+1,79%Intervest O&W-3,99%
  Bpost+1,76%Nyrstar-4,66%
  Econocom+1,52%Connect Group-5,50%

 • ING over Xior

  'De cijfers van Xior gingen hoger aan een explosief tempo, grotendeels dankzij overnames,' reageert Degroof Petercam. Jean-Marie Caucheteux bevestigt zijn bijkopen-advies en koersdoel van 40 euro. Maar de echte groei moet volgens ING nog komen. 'Gebaseerd op de huidige pijplijn moet er in 2019 nog sterkere groei van de EPRA-winst en het dividend komen.' De vastgoedanalisten van dienst herhalen hun koopadvies met koersdoel van 40 euro.

 • Ontex: 'Mabe, Mabe not'

  Het Mexicaanse onderzoek waarvoor de notering van Ontex gisteren werd opgeschort zal hoe dan ook weinig pijn doen voor Ontex, denkt ING. Die slokte Grupo Mabe over, dat nu in het vizier komt van de Mexicaanse waakhond die de hele sector onderzoekt. De onderzochte periode dateert van voor de overname maar Ontex erfde wel de juridische verantwoordelijkheid. 'Toch voorzag de deal een schadevergoeding van de verkoper in het geval van zo'n boetes. De oprichter van Grupo Mabe zit nog steeds in het bestuur van Ontex,' weet analist Reg Watson. 

  'De maximale straf is 10 procent van de omzet van Grupo Mabe,' verduidelijkt hij Watson nog. 'Dat komt neer op een boete van 18 miljoen euro. Daarnaast hebben de onderzoekers maar 600 werkdagen om bewijzen te verzamelen. De dreiging kan niet meer dan een paar jaar aanslepen.' Ontex zette vorig jaar een omzet van bijna 2,5 miljard euro neer. De nettowinst bedroeg meer dan 128 miljoen.

 • GBL licht hoger

  De beurskoers van de holding GBL gaat wat hoger na de resultaten die gisteravond verschenen. 'Belangrijk is dat private-equitypoot Sienna Capital netto 80 miljoen euro meer waard werd na twee verkooptransacties,' merkt analist Giel-Jan Triest  van ING op. 'Dat belooft veel goeds voor de bijdrage van dit segment aan de nettowinst van GBL.' Op drie maanden tijd steeg de waarde van de beleggingsportefeuille met 1 procent, terwijl de holdingkorting van het aandeel - het verschil tussen de beurswaarde en alle onderliggende beleggingen samengeteld - lichtjes kromp.

 • Ook Air France-KLM in duikvlucht

  De Nederlands-Franse vliegmaatschappij zag zijn kwartaalcijfers niet alleen geïmpacteerd door stakingen bij het personeel. Het operationeel verlies van 118 miljoen euro was maar voor 75 miljoen euro toe te schrijven aan de stakingen. De wisntmarge zakte met 2 procent, terwijl het aantal passagiers steeg met 5,2 procent. De maatschappij heeft zijn vooruitblik op het volledige jaar wat teruggeschroefd, en rekent op een negatieve impact van minstens 300 miljoen euro over 12 maanden. De bedoeling is om tegelijk ook de binnenkomende cash te gebruiken om de schuldenberg van 6,6 miljard verder af te bouwen.

  ©REUTERS

 • Franse banken duiken lager

  Niet alleen Société Générale maakte vanmorgen aandeelhouders nerveus, ook BNP Paribas zakt weg. Na de teleurstelling van Bpost eerder deze week incasseert de beleggingsportefeuille van de Belgische overheid een nieuwe koersdaling.

 • De laatste beursdag van de week begint

  • Bel20: +0,2%
  • AEX: +0,2%
  • Stoxx Europe 600: +0,2%
  • Proximus: +0,3%
  • Xior: +0,5%
  • Bone Therapeutics: +2,1%
 • Resultaten van Proximus

  ... geven we net voor de opening van de beurs nog snel mee:

 • Kotmadam groeit

  De verhuurder van studentenvastgoed Xior bevestigt de eigen prognoses voor het volledige boekjaar na het eerste kwartaal. Het nettohuurresultaat lag 81 procent hoger dan een jaar geleden, dankzij agressieve expansie in eigen land maar vooral in Nederland. De bezettingsgraad steeg op drie maanden van 97,9 naar 98,45 procent.

  Door de publieke kapitaalverhoging van midden 2017 en een rist overnames waarbij betaald werd met nieuwe Xior-aandelen schoot het aantal beursgenoteerde stukken van het bedrijf de hoogte in, van 5,4 miljoen eind maart 2017 naar 8,6 miljoen een jaar later. Toch kon de winst per aandeel stijgen van 0,16 naar 0,28 euro per aandeel in het eerste kwartaal. De bedoeling is om een EPRA-winst (de maatstaf voor vastgoedbedrijven) van 1,43 euro neer te zetten dit jaar, waardoor het dividend bijna kan verdubbelen van 0,635 eurocent naar minstens 1,2 euro. Een gereglenteerde beursgenoteerde vastgoedvennootschap (GVV) moet volgens de wet minstens 80 procent van de winst uitkeren.

 • Europese futures: lichtgroen

  De ochtendlijke futureshandel wijst op kleine winsten na de opening van de Europese beurzen. De aandelenindices zouden zo'n 0,3 à 0,4 procent hoger starten dan ze gisteravond eindigden.

 • Bpost weer een verkoopadvies rijker

  De kwartaalresultaten van het postbedrijf blijven nazinderen. HSBC verlaagt vanochtend de rating van houden naar 'afbouwen', zeg maar een zwak verkoopadvies. Het koersdoel van analist Edward Stanton zakt van 18,4 naar 14 euro per aandeel over 12 maanden. Eind vorig jaar was dat nog 25,8 euro.

  Het is het derde verkoopadvies voor Bpost, volgens onze Bloomberg-terminal. Vijf analisten hebben hun geloof nog niet opgegeven en adviseren te kopen, vijf andere adviseren de naam te behouden.

 • Bone Therapeutics kan voort tot eind 2019

  Eind maart had het Waalse onderzoeksbedrijf 10,4 miljoen euro op de rekening staan. Hoewel het verwacht dit jaar 15 à 16 miljoen op te gebruiken in zijn orthopedische onderzoeken stelt het toch voldoende reserves te hebben tot en met het derde kwartaal van 2019. Grote investeerders kochten in februari immers voor 19,5 miljoen euro converteerbare obligaties. Nog maar 6,6 miljoen euro daarvan werd al omgezet in eigen vermogen voor Bone. De rest moet voor oktober 2019 omgezet worden, en dat zal bijna 12,9 miljoen in het laatje brenegn.

  Geen onbelangrijke datum voor Bone, dat na een mislukte paringsdans met een Russische partner eind 2017 dringend verse cash nodig had. Nu kan het licht blijven branden in de laboratoria in Gosselies tot een van de belangrijkste stamcelonderzoeken nieuwe definitieve resultaten kan voorleggen. In de loop van februari had Bone 32 patiënten gevonden voor zijn fase 2-onderzoek (van drie fases) met het potentiële middel Allob. Het 'spinal fusion'-spoor zou moeten leiden tot een manier om ruggenwervels aan elkaar te bevestigen. Voorlopige resultaten noemt Bone 'veelbelovend', omdat in september bleek dat bij de 15 eerste proefkonijnen minder pijn aan de rug en de benen werd vastgesteld. Midden 2019 moet er een definitief resultaat zijn, alle 32 patiënten moeten een jaar na de behandeling opgevolgd worden.

  Nog belangrijker is het Fase 3-onderzoek (de laatste fase) naar Preob, het andere stamcelspoor van Bone. Halverwege 2018 komen er voorlopige resultaten aan van 44 patiënten met avasculaire necrosis (AVN) of osteonecrose. Dat is het gevolg van bot dat tijdelijk of permanent bloedtoevoer verloren is.

 • Goeiemorgen

  Wall Street eindigde gisteravond met een minuscuul verlies, en ook in Azië  geven de koerstabellen een kleine terugval weer.

  Samen met de collega's zetten we voorbeurs onze tanden in het kwartaalverslag van Proximus , Bone Therapeutics en Xior . Intervest O&W noteert om 9u zonder recht op een dividenduitkering.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud