1. Markten Live
 2. Live blog

Balta 30 procent onder intekenprijs

De Europese beurzen zetten hun gezapige eindejaarsrally voort. Beleggers straften Balta ongenadig af voor de waarschuwing dat de winstmarges dit jaar meer dan verwacht onder druk staan.
 • Bel20 met klein plusje, Balta tuimelt 18 procent

  De slotbel: de Bel20 stak even terug de neus boven 4.000 punten, maar moest bij slot vrede nemen met een winstje van 0,2 procent naar 3.985 punten. Logischerwijs ging de meeste aandacht uit naar Balta , dat na de winstwaarschuwing 18,4 procent tuimelde naar 9,30 euro en nu 30 procent onder de intekenprijs noteert. Het beursdebuut dateert nog maar van juni, maar dat lijkt al weer een eeuwigheid geleden. 

  We ronden hier af, maar zijn er uiteraard maandag terug voor een verse liveblog. Tot dan!

 • BASF trekt spurtje in Frankfurt

  De Duitse chemiereus BASF gaat in Frankfurt 2,8 procent hoger tot 95,03 euro. De Duitse groep bevestigde in de namiddag een eerder bericht op Bloomberg en voert gesprekken met de Russische oligarch Mikhail Friedman. Doel is de olie- en gasafdeling van BASF, Wintershall, in te brengen bij Deutsche Erdöl AG (DEA) van Fridman. De deal zou de twee grootste Duitse oliebedrijven onder één dak te brengen.

  Pikant detail: Fridman kocht DEA in 2014 voor 5,1 miljard van energiegroep RWE voor de neus van onder meer ... BASF. 

  Nu lijkt de deal een voorbode van een omgekeerde scenario: door Wintershall onder te brengen bij Fridman lijkt BASF volgens analisten het pad te effenen om op termijn de olie- en gassector helemaal te verlaten. Wintershall is een belangrijke reden waarom BASF traditioneel tegen een korting noteert tegenover de 'pure' chemieaandelen. 

  BASF-CEO Kurt Bock is aan een ingrijpende doorlichting van de portefeuille bezig. Hij trok vorige maand bijna 6 miljard uit om een belangrijk deel van de agrochemiepoot van landgenoot Bayer over te nemen. 

  De Europese oliesector is in volle consolidatie. Met als voortrekker het Franse Total: die nam voor meer dan 6 miljard euro de olie-afdeling van de Deense scheepvaartgroep Maersk over en heeft 1,3 miljard euro veil voor de LNG-activiteiten van Engie

 • Bodem zoek bij Balta

  'Capitulatie' heet zo iets in het beursjargon. Na de verse en forse waarschuwing over de winstmarges gooien ook de laatste fans van Balta de handdoek. Het andeel noteert nu al 18 procent lager op 9,34 euro, bij een handelsvolume van 82.000 stuks. 

 • Hip to be Square

  Netflix? pff. Apple? Goh. Facebook: bwah. Wie dit jaar écht geld wou verdienen op Nasdaq moest aandeelhouder zijn van Square, 'het andere bedrijf' van Twitter-CEO Jack Dorsey dat als populaire specialist in mobiele betaalsystemen aan het boomen is. 

 • Groot pakket Picanol wisselt van eigenaar

  Volgens het persagentschap Bloomberg werd vanmorgen om 10u24 een pakket van 29.719 aandelen Picanol verkocht, goed voor 0,1 procent van de 17,7 miljoen aandelen en 1,6 procent van de free float. Het pakket is 2,83 miljoen euro waard en vertegenwoordigt bijna 18 keer het gemiddelde dagvolume (1.673 stuks) over het voorbije jaar. 

  Slechts vijf aandeelhouders bezitten een pakket aandelen dat zo groot is: Artela (64,86%), Symphony Mills (24,48%), Capfi Delen Asset Management (0,50%) Dimensional Fund Advisors LP (0,21%), Argenta Asset Management (0,19%).

  Zowel Artela als Symphony Mills zijn vehikels waarlangs de familiale aandeelhouder en CEO Luc Tack participeert. Tack dreef de voorbije jaren geregeld zijn belang in Picanol op. Bij Picanol onderstreept een woordvoerder echter dat Tack niet ge- of verkocht heeft. 

  Picanol-CEO Luc Tack ©Thomas De Boever

 • Balta duikt 10 procent lager

  Balta opent 10 procent lager naar 10,22 euro en noteert nu 3 euro of 23 procent onder de intekenprijs van juni. 

 • Balta-handel om 16u15 hervat

  Over drie minuutjes weten we dus hoe de belegger de waarschuwing onthaalt ...

 • De wiskunde van Balta

  Even samenvatten: Balta voorspelt dus nu voor 2017 een omzetgroei van ongeveer 5 procent, bij een ebitda-marge die met 12,7 à 12,9 duidelijk onder de 14,6 procent marge over 2016 zal liggen. 

  Pro memorie: bij de beursgang in juni stelde CEO Tom Debusschere nog een omzetgroei van 5 à 10 procent een 'kleine daling' van de marge voorop. In 2016 draaide Balta, inclusief Bentley Mills, 97,4 miljoen brutobedrijfswinst (ebitda) op 668 miljoen omzet. 

  Initieel lag de prognose voor 2017 dus op een omzet rond 720 miljoen euro (midden van de vork) en een ebitda van ongeveer 100 miljoen euro (bij een marge die licht tot 14 procent afbrokkelt). Nu zal de omzet waarschijnlijk rond 700 miljoen euro blijven hangen, bij een ebitda rond 90 miljoen (marge van 12,8%). 

  Merk op dat het nettoresultaat nog een ander paar mouwen is. Over de eerste jaarhelft was de nettowinst mede door de eenmalige kosten van de beursgang en een herfinanciering van de schulden met 3,4 miljoen euro een fractie van de gerapporteerde 46,5 miljoen ebitda. Voeg daar de 12 miljoen euro lasten voor de begin deze maand aangekondigde herstructurering in Oudenaarde aan toe, en is het niet ondenkbaar dat Balta zijn eerste jaar als beursgenoteerd bedrijf netto in het rood duikt. 

 • Wall Street start met kleine winst

  Op Wall Street is de Dow Jones het half dagje handel tussen Thanksgiving en weekend met een winstje van 0,2 procent tot 23.565 punten begonnen. Nasdaq laat een gelijkaardige klim zien.

 • Balta waarschuwt

  Goed twee weken de derdekwartaalupdate stuurt Balta een zeer bondige mededeling waarschuwing uit: de brutobedrijfswinst (ebitda) zal niet 'een beetje' dalen, maar wel fors: met 1,1 à 1,3 procentpunt tot 12,7 à 12,9 procent. 

  Begin deze maand had de tapijtengroep samen met een herstructurering in België al laten weten dat de resultaten aan de onderkant van de vork (5 à 10 procent omzetgroei, bij een iets lagere marge) zouden liggen. Dat was al een minder optimistische boodschap dan bij de halfjaarcijfers

  Het aandeel werd voor het uitsturen van de waarschuwing geschorst, maar scheerde sinds de beursgang in juni geen hoge toppen. Met 11,34 euro noteert Balta bijna 15 procent onder de intekenprijs. 

  Balta noteert al ruim onder de intekenprijs van juni ©Euronext

 • De nieuwe cashmachine van Sofina

  heeft The Hut Group. De Boël-holding trok zijn belang in het Britse beauty- en voedingsbedrijf The Hut Group in de zomer op van 5,6 tot 7,5 procent. Het bedrijf wordt op 2,7 miljard euro gewaardeerd.

  THG neemt bij de vleet sectorgenoten over en telt 500 miljoen consumenten in 190 landen. Enkele maanden geleden was dat nog maar de helft. Het gaat dus heel hard bij het bedrijf. Getuige ook de omzetgroei van meer dan 50 procent vorig jaar, tot omgerekend 550 miljoen euro.

  In personeel groeide THG van een honderdtal rond de eeuwwissel tot 3.000 vandaag.

 • Bravo voor Barco

  Barco wordt door de analisten uitgeroepen tot de beste communicator van zijn financiële berichten. Vorig jaar kwam de technologiegroep nog uit op de tweede plaats.

 • Aandeel Balta geschorst

  tot de tapijtfabrikant  met een persbericht komt.

 • De Belgen die het meest geshort worden

 • BASF broedt op oliefusie

  Grootste stijger in de Duitse DAX-index is BASF .

  Volgens het persagentschap Bloomberg onderhandelt de Duitse chemiereus over een fusie van zijn olie- en gaspoot Wintershall met DEA, de energiegroep die in handen is van Mikhail Fridman, de tweede rijkste man van Rusland.

  Nog volgens de bronnen van Bloomberg is de fusiegroep meer dan 10 miljard euro waard. BASF zou tweederde van de nieuwe entiteit in handen krijgen.

  BASF nam in september de polyamide-divisie van Solvay over voor 1,6 miljard euro. De transactie zou in de tweede helft van 2018 moeten worden afgerond.

 • Cadelam koopt groot pakket Jensen bij

  In dezelfde week dat (familiale) hoofdaandeelhouder Jensen Invest 80.000 aandelen (€3 mjo) van de hand deed zette de tweede grootste aandeelhouder een stapje vooruit. Uit een transparantiemededeling blijkt dat de Belgische vermogensbeheerder Capfi Delen Asset Management nu meer dan 5 procent van de aandelen in de producent van industriële wasmachines bezit.

  Daarmee heeft het een meldingsdrempel overschreden, en werd het verplicht zijn precieze positie (377,135 stukken) te melden. Sinds de laatste update op 31 maart haalde Capfi Delen AM een kleine 54.000 extra aandelen Jensen binnen. Het heeft nu 5,5 procent van alle aandelen, terwijl Jensen Invest nog altijd ruim de helft van alle aandelen stevig verankerd heeft in de familiale holding.

 • Belgische aandeelhouders krijgen fiscaal geschenk van ... 1,5 euro

  Door een rekenfout bij het opstellen van de programmawet krijgen Belgische aandeelhouders een fiscaal geschenk van 1,5 euro.

 • AB InBev steekt tand bij in Afrika

  AB InBev  toont opnieuw hoe graag het Afrika wil veroveren door miljoenen te investeren in Nigeria. Het doet ook een mega-investering in Zuid-Afrika.

 • Wall Street gaat voor een 'black friday'

  Wall Street is naar aanleiding van Black Friday maar een halve dag open. De futures gaan hoger en geven aan dat ook de aandelen voor een 'black friday' (zwarte versus rode koersen) gaat.

  Beleggers putten vertrouwen uit het sterke ondernemersklimaat in Duitsland.

 • De toestand rond het middaguur

  De Bel20 werkt al een hele voormiddag aan een gezapige klim en zit nu aan een dagwinst van bijna 0,5 procent. Umicore is de grootste stijger en sluipt zo nog wat dichterbij een verse recordkoers. Maar de grootste bijdrage van de index komt van KBC en ING, die meer gewicht in de schaal leggen. Op de continumarkt zijn dit de grootste stijgers en dalers:

  Top Flop
  RealDolmen+4,83%Global Graphics-1,31%
  Connect Group+3,66%Solvac -1,42%
  Campine+3,25%Fagron-1,53%
  Tubize+1,43%Hamon-2,05%
  Zenitel+1,37%MDxHealth-2,56%
  Kinepolis+1,35%Orange Belgium-3,97%
  Umicore+1,32%Iep Invest-5,70%

 • Het scorend vermogen van Belgische biotech

  In de Europese topvijf voor 2017 (koerswinst) staan drie Belgische bedrijven.

 • 'Worries' over de Australische huizenmarkt

  Australië - het land van 'no worries, mate' - maakt zich best toch wel zorgen. De huizenmarkt is door aanhoudende prijsstijgingen vier keer groter dan 's lands economie geworden.

  De Australische piek overstijgt zelfs de hoogtepunten van de Amerikaanse en Britse vastgoedbubbels voor die knapten.

  Beurshuis Morgan Stanley waarschuwt: 'De blootstelling van de Australische economie is enorm. De kleinste schok kan enorme gevolgen hebben.'

  De Australische huizenmarkt bereikt ongeziene pieken. ©Bloomberg

 • Party like it is... 1969

 • Duitse ondernemers zwengelen beurzen aan, DAX weer boven 13.000

  De IFO, de indicator voor het Duitse ondernemersvertrouwen, steeg in november tot een record van 117,5. Dat is beter dan de verwachte 116,6.

  De beurzen, die vlak waren begonnen, gaan hoger op het positieve sentiment in Europa's groeimotor. De DAX dook het voorbije uur onder 13.000 punten, maar na de IFO-publicatie staat de Duitse sterindex 0,1 procent hoger op 13.018 punten.

  De Bel20 wint 0,2 procent. De meeste steun krijgt de sterindex van de banken ING (+0,9%) en KBC (+0,7%).

 • Ook in het VK is het Black Friday.

 • Proximus-topvrouw neemt extra hooi op de vork

  Dominique Leroy, CEO van Proximus, gaat als onafhankelijk bestuurder zetelen bij de Franse bouwmaterialengroep Saint-Gobain .

  Het is het derde bestuursmandaat van Leroy buiten het telecombedrijf.

 • Raymond James minder positief over Orange Belgium

  De Londense analisten van Raymond James zwakken hun koopadvies voor Orange Belgium  af tot 'outperform' en hun koersdoel gaat van 25 tot 22 euro.

  De twee hebben er geen vertrouwen in dat de Belgische telecomregulator BIPT de wensen van de prijsbreker volgt. 'De Belgische regulering speelt in het voordeel van Telenet', zeggen ze.

  Orange-topman Michaël Trabbia hoopt dat het BIPT in het tweede kwartaal van volgend jaar en in 2019 de groothandelstarieven verlaagt. Het gaat om de huur die Orange aan Telenet en Voo betaalt voor het gebruik van hun kabel om langs die weg breedbandinternet en digitale televisie aan te bieden aan zijn klanten.

  De analisten zien in het verleden echter te veel bewijs voor een waakhond die niet durft bijten. 'Hoe kan een regulator een einde brengen aan een duopolie met groothandelstarieven die Orange geen marge opleveren? De huur van de kabel kost Orange maandelijks 26 euro per lijn, het dubbele van de kostprijs van glasvezel in Italië. In het verleden liep elke beslissing vertraging op. En na 15 jaar kent België nog altijd geen concurrentiële markt voor snel internet (ADSL), terwijl dat in andere landen wel het geval is.'

  Het beurshuis verwacht dan ook dat Orange pas in 2019 de vruchten zal plukken van betere groothandelstarieven. Eerder mikte Raymond James al op volgend jaar. De analisten verlagen daarom hun winstverwachtingen voor 2018 en 2019 met 8 procent. Dat leidt tot een lager koersdoel en een afgezwakt koopadvies.

  Het rapport heeft invloed op de beurs. Orange  verliest 1,6 procent tot 18,70 euro.

 • Vlakke beursopening, Realdolmen schiet hoger

  De Europese beurzen blijven hangen rond de slotkoersen van gisteren. Mogelijk kan het Duitse ondernemersvertrouwen (IFO) - publicatie om 10 uur - de markten wel doen bewegen.

  De Bel20 'verliest' 0,03 procent tot 3.975 punten. Op de brede Brusselse markt schiet Realdolmen ruim 5 procent hoger na een degelijk eerste halfjaar.

 • Beurzen wacht steun van Duitse ondernemers

  Als het Duitse ondernemersvertrouwen (IFO) zoals verwacht in de lift zit, zal de stijgende trend nóg meer ondersteund worden.
  Frank Vranken
  Hoofdstrateeg van private bank Puilaetco Dewaay

 • BlackRock bezit meer dan 3 procent van Solvay

  's Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock heeft Solvay-aandelen  bijgekocht. De gigant bezit nu meer dan 3 procent van onze chemiereus, 3,35 procent om precies te zijn.

 • Euronav boekt 6,5 miljoen euro winst op oudste mammoettanker

  Tankerrederij Euronav  heeft Artois verkocht, met 16 jaar zijn oudste mammoettanker of 'very large crude carriers' (VLCC). De verkoop kadert in de brede verjonging van de vloot.

  Artois werd voor 22 miljoen dollar verkocht. Het levert Euronav een winst op van 7,7 miljoen dollar of 6,5 miljoen euro. De meevaller wordt in het huidige, vierde kwartaal geboekt.

  Euronav verkocht begin vorig jaar Famenne, een soortgelijke tanker (even groot, zelfde bouwjaar 2001), voor 38,4 miljoen dollar. Dat resulteerde in een winst van 13,8 miljoen dollar.

  KBC Securities-analist David Vagman stipt aan dat Euronav in juni een 15 jaar oude tanker verkocht voor 21 miljoen dollar. 'Sindsdien stonden de VLCC-prijzen licht onder druk', zegt hij. De prijsverschillen zijn volgens Vagman toe te schrijven aan onder meer de exacte staat van de schepen.  De analist noemt Artois' verkoopprijs een positieve verrassing aangezien hij op 19 miljoen dollar had gemikt.

  Euronav verkoopt Artois, zijn oudste mammoettanker. ©Euronav

 • Goed halfjaar voor Realdolmen

  IT-dienstengroep Realdolmen  zag zijn omzet in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar (2017-'18) stabiliseren. De bedrijfswinstmarge (ebit) ging wel omhoog, van 3,3 tot 4,6 procent. De groep komt dus in de buurt van de immer beoogde 5 procent.

  De consultingpoot zag de omzet met 1,1 procent groeien tot 51,1 miljoen euro. De groei had hoger gelegen mocht de timing van de paasvakantie geen roet in het eten hebben gegooid. Door het tijdstip dit jaar werden er meer vakantiedagen genomen dan vorig jaar, waardoor Realdolmen naast 1 miljoen euro omzet greep.

  De marge van de 'people business' verdubbelt ruimschoots van 1,4 naar 3,6 procent dankzij de inzet van meer en het verloop van minder mensen én het opkrikken van hun uurtarieven. Daarnaast plukte Realdolmen ook de vruchten van 'fficiëntieverbeteringen'.

  De productenafdeling had last van lagere verkopen van mobiele en werkplekproducten. Datacenters en storage zaten wel in de lift, maar niet genoeg om de daling van de andere producten te compenseren. Outsourcing van applicaties en infrastructuur groeide sneller dan de markt. Margegewijs profiteert de divisie van betere efficiëntie en schaaldvoordelen in de outsouring.

  Realdolmen mikt voor het volledige boekjaar op minstens 5 procent omzetgroei in de consulting en een lichte daling van de productverkoop.  Vorig jaar waren de twee divisies samen goed voor een groei van 3,2 procent.

  De groep verwacht daarnaast een stijging van de bedrijfswinst en een marge rond 5 procent. Vorig jaar werd afgeklokt op 4,9 procent.

 • Staking bij Amazon Duitsland en Italië

  Werknemers van Amazon morren over de werkomstandigheden en hun verloning. In Piacenza, in het noorden van Italië, leggen vandaag 500 van de 1.200 werknemers het werk neer. In Duitsland wordt er gestaakt in zes distributiecentra.

  Het moment van de staking is welgekozen, het is vandaag koopjesdag Black Friday, een Amerikaanse 'uitvinding' die ook in Europa almaar meer voet aan grond krijgt.

 • Naar een hogere opening in Europa

 • Goeiemorgen!

  We kijken zo meteen naar de halfjaarcijfers van RealDolmen.

  De IT-dienstengroep heeft in zijn twintig jaar op de beurs al meer extreme pieken en dalen meegemaakt dan veel krasse knarren. De IT-dienstengroep opent voorbeurs de boeken over het halfjaar tot 30 september. Daarbij is het vooral uitkijken naar de winstmarge, aangezien CEO Marc De Keersmaecker al een tijd een marge van zo'n 5 procent ambieert. Over het voorbije boekjaar bleef de groep op ... 4,9 procent steken en dus moet het dit boekjaar eindelijk lukken.

  De eerste kwartaalupdate was relatief zwak met een 2 procent lagere omzet in de afdeling consulting, maar dat lag volgens het bedrijf aan de vroegere timing van Pasen. De Keersmaecker blijft, mede dankzij een legertje van 60 nieuwe consultants vanaf september, voor heel het boekjaar op meer dan 5 procent groei rekenen. De productenverkoop zou een bescheiden groei laten optekenen. Dat alles samen zou zich moeten vertalen in een winstmarge rond 5 procent, met dank aan een iets groter aandeel van de relatief rendabeler consultants in de productmix.

  Sapec is aan zijn lange afzwaai van de beurs begonnen. Vandaag start namelijk het eerder aangekondigde overnamebod van 60 euro per aandeel van Soclinpar, het vehikel van de familie Velge.

  Het bod is een logisch uitvloeisel van de verkoop eind 2016 van de belangrijkste tak van de Portugees-Belgische groep, de landbouwafdeling. Het gros van de meerwaarde had Sapec al via een uitzonderlijk dividend van 150 euro per aandeel naar de aandeelhouders laten vloeien.

  Na die verkoop had de beursnotering van Sapec weinig bestaansreden meer. En dus is er nu een overnamebod, dat initieel tot 15 december loopt. Als Soclinpar er in slaagt meteen meer dan 90 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen te verwerven, komt er meteen een uitrookbod. Na dat uitrookbod zou Sapec op 25 januari nabeurs van de beurs verdwijnen.

  In andere scenario's kan de exit wat langer uitgesponnen worden, maar komen zal ze er. En dat is ergens een beetje jammer. Want met Sapec verdwijnt na 91 jaar beurscarrière een best exotisch hoekje van het Brusselse koersenbord. Sapec startte in 1926 als uitbater van pyrietmijnen in de Portugese regio Alentejo en is het Iberische schiereiland met een focus op landbouw altijd trouw gebleven.

  Over de beursdag gisteren kunnen we kort zijn: de Europese beurzen kabbelden gezapig hoger door het vakantiedagje op Wall Street. Amerikanen vierden gisteren namelijk Thanksgiving met de familie. En vandaag is het in de VS 'Black Friday' en zien de winkelstraten door de start van de eindejaarsverkopen zwart van het volk. Shoppen is dus belangrijker dan traden en bijgevolg houdt Wall Street er al na een half dagje om 19 uur Belgische tijd mee op.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud