1. Markten Live
 2. Live blog

Balta duikt onder grens van 3 euro

De Europese beurzen krabbelden een beetje overeind, na de verliezen van de voorbije dagen. In Frankfurt trok mediareus Axel Springer een spurt, nu de oprichtersfamilie een uitkoopbod overweegt.
 • Blik op morgen

  We laten het hierbij. Morgen staan er voornamelijk Chinese en Amerikaanse economische cijfers op het programma. En mogelijk reageert Uber op de resultaten die het vanavond nabeurs bekendmaakt. Tot morgen !

  VRIJDAG 31 MEI 2019
  ECONOMIE/FINANCIËN
  China:
  - PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) mei, 03.00 uur

  Duitsland:
  - Inflatie mei, 14.00 uur
  Verenigde Staten:
  - Inflatie (maatstaf Fed) april, 14.30 uur
  - Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie april, 14.30 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) mei, 16.00 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  - Care Property Invest: notering ex dividend 0,72 euro bruto

  Denemarken:
  - Abacus Medicine: eerste notering op beurs van Frankfurt

 • Bel20 eindigt 0,7 procent hoger

  Toppers in Brussel: Sioen (+4,8%), Barco (+3,2%) en Solvac (+3,2%).

  Floppers: Balta (-5,5%), Fountain (-4,5%) en Vastned Retail Belgium (-2,5%).

 • Angst voor recessie duwt rente dieperik in

  We gaan in dit artikel dieper in op de steeds lagere renteniveaus.

 • Straks: resultaten van Uber

  Uber  noteert quasi stabiel rond 40 dollar, 11 procent onder de introductieprijs van 45 dollar eerder deze maand. Nabeurs publiceert de taxiapp voor het eerst resultaten. 

  Analisten verwachten een verlies van 1 miljard dollar. Daarmee sluiten ze zich aan bij wat Uber zelf al heeft vooropgesteld. Uber zei ook al in april dat de omzet over het eerste kwartaal zou uitkomen tussen 3,04 en 3,10 miljard dollar. 

  Gezien de prognoses van Uber zelf, zullen de cijfers allicht geen verrassingen bevatten. Interessanter wordt allicht de eerste call met analisten. Zij zullen polsen naar de vooruitzichten voor de rest van het jaar, zowel wat het aantal bestellingen betreft, als wat Uber daar zelf van over houdt. 

 • Wall Street opent met lichte winst

  De Amerikaanse beurzen openen hoger. De Dow Jones  noteert met een winst van 0,2 procent tot 25.156,4 punten.

  Een van de uitblinkers is Keysight Technologies  dat 12 procent hoger gaat. Keysight is een leverancier van test en meetapparatuur voor de electronicasector, die in 2014 werd afgesplitst van Agilent. Keysight realiseerde een kwartaalomzet boven 1 miljard dollar, een groei boven 10 procent. De nettowinst steeg met 139 procent tot 153 miljoen dollar. Keysight profiteert onder meer van de komst van 5G netwerken. Bovendien gaat de groep voor 500 miljoen dollar eigen aandelen aankopen.

  Een andere stijger is Dollar General na beter dan verwachte resultaten. Dollar General richt zich als winkel op de koopjesjagers. Alles is er te koop aan 1 dollar of een veelvoud ervan. De groep baat 15.000 winkels uit in de VS en stelt 130.000 mensen te werk. Dollar General verdiende in het eerste kwartaal 1,48 dollar per aandeel, een pak beter dan verwacht (1,39 dollar). De vergelijkbare omzetgroei lag op 3,8 procent, een vol procentpunt meer dan verwacht. Dollar General blijkt goed te overleven in het Amazon-tijdperk. Er komen nog eens 1.000 winkels bij. De strategie: een focus op landelijke gebieden, een beperkte selectie van producten, witte producten en zo laag mogelijke arbeidskosten.

 • Groei VS licht neerwaarts herzien

  De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 3,1 procent op jaarbasis gegroeid in plaats van de eerder gemelde 3,2 procent. Dat zegt het ministerie van Handel. Economen hadden een neerwaartse herziening van de groei tot 3 procent voorspeld.

  De financiële markten hebben echter vooral aandacht voor de lager dan verwachte inflatie. De inflatie volgens een brede maatstaf bedroeg 0,8 procent in plaats van de eerder gemelde 0,9 procent en de kerninflatie 1 in plaats van 1,3 procent. De dollar en langetermijnrente daalden lichtjes na de publicatie van de cijfers.

  Het ministerie van Handel publiceerde ook een eerste raming van de bedrijfswinsten. De winst voor belastingen daalde met 2,8 procent tegenover het vierde kwartaal van 2018. Dat is de grootste daling sinds 2015. Maar jaar op jaar stegen de bedrijfswinsten met 3,1 procent. Dat is de kleinste toename sinds 2017.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • 'Onderzoek naar fraude bij Fagron'

  Volgens de Nederlandse zakenzender RTL-Z wordt een oud-medewerker van de specialist in apothekersbereidingen ervan verdacht geld verduisterd te hebben. Het aandeel Fagron  gaat 1,3 procent lager naar 17,28 euro. 

 • Bundesbank is niet overtuigd van blockchain

  Leert een vergelijkende studie van de Duitse centrale bank voor de afwikkeling van financiële transacties, in samenwerking met Deutsche Börse. 

 • 'Commerzbank riskeert boete voor laattijdige beleggerscommunicatie'

  Commerzbank  heeft in de periode voor 29 september 2016 de beleggers mogelijk te laat geïnformeerd over de sanering die op die dag aangekondigd werd. Er zijn indicaties dat de koersgevoelige informatie al enige tijd voor de officiële aankondiging onder insiders circuleerde.

  De Duitse toezichthouder Bafin voert een onderzoek, zo bevestigt hij een bericht van Handelsblatt. Volgens die Duitse krant riskeert Commerzbank een boete die kan oplopen tot 195 miljoen euro, of 2 procent van zijn omzet.

  Al loopt het wellicht zo'n vaart niet. Deutsche Bank moest in een gelijkaardige zaak in 2017 een boete van 550.000 euro betalen. Bafin zelf zegt dat het onderzoek nog loopt en dat het nog niet zeker is dat dit zal uitmonden in een geldboete.

 • Deutsche knipt Umicore beetje bij

  Umicore  herstelt een beetje, met 1 procent tot 26,82 euro. Deutsche Bank knipt het koersdoel na de recente forse waarschuwing bij van 35 naar 30 euro, het advies blijft 'houden'.

  Analist Robin Draeger vindt de deal met Glencore voor de toelevering van kobalt wel 'licht positief op middellange termijn'. De kobalt is afkomstig uit de mijnen van Kamoto (KCC) en Mutanda in Congo en zullen alle kobaltraffinaderijen van Umicore bedienen. 

 • Balta tuimelt naar vers dieptepunt

  Echt overtuigend kan het management van Balta  op de jaarvergadering deze week niet geweest zijn: het aandeel duikt weerom 3 procent lager naar 2,975 euro. De laagste slotkoers ooit, 3,03 euro, dateert van 13 maart en is dus in gevaar. 

  Balta trok bijna twee jaar geleden, in juni 2017, tegen 13,25 euro per aandeel naar de beurs. Sindsdien verloor de tapijfabrikant via een lange reeks waarschuwingen 77 procent van zijn waarde. Naast de operationele problemen, blijft de hoge schuldenlast als een donkere wolk boven het bedrijf hangen. 

 • Houd het 200-daags gemiddelde in de gaten

  Na de correctie van de voorbije weken noteert op Wall Street de S&P500 - bij vermogensbeheerders de populairste barometer - dicht bij zijn 200-daags gemiddelde. Mocht de S&P onder dat gemiddelde zakken, is dat voor technisch analisten een klassiek verkoopsignaal dat aangeeft dat de opwaartse trend verbroken is. 

 • Geld drukken maakt niet rijk

  Hoe kun je nu niét rijk worden met geld drukken. Wel: dat is het geval als je De La Rue  heet. De Britten omschreven we ooit als 'de heerser van uw portefeuille' omdat ze wereldmarktleider zijn in het drukken van bankbiljetten en paspoorten. Ook eurobiljetten: op elk biljet staat een heel discrete code met zes karakters. Is het eerste teken een H, dan rolde die bij De La Rue in het Noord-Engelse Gateshead van de persen. 

  Veel geld verdient De La Rue toch niet met zijn drukpersen, want de groep stuurde deze ochtend een joekel van een winstwaarschuwing uit voor het lopende boekjaar en de CEO stapt per direct op. Het aandeel tuimelt in Londen meer dan een kwart. 

 • Euronext Brussel krijgt er een Frans biotechbedrijf bij

  Het heet Advicenne en u krijgt er hier meer uitleg over. 

 • Banken trekken Bel20 in de plus

  Het zijn vooral de recent zwaar afgestraft financiële aandelen die de Bel20 in de plus trekken, nu de rentes even hun dagelijks zoektocht naar verse diepterecord gestaakt hebben. KBC  en ING  gaan respectievelijk 1,6 en 1,4 procent, Ageas  gaat 1,7 procent hoger hoger. 

 • Axel Springer spurt 20 procent hoger

  De Duitse mediagroep Axel Springer  gaat in Frankfurt 20 procent hoger na de boodschap dat de oprichtersfamilie samen met private-equityreus KKR een uitkoopbod overweegt

 • Europese beurzen zijn even uitverkocht

  De openingsbel. En zoals de futures aangaven, is er even herstel na de voorbije verliesdagen. De Bel20  koerst 0,7 procent hoger op 3.457 punten, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - is er 0,5 procent remonte. 

 • Britten zetten Greyhound te koop

  De iconische Amerikaanse Greyhound-langeafstandsbussen staan te koop. De Britse transportgroep FirstGroup  zegt in een strategische update in Noord-Amerika te willen focussen op de niche als onderaannemer, bijvoorbeeld in het runnen van schoolbussen. En dus moet Greyhound de deur uit. 

  Evel Knievel racet over 14 Greyhound-bussen (1975)

 • Europese beurzen op weg naar remonte

  De Europese beurzen lijken wat te zullen overeind krabbelen. Afgaand op de belangrijkste futures zouden Bel20  en Euro Stoxx50  straks bij de openingsbel zo'n 0,3 à 0,4 procent hoger noteren. 

  ©AFP

 • Softbank leent met Uber als onderpand

  Vision Fund, het investeringsvehikel van de Japanse technologiegroep Softbank, gaat extra cash uitkeren aan de aandeelhouders. En volgens de Financial Times gaat Vision Fund om de beleggers te verwennen 4 miljard dollar lenen, met de participatie in taxi-app Uber  als onderpand.

  Ook de belangen in kankerdiagnosespecialist Guardant Health, dat vorig najaar naar de beurs trok, en de specialist in zakelijke chats Slack, die binnenkort naar de beurs trekt, dienen als onderpand. 

 • De zomerse leestips van JPMorgan

  U zoekt nog wat lectuur om deze zomer mee te zeulen op vakantie? Zakenbank JPMorgan helpt u een eindje op weg

 • Argenx trekt de boer op

  Na de beleggersdag vorige week in New York - die het aandeel naar een vers record tilde - gaat Argenx  de boer op. Op 6 juni - volgende week donderdag - zijn de Gentenaars te gast op de sectorconferentie van beurshuis Jefferies in New York, een week later houdt Argenx een 'haardvuurgesprek' op het 40ste farmacongres van Goldman Sachs in het Californische Palos Verdes nabij Los Angeles. Beide events zijn live via webcast te volgen op de webstek

 • Binnenkort geen Bild meer op de beurs?

  De oprichtersfamilie overweegt samen met private-equityreus de mediareus Axel Springer  - bekend van de populaire tabloid Bild - van de beurs te halen. Dat lieten de twee gisterenavond in een mededeling aan de beurs weten

 • Business as usual op Europese beurzen

  De Brusselse beurs  is net als de andere Europese beurzen op deze Hemelvaartsdag gewoon open. De bedrijfseconomische kalender is logischerwijs wel zo goed als leeg, op macro-economisch vlak is er deze middag de tweede raming van de Amerikaanse groei over het eerste kwartaal. 

 • Aziatische beurzen kijken opnieuw tegen verlies aan

  Goedemorgen! Ook deze ochtend noteren de meeste Aziatische beurzen lager, in het spoor van Wall Street  gisterenavond. Beleggers zoeken veilig havens op, nu de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog maar blijft etteren en ArcelorMittal een somber signaal uitstuurde door opnieuw de Europese staalproductie te verlagen. 

  De hoop bij beleggers is nu dat er op de G20-top eind volgende maand in Japan een doorbrak komt in de onderhandelingen tussen Peking en Washington. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud