1. Markten Live
 2. Live blog

Balta zakt naar vers dieptepunt weg

De Europese beurzen boeken bescheiden winst. In tegenvallend economisch nieuws zien beleggers vooral een signaal dat de Europese Centrale Bank het beleid nog lang extreem soepel zal houden.
 • Argenx op record

  We sluiten af met de melding dat Argenx vandaag met 70,6 euro in de loop van de dag een nieuw record heeft aangetikt. Tot morgen !

 • De agenda

  Hier kijken we morgenochtend naar uit:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  • China: Handelsbalans maart
  • Eurozone: Handelsbalans februari, 11 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  • Ablynx: overnamebod aan 45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 4 mei.
  • Qrf: publicatie jaarverslag
  • Retail Estates: inschrijving op kapitaalverhoging. 5 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 65 euro. Tot 23 april.

  Nederland:

  • Ahold Delhaize: notering ex dividend 0,63 euro bruto
  • Kiadis Pharma: jaarresultaten 2017, 7 uur

  Verenigde Staten:

  • Citigroup: resultaten eerste kwartaal, 14 uur
  • JPMorgan Chase: resultaten eerste kwartaal, 12.45 uur
  • Wells Fargo: resultaten eerste kwartaal, 14 uur
 • Brussel eindigt positief

  De dagwinst voor de Bel20 liep in de laatste uren handelen nog op tot 0,7 procent. De grootste winnaars van de dag - Ageas en ING - staken nog een tandje bij. Daarbuiten is ArgenX de grote winnaar. Hieronder de toppers en floppers op de brede markt:

  Top Flop
  Argen-X+7,93%Xior-1,94%
  Van de Velde+5,61%Greenyard-1,95%
  Mithra+5,52%Ontex-2,48%
  Hamon+4,97%Celyad-2,74%
  Keyware+3,41%Retail Estates-2,95%
  E&Z Bebig+2,89%Econocom-3,43%
  Tubize+2,42%Option-5,52%

 • Roebel komt op adem

  Na een pijnlijke daling in het eerste deel van de week herstel de Russische munt een (heel) klein beetje. De roebel wint voor de tweede dag op rij 1 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

 • Wall Street positief

  Na enkele minuten handelen:

  • Dow Jones: +0,9%
  • S&P500: +0,6%
  • Nasdaq: +0,6%
 • Amerikaanse futures: groen

  ©EPA

  De futuresmarkten wijzen op winsten van een half procent in New York, waar de beurzen over ene half uurtje de deuren openzwaaien. Gisteren ging het nog achteruit: de Dow Jones-index verloor 0,9 procent, de S&P500 meer dan een half procent en de Nasdaq 0,4 procent.

 • Scorebord

  De Bel20 staat een half procent hoger dan gisteravond, de grootste stijgers in de index zijn Ageas, ING en Telenet. Dit zijn de winnaars en verliezers van het moment op de Brusselse beurs:

  Top Flop
  Argen-X+4,20%Greenyard-1,41%
  Mithra+3,75%Ontex-1,47%
  Van de Velde+3,42%Celyad-2,13%
  E&Z Bebig+2,89%Xior-2,22%
  Smartphoto+2,60%Econocom-2,66%
  Hamon+2,48%Retail Estates-2,95%
  Keyware+1,89%Option-3,37%

  Retail Estates heeft een goed excuus: gisteravond werd het recht om deel te nemen aan de publieke uitgifte van nieuwe aandelen van het aandeel geknipt. De voorkeurrechten worden nog tot en met 23 april apart verhandeld op de beurs.

 • Interesse van BA jaagt Norwegian stratosfeer in

  Op de beurs van Oslo trekt Norwegian Air Shuttle - bekend als trans-Atlantische prijzenbreker - een spurt van bijna 40 procent naar 249 kronen. Dit dankzij een kort bericht van IAG, de moederholding van BA en Iberia. Daarin bevestigt IAG een belang van 4,61 procent in Norwegian te hebben genomen en overweegt een bod uit te brengen op de hele groep. 

 • Bitcoin: 10 procent winst op tien minuten?

  'WTF just happened?' Bitcoin-beleggers van het eerste uur krabben zich op Twitter in de haren over de plotse opstoot van de koers van de virtuele munt. Op een tiental minuten tijd spurtte de bitcoin-koers meer dan tien procent hoger. Als gevolg van de korte koersopstoot noteert de digitale munt voor het eerst sinds lang weer boven de 7.500 dollar. 

  Een concrete aanleiding voor die onverwachte koerssprong lijkt momenteel niet voorhanden. Al werd er op meerdere fora wel gespeculeerd op een comeback van de bitcoin om technische redenen. Al is het begrip 'comeback' relatief. De bitcoin noteert nog steeds bijna 45 procent onder zijn niveau van begin dit jaar. 

  ©Bron: Bloomberg

 • Balta ruim gehalveerd sinds IPO in juni

  Balta  liet deze middag met 6,08 euro een nieuw dieptepunt optekenen. Daarmee is de tapijtenproducent nu 55 procent afgeprijsd sinds de beursgang in juni. Niet echt verrassend, gelet op de dramatische toestand bij Carpetright. Die Britse tapijtverdeler tekent voor zo'n 5 procent van de omzet van de groep. Bovendien is Carpetright niet het enige probleem van Balta, getuige de winstwaarschuwing eind 2017 en de sombere vooruitzichten voor 2018.

 • Melexis bij topfavorieten Degroof Petercam

  Melexis  last even een adempauze in na de scherpe rally gisteren en koerst 0,6 procent lager naar 87,95 euro. Degroof Petercam handhaaft in een lijvig rapport het koopadvies voor de specialist in autochips en verhoogt het koersdoel naar 110 euro. Volgens analist Marcel Achterberg is de doorbraak van elektrische auto's een belangrijke langetermijnmotor achter de vraag naar sensoren. 'Bij een milde hybride (een auto die niet louter op elektriciteit kan rijden, red.) zit er voor ongeveer 455 dollar sensoren en chips, bij een plug-in of volledige hybride is dat bijna 700 dollar.' 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Europese groeimotor sputtert

  De industriële productie in de eurozone is in februari met 0,8 procent gezakt, meteen de derde terugval op rij. Dat versterkt meteen de sluimerende vrees bij beleggers dat de Europese economie over haar hoogtepunt heen is. 

  Jaar op jaar was er nog een stijging met 2,9 procent, maar ook dat is een vertraging tegenover de 3,7 procent in januari en de 5,2 procent in december. 

  Reden tot bezorgdheid, stipt ING-econoom Peter Vanden Houte aan. 'De wedergeboorte van de industrie was één van de motoren achter het Europese groeiverhaal van 2017. Het lijkt wel alsof de lange tijd optimistische Europese economische cijfers deze lente op vakantie zijn. We denken nog altijd dat de eurozone over het eerste kwartaal een groei van 0,5 procent gerealiseerd heeft, maar het momentum is duidelijk aan het verzwakken. In de loop van 2018 zal het groeitempo op jaarbasis onder 2 procent zakken'. 

 • California dreamin' bij Fagron

  Degroof Petercam handhaaft na de update van Fagron  het koopadvies en koersdoel van 15 euro.

  'Deze update sterkt ons in het geloof dat Fagron een nieuwe fase van groei ingezet heeft', stelt analist Frank Claassen. 'Het nieuws dat de fabriek in Wichita (de megafabriek voor steriele bereidingen, red.) de belangrijkste licentie voor Californië op zak heeft, neemt een belangrijk horde weg op het pad naar de ambitie om op 3 à 5 jaar met de fabriek 100 miljoen dollar omzet te draaien'. 

  'California Dreaming' van The Mamas & The Papas

 • Mithra, een opvliegend aandeel

  Met een winst van 3 procent is Mithra  op dit ogenblik het best presterend Brussels aandeel. Dit dankzij een Canadese deal voor de potentiële anticonceptiepil Estelle. Eerstdaags zijn er ook de resultaten van de tweede klinische testfase voor Donesta, een middel tegen opvliegertjes. De hoge beleggersverwachtingen rond Donesta en Estelle hielpen het aandeel van de Luikse farmagroep dit jaar al 127 procent (!) hoger.

 • Metaalmoeheid vreet aan zinkprijs

  In Londen vallen vandaag zowat alle metaalprijzen terug. Ook aluminium, dat de voorbije dagen vlamde door speculatie over een verstoring van het aanbod door de Amerikaanse sancties tegen de Russische gigant Rusal. 

  De zinkprijs zit sinds de piek in februari al een tijdje in de lappenmand. Met 3.140 dollar per ton noteert de prijs nu zo'n 12 procent onder de meerjarenpiek van februari. Een gegeven dat ook de beurskoers van Nyrstar  de jongste tijd wat onder de knoet houdt. 

 • Carpetright helemaal gevloerd

  Zelfs de aankondiging van een drastische sanering (zie post van 8u54) kan beleggers in Carpetright  niet meer vermurwen. Beleggers zien er duidelijk eerder een boodschap in van de dramatische toestand bij de tapijtverdeler, zeker omdat de groep even somber blijft in zijn outlook. Het aandeel tuimelt tot 24 procent en is nu nog 32 pence waard. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat 230 pence, 8 jaar geleden zelfs nog 1.000 pence. 

 • DSM dé ster van de AEX

  We hadden het in de post van 7u57 nog over de deugddoende vitaminekuur van DSM . Die is ook de aandeelhouders niet ontgaan: het aandeel trekt een spurt van 4,9 procent naar 86,42 euro en is zo veruit dé ster van de Amsterdamse AEX. 

 • Citi geeft Bel20 én AEX een zetje

  De openingsbel: terwijl de Europese beurzen vlak openen, is er stevige winst voor de Bel20  én de AEX . De Brusselse en Amsterdamse beursbarometers profiteren van de sterke prestatie van bankreus ING . Het aandeel wordt na de recente terugval in de favorietenlijst van Citi meegenomen. Analist Stefan Nedialkov is vooral gecharmeerd door het digitale pionierwerk van ING. Daardoor zullen de kosten van de groep volgens zijn raming tegen 2021 nog maar 48 procent van de inkomsten bedragen, 8 procentpunt minder dan in 2017.

  ING vervangt op de Europese favorietenlijst KBC. Citi blijft wel koper van de Belgische bank- en verzekeringsgroep, 'gelet op het duurzame en zeer rendabele bedrijfsmodel'. 

 • Drastische sanering bij Balta-klant Carpetright

  Een heel grote verrassing is het niet voor wie de voorgeschiedenis kent: de Britse tapijtverdeler Carpetright , een belangrijke klant van Balta , kondigt een drastische herstructurering aan. De groep gaat ingrijpen bij 205 winkels op de Britse thuismarkt die ondermaats presteren. 92 gaan er dicht en bij 113 anderen worden de te hoge huur- of leasekosten heronderhandeld. 

  Carpetright gaat om de aan flarden geschoten buffers op te lappen ook een kapitaalverhoging van 60 miljoen pond doorvoeren, vooral om de kosten van de herstructurering te kunnen dragen. 

 • Europese beurzen naar iets lagere start

  Afgaand op de belangrijkste futures, steven de Europese beurzen af een iets lagere notering bij de openingsbel. Bel20  en Euro Stoxx50  zouden zo'n 0,2 procent lager van start gaan. 

 • Tigenix-bod Takeda start nog deze maand

  De interessantste passage uit de jaarcijfers van Tigenix (zie post van 7u42) hebben eigenlijk niks met de cijfers te maken. Namelijk de boodschap dat de groep verwacht dat Takeda nog deze maand formeel het overnamebod van 1,78 euro per aandeel lanceert.

  Pro memorie: op dit ogenblik loopt ook het overnamebod van Sanofi op een ander Belgisch biotechbedrijf, Ablynx. De kans is dus reëel dat het Brussels koersenbord tegen deze zomer dus twee biotechaandelen armer is. 

 • Sulzer verlost van Amerikaanse sancties

  In de liveblog van gisteren meldden we dat Sulzer onderuit ging door Amerikaanse sancties. Washington bevroor de dollartegoeden van de groep, omdat de groep gecontroleerd wordt door de in de ban geslagen Russische oligarch Viktor Vekselberg. 

  Deze ochtend laat de Zwitserse engineeringgroep weten bevrijd te zijn van de Amerikaanse sancties en de cruciale dollartegoeden dus niet langer bevroren zijn. Dit dankzij de dit weekend snel doorgevoerde inkoop van 5 miljoen aandelen van Vekselberg-holding Renova, waardoor de Rus nu minder dan 50 procent van het kapitaal controleert. 

 • DSM geniet van vitaminekuur

  We hebben hier in deze kolommen nog nooit een geheim gemaakt dat we fan zijn van DSM . In 1902 begonnen met de steenkolen van Dutch State Mines, nu een specialist in vitamines en voedingssupplementen die er onder meer voor zorgt dat uw grijze 'boerderijzalm' toch mooi roze kleurt

  De groep verhoogt na een sterk eerste kwartaal nu de prognose voor heel 2018 en rekent nu op een stijging van de brutobedrijfswinst van zo'n 25 procent. Dat is in belangrijke mate te danken aan een 'uitzonderlijk sterke prijszetting voor vitamines, zeker in de eerste jaarhelft', ene factor die zo'n 250 à 300 miljoen euro extra ebitda zal aanleveren. Maar ook als je die factor wegdenkt en ook de negatieve wisselkoersimpact van 80 miljoen euro schrapt, dan nog zal er over 2018 een organische winstgroei van ruim 10 procent overblijven. 

 • Lichtrode cijfers in Azië

  Een blik op de Aziatische markten leert niks dramatisch: bijna overal klein verlies, in reactie op het verlies op Wall Street de avond voordien als gevolg van de escalerende oorlogsretoriek rond Syrië. 

  ©REUTERS

 • Ligt iemand nog wakker van de cijfers van Tigenix?

  Tigenix  is er met de jaarcijfers. Nog los van het tenenkrullende feit dat er bedrijven zijn die pas op 12 april hun cijfers per 31 december klaar hebben, vragen we ons ernstig af hoeveel beleggers daar nog van wakker zullen liggen. De Japanse reus Takeda kondigde namelijk begin dit jaar een bod van 1,78 euro per aandeel op het Spaans-Belgische biotechbedrijf aan en dat bod is vorige maand zo goed als zeker geworden met de Europese goedkeuring voor Alofisel, Tigenix' therapie tegen anale fistels. 

  Maar bref: toch even de basics. Vóór de mijlpaalbetaling van 15 miljoen van Takeda na die Europese goedkeuring had Tigenix eind 2017 34 miljoen cash, ongeveer equivalent aan de cash burn van 30 miljoen over 2017. Netto dook Tigenix voor 74,8 miljoen in het rood. Dat is vooral door de hoge kosten verbonden aan de start van de derde en laatste klinische testfase voor Alofisel in de Verenigde Staten. Zo'n laatste onderzoeksfase is voor elk farmabedrijf een dure aangelegenheid. Maar om dat te financieren heeft Tigenix nu dus een partner meer zeer diepe zakken. 

 • Fagron scoort beter dan verwachte omzetgroei

  Goedemorgen! We trappen meteen met af met Fagron . De specialist in apothekersbereidingen liet over het eerste kwartaal een beter dan verwachte organische omzetgroei bij constante wisselkoersen optekenen en lijkt zo klaar voor de beloofde groeiversnelling. De groei kwam uit op 6,8 procent, terwijl de analisten van Degroof Petercvam op 5,3 procent mikten. De groei was in de loop van 2017 al versneld, van 1,2 procent in de eerste naar 4 procent in de tweede jaarhelft. 

  Door de sterke stijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar een de Braziliaanse real bleef de eigenlijke omzetgroei tot nul beperkt, maar ook dat is beter dan de krimp die analisten verwachtten. 

  In Noord-Amerika was er een organische groei van 15 procent, dankzij de vorig jaar opgestarte megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita. Die fabriek heeft nu licenties voor bijna alle 50 Amerikaanse staten. Met Californië er bij ontbreken er nog maar twee: Indiana en South Dakota. 

  Belangrijk is ook nog dat de bevoorradingsproblemen die het voorbije halfjaar een domper zetten op de groei in Europa volgens CEO Rafael Padilla nu 'structureel opgelost' zijn. Meer uitleg volgt zonder twijfel op de conference call straks om half tien. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud