1. Markten Live
 2. Live blog
live

Banken duwen Bel20 in het rood

Eens te meer duwde de zwaarwegende banksector de Europese beurzen in het rood. De Bel20 liet 0,6 procent liggen, buiten de beursbarometer schitterde EVS na een Olympisch contract.
 • De late tijgersprong van Grandvision

  In Amsterdam trok Grandvision  bijna 9 procent hoger in de late handel, dit dankzij het bericht op Bloomberg als zou EssilorLuxottica een bod overwegen op de eigenaar van de Pearle-keten. 

 • Blackstone haalt 11 miljard kleingeld op

  De private-equityreus Blackstone , die gisteren de hand legde op de Europese distributiepoot van de Ierse bouwgroep CRH, is 11 miljard dollar rijker. Hij haalde via zijn fonds Strategic Partners VIII dat bedrag op bij een reeks institutionele beleggers om te investeren in andere investeringsfondsen. In het vakjargon staat dat bekend als secondaries.

  Net als alle private-equityspelers bulkt Blackstone van de cash. Steeds meer grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zoeken in de sector het rendement dat ze in de nulrentende obligatiemarkten niet meer vinden. In zijn jongste kwartaalpresentatie stipte Blackstone bijna terloops aan over de jongste twaalf maanden 125 miljard dollar cash (110 miljard euro) vers geld binnengekregen te hebben, een record.

 • Europese beurzen weer eens 'door de bank genomen'

  We schreven het al begin dit jaar: of er voor de Europese beurzen eindelijk beterschap gloort, zal in belangrijke mate van de zwaarwegende én verguisde bankaandelen afhangen. Ook nu weer duwen banken zowel Bel20  als Euro Stoxx50  in het rood.

  De reden? De Zweedse Swedbank, één van de trouwste en royaalste dividendbetalers in de sector, kondigde vandaag aan in zijn coupon te knippen. Dat zond een schokgolf door de hele branche en doet beleggers vragen stellen over doe duurzaam de optisch stevige dividenden zijn.

 • CEO Gilead houdt grote kuis

  Bij Gilead is de nieuwe CEO Daniel O'Day grote kuis aan het houden. De Amerikaanse biotechspeler laat in een verklaring weten dat de chef onderzoek, John McHutchison, het bedrijf gaat verlaten. Gilead zegt zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een opvolger.

  Naast McHutchison vertrekken er nog twee hooggeplaatsten bij de farmareus.

  Onlangs sloot Gilead een miljardendeal met de Mechelse biotechgroep Galapagos .

 • Wegwijs in de 'festivalzomer' van de Belgische belegger

  Wanneer rapporteert beursgenoteerd België de halfjaarcijfers. We geven alvast voor juli en augustus een overzicht. En geven meteen hoeveel druk beleggers op de ketel hebben gezet. Conclusie: veel zal er niet te chillen vallen voor beleggers in putje zomer. 

 • Wat te verwachten van Barco morgen?

  In twee woorden: de perfectie. Sinds de publicatie van de ijzersterke jaarcijfers en sterke vooruitzichten van 2019 is het aandeel  van de beeldvormingsgroep naar het hoogste peil in 20 jaar gespurt. En dus ligt de lat hoog. Meer uitleg bij deze vooruitblik van collega Pieter Haeck. 

 • Franse minister geeft libra trap na

  Facebook's digitale munt, de libra, wordt inmiddels al van verschillende kanten getorpedeerd (zie post 13u46). De munt stuitte tot nog toe vooral op zware tegenwind in Amerika maar nu geeft ook de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, zijn kritiek:

  We kunnen de libra niet accepteren als de munt niet aan dezelfde vereisten en regelgeving voldoet als andere valuta.
  Bruno Le Maire
  Franse minister van Financiën

  Zie hier de volledige reactie van Le Maire:

  Het aandeel koers 0,3 procent lager.

 • Grote belegger dumpt aandeel Nationale Bank

  De zeer drukke handel in het aandeel Nationale Bank weerspiegelt vooral een groot verkooporder van zowat 2.000 stuks van een grote belegger. Meer daarover leest u hier.

 • Meer over de Olympische gedachte van EVS ...

  ... leest u hier

 • Wall Street start met de handrem op

  De opening op Wall Street is eerder mak, wat na de recente recordjacht niet onlogisch is: de Dow Jones  noteert 0,1 procent lager op 27.306 punten. 

  ©AFP

 • Krimp bij Amerikaanse nieuwbouw

  Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS daalde in juni met 0,9 procent tot 1,25 miljoen op jaarbasis. Dit is het traagste tempo in drie maanden. 

  Vooral het aantal nieuw in aanbouw genomen appartementen daalde flink, namelijk met 9,2 procent.

  Ook het aantal bouwvergunningen - een voorlopende indicator voor toekomstige nieuwbouw - daalde met 6,1 procent. 

 • Futures wijzen op licht hoger Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan een positieve opening tegemoet, in navolging van de kabbelende beurzen in Azië en Europa. Beleggers talmen om positie te kiezen in afwachting van bedrijfsresultaten van onder meer Netflix en Alcoa later vanavond. 

  Futures op de S&P 500 index noteren een uur voor marktopening tot 0,1 procent in het groen. De Nasdaq-future wijst 0,2 procent hoger.

 • 'Pond op weg naar pariteit met de dollar'

  Het Britse pond kan zakken naar pariteit met de dollar bij een harde Brexit. Dat is althans de stoutmoedige voorspelling van zakenbank Morgan Stanly.

  Als het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie tuimelt, zal het pond onder de 1,10 dollar dippen, luidt de prognose.

  De angst voor een harde Brexit groeit nu de twee kandidaat-voorzitters van de Britse Conservatieven, Boris Johnson en Jeremy Hunt een beduidend hardere houding aannemen ten opzichte van de Europese Unie.

 • Scepsis rond Libra torpedeert Bitcoin

  De waarde van de Bitcoin is plots onder de 10.000 dollar gezakt. De cryptomunt wordt op woensdag verhandeld aan 9.300 dollar, zo meldt researchsite CoinDesk die de waarde van cryptomunten bijhoudt. De Bitcoin is nu bijna een derde minder waard dan vorige week. Toen haalde hij nog vlot 13.000 dollar.
  Het forse verlies volgt op negatieve berichtgeving over de Libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren. Manager David Marcus werd gisteren verhoord in de Amerikaanse senaat over de Libra en werd daarbij niet gespaard door de congresleden.
  Facebook gedraagt zich als een peuter die met een luciferdoosje speelt.
  Sherrod Brown
  Democratisch senator

  Eerder uitte ook onder meer F ed-voorzitter Jerome Powell zijn reserves
  De eerdere verwachting, dat de Libra zou zorgen voor een grotere aanvaarding van cryptomunten, ebt stilaan weg en dat duwt ook de Bitcoin in het verdomhoekje.
  Dat de Libra de gemoederen verhit staat vast. De munt staat ook bovenaan de agenda tijdens de G7-top deze week in Frankrijk. 
 • Bank of Amerika verslaat verwachtingen

  Bank of America  heeft in het tweede kwartaal van 2019 de winst met 8 procent zien stijgen naar 7,3 miljard dollar. De winst per aandeel komt daarmee uit op 0,74 dollar (0,66 euro), terwijl analisten op 0,71 dollar hadden gerekend. CEO Brian Moynihan noemt het een historische prestatie:

  Dit is qua winst het beste kwartaal en eerste halfjaar in de geschiedenis van onze bank.
  Brian Moynihan
  CEO van Bank of America

  De omzet steeg met 2,1 procent naar 23,2 miljard dollar, waarmee het aan de verwachtingen voldeed. De stijging is vooral te danken aan het toegenomen aantal deposito's en uitstaande leningen. 

  De nettorentemarge was met 2,44 procent een teleurstelling, omdat de markt rekende op een marge van 2,47 procent.

  Moynihan zegt verder te zien dat de economie 'stabiel groeit', omdat de bank 'sterke activiteit van consumenten' ziet:

  De bestedingen van onze consumenten zijn dit kwartaal 5 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar.
  Brian Moynihan
  CEO van Bank of America

  Het aandeel gaat ondanks de hogere winst per aandeel 0,8 procent lager. Daarmee lijkt de markt vooral problemen te hebben met de lager dan verwachte nettorentemarge.

 • Euronext Brussel: industriële aandelen onder druk

  Rond het middaguur is de Bel20 de zwakst presterende index in Europa met een licht verlies van 0,11 procent op 3.646 punten. 

  Industriële waarden staan onder druk na gebalde taal van Amerikaans president Donald Trump. Die benadrukte dat hij nog meer heffingen aan China kan opleggen 'als hij dat wil'. 

  Aperam  krijgt daarbovenop nog eens een koersdoelverlaging van Jefferies en Deutsche bank om de oren. Het aandeel noteert 3,4 procent lager.

  Ook materialenspecialist Umicore  verliest dik 3 procent. Beelscherm- en projectorenproducent Barco , dat morgen met resultaten komt, kan het verlies beperken tot 1 procent. 

 • ASML scoort met goede cijfers

  We gaan dieper in op de resultaten van ASML in dit artikel.

 • Europa opent onderzoek naar Amazon

  Het gonsde gisteren al van de geruchten, nu is het ook officieel. De Europese Commissie opent een onderzoek naar 's werelds grootste webwinkel Amazon  . Dat laat Europees Commissaris voor de mededinging Margrethe Vestager weten in een persbericht. 

  De commissie wil achterhalen of Amazon misbruik maakt van verkoopgegevens van concurrenten. Volgens het persbureau Bloomberg zou Amazon de data van andere online verkopers die via zijn platform werken, gebruiken om daar zelf voordeel uit te halen. De internetreus kan er onder meer informatie over populaire producten uit distilleren of nagaan welke doelgroepen bepaalde producten kopen.

 • Inflatie eurozone licht gestegen

  De inflatie in de eurozone is gestegen naar 1,3 procent op jaarbasis. In mei was dat nog 1,2 procent. Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. Het cijfer ligt iets hoger dan verwacht.

  De kerninflatie, zonder de invloed van de sterk schommelende prijzen voor energie en levens- en genotsmiddelen, kwam uit op 1,1 procent. Dat was een maand eerder 0,8 procent.

 • Roest op Aperam na koersdoelverlaging

  Inoxproducent Aperam   staat onder druk na koersdoelverlagingen door Deutsche bank en beurshuis Jefferies. Het aandeel noteert op de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs, Madrid en Luxemburg en staat in de voormiddaghandel 4 procent in de min op 22,93 euro. Jefferies verlaagt het koersdoel van 35 euro naar 31 euro en behoudt het advies 'kopen'. Deutsche Bank verlaagt van 40 euro naar 36 euro en handhaaft eveneens zijn koopadvies. 

 • Europese automarkt schakelt fors terug

  De registratie van nieuwe wagens in de Europese Unie is in juni stevig teruggevallen. De Europese automobielfederatie EAMA meldt een terugval van 8 procent naar 1,49 miljoen wagens. Dat is de scherpste terugval sinds december. In Frankrijk en Spanje is de daling het meest uitgesproken.  

  - 7,9 procent
  Europese automarkt onder druk
  Het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens in de Europese Unie is in juni met bijna 8 procent teruggevallen.

  Het cijfer beklemtoont de groeiende malaise in de sector die sinds het begin van het jaar al 3 procent gekrompen is. Daimler moest vorige week de vierde winstwaarschuwing in een jaar uitsturen. BMW rapporteerde in mei zijn eerste verlies in een decennium. 

 • Britse inflatie stabiel

  De consumptieprijzen in het Verenigd-Koninkrijk zijn in juni met 2 procent gestegen. Dat meldt het Nationaal Statistiekbureau in Londen. De inflatie blijft daarmee voor de tweede maand op rij stabiel op de doelstelling van de Bank of England. Die voelt met dit prijspijl allicht minder druk om de rente te verlagen.

  Door de toenemende zorg over een harde Brexit en een groeivertraging van de wereldeconomie, zien beleggers een renteknip in het Verenigd Koninkrijk wel als een meer waarschrijnlijk scenario dan een rentestijging. 

 • Aandeel Nationale Bank zeer druk verhandeld

  Er zijn woensdagochtend al 2.293 aandelen Nationale Bank verhandeld. Sinds 2 februari 2006 veranderden er op één dag nooit zoveel aandelen van de Belgische centrale bank van eigenaar, blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg.

  De zeer drukke handel kan een gevolg zijn van een artikel in De Tijd dat de aandacht vestigt op de zeer lage koers. Het aandeel Nationale Bank zakte dinsdag naar het laagste peil in zeven jaar. De levendige activiteit leidt niet tot grote koersschommelingen. Het aandeel noteert bijna één procent lager dan dinsdag.

 • EVS verzilvert Olympisch contract

  De Luikse beeldvormingsgroep EVS  is geselecteerd door een Aziatisch televisienetwerk om materiaal en diensten te leveren voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het contract omvat de opname, het beheer en de distibutie van content.

  Het aandeel is in de ochtendhandel de winnaar op de Brusselse beurs en spurt 5 hoger. 

 • Oxurion in het vizier van speculanten

  Oxurion, het vroegere Thrombogenics, zet zijn recordjacht verder. Gisteren klom het aandeel zonder duidelijke nieuwsaanleiding 13 procent hoger. Vandaag gaat er nog eens vlot 3 procent bij.

  Mogelijk sprint de biotechwaarde mee in het kielzog van Galapagos dat maandag een megadeal met het Amerikaanse Gilead aankondigde

 • Geplaagd Swedbank zet hakbijl in dividend

  De oudste spaarbank van Zweden gaat fors minder dividend uitkeren. Swedbank   had totnogtoe de genereuze traditie om 75 procent van de jaarlijkse winst uit te keren aan aandeelhouders, maar verlaagt dat nu tot de helft. De bank wil extra provisies nemen nu het verwikkeld zit in een pijnlijk fraudeschandaal.

  Swedbank zou over tien jaar 135 miljard euro witwasgeld via zijn filiaal in Estland hebben versluisd in opdracht van Russische klanten. De topvrouw van de bank moest door het schandaal opstappen.

  De beurskoers is sinds de aantijgingen met 30 procent gekelderd. 


 • Swatch klokt af met lagere winst

  De grootste horlogemaker ter wereld, het Zwitserse Swatch   ziet zijn winst over het eerste halfjaar terugvallen met 13 procent tot 547 miljoen Zwitserse franc (493 miljoen euro). De winstdaling is iets minder scherp dan de analistenverwachting.

  Swatch, dat onder meer de merken Omega en Tissot overkoepelt, heeft last van de zogenaamde 'grijze markt'. Er gaan steeds meer horloges via onofficiële distributiekanalen over de toonbank, waardoor Swatch lagere marges haalt.

  Ook was er een stevige terugval in Hongkong, de grootste exportmarkt voor horloges. Daar kelderde de verkoop met 10 procent. 

  Swatch-CEO Nick Hayek ©BLOOMBERG NEWS

 • Uitrol van 5G weegt op winst Ericsson

  De Zweedse netwerkspecialist Ericsson   boekt in het tweede kwartaal een nettowinst van 3,9 miljard Zweedse kroon (370 miljoen euro). Dat is een stuk onder de marktvoorspelling van 4,4 miljard kroon (417 miljoen euro). 

  Het is voor de eerste keer in 6 kwartalen dat Ericsson onder de verwachting blijft.

  CEO Borje Erkholm signaleert dat investeringen in het 5G-netwerk in China op de korte termijn wegen op de winstmarges.

  Ericsson vecht een verbeten concurrentiestrijd uit met het Finse Nokia en het Chinese Huawei om marktaandeel te veroveren in de groeiende 5G-markt, het vijfde generatie mobiel netwerk dat nog snellere internetverbindingen en datadoorvoer mogelijk maakt.  

 • Europese beurzen openen gemengd

  Frankfurt en Londen starten de handelsdag met verlies. Brussel, Amsterdam en Parijs openen in het groen. Dat leren de futures. 

 • TomTom in de lift dankzij locatietechnologie

  Nog bij onze noorderburen heeft navigatiespecialist TomTom  de boeken geopend. Het bedrijf rapporteert een robuuste omzetgroei van 12 procent tot 211 miljoen euro. De groei zit vooral in de divisie van de locatietechnologie. Op de consumentenmarkt dalen de verkopen. 

  De nettowinst klokt af op 742 miljoen, vooral dankzij de verkoop van Telematics, de dochterdivisie die zich bezighoudt met volgsystemen voor voertuigen. 

 • ASML overtreft de verwachting

  De Nederlandse producent van chipmachines ASML  rapporteert sterker dan verwachte kwartaalcijfers. Het op 2 na grootste bedrijf op de beurs van Amsterdam (na Shell en Unilever) meldt een nettowinst van 476 miljoen euro op een omzet van 2,6 miljard. De winstmarge bedraagt 43 procent en valt daarmee een stuk hoger uit dan de marktvoorspelling. 

  ©Bloomberg

  Hier leest u ons volledig artikel. 

 • Griekenland haalt vlotjes 2,5 miljard euro op aan bodemrente

  De nieuwe Griekse regering van premier Kyriakos Mitsotakis laat er geen gras over groeien. Amper tien dagen na de verkiezingen is ze erin geslaagd om 2,5 miljard euro op te halen op de kapitaalmarkten. Griekenland plaatste een obligatie met een looptijd van 7 jaar en moest daarop een rente bieden van 1,9 procent. Dat is naar Griekse maatstaven een absolute bodemrente. De plaatsing was een klinkend succes: de vraag naar het Griekse schatkistpapier was liefst 6 keer groter dan het aanbod. 

 • Flikt Netflix het weer?

  Alle ogen zijn gericht op streamingdienst Netflix dat vandaag met resultaten komt. 

  Onze vooruitblik leest u hier. 

 • Spanningen kleuren Azië rood

  De Aziatische beurzen noteren met verlies bij relatief lage handelsvolumes. In Zuid-Korea zijn de verliezen het scherpst. De Kospi-index verliest 1 procent.

  De Amerikaanse president Trump liet gisteravond verstaan dat een handelsakkoord met China nog niet voor morgen is. Hij herhaalde ook het dreigement om hogere importtarieven te zetten op 325 miljard dollar aan Chinese goederen die nu nog niet extra worden belast. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud