1. Markten Live
 2. Live blog
live

Banken duwen de Bel20 weer in het rood

De Europese beurzen doken in de late handel voor de derde dag op rij in het rood, terwijl een koopgolf in obligaties de rentes steeds dieper onder nul stuurt. Eens te meer wogen vooral de banken op de Bel20.
 • Nieuwe CEO voor Zenitel

  Het beursgenoteerde communicatie- en beveiligingsbedrijf Zenitel krijgt een nieuwe topman. De Noor Kenneth Dastol wordt als CEO opgevolgd door de Vlaming Koen Claerbout. Die is al ruim een jaar bestuurder bij Zenitel. Claerbout was tot voor kort topman bij audiobedrijf Audioprof en heeft een jarenlange ervaring in de technologiesector.

  Zenitel maakt de wissel bekend samen met de publicatie van de halfjaarcijfers. Die stegen in vergelijking met 2018: de omzet groeide van 31,1 naar 38,1 miljoen euro en netto nam de winst toe van 1,3 naar 1,5 miljoen euro.  

 • Bel20 onder druk van banken weer in het rood

  De slotbel: de Bel20  vlagde onder druk van de banken voor de derde dag op rij lager af met een verlies van 0,6 procent tot 3.505 punten. Het overzicht van de beursdag kunt u hier herlezen. 

  We ronden hier af, met de boodschap dat we er morgen terugzijn met een verse liveblog. We trappen af met het halfjaarrapport van Ageas en ronden af met Bpost dat de boeken opent. Kortom: een boeiend dagje. Tot dan!

 • Europese beurzen kleuren weer rood

  Na een bemoedigende start, kiezen de Europese beurzen toch weer voor rood. De Bel20  gaat onder druk van de grootbanken KBC  en ING  0,5 procent lager, de Euro Stoxx50  laat 0,4 procent liggen. Eens te meer is het de steeds dieper onder nul duikende lage rente die beleggers banken doet verkopen. Die lage rente maakt het kernmetier van grootbanken, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren, steeds minder rendabel. 

 • Materialise onderuit na zwakke kwartaalcijfers

  De Belgische 3D-specialist Materialise , die alleen op Nasdaq noteert, blijft verlieslatend. Het kwartaalverlies daalde op jaarbasis weliswaar van 0,37 naar 0,29 miljoen euro netto. De omzet groeide 7,4 procent tot 48,4 miljoen. Operationeel draait Materialise wel met winst, maar de brutowinstmarge zakte van 11,6 naar 10,5 procent. De brutobedrijfswinst (ebitda) kalfde 3,1 procent af tot 5,06 miljoen euro.

  Voor 2019 mikt Materialise nog altijd op een omzet van 196 à 204 miljoen euro, en hehaalt het de prognose om 29 à 33 miljoen euro ebitda te boeken. Maar het bedrijf denkt dat de uitkomst aan de onderste helft van die vork zal uitkomen.

  Het aandeel, dat recent zeer sterk was gestegen, verliest een tiende van zijn waarde.

 • Botox-maker ziet omzet licht krimpen

  De farmagroep Allergan leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van 1,8 miljard dollar, omgerekend 5,37 dollar per aandeel. De maker van onder meer Botox en Restasis zag de omzet licht afnemen van 4,12 naar 4,09 miljard.

  Het verlies is vooral te wijten aan een eenmalige belastingtegenvaller van 1,65 miljard dollar. Ook enkele klinische studies liepen vertraging op, waardoor de kosten stegen. De operationele winst per aandeel belandde met 4,38 dollar 3 cent boven de verwachtingen. Het belangrijkste bericht voor de beleggers is evenwel dat Allergan de prognoses voor het hele jaar verhoogt naar een omzet van 15,425 à 15,625 miljard dollar, tegenover een eerdere vork van 15,125 à 15,425 miljard.

  De koers reageert amper. De farmareus AbbVie is immers akkoord om Allergan over te nemen, via een combinatie van cash en nieuwe aandelen.

 • Dierickx, Leys zet Fagron op 'kopen'

  Het beurshuis Dierickx, Leys verhoogt de rating voor de maker van apothekersingrediënten Fagron naar 'kopen' na de meevallende halfjaarcijfers. Analist Willem De Meulenaer raadt aan te kopen onder 16,80 euro, en te verkopen boven 23,60 euro.

  'Fagron boekte degelijke resultaten over de eerste jaarhelft (omzet +7%), al woog de dure schikking met het ministerie van Justitie in de VS op het nettoresultaat. Dat enkele grootaandeelhouders een aanzienlijk deel van hun belang verkochten, zorgde voor koersdruk. We kunnen niet uitsluiten dat er nog verdere verkopen volgen op middellange termijn, mogelijk met hernieuwe koersdruk tot gevolg. Maar aan de huidige koersen lijkt Fagron ons intussen wel al de moeite waard', luidt de conclusie.

 • Wall Street herpakt zich dankzij China's sussende taal

  De Amerikaanse beurzen openen met vrij stevige winsten nu de Chinese overheid heeft laten verstaan dat het de yuan niet veel verder wil laten verzwakken tegenover de dollar. De S&P500-index gaat 0,8 procent hoger na de openingsbel, de Dow Jones  wint 0,6 procent.

 • Check die Tsjechen

  De Tsjechische economie is niet immuun voor de scherpe vertraging van de grote Duitse buur, leren de jongste data. En dat is ook best belangrijk voor een belangrijk deel van beursgenoteerd Brussel dat tot nog toe van het boomende Bohemen profiteerde

 • Meer duiding bij Ter Beke ...

  ... leest u hier, met dank aan collega Jens Cardinaels. 

 • Eddie geeft Euronav stevige rugwind

  Euronav  gaat na een aarzelende start 3,7 procent hoger naar 7,28 euro. Het derde kwartaal belooft degelijk te worden voor de olietankerrederij, met dank aan de stevige meerwaarde van 14,4 miljoen dollar op de verkoop van de oude supertanker Eddie

  KBC Securities stipt aan dat de Eddie al de negende tanker is die Euronav 'buitengaats' parkeert en zo uit de vaart laat nemen. 'Deze deal toont de kwaliteit van de vloot van Euronav', besluit analist Cédric Duinslaeger. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 10,50 euro. 

 • Mastercard betaalt 3,2 miljard dollar voor grootste overname ooit

  Het Amerikaanse kredietkaartenbedrijf Mastercard haalt de Deense betaalspecialist Nets binnen voor 3,2 miljard dollar (2,85 miljard euro). Met Nets vergroot Mastercard zijn voetafdruk in de markt voor snelle betalingen.

  Het is de grootste overname ooit voor de Amerikanen, die dit jaar al 1,1 miljard dollar spendeerden aan overnames en strategische investeringen in nieuwe markten en nieuwe vormen van elektronisch betalen.

 • Schuchtere winst voor Europese beurzen

  Even een stand van zaken. De Europese beurzen boeken voorzichtig herstel, met dank aan de Chinese pauzeknop in het handelsconflict (zien of de eerstvolgende tweet van @realdonaldtrump overleeft, dat wel). De Bel20  noteert 0,3 procent hoger, de EuroStoxx50   - de korf steraandelen uit de eurozone - gaat 0,4 procent hoger. 

 • Nomura is grootste fan van Argenx

  Het beurshuis Nomura is vol lof over efgartigimod, het stergeneesmiddel van het Vlaamse biotechbedrijf Argenx  . Analisten Christophe Maral en Jackson Harvey stellen dat het middel om zeldzame immuunziektes te bestrijden heel beloftevol is en het beste dat tot nu tot ontwikkeld wordt. Ze wijzen onder meer op de geringere bijwerkingen, zoals hoofdpijn.

  Ze benadrukken ook dat Argenx een half jaar voorsprong heeft op UCB  , dat met rozanolixizumab een concurrent ontwikkelt. Argenx komt wellicht al in het tweede semester volgend jaar met testresultaten, UCB pas in 2021.

  Nomura herhaalt zijn koopadvies, en geeft een koersdoel van 181 euro mee, het hoogste van alle beurshuizen.

 • Futures wijzen op herstel voor Wall Street

  De Amerikaanse futures wijzen even voor 13 uur op een fiks herstel voor Wall Street, dat gisteren de slechtste dag van het jaar beleefde. De Dow Jones zou 1 procent hoger openen, de Nasdaq Composite stevent op 1,3 procent winst af. Al zijn er wel nog enkele uren te gaan voor de echte openingsbel. 

 • Zuid-Korea haalt Maleisië in als beursflop van het jaar

  We mogen hopen dat er niet te veel Korea in uw groeimarktfonds zit, want dan dreigt dat fonds stevig krimpend te zijn. Zuid-Korea heeft net Maleisië 'ingehaald' als slechtst presterende belangrijke aandelenmarkt ter wereld, becijfert Bloomberg.

  Dit met een minus 6 procent, als gevolg van de problemen van het conglomeraat Samsung en de technologieoorlog tussen Zuid-Korea en Japan, die bovenop de escalerende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog komt. 

 • Een moeilijk najaar, zegt u?

  Als we - met dank aan collega Kris Van Hamme - dit interview met de Amerikaanse hoogleraar Matthias Matthijs (Johns Hopkins University) lezen, is er weinig reden om dit najaar beterschap te verwachten. Eerder integendeel. Eén citaat:

  Europa moet zich nu zorgen maken over een perfecte storm. Er dreigt een harde brexit eind oktober, er zijn de Italiaanse begrotingsperikelen, er is de regering-Merkel die kan vallen. Europa kan het zich dan niet permitteren dat zijn twee grootste exportmarkten - de VS en het VK - tariefmuren opwerpen. Het speelt met vuur.
  Matthias Matthijs
  Johns Hopkins University

 • KBC: 'Droge zomer speelt ForFarmers parten'

  Niet alleen Ter Beke heeft last van de varkenspest in Oost-Europa (zie Brusselse beursspiegel), ook ForFarmers . De Nederlandse veevoederreus brokkelt 3 procent af naar 6,62 euro, het laagste peil sinds het najaar van 2016. KBC Securities verlaagt het advies naar 'houden', in de aanloop naar de halfjaarcijfers op 15 augustus. 

  ©ForFarmers

  Analist Guy Sips vreest voor de impact van de varkenspest in Oost-Europa, ook als is de groep in Polen vooral actief in gevogelte. Toch is de varkenspest een extra risicofactor, boven op de tweede opeenvolgende droge en hete zomer in Europa. Die dreigt opnieuw de logistieke kosten de hoogte in te jagen door de lage waterstanden op veel rivieren en hij dreigt ook de grondstoffenprijzen extra volatiel te maken.

  Om de zaken extra moeilijk te maken, speelt het ook het tuimelend Brits pond ForFarmers parten. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt, volgens het jaarverslag van 2018 waren de Britten goed voor ruim een kwart van de verkopen en goed een tiende van de bedrijfswinst. 

  Het aandeel ForFarmers staat al heel 2019 onder druk en noteert 18 procent lager sinds Nieuwjaar. De groep waarschuwde eerder al dat de omzet in het eerste halfjaar met 30 tot 35 procent zal teruglopen, wat de bedrijfswinst ruim halveert. Logischerwijs is de kans groot dat ook over heel het boekjaar 2019 de bedrijfs- en nettowinst lager zullen uitvallen. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Het is een stevige boterham (met palmoliechoco) geworden. 

 • UBS haalt AB InBev van de kooplijst

  AB InBev  koerst 0,8 procent lager naar 86,94 euro. De brouwer heeft er in 2019 al een sterke rally van meer dan 50 procent op zitten. De zorgen over de schuldenberg die het aandeel in 2018 nog midscheeps troffen, kon het management dit jaar vakkundig in de kiem smoren.

  Eerst met de 'moeder aller schuldherfinancineringen', die de 100 miljard dollar schulden netjes tot ver in de toekomst spreidde, vervolgens met de verkoop van de Australische dochter voor een zeer stevige prijs

  Het beurshuis UBS vindt de rally nu welletjes geweest en verlaagt het advies van 'kopen' naar 'neutraal'. 'Na de koersstijging met meer dan 50 procent dit jaar noteert het aandeel tegen een kleine premie ten opzichte van de sector', merkt analist Nik Oliver op.

  Hij stipt bovendien aan dat na de sterke groei in het tweede kwartaal de vooruitzichten moeilijker worden, onder meer door de lastiger economische omgeving in een belangrijke markt als Mexico. Bovendien zal de concurrentie in China toenemen, wat ook andere analisten al aanstipten.

  Daarbij verwijst de UBS-analist naar de deal die Heineken sloot met de Chinese marktleider CR Beer. 'China Resources Beer heeft 25 procent van de markt in handen, maar zijn portefeuille miste een merk dat in het duurdere segment kon concurreren met Budweiser van AB InBev. Heineken van zijn kant slaagde er ondanks de grote naambekendheid lange tijd niet in meer dan 1 procent marktaandeel te verwerven, deels door een zwak distributienetwerk. De joint venture tussen de twee is dus voordelig voor beide en nadelig voor AB InBev.'

 • Ter Beke: lagere winst in 2019?

  Sipef worstelt met Ulawun, Ter Beke  met de varkenspest. De voedingsgroep worstelde al met de Chinese varkenspest, KBC Securities stipt aan dat door varkenspest in Oost-Europa de prijzen voor varkensvlees nog meer in de lift zitten.

  Analist Guy Sips verlaagt daarom het advies voor Ter Beke van 'bijkopen' naar 'houden', het koersdoel zakt van 155 naar 125 euro.

  Varkensvlees is een van de belangrijkste grondstoffen voor Ter Beke. Bij de voorstelling van de jaarcijfers over 2018 beloofde CEO Francis Kint een brutobedrijfswinst (ebitda) die zou stijgen vergeleken met de 50,2 miljoen euro over boekjaar 2018. Dat wordt nu moeilijk volgens Sips. De analist knipt de winstprognose met 2,5 miljoen bij tot 47,9 miljoen euro. De verwachte nettowinst per aandeel zakt van 6,4 naar 5,4 euro per aandeel.

  Het aandeel Ter Beke zakt 3 procent naar 115 euro, wat gelet op de huidige winstprognose van KBC Securities nog altijd een stevige 21 keer de verwachte nettowinst is.

 • Sipef zakt naar laagste peil sinds 2010

  Na de winstwaarschuwing van gisterenavond - zie post van 8.27 uur - tuimelt Sipef  5 procent naar 39,65 euro, het laagste peil sinds 2010.

 • Beurzen lassen adempauze in

  De openingsbel: zoals verwacht lassen de beurzen even een adempauze in. De Bel20  opent een bescheiden 0,1 procent lager, voor de EuroStoxx50  is er 0,3 procent verlies. 

  ©REUTERS

 • Beleggers likken hun wonden

  Nu China door de referentiekoers van de yuan iets hoger vast te prikken aangeeft even het handelsconflict niet op de spits wil drijven, lijken de Europese beurzen even op adem te zullen komen. Afgaand op de futures openen de Bel20  en de EuroStoxx50  straks zo goed als stabiel. 

 • FSMA vecht robbertje uit met Picanol

  Een opvallende boodschap van de FSMA. Volgens de beurswaakhond heeft de weefgetouwenfabrikant Picanol  sinds 2017 juridisch zeggenschap over Tessenderlo  en had hij bijgevolg sindsdien Tessenderlo integraal moeten opnemen in de jaarrekeningen.

  ©rv

  Tot nog toe nam Picanol de resultaten van Tessenderlo maar op één lijntje van de resultatenrekening mee, namelijk het lijntje 'aandeel in het resultaat van de deelnemingen'. Daar telt Picanol bij de eigen nettowinst het deeltje nettowinst van Tessenderlo dat aan de weefgetouwenfabrikant toekomt. Bij een integrale consolidatie moet een bedrijf de resultaten van een dochter over de hele lijn meetellen, van omzet tot nettowinst. 

  Picanol ontkent dat en stelt dat het pas sinds maart 2019 de zeggenschap heeft naar aanleiding van een aankoop van extra stemrechten. 'De FSMA deelt dit standpunt niet en heeft Picanol gevraagd haar rekeningen te corrigeren'. 

  Volgens Picanol, daarin gesteund door de commissaris, is het praktisch niet haalbaar de consolidatie retroactief door te voeren voor 2017 en 2018. Bijgevolg zegt de FSMA dat hij de markt wil informeren dat aan de basis van de consolidatie van de rekeningen op 1 januari 2019 'een foutieve toepassing' van de boekhoudnormen sinds 2017 ligt. 

  Luc Tack kocht zich met Picanol in de zomer van 2013 in bij Tessenderlo en bouwde sindsdien zijn belang in de chemiegroep gestaag uit, ook al ketste een formeel fusievoorstel door verzet van de minderheidsaandeelhouders af.

  Op dit ogenblik heeft Tack dankzij de invoering van dubbel stemrecht, het laatste wapenfeit van de regering-Michel, met 45,7 procent van de aandelen Tessenderlo 59,1 procent van de stemrechten.

 • Sipef: Ulawun strikes again

  Opnieuw een opdoffer voor Sipef : een nieuwe uitbarsting van Ulawun, een supervulkaan op Papoea Nieuw-Guinea, zal zwaar op de winst inhakken. De asregen heeft zware schade aangericht op de lokale plantages van de palmoliegroep. 950 hectare is zo erg aangetast dat het twee jaar zal duren voor ze weer vruchtentrossen met een normale opbrengst zullen produceren. 

  De impact van Ulawun op de winst voor belastingen is zo'n 14 miljoen dollar. Een serieuze hap voor een plantagegroep die het al moeilijk heeft door de lagere prijzen voor palmolie. Op de aandeelhoudersvergadering in juni waarschuwde CEO François Van Hoydonck al voor een duidelijke lagere winst in 2019. 

  En dat bovenop een moeilijk 2018, toen de courante nettowinst al twee derde kromp naar 22,7 miljoen dollar. Met andere woorden: veel winst zal er met de extra impact van Ulawun dit boekjaar niet overschieten. Dat beaamt Van Hoydonck:

  Dat is een juiste redenering. Het zijn harde tijden.
  François Van Hoydonck
  CEO Sipef

 • Ex-Fed-toplui: 'Amerika heeft onafhankelijke Fed nodig'

  In een opiniestuk in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal roepen de vier voorgangers van Jerome Powell, Janet Yellen, Ben Bernanke, Alan Greenspan en Paul Volcker, president Trump op de onafhankelijkheid van de Federal Reserve te respecteren. De vier merken op dat ze samen 40 jaar aan het hoofd van de centrale bank stonden en (her)benoemd werden door zes presidenten, zowel Democratisch als Republikeins. We citeren:

  We zijn verenigd in onze overtuiging dat de Federal Reserve en zijn voorzitter los van politieke druk op korte termijn, vooral dan de dreiging van ontslag of demotie om politieke redenen, onafhankelijk moeten kunnen handelen in het belang van de economie.

 • Argenx on tour

  Even meegeven dat de meest rondtourende van alle Belgische bedrijven, Argenx , volgende week dinsdag te gast is op de biotechconferentie van Wedbush Securities in New York. De presentatie van CEO Tim Van Hauwermeiren kan om 10.55 uur lokale tijd, 16.55 uur onze tijd, live via webcast gevolgd worden via de site van de Gentse biotechnologiegroep. 

  Argenx incasseerde gisteren in volle verkoopgolf een klap van meer dan 6 procent. Een zeldzame terugval in het boerenjaar 2019 voor het aandeel, dat eind vorige week nog op een zoveelste record aftikte. 

 • Australiërs houden rente op diepterecord

  De Australische centrale bank, sinds jaar en dag een invloedrijke China-barometer, houdt de rente op het diepterecord van 1 procent. Gouverneur Philip Lowe verwijst naar de groeiende onzekerheid door de 'handels- en technologieoorlogen', die flink wat risico's voor de wereldeconomie met zich meebrengen. 

 • ... waardoor de Aziatische markten het verlies beperken

  Op de Chinese beurzen staat er nog 2 procent verlies op de bordjes, maar elders worden de eerdere verliezen fors teruggedrongen. In Tokio noteert de Nikkei nog minder dan 1 procent lager.

 • ... en het etterend handelsconflict voedt ook de Fed-hoop ...

  Nu het handelsconflict voort escaleert in plaats van ontmijnd te worden, rekenen beleggers er steeds meer op dat de Amerikaanse centrale bank na vorige maand de eerste renteknip in tien jaar doorgevoerd te hebben ook volgende maand in de rente knipt. 

 • China stut de yuan...

  Nadat ze gisteren de munt voor het eerst sinds 2008 tot boven de grens van 7 per Amerikaanse dollar liet zakken, stabiliseerde de Chinese centrale bank nu de yuan door de dagelijkse 'referentiekoers' iets steviger vast te prikken. 

 • Wall Street incasseert grootste dagverlies van het jaar

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street. Daar incasseerde de Dow Jones   het grootste dagverlies van 2019 door het escalerende handelsconflict met China. Over escalatie gesproken: Washington labelde gisterenavond Peking voor het eerst in een kwarteeuw als muntmanipulator. Een grotendeels symbolische actie, die wel de frustratie bij de Amerikaanse president Donald Trump over de sterke dollar opnieuw in de verf zet. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud