1. Markten Live
 2. Live blog

Banken en industrie duwen Bel20 in het rood

De Europese beurzen keken tegen stevig verlies aan, banken en industrie op kop. Alsof brexit en een handelsoorlog niet volstaan, krijgen beleggers nu ook een Italiaanse politieke crisis voorgeschoteld.
 • Bel20 sluit beroerde week met verlies

  De slotbel: de Bel20  sloot 1,1 procent lager. Dat is de helft van het verlies op weekbasis voor de Brusselse beursbarometer: 2,2 procent. Het verlies kwam vrijdag vooral op het conto van de banken en van de industrie. 

  We ronden hier af, maar zijn er uiteraard volgende week terug. Tot dan!

 • Decenniumvulkaan duwt Sipef 15 procent lager

  Sipef  komt pas volgende week woensdag met de halfjaarcijfers. Maar na de waarschuwing maandagavond over de impact van de decenniumvulkaan Ulawun maken beleggers zich weinig begoochelingen meer: 2019 zal voor de plantagegroep nauwelijks winstgevend worden. 

  Het resultaat is een beurskoers die intussen 15 procent lager noteert dan maandagavond. Met 35,65 euro, het laagste peil sinds januari 2010, noteert het aandeel Sipef een stevige 35 procent onder de boekwaarde. Die beliep eind 2018 60,9 dollar per aandeel, of omgerekend aan de huidige wisselkoers 54,4 euro. 

 • Trump deelt Dow tik uit

  Na een vrij vlakke start diept Wall Street het verlies uit, een Dow Jones  die 0,8 procent inlevert. Belangrijkste reden is - surprise, surprise - Donald Trump. De Amerikaanse president liet vlak voor hij op golfvakantie vertrok nog weten dat hij nog niet klaar is om een handelsakkoord met China te sluiten. En nog meer: dat hij nog niet zeker is dat het volgend rondje gesprekken, die voor september in Washington gepland zijn, wel zullen doorgaan. 

 • Uber ruim tiende onder intekenprijs

  Uber  . De taxi-app kwam in tegenstelling met rivaal Lyft met resultaten die teleurstelden. Het recordverlies van meer dan 5 miljard dollar over het tweede kwartaal voedt de twijfel of het bedrijf ooit winst zal kunnen voorleggen. Het aandeel tuimelt 6 procent naar 40,22 dollar, meer dan 11 procent onder de intekenprijs van mei (45 dollar). 

 • Het overzicht van de Wall Street-dag ...

  ... leest u hier

 • Waarom Wall Street zo stoïcijns blijft

  Ondanks de escalerende handelsoorlog heeft Wall Street deze week het verlies vrij goed kunnen inperken. De Dow Jones  noteert op dit ogenblik op weekbasis minder dan 1 procent lager, Nasdaq  zelfs minder dan een halve procent. 

  De belangrijkste reden is dat beleggers er van uitgaan dat de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog de hand van de centraal bankiers zal forceren. Vorige maand omschreef Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell de eerste renteknip in tien jaar nog als een 'mid-cycle adjustment' en dus niet de start van een reeks renteverlagingen. 

  'President Trump is de druk op de Fed aan het verhogen om meer rugdekking te geven bij zijn pogingen om China tot toegevingen te dwingen in het handelsconflict', merkt ING-econoom James Knightley op. 'Daarom is het volgens ons nu waarschijnlijk dat de Fed zowel in september als in december de rente zal verlagen.' Hij wijst er op dat misschien niet zozeer Trump maar wel de andere centrale banken in de wereld de hand van Powell aan het forceren zijn. Doordat zij steeds enthousiaster in de rente knippen, zoeken beleggers steeds meer hun heil in de dollar als één van de laatste munten in de wereld die meer dan nul rendeert. Dat dreigt de dollar nog meer te doen stijgen dan nu al het geval is, wat de Fed ten alle prijze wil vermijden. 

  De deze middag gepubliceerde inflatiecijfers vormen alleszins een excuus voor Powell om wat enthousiaster de schaar in de rente te zetten. De inflatie aan de fabriekspoort - eind 2018 nog bijna 3 procent - viel in juli terug tot 2,1 procent. Die productenprijzen zijn in de mate dat bedrijven hun kosten konden doorspelen aan hun klanten vaak een voorbode van de 'algemene' inflatie en wijzen er op dat er voorlopig niet echt veel inflatie in de 'pijplijn' zit. 

 • Wall Street start met klein verlies

  De openingsbel op Wall Street: na een - eens te meer - bewogen week blijft de Dow Jones  voorlopig dicht bij huis, met een bescheiden verlies van 0,1 procent naar 26.340 punten. 

  ©REUTERS

 • ING stopt als primary dealer in Belgisch overheidspapier

  ING Bank heeft meegedeeld dat zij op 1 september haar activiteit van primary dealer in Belgisch overheidspapier stopzet. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Schuld in een persbericht. 'Een interne stategische evaluatie door de bank heeft ertoe geleid de activiteiten in euro overheidsobligaties gedeeltelijk terug te schroeven.' ING vervult die taak vanuit Londen.

  Primary dealers zijn banken die de markt van Belgisch overheidspapier animeren. Ze promoten de plaatsing van schatkistcertificaten en staatsobligaties en organiseren een liquide secundaire markt in dat papier.

  Er zijn 13 primary dealers in Belgisch overheidspapier. Twee van hen zijn Belgische banken: BNP Paribas Fortis en KBC.

 • Amerikaanse producentenprijzen stijgen sneller

  In juli zijn de producentenprijzen iets harder gestegen dan in de twee maanden daarvoor. In juli bedroeg de stijging 0,2 procent op maandbasis, terwijl deze in mei en juni maar 0,1 procent bedroeg. 

  De stijging was ook hoger dan verwacht, want economen rekenden op een toename met 0,1 procent. 

  Op jaarbasis stegen de prijzen vorige maand met 1,7 procent. 

 • Futures wijzen op lagere opening Wall Street

  De Amerikaanse beurzen lijken in de min te gaan openen. De Dow Jones zou 0,4 procent lager openen, de S&P500 zou 0,5 procent inleveren en de Nasdaq zou 0,7 procent verliezen.

 • Een duwtje in de rug voor Euronav

  Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities wijst erop dat Euronav geholpen kan worden door hogere tankertarieven in het vierde kwartaal. Dit komt omdat veel schepen 'gescrubberfit' moeten worden, daarbij moet een soort filter (scrubber) in schepen worden geplaatst die de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert. Dit is noodzakelijk omdat de emissieregels strenger worden. 

  'Schepen zijn gemiddeld 30 dagen uit de roulatie', zegt de analist. Doordat veel schepen tijdelijk niet bruikbaar zijn, kunnen de prijzen van het vrachtvervoer gaan oplopen. Dat zou positief zijn voor Euronav, omdat de lage tankertarieven in het tweede kwartaal zorgde voor rode cijfers

  Euronav lijkt nog steeds last te hebben van de slechte cijfers, want het aandeel gaat 2,4 procent lager.

 • Amerikaanse chipaandelen lager in voorbeurshandel

  Volgens Bloomberg heeft de Amerikaanse president Donald Trump een besluit over licenties voor Amerikaanse bedrijven die de handel met Huawei willen heropstarten uitgesteld. 

  Vorige maand gaf Trump nog aan 'tijdig' met een besluit te komen over de licenties, maar blijkbaar is hij van gedachten veranderd door de recente acties van China. De Volksrepubliek besloot om de aankopen van Amerikaanse agrarische producten stop te zetten. Daarnaast devalueerde ze de yuan tegenover de dollar.

  Het heropflakkerende conflict tussen de VS en China zet nu de Amerikaanse chipaandelen onder druk in de voorbeurshandel. Micron Technologies gaat 1,3 procent lager, Advanced Micro Devices duikt 1,7 procent lager en Skyworks Solutions staat 0,7 procent in het rood.

 • Overzicht van de Brusselse beursdag

  Voor een overzicht van de Brusselse beursdag klikt u best hier.

 • Broadcom neemt tak bedrijfsbeveiliging van Symantec over

  De Amerikaanse chipproducent Broadcom kondigde vandaag aan dat het een overeenkomst heeft met Symantec - een maker van antivirussoftware - om de tak die zich bezighoudt met bedrijfsbeveiliging over te nemen. Broadcom telt 10,7 miljard dollar neer voor de overname. 

  De aandelen van Broadcom en Symantec klimmen met respectievelijk 3,6 en 2 procent in de voorbeurshandel. 

 • Beurshuizen knippen in prognoses voor KBC

  Na het an sich goede kwartaalrapport van KBC  zijn analisten druk bezig met het mes te zetten in het koersdoel en de winstprognose voor 2020. Op de telefonische conferentie met analisten liet CEO Johan Thijs donderdagochtend niet het achterste van zijn tong zien over de vooruitzichten, maar hij was wel duidelijk: de ECB zal de rente niet snel verhogen en de periode dat de Tsjechische centrale bank als ongeveer de enige in de wereld de rente kon verhogen (zie grafiek), lijkt ook voorbij. 

  Met andere woorden: 2020 kondigt zich niet zo bijster goed aan voor de nettorente-inkomsten. Dat is wat een bank verdient op zijn kernmetier, kortlopende spaardeposito's in langlopende kredieten recycleren. Credit Suisse verlaagt zijn koersdoel van 72 naar 66 euro en blijft bij zijn 'neutraal'-advies.

  'Wij erkennen dat KBC een kwaliteitsbank met een zeer hoge rendabiliteit - 16 procent rendement op eigen vermogen - is', schrijft analist Marcell Houben. 'Maar die kwaliteit zit tegen 1,4 keer de verwachte boekwaarde voor 2020 in de koers verrekend', klinkt het. 

  Deutsche Bank-analist Flora Benhakoun vindt KBC wel nog altijd koopwaardig, maar verlaagt wel haar koersdoel van 72 naar 68 euro. 'De beter dan verwachte nettowinst was louter te danken aan een belastingmeevaller, aangezien de winst vóór belastingen zo'n 4 procent onder de verwachting zat', merkt ze op. 'Op commissie-inkomsten na kwamen alle inkomsten in het tweede kwartaal onder de verwachting uit'.

  Benhakoun maakt zich vooral zorgen over 2020. 'We zijn bezorgd over de nettorente-inkomsten in 2020, gelet op de recente verdere daling van de rentes en de verslechterende macro-economische omgeving. We verlagen onze prognose voor de nettorente-inkomsten in 2020 en 2021 met 5 à 6 procent en zitten nu 4 à 5 procent onder de consensus. De winst per aandeel zit maar 2 à 3 procent onder de consensus, omdat we denken dat de voorzieningen voor probleemkredieten relatief laag zullen blijven.'

  KBC koerst 3 procent lager naar 52,60 euro, de laagste koers sinds oktober 2016. Ook ING, waar CEO Ralph Hamers vorige week al de alarmklok luidde over de lage rente, zakt 1,8 procent naar 8,71 euro. Ook dat is dicht tegen het laagste peil in drie jaar. 

  Beleggers spuwen banken al jaren uit, mede omdat ze denken dat de combinatie van strenge regelgeving op de sector en het chronische nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank de rendabiliteit steeds meer aanvreet. De bankensector, die erg zwaar doorweegt in barometers als de Bel20, de CAC40, de AEX of de EuroStoxx50, is een belangrijke reden waarom de Europese beurzen in tegenstelling tot Wall Street - waar technologie veel zwaarder doorweegt - al meer dan vier jaar aan het surplacen zijn.

 • Degroof: 'Montea heeft mooie cijfers, maar het is ingeprijsd'

  Volgens Degroof Petercam zijn de cijfers van Montea goed, maar dat zou al voor een groot deel in de prijs van het aandeel zijn verwerkt:

  De prijs van het aandeel bevat al een significant deel van de toekomstige waardecreatie.
  Amal Aboulkhouatem
  Analist Degroof Petercam

 • Jefferies knipt in koersdoel ING

  De analisten van Jefferies hebben het koersdoel van ING bijgeknipt van 15 naar 13,50 euro. Het beurshuis laat het koopadvies ongeroerd.

  De redenen voor de knip zijn de verslechterde vooruitzichten voor de Europese economie en het beroerde renteklimaat op het continent. De analisten verwachten een zwakkere nettorentemarge voor de bank. Vooral voor 2021 zijn de prognoses over de rentemarge flink neerwaarts bijgesteld.

  De beursanalisten laten het koopadvies staan, omdat ze verwachten dat de vertragingen in de kostenbesparingen eind 2019 voorbij zullen zijn. 

  Het koersdoel van 13,50 euro geeft tegenover de huidige koers van ING een opwaarts potentieel van bijna 55 procent.

 • Bayer suggereert schikking van 8 miljard dollar voor Roundup

  De geplaagde chemiegroep Bayer stelt voor om de ruim 18.000 rechtszaken in de VS over de kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor 6 tot 8 miljard dollar. Advocaten van het bedrijf onderhandelen daarover met de eisers, die minstens 10 miljard dollar vragen.

  Een akkoord kan nog maanden op zich laten wachten, stelt het nieuwsbureau Bloomberg. Het zou alvast een molensteen rond de aandelenkoers van Bayer wegnemen. Sinds de overname van Roundup-producent Monsanto vorig jaar heeft het aandeel ruim een derde van zijn waarde verloren.

  ©AFP

 • Energieagentschap verwacht zwakkere groei olievraag

  Het Internationaal Energieagentschap (IEA) denkt dat de vraag naar olie dit jaar en volgend jaar minder sterk zal groeien. Dat blijkt uit zijn maandrapport.

  Vorige maand dacht het IEA nog dat de vraag naar olie met 1,2 miljoen vaten per dag zou toenemen in 2019. Nu raamt de organisatie de groei nog op 1,1 miljoen vaten per dag. Ook voor 2020 is de vraag naar beneden bijgesteld. 

  De vraag naar olie was in de maanden januari tot en met mei het zwakst sinds het crisisjaar 2008. 

  De zwakkere vraag naar olie is het resultaat van de wereldwijde groeivertraging en de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China.

  De prijs van een vat Brent-olie stijgt vandaag met 1,5 procent naar 58,25 dollar.

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Montea

  De analisten Alexander Makar en Jan Opdecam verhogen het koersdoel van Montea van 72 naar 73 euro. Het houdadvies blijft staan. 

  De verhoging van het koersdoel komt er nadat de vastgoedspeler gisteren met beter dan verwachte resultaten is gekomen (zie post 8.13 uur). 'De winst per aandeel was bijna 11 procent hoger dan door ons verwacht', zeggen Makar en Opdecam.

  'Montea blijft uitstekende resultaten boeken met een hoge kwaliteit. Zo is de bezettingsgraad van 99 procent en is de gewogen gemiddelde huurtermijn 8,2 jaar' zeggen de beurskenners. Verder benadrukken de analisten dat de recente kapitaalverhoging de balans flexibeler heeft gemaakt, wat de winstgroei ten goede komt.

  Volgens de beursanalisten heeft Montea verder genoeg terrein in de portefeuille heeft om nieuwe rusthuizen uit de grond te stampen. 'Dit geeft een sterk groeipotentieel' zeggen de beurskenners. 

  Ondanks goede cijfers daalt het aandeel met 0,1 procent.

 • Britse economie krimpt voor het eerst sinds 2012

  De economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gedaald na een stijging met 0,5 procent in het eerste kwartaal. Economen hadden een nulgroei voorspeld.

  De krimp van de Britse economie is vooral te wijten aan de afbouw van voorraden. Britse ondernemingen hadden in het eerste kwartaal extra voorraden aangelegd uit angst voor een brexit zonder akkoord eind maart. Maar de brexit werd uitgesteld. Een uitgebreider artikel over de Britse groeicijfers vindt u hier.

 • 'Jensen heeft nog genoeg potentieel'

  Guy Sips van KBC Securities zegt dat de omzet en de winst van Jensen-Group wat tegenvielen. Maar de analist blijft redelijk optimistisch over de specialist in industriële wassystemen.

  'In Europa gaat het goed. Daar is de groep het afgelopen jaar mooi aan het groeien', zegt de beurskenner. Hij ziet ook in de toekomst mogelijkheden op het continent en verwacht meer vraag naar wasmachinesystemen door de fusie van de wasgiganten Elis en Berendsen. 

  'Elis is altijd een groep geweest die nieuwe wasserijen bijbouwt. Door de fusie is dat onlangs niet gebeurd, maar je mag verwachten dat ze een inhaalslag gaan maken in de toekomst' zegt Sips.

  Voorts denkt de aandelenanalist dat het fundamentele plaatje er op lange termijn goed uitziet. 'Er zal steeds meer gewassen worden. In de toekomst gaan we meer vliegen, waardoor we meer in hotels verblijven en dat leidt tot meer was. Daarnaast hebben we te maken met vergrijzing. Doordat er steeds meer mensen in verzorgingstehuizen komen, zal er ook een toename zijn in de hoeveelheid was die we produceren. Er is dus nog genoeg potentieel voor Jensen', zegt de beursanalist.

  Het aandeel levert 3,2 procent in.

 • WDP houdt buitengewone aandeelhoudersvergadering

  Op 11 september vindt een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats bij WDP . Aandeelhouders moeten stemmen over de omzetting van de rechtsvorm van de vastgoedspeler, want WDP wil 'een naamloze vennootschap met een monistische raad van bestuur' worden. 

  Daarnaast wil het bedrijf de machtiging toegestaan kapitaal en de machtiging tot inkoop van eigen aandelen vernieuwen. Verder komt de voorgestelde splitsing van het aandeel op tafel.

 • Italiaanse beurs onderuit

  De beurs in Milaan opent bijna 2 procent lager nadat de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini het vertrouwen in de regering heeft opgezegd en aanstuurt op nieuwe verkiezingen.

  Ook de Italiaanse langetermijnrente reageert. Die schoot vrijdagochtend 21 basispunten hoger tot meer dan 1,75 procent, het hoogste peil in meer dan een maand. Lenen dreigt dus een pak duurder te worden voor de Italiaanse regering, die ook nog eens met een recordschuld zit opgezadeld.

 • Bel20 opent lager

  De Bel20 opent met een verlies van 0,4 procent. De volgende aandelen staan vandaag in de schijnwerpers:

  Jensen-Group gaat 2,9 procent lager ondanks het feit dat de operationele winst gestuwd werd door een schadevergoeding die het bedrijf kreeg voor orkaanschade. (zie post 8.10 uur)

  Montea klimt 1,1 procent nadat het sterke halfjaarcijfers kon voorleggen. (zie post 8.13 uur)

  ©BELGA

 • Fagron start met cannabisolie in België

  Apothekers mogen voortaan op voorschrift van een dokter cannabidiol (CBD), een heilzaam cannabisingrediënt, verkopen als medicijn.

  Dat blijkt uit een omzendbrief die het federale geneesmiddelenagentschap FAGG eerder deze week heeft rondgestuurd. Voor het beursgenoteerde farmabedrijf Fagron opent daardoor een nieuwe markt. 

  Fagron is kind aan huis bij apothekers als leverancier van farmaceutische grondstoffen en hulpmiddelen voor magistrale bereidingen. Ook de cannabismarkt is niet nieuw voor Fagron. Onder andere in Nederland verkoopt het al CBD-olie, wat daar bestempeld wordt als een voedingssupplement en vrij verkrijgbaar is.

  Nog in Nederland is het de exclusieve verdeler van medicinale cannabis. En vorig jaar sloot het bedrijf nog een deal met het Canadese Cannimed Therapeutics om diens cannabis in 17 Europese landen te verdelen.

  Hier leest u het volledige artikel.

  ©REUTERS

 • 'Donald Trump moet blijven tweeten!'

  De markante CEO van het Amerikaanse handelshuis Virtu Financial , Doug Cifu, zegt dat zijn bedrijf geprofiteerd heeft van de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. 

  Virtu is een flitshandelaar die verdient aan marktvolatiliteit, omdat dan het verschil tussen de bied- en laatprijzen groter wordt. Flitshandelaars verdienen daar hun brood mee, waardoor onrust op de markten hen dus goed uitkomt.

  Ik weet niet meer precies op welke dag, maar het was op de dag dat de president begon te tweeten dat er een flinke stijging was in de volatiliteit. En ook in de dagen daarna bleef het onrustig. Volgens mij hebben we toen zo'n 9 miljard Amerikaanse aandelen verhandeld, we hebben er goed van geprofiteerd.
  Doug Cifu
  CEO van Virtu Financial

  De CEO refereert hier naar de tweet die Donald Trump op 1 augustus verstuurde. Daarin zei hij dat de VS extra tarieven zou opleggen aan China. Als gevolg van de tweet zakten de beurzen wereldwijd in elkaar:

  Gisteren kwam Virtu met resultaten over het tweede kwartaal. Het bedrijf tekende een verlies op van 56 miljoen dollar. Volgens de flitshandelaar is dat te wijten aan de overname van de broker Investment Technology Group (ITG). Daarnaast had Virtu last van een gebrek aan volatiliteit in de maanden mei tot en met juni. 

 • Sterk halfjaar stuwt Montea

  De specialist in logistiek vastgoed Montea krikt zijn dividendvooruitzicht op na de groeicijfers van het eerste halfjaar.

  Montea kon de richtinggevende EPRA-winst, zeg maar de winst uit de kernactiviteit van bouwen en verhuren, in het eerste halfjaar opkrikken tot 24,2 miljoen euro, of 51 procent meer dan een jaar eerder.

  Ook de bezettingsgraad van de vastgoedportefeuille en de schuldpositie evolueerden in gunstige zin. Dat schept ruimte om zowel de winst- als de dividendverwachtingen te verhogen.

  Voor het volledige artikel klikt u hier.

 • Jensen-Group vangt vergoeding voor orkaanschade

  De orkaan Michael die vorig jaar een vernietigend spoor trok door het Midden-Amerikaanse Panama, blijft de halfjaarcijfers van Jensen-Group beïnvloeden. 

  De producent van industriële was- en droogsystemen zag de operationele winst met 5,9 procent stijgen tot 16,8 miljoen euro, omdat de verzekeringen een deel van de schade aan de Jensen-fabriek in Panama hebben vergoed.

  In oktober vorig jaar raasde orkaan Michael over de Panamese fabriek, waardoor de productie een tijdje stilviel. Een deel van de aangerichte schade is nu vergoed. De Deens-Belgische groep kon rekenen op een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro, maar de discussies met de verzekeraar zijn nog steeds aan de gang, meldt het bedrijf. Intussen zijn de herstellingen aan de vestiging in volle gang en die hebben Jensen-Group voorlopig al 1,4 miljoen euro gekost.

 • Uber lijdt 5 miljard verlies in tweede kwartaal

  Beleggers hadden duidelijk op veel beter gerekend. In de aanloop naar de publicatie van het tweede kwartaalrapport sinds Uber begin mei naar de beurs trok was het aandeel gisteren bijna 9 procent de hoogte ingegaan. 

  Maar de cijfers bleken beduidend slechter uit te vallen dan gehoopt. Tussen april en eind juni leed Uber een nettoverlies van 5,2 miljard dollar. Het grootste kwartaalverlies ooit voor de groep en ook minder dan analisten hadden verwacht. In dat cijfer zitten ook wel de eenmalige kosten verwerkt die gelinkt zijn aan de beursgang eerder dit jaar. 

  De omzet dikte wel met meer dan 14 procent aan tot 3,2 miljard dollar. Maar ook daarmee deed Uber het minder goed dan voorspeld. 

  Tegelijk stegen de kosten met 147 procent naar 8,65 miljard dollar. Dat geld is onder meer bedoeld voor onderzoek en ontwikkeling, maar het gros van de kosten gaat nog steeds naar promoties en aanmoedigingspremies om zoveel en zo snel mogelijk marktaandeel te winnen.

 • Kepler geeft adviesverhoging voor Carlsberg

  Analist Richard Withagen geeft de Deense brouwer Carlsberg een duwtje in de rug door het advies te verhogen van 'verkopen' naar 'houden'. 

  Ook schroeft Withagen het koersdoel op naar 1.000 kronen. Dat geeft ten opzichte van de laatste slotkoers een opwaarts potentieel van 2,5 procent. 

  Inmiddels heeft Carlsberg acht koopadviezen, twaalf houdadviezen en elf verkoopadviezen. 

 • Aziatische beurzen gemengd door nieuwe handelszorgen

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen kunnen het optimisme van Wall Street niet helemaal vasthouden door nieuwe handelszorgen.

  Beleggers duwden de Amerikaanse beursgraadmeters gisteren hoger dankzij goed nieuws uit China. De Chinese centrale bank publiceerde een hoger dan verwachte referentiekoers voor de yuan. Ze signaleerde daarmee dat ze geen escalatie van de handelsoorlog nastreeft, want de wisselkoers op de markt mag maximaal 2 procent afwijken van de referentiekoers. Voorts bleek dat de Chinese export in juli onverwacht was gestegen. 

  Vooral techfondsen profiteerden van de situatie. Apple  won ruim 2 procent en Facebook ging zo'n 3 procent vooruit.

  De Aziatische beurzen gaan maar deels mee in het Amerikaanse optimisme. De Japanse Nikkei gaat 0,6 procent hoger, de Koreaanse Kospi wint 1 procent, de Hongkongse Hang Seng speelt quitte en de Chinese CSI 300 gaat 0,6 procent lager. Het afgevlakte optimisme komt na een bericht van Bloomberg dat het Witte Huis een beslissing zou hebben uitgesteld over licenties voor Amerikaanse bedrijven die de handel met Huawei opnieuw willen opstarten. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud