1. Markten Live
 2. Live blog

Banken stuwen Bel20

De Europese beurzen boekten behoorlijke winsten. Ook al was de Amerikaanse renteknip niet echt overtuigend, met onder meer Australië zitten nog méér renteverlagingen in de pijplijn. Airbnb bevestigde de geruchten dat het naar de beurs wil.
 • Greenyard breidt samenwerking met Duitse REWE-groep uit

  Het fruit- en groenteconcern Greenyard gaat zijn samenwerking met de Duitse REWE-groep, waartoe de REWE-supermarkten en de Penny-discountwinkels behoren, uitbreiden en omzetten in een langetermijnpartnerschap. Daartoe hebben beide partners een 'letter of intent' gesloten. Om de winkels met fruit en groenten te kunnen beleveren zal een aparte operationele eenheid worden opgezet. De samenwerking moet de aanvoerketen ook korter maken.

  Greenyard heeft eerder zijn 'partnerschapmodel' al uitgerold in Nederland, België en het VK en doet dat nu ook in Duitsland.

 • Blik op morgen

  Wij sluiten de blog voor vandaag af en wensen u een fijne avond! Dit staat morgen op de agenda:

  VRIJDAG 20 SEPTEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Consumentenvertrouwen september, 15.00 uur

  Eurozone:

  Consumentenvertrouwen september, 16.00 uur

  Japan:

  Inflatie augustus, 01.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Connect Group: heropend overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 23 september.

  Greenyard: gewone en buitengewone algemene vergadering, 14.00 uur

 • Het overzicht van de Amerikaanse beursdag

  Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag: hier klikken!

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 is gesloten met een plus van 0,7 procent op 3.704 punten. De toppers waren KBC , ING en Ontex . De floppers waren Colruyt , AB InBev en Argenx .

 • Repomarkt vroeg weer meer dan de Fed gaf

  Naar aanleiding van het aanhoudende tekort aan liquiditeiten op de repomarkt heeft de Amerikaanse centrale bank opnieuw 75 miljard dollar in het systeem gepompt. Maar de markt vroeg wederom meer. 

  Gisteren vroeg de markt nog zo'n 80 miljard, vandaag wilden marktparticipanten voor bijna 84 miljard dollar van de New York Fed lenen:

  Repomarkt wilde wederom meer liquiditeiten dan de Fed aanbood.

 • Amazon.com gaat forse klimaatinspanningen leveren

  De Amerikaanse e-commerce-gigant Amazon.com lanceert 'The Climate Pledge', een engagement om tien jaar vroeger dan voorzien de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat betekent dat de groep al tegen 2040 een nuluitstoot van CO2 nastreeft.

  Een ander belangrijk streefdoel is dat Amazon.com tegen 2030 volledig met hernieuwbare energie wil werken. Het bedrijf bestelt ook 100.000 elektrische bestelwagens en gaat 100 miljoen dollar investeren in herbebossingsprojecten over de hele wereld.

 • Ook Target gaat eigen aandelen inkopen

  Naast Microsoft heeft ook Target aangekondigd dat het eigen aandelen gaat inkopen. De winkelketen zal 5 miljard dollar van zichzelf opkopen. De inkoopoperatie zal starten nadat het bedrijf zijn huidige opkoopronde van 5 miljard dollar heeft gedaan.

  Verder zal het bedrijf een kwartaaldividend van 66 dollarcent per aandeel uitkeren.

 • Airbnb wil in 2020 naar de beurs

  Dit IPO-nieuws loopt net binnen. Het onlineverhuurplatform voor logeeradressen Airbnb is van plan om volgend jaar naar de beurs te trekken. Dat kondigt het bedrijf uit San Francisco aan in een persbericht.

  Er gingen al langer geruchten dat Airbnb naar de beurs wilde. Topman Brian Chesky beloofde eerder dat een beursgang voor het tien jaar oude bedrijf voor 2020 zou plaatsvinden.

  Het financiële onderzoeksbureau Pitchbook waardeerde Airbnb onlangs op 31 miljard dollar (28 miljard euro). 

 • Amerikaanse huizenverkopen schieten omhoog

  De huizenverkopen in de VS stegen in augustus met 1,3 procent op maandbasis. Hiermee kwam het aantal verkochte huizen op het hoogste niveau in 17 maanden. Economen rekenden op een krimp van 0,7 procent, waardoor het cijfer veel beter dan verwacht was. Het was de tweede maand op rij dat het aantal verkopen klimt.

  De lagere Amerikaanse hypotheekrente zou de aandrijver zijn van de hogere huizenverkopen. De 30-jaars hypotheekrente steeg in november naar zijn hoogste punt in zeven jaar: 4,9 procent. Inmiddels is de rente gezakt tot 3,5 procent. Hierdoor is het voor Amerikanen steeds aantrekkelijker om een huis te kopen in plaats van te huren.

 • Microsoft vliegt hoger

  Microsoft wint 2,2 procent nadat het gisteren nabeurs aankondigde voor 40 miljard dollar eigen aandelen in te kopen. Daarnaast meldde de softwaregigant opkoopprogramma dat het ook zijn kwartaaldividend met 5 cent verhoogt tot 51 dollarcent per aandeel.

  Het bedrijf heeft onder CEO Satya Nadella stelselmatig eigen aandelen ingekocht. In het boekjaar dat op 30 juni eindigde at Microsoft zichzelf voor 19,5 miljard dollar op. Het boekjaar daarvoor kocht het voor 10,7 miljard dollar eigen aandelen. 

  Sinds Nadella aan het roer van de techreus staat is het aandeel maal vier gegaan. Met een marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar is Microsoft het grootste bedrijf op de Amerikaanse beurs.

 • Amerikaanse beurzen openen in de plus

  Wall Street begint de dag in het groen. De Dow Jones en de S&P500 winnen 0,2 procent en de Nasdaq klimt 0,3 procent.

 • Oeso knipt wereldgroei

  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) haalt wederom de schaar uit de keukenla. De prognose voor de wereldgroei gaat van 3,2 procent naar 2,9 procent. 

  De boosdoener is - hoe kan het ook anders - het handelsconflict tussen de VS en China. De handelsoorlog zet volgens de Oeso een steeds grotere druk op het vertrouwen en de investeringen.

  De vooruitzichten zijn in toenemende mate fragiel en onzeker.
  Oeso

 • Futures: Wall Street opent in het groen

  Volgens de futures zien we straks stijgende Amerikaanse beurzen. De Dow Jones , de S&P500 en de Nasdaq zouden eensgezind 0,2 procent klimmen.

 • Industrie in noordoosten VS op lagere toeren

  De groei van de industriële activiteit in het noordoosten van de VS is vertraagd in september, maar minder dan verwacht. Dat blijkt uit de Philly Fed-index die gedaald is van 16,8 in augustus tot 12 punten. Economen hadden volgens Reuters 11 punten verwacht. Een cijfer boven nul wijst op groei.

  Het lagere cijfer toont wel aan dat de maakindustrie te lijden heeft onder de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

 • ING: 'Bank of England klinkt steeds voorzichtiger'

  ING komt terug op de rentebeslissing van de Bank of England. 'In het begeleidende commentaar zien we steeds meer voorzichtigheid terugkomen', zegt econoom James Smith. Zo zegt de Bank of England dat de arbeidsmarkt niet meer lijkt te versterken. Dat is een belangrijke zinsnede omdat de loongroei de voorbije jaren heeft gemaakt dat de Bank of England naar hogere rentes neigde.

 • New York Fed grijpt vandaag weer in op de repomarkt

  Het tekort aan liquiditeiten op de repomarkt - een markt waar grote bedrijven en banken voor zeer korte termijn geld lenen - is nog steeds niet opgelost. Vandaag moet de Amerikaanse centrale bank (Fed) alweer interveniëren. 

  De New York Fed heeft aangekondigd dat ze straks opnieuw tot 75 miljard dollar in het financiële systeem gaat pompen. De monetaire autoriteit probeert zo de reporente in de buurt van de beleidsrente (1,75 à 2 procent) te houden. 

  De afgelopen dagen waren er verschillende pieken te zien in de reporentes. Te hoge reporentes kunnen leiden tot hogere rentes op andere leningen en dat kan de economische groei afremmen.

 • Bank of England houdt rente stabiel

  De Bank of England heeft de rente stabiel gehouden op 0,75 procent. De stemming onder de negen leden van het monetair comité was unaniem.

  De voorbije maanden signaleerde gouverneur Mark Carney dat een renteverhoging meer waarschijnlijk was dan een verlaging. De dreigende brexit leidt echter tot grote onzekerheid. Premier Boris Johnson belooft een brexit tegen 31 oktober, al is het zonder handelsdeal met Europa.  

  In het geval van een no-dealbrexit kan de rente elke richting uitgaan, zegt de Bank of England. Er komt geen automatische reactie in de ene of andere richting. Veel bestuurders hebben wel gezegd dat een verlaging van de rente om de economische vraag te stimuleren waarschijnlijker is dan een verhoging om de hogere inflatie (door een wegzakkend pond) onder controle te houden. 

 • Goldman Sachs zet Colruyt een hak

  Het aandeel Colruyt staat de laatste dagen onder druk. Gisteren opende het 3 procent lager, maar in de loop van de handelsdag trad er herstel op waardoor het vlak sloot op 47,99 euro. Een onmiddellijke reden voor de koersval leek er niet te zijn.

  Vandaag verliest Colruyt opnieuw meer dan 2 procent, even zelfs 2,6 procent. Een rapport van Goldman Sachs blijkt de boosdoener te zijn. Het Amerikaanse beurshuis heeft zijn koersdoel voor Colruyt verlaagd van 49 naar 43 euro. Het advies blijft ‘verkopen’.

  Tussen haakjes: de meeste analisten die Colruyt volgen, hebben een verkoopadvies voor de retailer uit Halle. Volgens Bloomberg heeft Colruyt momenteel 16 verkoopadviezen en 3 keer ‘houden’ achter zijn naam.

  Een rapport zoals dat van Goldman Sachs wordt gevolgd door heel wat Britse fondsen en kan dus wat druk zetten op de koers, is in een marktenzaal te horen. Goldman Sachs geldt ook als een aanreiker van ideeën voor de hedgefonds-community.

  Het handelsvolume in Colruyt bedraagt momenteel iets meer dan 100.000 stukken, wat niet enorm is. Gemiddeld wisselen dagelijks zo’n 254.000 aandelen Colruyt van eigenaar.

  ©Photo News

 • Brit houdt vinger op de knip

  Het Brexit-tumult blijkt dan toch de kooplust van de Britten te temperen. In Groot-Brittannië zijn de winkelverkopen in augustus op maandbasis met 0,2 procent gedaald. Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau. In juli gingen de Britse winkelverkopen nog met een herziene 0,4 procent toe. 

  Het cijfer is een negatieve verrassing. Eonomen hadden een onveranderd verkoopvolume voorspeld. De grootste daling was te zien in de online retail, maar ook de supermarkten zagen hun verkopen teruglopen.


   

 • Rocket Internet zwemt in cashbad van 3,3 miljard

  De start-upinvesteerder Rocket Internet, die onder meer belangen aanhoudt in Hello Fresh , Zalando  en Delivery Hero , heeft in het eerste halfjaar een fors hogere winst geboekt. Onder de streep steeg het resultaat in de eerste zes maanden van 2019 naar 548 miljoen euro, tegenover 297 miljoen euro vorig jaar.

  Het bedrijf profiteerde van opwaarderingen van bedrijven waarin het belangen had. Het bracht het modeplatform Global Fashion Group  naar de beurs. Ook de Afrikaanse webwinkel Jumia  en de online interieurwinkel Home24  kregen listings op de beurzen van respectievelijk New York en Frankfurt. 

  Door aandelen naar de beurs te brengen, dikte de cashberg van Rocket Internet aan tot 3,3 miljard euro. 'We hebben meer cash dan ideeën', liet CEO Oliver Samwer daarover eerder verstaan. 

  Rocket Internet  is in Frankfurt bij de sterkste stijgers met een koerswinst van 1,64 euro tot 24,80 euro. 

 • KBC Ancora schaduwt KBC

  In het zorg van KBC  gaat ook de monoholding KBC Ancora  1,8 procent hoger tot 41,18 euro. Dat is logisch: de holding heeft als enige actief 77,52 miljoen aandelen KBC, terwijl er 78,3 miljoen stuks KBC Ancora in omloop snel. Dus vertegenwoordigt elk aandeel KBC Ancora niet één, maar 0,99 'onderliggende' aandelen KBC. 

  Tegenover dat ene actief staat ook exact één passief: 4,39 euro schulden per aandeel. Om de intrinsieke waarde van het aandeel te berekenen moet je de KBC-beurskoers - 59,68 euro -  met 0,99 vermenigvuldigen en daar de 4,36 euro schulden van aftrekken. Resultaat: 54,60 euro. De huidige koers impliceert dus een korting van 25 procent, iets minder dan de ongeveer 30 procent eerder dit jaar. 

 • Belabberde prognose US Steel weegt op staalwaarden

  United States Steel gaf woensdagavond in een persbericht vooruitzichten voor het derde kwartaal. De Amerikaanse staalproducent klonk daarin allesbehalve positief over de toestand van de Europese staalmarkt.

  Volgens US Steel zijn de marktomstandigheden in Europa voort verslechterd en resulteert de ontwrichting tussen de verkoopprijzen van staal en de grondstofkosten in significante margedruk. Een bijkomend probleem is dat er nog steeds veel staal in Europa wordt ingevoerd.

  De waarschuwing weegt vandaag op de Europese staalproducenten. ArcelorMittal zakt 4,1 procent en het Finse Outokumpu gaat 1,3 procent lager (het aandeel staat al de hele week onder druk). Op de beurs van Bombay laat Tata Steel, dat in het VK en Nederland staalfabrieken uitbaat, 3,9 procent liggen.

  Een arbeider neemt een staal in een Duitse hoogoven. ©EPA

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Noorwegen VERHOOGT (!) de rente

  U leest het goed. Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, verhoogt de beleidsrente met 25 basispunten naar 1,5 procent. Het is al de derde renteverhoging in 2019.

  Over heel de wereld verlagen centrale banken de rente, van India over Turkije tot Chili. Noorwegen manifesteert zich als het laatste Asterix-dorp dat hardnekkig weigert aan de race naar de Grote Nul mee te doen. 

  Meer over de 'pengepolitik', zoals de Noren hun geldbeleid zo mooi noemen, leest u hier. 

  Het noorderlicht aan de Noorse Lofotenkunst. Een even zeldzaam natuurverschijnsel als 's lands monetaire politiek. ©AFP

 • Zwitserland houdt rente stabiel ...

  ... op de duizelingwekkende hoogte van minus 0,75 procent.

 • De race naar de nul van centraal bankiers

  Een overzicht van een zomer lang renteknips door centraal bankiers over heel de wereld, met dank aan de economen van JPMorgan:

  • 2 juli: Australië (-25 basispunten, 1%)
  • 18 juli: Zuid-Korea (-25 basispunten, 1,5%)
  • 18 juli: Zuid-Afrika (-25 basispunten, 6,5%)
  • 7 augustus: Nieuw-Zeeland (-50 basispunten, 1%)
  • 7 augustus: Thailand (-25 basispunten, 1,5%)
  • 7 augustus: India (-35 basispunten, 5,4%)
  • 8 augustus: Filipijnen (-25 basispunten, 4,25%)
  • 8 augustus: Peru (-25 basispunten, 2,5%)
  • 15 augustus: Mexico (-25 basispunten, 8%)
  • 22 augustus: Indonesië (-25 basispunten, 5,5%)
  • 3 september: Chili (-50 basispunten, 2%)
  • 12 september: Eurozone (-10 basispunten, -0,5%)
  • 12 september: Turkije (-325 basispunten, 16,5%)
  • 18 september: Verenigde Staten (-25 basispunten, 2%)
  • 18 september: Brazilië (-50 basispunten, 5,5%)
  • 19 september: Hong Kong (-25 basispunten, 2,25%)
 • Degroof Petercam zet Mithra op ‘kopen'

  Naar aanleiding van de halfjaarcijfers krikt Degroof Petercam het advies voor Mithra op van ‘houden’ naar ‘kopen’. Daarnaast stijgt het koersdoel van 28 naar 34 euro.Het beurshuis houdt in haar model rekening met een lagere belastingvoet doordat Mithra zijn bedrijfsstructuur heeft aangepast.

  Degroof Petercam wijst erop dat de waardering vooral staat of valt met het succes van het anticonceptiemiddel Estelle. ‘We wachten op een commercieel partnerschap in de VS. De VS vertegenwoordigen meer dan de helft van de wereldwijde anticonceptiemarkt.’

  Het aandeel dook deze morgen tot 6 procent lager. Dat verlies is inmiddels verminderd tot 1 procent.

 • Microsoft koopt voor 40 miljard dollar eigen aandelen in

  Microsoft  ging nabeurs ruim een procent hoger. Het techconcern koopt voor 40 miljard dollar eigen aandelen in en daarbovenop verhoogt het zijn kwartaaldividend met 5 cent tot 51 cent. Microsoft is dit jaar al 36 procent gestegen met dank aan het succes van clouddiensten. De beurswaarde ligt boven de magische kaap van 1.000 miljard dollar. 

  Ook in 2016 kondigde Microsoft een inkoopplan van 40 miljard dollar aan. Het bedrijf had eind juni een kaspositie van 133,8 miljard dollar.

 • Mithra krijgt stevige tik

  Mithra  koerst na het halfjaarrapport 5 procent lager tot 27,22 euro. Mogelijk had een aantal beleggers gehoopt dat de farmagroep samen met het halfjaarrapport ook een partner zou aankondigen voor de commercialisatie van de anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten. Die aankondiging schuiven analisten alleszins naar voor als 'de volgende katalysator voor de beurskoers'.

 • KBC helpt Bel20 in de plus

  De openingsbel: de Bel20  gaat 0,2 procent hoger naar 3.686 punten. De kleine winst is grotendeels te danken aan KBC , dat na de Londense fanmail van Berenberg 1,2 procent hoger koerst.

 • Montea sluit deal met Renault in Lyon

  De specialist in logistiek vastgoed Montea  zet zijn expansie in Frankrijk voort. Montea zet zijn landbank in om voor de autobouwer Renault in Meyzieu, nabij Lyon, een magazijn te bouwen voor het bewerken, assembleren en verpakken van reserveonderdelen. 

  De deal verhoogt de Franse huurinkomsten van Montea met een tiende. De groep realiseert op het Renault-magazijn een huurrendement van 5,5 procent.

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  De Europese beurzen stevenen na het vrij besluiteloze rentebesluit van de Fed af op een vlakke start. Afgaand op de belangrijkste indexfutures, zullen de Bel20  en de EuroStoxx50  vlak tot licht lager openen. 

  ©REUTERS

 • Recordboete in voorkenniszaak Transics

  Het is een schrale troost voor de kleine aandeelhouder, maar Transics-oprichter Walter Mastelinck krijgt van de beurswaakhond FSMA een recordboete. Mastelinck haalde eerst Transics goedkoop van de beurs en verkocht het dan met een stevige meerwaarde door aan Wabco.

 • Mithra boekt omzetgroei van 55 procent, maar ook nettoverlies van 90 miljoen euro

  Mithra  zag zijn omzet in het eerste halfjaar met 55 procent aandikken tot 19,6 miljoen euro. De inkomsten uit de voortgezette activiteiten stegen met 191 procent tot 6,7 miljoen euro. Ter herinnering: in juli 2018 verkocht Mithra zijn portefeuille generische middelen in België en Luxemburg aan Ceres Pharma.

  Het hogere omzetcijfer is te danken aan licentieovereenkomsten die Mithra sloot met partners als Gedeon Richter (voor 15 miljoen euro).

  De brutobedrijfswinst (ebitda) ging 2,5 miljoen euro in het rood, tegenover 11,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 'Het beste ebitda-halfjaarresultaat sinds de beursgang', zegt CEO François Fornieri.

  Helemaal onderaan de jaarrekening is er echter een nettoverlies van 89,7 miljoen euro. Volgens Mithra heeft dat te maken met de verhoogde kans op een commercialisering van de anticonceptiepil Estelle. Daardoor stijgt de kans op betalingen die Mithra moet doen aan de voormalige eigenaars, de zogenaamde earn-outs. 'Die boekhoudkundige aanpassing heeft geen enkel effect op de kaspositie', beklemtoont Mithra. 

  De cashpositie stond eind juni op 77,5 miljoen euro.  

  Celebrating our 20th anniversary this year, 2019 has gotten off to a very good start.
  François Fornieri
  CEO Mithra

 • Berenberg zet KBC op 'kopen'

  Berenberg zet KBC  op 'kopen', het koersdoel gaat van 68 naar 72 euro. Volgens de bankanalisten van het Londense beurshuis is de huidige consensus over het dividend - gemiddeld rekenen analisten op een brutodividend van 3,86 euro per aandeel over het boekjaar 2019 - te conservatief.

  'De dividendpolitiek van KBC bevat een belofte om surpluskapitaal uit te keren, een belofte waar de consensus nog geen rekening mee houdt. Volgens ons kan KBC een dividend van bruto 4,50 euro uitkeren en nog altijd zijn eigen kapitaalnormen halen. Dat is 20 procent meer dan de consensus en een rendement van 8 procent', luidt het. 

  Analisten Andrew Lowe en Eleni Papoula wijzen op een aantal factoren om hun koopadvies te onderbouwen:

  • Duurzame inkomstengroei: het Belgisch bankverzekeringsmodel is rendabeler dan het Franse, met dank aan de geringe concurrentie en dus 'rationele' prijszetting
  • KBC is minder kwetsbaar dan ING voor de negatieve rente
  • KBC knipt in de kosten - getuige de onlangs aangekondigde reorganisatie - en investeert in technologie
 • ... maar de Noren houden het been stijf

  Toch is er in de wereld van de centrale banken nog één Asterixdorp: de Norges Bank vergadert vandaag over de pengepolitik en zal zeker niét de rente verlagen. Mogelijk komt er zelfs voor de derde keer dit jaar een renteverhoging.

 • ... en Australië volgt binnenkort ...

  Over heel de wereld verlagen centrale banken de rente. Volgende maand zal zo goed als zeker de Reserve Bank of Australia de basisrente verlagen naar een dieptepunt van 0,75 procent. Na een publicatie van een verrassende stijging van de werkloosheid twijfelt zo goed als niemand daar nog aan. De Australische dollar nam alvast een voorschot en gleed tegenover zijn Amerikaanse naamgenoot tot dicht tegen een diepterecord af. 

 • Fed knipt in de rente ...

  Goedemorgen! De Federal Reserve knipte gisterenavond voor de tweede keer in twee maanden in de rente, maar echt overtuigend was het niet. De communicatie van een verdeelde Amerikaanse centrale bank was zelfs warrig, aangezien de renteverlaging er in combinatie met een optimistischer inschatting van de economie kwam. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud