1. Markten Live
 2. Live blog

Banken zetten Bel20 op groen

De Europese beurzen wisten hun eerder verlies uit. Beleggers durfden vooral de zwaar afgestrafte bankaandelen weer oppikken, wat de Bel20 een welgekomen boost gaf. In Amerika kreeg Moderna een zetje van Dr. Fauci.
 • 'Spring niet op elk wondervaccin' | Bull, Bear & Bas

  Wij duiken het weekend in. Hieronder kunt u nog kijken naar de vlog van collega Bas van der Hout, waarin hij bespreekt hoe verhalen (bijvoorbeeld een mogelijk vaccin) de markten bewegen. Fijn weekend!

  'Spring niet op elk wondervaccin' | Bull, Bear & Bas

 • Floridienne houdt stand in coronacrisis

  De holding Floridienne kwam nabeurs nog met een kwartaalupdate. De financiële resultaten zijn ondanks de coronacrisis gelijkaardig als die van vorig jaar. De verkoop steeg, maar ook de kosten wegens de lockdownmaatregelen. Voor het huidige kwartaal voorspelt de agrochemieholding wél een impact op de verkoop en rendabiliteit.

 • De samengevatte versie van de Brusselse beursdag...

  ... leest u hierrrrrrrr

 • Bel20 vlagt hoger af

  De Bel20 sloot zojuist met een winst van 0,7 procent op 2.963 punten. Bovenaan schitterden Umicore , Telenet en WDP . En de sukkeltjes waren: Aperam , Solvay en Galapagos .

  De Europese beurzen trappelden ter plaatse.

 • Hoe gaat het in New York?

  We zijn even een kijkje gaan nemen: klik hierrrrr!

  ©REUTERS

 • Waarom Big Tech op een roze coronawolk drijft ...

  ... leest u hier in deze prima analyse van collega Kris Van Hamme. 

 • De wonderweek van Global Graphics

  Het opvallendste Belgisch aandeel deze week? Global Graphics , met een winst van 30 procent. Monotype, eigenaar van lettertypes als Times New Roman en Arial, legt 7,5 miljoen op tafel om URW Type Foundry over te nemen van Global Graphics. De grafische groep betaalde in 2015 4,2 miljoen voor URW en realiseert dus een stevige meerwaarde.

 • Moderna krijgt duwtje van Dr. Fauci

  Moderna schiet 4 procent hoger door een uitspraak van Anthony Fauci, een wetenschappelijke topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Fauci zei donderdag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN dat hij 'voorzichtig optimistisch' is over het mogelijke coronavaccin van het biotechbedrijf uit de VS. 'Hoewel het aantal onderzochte patiënten laag was, zagen we bij acht patiënten antilichamen bij een redelijke dosis. Daardoor is er een kans dat het vaccin beschermend kan werken bij grotere groepen mensen. Er zijn een paar belangrijke hordes genomen op het gebied van vaccinontwikkeling en daarom ben ik enigszins optimistisch.'

  Maandag wist Moderna het wereldwijde nieuws te halen door de resultaten te publiceren van een fase 1-onderzoek. Daaruit bleek dat acht van de 45 patiënten antilichamen tegen het coronavirus hadden aangemaakt. Op dat nieuws schoot het aandeel 20 procent hoger, waarbij het ook de Amerikaanse en Europese beurzen mee de lucht in trok. Beleggers kijken zeer uit naar een snel vaccin voor het virus, omdat dat de enige manier is waarop de economie weer terug kan naar normaal: zonder social distancing. 

 • ECB-balans klimt naar record

  En afgaand op notulen van de jongste bijeenkomst komt er deze zomer nog een schep geldcreatie bij.

 • Wall Street valt even zonder brandstof

  De openingsbel op Wall Street. Echt hard gaat het niet richting weekend: de Dow Jones  noteert een half procent lager op 24.375 punten. 

  ©EPA

 • Europese beleggingsfondsen zien 1.328 miljard verdampen

  De daling van de aandelen- en obligatiekoersen heeft de activa van de beleggingsfondsen uit de eurozone in het eerste kwartaal met liefst 1.328 miljard doen dalen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Vooral de aandelenfondsen kregen zware klappen. Bovendien hebben beleggers voor 157 miljard euro fondsen verkocht. Daardoor daalden de totale activa van de Europese beleggingsfondsen met 1.485 miljard euro naar 11.463 miljard.

 • 'ECB komt mogelijk al in juni met extra stimulus'

  ING-econoom Carsten Brzeski heeft de net gepubliceerde notulen van de jongste vergadering van Europese centraal bankiers doorgenomen en haalt er vooral deze quote uit:

  Er werd onderstreept dat de ervaring leert dat preventieve actie te verkiezen is om te vermijden dat financiële markten het vertrouwen verliezen
  ECB-notulen

  Brzeski: 'Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer argumenten voor de ECB om al in juni PEPP (de midden maart aangekondigde 750 miljard coronastimulus, red.) uit te breiden. Ze zouden kunnen wachten tot september, om te zien hoe het herstel evolueert. Maar dat bij het huidige tempo PEPP tegen oktober zal uitgeput zijn, zou tot ongewenste speculatieve koorts kunnen leiden.'

 • John Deere verkoopt bijna vijfde minder

  In het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2019/20 heeft John Deere 18 procent minder omzet behaald met de verkoop van landbouwwerktuigen, bos- en bouwmachines. Boeren stelden de aankoop van een nieuwe tractor of maaidorser uit. Dat gold ook voor bedrijven die aan bosbouw doen of in de bouwsector actief zijn. De omzet kwam uit 9,25 miljard dollar, wat veel meer was dan analisten hadden verwacht: zij rekenden volgens Refinitiv gemiddeld slechts om 7,69 miljard dollar.

  Ook de winst van Deere was een positieve verrassing: de nettowinst zakte weliswaar met 41 procent tot 665,8 miljoen dollar of 2,11 dollar per aandeel. Hier stond de verwachting slechts op 1,62 dollar per aandeel.

  Voor het hele boekjaar gaat Deere nu uit van een nettowinst tussen 1,6 en 2 miljard dollar. Rond de coronacrisis zijn er echter nog veel onzekerheden die de resultaten en de financiële positie zouden kunnen raken. In het boekjaar 2018/19 realiseerde Deere bijna 3,3 miljard dollar winst.

 • Banken zetten Bel20 op winst

  De Europese beurzen hebben hun sombere start grotendeels uitgewist. Dat is zeker het geval voor Brussel, waar de Bel20  nu meer dan 1 procent hoger koerst. Dit vooral dankzij de banken, die samen de beursbarometer een boost geven van 20 punten. KBC  en ING  koersen zo'n 3 procent hoger, maar noteren sinds Nieuwjaar nog altijd respectievelijk op 34 en 50 procent verlies. 

 • Britse schuldgraad racet naar 100 procent

  Door de forse maatregelen die de Britse regering tijdens de coronacrisis moest nemen - onder meer een groot deel van de privé-lonen overnemen van bedrijven in lockdown - stijgt de overheidsschuld van het Verenigd Koninkrijk naar 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het hoogste peil sinds 1963.

  Een grote impact op de rente is er niet, wel integendeel. Woensdag kon Her Majesty's Treasury voor het eerst schuldpapier uitgeven tegen minder dan nul procent. 

 • Alibaba klopt verwachtingen

  De Chinese technologiemultinational Alibaba legt over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2019/20 betere cijfers voor dan verwacht. De omzet steeg van 93,5 naar 114,31 miljard yuan, terwijl analisten volgens Refinitiv op 107,04 miljard yuan rekenden. De gezuiverde winst per aandeel bedroeg 9,20 yuan en dat is veel meer dan verwacht (6,10 yuan).

  Als grote e-commerce-speler profiteerde Alibaba volop van de lockdowns. Mensen moesten binnenblijven en stenen winkels gingen dicht, wat het online shoppen een stevige boost gaf.

 • ‘Renault zet zijn overleven op het spel'

  De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, heeft in een interview met Le Figaro zwaar uitgehaald naar Renault . Volgens de bewindsman zet Renault zijn overleven op het spel. Le Maire wil dat de autobouwer zich engageert om bepaalde activiteiten - meer bepaald de technologisch meest geavanceerde – in Frankrijk te houden. Alleen dan zal hij het licht op groen zetten voor een noodlening van 5 miljard euro. ‘Ik heb die lening nog altijd niet ondertekend’, zei hij aan de Franse krant.

  De Franse regering verhardt de toon nadat in het satirische weekblad Le Canard Enchaîné uitlekte dat Renault van plan is om vier fabrieken in Frankrijk te sluiten in het kader van een omvangrijk besparingsplan. Daarbij zou ook de fabriek van Flins zijn, waar 2.600 mensen werken en de elektrische wagen Zoé wordt gebouwd. De Franse overheid houdt een belang van 15 procent in Renault aan.

 • In onze Brusselse spiegel

  Vandaag vooral aandacht voor Lotus Bakeries en Bpost , naast Galapagos en Acacia Pharma . Hier leest u meer.

 • 'Turks bod op consumententak Philips in de maak'

  Een groep van vijf Turkse bedrijven, gesteund door de overheid in Ankara, zou een bod willen uitbrengen op de afdeling huishoudelijke apparaten van Philips . Dat schrijft de Turkse krant Sabah. Waarnemers waarderen de tak, die onder meer Braun-scheerapparaten maakt, tussen 2,3 en 3,7 miljard euro.

 • ‘Econocom pompt 40 miljoen in Italiaanse dochter'

  De IT-dienstengroep Econocom injecteert 40 miljoen dollar in haar Italiaanse dochter. Dat werd donderdag aangekondigd tijdens een digitale vergadering waarop de jaarresultaten van Econocom en de strategie van Econocom Italia Group werden toegelicht, zo melden verschillende media. Italië is voor Econocom de tweede belangrijkste markt na Frankrijk. De nieuwe strategie voor Econocom Italia Group steunt op vier pijlers: marktaandeel winnen, het dienstenaanbod verbeteren, de winstgevendheid optimaliseren en verder groeien.

 • Burberry: 'Nog steeds helft winkels gesloten'

  Het Britse modelabel Burberry wist in zijn afgelopen boekjaar, dat op 28 maart eindigde, een operationele winst van 160 miljoen pond neer te zetten. Een jaar eerder leed Burberry nog 63 miljoen pond verlies.

  Het kledingmerk waarschuwt wel dat sinds midden maart de verkoop is gekelderd. In het laatste kwartaal van het boekjaar zakte de omzet 27 procent. Zestig procent van de winkels waren gesloten. Op dit moment is nog de helft van de verkooppunten dicht. Burberry geeft wegens de onzekerheid geen jaarprognoses, maar stelt dat de resultaten zeer hard geraakt worden door de pandemie. Er komt geen slotdividend.

  De holding GBL was enige tijd een grote aandeelhouder van Burberry, maar verkocht de positie met een grote winst. Sinds de crisis halveerde de koers van Burberry.

  De laatste catwalk van Burberry in februari dit jaar. ©REUTERS

 • Hongkongse beurs sluit 5,6 procent lager

  We komen nog even terug op de Aziatische beurzen. Bij de slotbel was het verlies in Hongkong opgelopen tot 5,6 procent. Het plan van China om in Hongkong een nationale veiligheidswet in te voeren dreigt de onrust nog groter te maken en nog zwaarder te wegen op de lokale economie. Het kan ook de relaties met Washington verder verzuren.

  De beurs van Shanghai verloor 1,9 procent, Seoel 1,4 procent, Sydney 1 procent en Tokio 0,8 procent.

 • Olieprijs valt sterk terug

  De prijs van een vat Brent-olie zakt momenteel met 5,4 procent tot 34,11 dollar. Donderdag was de olieprijs in Londen nog gestegen tot 36,06 dollar, wat het hoogste peil was sinds begin maart.

  De terugval van vandaag heeft te maken met twijfel over de sterkte van de Chinese economie en met de oplopende spanning tussen de VS en China.

 • Britse kleinhandelsverkopen kelderen

  De kleinhandelsverkopen in het VK zijn in april met 18,1 procent gedaald tegenover de maand maart. Dat is de grootste val sinds het begin van de statistieken in 1988. Tegenover april 2019 was de daling nog groter: -22,6 procent.

  De ongeziene daling is te wijten aan de lockdown en de impact op de Britse economie. Alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels waren in april open.

  Het Verenigd Koninkrijk maakte voor april ook een recordbegrotingstekort bekend. Het bedroeg 62,1 miljard pond. Dat is het hoogste cijfer sinds het begin van de moderne statistieken in 1993 en bijna drie keer meer dan de vorige piek. Zelfs tijdens de financiële crisis leende het VK maandelijks nooit meer dan 22 miljard pond.

 • KBCS trekt koersdoel Galapagos op

  Galapagos kreeg donderdag een tik (-8%) na de publicatie van fase 3-onderzoeksresultaten voor filgotinib ter behandeling van colitis ulcerosa, een ernstige darmontstekingsziekte. Nochtans waren die resultaten grotendeels in lijn met data van de concurrentie, zeggen de biotechanalisten van KBC Securities. Er was vooral ontgoocheling over de impact van de lagere dosis (100 mg), terwijl de hogere dosis (200 mg) wel volgens de verwachtingen presteerde.

  Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs wijzen er op dat het om verschillende redenen moeilijk is data van verschillende onderzoeken te vergelijken. Hoewel er nog openstaande vragen zijn, vinden zij dat de resultaten van het onderzoek met filgotinib toch goedkeuring verdienen door de regelgevers. Daarom verhogen zij de kans op succes voor filogotinib bij colitis ulcerosa van 75 naar 95 procent. Hierdoor stijgt hun koersdoel van 189 naar 192 euro. Hun advies blijft ‘houden’.

 • Beurzen duiken opnieuw in het rood

  De openingsbel: de Europese beurzen kleuren duidelijk rood, nu in China de spanningen rond Hongkong weer oplopen en Peking door de pandemie zijn groeidoel heeft laten varen. De Bel20  duikt 1,4 procent lager naar 2.900 punten, voor de korf Europese steraandelen verenigd in de Euro Stoxx50  is er gelijkaardig verlies. 

 • 'Ontslaggolf bij IBM in VS'

  IBM heeft in de Verenigde Staten heel wat mensen ontslagen. Het computerbedrijf wil zelf geen cijfer noemen, maar op basis van interne communicatie concludeert Bloomberg dat duizenden mensen hun baan zijn verloren.

  Ook andere technologiebedrijven hebben hun personeelsbestand al flink verminderd, als gevolg van de zware recessie door de coronacrisis. Airbnb en Uber Technologies hebben zowat een kwart van hun personeel ontslagen. Ook bij Hewlett Packard Enterprise en Dell Technologies staan banen op de tocht.

 • China laat jaarlijkse groeidoelstelling varen

  De Chinese regering schuift voor dit jaar geen precies streefcijfer voor de economische groei naar voren. Ze breekt daarmee met een decennialange traditie. Door de onzekerheid die de coronapandemie heeft geschapen, is het momenteel moeilijk om voorspellingen te doen.

  Voor het Nationaal Volkscongres in Peking legde premier Li Keqiang in zijn speech meer de nadruk op het behoud van werkgelegenheid en investeringen. Hij zei ook dat China zich engageert om het ‘fase 1’-handelsakkoord met de VS uit te voeren.

  Door Bloomberg gepolste economen verwachten dat de Chinese economie dit jaar slechts met 1,8 procent zal groeien. Dat zou de zwakste prestatie zijn sinds de jaren 70 van de vorige eeuw.

  Premier Li Keqiang tijdens zijn openingsspeech op het Naitonaal Volkscongres in Peking ©AFP

 • Lagere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen staan voor een lagere opening, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,9 procent in de min. Het sentiment staat onder druk door de oplopende spanning tussen de VS en China, nadat Peking aankondigde een nationale veiligheidswet in Hongkong in te voeren.

 • Lotus Bakeries krijgt repenproducent NBF (bijna) helemaal in handen

  Lotus Bakeries drijft zijn belang in de Britse fabrikant van gezonde repen Natural Balance Foods (NBF) op van 67,5 tot 97,9 procent. De koekjesbakker heeft daarover een akkoord bereikt met Jamie en Creg Combs, de oprichters van NBF, die hun resterende aandelen bijna integraal verkopen. De gebroeders Combs behouden een belang van 2,1 procent 'omdat ze deelgenoot willen blijven van het groeiverhaal van Natural Balance Foods', zegt Lotus in een persbericht.

  Lotus stapte in 2015 in NBF, dat gezonde repen vervaardigt onder de merknamen Näkd en Trek. Jamie en Creg Combs blijven operationeel betrokken tot eind dit jaar. Gareth Dunne, operationeel directeur bij het bedrijf, wordt waarnemend algemeen directeur.

  Hoeveel Lotus neertelde voor de resterende aandelen van NBF, preciseert het bedrijf niet. Het zegt wel dat de overnameprijs een multiple van circa 1,7 keer de huidige nettoverkoop vertegenwoordigt.

 • Wall Street: handelsspanningen en Facebook

  We keren nog even terug naar donderdagavond. In New York sloot de Dow Jones toen 0,4 procent lager. De S&P500 zakte 0,8 procent en de Nasdaq liet 1 procent liggen. De spanning tussen de VS en China loopt weer op en dat zaait twijfel over het begin dit jaar bereikte handelsakkoord. President Trump zei dat de VS hard zouden reageren mocht China nationale veiligheidswetten opleggen in Hongkong.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week verder gedaald, maar blijft met 2,44 miljoen pijnlijk hoog.

  Facebook werkte zich in de kijker door een nieuwe recordkoers aan te tikken.

 • India knipt onverwacht in rente

  De Reserve Bank of India, de centrale bank van het Aziatische land, heeft een noodingreep uitgevoerd. Door de coronacrisis en de maatregelen om verdere besmetting te voorkomen dreigt de Indiase economie voor het eerst in meer dan 4 decennia te krimpen. Gouverneur Shaktikanta Das heeft daarom de reporente (de rente waartegen de centrale bank geld leent aan commerciële banken) met 40 basispunten verlaagd tot 4 procent. Dat is het laagste peil sinds 2000.

  ‘Na uitgebreide discussies heeft het MPC unaniem gestemd voor een verlaging van de beleidsreporente en voor het handhaven van het soepel monetair beleid, zo lang als nodig om de groei te bevorderen en de impact van Covid-19 te milderen, er tegelijk voor zorgend dat de inflatie binnen de doelstelling blijft’, zei Das.

 • Peking probeert Hongkong onder de knoet te houden

  Goedemorgen. De Europese beurzen en Wall Street gingen donderdag lager en die trend zet zich vandaag door in Azië. Vrijwel alle koersenborden kleuren rood, met een opvallend verlies van 4,6 procent voor de Hang Seng-index in Hongkong.

  China gaat in Hongkong nieuwe veiligheidswetten invoeren, in een poging het al maanden durende protest voor meer democratie te smoren. Volgens de Chinese premier Li Keqiang is het de bedoeling de Hongkongse veiligheidswetgeving te ‘verbeteren’, maar de activisten in Hongkong denken daar duidelijk anders over en roepen op tot een protestmars. Ze vrezen dat Peking de vrijheid zal uithollen door middel van ‘macht en angst’.

  Ook elders in Azië gaat het lager, met 1,3 procent verlies in Shanghai, 1,6 procent in Seoel en 0,7 procent in Tokio.

  De Chinese vlag wappert op Exchange Square in Hongkong. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud