1. Markten Live
 2. Live blog
live

Banken zetten Bel20 op stevige winst

De Europese beurzen boekten onder aanvoering van Italië en de banken herstel. Nyrstar, daarentegen, zakte door onrust over de schuldenlast naar een vers diepterecord weg.
 • En morgen? Afscheid van Ablynx.

  We ronden af met de boodschap dat we er morgen uiteraard terug zijn met een verse liveblog.

  Morgen is ook de laatste dag van Ablynx , bijna tien jaar na de beursgang op 7 november 2007 tegen 7 euro per stuk. De Gentse biotechnologiegroep verdwijnt van de koerstabellen na het miljardenbod van de Franse farmareus Sanofi, tegen 45 euro per aandeel.

  Het bod leverde Ablynx dit voorjaar nog een ultrakorte carrière in de Bel20 op. In die beursbarometer is de Gentse biotech intussen vervangen door ... Gentse biotech, namelijk onderzoeksgenoot Argenx

  Tot morgen!

  'Hello goodbye' van The Beatles

 • Bel20 vlagt met stevige winst af

  De slotbel: de Bel20 eindigt met een winst van 1,2 procent op 3.814 punten, met dank aan een sterke remonte van zowel AB InBev (+2,4%) als het bankenduo ING (2,2%) en KBC (+1,8%). 

 • Wall Street: kleintjes geven het voorbeeld

  Op Wall Street zijn het tegenwoordig vooral de 'kleintjes' die het mooie weer maken. De S&P500 moet nog even geduld oefenen voor er weer sprake is van een record, maar de iets kleinere aandelen noteren op recordhoogte. De 1.000 aandelen net onder de 500 grootste zijn onderverdeeld in 400 midcaps (de S&P 400) en 600 small caps (de S&P 600). Welnu: de S&P600 noteert al een tijd op recordhoogte, de S&P400 stak vrijdag voor het eerst de neus boven 2.000 punten en houdt daar vandaag stand. 

  Dé ster in die S&P 400 is Boston Scientific . De specialist in medische apparatuur kreeg volgens zakenkrant The Wall Street Journal een overnamevoorstel van rivaal Stryker in de bus, maar het is niet meteen duidelijk of het doelwit bereid is om te praten. Als er een deal komt, zou het één van de grootste van de jaar is. Boston Scientific is namelijk op dit ogenblik 44 miljard dollar waard. 

  Een echt grote verrassing is het nieuws niet. In de hele medische sector - van farmabedrijven tot ziekteverzekeraars - is er een fusiegolf aan te gang, nu de notoire dure Amerikaanse gezondheidsssector onder druk staat om efficiënter en vooral goedkoper te werken. 

  Boston Scientifc gaat 7 procent hoger naar 34,17 dollar, Stryker laat 2,2 procent liggen. 

 • Bel20 bouwt winst uit

  Even een update, een klein uur voor de slotbel: de Bel20 bouwt de winst uit naar 1,1 procent en noteert nu op 3.814 punten. Zowat de helft van de winst komt op rekening van de banken, die garen spinnen bij de ontspanning rond Italië en - vooral - de hoop dat er eindelijk een vervaldatum staat op het jarenlange nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank. KBC herstelt 2 procent naar 67,80 euro, voor ING is er 2,5 procent winst naar 12,97 euro. 

 • Bekaert blijft onder druk

  Ook Bekaert blijft na het kritisch analistenrapport van vrijdag in de hoek waar de klappen vallen: de staaltechnologiegroep zakt opnieuw 3 procent naar 28,96 euro. 

 • Nyrstar op nieuw diepterecord

  Nyrstar tuimelt na het kritische rapport van ABN AMRO vrijdag voor de tweede dag op rij 5,5 procent naar 4,55 euro. En dat is - rekening houdend met de 1-voor-10 omgekeerde aandelensplitsing van twee jaar geleden - een vers diepterecord: het vorige was 4,68 euro en dateert van 31 oktober 2016. 

  Het rapport van ABN AMRO wakkert bij beleggers opnieuw de onrust over de torenhoge schuldenlast aan. Daar staat tot nader order - tot de site in het Australische Port Pirie en de heropgestarte Noord-Amerikaanse zinkmijnen helemaal operationeel zijn - bitter weinig cashflow tegenover. 

  Die onrust weegt ook op de koers van het schuldpapier: op de 'tweedehandsmarkt' betalen beleggers nog minder dan 95 procent van de nominale waarde voor de Nyrstar-schuld met coupon van 6,825 procent die de zinkgroep afgelopen voorjaar uitgaf en in maart 2024 vervalt. Dat wil zeggen dat beleggers nu minder dan 95 euro betalen voor elke 100 euro die ze in principe op de eindvervaldag in 2024 ontvangen. 

  De site van Nyrstar in Port Pirie ©nyrstar

 • Wall Street start gezapig

  Wall Street start met de handrem op. De Dow Jones gaat 0,1 procent hoger op 25.345 punten. 

 • Sucraf - 2

  Peter Paul de Vries, de topman van Value8, bevestigt dat hijzelf en Guido Wallebroek (met Drupafina de tweede grootste aandeelhouder) geregeld samenzitten om een oplossing te zoeken voor de jarenlang geblokkeerde situatie bij Sucraf . 'Wij streven constructief naar een oplossing en dat is goed.'

  Of de gesprekken uiteindelijk zullen uitmonden in een overnamebod van Value8 op de aandelen van Wallebroek, wil hij niet gezegd hebben. 'Ik laat alle mogelijkheden open.' Hij zegt wel dat hij 'positief gestemd' is over de uitkomst van de gesprekken.

  Hij heeft ook begrip voor de houding Wallebroek en enkele kleinere jarenlange aandeelhouders van Sucraf. 'Zij hebben een heel teleurstellende belegging gehad door wat in het verleden is gebeurd, maar aan die koersverliezen kan ik niets doen.' Value8 is immers maar ingestapt toen Sucraf al zijn belang in Sucrerie de Kiliba kwijt was.

 • Amerikaanse futures vlak tot negatief

  De Amerikaanse beurzen zullen onveranderd tot lager openen, blijkt uit de stand van de futures. De aandacht van beleggers verschuift stilaan van de grotendeels mislukte G7-top naar de historische ontmoeting tussen president Trump en Kim Jong-un.

  Beleggers zijn ook op hun hoede omdat de Federal Reserve naar alle waarschijnlijkheid woensdag de basisrente zal optrekken tot 1,75 à 2 procent. Het uitkijken naar aanwijzingen voor volgende verhogingen. 

 • Naar een doorbraak bij Sucraf?

  Vanmorgen vond in het noorden van de provincie Antwerpen, dicht bij de Nederlandse grens, de algemene vergadering plaats van Sucraf . Deze holding is een lege schelp geworden sinds ze haar belang van 33 procent in de (verwoeste) suikerrietplantage Sucrerie de Kiliba in Zuid-Kivu (Congo) kwijtspeelde. Sucrerie de Kiliba werd in 2011 op verzoek van de Congolese overheid ontbonden, maar die ontbinding wordt door Sucraf aangevochten.

  Binnen Sucraf zat de toestand de voorbije jaren echter muurvast. De Nederlandse specialist in ‘reverse listings’ Value8 werd in 2014 minderheidsaandeelhouder door de overname van de aandelen van de familie Kronacker. Via een openbaar overnamebod kon Value8 in 2016 zijn belang optrekken van 29,93 tot 45,22 procent. Guido Wallebroek, die via zijn vehikel Drupafina 21,27 procent van Sucraf controleert, weigerde echter op het overnamebod in te gaan omdat er volgens hem meer waarde in Sucraf zit.

  In de jaren 2015 tot en met 2017 was er een serieus conflict tussen Value8 en Wallebroek, en zat de situatie helemaal geblokkeerd. De laatste zes maanden is er echter een dooi ingetreden, vernamen we van Wallebroek. ‘We zijn bezig met zeer constructieve gesprekken. Het gaat stap voor stap in de goede richting en ik denk gevoelsmatig dat we er zullen uit geraken’, zei hij aan de telefoon.

  De gevoelig verbeterde sfeer kwam ook tot uiting op de algemene vergadering, waar Guido Wallebroek – die ook bestuurder is bij Sucraf - alle agendapunten mee goedkeurde. Hij kreeg ook kwijting als bestuurder en verleende de andere bestuurders ook kwijting.

 • Turkse economie gaat hard

  De Turkse economie is in het eerste kwartaal jaar op jaar met 7,4 procent gegroeid. Dat is meer dan de 7,0 procent die economen volgens Reuters hadden verwacht.

  De sterke prestatie is goed nieuws voor president Erdogan, die de presidents- en parlementsverkiezingen anderhalf jaar heeft vervroegd. De Turken trekken op 24 juni naar de stembus.

  Veel Turken klagen wel over hun munt, die door het onorthodoxe beleid van Erdogan dit jaar al 15 procent aan waarde heeft verloren.

  Economen verwachten dat de economische groei van Turkije in de komende kwartalen sterk zal vertragen.

 • Cera verhoogt dividend naar 3 procent

  De belangrijke aandeelhouder van KBC heeft in het boekjaar 2017 een te bestemmen winst geboekt van 100,4 miljoen euro. De coöperatieve vennootschap verhoogt haar dividend naar 3 procent, tegenover 2,5 procent de vorige jaren.

  Cera lanceerde gisteren een nieuwe uitgifte van zogenaamde E-aandelen. Beleggers kunnen tot 30 mei 2019 intekenen op een of meerdere pakketten van 25 aandelen met een nominale waarde van 50 euro per aandeel. Een vennoot kan maximaal 100 E-aandelen bezitten. Tijdens de vorige uitgifte, die op 30 mei 2018, is afgesloten, hebben 7.798 bestaande en nieuwe vennoten voor 20,2 miljoen euro ingetekend.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... kunt u hier lezen. 

 • Daimler onderuit door dieselschandaal

  In de autosector is Daimler vandaag de sterkste daler. De Duitse autobouwer lijdt enerzijds onder de hernieuwde vrees voor Amerikaanse importtarieven nadat president Trump vroegtijdig de G7-top in Canada verliet en weigerde het slotdocument te ondertekenen.

  Anderzijds speelt onzekerheid rond mogelijk gesjoemel met de uitlaatgasregeling bij dieselwagens van het merk met de ster. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Duitse boulevardblad ‘Bild am Sonntag’ is het dieselschandaal bij Mercedes groter dan tot dusver aangenomen en zou het bijna een miljoen auto’s betreffen. Topman Dieter Zetsche wordt vandaag overigens opnieuw ondervraagd over de zaak.

  Wat Mercedes ook moge beweren, het is vandaag geen 'sunny ride' voor het aandeel:

 • Introductieprijs Adyen vastgelegd

  Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen trekt naar de beurs tegen 240 euro per aandeel. Dat is aan de bovenkant van de eerder vrijgegeven prijsvork (220-240 euro). Tegen 240 euro per aandeel is Adyen circa 7,3 miljard euro waard.

  Bij de beursgang verkopen bestaande aandeelhouders – onder wie Mabel van Oranje, de weduwe van prins Friso – tot 14,2 procent van de aandelen. De eerste notering op het Damrak is woensdag gepland.

 • Milaan primus in Europa

  De trend blijft opwaarts in Europa, maar één beurs spring er uit: Milaan. De FTSE MIB-index wint 2,1 procent en herstelt zo grotendeels van de klappen van vorige week. De Italiaanse banken herstellen fors dankzij de terugval van de Italiaanse rente. Minister Tria maakte in zijn eerste interview duidelijk dat Italië in de eurozone wil blijven en ook bereid is structurele maatregelen te nemen.

 • Care Property Invest investeert in Balen

  Nieuws van vrijdagavond, maar we hadden het nog niet mee. Care Property Invest koopt in Balen ‘Residentie De Anjers’, een nieuwbouwproject bestaande uit 62 assistentiewoningen. De aankoopprijs bedraagt 11,1 miljoen euro. De residentie zal worden uitgebaat door Astor op basis van een erfpachtovereenkomst met een looptijd van 32 jaar.

  CP Invest maakte in zijn persbericht geen (bruto)rendement bekend, maar KBC Securities raamt dit op 5 procent. Analisten Jan Opdecam en Alexander Makar juichen de investering toe. Ze wijzen er op dat CP Invest sinds begin dit jaar een stevige pijplijn heeft uitgebouwd, zoals zij hadden verwacht. Ze behouden hun koersdoel (21 euro) en rating (bijkopen).

  Herman van der Loos van Degroof Petercam denkt dat het rendement in lijn zal zijn met eerdere transacties, dus iets boven 5 procent. Met de Balense deal zit CP Invest op schema om zijn investeringsdoelstelling van 50 miljoen euro per jaar te halen en zelfs te overtreffen, merkt hij op. De analist handhaaft zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 20,50 euro.

 • Financials motor van beursherstel

  De financiële aandelen zijn vanmorgen de voornaamste krachtbron achter de klim van de Europese beurzen. Binnen de EuroStoxx50 noteert de financiële sector 2 procent hoger. Ook in Brussel zijn het de banken die (samen met AB InBev) voor de meeste stuwkracht zorgen.

  Onder de Europese financials spannen de Italiaanse banken de kroon: Unicredit wint meer dan 5 procent, Intesa Sanpaolo meer dan 4 procent en verzekeraar Generali bijna 3 procent.

  De rente op tienjarig Italiaans staatspapier val 29 basispunten terug tot 2,845 procent nadat de nieuwe Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, in een interview met de krant Corriere della Sera verzekerde dat zijn land deel zou blijven uitmaken van de eurozone en ook structurele hervormingen zou doorvoeren..

 • Staking bij Ageas-dochter AG Insurance

  Bij AG Insurance, de Belgische verzekeringspoot van Ageas , woedt een sociaal conflict rond de aanpassing van de cao’s. Dat leidt vandaag tot stakingsacties in Antwerpen en Charleroi. De actie krijgt de steun van alle Vlaamse en Franstalige vakbonden, met uitzondering van de LBC.

 • Mooie winsten in Europa

  Gemiddeld winnen de Europese beurzen 0,6 procent bij opening. De Bel20 doet nog iets beter en stijgt 0,8 procent. De winst van de Brusselse graadmeter is vooral het werk van KBC , ING en AB InBev .

 • Hogere start op komst

  De Europese beurzen zullen gezwind hoger gaan bij de opening, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 staat 0,7 procent in de plus. Vrijdag sloten de Europese beurzen met verlies, onder meer door ongerustheid over de G7-top en het Amerikaanse handelsbeleid.

 • Cryptomunten kelderen na hacking

  Cybercriminelen hebben Coinrail, een handelsplatform voor cryptomunten in Zuid-Korea, gehackt. Hoeveel ze hebben buitgemaakt is niet duidelijk, maar de hacking wakkert opnieuw de bezorgdheid aan over de veiligheid van dergelijke – licht gereguleerde - platformen.

  De 'cyber intrusion' leidde tot een ware verkoopgolf van cryptomunten. De bitcoin donderde zondag 12 procent omlaag en is daardoor dit jaar nu al meer dan de helft van zijn waarde kwijt. Ook andere digitale valuta zoals ethereum (-10%) en ripple (-11%) kregen rake klappen.

 • ASIT biotech selecteert product tegen pinda-allergie

  Het Brusselse bedrijf ASIT biotech heeft een nieuw kandidaat-product geïdentificeerd voor de behandeling van pinda-allergie. Het potentiële middel, pnt-ASIT+, kwam tot stand binnen de samenwerking met het King’s College Hospital en het Imperial College uit Londen.

  Het middel is 'een samenstelling van natuurlijke peptiden die worden gekenmerkt door een immunologische handtekening die vergelijkbaar is met die van het kandidaat-product gp-ASIT+ (tegen hooikoorts), waarvan de capaciteit om de allergische reacties te bedwingen in een eerste klinische fase III studie is aangetoond', legt ASIT biotech uit in een persbericht.

  Het middel werd tot dusver alleen in vitro getest op bloedcellen van allergiepatiënten. Wanneer klinische testen starten, zegt ASIT biotech niet.

  Een middel tegen allergie voor pindanoten heeft wel groot potentieel. Topman Thierry Legon van ASIT biotech heeft het over 'een nieuwe indicatie die wereldwijd miljoenen mensen treft, onder wie een groot aantal kinderen en voor wie er tot op heden nog geen enkele geregistreerde behandeling bestaat'.

  Een eekhoorn smult van pindanoten. ©AFP

 • Euronav verkoopt oude tanker

  Euronav heeft de Suezmax tanker 'Cap Jean' verkocht en daarmee 10,6 miljoen dollar opgestreken. De 'Cap Jean' was een 20 jaar oude tanker van 146.643 ton. De verkoop kadert in het vlootverjongingsprogramma van de rederij. In het lopende (tweede) kwartaal zal Euronav een kapitaalwinst van ongeveer 10,6 miljoen dollar in de boeken nemen.

  De tankerrederij laat ook weten dat ze vier nieuwe Suezmax schepen in gebruik neemt die door de Zuid-Koreaanse Hyundai-werf werden gebouwd. Twee schepen zijn reeds opgeleverd, de twee andere volgen in de zomer. De vier schepen zijn voor zeven jaar vercharterd aan een grote olieraffineerder.

 • Berenberg laat koersdoel Greenyard licht zakken

  Analisten James Targett, Fintan Ryan en Rosie Edwards van Berenberg ontdekten weinig verrassingen in de jaarresultaten van Greenyard nadat de fruit- en groentereus in mei een winstwaarschuwing had uitgestuurd. Ze verlagen hun ramingen voor 2019 en 2020, die ze na de winstwaarschuwing reeds met 20 procent neerwaarts hadden aangepast, met nog eens 2 procent. De reden hiervoor is vooral een trager dan verwachte afname van de belastingen. De lagere verwachtingen brengen hen ertoe hun koersdoel te laten zakken van 19,50 tot 19 euro.

  Hun koopadvies blijft echter overeind en dat heeft vooral te maken met CEO en voorzitter Hein Deprez. Zijn ‘diepe kennis en instinct voor de sector is een hoofdreden om in het aandeel te investeren’, luidt het.  Dat impliceert wel dat hij snel beslissingen neemt en snel actie onderneemt – inclusief herstructureringen en portfoliobeheer – wat op korte termijn voor winstvolatiliteit kan zorgen. De waardering blijft echter interessant: de koerswinstverhouding van 14,3 is bijna 20 procent lager dan het sectorgemiddelde (17,5).

 • Later deze week...

  De rest van de week belooft drukker te worden. Deze afspraken mag u rood omcirkelen:

  1. Kondigt ECB afbouw stimulus aan?

  De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt donderdag of ze vanaf oktober haar obligatieaankopen vermindert en wanneer zij die stimulus stopzet. Dat heeft hoofdeconoom Peter Praet woensdag gezegd. Praet zei dat hij er meer vertrouwen in heeft dat de inflatie zal stijgen naar de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent.’

  Hij verwees naar de solide groei, de verkrapping van de arbeidsmarkt en de snellere stijging van de lonen. Of ECB-voorzitter Mario Dra­ghi donderdag al een duidelijk plan over de afbouw van de stimulus voorstelt, is verre van zeker. Sommige economen verwachten dat de ECB pas in juli een beslissing neemt.

  2. Hint Fed op extra renteverhoging?

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogt woensdag haar basisrente naar 1,75 à 2 procent, voorspellen economen. Omdat over die beslissing nauwelijks twijfel bestaat, kijken beleggers vooral uit naar hints van de centrale bank over haar plannen voor de komende maanden. De Fed signaleerde in maart dat ze in 2018 drie keer de rente wil verhogen. Er is speculatie dat de bestuurders zullen aangeven dat ze dit jaar vier keer de rente willen optrekken.

  De speculatie over een snellere verstrakking van het monetair beleid is het gevolg van recente cijfers. De inflatie is gestegen naar de doelstelling van 2 procent nadat ze jarenlang te laag was. Bovendien is de werkloosheid gedaald naar het laagste peil sinds 1969 en versnelt de stijging van de lonen. Daardoor kan de inflatie in de komende maanden boven de doelstelling stijgen.

  3. Hoeveel productie heeft Sipef al verkocht?

  De plantageholding Sipef roept woensdagnamiddag haar aandeelhouders samen. Traditioneel vindt de algemene vergadering plaats in de stemmige muziekzaal van kasteel Calesberg in Schoten, het landgoed van de familie Bracht, en wordt ze druk bijgewoond.

  Voorzitter is tegenwoordig Luc Bertrand, de sterke man (en eveneens voorzitter) van Ackermans & van Haaren - met 30,25 procent de grootste aandeelhouder van Sipef. De aanwezige aandeelhouders mogen zich aan een stand van zaken verwachten over de palmolie- en rubberproductie en de productievolumes die al werden verkocht. Interessant is ook te vernemen hoe de verdere expansie loopt.

 • Belangrijke dag voor Euronav

  Avenue of the Americas nummer 1177 in New York, iets na half vijf Belgische tijd. Rond dat tijdstip wordt in een advocatenkantoor zo goed als zeker de in december aangekondigde fusie tussen het Amerikaanse Gener8 en het Belgische Euronav bezegeld. Dan stemmen de aandeelhouders van Gener8 over de fusie.

  Bij groen licht is de fusie rond en is Euronav - zij het nek-aan-nek met het Chinese CSET - de grootste olierederij ter wereld. De aandeelhouders van Euronav controleren dan 72 procent van de fusiegroep met 44 supertankers en 28 kleinere Suezmax-schepen, die van Gener8 de resterende 28 procent.

  Analisten tonen zich enthousiast over de fusie: 'Perfect om in te spelen op de remonte in de tankersector'. Er is maar één probleem: die remonte laat tergend lang op zich wachten, al blijft Euronav-CEO Paddy Rodgers vanaf de tweede jaarhelft beterschap beloven.

  Voor de rest is de agenda op de Brusselse beurs maandag vrij leeg. Beleggers kunnen wel een adempauze gebruiken, na de bewogen vrijdag: kritische analistenrapporten haalden dan zowel Bekaert als Nyrstar onderuit, terwijl Bpost weer onder de intekenprijs van 2013 gleed en sinds februari bijna gehalveerd is.

  De voorplecht van de Cap Quebec, een Suezmax tanker van Euronav ©BELGA

 • Historische ontmoeting

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen lieten aanvankelijk kleine verliezen optekenen als reactie op de weigering van president Trump om de slotverklaring van de G7-top in Canada te ondertekenen. Die weigering wakkerde de vrees voor een handelsoorlog weer aan.

  Intussen staan er winstcijfers op de borden in Japan en Tokio. De aandacht verschuift al naar de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die dinsdag plaatsvindt in Singapore. Beleggers hopen dat die ontmoeting de weg vrijmaakt voor een stapsgewijze denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

  President Trump stapt uit zijn vliegtuig in Singapore, waar hij dinsdag Kim Jong-un ontmoet. ©REUTERS

  De beurs van Tokio noteert momenteel 0,55 procent in de plus, terwijl Seoel 0,6 procent bijschrijft. Hongkong stijgt 0,3 procent, maar de beurzen op het Chinese vasteland kleuren lichtjes rood.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud