1. Markten Live
 2. Live blog

Banken zetten rem op Europese beurzen

Een sterke beursmaand eindigde in Europa met een vlakke sessie. Beleggers waren in tweede lezing wat minder euforisch over de drastische koerswijziging van de Fed. De Europese banken kregen klappen.
 • Graag tot morgen

  We sluiten onze live blog en zien u graag morgenvroeg terug. Dan kijken we uit naar cijfers van de Europese en Amerikaanse industrie, en naar tal van resultaten. In het brandpunt van de belangstelling staan twee banken: Danske Bank en Deutsche Bank.

  VRIJDAG 01 FEBRUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - PMI-industrie (indicator aankoopdirecteurs) januari, 10 uur
  - Inflatie januari, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) januari, 16 uur
  - ISM-industrie (indicator aankoopdirecteurs) januari, 16 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Global Graphics: overnamebod aan 4,25 euro per aandeel door Congra Software. Tot 25 februari.
  - Sequana Medical: inschrijving op beursintroductie tegen 8,5 tot 9 euro. Tot 7 feburari, behoudens vervroegde afsluiting of verlenging.
  - WDP: jaarresultaten 2018, 7 uur
  Denemarken:
  - Danske Bank: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur
  - Novo Nordisk: resultaten vierde kwartaal
  Duitsland:
  - Deutsche Bank: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  Japan:
  - Sony: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 7 uur
  - Takeda Pharma: resultaten derde kwartaal, 7 uur
  Spanje:
  - BBVA: resultaten vierde kwartaal
  Verenigde Staten:
  - Chevron: resultaten vierde kwartaal
  - ExxonMobil: resultaten vierde kwartaal, 14 uur
  - Merck & Co: resultaten vierde kwartaal, 12.45 uur


 • Meer omzet en winst voor Smartphoto

  Foto-ontwikkelings- en -productengroep Smartphoto komt met een trading update. En de boodschap is globaal positief. Vorig jaar groeide de omzet met 2,1 procent tot 46,6 miljoen euro. Bij gelijke wisselkoersen bedroeg de organische groei 5,1 procent, onder meer dankzij het succes van de 'gifts' (fotogeschenken) die met 14 procent groeiden.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 5,3 procent tot 6,9 miljoen euro.

  Smartphoto publiceert de definitieve en volledige jaarcijfers op 1 maart.

 • Europese beurzen eindigen vlak

  De verliezen van de Europese beurzen, die te wijten waren aan verliezen in de banksector, zijn tegen de slotbel nog grotendeel goedgemaakt, vermoedelijk onder invloed van het optimisme in New York.

  De EuroStoxx50 eindigde 0,1 procent in de min, de brede Stoxx Europe 600 0,04 procent hoger. In Brussel sloot de Bel20 0,1 procent in de plus op 3.491,62 punten.

  Over heel januari won de Bel20 7 procent. Daarmee was het de beste beursmaand sinds 2015.

 • Trump overweegt Herman Cain zitje te geven in Fed

  Dit nieuws maakt in de VS veel los. President Trump overweegt Herman Cain op te nemen in de raad van de Federal Reserve. Daar zijn twee zitjes vrij.

  Cain maakte fortuin met het pizzabedrijf Godfather’s Pizza en deed een gooi naar het Republikeinse kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen van 2012. Hij haakte af na beschuldigingen van ongepast seksueel gedrag. Uiteindelijk won Mitt Romney de nominatie.

 • Wall Street geeft topmaand nog wat meer glans

  Nu de Amerikaanse indexen, met uitzondering van de Dow Jones , verder stijgen, nemen de januariwinsten nog wat toe. De eerste maand van 2019 wordt zo de beste maand in drie jaar voor de beurzen in New York. Met dank aan de herstellende technologiewaarden, enkele goede bedrijfsresultaten en - meer recent - een ‘duifachtige’ Fed.

 • Twee hoogvliegers in New York (2)

  Voor een andere sterke prestatie zorgt General Electric . Het industrieel conglomeraat schreef in het vierde kwartaal weer zwarte cijfers nadat een jaar eerder zware waardeverminderingen tot een reuzenverlies van 11 miljard hadden geleid. De nettowinst kwam uit op 666 miljoen dollar, ondanks zware verliezen in de divisie die machines voor elektricitietscentrales levert. De omzet steeg met 5 procent tot 33,3 miljard dollar en dat was meer dan verwacht.

  GE heeft ook een regeling getroffen waarmee het zijn ‘subprime’-erfenis kan afsluiten. Een dochter van het concern werd ervan verdacht kwetsbare gezinnen aangemoedigd te hebben leningen af te sluiten en daarmee te hebben bijgedragen tot de financiële crisis van 2008. GE heeft nu een akkoord gesloten met de overheid en betaalt een boete van 1,5 miljard dollar. Een verrassing is dat niet: GE had reeds in het eerste kwartaal van 2018 een provisie van dit bedrag aangelegd.

  Het aandeel wint bijna 14 procent en beleeft zijn beste beursdag in tien jaar. Sinds nieuwjaar werd GE al 20 procent meer waard nadat het in 2018 liefst 57 procent van zijn waarde verloor.

 • Twee hoogvliegers in New York (1)

  Dat Facebook met zijn kwartaalcijfers voor een positieve verrassing zorgde, hoeven we  u niet meer te vertellen. Ondanks de privacyschandalen blijkt het socialemediabedrijf ‘incontournable’ voor adverteerders en blijft het ook scoren bij de (dagelijkse) gebruikers. In het vierde kwartaal kwam de omzet uit op 16,91 miljard dollar, mooi boven de 16,4 miljard waar analisten op rekenden. Ook de winst per aandeel overtrof met 2,38 dollar de verwachtingen (2,18 dollar).

  Het aandeel wint meer dan 12 procent en is een de straalmotoren van de Nasdaq, die 0,9 procent hoger gaat.

 • DowDuPont krijgt klap

  De Amerikaanse chemiegroep DowDuPont is een van de grote dalers in New York. DowDuPont stuurde samen met vierdekwartaalcijfers die onder de verwachting bleven, een omzetwaarschuwing voor het lopende eerste kwartaal uit. De omzet zou met een ‘mid-single digits percent’ (dus circa 5 procent) dalen. Analisten rekenden tot dusver op een omzetstijging van 5 procent. Het probleem zit bij de divisie ‘Materials Science’, die chemicaliën maakt die onder meer gebruikt worden in remolie en verpakkingsmaterialen.

  In het vierde kwartaal klokte de omzet van de in september 2017 gevormde fusiegroep af op 20,1 miljard dollar. Dat is stabiel in vergelijking met een jaar eerder maar slechter dan de 20,92 miljard die was verwacht. De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedroeg 513 miljoen dollar. Het resultaat werd positief beïnvloed door de belastingverlaging voor vennootschappen en negatief door fusiegerelateerde kosten.

 • Wall Street opent in verdeelde slagorde

  De Dow Jones verloor bij opening 0,4 procent, terwijl de S&P500 0,35 procent hoger ging. Intussen is de winst van de S&P500 al verdwenen.

  Het effect van de de u-bocht die de Federal Reserve maakte, dat woensdag de Dow Jones 1,8 procent hoger deed sluiten, lijkt uitgewerkt. De aandacht verschuift opnieuw naar het handelsconflict met China. Volgens president Donald Trump lopen de Amerikaans-Chinese onderhandelingen goed, maar moet geen definitieve deal worden verwacht zolang hij president Xi Jinping niet heeft ontmoet.

 • Europese Commissie verdenkt acht banken

  De Europese Commissie begon een maand geleden een onderzoek naar prijsafspraken onder banken voor de handel in Europese staatsobligaties. De banken zouden commercieel gevoelige informatie uitgewisseld hebben over overheidsobligaties in euro en hun tradingstrategieën op elkaar hebben afgestemd.

  Nu hebben acht banken 'antitrustbezwaren' ontvangen voor vermeende samenwerking rond staatspapier dat tussen 2007 en 2012 werd uitgegeven door landen uit de eurozone. Om welke banken het gaat, is niet bekendgemaakt.

  Het nieuws is mogelijk een bijkomende verklaring voor de koersverliezen van de Europese bankaandelen.

 • Banken duwen Europese beurzen in het rood

  Fed-voorzitter Jerome Powell neemt door de renteverhogingen op te bergen ook de dollar de wind uit te zeilen. En dus stijgt de euro, terwijl een zwakkere euro net één van de schaarse rugwinden was voor het Europees bedrijfsleven in 2018.

  Bovendien maakt een sterkere euro de job van Mario Draghi nog moeilijker, omdat een duurdere munt de facto een verstrakking van het beleid is en via goedkopere invoer het inflatiedoel nog wat moeilijker haalbaar maakt.

  Bijgevolg lijkt het steeds duidelijker dat de Europese Centrale Bank - ook gelet op de sombere data over de Europese groei - pas ten vroegste volgend jaar het jarenlange nulrentebeleid begint te verlaten. En dat is slecht nieuws voor de banken, die de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - steeds meer onder druk zien staan. ING   koerst 2,4 procent lager, bij KBC   gaat er 1,3 procent af.

  De belabberde prestatie van de banken, gemiddeld minus 1,5 procent, is een belangrijke factor achter de terugval op de Europese beurzen. De met grootbanken volgepropte Euro Stoxx50  zakt nu 0,5 procent. 

 • Royal Dutch scoort met kwartaalrapport

  De oliegroep Royal Dutch Shell   is een van de uitblinkers in Amsterdam. De groep zette in het vierde kwartaal een winst neer van 5,7 miljard dollar, bijna een half miljard meer dan verwacht. De winst vloeit door naar de aandeelhouder. Het bedrijf gaat tussen nu en 29 april voor 2,5 miljard dollar eigen aandelen inkopen. De inkopen maken deel uit van een grootschalig programma van 20 miljard dollar inkopen tussen nu en 2020.

  ‘Het vierde kwartaal was zeer sterk voor Royal Dutch, vooral op het vlak van de cashflowgeneratie. De vooruitzichten zijn wat minder wegens de terugval van de olieprijs in het vierde kwartaal. Voor 2019 zien we dan ook een tragere winstgroei’, zegt analist Luuk van Beek van Degroof Petercam. Hij geeft een houden-advies en een koersdoel van 28 euro.

 • Analisten loven schuldvermindering Econocom

  De cijfers van Econocom krijgen bij het analistenheir een voorzichtig positief onthaal. De IT-groep meldde gisteravond een omzetgroei van 8 procent tot 2,85 miljard euro. De recurrente bedrijfswinst belandde op 115 miljoen euro, iets lager dan de prognose van 120 miljoen die Econocom zelf had gemaakt. Voor 2019 voorspelt Econocom een winstgroei tot 128 miljoen euro.

  De omzet- en winstcijfers maken weinig enthousiasme los, maar de forse daling van de schulden doet dat wel. Econocom wist zijn nettoschulden te verminderen van 395 miljoen euro eind juni tot 250 miljoen eind december. Dat is nog slechts 1,6 keer de brutobedrijfswinst over 12 maanden.

  'De cijfers op zich zijn iets lager dan verwacht. Maar de significante verbetering van de schulden zou de zorgen van de beleggers moeten wegnemen over de onderliggende cashgeneratie', stelt Ruben Devos van KBC Securities. 

  'De betere cashflowgeneratie, historisch een van de sterktes van Econocom, moet op termijn weer investeerders naar het aandeel lokken, omdat de groeidynamiek interessant blijft', oordeelt David Vagman van ING.

  De helft van de schuldvermindering staat op het conto van factoring (het doorverkopen van nog niet geïnde facturen), maar Econocom hakte ook fors in de kosten, schroefde zijn werkkapitaal structureel terug, en was selectiever in de keuze van klanten. 'Econocom is selectiever geworden om contracten te sluiten, met een focus op cashgeneratie. Die was dan ook veel hoger dan verwacht', stelt Stefaan Genoe van Degroof Petercam. 'Econocom blijft goed gepositioneerd voor verdere groei.' Hij raadt aan de aandelen bij te houden met een koersdoel van 3,50 euro. Ook bij KBC Securties en ING luidt de rating 'bijhouden'.

  Het blad De Belegger raadt aan te kopen: 'De groep zit in een herstelmodus. De eerste ingrepen van de eigenaar en CEO Jean-Louis Bouchard worden duidelijk. Geleidelijk kan het beleggersvertrouwen  terugkeren.'

 • Goudaankopen centrale banken op hoogste peil in 50 jaar

  We gaan dieper in op de recordgoudaankopen van de centrale banken (zie post 9:42) in dit artikel.

 • Italië duikt in recessie

  De Italiaanse economie is aan het einde van 2018 in een recessie beland. Dat meldt het persbureau Bloomberg. De zuidelijke economie zag haar bruto binnenlands product met 0,2 procent dalen in het laatste kwartaal van 2018. Omdat de economie in het kwartaal daarvoor al met 0,1 procent afnam, is het land officieel in een recessie beland.

  Italië in recessie

 • Geruchten jagen KPN hoger

  Op de Amsterdamse beurs trekt KPN  even een spurtje. Er circuleren geruchten over een bod op de telecomoperator. 

 • Bloemkooloorlog in Nederlandse supermarkt

  Greenyard maakt bij de winstwaarschuwing melding van forse prijzendruk op de retailmarkt in Duitsland en België.

  Die bikkelharde strijd lijkt ook in Nederland te woeden. De supermarktketen Plus lanceert volgens de gespecialiseerde site Distrifood een prijzenoorlog bij de 'hardlopers' in de groente- en fruitafdeling, zoals bloemkool, paprikamix en komkommers. Met prijsverlagingen tot meer dan 30 procent. 

 • Ontex hoger dankzij concurrent

  Het Zweedse Essity  boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar beter dan verwachte resultaten. De(aangepaste) ebita kwam uit op 3,5 miljard Zweedse kronen, een daling van 5 procent. Dat kon de pret niet bederven. Analisten hadden op amper 3,1 miljard gerekend.

  Essity had het het voorbije jaar - net als het Belgische Ontex - moeilijk door duurdere grondstoffen en een harde concurrentiestrijd. De aangepaste ebita zakte over het volledige jaar met 4 procent naar net geen 13 miljard kronen. 

  De factuur voor grondstoffen en energie lag vorig jaar 4,7 miljard kronen hoger dan in 2017. Het bedrijf poogde dat te compenseren met prijsverhogingen en de lancering van een kostenbesparingsplan van 900 miljoen kronen. Het management slaagde daar niet volledig in, maar heeft in het vierde kwartaal duidelijk stappen vooruit gedaan. 

  De luierdivisie (baby's en incontinentie) van Essity zag de ebita in het vierde kwartaal (exclusief wisselkoersen en overnames) slechts met 1 procent afnemen, terwijl 'de prijzen voor pulp en kunststoffen aanzienlijk gestegen zijn'.

  Dat is meteen ook de reden waarom Ontex  op de Brusselse beurs de primus in de Bel20 is. Het Belgische luierbedrijf maakt in de komende weken zijn jaarresultaten bekend. Dan zal ook duidelijk worden wat de strategische doorlichting heeft opgeleverd. 

 • Nu ook officieel: Europese groei vertraagt

  En wel tot een karige 0,2 procent in het vierde kwartaal, leren de officiële data van Eurostat

 • Europese beursrally stokt

  In een tweede lezing zijn beleggers duidelijk minder enthousiast over de drastische koerswijziging van de Fed. Niet alleen countert de zwakkere dollar (en ook de sterkere euro) het enthousiasme, de zwakke outlook van kleppers als Unilever en Nokia onderstreept dat de somberder visie van Fed-voorzitter Jerome Powell niet helemaal uit de lucht komt vallen.

 • Over de sombere wiskunde van Greenyard ...

  ... leest u hier 

 • ABN AMRO halveert koersdoel Greenyard

  Greenyard  zakt voor de vierde dag op rij. Dit keer gaat er 10 procent af naar 4,22 euro, logischerwijs een vers dieptepunt sinds de beursgang in 1999. Sinds vrijdagavond beloopt het verlies bijna de helft (45%). 

  Analisten verrekenen steeds meer een heel forse kapitaalronde in de beurskoers. Dat is logisch na de forse winstwaarschuwing maandagochtend, waardoor de schuldenberg wel erg hoog boven de gehavende bedrijfswinst uittorent. 

  ABN AMRO halveert het koersdoel van de groente- en fruitreus bijna, van 9,5 naar 5 euro. Analist Robert Jan Vos raamt dat de schulden aan het eind van het lopende boekjaar net geen 6 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zullen belopen. Volgens hem is een kapitaalronde van minstens 100 miljoen nodig, boven op de verkoop van niet-strategische activa. Daarnaast lijkt het onvermijdelijk dat er minstens twee jaar geen dividend naar de aandeelhouders vloeit. 

 • Tik(je) voor Unilever

  Op de Amsterdamse beurs zet Unilever  een rem de AEX-sterindex (+0,1%). Beleggers delen de consumptiereus een tikje van 2,5 procent uit na de makke resultaten en vooruitzichten. 

 • De capitulatie van de Fed in beeld

  Om 20 uur stipt slaakte Wall Street een victoriekreetje:

 • Qrf heeft de deal met Sunair-familie rond

  U leest er hier meer over. 

  Pro memorie: Qrf, de specialist in binnenstadswinkels, beleefde in 2018 een rampjaar. Door de crisis in de retailsector en een aanslepend conflict met de belangrijkste huurder, H&M, is er twiijfel of H&M een dividend kan uitkeren. Met de instap van de Vanmoerkerkes is de balans opgeschoond en kan het bedrijf ietsje vrijer adem halen. De keerzijde is dat de oorspronkelijke aandeelhouders een stevige verwatering van hun belang - en dus toekomstig dividend - moeten slikken. 

 • Centrale banken kochten 74 procent meer goud in 2018

  De World Gold Council, de koepel van de goudmijnbouwers, meldt donderdag dat de vraag naar goud in 2018 met 4,3 procent gestegen is. De vraag wordt geleid door centrale banken. Ze kochten in 2018 voor 651,5 ton aan goud. De stijging van de vraag met 74 procent brengt de goudvraag van de centrale banken op het hoogste punt in 50 jaar. Verder steeg in Europa de vraag naar goud ETF's met 10 procent door de (geo)politieke spanningen.

 • Moeten er nog Chinese winstwaarschuwingen zijn?

  U twijfelt nog aan de afkoeling van de Chinese economie?

  Vandaag hebben honderden - 440 om precies te zijn - kleinere Chinese bedrijven gewaarschuwd voor tegenvallende resultaten. Dat gebeurde vlak voor de deadline waarop die bedrijven van de Chinese beurswaakhond een update moeten verschaffen, meldt Bloomberg

 • Nokia waarschuwt

  Nokia, vorig jaar nog verrassend het best presterende aandeel in de Euro Stoxx50, tuimelt 7 procent. De Finse reus in netwerkapparatuur waarschuwt dat 2019 'erg zwak' van start gaat. Een teken dat beleggers zich iets te snel rijk rekenden met de investeringsgolf voor 5G-netwerken en de problemen van de Chinese rivalen ZTE en Huawei. 

 • AB InBev voert Europees beursherstel aan

  Door de remonte van de euro - een logisch uitvloeisel van een Federal Reserve die zijn renteverhoging opbergt - blijft de klim op de Europese beurzen vrij beperkt. De Bel20  gaat 0,6 procent hoger, voor de Euro Stoxx50  is er 0,3 procent winst.

  ©rv

  Logischerwijs is in beide barometers AB InBev  de grote winnaar. De biergigant moet normaal als eerste profiteren van een herstel van de opkomende munten, nu de Fed niet langer de dollarhausse ondersteunt met renteverhogingen. 

 • Dollar en de 'nieuwe Fed': big deal

  U moet ons woord niet geloven: de koerswijziging van de Fed is groot nieuws. Ook de ING-valutrastrategen zeggen: 'big deal'. Reken nu op een zwakke dollar. Vooral tegenover de munten van opkomende markten - het spiegelbeeld van vorig jaar dus, maar ook tegenover euro en yen. 

 • Unilever krijgt omzetmotor moeilijk aan de praat

  Unilever , eerder deze week door de winstmachine LVMH onttroond als het waardevolste bedrijf van de eurozone, blijft het moeilijk hebben om de omzet duurzaam op te krikken. Eind 2018 bleef de groei onder de verwachtingen, leert het kwartaalrapport van de Nederlands-Britse consumptiereus.

  2019 wordt ook geen topper, met een omzetgroei aan de onderkant van de vork van 3 tot 5 procent. Geen droomstart voor de nieuwe CEO Alan Jope. 

 • Banken halen commissie van 15 procent op beursgang Sequana

  Nog even over de beursintroductie van Sequana: het biotechbedrijf mikt op minstens 27,5 miljoen euro. Maar netto zal de opbrengst dan 23,4 miljoen belopen, staat terloops in de mededeling te lezen. Met andere woorden: de begeleidende banken gaan met dik 4 miljoen of liefst 15 procent van het opgehaalde bedrag aan de haal. 

  ©rv

 • Europese beurzen op weg naar stevige start

  De plots zoetgevooisde Fed lijkt ook de Europese beurzen te gaan inspireren, zonder over euforie te spreken. De terugval van de dollar - en dus de remonte van de euro  - post-Fed remt het enthousiasme wat af. Afgaand op de belangrijkste futures lijken de Bel20  en de Euro Stoxx50  op een openingswinst van goed 0,5 procent af te stevenen. 

  ©REUTERS

 • Sequana trapt Brusselse beursgang af

  Daar is ie dan toch: de beursintroductie van Sequana Medical. Die was begin november voor 'eerstdaags' aangekondigd, maar even later tot 2019 uitgesteld. De specialist in pompjes in buikholtes had 'administratieve vertraging' opgelopen bij de verhuizing van de activiteiten van Zwitserland naar Gent.

  ©BELGA

  Sequana biedt 3,235 miljoen nieuwe aandelen aan, tussen 8,5 en 9 euro. Het biotechbedrijf hoopt minimaal 27,5 miljoen euro op te halen. Maximaal kan het bedrag, als de vraag voldoende is om extra aandelen (de 'overtoewijzingsoptie') te slijten, oplopen tot 38,5 miljoen euro.

  In tegenstelling tot Shurgard eind vorig jaar kunnen bij deze introductie kleine Belgische beleggers wél intekenen. Dat kan vanaf vandaag 31 januari tot 7 februari, behoudens vervroegde afsluiting of verlenging. De eerste notering volgt normaal op maandag 11 februari. 

  Sequana ontwikkelde een pompje dat in de buik wordt ingeplant om overtollig vocht te verwijderen. De verhuizing naar Gent komt er onder impuls van de Belgische voorzitter Rudy Dekeyser. Die was vroeger directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en staat nu mee aan het roer van Life Sciences Partners (LSP), een Nederlands investeringsfonds dat farma- en biotechondernemingen ondersteunt.

 • Facebook: welke crisis?

  Crisis? Schandalen? Aan de ijzersterke resultaten van Facebook  was het gisteren niet te merken. De socialemediagigant legde ondanks alle privacyschandalen sterke cijfers neer. Vooral omdat dat er weer duidelijke groei is in het aantal intensieve gebruikers in de Verenigde Staten en Europa, veruit de twee lucratiefste advertentiemarkten. 

 • Federal Reserve bergt renteverhogingen op

  Goedemorgen! Ja, er is nog veel ander nieuws. Maar hét nieuws is wel de spectaculaire bocht die Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell gisteravond bekendmaakte. Kort samengevat: weg renteverhogingen. Wie iets méér achtergrond wil: hierheen

  Geen wonder dat Wall Street in zijn nopjes was: met 25.000 punten noteert de Dow  nu 11 procent boven het dieptepunt van december. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud