Bekaert sterkste stijger in Brussel

©BELGA

Op Euronext Brussel kon de Bel20 vrijdag nipt het hoofd boven water houden. De staaltechnologiegroep Bekaert ontpopte zich tot sterkste stijger na de publicatie van beter dan verwachte cijfers.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.00 uur: Daarmee sluiten we deze Marktenlive-blog af. Geniet van het weekend, en tot maandag!

17.45 uur: De Bel20 is stabiel geëindigd op 3.162,45 punten. De hele dag schipperde de Brusselse index tussen winst en verlies. Bekaert was met een winst van 4,4 procent op 25,98 euro afgetekend de grootste stjiger van de dag. Grootste verliezer was Bpost, dat na een adviesverlaging van het beurshuis Berenberg een tik van 1,8 procent te verwerken kreeg. 

17.44 uur: De Chinese e-commercereus Alibaba wil volgende week voor 8 miljard dollar obligaties verkopen.  Dat zeggen bronnen aan Bloomberg. Alibaba tekende twee maanden terug al voor de grootste beursgang ooit. De obligaties krijgen de rating A+, de vijfde hoogste kwaliteitsrating. Alibaba heeft het geld niet echt nodig, het haalde bij de beursgang al 25 miljard dollar op. Volgens specialisten wil Alibaba dan ook opportunistisch gebruik maken van de lage rente. Sinds de beursgang steeg het aandeel met bijna 70 procent.

16.40 uur: Bij Virgin America, de luchtvaartmaatschappij van Richard Branson, gaat het er allerminst mak aan toe. De luchtvaartmaatschappij debuteert vrijdag in stijl op Wall Street. het aandeel spurt ruim 25 procent hoger. Virgin America is de eerste luchtvaartmaatschappij die naar de beurs trekt sinds mei 2011.

©AFP

15.41 uur: In New York is Wall Street de dag vrij mak begonnen. De belangrijkste Amerikaanse beursindexen noteren allemaal rond hun slotniveaus van donderdag. Veel aandacht gaat naar de dienstenleveranciers voor de olie-industrie Halliburton en Baker Hughes. Die bevestigden donderdag dat ze aan praten zijn over een mogelijke fusie. Beleggers reageren alvast enthousiast: Halliburton springt 3,5 procent hoger op 55,70 euro. Baker Hughes wint 3,01 procent op 60,52 euro.

15.30 uur: Sean 'Diddy' Combs, wellicht de rijkste rapper die rondloopt op aarde, koopt samen met de drankmultinational Diageo het luxetequilamerk DeLeon. Welk bedrag Diddy daarvoor op tafel legt is niet bekend, maar de zet kan hem op termijn wellicht een stevige duit opleveren. De rapper weet immers hoe hij sterke drank aan de man moet brengen. Combs sloot enkele jaren bijvoorbeeld al een deal met de wodkaproducent Ciroc. Sinds hij zijn gezicht aan Ciroc verleende ging de verkoop van dat merk fors de hoogte in. 

©REUTERS

14.39 uur:  De Duitse staalgroep Salzgitter schiet bijna tien procent hoger na een positief rapport van Credit Suisse. ‘We hebben al twee jaar de herstructureringsplannen moeten aanhoren, maar we zien nu eindelijk de positieve effecten ervan in twee opeenvolgende winstgevende kwartalen’, stellen de analisten van het beurshuis vast. ‘Het management was ongewoon positief over zowel de mogelijkheid om cash te genereren in de huidige omgeving als over de mogelijkheid en de wil om probleemdossiers op te lossen’. Het koersdoel blijft op 31 euro maar het advies gaat van ‘neutraal’ naar ‘outperform’. Salzgitter is een holding met vijf business unit, waaronder grote stalen buizen, waarin het marktleider is. Het heeft ook een belang van 25 procent in kopersmelter Arubis dat jaren geleden het van Umicore afgespliste Cumerio overnam. De drie andere beursgenoteerde Europese staalgroepen ThyssenKrupp, ArcelorMittal en Tata Steel verliezen terrein.

14.29 uur: De Griekse Grote Depressie lijkt voorbij. Dat moet althans blijken uit nieuwe data van het Europese statistiekbureau Eurostat. In het derde kwartaal groeide de Griekse economie met 0,7 procent, leren de Eurostat-cijfers. Herziene data tonen bovendien aan dat Griekenland zich sinds begin dit jaar op het juiste pad richting herstel bevindt. In het eerste kwartaal groeide het BBP met 0,8 procent, terwijl dat in het tweede kwartaal 0,3 procent was. 

14.05 uur: DP World, één van ’s werelds grootste containerterminaluitbaters, is van plan zijn notering aan de London Stock Exchange (LSE) te laten schrappen en enkel die aan Nasdaq Dubai te behouden. Tegelijkertijd bereidt DP World een bod voor van 2,6 miljard dollar op Economic Zones, een logistieke dochter van Port and Free Zone World, eveneens uit bedrijf uit Dubai. In Antwerpen bezit DP World de meerderheid in de terminal Antwerp Gateway aan het Deurganckdock op de linker Scheldeoever en een multipurpose terminal aan het Delwaidedok op de rechteroever. Het aandeel wint 4,6 procent in Londen.

13.18 uur: Een cijfer waar je mond van openvalt. De Amerikaanse obligatiereus Pimco blijkt zijn voormalige topman Bill Gross vorig jaar een bonus van 290 miljoen dollar -omgerekend 232 miljoen euro. Dat weet het financiële persagentschap Bloomberg te melden. Gross, de invloedrijkste obligatiebelegger te wereld, verliet eind september na ruim dertig jaar Pimco. Door zijn eigengereide managementstijl lag Gross al enkele jaren onder vuur op het bedrijf.

©REUTERS

Mohammed El-Erian, die lange tijd als Gross' opvolger gold maar vorig jaar eveneens opstapte, zou 230 miljoen dollar uitbetaald gekregen hebben. Straffe cijfers, zeker als je weet dat Pimco's Total Return Fund, dat werd beheerd door Gross, het minder goed deed dan de fondsen van directe concurrenten. 

Als u zich niets kan voorstellen bij 232 miljoen euro: het is de beurswaarde van pakweg een bedrijf als Sioen en Deceunicnk. En als Gross en El-Erian de plooien weer gladstrijken, zouden ze met hun bonussen bijna de zinkverwerker Nyrstar kunnen kopen. 

 

12.44 uur: In Amsterdam krijgt SBM Offshore stevig op zijn donder: het aandeel verliest 5,45 procent tot 11,37 euro. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wordt binnenkort op de hoogte gebracht van het onderzoek naar de handelspraktijken in Brazilië. Mochten er malversaties aan het licht komen, dan kan SBM volgens de Braziliaanse onderzoekers bij een schikking rekenen op een hoger bedrag dan de 240 miljoen dollar die het bedrijf onlangs met de Nederlandse overheid overeenkwam. 

12.35 uur: Deze zalige foto willen we u niet onthouden. Merkel is in Oceanië voor de komende G20-top.

Begrüßung einmal anders: Merkel lernt Neuseeland kennen RT HulyaTopcu Merkel yeni zelanda'da hongi selamini verirken pic.twitter.com/JIE0lEsiCj— Süleyman Artiisik (@sartiisik) 14 nov. 2014

12.23 uur: Naar aanleiding van Finance Avenue polste De Belegger naar de voorkeuren van de beleggende Belg. En wat blijkt? Euronext Brussel is niet zo populair; veel beleggers zoeken het verder, elders in Europa of in de VS.

11.14 uur: De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal met 0,2 procent in vergelijking met het tweede. Dat is een fractie beter dan de consensusverwachting van 0,1 procent. 

Who'da thunk it|? Eurozone grew 0.2% in 3Q, up 0.8% YY. Only Italy (-0.1%), Cyprus (-0.4%) down QQ. Spain +0.5%, Greece +0.7% #couldbeworse— Geoffrey Smith (@Geoffreytsmith) 14 nov. 2014

11.03 uur: De groep Volkswagen zit naar eigen zeggen nog steeds op koers om voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 10 miljoen voertuigen – inclusief vrachtwagens - op één jaar te verkopen. Na tien maanden staat de teller op 8,24 miljoen, een groei met 5 procent. In oktober viel de groei terug tot 3 procent, vooral door een daling van de verkoop in Zuid-Amerika, Rusland en de VS. In Europa gingen meer voertuigen van de hand en China blijft dé groeimarkt voor Volkswagen. Volgens topman Christian Klingler doet VW het nog altijd beter dan de markt. Volkswagen moet het nog steeds vooral hebben van zijn luxe- en budgetmerken, het hoofdmerk boert minder goed. Porsche staat na tien maanden op plus 13,8%, Audi op 10,1%;  Skoda groeit 12,5%, SEAT 10,5%. VW zelf zorgde met 5,08 miljoen wagens wel nog veruit voor de grootste volumes, maar dat is maar een groei van 2,6 procent.

©EPA

10.47 uur: Agfa-Gevaert gaat na zijn kwartaalrapport licht hoger in Brussel. Ondanks een omzetdaling van 7,7 procent ging de recurrente bedrijfswinst met bijna een derde hoger tot 34 miljoen euro - beter dan verwacht. De beeldvormingsgroep plukt de vruchten van zijn efficiëntie- en besparingsplannen en profiteert van de daling van de zilver- en aluminiumprijzen. 

KBC Securities reageert met een koersdoelverhoging van 2,25 naar 2,35 euro. Het advies blijft 'houden'. Zo ook bij ING waar analist Emmanuel Carlier er op wijst dat de winstconsensus (rebit) voor volgend jaar met 5 procent omhoog kan door de recente daling van de zilverpijs én de prijs rond 16 dollar blijft hangen. Door de lage disconteringsrente zal Agfa zijn pensioenverplichtingen wel zien stijgen.

10.40 uur: De Italiaanse economie raakt niet uit het sukkelstraatje:

Italy has already lost more than a decade. GDP at same level as Q1 2000 and falling. #backtothefuture pic.twitter.com/I6ZUS4aqEL— Edward Hugh (@Edward_hugh) November 14, 2014

 

10.34 uur: Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de olieprijzen nog verder dalen.

IEA forecasts further oil price weakness http://t.co/XIjV29yB2M— Fabrizio Goria (@FGoria) November 14, 2014

 

10.25 uur: In Duitsland werd een vroegere topmanager veroordeeld tot drie jaar cel wegens fiscale fraude en misbruik van goederen van een vennootschap. Het gaat om Thomas Middelhof (61) ooit nog topman van de mediagroep Bertelsmann en daarna CEO van de distributiegroep Arcandor, het vroegere KarstadtQuelle dat toen nog hoofdaandeelhouder was van reisgroep Thomas Cook. Middelhof vloog ondermeer met een privé-jet naar zijn villa in Saint-Tropez op kosten van het bedrijf. Arcandor ging failliet in 2009, enkele maanden na het vertrek van Middelhof. Middelhof kan nog beroep aantekenen, anders moet hij effectief naar de cel omdat de straf te hoog is om opschorting te krijgen.

10.15 uur: Bouygues verhoogt zijn omzetverwachting na behoorlijke kwartaalcijfers, vooral dankzij de bouwactiviteiten, de telecom blijft aanmodderen. De winst na negen maanden staat op 728 miljoen euro, de groep mikt nu op een omzet voor heel 2014 die stabiel zal zijn of hoogstens één procent daalt. Tot nog toe ging Bouygues uit van een daling met 1 à 2 procent. Bij de opening ging het aandeel tot 5 procent hoger.

10.05 uur: Het aandeel van bpost  krijgt een tik van twee procent na een adviesverlaging van beurshuis Berenberg van 'kopen' naar 'houden'. 

10.00 uur: De nummer twee uit de sector van diensten aan de olie-industrie, Halliburton, voert gesprekken over een overname van sectorgenoot Baker Hughes, de nummer drie. Een akkoord zou twee van de oudste namen uit de energiebusiness bij elkaar brengen. De combinatie van de twee zou nog altijd maar de iets meer dan de helft van de omvang van Schlumberger uitmaken. Baker Hughes won gisteren in New York 15 procent tot 58,75 dollar.

09.50 uur: Gejubel vanuit Bazel. 'We zijn goed op weg om met gemak onze financiële en operationele doelstellingen voor dit jaar te halen', klinkt het bij verzekeringsgroep Baloise  die ook sterk staat in ons land. Na 9 maanden staan de inkomsten op 7,48 miljard Zw.fr, een stijging met 5,5 procent. België was met 13,4 procent weer de sterkste groeier na Luxemburg en staat nu op het punt Duitsland voorbij te steken als belangrijkste markt na Zwitserland.

09.35 uur: Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof trekt het koersdoel voor Aedifica op met 1,5 euro tot 54 euro, het advies blijft houden. De vastgoedgroep kwam donderdag na beurs met kwartaalcijfers en die waren opnieuw goed. De huurinkomsten stegen met 18 procent, al daalde het brutorendement. De reële waarde van de portefeuille steeg met 48 miljoen tot 814 miljoen euro. Jaap Kuin van ING houdt het bij 50 euro en eveneens ‘houden’. Het aandeel staat na een half uur onveranderd op 54,60 euro.

09.34 uur: Nieuwe cijfers over de Nederlandse economie. Die is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid.

Haven van Rotterdam ©ANP

09.04 uur: Beleggers zijn wellicht nog volop bezig om de massa kwartaalresultaten te verwerken die ze vrijdagochtend over zich kregen. Maar de eerste trends zijn al merkbaar op Euronext Brussel. Onder de Bel20-aandelen is Bekaert de sterkste stijger met een winst van meer dan 2 procent. De staaltechnologiegroep deed het met een omzetgroei van 5 procent een pak beter dan verwacht in het derde kwartaal. Kinepolis stijgt op zin beurt 1,3 procent omdat het in het voorbije kwartaal meer cinemabezoekers ontving. In België valt de groei wel stil. Agfa-Gevaert klimt zelfs bijna 4 procent. Het bedrijf wist zijn winstgevendheid verder kunnen verhogen.

09.00 uur: Euronext Brussel opent met winst. De Bel20 gaat bij de start meteen 0,2 procent hoger op 3.166,44 punten.

08.52 uur: Airbus Group  , de producent van de gelijknamige vliegtuigen, verdiende het derde kwartaal meer dan verwacht. Maar de constructeur waarschuwt tegelijk voor mogelijk extra kosten voor het programma A400M, het militaire transportvliegtuig waarvan ons land er 7 bestelde. Hier leest u meer.

08.45 uur: De Europese Commissie heeft zopas laten weten dat de belastingdeal die de Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft gesloten met de Nederlandse fiscus wat haar betreft niet kan. De deal is strijdig met de richtlijnen van de OESO en komt neer op illegale staatssteun, klinkt het. 

©AFP

08.27 uur: Vrijdag, vastgoeddag. Analist Jaap Kuin van ING is gestart met de opvolging van Montea en past ook zijn koersdoel voor WDP aan. Beide aandelen krijgen een 'hold'-advies mee. Op Montea kleeft Kuin een koersdoel van 32 euro, het koersdoel voor WDP verhoogt hij van 51,5 euro naar 55,1 euro. 

'Ondanks de slabakkende economische groei zien we mogelijkheden voor goed gekapitaliseerde bedrijven zoals WDP of Montea,' schrjift Kuin. 'Omdat ze zich gemakkelijk kunnen financieren, zijn ze in staat om in te spelen op een verdere consolidatie van de markt.' Die markt is in heel de Benelux trouwens aan vernieuwing toe, meent Kuin. 'Sinds 2009 werden er eigenlijk geen nieuwe gebouwen of terreinen ontwikkeld om in te spelen op toekomstige projecten. Daardoor blijft de vraag vrij hoog, net zoals de huurprijzen. Maar omdat de bestaande gebouwen verouderen en omdat de voorkeuren van de klanten veranderen (er wordt nu bijvoorbeeld meer ingezet op e-commerce) zijn nieuwe kantoorruimtes vereist. Montea en WDP kunnen dat tekort aanvullen, en hebben daar ook de knowhow en financieringsmogelijkheden voor.'

Kuin sluit zijn rapport af met een uitsmijter die kan tellen. 'Op langere termijn denken we dat een combinatie van beide bedrijven best mogelijk is. Economisch gezien zou zo'n samenwerking ook zin hebben.'

08.19 uur: Ook de Nederlandse baggeraar Boskalis verrast in positieve zin. De groep trekt haar winstverwachtingen voor 2014 op na een positief derde kwartaal. Benieuwd welke koersreactie dat straks gaat geven, niet alleen voor Boskalis maar ook voor CFE. Die Brusselse groep controleert immers ook Boskalis grote baggerconcurrent DEME. 

08.17 uur: Bekaert zorgt voor een aangename verrassing met een omzetgroei die duidelijk boven de marktconsensus ligt. Met een groei van 5 procent kwamen de ontvangsten uit op 814 miljoen of zowat 20 miljoen meer dan de gemiddelde analistenprognose. Voor de rest van het jaar toont de producent van staalkoord zich voorzichtig.

08.11 uur: Ook de kwartaalupdate van de vastgoedgroep Befimmo is er. Even de kerncijfers meegeven. De reële waarde van de portefeuille bedroeg eind september 2.257,1 miljoen euro, 3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het operationele vastgoedresultaat bedroeg 93,4 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 95 miljoen euro. Befimmo blijft bij zijn vooruitzichten en herhaalt dat het over het boekjaar een dividend van 3,45 euro bruto per aandeel wil uitkeren

08.05 uur: Niet alleen de Franse economie doet het beter dan verwacht. Ook Duitsland knoopt weer aan met groei. De grootste economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal met 0,1 procent, nadat ze in de drie maanden daarvoor met 0,1 procent was gekrompen.

08.01 uur: Agfa-Gevaert heeft afgelopen kwartaal zijn rendabiliteit zoals verwacht verder opgekrikt. Omzetgewijs heeft de beeldvormingsgroep echter nog altijd last van de slabakkende wereldeconomie.

07.38 uur: De Franse economie heeft het in het derde kwartaal beter gedaan dan verwacht. Het bbp groeide met 0,3 procent, wat beter is dan analisten hadden verwacht (0,1 of 0,2 procent naargelang).

*FRENCH ECONOMY GREW 0.3% IN 3Q; MEDIAN FORECAST 0.1%— lemasabachthani (@lemasabachthani) 14 nov. 2014

07.33 uur: Op het eerste gezicht goede cijfers van Bekaert  . De omzet in het derde kwartaal kwam ruim 5 procent hoger uit op 814 miljoen euro 'dankzij solide volumes en een gunstige product-mix'. De omzet groeide in alle segmenten en geografisch vooral in Noord- en Latijns-Amerika. Over de eerste negen maanden van het jaar bedraagt de organische omzetstijging 4 procent. Ongunstige wisselkoersschommelingen in de eerste helft van het jaar wissen die omzetgroei echter uit.  

07.29 uur: Kinepolis   ontving het voorbije kwartaal ruim 12 procent meer bezoekers, met dank aan Spanje en vooral Frankrijk. In ons land stagneerde het aantal filmliefhebbers. De inkomsten stegen sneller dan het aantal bezoekers en ook de winst ging hoger, meldt de entertainmentgroep. Door het inkopen van eigen aandelen en de aankoop van het Toison d’Or-gebouw in Brussel, nam ook de nettoschuldenlast toe.

©BELGA

07.26 uur: Textielgroep Sioen  heeft na negen maanden exact dezelfde omzet vergaard als een jaar geleden. Daarmee is de 3%-groei van de eerste jaarhelft uitgegomd.

07.19 uur: Vandaag krijgen we ook een stroom bbp-cijfers over ons heen. We beginnen om straks met Frankrijk, om 8 uur volgt Duitsland, om 9.30 uur Nederland, om 10 uur Italië en om 11 uur de hele eurozone. In Oost-Europa is de groei aan het vertragen, is al duidelijk, enerzijds door het slabakkend herstel in de eurozone, anderzijds door de gevechten in Oekraïne.

07.11 uurAblynx  zal de komende dagen, tijdens de jaarvergadering van het American College of Rheumatology in Boston, twee ‘posters’ presenteren over zijn nieuwe Nanobody ALX-0061, een potentieel reumamiddel. Uit de eerste poster blijkt, op basis van een gecombineerde Fase I/II-studie van 24 weken, dat ALX-0061 ‘het potentieel heeft om het ziektebeeld te veranderen’ bij patiënten die lijden aan matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. De tweede poster omvat gegevens uit in vitro-experimenten die de biologische activiteit en affinitieit van ALX-0061 beoordelen. Daaruit blijkt dat het middel een gunstiger baten-risicoprofiel zou kunnen hebben dan het bestaande middel tocilizumab. Voor ALX-0061 heeft Ablynx een licentieovereenkomst afgesloten met AbbVie. Daarbij is Ablynx verantwoordelijk voor het Fase I en II onderzoek, waarna AbbVie dan overneemt voor het Fase III-onderzoek, dat doorslaggevend is om een middel op de markt te mogen brengen

06.57 uur: De restbank Dexia  heeft zopas  resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Tussen juli en september leed Dexia een nettoverlies van 166 miljoen euro. Het recurrente verlies- het cijfer zonder eenmalige elementen dus - kwam in het derde kwartaal uit op 42 miljoen euro. In het tweede kwartaal was dat nog 92 miljoen euro. Dexia wist dat recurrente resultaat te verbeteren dankzij de lagere financieringskosten.

06.50 uur: Goedemorgen iedereen! Rustig wakker worden zit er vandaag niet in. Net als donderdag staat er ook vandaag een pak bedrijfsnieuws op de agenda. Een overzicht:

 • Agfa-Gevaert: resultaten derde kwartaal, 7.45 uur
 • Banimmo: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Befimmo: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Bekaert: trading update derde kwartaal, 7.30 uur
 • Beluga: trading update derde kwartaal, 16.30 uur
 • Dexia: resultaten derde kwartaal, 7 uur
 • Elia: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 8 uur
 • Home Invest Belgium: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 •  Kinepolis: business update derde kwartaal, 7 uur
 • PCB: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 16.30 uur
 • Resilux: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
 • Sioen: trading update derde kwartaal, 7 uur
 • Spadel: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 16.30 uur
 • Texaf: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 16.30 uur
 • Van de Velde: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 7 uur
 • VGP: trading update derde kwartaal, 7.30 uur

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud