1. Markten Live
 2. Live blog

Bekaert vlamt naar hoogste koers in zes jaar

Voor de derde dag op rij hielp een industriereus de Bel20 op het droge. Na Umicore op maandag en dinsdag, nam woensdag Bekaert de rol over. Sipef vertaalde buitenlandse lof in forse winst.
 • Industrie houdt Bel20 op het droge, deel III

  De slotbel: de Bel20 sloot met nipte winst. En voor de derde keer dankzij een industriereus. Na twee dagen op rij Umicore, was het dit keer Bekaert die met een spurt van 6 procent de beursbarometer op het droge trok. 

  We zwaaien hier af, morgen zijn we in alle vroegte paraat met onder meer de kwartaalcijfers van KBC en Ablynx. Tot dan!

 • Wat mogen we van KBC verwachten?

  Even meegeven dat morgen voor dag en dauw KBC de resultaten over het eerste kwartaal vrijgeeft. De door KBC zelf bijgehouden analistenconsensus rekent gemiddeld op een nettowinst van 479 miljoen euro, ruim beter dan de 392 miljoen euro over het eerste kwartaal van 2016. De belangrijkste factor daarbij is het opgeklaarde beursklimaat, die het 'fondsenfabriekje' van KBC en dus ook de commissie-inkomsten tegenover het zwakke jaarbegin van 2016 een stevige boost moet geven.

  Voor de rest rekenen analisten niet meteen op grote strategische onthullingen. Over goed een maand, op 21 juni, organiseert KBC namelijk zijn jaarlijkse beleggersdag. Dit keer in Dublin, om de promotie van Ierland tot kernmarkt te onderstrepen.  

 • Kinepolis verkoopt Toison d'Or aan huurder UGC

  Cinemagroep Kinepolis heeft zijn dispuut met concurrent UGC bijgelegd.

  ©Didier Mossiat

  Drie jaar geleden kocht Kinepolis het vastgoed waarin het Brusselse UGC-complex Toison d'Or (Guldenvlieslaan) is gevestigd. UGC diende daarop een klacht in bij de concurrentiewaakhond. En toen Kinepolis de huurprijs verdrievoudigde, stapte de Franse groep ook naar de rechter.

  Die rechtszaak kan nu van de rol. Kinepolis heeft het pand eind vorige maand aan UGC verkocht, leert de kwartaalupdate die de groep deze ochtend uitstuurde. De verkoopprijs wordt niet meegedeeld. 

  Eerder verkocht Kinepolis al de vier Belgische voormalige Utopolis-bioscopen in Turnhout, Lommel, Aarschot en Mechelen aan zijn Franse concurrent. Het ving daarvoor 36,2 miljoen euro. Kinepolis moest de complexen verkopen van de concurrentiewaakhond.

 • 'Boeken voor VolkerWessels goed gevuld'

  De boeken voor de beursgang van de Nederlandse bouwgroep VolkerWessels zijn goed gevuld. Inclusief de zogenoemde overtoewijzingsoptie. Dat meldt Bloomberg. De aandelen worden verkocht tussen 22,5 euro en 23,5 euro per stuk. Daarmee is VolkerWessels tussen 1,8 en 1,88 miljard euro waard. 

  Reggeborgh, het fonds van de familie Wessels, wil tot 25 miljoen aandelen verkopen. Dat is goed voor een belang van 31,25 procent. De beursgang is gepland voor vrijdag.

 • AV Option uitgesteld tot eind juni

  De algemene vergadering van Option was aanvankelijk gepland op 31 mei maar is uitgesteld tot 30 juni. Navraag bij het bedrijf leert dat Option nog volop bezig is met het 'verwerken van boekhoudkundige gegevens'. Om dezelfde reden is het jaarverslag nog niet online beschikbaar. De nieuwe deadline voor publicatie is 31 mei. Het nieuws van het uitstel dateert al van 27 april maar sijpelde pas nu door.

 • Wie wil Abercrombie?

  Een opvallende stijger in New York is Abercrombie & Fitch . De keten van jongerenkleding, bekend van de schaars geklede verkoopsters en halfnaakte verkopers, heeft zichzelf in de etalage gezet. Het aandeel noteert op zijn laagste peil in 17 jaar en is daardoor een kwetsbare overnameprooi geworden. Abercrombie heeft investeringsbank Perella Weinberg Partners onder de arm genomen om de interesse van andere retailers in goede banen te leiden. Of het effectief tot een overname komt, is niet zeker.

  De opening van de Abercrombie-winkel in Brussel eind 2011 ©Photo News

 • Amerikaanse beurzen openen lager

  De Dow Jones  is zonet 0,3 procent lager geopend. Van grote onrust na het ontslag van FBI-directeur James Comey is geen sprake. Walt Disney is de gebeten hond na het opbiechten van een lager dan verwachte omzet. Disney is de grootste daler in de Dow.

 • Korte opstoot van Deutsche Bank

  Het aandeel Deutsche Bank schoot rond 11.15 uur plots tot 1,8 procent hoger op een bericht van Bloomberg. Volgens het persagentschap zou Qatar de Duitse financiële toezichthouder Bafin toestemming hebben gevraagd om zijn belang in Deutsche Bank op te trekken tot meer dan 10 procent, zelfs tot 25 procent.

  Het bericht bleek niet juist. Reuters vernam van twee financiële bronnen dat Qatar geen dergelijk verzoek had ingediend. Daarop zakte Deutsche Bank grotendeels terug.

  De grootste aandeelhouder van Deutsche Bank is momenteel de Chinese HNA Group met iets minder dan 10 procent. De Koninklijke familie van Qatar bezit net geen 9 procent.

  ©Bloomberg

 • Wall Street staat voor rode start

  De New York Stock Exchange zal negatief openen, geven de futures aan. De rode start wordt in verband gebracht met het ontslag van FBI-topman James Comey door president Trump. Comey leidde een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van Rusland bij de verkiezingscampagne van Trump. Het ontslag van Comey ontlokte hevig protest in de VS, zowel bij Republikeinen als Democraten, en zorgt voor nieuwe onzekerheid. De rust op de markten was net teruggekeerd na de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron in Frankrijk.

  Het is uitkijken naar de resultaten van Snap Inc, de eigenaar van Snapchat, en naar de koersreacties van Allergan en Yelp.

  FBI-directeur James Comey tijdens een hoorzitting voor het House Intelligence Committee ©REUTERS

 • Bpost-topman wil toch duurdere postzegels

  Op de algemene vergadering van Bpost haalde CEO Koen van Gerven stevig uit naar het BIPT omdat de regulator een verhoging van de postzegeltarieven heeft verboden. Hij herhaalde dat Bpost nog voor het einde van de maand beroep zal aantekenen tegen de beslissing van het BIPT.

  De aandeelhouders van Bpost stemden in met het slotdividend van 0,25 euro bruto per aandeel en keurden ook de benoeming goed van Jos Donvil als niet-uitvoerend bestuurder, voorgedragen door de Belgische Staat, en van Thomas Hübner, Philly Teixeira en Saskia Van Uffelen als onafhankelijke bestuurders.

 • Boskalis stuurt teleurstellende update uit

  Boskalis is midden beurstijd - ja dat mag - met een trading update gekomen. En die update wordt niet gesmaakt. De omzet daalt door de moeilijke marktomstandigheden en de winstgevendheid staat onder druk.

   

 • (Nog) geen vijandig bod op Akzo Nobel

  Het aandeel Akzo Nobel  noteert sinds half een op verlies. In een persbericht maakt de Amerikaanse verfreus PPG duidelijk dat er op dit moment geen vijandig bod komt, maar het houdt tot 1 juni alle opties open.

   

 • Air France scoort, Heijmans onderuit op Damrak

  Hoogtijd voor een blik op het Damrak. Ook daar geweldig veel nieuws. De resultaten van de AEX'leden Ahold Delhaize en ING gaven we al mee.

  In de midkap-index is Air France-KLM de uitblinker. Air France-KLM publiceerde de vervoersstatistieken van de maand april. Voor het eerst in lange tijd kon de groep hogere prijzen vragen voor haar tickets dan een jaar eerder. Vooral bij prijsvechter Transavia lieten de ticketprijzen een 'duidelijke'' stijging zien. Daarbij werd de groep geholpen door de paasvakantie.

  Onderaan heeft Heijmans het moeilijk. De bouwgroep verwacht voor 2017 een operationele winstmarge tussen 10 tot 12 procent, en dat betekent een lichte neerwaartse bijpassing tegenover de eerdere vork van 11 tot 12 procent. De bouwsector in Nederland staat in de schijnwerpers dezer dagen, want vrijdag doet VolkerWessels zijn intrede op de beurs.

 • Opnieuw een klap voor Agfa

  We zien dat Agfa-Gevaert opnieuw onderuit gaat. Momenteel noteert de koers 6 procent lager. Gisteren tuimelde Agfa met 8 procent na de bekendmaking van een daling van de bedrijfswinst met een kwart.

 • Advies- en koersdoelverhoging voor Materialise

  De specialist in 3D-printing Materialise , die op Nasdaq noteert, maakte sterke eerstekwartaalcijfers bekend met onder meer een omzetgroei van bijna 20 procent, maar hield zijn vooruitzichten stabiel. KBCS-analist Guy Sips gaat zijn ramingen bijwerken, maar trekt alvast zijn advies op van ‘houden’ naar ‘bijkopen’ en zijn koersdoel van 9,5 naar 12 dollar.

 • Koersdoel KBCS voor ING omhoog

  Na beter dan verwachte kwartaalcijfers, te danken aan sterke commissie-inkomsten, minder impairments dan verwacht en een goede kostencontrole, trekt analist Matthias De Wit van KBC Securities zijn koersdoel voor ING op van 14,5 naar 16 euro. Zijn advies blijft op ‘houden’ staan.

 • AXA plant beursgang voor Amerikaanse activiteiten

  Verzekeraar AXA is van plan om de Amerikaanse levensverzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in de eerste helft van 2018 naar de beurs te brengen. Een minderheidsbelang zal worden verkocht. De operatie moet enerzijds toelaten geld vrij te maken en anderzijds de Amerikaanse activiteiten beter positioneren. Sectorgenoten deden eerder al hetzelfde. AXA-topman Thomas Buberl zei geen grote acquisities te plannen en beloofde de winstgevendheid van de groep te verbeteren door hogere prijzen en kostenbesparingen.

  Thomas Buberl, de CEO van AXA, tijdens de algemene vergadering van twee weken geleden in Pparijs ©AFP

 • KBCS trekt koersdoel EVS op

  Vooruitlopend op de kwartaalcijfers van EVS verhoogt David Vagman zijn koersdoel van 39 tot 42 euro. De waardering blijft niet duur ondanks de start van een nieuwe investeringscyclus en nieuwe productlanceringen. De KBCS—analist rekent op een omzetgroei rond 5 procent (mid-single digit) dit en volgend jaar en een gemiddelde jaarlijkse wpa-groei van 13 procent in de periode 2016-2020. Het advies blijft bijkopen.

 • KBCS verlaagt koersdoel IBA

  Het beurshuis laat het koersdoel zakken van 61 tot 59 euro, maar behoudt het koopadvies. Analist David Vagman had al eerder gewaarschuwd dat de groei in protontherapie in de aanvangsfase hobbelig zou zijn, gelet op de grote omvang van de contracten (30 tot 40 miljoen euro per contract), het nog steeds beperkte aantal contracten en de looptijd van meerdere jaren. Dat is wat nu effectief gebeurt. De vertraging bij een aantal protontherapieprojecten noopt het management ertoe de prognose voor de rebit-marge in 2017 bij te stellen van 11-12 procent tot 10-12 procent.

  Dat het aandeel zo’n zware klap krijgt heeft te maken met de sterke run die het achter de rug heeft en de erg hoge multiples (meer dan 25 keer ondernemingswaarde op voor 2018 verwachte ebit). Daardoor is IBA extra gevoelig voor gelijk welke ontgoocheling, zegt Vagman.

 • Afstraffing voor IBA

  De Europese beurzen zijn zoals verwacht licht lager van wal gestoken. De Bel20 houdt min of meer stand dankzij KBC (dat gisteren ex dividend ging), Bekaert en Ontex . Bekaert stijgt zelfs tot zijn hoogste koers sinds 2011. Het verlies bij Ageas  heeft wellicht met de aanhoudende problemen in het VK te maken.

  De grootste klap op de brede markt is voor IBA dat zijn winstprognose voor 2017 moest bijstellen. Ook KKO krijgt klappen. De holding boven een nieuwe cacaoplantage in Ivoorkust publiceerde dinsdagavond een somber jaarrapport met onder meer een grondige aanpassing van de plannen, een dringende zoektocht naar extra geld en zelfs een zoektocht naar strategische partners.

  , terwijl KKO een somber jaarrapport voorlegde met een grondige aanpassing van de plannen, een dringende zoektocht naar extra geld en zelfs een zoektocht naar strategische partners.

 • Sterke winstgroei bij ING

  ING Groep zag in het eerste kwartaal de onderliggende winst voor belastingen met 39 procent stijgen tot 1,65 miljard euro. Dat is gevoelig meer dan analisten hadden verwacht (1,48 miljard volgens Bloomberg). ING kon meer leningen verstrekken, sneed in de kosten en haalde meer winst uit de activiteiten op de financiële markten.

 • Lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen met kleine verliezen aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. Ze noteren tussen 0,1 en 0,3 procent in de min.

  De beurzen in New York sloten dinsdag in verspreide slagorde, met kleine verliezen voor de Dow Jones en de S&P500 en een kleine winst voor de Nasdaq Composite.

  De Europese beurzen maakten dinsdag de verliezen van maandag gedeeltelijk goed. Volgens marktpartijen wijst dat er op dat er wat onzekerheid in de markten zit en dat mogelijk een terugval nodig is vooraleer de beurzen weer hoger kunnen trekken.

 • Goed jaarbegin voor Bekaert

  De staalkoordproducent Bekaert zag zijn geconsolideerde omzet in het eerste kwartaal met 20 procent stijgen tot 1,061 miljard euro. Organische groei zorgde voor 10 procentpunten, gunstige wisselkoerseffecten voor 3 procentpunten en overnames voor 6,5 procentpunten. Bekaert behoudt grotendeel zijn in maart gegeven vooruitzichten.

 • Berenberg start opvolging Sipef met ‘kopen'

  Het beurshuis Berenberg gaat nu ook de Belgische plantageholding Sipef opvolgen. Die krijgt al meteen een koopadvies en een koersdoel van 82 euro mee. ‘Sipef onderscheidt zich van zijn sectorgenoten door zijn focus op duurzame palmolie, de jonge leeftijd van zijn plantages (wat organische volumegroei in de hand werkt) en de beste rendementen in de sector.’ Voor de periode 2016-2020 verwacht Berenberg een gemiddelde omzetgroei van 10 procent en een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 12 procent. Het beurshuis wijst er nog op dat Sipef met een korting van 10 tot 20 procent noteert tegenover zijn sectorgenoten.

 • VK blijft zorgenkind voor Ageas

  Ageas haalde in het eerste kwartaal een nettowinst uit verzekeringen van 222 miljoen euro, een tiende meer dan een jaar eerder en meer dan verwacht. De Britse dochter, die in het vierde kwartaal op de resultaten woog, draaide maar net break-even. In het totaal behaalde Ageas een nettowinst van 110 miljoen euro waar er een jaar eerder door de Fortis-schikking 633 miljoen euro verlies was.

 • Ontex kent positieve start van het jaar

  De fabrikant van wegwerpluiers Ontex realiseerde in het eerste kwartaal een vergelijkbare omzetgroei van 3,6 procent en wist de aangepaste ebitda-marge stabiel te houden op 12,6 procent, blijkt uit het kwartaalrapport.

 • Gimv sluit partnerschap met Zwitserse medische groep

  Gimv gaat een partnerschap aan met MVZ Holding, raakte dinsdagavond bekend. De investeringsmaatschappij heeft een niet nader genoemd ‘aanzienlijk’ belang genomen in de Zwitserse groep van geneeskundige praktijken en gaat ook extra kapitaal beschikbaar stellen voor verdere groei. MVZ Holding beheert momenteel 25 geneeskundige praktijken waar eerstelijnszorg wordt geboden.

 • Nieuwe CEO voor Biocartis

  Herman Verrelst treedt in augustus aan als nieuwe CEO van Biocartis , laat de specialist in moleculaire diagnostiek weten. Verrelst kent de sector goed: hij is momenteel vice president en general manager van de afdeling ‘Genomics and Clinical Applications’ van de grote Amerikaanse speler Agilent Technologies. Verrelst was CEO en oprichter van Cartagenia, een spin-off van de KULeuven die in 2015 werd overgenomen door Agilent.

 • Meer winst, minder bezoekers voor Kinepolis

  Het aantal bezoekers dat in het eerste kwartaal over de vloer kwam bij Kinepolis is in het eerste kwartaal met 0,8 procent gedaald tot 6,6 miljoen. De oorzaken zijn een sterk eerste kwartaal van 2016, minder vakantiedagen dit jaar en een zwakker filmaanbod.

  Dankzij hogere opbrengsten per bezoeker stegen de opbrengsten wel, net als de rebitda (courante bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen). De netto courante winst kwam ook hoger uit ondanks hogere afschrijvingen en toegenomen belastingdruk, zegt Kinepolis, evenwel zonder concrete cijfers te geven. De verdere expansie resulteert in een stijging van de netto financiële schuld.

 • IBA verlaagt winstprognose lichtjes

  De Waalse producent van bestralingsapparatuur IBA heeft in het eerste kwartaal goed geboerd. De omzet steeg met 13,4 procent tot 73,3 miljoen euro. De tak ‘Protontherapie en andere versnellers’ ging 12 procent vooruit tot 58,7 miljoen euro. Positief is dat ook de tak Dosimetrie (die de nucleaire ladingen voor de bestralingstoestellen levert) weer groei vertoont: 19 procent in het eerste kwartaal tot 14,6 miljoen euro.

  Het orderboekje bedroeg eind maart 316 miljoen euro, wat iets minder is dan eind 2016 maar de recent aangekondigde orders voor protontherapiecentra in Charleroi en Kaïro zitten daar nog niet bij.

  IBA past wel zijn winstdoelstelling aan wegens vertraging bij de uitvoering van projecten, veroorzaakt door klanten. IBA rekent  nu op een rebit-marge tussen 10 en 12 procent in 2017 (in plaats van tussen 11 en 12 procent). De omzetprognose (tussen 15 een 20 procent groei) blijft overeind.

 • Ahold Delhaize voldoet aan verwachtingen

  De Nederlands-Belgische retailer heeft naar eigen zeggen ‘solide’ resultaten geboekt in het eerste kwartaal en deed daarbij nagenoeg zoals verwacht. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 2,9 procent tot 15,9 miljard euro, ongeveer zoals was verwacht. De ebitda-marge ging van 6,5 naar 6,7 procent terwijl analisten op 6,6 procent rekenden. De aangepaste bedrijfswinst kwam uit op 604 miljoen euro waar analisten volgens Reuters op 589 miljoen rekenden. Ahold Delhaize bevestigt zijn jaardoelstelling, met name dat de onderliggende operationele marge zal verbeteren tegenover 2016.

  Ahold Delhaize gaat zijn Belgisch winkelpark grondig aanpakken om de omzetdaling te stoppen.

 • Drukke ochtend

  Goedemorgen! We hebben een drukke ochtend voor de boeg met kwartaalresultaten van vier Bel20’ers: Ageas, Bekaert, Ontex en ING. Daarmee is de kous nog niet af want ook Ahold Delhaize rapporteert voorbeurs. Voorts komen Kinepolis, IBA en Qrf met kwartaalupdates.

  Naast de resultaten staat er ook verschillende algemene vergaderingen op het programma. Dat is onder meer het geval bij Bekaert, Bpost, Brederode, Cofinimmo, IBA, Kinepolis en Smartphoto.

  De Europese beurzen wonnen dinsdag nagenoeg het terrein terug dat ze maandag, na de verkiezingsoverwinning van Macron, hadden verloren. Euronext Brussel bleef achter doordat zwaargewicht KBC ex dividend noteerde. In New York zakten de Dow Jones en de S&P500 lichtjes; de Nasdaq Composite steeg daarentegen met 0,3 procent.

  Traders aan het werk op de beurs van Frankfurt ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud