1. Markten Live
 2. Live blog

Bekaert zakt naar laagste peil in twee jaar

De Europese beurzen sloten rond het nulpunt. Op de Brusselse beurs gleed Bekaert door coupongeknip en eerdere teleurstellende resultaten naar het laagste peil sinds maart 2016.
 • De slotbel: Bel20 op het nulpunt, Bekaert op laagste peil in twee jaar

  De slotbel: de Bel20  sluit zo goed als stabiel af op 3.884 punten.

  Bekaert  sloot 3,3 procent of 1,12 euro lager op 33,30 euro, het laagste peil sinds maart 2016. De koersval vrijdag is zo goed als integraal het gevolg van het dividend, bruto 1,10 euro, dat vandaag van de koers af ging. 

  Maar het verlies eerder op de week vloeit voort uit de korte kwartaalupdate lwoensdag. licht onder de analistenverwachtingen en ook de prognose roept vragen op. Eind februari zei de staaltechnologiegroep dat de groep er vertrouwen in had dat de winstmarge op hetzelfde peil van 2017 zou uitkomen. 

  Bij de kwartaalupdate viel dat ene zinnetje weg:

  Bekaert zelf benadrukt dat de ambitie onveranderd blijft, maar bij enkele analisten heerste er toch twijfel. 'Een outlook die gelijkaardig is als in februari is het niet hetzelfde als een outlook die onveranderd is', merkte Degroof Petercam-analist Stefaan Genoe woensdag op. Volgens hem suggereert de geschrapte passage dat het moeilijker zal zijn om de over 2017 gehaalde bedrijfswinst van 300 miljoen euro te halen. Zelf verlaagt hij de winstprognose voor 2018 van 300 naar 280 miljoen euro. 

  Eenzelfde teneur bij ING. 'Volgens ons betekent de huidige outlook dat de winstmarge van 2017, 7,4 procent, ook voor 2018 nog steeds haalbaar is, maar dat die ambitie inlossen moeilijker wordt', zegt analist Stijn Demeester. 

 • Op de beleggersagenda komende week

  We ronden een behoorlijke gevulde beursweek af met een vooruitblik op de belangrijkste agendapunten voor de komende week:

  1. Hoe sterk vertraagt groei Duitse economie?

  Duitsland publiceert dinsdag cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal. Economen voorspellen dat de groei is gedaald naar 0,3 procent, tegenover 0,6 procent in het vierde kwartaal van 2017.

  De industriële productie stagneerde, de sterke euro had een negatieve invloed op de export en  en de kleinhandelsomzet slabakt. De sterke afkoeling van de Duitse economie is onder meer te wijten aan uitzonderlijke factoren. Duitsland worstelde met stakingen en een griepepidemie en de paasvakantie startte al in maart.

  2. Lost KBC de hoge verwachtingen in? 

  Donderdagmorgen publiceert KBC resultaten. Het aandeel presteerde dit jaar licht beter dan de sectorgenoten, dus de markt verwacht wel wat. Analisten zien over het eerste kwartaal een nettowinst van 480 miljoen euro, leren 18 ramingen die KBC zelf heeft verzameld.

  'Mogelijk zit er een positieve verrassing in de beheersvergoedingen die KBC heeft opgestreken’, zegt Credit Suisse-analist Marcell Houben. Over 2018 verwachten analisten een winst van 2,56 miljard, of 6,09 euro per aandeel. 

  3. Blaakt Jensen nog steeds van vertrouwen? 

  Om de in Zwitserland residerende Deense topman van Jensen eens te ontmoeten, zak je dinsdagmorgen best af naar de algemene vergadering in Sint-Denijs-Westrem. Daar zal de verdubbeling van het dividend tot 1 euro graag worden goedgekeurd. 

  Het stevige orderboekje (+8% op jaarbasis) en het ontbreken van schulden stemden het management in het begin van het jaar hoopvol. De maandagavond voor de aandeelhoudersvergadering stuurt de specialist in industriële wasserijmachines ook een trading update uit over het eerste kwartaal. Benieuwd of het management nog steeds blaakt van vertrouwen.

 • Niet zeker dat de causaliteit hier juist is ...

  Nog even over Turks president Erdogan. Die wijt de hoge inflatie aan ... de hoge rente. En wij maar denken dat het andersom was. 

 • Erdogan: 'rentes zijn moeder van alle kwaad'

  Turkije, dat net als Argentinië een dubbel tekort op de begroting én de lopende rekening moet zien te dichten met buitenlands kapitaal, ziet dat broodnodig kapitaal in steeds sneller tempo wegvluchten.

  De Turkse lira tuimelt tegenover dollar en euro naar een vers diepterecord. Voor één euro betaal je nu al 5,15 lira. Geen goed nieuws voor beursgenoteerde bedrijven die sterk op Turkije inzetten, zoals Deceuninck en Ontex. 

  De jongste duikvlucht komt er na een zoveelste tirade van president Erdogan aan het adres van het buitenland. 'Als mijn volk zijn zegen geeft en mij laat voortdoen, zal ik zegevieren in mijn strijd tegen de rentes.

  Ik ben er van overtuigd dat rentes de moeder van alle kwaad zijn', klinkt het. De centrale bank moest de jongste tijd herhaaldelijk de rente verhogen om de weggaloperende inflatie in te dijken en om te proberen de kapitaalvlucht af te remmen. 

 • Verizon helpt de Dow een handje

  Als de Dow voor de zevende dag op rij met winst kan afsluiten vandaag, zal het in belangrijke mate te danken zijn aan Verizon . De telecomgigant kreeg fanmail van beurshuis JPMorgan en gaat 3,2 procent hoger naar 48,73 dollar. 

 • Wall Street rust uit op de zevende dag

  Na zes dagen winst op rij doet Wall Street het logischerwijs iets rustiger vrijdag. De Dow Jones  noteert een fractie hoger op 24.756 punten. 

  ©REUTERS

 • Symantec neemt historische duik na nieuws over intern onderzoek

  Het Amerikaanse antivirusbedrijf Symantec neemt een koersduik van bijna dertig procent, de zwaarste val in 17 jaar. Beleggers vluchten naar de uitgang nadat het bedrijf had meegedeeld dat het een onderzoek voert naar bepaalde bezorgdheden die door een voormalige medewerker naar voren werden gebracht. Dat cryptische statement roept meer vragen dan antwoorden op, en heel wat aandeelhouders nemen het zekere voor het onzekere.

  De maker van onder meer de Norton-beveiligingssoftware preciseerde wel dat het niet om een veiligheidsincident gaat en dat er niet in zijn systemen werd ingebroken. Het onderzoek wordt geleid door een auditcomité dat afhangt van de raad van bestuur. Dat kan mogelijk wijzen op fraude of andere overtredingen van de wet.

 • Amerikaanse futures: gemengd

  De termijncontracten op Amerikaanse aandelen noteren gemengd. De Dow Jones staat op het punt hoger te openen. De futures op de Nasdaq staan daarentegen 0,1 procent in het rood. De lager dan verwachte inflatiecijfers zullen de markt wellicht ondersteunen.

 • Air France-KLM vliegt hoger ondanks turbulentie

  Het aandeel van de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM schiet plots 7 procent hoger ondanks een daling van het aantal passagiers vorige maand en een halvering van het koersdoel door Credit Suisse. 

  Wellicht focussen beleggers zich op de Nederlandse tak van de groep die wel groei kon voorleggen. KLM vervoerde in april 5,2 procent meer passagiers dan het jaar ervoor. Pieter Elbers, president-directeur van KLM zag een goede start van het tweede kwartaal en voorspelt dat de groei zich verderzet.

  In dezelfde beweging gaat ook Lufthansa bijna vier procent hoger. De Duitse luchtvaartmaatschappij zag het aantal passagiers in april met 9,1 procent toenemen tot 12,2 miljoen passagiers.

 • Volvo stap dichter bij beursgang

  De Chinese eigenaar van Volvo Cars, de holding Geely, heeft Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. en Morgan Stanley geselecteerd om zich bij te staan bij de beursgang van de Zweedse autobouwer. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. Geely mikt op een waardering tussen 16 en 30 miljard dollar.

  De IPO zou deze herfst plaatsvinden.

  ©REUTERS

 • Chinese groei blijft verbazen

  Wie dacht dat China op een harde landing afstevende, kan zich stilaan voor het hoofd slaan. Als gevolg van een sterke binnenlandse vraag bedroeg het totaal aantal nieuwe leningen in april 1180 miljard yuan. Analisten gingen uit van 1100 miljard yuan. De brede geldhoeveelheid steeg met 8,2 procent. 

  Bij economen bestond de vrees dat de Chinese groei een deuk zou krijgen als gevolg van het pad dat de Chinese regering wil inslaan. Het land wil minder afhankelijk worden van export en wil de binnenlandse consumptie aanzwengelen. Voorlopig blijft China aan de positieve kant verrassen.

 • Retail Estates bij '10 veiligste aandelen ter wereld'

  Wie zoekt naar veilige aandelen, vindt er ook eentje op de Brusselse beurs. Dat is de conclusie van het Nederlandse blad BeleggersBelangen, dat een lijst maakte met de 'tien veiligste aandelen ter wereld'. Het ging daarvoor op zoek naar bedrijven die de afgelopen tien jaar nauwelijks te lijden hadden onder  geopolitieke of economische spanningen.

  Het blad vond in België de vastgoedgroep Retail Estates , die sinds zijn recente kapitaalverhoging ook een notering heeft op de Amsterdamse beurs. BeleggersBelangen is vooral gecharmeerd door de groei op lange termijn.

  'Het Belgische vastgoedconcern heeft 800 panden in portefeuille, met een winkeloppervlakte van bijna 1 miljoen vierkante meter (ongeveer 150 voetbalvelden) en zag de omzet de afgelopen tien jaar flink groeien', stellen de auteurs. 'Beleggers beloonden die groei met een gemiddeld jaarrendement van 12,7 procent, al moesten zij hiervoor in april 2009 wel tegen een tussentijds verlies van 29,5 procent aankijken, wat nog altijd beduidend beter was dan de neergang met 56,7 procent van de Stoxx600.'

  Voor de volledigheid: de 9 andere 'veiligste aandelen' zijn Church & Dwight, Clorox, Compass, Fielmann, J&J Snack Foods, McDonald's, Nestlé, Sodexho en WEC Energy.

 • Credit Suisse halveert koersdoel Air France-KLM

  Credit Suisse vindt de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM door de stakingen en het vertrek van de CEO plotsklaps de helft minder waard. Het stelt de verwachte ebit voor 2018 bij met 43 procent tot 927 miljoen euro. Bijgevolg verlaagt CS het koersdoel van 14,92 euro tot 7,61 euro. Het advies wordt behouden op neutraal.

  CS schat de schade van de stakingen op 300 miljoen euro en verwacht nog eens 100 miljoen euro daarbovenop voor de maand mei. Het ontslag van CEO Jeanaillac ziet CS als een zware klap die broodnodige hervormingen op de helling zet. Eerder vandaag kwam het nieuws dat Air France-KLM de trafiek in april met 2,6 procent zag terugvallen tegenover het jaar voordien. Air France afzonderlijk verloor 8,7 procent van de reizigers ten opzichte van vorig jaar.

  Het aandeel noteert momenteel aan 7,22 euro.

  ©AFP

 • Hong Kong groeit snelst in bijna zeven jaar

  Hong Kong groeide in het eerste kwartaal 4,7 procent ten opzichte van een jaar voordien. Dat is het meest sinds juni 2011 en een procentpunt hoger dan wat analisten verwachtten. De Aziatische economie profiteerde van een groeiende Chinese economie via toerisme en winkelverkopen. Ook de peperdure woningmarkt deed het goed.

  Het gevaar zit in de vaste wisselkoers. Aangezien de Hong Kongse dollar aan de Amerikaanse is gekoppeld moet het land het rentebeleid van de VS volgen. De stijgende rente in de VS zal dus doorsijpelen in de Aziatische regio wat kan wegen op de groei. Door de lage rente kon de economie stevig groeien en schoten ook de woningprijzen de lucht in.

 • Syrische kwestie weegt op Lafarge

  Het aandeel van LafargeHolcim daalt 3,7 procent. De bouwreus zit nog steeds verveeld met het vermeend omkoopschandaal in Syrië waar het concern smeergeld betaald zou hebben aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) om een fabriek operationeel te houden. De financiering van terroristische groeperingen is strafbaar.

  De koers reageert op het nieuws van gisterenavond dat een voormalige Noorweegse inlichtenofficier, Jacob Waerness, door het Franse parket in verdenking is gesteld van vermeende financiering van een terroristische groep. Waerness was tussen 2011 en 2013 verantwoordelijk voor de beveiliging van de Syrische fabriek.

  LafargeHolcim zou tussen 2011 en 2015 meer dan 12 miljoen euro uitgegeven hebben aan gewapende groeperingen. Waerness bevestigde dat LafargeHolcim met gewapende groeperingen, waaronder IS, onderhandeld heeft. Volgens Waerness was de directie van de bouwreus daarvan op de hoogte.

  Het nieuws is onaangenaam voor de Frèreholding GBL. De groep heeft een belang van 9,43 procent in het Frans-Zwitserse bedrijf.

  ©EPA

 • Oudste bank ter wereld boekt weer winst

  De Italiaanse bank Monte Paschi heeft in het eerste kwartaal verrassend een winst van 188 miljoen euro geboekt. Analisten gingen uit van een verlies van 40,5 miljoen euro. Over dezelfde periode vorig jaar maakte de bank nog een verlies van 169 miljoen euro. Monte Paschi plukte de vruchten van besparingen en een lager aantal slechte kredieten.

  De oudste bank ter wereld is volop bezig met het afwikkelen van slechte kredieten en toxische derivaten. De bank kwam vorig jaar zwaar in de problemen en werd genationaliseerd. De Italiaanse overheid pompte 5,4 miljard in Monte en bezit nu 68 procent van de aandelen. Het aandeel stijgt 10 procent in Milaan.

  ©REUTERS

 • Bevrijd Sika spurt hoger

  De Zwitserse leverancier van bouwmaterialen Sika springt 10 procent hoger. Het bedrijf is eindelijk bevrijd van een overnamestrijd die 3,5 jaar aansleepte. De Franse bouwreus Saint-Gobain legt zich neer bij een vergelijk waarbij het het belang van de familie Burkhard overneemt maar niet de controle over Sika.

  'Dit is erg positief voor Sika omdat het de onzekerheid rond het bedrijf wegneemt,' zegt Markus Mayer, analist bij Baader Bank, aan Bloomberg. 'De markt verwachtte niet dat dit verkeerd zou aflopen maar er was een risico en de legale strijd maakte het aandeel oninvesteerbaar voor investeerders in Noord-Amerika.'

 • Cofinimmo en Bekaert ex-dividend

  De Bel 20 opent ongewijzgd. Cofinimmo en Bekaert zakken omdat ze vanaf vandaag zonder dividend noteren. ING lijdt onder een lager koersdoel van KBCS.

 • KBCS knipt in koersdoel ING

  KBC Securities verlaagt het koersdoel van de Nederlandse bank ING van 15,5 naar 13,5 euro. Volgens KBCS weegt de langetermijnstrategie om te investeren in de digitale activiteiten op de winstgevendheid op korte termijn. Bijgevolg behouden de analisten het advies op 'afbouwen'.

  Aangezien er geen incentieven zoals een inkoop van eigen aandelen gepland staan, is KBCS niet optimistisch over het aandeel. KBCS verkiest ABN Amro waar het een koopadvies hanteert. 

 • Gemengde opening op komst

  De futures op Europese aandelen noteren gemengd. Termijncontracten wijzen op een nagenoeg ongewijzigde opening van de Eurostoxx 50. De Italiaanse beurs stevent op een slechte beursdag af als gevolg van de regeringsonderhandelingen die duiden op een euroscpetische regering.

 • Lager koersdoel voor AB InBev

  De analisten van SocGen verlagen het koersdoel voor de bierreus van 91 naar 89 euro en handhaven het advies op 'houden'. 'Ondanks de goede resultaten is AB InBev uit de gratie gevallen,' zegt een analist van de Franse bank.

  De meeste beurshuizen blijven echter optimistisch over de brouwer. Macquarie start de opvolging van het aandeel met een 'overweight'advies en een koersdoel van 113 dollar. AB InBev sloot gisteren af op 79,86 euro.

 • Stakingen kosten Air France-KLM passagiers

  Door een reeks stakingen is de trafiek bij Air France-KLM in april met 2,6 procent teruggevallen. Passagiersaantallen bij KLM stegen in april met 5,2 procent op jaarbasis terwijl die bij Air France met 8,7 procent terugvielen. De fgroep vervoerde in totaal 8,2 miljoen passagiers in april.

  Bij Air France braken stakingen uit door onvrede met een hervormingspakket die de vliegtuigmaatschappij kostenefficiënter moet maken. Topman Jean-Marc Janaillac nam ontslag nadat het personeel een loonvoorstel wegstemde.

 • Europa's langstlopende overnamsoap beslecht

  De kogel is door de kerk. Na 3,5 jaar legt de Franse bouwreus Saint-Gobain de wapens neer. Saint-Gobain aasde jarenlang op het belang van familie Burkhard in de specialist in bouwchemie Sika . Op die manier zou het de controle over Sika verwerven.

  Na hevig verzet van voorzitter Dr. sc. techn., Dipl.-Chem. Paul Hälg ging de deal niet door. Saint-Gobain legt zich daar nu bij neer, in ruil voor een deel van het kapitaal van Sika.

 • Staaltaks is een zegen voor ArcelorMittal en de staalindustrie

  ArcelorMittal mag Donald Trump op de knieën bedanken. De staalreus zette zojuist de beste kwartaalwinst in zes jaar neer. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 2,5 miljard dollar, op een omzet van bijna 19,2 miljard dollar. Daarmee viel het resultaat hoger uit dan analisten hadden verwacht. ArcelorMittal profiteerde met name van de hogere verkoopprijzen van staal. Daarnaast namen de verschepingen licht toe tot 21,3 miljoen ton staal.

  's Werelds grootste staalproducent kreeg heel wat rugwind door de invoertarieven die Trump oplegde aan Chinees staal. Door de dalende verkoop van staal uit China kreeg de industrie in het eerste kwartaal terug wat zuurstof nadat het jaren te lijden had onder een aanbodoverschot. De staaltarieven gaven de staalprijs een duw in de rug.

  Topman Lakshmi Mittal verklaarde in een toelichting dat de wereldwijde staalmarkt dit jaar verder is verbeterd. ArcelorMittal denkt dat de mondiale staalvraag dit jaar met 1,5 tot 2,5 procent toeneemt. In vrijwel alle regio's zit de vraag naar staal in de lift, geholpen door een grotere vraag uit bijvoorbeeld de bouwsector en machine-industrie.


  Daarnaast kondigde ArcelorMittal een nieuw dividendbeleid aan. Daarbij zal in 2018 het dividend wordt begonnen met een winstuitkering van 0,10 dollar per aandeel. De prioriteit blijft nog liggen op het verlagen van de schuld. De nettoschuld stond eind maart op 11,1 miljard dollar.

  ©REUTERS

 • VGP haalt 8,3 miljoen euro aan nieuwe contracten binnen

  De vastgoedgroep VGP heeft in de eerst vier maanden van dit jaar nieuwe huurovereenkomsten ondertekend ter waarde van 8,3 miljoen euro aan geannualiseerde huuropbrengsten. Daarnaast hernieuwde het bestaande contracten ten belope van 2 miljoen euro aan huurinkomsten.

  In dezelfde periode werden er 7 projecten opgeleverd, goed voor een verhuurbare oppervlakte van 227.407 m². Deze projecten zijn in staat om 10,8 miljoen euro aan jaarlijkse huur te genereren bij volledige verhuur, waarvan er reeds 10,6 miljoen euro (97,6%) gecontracteerd werd, aldus VGP in een persbericht.

  De groep heeft ook 26 projecten in aanbouw, goed voor een toekomstige geschatte jaarlijkse huur van 24,1 miljoen euro. VGP heeft vastgoedprojecten in onder andere Duitsland, Tsjechië en Roemenië. CEO Jan Van Geet toont zich tevreden. "We hebben een zeer goede start van 2018 gehad met het contracteren van € 10,4 miljoen aan nieuwe en hernieuwde huurinkomsten. De vraag naar verhuurbare oppervlakten blijft sterk in al onze markten en er zullen binnenkort een aanzienlijk aantal nieuwe huurcontracten worden onderteken"

 • Dollar ontsteekt opluchtingsrally in Azië

  Goedemorgen!

  De Aziatische beurzen staan stevig in het groen nadat de zwakker dan verwachte inflatiecijfers in de VS de dollar gisteren een knauw gaven. De inflatiecijfers zwakken de vrees af voor sterker dan verwachte renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. 

  Door het vooruitzicht van een minder 'hawkish' Fed werd Amerikaans staatspapier gisteren terug wat duurder en zakte de rente terug. Dat is goed nieuws voor groeimarkten want een stijgende rente op Amerikaans staatspapier trekt heel wat geldstromen aan uit groeilanden. Een afzwakkende dollar maakt het ook makkelijker om dollarschulden terug te betalen. Groeimarkten maken voor hun financiering vaak gebruik van de Amerikaanse munt.

  De Japanse Nikkei staat 1 procent in het groen. China stijgt 1,3 procent. Door de opluchtingsrally stevent Azië af op de beste beursweek sinds februari. De Chinese Hang Seng index staat een dikke 4 procent hoger dan de slotkoers van vorige week vrijdag.

  Vandaag staat er niet zoveel op de agenda. Er zijn cijfers van VGP en vertrouwenscijfers in de VS. De geopolitiek zal waarschijnlijk de beursdag bepalen met de VS die sancties voorbereiden op Iran.

  De dollar ontsteekt een opluchtingsrally in Azië. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud