1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 duikt collectief in het rood

De Bel20 dook collectief in het rood, Argentijnse peso en Turkse lira in vrije val. Eén aandeel blijft temidden de kaalslag overeind: Amazon stak voor het eerst de neus boven 2.000 dollar.
 • Na de slotbel: Sioen, D'Ieteren, Atenor én Resilux

  We ronden hier af, met de boodschap dat er na de slotbel nog een salvo van halfjaarrapporten volgt: Sioen, D'Ieteren, Atenor en Resilux. U kunt uiteraard het verslag op deze webstek lezen. We zijn er morgen uiteraard terug met een verse liveblog met reacties op de cijfers plus verse rapporten van AvH, CFE en Ter Beke. Tot dan! 

 • Bel20 finisht bijna 1 procent in het rood

  De slotbel: de Bel20 eindigde 0,9 procent lager op 3.781 punten. De beursbarometer sloot bijna collectief in het rood, de enige Asterixdorpjes met bescheiden winst waren UCB en Argenx. 

 • Amazon en de wet van de grote getallen

  U leest er via deze link alles over. 

 • Argentijnse peso gehalveerd sinds begin dit jaar

  We zoomen dieper in op de crash van de Argentijnse peso. Lees het hier.

 • Bouygues - Iliad: 1 - 0

  Op de beurs van Parijs is Bouygues een eenzame stijger, terwijl Iliad liefst 7 procent onderuit gaat. Er is ook een verband. Het conglomeraat Bouygues bevestigde vandaag de jaarwinstprognose en verwees naar de stijgende rendabiliteit van de telecomdivisie. Als Bouygues marktaandeel wint, dan zal Iliad daaronder lijden, luidt de redenering van de markt. Iliad staat bekend om spotgoedkope telecomcontracten.

  Intussen wijst het beurshuis Raymond James erop dat Iliad in augustus meer dan 2 miljard euro aan beurswaarde heeft verloren in de aanloop naar de resultaten op 4 september. 'Dit is het gevolg van een herwaardering van een groeiaandeel naar een normaal telecomaandeel', zegt analist Stephane Beyazian. Raymond James gelooft evenwel in beterschap. 'Iliad lanceert in september in Frankrijk een nieuw prijs- en dienstenoffensief en de lancering in Italië verloopt beter dan verwacht.'

 • 'Te vroeg om in Belgische telecom te stappen'

  2018 is duidelijk niet het jaar van de Belgische telecom. 'Nog altijd geen goed moment om te investeren', concludeert HSBC in een update over de sector. Het beurshuis raakt voor Proximus , Telenet en Orange Belgium niet verder dan een 'houden'-advies. 

  Analist Nicolas Cote-Colisson oordeelt dat het risico op een vierde speler iets minder prangend is, gelet op iets minder interessante voorwaarden dan verwachte voor de spectrumveiling die minister van Telecom Alexander De Croo volgend voorjaar organiseert. 'Toch blijft het risico op een nieuwe speler bestaan', luidt het. 'En zo'n intrede zou negatief zijn voor alle spelers in de sector.'

 • EVS: 'Vertrek CEO geen grote financiële kost'

  Verder uit de analistencall van EVS :

  • Het bedrijf verwacht in de tweede jaarhelft zijn oud gebouw te verkopen. Er is een bindend bod binnen.
  • Het vertrek van CEO Murielle De Lathouwer leidt niet tot een grote kost. De vertrekpremie en het loon voor de interim-CEO Pierre De Muelenaere zullen wel een voor lichte stijging van de kosten zorgen.
  • EVS ziet een versnelling in de bestellingen, mede dankzij de lancering van de nieuwe beeldserver XT-VIA (4k) begin augustus. Dat geeft voldoende vertrouwen om de jaarprognose voor de omzet te bevestigen, ondanks de zwakke eerste jaarhelft die het bedrijf had verwacht.
  • Xeebra, de oplossing voor videorefs, werd gebruikt tijdens de Tour de France, de Giro en de Vuelta. In het voetbal is de Spaanse competitie (La Liga) sinds kort klant, nadat eerder ook Brazilië en Portugal werden binnengehaald. Grote concurrent in het voetbal (o.a. op het WK) is het Britse Hawk-Eye.
 • Amazon boven 2.000, rest van de wereld in vrije val

  Het heeft iets surrealistisch gelet op de kaalslag elders in de wereld (Bel20 collectief in het rood, Argentijnse peso en Turkse lira in vrije val), maar tenminste één belegging in de wereld blijft onverstoorbaar overeind. Amazon.com , de alleswinkel van Jeff Bezos, stak net voor het eerst de neus boven 2.000 dollar. 

 • Do cry for me, Argentina

  Ja, er is de Turkse lira. Maar laat ons ook de Argentijnse peso niet vergeten. Ook die zit weer in vrije val en zakt tegenover de mighty dollar 8 procent. 

  Je kan nochtans niet zeggen dat de Argentijnse centrale bank geen effort doet. Ze verhoogde net de basisrente tot 60 procent. 

 • Brekend: Dow start eens niét met winst

  De schier onverwoestbare 'bull' van Wall Street temporiseert heel even. Na vier dagen winst op rij, is er bij de openingsbel klein verlies. De Dow Jones noteert 0,2 procent lager op 26.081 punten. 

  ©REUTERS

 • Amerikaanse inflatie klimt naar hoogste peil in zes jaar

  Berichten over de dood van inflatie zijn schromelijk overdreven. In de Verenigde Staten stijgt de favoriete inflatiegraadmeter van de Federal Reserve - we gaan niet in de details, maar wie wat nerdy uitleg wil: hierheen - naar het hoogste peil in zes jaar. 

  Met andere woorden: wie denkt dat Fed-voorzitter Jerome Powell zijn beleid van gestage renteverhogingen - grosso modo één per kwartaal - snel zal bijsturen, die ijlt. 

 • EVS: 'Zwakke eerste jaarhelft was verwacht' - 'We verliezen geen marktaandeel'

  We luisteren naar de analistencall van EVS .

  Pierre De Muelenaere, voorzitter en interim-CEO:

  'De omzet is laag, maar dat hadden we verwacht voor het eerste halfjaar.'

  'Onze klanten en partners stappen traag over naar 4k (beeldkwaliteit). In de VS zijn de televisiegroepen vooral bezig met overnames en fusies, niet met investeringen in technologie.' En in Europa en Azië wachtten de klanten de lancering van XT-VIA af, de nieuwe versie van het vlaggenschip van EVS.

  'Onze producten verliezen geen marktaandeel.'

  Even herinneren dat EVS vasthoudt aan zijn jaarprognose voor de omzet van 115 tot 130 miljoen euro. Het bedrijf verwacht een versnelling in de rest van het jaar, dankzij de nieuwe producten.

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  De vroege handel op Wall Street wijst op kleine verliezen kort na de openingsbel in New York. Traders zetten in op dalingen tot 0,3 procent voor de grote aandelenkorven.

 • Wat te verwachten van CFE morgen?

  U leest het in deze preview op de cijfers van de baggeraar/aannemer van collega Koen Lambrecht. 

 • Amerikaans retailverdriet in Amsterdam

  Dat retailvastgoed het moeilijk heeft, valt niet alleen af te leiden van het koersverloop van Qrf   in Brussel. In Amsterdam gaat Unibail-Rodamco-Westfield  6 procent onderuit. De lange naam is het gevolg van twee fusies, eerst die tussen het Franse Unibail met het Nederlandse Rodamco enkele jaren terug, en in juni dit jaar met het Australische Westfield. 

  In de resultaten die de groep gisteren nabeurs bekendmaakte, verschenen weinig schitterende cijfers van het overgenomen Westfield. Die bezit in de VS grote shopping centra. De huurinkomsten zakten er met 3 procent, door het bankroet van grote retailketens en het vertrek van grote huurders, zoals dat van Best Buy in Westfield Garden State Plaza. De cijfers van Unibail-Rodamco op een stand alone basis waren beter met een vergelijkbare groei van de huuromzet met 4,3 procent.

  'De cijfers van Westfield zijn ontgoochelend', reageert Degroof Petercam-analist Amal Aboulkhouatem. 'Maar vergeet niet dat het team van Unibail-Rodamco pas sinds juni orde op zaken kan stellen en dat de synergieën zich nog moeten realiseren'. Het beurshuis bevestigt het koopadvies, en verlaagt het koersdoel van 250 naar 240 euro. 

 • Meer slecht nieuws in Turkije

  Hoewel de Turkse woekerinflatie en de onbeholpen aanpak de centrale bank even uit de focus van de financiële markten was verdwenen, gaat het opnieuw van kwaad naar erger met de lira. Vandaag steken berichten de kop op dat een topper bij de centrale bank zijn ontslagbrief heeft ingediend. De lira verloor sinds vanochtend al 4 procent van zijn waarde tegenover de euro.

  Zo verliep de koers sinds begin dit jaar:

  In de afgelopen 10 jaar:

  En sinds het begin van de euro:

 • Bel20 bijna collectief in het rood

  De Brusselse beurs begon met een lichte winst, maar de Bel20 noteert nu al 0,6 procent lager dan gisteren. Van alle Bel20-leden kan er geen enkel aandeel lang boven het nulpunt blijven.

  Top Flop
  Tessenderlo+2,62%EVS-2,40%
  IBA+1,96%Miko-2,50%
  Bone Therapeutics+1,46%Option-2,71%
  VGP+1,25%Keyware-3,06%
  CFE+1,17%Greenyard-3,29%
  Kiadis Pharma+1,03%Connect Group-4,72%
  Melexis+0,96%MDxHealth-5,67%

 • Greenyard weer in de achterhoede

  Nu al voor de vierde dag deze week hoort Greenyard bij de sterkste dalers op de Brusselse beurs. Deze voormiddag gaat er opnieuw 3,5 procent af. De totale daling sinds de winstwaarschuwing op maandagochtend beloopt nu al 19,3 procent.

 • Lager koersdoel EVS

  Degroof Petercam reageert ook op de publicatie van EVS met een koersdoelverlaging van 27 naar 23 euro. Het advies blijft staan op 'houden'. Analist Stefaan Genoe rekende op een brutowinst (EBIT) van 2 miljoen euro en reageerde dus weinig opgetogen op het echte cijfer van 0,5 miljoen. 'Vooral de brutowinstmarge stelde teleur.'

 • IBA van het strafbankje

  Degroof Petercam trekt de rating voor IBA  op naar 'houden' (van verkopen) na het contract over een protontherapiecentrum in een ziekenhuis in Singapore. De behandelingskamer zou up and running moeten zijn tegen 2021. Het koersdoel stijgt van 15 naar 22 euro over 12 maanden.

  Na vier winstwaarschuwingen en de bijhorende deconfiture van het aandeel 'is het ergste waarschijnlijk achter de rug,' luidt het. 'De zorgen uit 2017 (te weinig nieuwe contracten) zullen wel voelbaar blijven in het overgangsjaar 2018. We geloven nu wel dat het bedrijf nettowinst zal kunnen neerzetten in 2018. Als de dosimetrie-afdeling verkocht raakt maakt dat het balans ineens ook veel gezonder.'

  Analiste Stéphanie Put merkt nog op dat ze voorzichtig blijft, omdat de technologie van IBA - nauwkeurige kankerbestraling - nog altijd moet bezig is met bewijzen dat het klinische voordeel de financiële kost waard is. Door de afhankelijkheid van miljoenendeals voor elke nieuwe installatie afzonderlijk, gebeurt de progressie van IBA met horten en stoten.

  KBC Securities haalt aan dat dit de zesde kamer is die IBA mocht aankondigen dit jaar, en de eerste waarvoor de financiering van een meerjarig project al rond is. De analisten rekenen erop dat er nog een zevende deal dit jaar nog moet lukken. Ze bevestigen hun 'bijkopen'-advies en het koersdoel op 23,5 euro.

 • MDxHealth lager na resultaten

  Het kankerdiagnosebedrijf MDxHealth  kan vanochtend niet overtuigen met de kwartaalupdate: het aandeel schiet in het rond. Het verlies fluctueert tot dusver tussen 3 en 6 procent.

  Het Belgisch-Nederlandse bedrijf verkocht meer prostaatkankertesten, maar ook de kosten voor commercialisatie in de VS liepen stevig op. De omzet uit SelectMDx maakte een sprong van 46 procent, al gaat het in absolute cijfers slechts om een stijging van 0,9 naar 1,1 miljoen dollar. ConfirmMDx, voorlopig de grootste omzetmotor, bracht in de eerste jaarhelft 28 procent meer of 14,2 miljoen dollar binnen, deels omdat MDxHealth de gemiddelde prijs per test kon verhogen.

  Dat cijfer verhult een daling in het tweede kwartaal, becijferden de analisten van KBC Securities. Zij hebben het over een terugval van 13 procent vergeleken met het tweede trimester van 2017: 'een zwakke prestatie'. KBCS sluit niet uit dat de verzwakking aanhoudt in het derde kwartaal, terwijl MDx meer verkopers aanwerft en opleidt.

  Het koopadvies met koersdoel van 4,9 euro blijft wel overeind. MDxHealth zou tegen 2020 winstgevend moeten zijn, aldus KBCS.

 • Openingsbel Brussel

  • Bel20: -0,2%
  • EVS: -5%
  • MDx: -3%
  • IBA: +1,2%
  • Kiadis: +1,1%
 • Europese futures: lichtrood

  Na een stijging op Wall Street gisteravond keerde de trend in Azië: de beurzen in China verloren vandaag bijna een procent.

  De futures gekoppeld aan de Europese indices wijzen op kleinere verliezen van ongeveer 0,2 procent wanneer de beurzen dadelijk van start gaan.

 • Kiadis vervangt financieel directeur

  Het Nederlandse Kiadis Pharma kondigt vanochtend het vertrek van zijn CEO Robbert van Heekeren aan. Veel toelichting over de beslissing is er niet, van Heekeren 'wil een andere richting uit met zijn carrière'.

  Kiadis, dat werkt aan een therapie om familieleden van leukemiepatiënten gemakkelijker als stamceldonor te kunnen gebruiken, heeft al de handtekening van een vervanger beet. De Amerikaan Scott A. Holmes verlaat Keryx, een biotechbedrijf met beursnotering op de Nasdaq die recent een fusie met een ander bedrijf voltooide.

 • Bone Therapeutics houdt koers

  De Waalse specialist in celtherapeën tegen botaandoeningen bevestigt de eerdere prognose dat er geld is voor de lopende medische onderzoeken tot september 2019. In maart werd er voor de laatste keer geld opgehaald, toen nog met het mes op de keel. Een converteerbare obligatie bracht 19,5 miljoen euro binnen nadat een Russische partner zich terugtrok uit een reeds aangekondigde publieke kapitaalverhoging.

  Bone Therapeutics is vooralsnog verlieslatend, in de eerste zes maanden van dit jaar was er een operationeel verlies van 6,1 miljoen. Dat is een klein beetje minder dan vorig jaar. Er staat nu nog 9,1 miljoen euro cash op de bankrekening, en Bone verwacht dit jaar in totaal 15 à 16 miljoen euro meer uit te geven dat er binnenkomt.

  Het bedrijf heeft twee grote onderzoeken lopen: eentje heet ALLOB, een middel dat de groei van botten zou moeten bevorderen. Het wordt momenteel getest tegen spondylodese (om wervels aan elkaar vast te zetten) en moeilijk genezende botbreuken.

  Nog verder gevorderd is PREOB, dat in de derde en laatste klinische testfase zit. Bij die regeneratieve therapie worden stamcellen van de patiënt ingespoten om een breuk te herstellen. Het bedrijf verwacht nog dit jaar tussentijdse resultaten te publiceren voor de 44 patiënten die al een jaar behandeld worden.

 • EVS stelt opnieuw teleur

  Het technologiebedrijf uit Luik dat hardware en software levert om televisiebeelden te verwerken heeft opnieuw een zwak kwartaal achter de rug. Het kan zich optrekken aan een gevuld orderboek voor de tweede jaarhelft. Ondertussen duurt de zoektocht naar een nieuwe CEO verder.

  Om 15u staat het management analisten te woord. U kan zelf meeluisteren via het nummer dat vermeld staat onderaan in het kwartaalrapport.

 • IBA verkoopt behandelingskamer

  De bouwer van protontherapiecentra IBA , heeft een contract beet met een ziekenhuis in Singapore: dat brengt de teller op 24. De bouw hiervan zal 35 à 40 miljoen euro opleveren, aldus IBA. Het Waalse biotechbedrijf is nog steeds wereldleider in zijn niche voor kankerbestraling, maar verloor in 2017 wat van zijn pluimen. Toen kreeg het niet zo veel contracten getekend als het zelf had gewild, en sloot het boekjaar verlieslatend af.

  Dit protontherapiecentrum zal het eerste van IBA worden in Zuidoost-Azië.

 • Drukke donderdag

  We krijgen vanochtend de cijfers van Bone Therapeutics, EVS en MDxHealth gepresenteerd. 's Avonds volgen Atenor, D'Ieteren, Immobel, Keyware, Resilux en Sioen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud