1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 duikt collectief in het rood

De Europese beurzen tuimelden 4 procent lager, beleggers vluchtten in goud. Nu het coronavirus de hele wereldeconomie dreigt aan te tasten, beginnen beleggers te tobben.
 • Tot morgen!

  We ronden hier af, we zijn er uiteraard morgen terug voor een ongetwijfeld opnieuw boeiende beursdag. Over de beursactualiteit kunt u morgen ook met ons chatten, u kunt via deze link nu al uw vraag of vragen kwijt. 

 • Goud klimt boven 50.000 euro per kilo

  U leest er hier meer over. 

 • Bel20 vlagt bijna 4 procent lager af

  De slotbel van een op zijn zachtst gezegd bewogen beursdag: de Bel20  vlagde 3,9 procent lager af op 3.917 punten, het grootste dagverlies sinds 27 juni 2016 en de onmiddellijke nasleep van het brexitreferendum. 

 • Gilead vlamt, Galapagos onderuit

  Terwijl partner Gilead op Wall Street vlamt, gaat Galapagos  hard onderuit in Brussel. Na de recordjacht van het voorbije jaar tuimelt het aandeel intussen 8 procent, waarbij op één dag 1,4 miljard beurswaarde in rook op gaat. 

 • Het overzicht van de handelsdag op Wall Street ...

  ... leest u hier

 • Amerikaanse rente nadert diepterecord

  Vergeleken met Europa zijn Treasuries nog altijd relatief hoogrentend, maar ook de Amerikaanse rente nadert een diepterecord. Beleggers vluchten bij onzekerheid bijna traditiegetrouw in Treasuries, de meest liquide belegging ter wereld. Die koophonger heeft als gevolg dat ze nu vrede nemen met 1,37 procent rendement, dicht bij het dieptepunt van 2016 (1,36 procent). 

 • Sanofi splitst 'basisfarma' af

  De Franse farmareus Sanofi , in België bekend als overnemer van Ablynx, gaat zijn afdeling basisfarmacie afsplitsen. Dat is de afdeling die actieve ingrediënten maakt, zeg maar de bouwstenen van 's werelds medicijnenindustrie. Met een jaaromzet van 1 miljard tegen 2022 zou de spin-off de tweede grootste ter wereld zijn, stelt Sanofi. 

  Ook hier is het coronavirus en de verstoring van 's werelds logistieke keten niet ver weg. Sanofi zegt in zijn persbericht een 'Europese kampioen' te willen creëren en zo proberen de industrie minder afhankelijk te maken van de invoer van ingrediënten vanuit Azië. 

 • Gilead vlamt na uitspraken WHO-topman

  Temidden het dieprode Wall Street valt Gilead Sciences  extra hard op. De farmareus en partner van Galapagos trekt 4 procent hoger naar 72,47 dollar.

  Beleggers hopen al een tijd dat Gilead met remdesivir, eeb antiviraal middel tegen besmettelijke aandoeningen, poteniteel kan ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus. Bruce Aylward, assistent directeur-generaal bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijkt die hoop nu te bevestigen. 'Het is hét middel waarvan we op dit ogenblik denken dat het efficiënt kan zijn', liet Aylward op een persconferentie in Peking optekenen. 

 • Eerste koopjesjagers duiken al op

  Vijf minuten. Zolang duurde het op Wall Street eer de eerste koopjesjagers opdoken: de Dow Jones dringt nu het verlies terug tot 'maar' 800 punten of 2,7 procent. 

 • Dow incasseert klap van bijna 1.000 punten

  De openingsbel op Wall Street: en die is zoals gevreesd dieprood. De Dow Jones  tuimelt 3 procent of 940 punten naar 28.050 punten. 

 • Wall Street op weg naar dieprode start

  In het spoor van de Aziatische en de Europese beurzen belooft ook Wall Street een erg moeilijke start te beleven nu het coronavirus steeds grotere impact sorteert in de wereld. De futures suggereren een verlies van zo'n 800 punten of een kleine 3 procent bij de openingsbel voor de Dow Jones

 • Te koop: Antares

  Het vastgoedcertificaat Antares  wil zichzelf liquideren. De markt wordt afgetoetst met het oog op een eventuele verkoop van de kantoorgebouwen A en B in Sint-Lambrechts-Woluwe.

 • Christine wil ook úw mening horen

  Voorzitster Christine Lagarde wil bij haar studieronde over de taken en de toolkit van de Europese Centrale Bank niet louter academici consulteren. Ze wil ook úw stem horen. Dat is althans haar boodschap in de allereerste publieke videoboodschap vanuit Frankfurt aan het brede publiek:

  De videoboodschap van de ECB aan uw adres

  In dit hoekje van de ECB-website kan elke burger tot uiterlijk 24 april een bijdrage leveren. 

 • Italiaanse 'lockdown' zet Ryanair en Easyjet in duikvlucht

  De grootste klappen op de Europese beurzen zijn voor budgetvliegers Ryanair  en EasyJet . Nu ook Italië, een populaire vakantiebestemming, draconische maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vrezen beleggers dat na Azië ook in het Europa het luchtverkeer fors zal verstoord worden. 

 • Ook BofA Securities blijft Proximus op 'verkopen' zetten

  Nog een update, nog een verkoopadvies voor Proximus   BofA Securities - het vroegere mondvol Bank of America Merrill Lynch - blijft bij verkopen met een somber koersdoel van 18,40 euro. 'We verwachten op de investeerdersdag van 31 maart een versnelling van de uitrol van het glasvezelnetwerk, gelet op de steeds intensere concurrentie'. 

  Analist David Wright ziet in zijn prognoses voor de komende jaren wel het dividend op 1,50 euro bruto per jaar blijven. Om dat te financieren zou Proximus zich dieper in de schulden steken: BofA ziet de nettoschuld tegen 2022 naar 2,76 miljard euro stijgen, van 2,19 miljard eind 2019.

 • Bel20 sinds nieuwjaar in het rood

  Met het zwaarste dagverlies in vier jaar noteert de Bel20  nu 2 procent lager sinds nieuwjaar. Over de voorbije 12 maanden is de winst teruggebracht tot 9 procent. 

  Dit zijn de Bel20-toppers tot nog toe in 2020

  • UCB +27%
  • Galapagos +25%
  • WDP +21%
  • Cofinimmo +17%
  • Sofina +10%

  En de floppers

  • ING -11%
  • Solvay -11%
  • AB InBev -12%
  • Ageas -13%
  • Ontex -24%
 • De opmars van de goudprijs in beeld

 • Goud op hoogste peil sinds 2013

  De prijs van een ounce goud  noteert met 1.678 dollar op een nieuw hoogtepunt sinds januari 2013. Voor het absolute record, 1.900 dollar in september 2011, is er wel nog even te gaan. Omgerekend naar euro noteert het edelmetaal wel al langer op recordhoogte. 

 • Even de correctie in context plaatsen ...

  ... en afzetten tegen de lang beursrally die er aan voorafging, bijvoorbeeld voor de beurs van Stockholm:

 • Olieprijs diept verlies nog uit

  Van een herstel van de olieprijs is geen sprake, nu beleggers een steeds somber plaatje voor de wereldeconomie in de koersen verrekenen. De prijs voor een vat Texaanse olie duikt op dit ogenblik dik 4 procent lager, voor Brent-Noordzeeolie is er een gelijkaardige tuimelperte. 

 • Een vleugje humor is welkom op een sombere dag

  Bij deze:

 • Grootste dagverlies sinds brexitreferendum

  De verkoopgolf op de Europese beurzen duwt de Bel20  4 procent lager naar 3.917 punten, op dit ogenblik het grootste dagverlies in vier jaar. Na het brexitreferendum donderde Brusselse beursbarometer op twee handelsdagen ruim 10 procent lager. Maandag 27 juni klokte de Bel20 op 3.141 punten af, ruim onder het huidige koerspeil dus. 

 • Buffett 'hekelt' winstexplosie van 1.900 procent bij Berkshire

  In de brief van Buffett die zaterdag verscheen (zie post 7u32) hekelt Buffett een recente wijziging in de Amerikaanse GAAP-boekhoudregels. Door die wijziging boekte zijn vehikel Berkshire Hathaway   voor 53,7 miljard dollar 'niet-gerealiseerde netto-winsten' op de aandelen in portefeuille. 

  'Voor de invoering van de nieuwe GAAP-regel in 2018 werden niet-gerealiseerde winsten op aandelen nooit in de boeken genomen, en verliezen op aandelen alleen als ze als niet-tijdelijk werden beschouwd (het voorzichtigheidsprincipe, red.). Nu moeten wij de nettowinst - een belangrijke graadmeter voor analisten en media - elk kwartaal bijkleuren met elke opwaartse en neerwaartse beweging van de aandelen die we hebben, hoe grillig die bewegingen mogen zijn', zegt Buffett. 

  'Door de nieuwe GAAP-regel, waar zowel mijn partner Charlie Munger en ik niet mee akkoord zijn, is onze nettowinst met een gekke 1.900 procent gestegen!', vervolgt Buffett. De groepswinst van Berkshire kwam in 2019 uit op 81,4 miljard dollar, tegenover 4 miljard dollar in 2018. 'Ondertussen - in wat we de echte wereld zouden kunnen noemen, in tegenstelling tot boekhoudland - lag de gemiddelde waarde van onze aandelenportefeuille over de voorbije twee jaar op 200 miljard dollar. En de intrinsieke waarde van onze aandelen groeide geleidelijk en substantieel.' Buffett raadt beleggers aan om te focussen op de operationele winst bij Berkshire. En die bleef in 2019 quasi stabiel.

  In de VS vaardigt de FASB de GAAP-normen uit, in de rest van de wereld zwaait de IASB de plak met de IFRS-normen. Lees hier ons weekendinterview met IASB-topman Hans Hoogervorst

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Beursverliezen lopen op: slechtste beursdag in vier jaar

  In Brussel koerst de Bel20  momenteel 3,8 procent lager. Voor een groter verlies van de Bel20 moeten we teruggaan naar juni 2016 (-4,1%)

 • Outlook PostNL weegt ook op Bpost

  De sombere outlook voor 2020 van rivaal PostNL, zeker voor pakjes, weegt op Bpost . De 'facteur' laat op dit ogenblik 4,4 procent liggen tot 8,08 euro. 

 • Degroof Petercam: 'Outlook PostNL stelt teleur'

  Degroof Petercam vindt de jaarresultaten van PostNL  an sich bevredigend, maar stelt zich vragen bij de outlook voor 2020. 'De prognose voor een bedrijfswinst van 110 à 130 miljoen is een stuk lager dan de 153 miljoen die wij verwachtten', merkt analist Frank Claassen op. 'Waarschijnlijk hebben we het prijskaartje van de nieuwe Nederlandse arbeidswetgeving, die interimarbeid duurder maakt, en hogere pensioenlasten nog onderschat. Bovendien ligt voor 2020 ook de voorspelde groei in pakjes - 7 à 9 procent - onder zowel onze verwachting (11%) als de eigen prognose van PostNL op middellange termijn (14%).

  Nu 2020 nog maar eens een 'overgangsjaar' dreigt te worden, zet Claassen zijn koersdoel van 2 euro tussen haakjes. Het aandeel zakt in Amsterdam ruim 6 procent naar 1,486 euro. 

 • Bel20 kent slechtste dag in ruim een jaar

  De Bel20  noteert momenteel met een verlies van 3,3 procent. Voor een slechtere beursdag moeten we teruggaan naar 6 december 2018. 

 • IFO-ondernemersvertrouwen stijgt onverwacht

  We hebben toch nog een streepje goed nieuws vandaag. De Ifo-indicator die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, is in februari gestegen van 95,9 naar 96,1. Economen hadden een daling tot 95,3 verwacht. Beide componenten (huidige situatie, verwachtingen) deden het beter dan verwacht. 

 • KBC Securities schrapt PostNL van favorietenlijst

  PostNL  verliest 7 procent na de jaarcijfers voorbeurs (zie post 7u19). PostNL verwacht voor 2020 een ebit van 130 miljoen euro, wat lager is dan de verwachting van KBC Securities (142 miljoen euro). Het beurshuis verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden' en het herbekijkt het koersdoel. Bovendien schrapt KBC Securities het aandeel uit de 'Dynamic Top Pick List'. 

 • Goudprijs richting 1.700 dollar

  Beleggers storten zich op de goudprijs. Een ounce van het gele metaal kost momenteel 1.685 dollar per ounce, dat is 2,5 procent meer dan vrijdag. Op exact één week werd goud 100 dollar duurder. 

  Op de beurs van Johannesburg schiet goudmijngroep Harmony 12 procent hoger, de grootste ééndagsklim in 16 maanden. 

 • Escalatie coronavirus duwt beurzen in het rood

  Lees hier onze roundup van de rode beursochtend

 • Europese beurzen: vooral auto's, mijngroepen en toerisme in de ramsj

  De Euro Stoxx 50 noteert na een kwartier handel met een verlies van 2,8 procent. 

  Alle sectoren gaan in Europa in het rood, maar extra tikken zijn er voor: 

  • Autobedrijven zoals Peugeot  en mijnbouwers zoals Rio Tinto
  • Luxebedrijven - die de voorbije jaren boomden in Azië - zoals LVMH
  • Toerisme- en luchtvaartgroepen zoals Air France-KLM  en Accor
 • Bel20 opent ruim 2 procent lager

  De Bel20  is zonet met 2,5 procent verlies geopend.

  Het kan nog erger: de beurs van Milaan krijgt een klap van 3,5 procent. 

  De grootste klappen in Brussel zijn voor:

  • Barco  (-4,9%)
  • Melexis  (-4,6%)
  • IBA  (-4,6%)
  • Umicore  (-3,8%)
 • Italiaanse tienjaarsrente stijgt 8 basispunten

  De beursdag wordt extra beroerd voor Italië, het land waar reeds drie doden zijn gevallen door het coronavirus. De futures wijzen op een 2,4 procent lagere opening voor de Italiaanse MIB-index. Ook Italiaanse obligaties gaan de deur uit, waardoor de tienjaarsrente met 8 basispunten stijgt tot 0,99 procent. 

  Dat is extra opvallend omdat obligaties over het algemeen hoger gaan door de vlucht naar veiligheid. De Belgische tienjaarsrente zakt bijvoorbeeld met 2,3 basispunten tot -0,24 procent. 

 • JPMorgan: 'Kortermijnimpact coronavirus groot'

  In zijn jongste economische update schrijft Bruce Kasman, hoofdeconoom van JPMorgan, dat het coronavirus de wereldeconomie ernstig zal verstoren. 'De onmiddellijke impact van een stevige Chinese vraag- en aanbodschok zal groot zijn. We denken dat de groei van de wereldeconomie dit kwartaal tot ongeveer 1 procent zal vertragen, de industrie zal tegen een tempo van zo'n 1,5 procent krimpen. En ook al zijn dit de zwakste cijfers van de huidige expansie, dit zijn nog altijd vrij optimistische inschattingen met veel neerwaarts risico'.

  Dit zijn nog altijd vrij optimistische inschattingen met veel neerwaarts risico
  Bruce Kasman
  JPMorgan

  Ook nog vrij optimistisch is de verwachting van Kasman dat de wereldeconomie vanaf de tweede jaarhelft een stevig herstel zal boeken. Maar dat hangt natuurlijk cruciaal af van de snelheid waarmee China en de wereld de huidige gezondheidscrisis weten in te dammen.

 • Nyrstar wil Nyrstar niet meer in bedrijfsnaam

  Nyrstar nodigt zijn aandeelhouders uit voor twee buitengewone aandeelhoudersvergaderingen. Concreet wil Nyrstar door het leven gaan met een nieuwe naam 'die het woord Nyrstar niet omvat'. De raad van bestuur stelt 'NYR Holding' voor. 

  Nyrstar, waarvan de beursticker NYR is, heeft na een herstructurering en de facto onteigening van de aandeelhouders, enkel nog een participatie van 2 procent in NN2, een nieuwe vennootschap waar alle operationele activa inzitten. De overige 98 procent zit bij Trafigura. 

 • Jefferies verhoogt koersdoel Galapagos

  Analist Peter Welford van Galapagos   krikt het koersdoel voor Galapagos op van 170 euro naar 225 euro. Het aandeel sloot vrijdag af op 249,5 euro, goed voor een beurswaarde van 16,1 miljard euro. Welford blijft wel bij een 'houden'-advies. 

 • Proximus: moeten er nog verkoopadviezen zijn?

  Het zal een vuurdoop worden voor CEO Guillaume Boutin op de beleggersdag op 31 maart: Proximus  heeft stilaan Colruyt onttroond als meest verguisde aandeel van de Brusselse beurs. Net als het gros van de beurshuizen die de telecomoperator opvolgen, handhaaft ook Deutsche Bank het verkoopadvies. Het koersdoel is 22 euro.

  Uiteindelijk vormen hogere investeringen een risico voor het Proximus-dividend
  Roshan Ranjit
  Deutsche Bank-analist

  Na het niet overtuigende jaarrapport - analisten schrokken vooral van het stevige prijskaartje voor het herstructureringsplan, dat in 2020 een belangrijk deel van de vrije cashflow zal opslorpen, stelt ook Deutsche-analist Roshan Ranjit vraagtekens achter de royale dividendpolitiek. Volgens hem is een inhaalbeweging bij de tot nog toe trage uitrol van het glasvezelnetwerk onvermijdelijk. 'En uiteindelijk vormen hogere investeringen een risico voor het dividend', klinkt het. 

 • Vijf favoriete aandelen van Rob Siegersma

  De beheerder van Merit Capital tipt onder meer op ASML  en Euronext . Lees het hier

 • Avantium verkoopt patenten

  Avantium  heeft een bioaromaten octrooiportefeuille verkocht aan de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, TNO. De verkoop omvat zowel octrooien als knowhow voor technologieën die bio-derivaten voor polymeren en coatings produceren. Deze technologieën liggen buiten de strategische focus van Avantium en worden nu door TNO verder ontwikkeld. Er worden geen financiële details vrijgegeven. 

  De strategische focus van Avantium is de bouw van een fabriek in Groningen om tegen 2023 5000 ton aan 'groene' kunststoffen te produceren op basis van suiker. 

 • Buffett voert inkoop eigen aandelen op

  Zaterdagmiddag kwam de beroemde jaarlijkse brief van Warren Buffett uit. De superbelegger zet de enorme cashberg van Berkshire Hathaway iets meer aan het werk. Het vehikel van Buffett kocht in het vierde kwartaal voor 2,2 miljard dollar eigen aandelen op, wat het inkoopbedrag op twee jaar op 6,3 miljard dollar brengt. De versnelling van het opkoopprogramma laat zien dat Buffett moeite heeft om de gigantische cashberg van 128 miljard dollar aan het werk te zetten.

  Buffett blijft positief over aandelen...

  'Als de hoogte van de rentes de komende decennia niet noemenswaardig verandert en als de belastingen voor bedrijven laag blijven, dan is het bijna zeker dat aandelen meer zullen opleveren dan langlopende obligaties.
  Warren Buffett
  CEO Berkshire Hathaway

  maar waarschuwde ook... . 

  Alles kan gebeuren met de aandelenkoersen van morgen, soms zijn er dalingen van meer dan 50 procent.
  Warren Buffett

 • Kwartaalwinst PostNL hoger dan verwacht

  PostNL  realiseerde in het vierde kwartaal een 'onderliggend cash bedrijfsresultaat' van 79 miljoen euro op een omzet van 843 miljoen euro. De verwachtingen van analisten lagen respectievelijk op 72 en 826 miljoen euro.

  We hebben in de drukke periode goede voortgang geboekt met onze kostenbesparingsprojecten.
  Herna Verhagen
  CEO PostNL

  De Nederlandse postgroep knipt zoals verwacht fors in het dividend van 0,24 euro naar 0,08 euro. Bovendien worden de dividendbetalingen tijdelijk opgeschort door de overname van rivaal Sandd. 'We verwachten het dividend binnen 12 tot 24 maanden te hervatten', zegt CEO Verhagen. 

 • Europese beurzen op weg naar fors verlies

  De Europese beurzen openen naar schatting met 2 procent verlies, volgens de huidige stand van de EuroStoxx50-futures. 

 • Wat u rood mag omcirkelen deze week: Solvay en AB InBev

  Krokusvakantie of niet, de Belgische belegger krijgt geen rust. De essentie leest u hier. Er staan opnieuw een pak bedrijfsresultaten op het menu.

  Onder meer van AB InBev . En beleggers zijn er niet gerust op nadat over het derde kwartaal het biervolume weer is beginnen krimpen en CEO Carlos Brito zich somber uitliet. Idem bij Solvay : het aandeel van de chemiereus staat onder druk door een beroerd 2019 en het is maar de vraag of er gelet op de problemen bij Boeing - een belangrijke klant - en de verstoring van de wereldeconomie door het coronavirus veel beterschap gloort in 2020. 

 • Verspreiding coronavirus weegt op de beurzen

  Goedemorgen! Nu het coronavirus zich ook duidelijk buiten China begint te verspreiden - van Zuid-Korea over Iran tot Italië - lijken beleggers eindelijk hun 'what me, worry?'-mentaliteit te laten varen. Het IMF, 's werelds economische waakhond, waarschuwt voor de impact van de stilaan mondiale gezondheidscrisis. 

  Het gros van de Aziatische beurzen start de week met verlies, zeker in Zuid-Korea (-3,9%). Dat land zag afgelopen week het aantal besmetting met het coronavirus fors toenemen. Ook in Maleisië en Australië zakken de beurzen meer dan 2 procent. In Japan is de beurs gesloten wegens een feestdag. 

  De vrees voor een scherp groeivertraging van de wereldeconomie haalt de olieprijs zo'n 3 procent onderuit. Het schaarse plusje op de koerstabellen is voor het klassieke toevluchtsoord in bange tijden: goud. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud