1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 besluit woelige week onder 3.000 punten

De beurzen namen vrijdag gas terug. Het belangrijkste potentiële coronamedicijn flopte in een klinische test. De bankwaarden stonden onder druk nadat S&P de ratings van een aantal spelers verlaagde.
 • Fijn weekend!

  We trekken een streep onder deze tumultueuze week en wensen u een vrolijk en gezond weekend toe. Tot maandag!

  MAANDAG 27 APRIL 2020

  BEDRIJVEN

  België:

  • Atenor: notering ex-dividend 2,31 euro bruto
  • Belreca: algemene vergadering, 11.00 uur

  Duitsland:

  • Adidas: resultaten eerste kwartaal, 07.30 uur
  • Bayer: resultaten eerste kwartaal, 07.30 uur

  Nederland:

  • NXP Semiconductor: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
 • Charles Beauduin bezit 3,2 procent van VGP

  Charles Beauduin, de voorzitter en referentieaandeelhouder van Barco , duikt op in het kapitaal van VGP . Via zijn vennootschap Vandewiele heeft hij een belang van 3,17 procent verworven in de ontwikkelaar van logistieke parken.

 • Bel20 sluit 2,5 procent in de min

  De Europese beurzen verloren vrijdag gemiddeld 1,5 procent. De hoop dat er spoedig een medicijn om corona te behandelen zou komen, is voorlopig vervlogen. De bankwaarden leden onder ratingverlagingen door S&P.

  In Brussel zakte de Bel20 2,5 procent. Forse verliezen waren er voor ING (-6,2%), KBC (-4,55%), Aedifica (-5,4%) en Telenet (-4,1%). De grootste daler op de brede markt was Balta (-10,2%).

 • Co.Br.Ha. stelt AV en jaarresultaten uit

  Wegens de coronacrisis heeft de raad van bestuur van Co.Br.Ha. (Brouwerij Haacht) beslist de algemene vergadering te verschuiven naar vrijdag 31 juli. De AV was aanvankelijk gepland op dinsdag 26 mei. De bierbrouwer zal zijn jaarverslag – en het persbericht met de jaarresultaten over 2019 – ook later publiceren, in de tweede helft van juni, blijkt uit een persbericht.

 • Braziliaanse beurs onderuit na ontslag justitieminister

  De Ibovespa, de voornaamste index van de beurs van São Paulo, keldert 8,7 procent nadat minister van Justitie Sergio Moro zijn ontslag had aangeboden. Hij deed dat nadat president Bolsonaro de topman van de federale politie aan de dijk had gezet, volgens Moro een zuiver politieke daad. Politiechef Mauricio Valeixo was Moro’s rechterhand.

 • Regering onderzoekt tijdelijk lagere btw op mondmaskers

  Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) laat de haalbaalbaarheid onderzoeken van een tijdelijke verlaging van de btw op mondmaskers die in eigen land gemaakt worden. De Europese Commissie laat voorlopig alleen een vrijstelling van btw voor de invoer uit het buitenland toe, maar het Franse parlement probeert dat nu uit te breiden naar binnenlandse productie. 

  'In de Franse Assemblee is een amendement goedgekeurd om medische hulpgoederen die essentieel zijn in de strijd tegen corona tot 2022 te belasten aan het laagste btw-tarief, zijnde 6 procent in plaats van 21 procent', zegt Open VLD-senator Rik Daems, die de kwestie op tafel legt. 'Ik dring erop aan dat onze regering hetzelfde doet. Dit verhoogt de betaalbaarheid van deze levensreddende hulpmiddelen en het voorkomt benadeling van eigen binnenlandse productie', aldus Daems. 

  Volgens de woordvoerster van Alexander De Croo heeft de Europese Commissie in haar beslissing over de import van mondmaskers expliciet vermeld dat de btw-vrijstelling niet geldt voor binnenlandse leveringen. 'Het invoeren van een binnenlandse btw-vrijstellingen is op dit moment dus in strijd met de Europese btw-reglementering. Men onderzoekt of een tijdelijke btw-verlaging een mogelijke tussenoplossing is die aanvaardbaar is, bijvoorbeeld tot eind dit jaar. Maar men moet zich geen illusies maken: een verlaging van btw op mondmaskers is geen garantie dat mondmaskers ook goedkoper worden. Ze worden alleen goedkoper als handelaars de lagere btw ook doorrekenen aan hun klanten. In geval van woekerprijzen is het aan de economische inspectie om op te treden', aldus het kabinet-De Croo. 

 • Intel vs. Zoom

  Ons Wall Street-overzicht leest u hier.

 • Zoom op record

  Zoom is met een stijging van 6 procent een uitblinker op Nasdaq. Met een beurswaarde van afgerond 50 miljard dollar staat de aanbieder van online videoconferencing op een recordhoogte. Veel mensen hebben de voorbije weken Zoom ontdekt als een gemakkelijke manier om online te vergaderen. En nu heeft Zoom het nieuws gekregen dat het op 30 april de Nasdaq100-index mag vervoegen. Er staan veel trackers uit op de Nasdaq100, dus dat leidt automatisch tot kooporders.

 • Beurswaakhond in het geweer tegen coronafraudeurs

  In de Verenigde Staten heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) actie ondernomen tegen in totaal 23 bedrijven die zich hebben bezondigd aan valse verklaringen over Covid-19-gerelateerde producten. De Amerikaanse beurswaakhond waarschuwt beleggers ook op te passen voor fraude, illegale praktijken en ander wangedrag tijdens de coronapandemie.

  De koersen van een aantal kleine biotechbedrijven zijn de jongste weken sterk gestegen door speculatie dat ze met een oplossing zullen komen voor coronatesten of voor een behandeling van de ziekte.

  In sommige gevallen was sprake van pure fraude, ontdekte de SEC, die daarop ingreep. Woensdag werden de noteringen van Predictive Technology Group uit Salt Lake City en SCWorx uit New York opgeschort. Beide bedrijven hadden geen accurate publieke informatie gegeven over hun plannen om coronatests te verkopen. Tien dagen geleden werd ook Bravatek Solutions uit Austin, Texas geschorst, een bedrijf dat beweerde de goedkeuring te hebben gevraagd voor een ontsmettingsmiddel dat het coronavirus zou doden.

  Volgens de SEC maken sommige bedrijven promotie voor een Covid-19-test of -geneesmiddel in de vorm van een ‘onderzoeksrapport’. In feite gaat het om een ‘pump-and-dump scheme’, het kunstmatig oppeppen van de koers. Iets gelijkaardigs gebeurde tijdens andere rages zoals rond cryptomunten of cannabis.

 • Wall Street op winst

  De Dow Jones noteert kort na opening met een winst van 0,5 procent. De Nasdaq Composite  stijgt een kwart van een procent.

 • 'Duizelingwekkende daling Belgisch ondernemersvertrouwen'

  Het Belgische ondernemersvertrouwen vertoont in april een 'duizelingwekkende daling' als gevolg van de coronacrisis, meldt de Nationale Bank. De conjunctuurbarometer zakte met 25,2 punten tot -36,1, het laagste peil ooit.

 • Amerikaanse futures in de plus

  De Amerikaanse futures noteren positief. De future op de S&P500 staat 0,6 procent hoger. Het Huis van Afgevaardigden heeft met een overweldigende meerderheid een bijkomende economisch hulppakket van 484 miljoen dollar goedgekeurd en dat zorgt voor voorzichtig optimisme.

  Aan het einde van een tumultueuze week, gekenmerkt door een nooit geziene duik van de olieprijs in New York, gemengde bedrijfsresultaten en dramatisch slechte economische cijfers, zullen naar verwachting weer koopjesjagers opduiken.

  De S&P500 eindigde donderdag licht in het rood nadat tussentijdse resultaten met een potentieel medicijn van Gilead voor Covid-19 waren uitgelekt, resultaten die erg teleurstellend waren.

  Vandaag loopt onder meer Intel in de kijker. De chipfabrikant gaf een prognose voor het tweede kwartaal die onder de verwachtingen uitkwam. Tegelijk onthield Intel zich van een jaarprognose.

 • Ex-Swiss Re-topman bezwijkt aan corona

  Stefan Lippe, die van 2009 tot 2012 CEO was van de herverzekeraar Swiss Re, is overleden aan de gevolgen van Covid-19. De 64-jarige Duitser was bestuurder bij diverse bedrijven, onder meer bij AXA, yes.com en CelsiusPro.

 • 'Fed handhaaft nulrente minstens tot 2023'

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal ten minste tot 2023 de rente niet verhogen. Dat zegt de meerderheid van de 31 economen die het persbureau Bloomberg heeft ondervraagd. De economen zien het balanstotaal van de Fed stijgen naar 10.000 miljard dollar, tegenover 6.570 miljard nu. Het balanstotaal steeg sinds 11 maart met 1.640 miljard dollar, omdat de Fed veel staatsobligaties en herverpakte hypotheken heeft gekocht.

  De Fed vergadert woensdag. Maar economen verwachten geen extra stimuli. De centrale bank verlaagde in maart de rente naar nul en lanceerde sindsdien verscheidene kredietfaciliteiten om de financiering van banken, bedrijven, gezinnen en overheden op peil te houden.

 • Rusland verlaagt rente

  De Bank Rossii, de centrale bank van Rusland, heeft de rente met 50 basispunten verlaagd tot 5,5 procent. Dat is het laagste peil sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde.

  De meeste economen hadden de renteknip verwacht, aldus Bloomberg. De centrale bank sluit niet uit dat nog meer renteverlagingen volgen. De Russische economie stevent af op de grootste krimp in meer dan tien jaar. Volgens Bank Rossii zal ’s lands economie dit jaar met 4 tot 6 procent krimpen.

 • Ryanair-topman boos om staatssteun

  Michael O’Leary, de CEO van Ryanair , dreigt met juridische actie omdat Frankrijk en andere landen ‘selectief miljarden euro’s schenken aan hun inefficiënte nationale luchtvaartmaatschappijen’. Hij stuurde een brief aan eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Als Ryanair de rechtszaak wint, zal de EU verplicht zijn ‘een vervelende U-bocht’ te maken, aldus O’Leary.

  Hij wil dat Ryanair ook een deel van de staatshulp krijgt en vindt dat kredietwaarborgen en andere voordelen beschikbaar moeten zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen van de EU ‘in verhouding tot hun trafiekaandeel in een bepaald land’.

  De brief aan Vestager dateert al van 9 april; Bloomberg kon er nu pas de hand op leggen.

  Frankrijk en Nederland werken aan een hulppakket voor Air France-KLM en Lufthansa heeft over een redding gesproken met Duitsland en andere landen. Italië wil dan weer het failliete Alitalia overnemen.

 • Vrachtwagenverkoop bijna gehalveerd in maart

  In maart werden 55 procent minder nieuwe personenwagens ingeschreven in de Europese Unie, bleek een week geleden. De klap voor de markt van de bedrijfsvoertuigen is bijna even groot. Volgens de sectororganisatie ACEA daalde de vraag naar nieuwe bestel- en vrachtwagens vorige maand met 47,3 procent. De oorzaak zijn de lockdowns, waardoor dealers moesten sluiten. De grootste dalingen waren – niet toevallig – in de zwaarst getroffen landen: Italië (-66,1%), Spanje (-64,4%) en Frankrijk (-63,1%).

  Alle segmenten gingen sterk achteruit, maar de grootste klap – een halvering – was voor de lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton), zeg maar de bestelwagens.

  In het eerste kwartaal liet de Europese markt voor bestelwagens, vrachtwagens en bussen een krimp van 23,2 procent optekenen.

 • De oliecrash: winnaars en verliezers

  We komen nog even terug op het interessante rapport van KBC Securities over de impact van de gekelderde olieprijs op enkele Belgische en Nederlandse bedrijven (‘Oil my glut’, zie post van 10.55 uur over CFE). Het beurshuis schuift enkele duidelijke winnaars en verliezers naar voren, waaruit we een aantal namen lichten.

  De huidige oliecrisis zal het sterkste positief effect hebben op Euronav , stelt KBCS. De reden is niet zozeer de lage olieprijs, maar wel de opslagcapaciteit die tankers kunnen bieden. Opslagcapaciteit die bijzonder interessant is bij een forse contango (toestand waarbij de toekomstige prijs van een product – in casu aardolie – hoger is dan de huidige prijs op de spotmarkt, red.). Zolang deze toestand aanhoudt, zal er een grote vraag zijn naar VLCC’s en Suezmax-tankers (waarin je respectievelijk 2 en 1 miljoen vaten olie kan stockeren). Wat zal resulteren in hogere vrachttarieven.

  Andere bedrijven die ‘medium’ profiteren van de toestand zijn Akzo Nobel, Sioen en Vopak. Grondstoffen maken bijna 50 procent uit van de omzet van verfproducent Akzo Nobel en het grootste deel van deze grondstoffen zijn oliederivaten. Een gelijkaardige redenering geldt voor Sioen . De grondstofkosten van de producent van technische weefsels zijn vooral gelinkt aan de olieprijs. ‘Wij schatten dat elke daling met een procentpunt van de grondstofkosten zich vertaalt in 10 tot 15 procent nettowinstgroei.’ Vopak is een tankopslagbedrijf en geniet van de sterke vraag naar opslagcapaciteit.

  De grootste negatieve impact ziet KBC Securities bij Fugro en Sipef. De bodemonderzoeker Fugro realiseert meer dan de helft van zijn omzet in de olie- en gassector. Plantageholding Sipef heeft dan weer last, omdat er een sterke correlatie is tussen de aardolieprijs en de palmolieprijs.

  Een middelgrote negatieve impact bespeuren de analisten bij ABN AMRO (wegens diens grote blootstelling aan de olie- en gassector), Boskalis (omdat het herstel van de offshore energiedivisie weer uitstel ondervindt) en ING (dat een grotere blootstelling aan de oliesector heeft dan sectorgenoten).

 • KBCS zet CFE trapje lager wegens oliecrisis

  Onder de titel ‘Oil my glut’ publiceert KBC Securities vandaag een rapport over de sterk gedaalde olieprijzen en de gevolgen daarvan voor 23 Belgische en Nederlandse bedrijven die het beurshuis opvolgt. De olieprijzen zijn gekelderd door de Covid-19-crisis, door de prijzenslag die Saoedi-Arabië heeft ontketend en recent door een gebrek aan opslagcapaciteit. Grote oliebedrijven hebben daarom hun investeringen voor dit jaar aanzienlijk teruggeschroefd. Dat heeft een impact op het hele ecosysteem.

  Een bedrijf dat duidelijk negatief wordt geraakt is CFE , het moederbedrijf van de baggeraar en windparkenbouwer DEME. Volgens analist Bart Cuypers is het meer en meer waarschijnlijk dat de groei in offshore windenergie zal vertragen. ‘Aangezien exploratie- en productiebedrijven hun kapitaalinvesteringen voor dit jaar met minstens 30 procent verlagen en de olieprijs naar verwachting niet snel zal herstellen boven niveaus die interessant zijn voor nieuwe activiteiten, verwachten we dat olie- en gascontractors iets langer actief zullen blijven in de offshore windsector’, klinkt het. Met de lage olieprijzen is het potentieel voor margeherstel in offshore wind bovendien beperkter geworden. De analist denkt daarom dat beslissingen over nieuwe windenergieparken zullen aanslepen, met uitzondering van diversificatieprojecten van enkele olie- en gasspelers die naar hij verwacht wel op korte termijn zullen doorgaan.

  Ook de baggeractiviteit zal gevolgen ondervinden van de lagere olieprijs en de impact van de coronacrisis op de wereldhandel. Cuypers denkt dat middelgrote tot grote projecten die eraan zaten te komen, zullen worden uitgesteld.

  Hij heeft zijn winstramingen voor CFE voor de jaren 2021 tot 2023 verlaagd. Het gevolg is dat zijn koersdoel zakt van 105 tot 82 euro. Zijn advies is niet langer ‘kopen’ maar ‘bijkopen’.

  CFE is voor 60,91 procent in handen van Ackermans & van Haaren .

 • Balta worstelt met schuldverplichting

  Balta  publiceerde donderdag zijn jaarverslag en gaf daarin een stevige waarschuwing over het coronavirus. Het was aan onze blik ontsnapt, maar we worden er attent op gemaakt via het ochtendrapport van ING. De tapijtproducent meldt dat hij mogelijk niet zal kunnen voldoen aan zijn schuldconvenant, die bepaalt dat de schuldgraad niet hoger mag liggen dan 6,5 keer de aangepaste brutobedrijfswinst. De tapijtgroep is daarom onderhandelingen begonnen met de banken.

  Het management gelooft in een goede afloop en dat het op vervaldag zijn schuldverplichtingen kan voldoen.

  ING verwacht een verkoopdaling van 18 procent en een daling van de brutobedrijfswinst (ebitda) met 35 procent in 2020. Analist Maxime Stranart ziet extra neerwaarts risico op die voorspelling, gezien de nieuwe informatie.

  De CEO en het management van Balta lieten eerder al weten in te stemmen met een loonvermindering van 30 procent. Alle kredietfaciliteiten werden al opgenomen. Het bedrijf had eind 2020 80 miljoen euro in kas.

  Balta is bij de sterkste dalers in Brussel met een verlies van 5 procent.

 • Vers geld uit Californië voor Mithra

  Het Luikse farmabedrijf Mithra heeft met de Amerikaanse investeringsgroep LDA Capital uit Californië een financieringsovereenkomst van 50 miljoen euro gesloten. Die heeft een ingewikkelde structuur, in de vorm van een putoptieprogramma waarbij Mithra nieuwe aandelen aan LDA Capital uitgeeft. De omvang wordt onder andere bepaald op basis van de handelsvolumes en de gemiddelde aandelenkoers.

  Mithra geeft ook warrants uit aan LDA die drie jaar lang in 690.000 nieuwe aandelen kunnen worden omgezet tegen 27 euro per stuk.

  LDA heeft toegezegd dat het zijn belang in Mithra onder 4,9 procent zal houden.

  Eind 2019 had Mithra nog maar 49,7 miljoen euro in de kassa, tegenover 73 miljoen euro operationele kosten per jaar. 'Deze deal verschaft ons in dit cruciale jaar de nodige financiële flexibiliteit', meldt het farmabedrijf.

  KBC Securities juicht de operatie toe, gezien ze Mithra al minstens zal toelaten 2020 te overbruggen. Andere, bijkomende financieringen zijn niet uitgesloten. Het beurshuis blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 33,50 euro. 

 • Duits ondernemersvertrouwen keldert

  Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie zakt verder in door de zorgen over de coronacrisis. Dat meldt het onderzoeksinstituut Ifo. De vertrouwensindex van Ifo kwam voor april uit op 74,3 punten, tegen een herziene score van 85,9 in maart. In die voorgaande maand werd de grootste daling van het ondernemersvertrouwen in Duitsland gemeten sinds 1990, toen de Duitse hereniging plaatsvond. Economen hadden voor april op een verdere afname tot 79,7 gerekend.

  Het cijfer volgt op een reeks bar slechte PMI-cijfers die donderdag gepubliceerd werden.

 • Moody's: 'Impact corona op kredietwaardigheid Italië is beperkt'

  De coronacrisis zal de Italiaanse overheidsschuld doen stijgen naar een recordhoogte van minstens 150 procent van het bruto binnenlands product, zegt de kredietbeoordelaar Moody's. Maar de pandemie zal wellicht geen significante impact hebben op de kredietwaardigheid van Italië.

  Moody's onderstreept wel dat die boodschap gebaseerd is op drie belangrijke veronderstellingen. Ten eerste gaat de kredietbeoordelaar ervan uit dat de krimp van de economie tijdelijk is en dat de economie opleeft vanaf het derde kwartaal. Bovendien moet de rente laag blijven. Ten slotte moet de regering een plan opmaken om de overheidsschuld op middellange termijn te verlagen.

  Italië heeft nu de laagste kwaliteitsrating bij Moody's. Er was de jongste dagen speculatie dat Moody's in mei de Italiaanse staatsobligaties zou degraderen tot rommelobligaties. Standard & Poor's, een andere kredietbeoordelaar, publiceert vrijdag nabeurs een update van zijn visie op de Italiaanse kredietwaardigheid.

 • KBCS verhoogt Euronext naar 'kopen' na Deense overname

  KBC Securities verhoogt de rating voor de beurzenuitbater Euronext van 'opbouwen' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt naar 85 euro. Donderdagavond kondigde Euronext de overname aan van het Deense settlementhuis VP Securities. De operatie kost Euronext 150 miljoen euro.

  VP Securities wikkelde vorig jaar 16,6 miljoen effectentransacties af en heeft voor omgerekend 1.200 miljard euro Deense effecten in beheer. Het levert niet alleen settlementdiensten (de uitwisseling van effecten tegen cash bij een transactie), maar ook bewaardiensten zoals uitbetalingen van coupons en diensten voor investor relations. VP Securities realiseerde in 2019 een omzet van 57,1 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 16,8 miljoen.

  'Deze transactie verdubbelt de activiteiten van Euronext in settlement. De groep bezit al VPS in Noorwegen en Interbolsa in Portugal. Bovendien zorgt het voor een betere spreiding van de omzetmix en geografische aanwezigheid. Scandinavië is al goed voor 25 procent van de omzet', stelt analist Thomas Couvreur. 'Wij raden aan het aandeel te kopen, want het is te sterk gedaald tijdens de coronacorrectie.'

  Ook ING is opgetogen over de deal en herhaalt het koopadvies en koersdoel van 83 euro.

 • Europese aandelen in de kijker | Nestlé | Sanofi | Signify

  De Europese beurzen duiken vrijdag in verlies. De Euro Stoxx 50  gaf bij opening 2 procent prijs maar dijkte dat verlies kort na opening in tot 0,7 procent.

  Signify  dikt ruim 9 procent aan Amsterdam. De vroegere verlichtingstak van Philips boekte fors minder omzet en een lagere winst. Het coronavirus zorgt ook voor ernstige storingen in de toeleveringsketen. De directie zal loon inleveren en er zullen verder kosten worden bespaard. Ook benadrukte het bedrijf dat de liquiditeitspositie sterk is.

  Nestlé trekt 1,2 procent hoger in Zürich. De levensmiddelenreus profiteerde in het eerste kwartaal van het hamstergedrag van consumenten. Zo verkocht het bedrijf meer kant-en-klaarmaaltijden, honden- en kattenvoer en koffiedrankjes. De verkopen van ijs en zoetigheid dan weer vielen tegen.

  Sanofi  trappelt ter plaatse in Parijs. De farmareus kon de rush op geneesmiddelen als hydroxycholoroquine ten gelde maken maar verwacht dat die postieve impact in het tweede kwartaal niet meer zal gelden.

 • Brussel opent met verlies | Barco | Econocom | Sioen Industries

  De Brusselse beurs opent de laatste handelsdag van de week met verlies. De Bel20  blijft haasje over spelen met 3.000 punten en zakt 1,9 procent tot 2.958 punten.

  Barco  wint 0,8 procent na een koopadvies van Kempen en een koersdoelverhoging van Berenberg.

  Econocom  verliest 3,7 procent. De IT-dienstverlener zag een stevige impact van het coronavirus in het eerste kwartaal.

  Sioen verliest 2 procent na kwartaalcijfers die eveneens gedrukt werden door het virus.

  Galapagos  levert 2 procent in na teleurstellende testresultaten rond het felgehypete coronamiddel van partner Gilead.

  Biocartis  breidt een vervolg aan de beste beursdag uit zijn geschiedenis op donderdag. Het Mechelse diagnosticabedrijf trekt opnieuw 8 procent hoger en neemt de Brusselse koppositie.

 • Eni duikt in verlies

  Eni meldt dat het in het eerste kwartaal een nettoverlies van 2,93 miljard euro in de boeken schreef. Vorig jaar boekte het in dezelfde periode nog 1,1 miljard euro winst. De Italiaanse olie- en gasreus moest de boekwaarde van zijn inventaris afstemmen op de sterk gedaalde marktprijzen voor en moest ook afschrijvingen doen op raffinaderijen.

  De omzet viel terug naar 14,1 miljard ten opzichte van 18,9 miljard vorig jaar.

  Het energiebedrijf zag sinds januari bijna de helft (43%) van zijn beurswaarde weggevaagd.

 • Belgische fanbrief voor Adyen

  Adyen mag van KBC Securities een trapje hoger. De Nederlandse betaalverwerker krijgt een opwaardering van 'houden' naar 'opbouwen' nadat KBCS zijn waarderingsmodel herzag op basis van het jongste kwartaalrapport.

  'Onder impuls van het coronavirus raken contactloze betalingen wereldwijd in een stroomversnelling. Dit zal cashbetalingen steeds meer in de verdrukking brengen, en daar kan Adyen sterk van profiteren. Handelaars zullen hun investeringen in elektronische betaalplatformen stevig opvoeren', aldus analist Thomas Couvreur die zijn koersdoel stevig bijspijkert van 735 euro naar 900 euro.

  We meldden u dinsdag dat Adyen intussen groter is in beurswaarde dan ING én ABN Amro.

 • Marnix Galle (Immobel): in België en Frankrijk maar 25 procent operationeel

  ‘Op onze werven in België en Frankrijk wordt voor 25 procent gewerkt. In Duitsland en Polen draaien de werven vrijwel normaal. Het is toch hetzelfde virus?’, zegt Marnix Galle, uitvoerend voorzitter van Immobel .

 • Intel slikt vooruitzichten in

  De onzekerheid rond het coronavirus noopt Intel  tot het intrekken van zijn jaarprognose. Niettemin boekte het technologiebedrijf een sterk eerste kwartaal dankzij de toegenomen vraag naar chips voor dataservers. De omzet dikte bijna een kwart aan (+23%) naar 19,8 miljard dollar, ruim een miljard boven de consensusverwachting. Ook de winst viel hoger uit dan de verwachting op 1,45 dollar per aandeel (1,28 dollar verwacht).

  Na publicatie zakte Intel 6 procent in de Amerikaanse nabeurshandel.

 • Rode opening op komst in Europa

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 hint op een openingsverlies van 2,1 procent.

 • Sanofi overtreft verwachtingen, krijgt goedkeuring meningokokkenvaccin

  De kwartaalresultaten van Sanofi rollen binnen. De omzet voor het eerste kwartaal klokt af op 8,97 miljard euro (+6,9% jaar-op-jaar). De nettowinst ligt op 2,04 miljard euro (+15,9%). Beiden liggen boven de verwachting. De resultaten worden gedreven door een verkoopsverdubbeling voor het middel Dupixent voor de behandeling van astma en eczeem.

  Voorts meldt de Franse farmareus dat het toestemming kreeg van de Amerikaanse farmawaakhond FDA om zijn vaccin tegen meningokokken op de markt te brengen.

  Het concern handhaaft zijn jaarprognose van 5 procent winstgroei maar meldt dat het vanaf het tweede kwartaal niet langer een gunstige impact van Covid-19 verwacht.

 • Eén Europese beurs staat op een zucht van jaarwinst...

  ... en het is niet Zwitserland. Wel de Deense sterindex OMX Copenhagen 25. Die sloot donderdag nog 2 procent onder zijn peil van januari en is daarmee het meest 'coronabestendig' in heel Europa. Ruwweg de helft van de index bestaat dan ook ook farmabedrijven en farmadienstverleners die nu hoogtij vieren.

  Zürich moet zich tevreden stellen met de rol van eerste eredame. De Zwitserse SMI-index, waar farmabedrijven 40 procent van het gewicht dragen, staat nog op 9 procent onder zijn Nieuwjaarspeil. Onze Bel20 zit nog op 25 procent verlies en verloor exact 1.000 punten sinds januari.

 • Sioen verwacht derde minder omzet in april

  Ook Sioen Industries  opende donderdag nabeurs de boeken. De technisch textielspecialist meldt een geconsolideerde omzet van 138,7 miljoen euro. Dat is 3,8 procent meer dan een jaar eerder, maar omvat wel het recent overgenomen Dickson Saint Clair. Op organische basis was er een omzetdaling van 3,4 procent.

  De coronacrisis wordt echter meer en meer voelbaar. Sioen schat dat de omzet voor de maand april 35 procent lager zal zijn dan vorig jaar.

  Lees hier ons artikel.

 • Econocom in de greep van coronavirus

  Gisteren nabeurs publiceerde Econcom  cijfers over het eerste kwartaal. De IT-dienstengroep bleek stevig getroffen door de coronacrisis. De omzet daalde met 11,5 procent tot 596 miljoen euro. De daling was het grootst (-16,1%) voor de tak Technology Management & Financing - door vertraging in de uitvoering van contracten en qua leveringen. De omzet van het segment Digital Services and Solutions kromp met 9,3 procent.

  Midden maart heeft Econocom twee crisiscellen opgericht, een voor Frankrijk en een voor de internationale activiteiten, om de toestand op te volgen en snel maatregelen te kunnen nemen, blijkt uit een persbericht. Econocom heeft ook zijn kostenbesparingsplan versneld en tijdelijke werkloosheid ingevoerd. Mede hierdoor is het bedrijf ondanks de omzetdaling winstgevend gebleven in het eerste kwartaal. Econocom heeft ook nieuwe kredietlijnen met zijn banken onderhandeld. Het IT-bedrijf heeft er vertrouwen in deze moeilijke periode door te zullen komen.

 • Wat doet Sanofi?

  Een bedrijf dat, zeker sinds het de Brusselse beursparel Ablynx wegkaapte, druk gevolgd wordt door Belgische beleggers is Sanofi . De Franse farmareus komt vanochtend met resultaten die in het teken zullen staan van hydroxychloroquine, het malariamiddel dat ingezet wordt in de behandeling van Covid-19.

 • Beurzen in mineur na flop remdesivir

  Goeiemorgen. Een tegenslag van formaat voor het beloftevolle coronamedicijn van farmareus Gilead Een test met remdesivir in China wist de gezondheid van covid-patiënten niet te verbeteren. 13.9 procent van de deelnemers die het middel kreeg, overleed. Dat stond te lezen in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie dat donderdag even per abuis online werd gepubliceerd, en dat de zakenkrant Financial Times kon lezen.

  Toen het nieuws bekend raakte ging de koers van Gilead 8 procent onderuit. Gilead reageerde dat de test te vroeg werd stopgezet en ontkent dat het middel zou floppen. Dat bericht dijkte de verliezen in. De tegenvaller kwam bovenop een rist gitzwarte economische macrocijfers. Wall Street moest een winst van 1,6 procent in de latere handelsuren weer prijsgeven en sloot vlak.

  De Aziatische beurzen volgen die tred en noteren met licht verlies. De olieprijzen sterken verder aan na hun historische crash begin deze week.

  Een beursmakelaar aan het werk aan een impromptu off-site tradingdesk nu de New York Stock Exchange de deuren dicht houdt. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud