1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 eindigt op zucht van 3.000 punten

De Europese beurzen boekten maandag mooie winsten, nu er stilaan hoop leeft dat de wereld het coronavirus heeft ingedamd. In Brussel vlamde Recticel dankzij een opmerkelijke dubbele deal van 210 miljoen euro.
 • Tot morgen!

  Wij sluiten af voor vandaag. Hieronder kunt u kijken naar de marktenvlog van collega Bas van der Hout die vandaag gaat over de rol die de Amerikaanse centrale bank speelt bij het huidige positieve beurssentiment. Tot morgen!

 • Agenda voor morgen

  Hierbij geven wij u de planning voor morgen:

  DINSDAG 07 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Industriële productie februari, 08.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • VGP: jaarverslag beschikbaar

  Verenigd Koninkrijk:

  • Acacia Pharma: algemene vergadering (Londen), 11.00 uur

  Zuid-Korea:

  • Samsung Electronics: voorlopige resultaten eerste kwartaal
 • D'Ieteren trekt jaarprognose in

  D’Ieteren , de Brusselse holding boven Belron (voertuigbeglazing), D’Ieteren Auto (invoerder van de VW-merken in België) en Moleskine (luxe notaboekjes), laat weten dat Covid-19 ‘een significante impact’ zal hebben op zijn resultaten over het boekjaar 2020. De groep trekt dan ook haar jaarprognose in.

  Een maand geleden, op 5 maart, zei D’Ieteren nog dit jaar naar een minstens 25 procent hogere winst te streven. Het ging om het aangepast geconsolideerd resultaat vóór belastingen na IFRS 16, dat in 2019 uitkwam op 295,2 miljoen euro.

  D’Ieteren geeft ook kort uitleg over de toestand in zijn drie activiteiten. Bij D’Ieteren Auto zijn de concessies en showrooms sinds 18 maart dicht en zijn ‘alle nodige maatregelen’ genomen om de impact op de resultaten en de kasstromen te beperken.

  Bij Belron is het netwerk in Italië, Frankrijk en Spanje grotendeels gesloten en zijn Duitsland, het VS en de VS actief ‘op een aanzienlijk lager activiteitsniveau’. Volgens D’Ieteren werden in alle landen maatregelen voor kostenbeheersing en kasbeheer geactiveerd om de cashburn tot het minimum te beperken. Daarnaast zijn projecten ‘on hold’ gezet en kapitaalinvesteringen uitgesteld.

  Wat Moleskine betreft is de productie door de Chinese leveranciers in maart hervat, maar zijn de winkels in Europa en de VS gesloten. Het groothandels- en het B2B-kanaal worden dan weer getroffen door de impact van de lockdowns op de klanten. Ook hier zijn maatregelen getroffen om de kosten te beheersen en de kaspositie te beschermen.

 • Sioen annuleert dividend 2019

  Net zoals tal van andere bedrijven wordt ook Sioen Industries getroffen door de pandemie en de strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De specialist in industriële weefsels kijkt aan tegen ‘een plotselinge vertraging (…) in vele markten en activiteiten’.

  Een aantal fabrieken van de groep moest ook tijdelijk de deuren sluiten. Dat was onder meer het geval voor de fabriek in Tunesië en in de buurt van Lyon. De overige fabrieken blijven werken, zegt Sioen in een persbericht, ‘zij het met minder personeel en een lagere productie’.

  Hoewel Sioen een robuuste balans heeft en over ruime liquiditeits- en kredietfaciliteiten beschikt, heeft de raad van bestuur toch besloten om het dividend over 2019 te schrappen. De raad acht het ‘gepast en verstandig om in deze uiterst onvoorspelbare globale situatie een solide balans te behouden’.

 • Stevige winsten in Europa

  De Europese beurzen hebben een prima maandagsessie achter de rug. De Euro Stoxx 50 won 5 procent, de brede Stoxx Europa 600 verstevigde 3,7 procent.

  De Bel20 eindigde daartussen met een winst van 3,95 procent tot 2.969,80 punten. De kaap van 3.000 punten ligt zo weer binnen handbereik.

  De grootste winsten in de index waren voor de bankwaarden ING (+9,3%) en KBC (+8,45%). Ook AB InBev, een ander zwaargewicht, werd gretig opgepikt en won 4,9 procent. De grootste verliezen waren voor telecomgroep Proximus (-4,7%) en verzekeraar Ageas (-2,7%).

  Op de brede markt blonk Recticel uit: het aandeel schoot 36,3 procent hoger na een excellente dubbele deal.

 • Co.Br.Ha. scheldt nog meer huur kwijt

  Brouwerij Haacht, de belangrijkste dochteronderneming van het beursgenoteerde Co.Br.Ha. , heeft beslist om haar huurders – cafés en brasseries – na 6 april twee derden van de huur kwijt te schelden. Eerder schold de brouwerij al de volledige huur kwijt tussen 13 maart en 5 april.

  ‘We leven in deze zware tijden (…) enorm mee met al onze horecaondernemers. Aangezien het onduidelijk is hoe lang ze hun deuren nog moeten sluiten, hebben we beslist om onze steun verder te zetten’, zegt commercieel directeur Sam Van Wichelen in een persbericht.

  Hij wijst er op dat de coronacrisis ook ‘een enorme impact’ heeft op de eigen activiteiten van Brouwerij Haacht, echter zonder in detail te treden.

 • Centrale bank van Israël verlaagt rente

  Voor het eerst sinds 2015 knipt de Bank of Israel de rente. De basisrente zakt van 0,25 tot 0,1 procent, het laagste peil ooit. Een kleine meerderheid van door Bloomberg ondervraagde economen had de renteverlaging verwacht.

  De bank kondigde ook bijkomende maatregelen aan om de economie extra zuurstof te geven zoals leningen aan banken tegen lage rente en het opkopen van bedrijfsobligaties.

  In Israël geldt wegens het coronavirus een lockdown en ligt het economische leven grotendeels stil. Het land stond er al niet te best voor met een werkloosheidsgraad van 25 procent. Goldman Sachs ziet de Israëlische economie die jaar met 5,5 procent krimpen.

 • Lagarde op de cover

  ‘How to spend it’ is de naam van het glossy magazine van de Financial Times. Lijkt er wat over naar de maatstaven van doorsnee burger, maar we begrijpen dat de superrijken wel wat fijne tips kunnen gebruiken over hoe ze hun aardse bestaan stijlvol aangenaam kunnen maken.

  Deze week echter geen paleis of superjacht op de cover maar ECB-voorzitster Christine Lagarde. Die beloofde alles uit de kast te halen om de eurolanden doorheen de coronacrisis te loodsen.

 • Wall Street gezwind hoger van start

  De Dow Jones veert 4,2 procent op bij de opening, de S&P500 3,9 procent en de Nasdaq 3,7 procent. Beleggers zijn optimistischer gestemd nu er signalen zijn dat West-Europese landen dankzij strenge beperkende maatregelen stilaan de coronapandemie onder controle zijn. In de VS drukte president Trump de hoop uit dat de coronacrisis in enkele van de zwaarst getroffen Amerikaanse staten iets minder hevig wordt.

 • Topman JPMorgan waarschuwt voor ‘zware recessie'

  In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders klinkt Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase , allesbehalve vrolijk. Hij ziet een ‘bad recession’ in 2020 en als de coronacrisis nog verergert, zou de grootste Amerikaanse bank haar dividend kunnen opschorten.

  Dimon, die algemeen beschouwd wordt als het gezicht van de Amerikaanse banksector, is tot dusver de meest prominente stem op Wall Street die duidelijk maakt dat de economische tol die we voor corona betalen, niet snel zal verdwijnen. Hij voorspelt dat de winst van JPMorgan dit jaar merkelijk lager zal uitkomen.

  Mocht het Amerikaanse bbp in het tweede kwartaal met 35 procent dalen en de werkloosheidsgraad in het vierde kwartaal oplopen tot 14 procent, zal JPMorgan overwegen om zijn dividendbetalingen op te schorten. Dat zou dan gebeuren ‘uit extreme voorzichtigheid’ en op basis van ‘aanhoudende onzekerheid over wat de komende jaren zullen brengen’.

 • Rolls-Royce krijgt vleugels na dividendknip

  Rolls-Royce  , de Britse fabrikant van motoren voor grote vliegtuigen, schrapt zijn vooruitzichten voor dit jaar, zowel wat winst, cash als leveringen betreft. Bovendien komt er voor het eerst sinds de beursgang in 1987 geen (slot)dividend over het voorbije jaar, zo meldde de groep maandagochtend.

  Het bedrijf is hard getroffen door de coronacrisis. Niet alleen liggen de fabrieken van Rolls-Royce stil, er stromen ook veel minder inkomsten binnen aangezien tal van vluchten zijn geschrapt en veel vliegtuigen werkloos aan de grond zijn. Rolls-Royce wordt door luchtvaartmaatschappijen betaald op basis van hoeveel uren zijn motoren vliegen. Het bedrijf liep aldus de afgelopen zes weken 300 miljoen pond (341 miljoen euro) aan inkomsten mis.

  Rolls-Royce snijdt ook in de kosten om financieel weerbaar te blijven, aldus topman Warren East. Het wil dit jaar de loonkosten met 10 procent drukken en schrapt ook niet-essentiële projecten.

  En de beleggersreactie bij dit alles? Welnu: het aandeel ... stijgt in Londen 17 procent naar 296 pence. Omdat beleggers denken dat met het op zak gehouden dividend en - vooral - de extra kredietlijn van 1,5 miljard pond nu in totaal 6,7 miljard pond (7,6 miljard euro) cashbuffer heeft. En dat zou moeten volstaan om deze zware crisis uit te zweten. 

 • Amerikaanse futures stevig in de plus

  De futures op de voornaamste Amerikaanse indexen staan zo’n 4 procent hoger. De markten zien wat licht nadat president Trump de hoop uitdrukte dat de coronacrisis in de VS in sommige van de zwaarst getroffen gebieden iets aan het kalmeren is.

  Vrijdag dook Wall Street meer dan 1,5 procent in het rood nadat een abrupt einde kwam aan een 113 maanden durende periode van banengroei in de VS.

  Eerder waarschuwde Trump dat de VS voor een bijzonder moeilijke week staan met wellicht veel nieuwe besmettingen en veel doden.

 • Bel20 ruim vijfde boven dieptepunt van 16 maart ...

  ... maar nog altijd 30 procent onder de piek van 17 februari. Twee cijfers die boekdelen spreken over de wilde rit in 2020 voor de Bel20 . Een rit die we hier nog even in beeld brengen:

 • 'Corona-obligaties gaan er komen'

  'Ik denk dat er direct of indirect corona-obligaties komen', zegt hoofdeconoom Samy Chaar van private bank Lombard Odier. 'Sommigen zien dergelijke obligaties als negatief, maar wij denken dat die visie onterecht is. Europa moet als economisch blok dezelfde economische maatregelen kunnen nemen als in andere grote economische blokken, anders verliest het de race. Daarom moet Europa meer slagkracht krijgen op het gebied van begrotingsstimulus. Daarom denk ik dat er ofwel direct corona-obligaties komen of dat er bijvoorbeeld een noodfonds komt dat gedekt wordt door alle overheden. Het kan ook dat de karakteristieken van het ESM worden uitgebreid om gezamenlijk te kunnen optreden.'

 • 'Dit is een hele goede ontwikkeling'

  Hoofdeconoom Samy Chaar van private bank Lombard Odier zegt dat we recente ontwikkelingen rond het aantal coronabesmettingen zeer goed nieuws zijn. 'We zien nu dat het aantal infecties stagneert in Azië en Europa, waardoor het debat verschuift van 'hoe controleren we de uitbraak' naar 'hoe herstarten we onze economie'. Dat is een enorme ontwikkeling ten opzichte van enkele weken geleden en heel goed nieuws. In Azië zien we ook dat er ondanks de voorzichtige heropening van de economie geen tweede besmettingsgolf is ontstaan.'

  Chaar legt uit wat er moet gebeuren om de Europese economie te herstarten:

  Als het nieuwe aantal besmettingen onder controle is, moeten we de economie voorzichtig herstarten en het aantal testen opvoeren. Daarbij moeten we testen op wie het virus heeft, maar ook op wie immuun is voor het virus. Vervolgens moeten we gedisciplineerd blijven, waardoor we nog lange tijd moeten doen aan social distancing en moeten we mondkapjes dragen.
  Samy Chaar
  Hoofdeconoom van Lombard Odier

  De econoom verwacht dat Europa nog voor de zomer zal beginnen met het heropstarten van de economie. 

 • X-Fab 'geprijsd voor imperfectie'

  In Parijs verstevigt X-Fab  8 procent naar 2,05 euro. Degroof Petercam verhoogt het advies voor de zwaar afgestrafte chipproducent van 'houden' naar 'kopen', met een koersdoel van 3 euro. 'Het is nu de tijd om in X-Fab te stappen', stelt analist Michael Roeg. Hij verwijst naar de sterke balans: 'Eind 2019 becijferen we 84 miljoen dollar nettocash op de balans.'. 

  'De beurswaarde beloopt nu slechts 248 miljoen euro, wat zich eind 2020 gelet op de kaspositie in slechts 145 miljoen euro ondernemingswaarde zou vertalen', vervolgt de analist. 'Deze cijfers zijn ruim onder de boekwaarde van de vaste activa, zoals machines. Met andere woorden: X-Fab is nu geprijsd voor imperfectie, wat een instapkans is'. 

 • Dividendenknips: Europa vs Wall Street

  Een opvallende vaststelling: Europese bedrijven schorten om cash in huis te houden veel sneller hun dividend op dan Amerikaanse, leert een studie van Bloomberg. 

 • Werner Wuyts (Dierickx Leys): 'Piek beursvolatiliteit is voorbij'

  'Na de massale verkopen in maart kan het stof wat gaan liggen op de aandelenmarkten. De piek van de volatiliteit van de beurzen is wellicht voorbij', zegt Werner Wuyts, hoofdstrateeg van de private bank Dierickx Leys. 'Het resultatenseizoen dat volgende week start zal wel nog voor schokken zorgen, maar die zullen meer individuele aandelen treffen, niet de hele beurs.'

 • Recticel boekt grootste klim in dertig jaar

  Met een klim van 35 procent boekt Recticel  de grootste klim sinds de start van betrouwbare beursstatistieken, in 1990. Tot nog toe was de grootste dagwinst 27,41 procent, op 15 november 2001. Die dag bijna 20 jaar geleden kondigde de groep een groot meerjarencontract aan voor de auto-interieurafdeling die dashboards 'opspuit'. Dezelfde afdeling dus die nu tot grote opluchting van beleggers eindelijk de deur uit is. 

 • 'Nul risico op hoge inflatie'

  We volgen voor u een videovergadering met hoofdeconoom Samy Chaar van private bank Lombard Odier. Chaar zegt dat er nul risico is op stevige inflatie ondanks de massale ingrepen van centrale banken wereldwijd. 'De wereld wordt niet overspoeld door liquiditeit, omdat banken nu juist geen liquiditeit verzorgen. De liquiditeit is juist laag en centrale banken proberen dat tegen te gaan. Daarnaast zien we dat de vraagschok veel groter is dan de aanbodschok. Ik zie dus geen enkel risico op hoge inflatie.'

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus, noblesse oblige, op een schuimend Recticel. 

 • Belgische obligatiemarkt houdt stand na waarschuwing Fitch

  Het verschil tussen de Belgische en Duitse tienjaarsrente daalt maandag lichtjes, hoewel kredietbeoordelaar Fitch vrijdag nabeurs de ratingvooruitzichten van België verlaagde van stabiel naar negatief. Fitch zei dat de coronacrisis de Belgische overheidsfinanciën 'substantieel doet verslechteren'. De kredietbeoordelaar voorspelt dat het begrotingstekort in 2020 verdrievoudigt naar 5,5 procent van het bruto binnenlands product.

  Er zijn een paar redenen waarom de Belgische obligatiemarkt stand houdt. De meevallende cijfers over het aantal nieuwe besmettingen verhoogt de risicoappetijt van beleggers, waardoor veilige havens als Duits overheidspapier minder aantrekkelijk worden. Bovendien drukken de obligatieaankopen van de Europese Centrale Bank de langetermijnrente in alle landen van de eurozone.

 • Degroof Petercam: 'Recticel kan nu in isolatie investeren'

  Degroof Petercam verhoogt na de dubbele deal van deze ochtend het advies voor Recticel van 'houden' naar kopen', het koersdoel gaat van 5,2 naar 6,4 euro. 'We ramen dat Recticel na de deals netto 65 à 70 miljoen cash zal hebben, inclusief de transfer van 36 miljoen leaseschulden. Die gezonde balans biedt ruimte voor verdere expansie in isolatie, via ofwel overnames ofwel uitbreidingsinvesteringen voor de bestaande afdeling', stelt analist Nathalie Debruyne. 

 • KBC Securities: 'Recticel krijgt erg goede prijs voor Eurofoam'

  Met een koersremonte van 28 procent heeft Recticel  nu ongeveer de helft van het verlies sinds begin dit jaar goedgemaakt (zie grafiek).

  KBC Securities handhaaft het koopadvies en koersdoel van 9 euro. Analist Wim Hoste doet een poging om de opbrengst van de dubbele deal, 210 miljoen euro, op te splitsen: 'We ramen dat Recticel een kleine vier keer de ebitda (brutobedrijfswinst, red.) heeft verkregen voor het belang in de auto-interieurtak, zo'n 25 à 28 miljoen euro. De rest, 182 à 185 miljoen, is voor Eurofoam. Dat zou dan zo'n 9 keer de ebitda zijn, wat een erg goede prijs is.'

 • Recticel vlamt ruim een kwart hoger

  ... na de verrassende dubbele deal die 210 miljoen euro in het laatje brengt, was het even wachten op een openingskoers voor Recticel . Maar het wachten was de moeite waard: het aandeel vlamt 28 procent hoger naar 5,82 euro. 

 • Beurzen starten de week met stevige winst

  De openingsbel: de Bel20  en de Euro Stoxx50  starten met een winst van goed 3 procent. 

 • Verzekeraar NN schort het dividend op

  In reactie op het advies van de Europese toezichthouder EIOPA heeft de Nederlandse verzekeraar NN Group  (Nationale Nederlanden) besloten het dividend op te schorten. Het slotdividend over boekjaar 2019 zal dus niet op de agenda staan van de jaarvergadering van 28 mei. Ook het aandeleninkoopprogramma van 250 miljoen euro wordt opgeschort.

  CEO David Knibbe laat wel duidelijk verstaan dat het om uitstel en geen afstel gaat. 'Het is de bedoeling dat de uitkering er in de tweede jaarhelft komt, als dat in het licht van de ontwikkelingen rond covid-19 opportuun is.'

 • Europese beurzen op weg naar forse remonte

  Nu de draconische maatregelen om het coronavirus in te dijken in de Europese brandhaarden resultaten lijken af te werpen, ziet het er naar uit dat de Europese beurzen op stevige winst afstevenen. Volgens de futures zullen Bel20  en Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, met dik 3 procent winst van start gaan. 

  ©Bloomberg

 • ... terwijl Saverys de aftocht blaast bij Euronav

  Een droge participatiemelding leerde vrijdagavond dat de familie Saverys onder de meldingsdrempel van 5 procent is gezakt bij olietankerrederij Euronav . Dat is op zijn minst opmerkelijk: de redersdynastie is de stichtende familie achter de rederij CMB, waaruit Euronav in 2004 is afgesplitst. CMB-CEO Alexander Saverys geeft een woordje uitleg:

  De historische banden tussen onze familie en Euronav zijn zeer sterk. Maar ons belang is over de jaren heen verwaterd en we beheren Euronav als een louter financiële participatie
  Alexander Saverys
  CEO CMB

 • Luc Tack koopt in bulk Tessenderlo ...

  Luc Tack blijft na de publicatie van de jaarcijfers en bijhorende stille periode aandelen Tessenderlo  in bulk kopen. Hij heeft eind vorige week luidens de insidertransacties op de site van beurswaakhond FSMA opnieuw een groot pakket aandelen van de chemiegroep gekocht. Hij kocht, buiten beurs, een half miljoen aandelen tegen 12,25 miljoen euro of 24,5 euro per aandeel.

  Begin vorige week had hij al 400.000 aandelen Tessenderlo gekocht aan dezelfde koers voor een totale investering van 9,8 miljoen.Tack versterkt al langer zijn greep op het chemiebedrijf. Gewoonlijk is dat met mondjesmaat, maar afgelopen week legde hij de hand op twee grote pakketten aandelen.

  Sinds begin dit jaar heeft Tack volgens een berekening van De Tijd - rechtstreeks en onrechtstreeks - 975.067 aandelen gekocht voor 24,34 miljoen euro. Ter vergelijking: vorig jaar kocht hij voor bijna 63 miljoen euro aandelen van de chemiegroep.

 • Meer details over Recticel ...

  ... leest u hier. Voor de aandelenkoers  is de dubbele deal zonder twijfel een boost: vrijdagavond sloot die op 4,55 euro af, bijna een halvering tegenover nieuwjaar. 

 • Recticel is van probleemdochter verlost

  Opvallend nieuws bij Recticel : bijna twee jaar nadat de chemiegroep de afdeling in de etalage zette, is de auto-interieurafdeling de deur uit. Recticel brengt 51 procent van de tak onder bij de Beierse private-equitygroep Admetos. De resterende 49 procent kan potentieel vanaf maart 2024 de deur uit. 

  Bijna even opvallend: Recticel verkoopt ook zijn belang van 50 procent in zijn joint venture Eurofoam (ongeveer één derde van de afdeling Soepelschuim) aan de Oostenrijkse partner Greiner. 

  De twee transacties leveren 210 miljoen euro cash op, de nettomeerwaarde beloopt 85 miljoen euro. Het gevolg is dat Recticel zijn balans fors opschoont en nu kan focussen op het kroonjuweel, de isolatietak. 

 • Nieuw: de aandeelhoudersvergadering zonder aandeelhouders

  Meer info over historische beslissingen van centraal bankiers en aandeelhoudersvergadering zonder aandeelhouders: het overzicht van de beleggersagenda op deze vierdaagse beursweek. 

  Ericsson liet vorige week op zijn jaarvergadering slechts een handvol aandeelhouders toe ©AFP

 • Aziatische beurzen boeken herstel

  Dankzij hoopgevende signalen over de resultaten van de draconische maatregelen om het coronavirus in te dijken (zie vorige post) boeken de meeste beurzen in het Verre Oosten herstel. In China is er geen handel voor een vakantiedag, maar in Japan en Zuid-Korea koersen de belangrijkste beursbarometers dik 2 procent hoger. 

  ©AFP

 • 'Licht aan het einde van de tunnel. Maar die tunnel is nog zeer lang'

  Goedemorgen! Er gloort een beetje hoop. Niet alleen in België zijn er signalen dat de draconische lockdown stilaan resultaten afwerpt en de verspreiding van het coronavirus heeft kunnen vertragen. Dat is ook het geval in brandhaarden als Italië, waar het aantal overlijdens hoog blijft maar wel beginnen dalen is. 

  Zaterdag was de eerste dag dat Italië een daling van het aantal patiënten in intensieve zorgen kon rapporteren
  Erik Nielsen
  Unicredit-hoofdeconoom

  'Zaterdag was de eerste dag dat Italië een daling van het aantal patiënten in intensieve zorgen kon rapporteren', stipte Erik Nielsen, hoofdeconoom van de Italiaanse grootbank UniCredit, zondag aan in zijn wekelijkse roundup. Nielsen waarschuwt wel voor voorbarig optimisme; 'Er is licht aan het einde van de tunnel. Maar het slechte nieuws: de tunnel is nog erg lang'. 

  Waarom die tunnel nog lang is? Omdat landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog een eind achter Italië en andere Europese landen zitten in de 'curve'. 'In de Verenigde Staten zal de piek in het aantal overlijdens waarschijnlijk pas over twee weken komen', vreest Nielsen. Veel opkomende landen zullen nog later volgen. En tot de wereld deze crisis onder controle heeft, kan ons leven niet normaliseren. 

  Meer informatie over de coronacrisis, leest u in onze dagelijkse coronablog

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud