1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 exact 20 procent boven dieptepunt

De Europese beurzen trokken opnieuw hoger en noteren net als Wall Street 20 procent of meer boven het dieptepunt van halverwege maart. Shurgard vlamde hoger nu de opslagspecialist zijn dividend bevestigt.
 • Bull, Bear & Bas: 'The bulls are back in town'

  Ok, wij sluiten de blog hierbij af. Hieronder kunt u kijken naar wat volgens collega Bas van der Hout het belangrijkste nieuws van de dag is: 'The bulls are back in town'. Fijne avond en tot morgen!

  Bull, Bear & Bas: 'The bulls are back in town'

 • Care Property koopt 3 woonzorgcentra

  Met de overname van drie woonzorgcentra, respectievelijk gelegen in Laken, Lennik en Westenden, breidt Care Property Invest zijn vastgoedportefeuille verder uit. De woonzorgcentra zijn samen goed voor 366 woongelegenheden en 22 assistentiewoningen. De totale overnameprijs bedraagt 86,9 miljoen euro. Care Property denkt de transactie in het tweede kwartaal af te ronden.

  De drie woonzorgcentra ‘De Wand’ (Laken), ‘Keymolen’ (Lennik) en ‘Westduin’ (Westende) worden uitgebaat door Armonea. De erfpachtovereenkomsten hebben een resterende looptijd van minimum 29 jaar.

 • ECB versoepelt onderpand om kredietverlening te stimuleren

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een pakket technische maatregelen aangekondigd om de kredietverlening aan de economie te stimuleren. Ze zal soepeler regels hanteren voor het onderpand dat de banken moeten afstaan wanneer ze geld lenen bij de centrale bank.

  In de eerste plaats versoepelen de regels voor leningen (credit claims) die banken gebruiken als onderpand. Voorts aanvaardt de ECB voortaan ook Griekse staatsobligaties als onderpand, hoewel die een rommelrating hebben. Bovendien zullen banken voor eenzelfde bedrag aan onderpand meer geld kunnen lenen bij de ECB, omdat Frankfurt de zogenaamde 'haircuts' verlaagt.

 • Bel20 - nipt - 20 procent boven dieptepunt

  3.033,57 punten, luidt de slotbel voor de Bel20 . Ofte 19,96 procent boven het dieptepunt bij de slotbel op 17 maart, 2.528,77 punten. We zijn vriendelijk en ronden af naar 20 procent. Ossenmarkt dus

  Op deze positieve noot ronden we af. Tot morgen voor een verse liveblog!

 • Bel20 flirt met 'ossenmarkt'

  Kort voor de slotbel noteert de Bel20  op 3.031 punten, dat is net geen 20 procent boven het dieptepunt van 2.528 punten bij de slotbel op 17 maart. En dus voorlopig geen 'ossenmarkt' ...

 • Het overzicht van de Wall Street-dag ...

  .. leest u hier, met focus op Exxon Mobil. 

 • 'Amerikaanse staatsschuld explodeert'

  'Overal ter wereld exploderen de overheidsschulden en de begrotingstekorten door de heftigheid van de coronaschok', zegt econome Sylviane Delcuve van BNP Paribas Fortis. 'De VS verwachten een begrotingstekort van 18 procent van het bbp in 2020 en 11 procent in 2021. De overheidsschuld zal tot ver boven de 100 procent van het bbp uitkomen. Dat niveau werd, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, nog nooit bereikt.' De overheidsschuld die Delcuve aanhaalt is enkel de publiek verhandelbare schuld en neemt dus niet de schulden van bijvoorbeeld pensioendiensten mee. Dat is een belangrijke nuancering, want de totale overheidsschuld van de VS ligt al enige tijd boven de 100 procent van het bbp. 

  De econome stelt dat de overheidsfinanciën er in Europa ook op achteruitgaan, maar beduidend minder. 'In Europa vermeldt niemand cijfers die vergelijkbaar zijn met die van de VS. In België verwachten we bijvoorbeeld dat het begrotingstekort van 1,6 naar 6 procent van het bbp gaat in 2020.'

  De econome ziet de lagere Europese tekorten niet als iets positiefs:

  De fiscale bazooka heeft duidelijk meer vuurkracht in de VS dan in Europa en we kunnen niet nalaten om een parallel te trekken met de financiële crisis in 2008. Ook toen traden de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de Amerikaanse regering veel sneller en krachtdadiger op dan in Europa. Het economisch herstel was in de VS dan ook heel anders dan in Europa.
  Sylviane Delcuve
  Econoom bij BNP Paribas Fortis

 • Belegger juicht om zuinig Exxon

  Eén van de sterkste stijger in de Dow is Exxon Mobil  , met een winst van 6 procent tot 42,93 dollar. Beleggers zijn gecharmeerd door de beslissing om het investeringsbudget met bijna een kwart te verlagen, van 33 miljard tot 23 miljard dollar (zie post van 14u26).

  We zijn in onze sector gewoon aan ups en downs in de prijs, maar ik moet zeggen: dit hebben we nog nooit gezien
  Darren Woods
  CEO Exxon Mobil

  Met die forse knip wil CEO Darren Woods duidelijk bij beleggers de onrust wegnemen over de houdbaarheid van het dividend, nu als gevolg van de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië de olieprijs in 2020 gehalveerd is. 'We zijn in onze sector gewoon aan ups en downs in de prijs, maar ik moet zeggen: dit hebben we nog nooit gezien', zegt Woods in een telefonische conferentie met analisten. 

  Luidens het jaarverslag over 2019 keerde Exxon 14,65 miljard dollar aan de aandeelhouders uit. De oliereus schortte in 2016, bij de vorige appelflauwte van de olieprijs, al de inkopen van eigen aandelen op om op dividenden te focussen. Op dit ogenbik beloopt het kwartaaldividend bruto 87 cent, ofte 3,48 dollar per aandeel. Bij de huidige beurskoers vertaalt zich dat dus in een rendement van 8 procent, áls die uitkering duurzaam is natuurlijk. 

  De hakbijl van Exxon valt vooral op het Permian-bekken, het enorme schalieolieveld in de deelstaten Texas en New Mexico. En dat is dan weer slecht nieuws voor Solvay, dat vorig jaar al door de crisis in de sector meer dan 600 miljoen op zijn schalieolietak moest afboeken

 • Saoedi's aan boord bij Carnival

  In New York schiet Carnival - na de sprong van 20,3 procent van maandag - nog eens 18,4 procent hoger. Naast de koopwoede waartoe iets meer geruststellende coronacijfers aanleiding geven, speelt vooral de instap van het Saoedisch overheidsfonds mee. De Arabieren hebben van de recente koerszwakte – Carnival verloor sinds begin dit jaar ruim 80 procent van zijn waarde – gebruik gemaakt om een belang van 8,2 procent op te bouwen in de cruisemaatschappij.

  De cruisesector is zwaar getroffen door de coronapandemie. Aan boord van verschillende schepen dook corona op en de ziekte verspreidde zich er razendsnel. Verschillende cruiseschepen moesten daarom in quarantaine gaan.

 • Kortetermijnrente op hoogste peil in vier jaar

  De Belgische staat heeft dinsdag met de uitgifte van schatkistcertificaten op drie maanden 1,19 miljard euro opgehaald tegen een rente van -0,46 procent. Ze ontleende ook 1,09 miljard op zeven maanden tegen een rente van -0,47 procent. De rente waartegen de schatkist geld ophaalt op korte termijn bereikte daarmee het hoogste peil in vier jaar. Ze was 15 tot 20 basispunten hoger dan bij de uitgiften van vorige maand.

  'De kortetermijnrente in euro stijgt al een tijdje', zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. 'De reden is dat er veel bijkomende financiering nodig is.' België leent meer op korte termijn om de kosten van de coronacrisis te betalen.

  Maar Deboutte maakt zich geen grote zorgen. 'We hebben geen probleem om geld te vinden. De kortetermijnrente is nog steeds duidelijk lager dan nul en we verwachten geen grote bewegingen in de komende weken.' Bij een negatieve rente betalen beleggers een vergoeding om geld te lenen aan de schatkist.

 • Wall Street zet remonte voort

  Wall Street zet zijn stevige remonte voort. De Dow Jones  koerst kort na de openingsbel 3 procnt hogr op 23.339 punten.

  ©AFP

 • Exxon Mobil zet hakbijl in investeringen

  In de categorie 'last but not least', zet Exxon Mobil  het hakmes in een gepland investeringsprogramma. Het olieconcern gaat zijn meerjarig investeringsprogramma in LNG, schaliegas en diepwaterboringen met een derde terugbrengen.

  Exxon Mobil dacht in 2020 aanvankelijk 33 miljard dollar te investeren, dat wordt nu circa 23 miljard dollar. Volgens CEO Darren Woods is het doel onder meer om voldoende geld in kas te houden voor dividenduitkeringen. Exxon Mobil zal vooral in Texas minder actief zijn, aldus het bedrijf.

  De aankondiging komt op het moment dat de OPEC+ wil onderhandelen over nieuwe productieafspraken en daarbij hoopt op deelname van de Verenigde Staten. Texas zou dan één van de gebieden zijn waar mogelijk minder olie kan worden opgepompt.

 • Warren Buffett niet langer in top3 rijkste wereldburgers

  Zakenblad Forbes heeft zijn lijst met rijkste mensen ter wereld gepubliceerd. Jeff Bezos van Amazon is de nummer één met een geschat vermogen van 113 miljard dollar. Bezos moest afgelopen jaar nochtans een slordige 36 miljard dollar aan zijn ex-vrouw laten na een echtscheiding.

  Bezos wordt gevolgd door Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates. Nieuw in de top 3 is de Franse zakentycoon Bernard Arnault, topman van LMVH. Hij duwt superinvesteerder Warren Buffett uit de top 3.

  Het coronavirus heeft er ook bij de superrijken stevig ingehakt.De wereld telt nu 2.095 dollarmiljardairs. Dat zijn er 58 minder dan vorig jaar en 226 minder dan 12 dagen geleden voor 18 maart, de dag waarop Forbes de lijst finaliseerde. De helft van de miljardairs is 'armer' dan een jaar geleden. Hun gezamelijk geschat vermogen ligt op 8.000 miljard dollar, dat is 700 miljard lager dan een jaar eerder.

 • Beren, stieren en ... ossen

  U had nog een update van de Brusselse beursdag van ons tegoed. Die vindt u hier.

 • Superdry knalt hoger in Londen

  Superdry is bij de sterkste stijgers in Londen. De geplaagde kledingretailer springt een kwart hoger. Voor Superdry werd de uitbraak van de coronacrisis een mokerslag op de tanende verkoop. Het aandeel verloor 80 procent sinds januari.

 • 'Lockdowns zijn niet nodig'

  'De lockdowns hebben tot het verlies van miljoenen banen geleid en zullen mogelijk de zwaarste economische krimp ooit veroorzaken', waarschuwt Michael Burry, de beroemde investeerder die speculeerde op een val in de waarde van verpakte hypotheekleningen net voor de financiële crisis. In zijn vele tweets over het coronaivirus zegt Burry dat de door overheden ingevoerde lockdowns helemaal niet nodig zijn om de verspreiding van het virus te stoppen. Hij denkt dat de verspreiding ook kan worden geremd door beter handenwassen en door het doen van meer testen. 

  Burry is verder een voorstander van het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten, terwijl de medische wetenschap juist maant tot voorzichtigheid, omdat nog niet duidelijk is of deze medicijnen daadwerkelijk werken en wat de neveneffecten zijn.

  Over zijn eigen vakgebied - beleggen - heeft Burry nog opvallend weinig gezegd. Tegen het persbureau Bloomberg zou hij een maand geleden hebben gezegd dat hij inspeelde op een daling van de markten, maar hij noemde daarbij weinig details. Daarnaast zei hij dat de pandemie ervoor kan zorgen dat er een einde komt aan de opkomst van passief beleggen via bijvoorbeeld indextrackers. Dergelijke beleggingen vergeleek hij eerder met de aankopen van herverpakte hypotheekleningen net voor de crisis in 2008. 

 • Amerikaanse futures hoger

  Het herstel blijft zich doorzetten, ook in Amerika gaan de futures hoger:

 • UBS hakt in koersdoel Engie

  Waar is de tijd dat nutsaandelen à la Electrabel typische beleggingen voor de goede huisvader waren? Engie  ging de jongste weken keihard onderuit. De Franse Electrabel-moeder noteert - spijts een kleine remonte vandaag - ruim een derde onder het peil van nieuwjaar. 

  UBS gooit nu ook de handdoek in de ring en gooit de nutsgigant van de kooplijst. Het advies luidt nu 'neutraal', in lijn met het fors verlaagde koersdoel (9 euro, tegenover 16,5 euro tot nog toe). 'Begin dit jaar zagen we veel potentieel in Engie, maar dat is veranderd', zeggen de energie-analisten van het beurshuis. 'Samen met een hele reeks Franse bedrijven heeft het bedrijf zijn groeivooruitzichten ingetrokken en het dividend opgeschort'. 

  'Engie is één van de meest complexe bedrijven die we volgen en het is te vroeg om echt in te schatten hoe de activiteiten getroffen worden door de coronacrisis', luidt het. Maar: 'Engie is sterk blootgesteld aan de elektriciteitsprijzen (die fors gedaald zijn door de economische crisis, red.), stroomafwaartse risico's (afnemers die moeite hebben om te betalen, red.) en ook het valutarisico is groot: na Frankrijk is Brazilië de belangrijkste markt'. 

 • Cineworld schrapt dividenden en beperkt kapitaaluitgaven - 2

  Kepler Cheuvreux ziet maar beperkte gevolgen voor Barco , een belangrijke leverancier van cinemaprojectoren. De uitvoering van het contract met Cineworld – aangekondigd in juni vorig jaar en goed voor meer dan 1.000 projectoren - was reeds aardig opgeschoten en Barco is gedekt door kredietverzekering, zegt het beurshuis. Het ziet Cineworld ook niet omvallen. Wat wel duidelijk is, is dat Cineworld kapitaalinvesteringen zal uitstellen.

  Om dat alles wat in perspectief te plaatsen wijst Kepler er op dat vervanging slechts 30 procent uitmaakt van de cinemaverkopen, die op hun beurt 60 procent uitmaken van Entertainment, dat op zijn beurt voor 40 procent van de totale omzet van Barco tekent. De omzetblootstelling bedraagt dus circa 8 procent. Het beurshuis houdt voor 2020 al rekening met een omzetdaling van 13 procent.

 • Cineworld schrapt dividenden en beperkt kapitaaluitgaven -1

  Cineworld laat in een ‘Covid-19 update’ weten dat zijn 787 bioscopen, verspreid over 10 landen, nu allemaal dicht zijn door de coronapandemie. De Britse groep doet maximale inspanningen om de impact van de sluitingen te verzachten, zijn werknemers bij te staan en cash te vrijwaren. Zo lopen er gesprekken met de eigenaars van de bioscoopcomplexen, de filmstudio’s en de grote leveranciers. Onnodige kapitaaluitgaven worden beknot en Cineworld praat ook met zijn banken over zijn liquiditeitsnoden.

  Om zoveel mogelijk cash in huis te houden heeft de raad van bestuur besloten om het laatste kwartaaldividend van 2019 (over het vierde kwartaal dus) niet uit te betalen en ook alle kwartaaldividenden van 2020 te schrappen.

  De bestuurders doen ook hun duit in het zakje. De uitvoerende bestuurders stemmen er mee in dat de betaling van hun lonen en eventuele bonussen worden uitgesteld. De niet-uitvoerende bestuurders gaan akkoord met uitstel van hun vergoedingen.

  Het aandeel Cineworld , dat sinds begin dit jaar zowat driekwart van zijn waarde heeft verloren, schiet in Londen 39 procent hoger.

 • Kendrion schrapt dividend

  Ook Kendrion sluit zich aan bij de waslijst aan bedrijven die het dividend schrapt. Dat laat de leverancier van elektromagnetische componenten weten in een persbericht. Het bedrijf laat weten dat de impact van de coronamaatregelen tot nu toe beperkt waren. De onderneming voelt wel de negatieve gevolgen van de beslissing van veel autobouwers om de productie tijdelijk te stoppen. Kendrion zegt dat de industriële en Chinese activiteiten minder geraakt worden door de uitbraak van het virus. 

  We hebben een aantal maatregelen genomen om onze kosten te beperken en om onze liquiditeitspositie te waarborgen. Tijdelijke werkloosheid is ingevoerd in een aantal Europese vestigingen en het management van Kendrion is akkoord gegaan met een tijdelijke salarisverlaging. Onze liquiditeitspositie blijft sterk. We hebben 15 miljoen euro cash en 50 miljoen aan niet opgenomen kredietfaciliteiten. Daarnaast schrappen we ons voorstel om een dividend uit te betalen van 0,25 euro per aandeel.
  Kendrion

 • Japan keurt stimuluspakket goed

  In Japan is een stimuluspakket goedgekeurd van 108.000 miljard yen (912 miljard euro). Bij het pakket krijgen Japanse huishoudens ieder 300.000 yen (2.534 euro) cash in het handje en krijgen kmo's tot 2 miljoen yen (16.805 euro). 

  Met dat geld worden huishoudens en bedrijven gecompenseerd voor de enorme inkomensdalingen die ze te verduren krijgen als gevolg van de uitbraak van corona. Op die manier probeert de Japanse overheid ervoor te zorgen dat iedereen in het land zijn betalingen kan blijven doen en het netwerk van betalingen niet ineenstort.

  108.000 yen
  Japans stimuluspakket
  Dat komt neer op 912 miljard euro.

 • Kortste berenmarkt ooit?

  In strikte zin zit de Brusselse beurs na de koersstijging van de afgelopen dagen niet langer in een berenmarkt (zie post 10u38). Ook de andere Europese beurzen zitten bijna allemaal terug 20 procent boven hun dieptepunt. Ook al klopt het 'volgens de boekjes', het is in meerdere opzichten problematisch om over een stierenmarkt te spreken. Een van de bijkomende criteria van een stierenmarkt, dat beleggers veel vertrouwen hebben in de economie, gaat immers allerminst op.

 • Slechte bankkredieten op dieptepunt voor coronacrisis

  De slechte kredieten van de banken van de eurozone zijn in het vierde kwartaal van 2019 gedaald naar 3,22 procent van de kredietportefeuille. Dat is het laagste peil sinds de start van de statistieken in 2015, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. De Griekse banken (35,15%) hadden het meest slechte kredieten, de Luxemburgse banken (0,78%) het minst. De Belgische banken hadden 1,81 procent slechte kredieten.

  De coronacrisis zal de slechte kredieten doen toenemen, omdat sommige bedrijven en gezinnen hun leningen niet zullen kunnen terugbetalen. Daarom hebben België en verscheidene andere Europese landen een stelsel van overheidsgaranties gelanceerd.

 • Kepler knipt koersdoel AB InBev bij

  Kepler Cheuvreux laat zijn koersdoel voor AB InBev zakken van 55 tot 50 euro. Het advies blijft ‘kopen’.

  AB InBev maakt een erg moeilijke tijd door, zegt het beurshuis. Dat komt zowel door het coronavirus als door aanzienlijke kopwind van ongunstige wisselkoersen.

  De analist verwacht dat de brutobedrijfswinst (ebitda) in het eerste kwartaal 17 procent lager zal uitkomen en heeft zijn winstverwachtingen grondig bijgesteld. Hij wijst er op dat de lagere resultaten de schuldafbouw merkelijk vertragen en zelfs het dividend in gevaar brengen.

 • Bel20 zit in stierenmarkt

  In lijn met de overige Europese indexen gaat ook de Bel20 vandaag weer flink hoger. Dankzij een winst van 2,9 procent (omstreeks 10,25 uur) voor de Belgische graadmeter is Euronext Brussel weer in een stierenmarkt beland. Tegenover het dieptepunt van 17 maart, een slotstand van 2.528,77 punten, noteert de Bel20 momenteel 20,9 procent hoger.

  We spreken van een stierenmarkt wanneer een beursindex minstens 20 procent hoger dan het meest recente dieptepunt staat.

 • Hoe de Fed een bodem onder de markt zette

  We wijzen u nog op een video van gisteren, waarin onze collega Bas van der Hout uitlegt hoe de Amerikaanse centrale bank een belangrijke bodem onder de markt plaatste:

 • KBCS haalt Sioen van kooplijst: 'Dividendschrapping is verrassend'

  'Het is verrassend dat Sioen  zijn dividend helemaal schrapt in plaats van te opteren voor een gedeeltelijke verlaging van de pay-out zoals in 2008', zegt analist Ruben Devos van KBC Securities in zijn ochtendrapport. 'Dit is volgens onze data de eerste keer ooit dat Sioen zijn dividend integraal inhoudt.'

  De analist voorziet dat Sioen nog langere tijd last zal hebben van de coronacrisis en rekent op een omzetdaling met 4 procent en een van de daling van de operationele winst met 20 procent. KBC Securities verlaagt daarom zijn advies van 'opbouwen' dat het begin maart meegaf, naar het advies 'houden'. Het koersdoel daalt van 25 euro naar 19 euro.

  Dit is volgens onze data de eerste keer dat Sioen zijn dividend volledig intrekt.
  Ruben Devos
  Analist KBC Securities

  Kepler Cheuvreux behoudt wel zijn koopadvies voor de specialist in technisch textiel. 'Sioen blijft aantrekkelijk. De meeste vestigingen zijn up and running, al is dat aan lagere productieniveaus. Het bedrijf kan hier aan het eind van de rit sterker uitkomen', aldus het beurshuis. Het verlaagt na de dividendschrapping wel zijn koersdoel van 26 euro naar 24 euro.

 • 'D'Ieteren noteert tegen korting van 50 procent'

  Het intrekken van de jaarprognose bij D'Ieteren  is logisch gezien de blootstelling van de holding aan de coronacrisis, zegt ING in zijn ochtendrapport. Carglass-moeder Belron houdt zijn vestigingen dicht, net als veel autoverdelers. Ook Moleskine is getroffen door de gedwongen lockdown van verschillende verkooppunten. ING schat dat de omzet op groepsniveau 17 procent zal dalen. De winst voor aftrek van belastingen zal met 90 procent (!) dalen, schat ING, terwijl er eerder een winstgroei van minstens een kwart werd verwacht.

  Aan de andere kant ziet ING geen prangende problemen op vlak van kasstroom of solvabiliteit. D'Ieteren heeft anderhalf miljard euro in kas, klinkt het in het rapport, en handhaaft zijn dividend. Op jaarbasis verloor het aandeel 28 procent. 'We schatten dat het tegen een korting van 50 procent handelt ten opzichte van ons 'Covid-waardering' van 82 euro, aldus analist David Vagman. 

 • 'Dit is niet het endgame voor Recticel'

  Recticel kende gisteren zijn beste beursdag in drie decennia dankzij de verkoop van de bedrijfsonderdelen 'soepelschuim' en 'automotive'. KBC Securities komt vandaag nog terug op de deal. 'Deze desinvestering is geen eindpunt', stelt analist Wim Hoste. 'We sluiten niet uit dat de Ierse bouwmaterialengroep Kingspan (wiens overnamepoging vorig jaar afsprong, red.) terug aan de tafel komt zitten.'

  We sluiten niet uit dat Kingspan opnieuw aan tafel komt zitten.
  Wido Jongman
  Analist KBC Securities

  KBC Securities herhaalt zijn koopadvies voor Recticel en verhoogt het koersdoel van 9 euro naar 10 euro.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 noteert met een winst van 3,2 procent. Enkele uitblinkers

  Hugo Boss  wint in Frankfurt 3,6 procent ondanks de schrapping van het dividend. 

  In Parijs wint Thales  1,2 procent ondanks de schrapping van het dividend. 

  In Zurich wint oogspecialist Alcon 2 procent ondanks de schrapping van het dividend. 

  Total  wint 3 procent na de afronding van de verkoop van activiteiten in Brunei aan Shell. Een deal van 400 miljoen dollar. 

  In Kopenhagen wint Ambu liefst 29 procent na een verhoging van de omzetprognose gisterenavond. Ambu produceert bronchoscopen om de longen van coronapatiënten te bekijken. 

 • Bel20 gaat boven 3.000 punten | D'Ieteren | Shurgard | Aperam

  De Brusselse beurs breit een vervolg aan de opluchtingsrally van maandag. De Bel20 opent met 2,5 procent wint op 3.043 punten. De graadmeter breekt daarmee voor het eerst sinds 11 maart weer door die puntenkaap.

  D'Ieteren wint 2,7 procent. De holding trok gisteren nabeurs zijn jaarprognose en aandeleninkoop in. Over het dividend werd niet gerept.

  Sioen  wint 2,9 procent. De technisch textielspecialist slikte gisteren nabeurs zijn dividend in.

  Shurgard wint 3,6 procent. De specialist in opslagverhuur kende ondanks de uitbraak van het virus een sterk eerste kwartaal en houdt vast aan zijn dividend.

  AB InBev verliest 0,5 procent. Een Zuid-Afrikaanse aandeelhouder verkocht een pakket aandelen door aan institutionele beleggers via een private plaatsing.

  Intervest Offices & Warehouses  wint 2,5 procent. Directielid Luc Kiebooms sloeg een pakket aandelen in.

  Aperam  wint 6 procent. De staalgroep trok een manager van ThyssenKrupp aan als nieuwe CFO.

 • Etex halveert dividend

  Nieuws over een bedrijf waarvan de aandelen enkel op dinsdag worden verhandeld op de zogeheten Expert Market: bouwmaterialengroep Etex . Na recordresultaten over 2019, heeft Etex besloten het dividend te halveren. 'Maar we komen deze crisis te boven', zegt CEO Paul Van Oyen aan De Tijd.

  Een halvering van het dividend is buiten oorlogstijden nooit eerder gebeurd bij het bedrijf dat in 1905 door de familie Emsens werd opgericht.

 • Update futures: nog meer in het groen

  De Europese beurzen steven af op een openingswinst van 2 procent, leren de Euro Stoxx 50-futures.

 • Zuid-Afrikanen verkopen voor 375 miljoen euro aandelen AB InBev

  SAB Zenele, een aandeelhouder van de door AB InBev  overgenomen Zuid-Afrikaanse brouwer SAB, heeft 9,5 miljoen aandelen AB InBev verkocht tegen 39,5 euro per stuk. Institutionele beleggers namen de aandelen over tegen een totaalbedrag van 375,25 miljoen euro. Deze aandelen zijn goed voor 0,5 procent van het totale uitstaande aantal.

  SAB Zenele vloeit voort uit het ANC-beleid om zwarten en minderbeelden als aandeelhouder aan te trekken. De aandeelhouders van SAB Zenele kregen de keuze tussen cash en AB InBev-aandelen. 

  AB InBev sloot gisteren af op 41,81 euro. 

 • Ahold Delhaize pompte al 170 miljoen in Covid-maatregelen

  Ahold Delhaize laat weten dat het tot dusver 170 miljoen euro uitgaf aan begeleidende maatregelen om de uitbraak van het coronavirus op te vangen. Het gaat om kosten die gemaakt werden in de winkels, zoals het plaatsen van schermen in plexiglas voor de kassa's en desinfecteringsmiddelen maar ook om aanmoedingingspremies en extra voordelen voor het personeel. De distributiegroep schreef ook massaal nieuwe vacatures uit. Het werft met name werknemers aan uit getroffen sectoren zoals de luchtvaart en het toerisme, aldus het persbericht.

  Ahold Delhaize gaf van dat bedrag ook 20 miljoen euro uit aan voedselbanken en goede doelen.

  'De vastberadenheid en de inspanningen van ons personeel vervullen me elke dag opnieuw met trots. Hun houding in deze tijd van grote nood is zonder meer indrukwekkend', aldus CEO Frans Muller.

 • FSMA Insidertransacties: directielid koopt Intervest Offices & Warehouses

  Commercieel directeur Luc Kiebooms van Intervest Offices & Warehouses  heeft in twee transacties 1.500 aandelen gekocht. Eén pakket kocht hij tegen 19,25 euro per stuk op 27 maart, en één op 1 april tegen 21,65 euro per stuk. De aankopen zijn goed voor 31.275 euro. Het aandeel sloot gisteren af op 21,7 euro. 

  Ook andere managers bij Intervest lieten zich de jongste weken opmerken met aankopen. 

 • Samsung klopt winstprognose

  Samsung Electronics behaalde in het eerste kwartaal van 2020 een operationele winst van 6.400 miljard won (4,8 miljard euro). Dat was 3,6 procent beter dan de gemiddelde analistenverwachting. De omzet nam 5 procent toe tot 55.000 miljard won. Pas later deze maand - bij de publicatie van gedetailleerde jaarcijfers - zal Samsung de prestaties van de verschillende afdelingen bekendmaken. 

  Na deze jaarcijfers ging Samsung tot 3 procent hoger op de beurs van Seoel.

  De rugwind voor Samsung komt van het thuiswerken waarop wereldwijd miljoenen noodgedwongen zijn overgeschakeld. Dat heeft de vraag naar geheugenchips vanwege laptopfabrikanten en datacentra aangewakkerd. Samsung is ’s werelds grootste producent van geheugenchips.

  De hogere vraag naar serverchips moet volgens analisten ook in het tweede kwartaal een lagere vraag naar beeldschermen en mobilofoons compenseren, twee andere domeinen waar Samsung sterk staat. 

 • Aperam trekt dealmaker ThyssenKrupp aan als CFO

  Aperam meldt dat het een nieuwe financieel directeur aanwierf. De veertigjarige Sudhakar Sivaji werkte volgens het persbericht 12 jaar bij ThyssenKrupp waar hij verantwoordelijk was voor de fusies en overnames.

  Sivaji neemt de fakkel over van Sandeep Jalan, die na zeven jaar zijn vertrek aankondigt bij de staalgroep.

  'We zijn Sandeep diep dankbaar voor zijn inspanningen  om van Aperam een winstgevend en cashgenerend bedrijf te maken', aldus bestuursvooriztter Lakshmi Mittal in het persbericht.

 • Ook Sioen schrapt dividend

  Sioen  maakte gisterenavond de schrapping van het dividend bekend. Net zoals tal van andere bedrijven wordt ook Sioen Industries getroffen door de pandemie en de strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De specialist in industriële weefsels kijkt aan tegen ‘een plotselinge vertraging (…) in vele markten en activiteiten’.

  Een aantal fabrieken van de groep moest ook tijdelijk de deuren sluiten. Dat was onder meer het geval voor de fabriek in Tunesië en in de buurt van Lyon. De overige fabrieken blijven werken, zegt Sioen in een persbericht, ‘zij het met minder personeel en een lagere productie’.

  Hoewel Sioen een robuuste balans heeft en over ruime liquiditeits- en kredietfaciliteiten beschikt, heeft de raad van bestuur toch besloten om het dividend over 2019 te schrappen. De raad acht het ‘gepast en verstandig om in deze uiterst onvoorspelbare globale situatie een solide balans te behouden’.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen openen naar verwachting met een winst van 0,6 procent, leren de Euro Stoxx 50-futures. 

 • Biocartis en Sofina roepen op om 'niet fysiek' naar AV te komen

  Biocartis kondigt aan dat het op 8 mei zijn algemene vergadering zal organiseren op de hoofdzetel in Mechelen. Sofina  laat weten dat het op 7 mei zijn aandeelhoudersvergadering organiseert.

  Beiden roepen op om 'in het licht van de covid-19-pandemie de vergadering niet in persoon bij te wonen maar om stemrechten via brief uit te oefenen. De AV van Sofina zal via een webcast te volgen zijn.

  De regering versoepelde recent de voorwaarden voor de organisatie van algemene vergaderingen. Bedrijven krijgen de kans om hun AV tot tien weken uit te stellen of volledig digitaal te laten plaatsvinden, ook als hun statuten dat niet toelaten.

 • Beursstrategen zien koopkansen

  Is de positieve stemming op de aandelenmarkt gerechtvaardigd? De Tijd vroeg de mening van drie beursstrategen. Lees het hier. 

 • Vijf favoriete aandelen van Stefaan Casteleyn

  De partner van 1Vermogensbeheer tipt onder meer op GBL . Lees het hier

 • 'Aandeleninkopen zullen halveren'

  S&P 500-bedrijven zullen hun aandeleninkoopprogramma's tegen het jaareinde met 50 procent verminderen onder impuls van het coronavirus, voorspelt Goldman Sachs.

  'Aandeleninkopen in de S&P 500 zullen halveren naar 371 miljard dollar. Dividenden zullen met een kwart dalen op jaarbasis', schrijft hoofdstrateeg David Kostin in een nota.

  'Bedrijven die prioriteit maken van aandeleninkopen hinken achterop. Beleggers belonen nu bedrijven die hun balansen versterken en hun schulden afbouwen'.

  Beleggers belonen nu bedrijven die hun balans versterken en hun schuld afbouwen.
  David Kostin
  Hoofdstrateeg Goldman Sachs

  Eerder voorspelde JP Morgan al dat de aandeleninkopen nog méér zouden terugvallen, namelijk met 70 procent. Inkoopprogramma's waren de afgelopen jaren een sterke drijver van de beurshausse.

 • Shurgard houdt vast aan dividend

  Shurgard  kwam zonet met resultaten over het eerste kwartaal en met een update over de impact van covid-19. De specialist in opslagverhuur wist ondanks de virusuitbraak zijn omzet met 5,4 procent aan te dikken op jaarbasis en zet ook een betere bezettingsgraad neer. Het beschikt bij asluiten van het kwartaal over een kaspositie van 192 miljoen euro en heeft nog een onopgenomen kredietlijn van 250 miljoen euro uitstaan.

  'De toegang tot al onze vestigingen blijft mogelijk vanwege de volledige automatisatie die geen contact met personeelsleden vereist', aldus het persbericht. Shurgard merkt wel lagere verhuisactiviteit. De instroom van nieuwe klanten daalt, maar - en dat is dan weer goed nieuws - ook de uistroom van bestaande klanten daalt.

  'We zetten een sterke omzetprestatie neer in het eerste kwartaal. Het businessmodel van Shurgard toont zich efficiënt, robuust en uiterst weerbaar', aldus CEO Marc Oursin.

  Het businessmodel van Shurgard toont zich efficiënt, robuust en uiterst weerbaar in deze moeilijke periode.
  Marc Oursin
  CEO Shurgard

  Het dividend voor de tweede jaarhelft van 2019 van 0,5 euro per aandeel wordt gehandhaafd, aldus het persbericht.

 • D'Ieteren staakt aandeleninkoop - dividend lijkt buiten schot

  D'Ieteren  kwam gisteren nabeurs met het bericht dat het onder impuls van het coronavirus zijn beoogde jaardoelstelling laat varen. De holding die actief is in autodistributie, beglazing en schrijfmateriaal schort ook zijn het programma voor de inkoop van eigen aandelen ten bedrage van 150 miljoen euro op.

  Over het dividend voor 2019 (1,15 euro per aandeel) rept D'Ieteren in het persbericht niet.

  Onze activiteiten zijn zich al aan het voorbereiden op de heropstart zodra de lockdown opgeheven wordt.
  Francis Deprez
  CEO D'Ieteren

 • Beurzen trekken handrem op

  Goedemorgen. Signalen dat het coronavirus in bepaalde brandhaarden in een plateau-fase komt, vuurden gisteren de aandelenbeurzen aan. Banken en energiewaarden namen de kop in Europa. Brussel sloot 4 procent hoger af. Recticel kende zijn beste dag in tientallen jaren na de verkoop van twee bedrijfsonderdelen. Op Wall Street sloot de Dow Jones bijna 8 procent hoger. Technologie-aandelen voerden de boventoon.

  Aan die opluchtingsrally komt dinsdag schijnbaar een einde met vlakke koersverschillen in Azië. De Japanse Nikkei noteert met 0,4 procent winst. De Westerse futures hinten eveneens op een vlakke opening.

  Het pond trok lager na het bericht van gisteravond dat Brits premier Boris Johnson op intensieve zorgen verblijft na een plotse verslechtering van zijn toestand.

  Goud wisselt van eigenaar voor 1.700 dollar per ounce, het hoogste peil sinds 2012. Dat het edelmetaal samen met aandelen stevig wordt ingeslagen, blijft wijzen op de grote volatiliteit die in de markten aanwezig is.

  Een valutahandelaar aan het werk op de beurs van Seoul. ©EPA

  In deze liveblog volgen we het nieuws vanop de financiële markten. Voor onze dagelijkse coronablog kunt u hier terecht.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud