1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 herovert grens van 3.000 punten

Nu het duidelijk is dat beleidsmakers de ernst van de economische schok snappen en in actie schieten, zetten de beurzen hun herstel door. De Bel20 heroverde de grens van 3.000 punten en noteert 25 procent boven het dieptepunt van 17 maart.
 • Tot morgen!

  We ronden hier af, met de boodschap dat we er morgen uiteraard terug zijn met een verse liveblog. Onze redacteur Bas van der Hout neemt nog even de dag met u door in 'Bull, Bear & Bas' (zie hieronder). Tot morgen!

 • Bel20 herovert grens van 3.000 punten

  De slotbel: de Bel20  koerst dankzij de goede stemming op Wall Street uiteindelijk 2,9 procent hoger op 3.004 punten.

  Voor de optimisten: nu duidelijk is dat beleidsmakers wereldwijd in actie geschoten zijn om de coronacrisis te bestrijden, noteert de graadmeter 25 procent boven het tussentijdse dieptepunt van 17 maart (2.407 punten). Voor de pessimisten: de Bel20 noteert door de enorme economische schok die de coronacrisis met zich meebrengt nog altijd 28,5 procent onder de tussentijdse piek van 17 februari, 4.201 punten. 

 • We need to talk about oil ...

  ... maar nu nog even niet. Dat zegt Rusland over de telefonische conferentie van de G20-regeringsleiders. De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie  vertikt het om na de ijzingwekkende val in de eerste helft van maart enig teken van herstel te tonen.

  Vandaag brokkelt de olieprijs een halve dollar af naar 26,88 dollar, dicht tegen het dieptepunt en minder dan de helft van de 60 dollar die half februari nog op de bordjes stond. De koersval startte toen Saudi-Arabië uit frustratie met de Russische weigering de productie in te perken de kraan wijd opendraaide. Een fors hoger aanbod dus, net op een ogenblik dat de wereldvraag als gevolg van de coronacrisis fors daalde. 

 • Beurswaakhond: 'Communiceer zo snel mogelijk over corona-impact'

  Afgaand op de regen winstwaarschuwingen de jongste tijd lijkt het niet echt nodig, maar beurswaakhond FSMA spoort beursgenoteerde bedrijven niettemin aan zo snel mogelijk te communiceren over de impact van het coronavirus. En dit vooral alle duidelijkheid ook als die impact nog niet becijferd kan worden. 

 • Zaken waar niemand zich nog zorgen over maakt

  Begrotingen bijvoorbeeld. 

 • 'Amerikaanse werkloosheid nog ver van de piek'

  James McCann, hoofdeconoom bij de Britse vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments, zoomt in een reactie in op de dramatische Amerikaanse jobdata.

  Het eigenlijk aantal werklozen zal zo goed als zeker nog groter zijn, als je de freelancers meetelt. Reken je de Amerikanen bij die nu al dan zitten we aan 5 miljoen werklozen en we zitten nog ver van de piek
  James McCann
  Aberdeen Standard Investments

 • Waarom Wall Street ondanks de jobstijding stijgt ...

  ... leest u hier

 • Meer over het dramatische Amerikaanse banencijfer...

  ... leest u in dit artikel.

 • Nog eens de grafiek van de dag in beeld

  Om te illustreren hoe extreem de klap is die de Amerikaanse jobmarkt op dit ogenblik incasseert. In het grijs de recessies, zoals de Amerikaanse recessie-arbiter NBER die vastprikte

 • Boeing vliegt hoger door hoop op miljardensteun

  Vliegtuigbouwer Boeing is een van de opvallende stijgers in de vroege handel in New York. Boeing en zijn toeleveraars staan dicht bij een akkoord over minstens 60 miljard dollar federale noodhulp voor luchtvaartindustrie. De sector zou aanspraak kunnen maken op een deel van het 454 miljard dollar zware economisch stimuluspakket dat minister van Financiën Steven Mnuchin voorziet. Dat vernam Bloomberg uit goede bron.

 • Wall Street hoger van start

  De Dow Jones wint na 1 minuut handel 2,2 procent. De S&P500 zit op dezelfde lijn met 1,9 procent winst. Daarmee negeert Wall Street volledig de bijzonder slechte cijfers over de nieuwe steunaanvragen.

 • Daimler voert tijdelijke werkloosheid in

  Auto- en vrachtwagenbouwer Daimler heeft besloten vanaf 6 april ‘Kurzarbeit’ in te voeren voor een groot deel van de productie en bepaalde onderdelen van de administratie. Daarmee reageert het bedrijf op de wereldwijde effecten van het coronavirus en op de steeds moeilijkere economische en sociale situatie.

  De tijdelijke werkloosheid geldt tot 17 april voor alle auto- en vrachtwagenfabrieken in Duitsland. Noodzakelijke basisfuncties, toekomst- en strategische projecten zijn vrijgesteld van de ‘Kurzarbeit’, zodat ze na de crisis weer volop kunnen doorstarten.

 • Verliezen Amerikaanse futures lopen terug

  Na de bekendmaking van het recordaantal steunaanvragen in de VS worden de verliezen van de Amerikaanse futures kleiner. De future op de Dow Jones noteert nu nog 1,1 procent lager waar hij 2,2 procent in de min stond vóór de ‘jobless claims’ bekend waren.

  Mogelijk komt dat om nu de druk verhoogt op het Congres om snel de wet goed te keuren waardoor 2.000 miljard dollar noodhulp wordt vrijgemaakt.

 • Amerikaanse jobmarkt incasseert enorme dreun

  Het aantal nieuwe Amerikaanse werkloosheidsaanvragen zijn vorige week geëxplodeerd. Het aantal steeg tot 3,28 miljoen, het hoogste niveau ooit. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De Amerikaanse arbeidsmarkt is er duidelijk niet goed aan toe.

  Het aantal nieuwe aanvragen is meer dan het dubbele dan wat economen hadden verwacht en is bijna vijf keer het vorige record, dat nog van 1982 dateerde. Het cijfer laat zien dat het Amerikaanse bedrijfsleven in zeer zwaar weer zit door de economische gevolgen van het coronavirus. 

  Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij om de eerste aanvragen tot werkloosheid, dat wil dus zeggen: de aanvragen van Amerikanen die net hun job verloren hebben.

 • Ford wil autofabrieken in Mexico op 6 april heropenen

  Ford Motor is van plan om de autoproductie in Mexico al op 6 april te hervatten. Een week later zouden ook de Amerikaanse fabrieken in Michigan, Kentucky en Ohio weer in gang schieten. Die laatste bouwen de erg winstgevende pick-ups van de F-Series, Fords best verkopende model.

  De productie van Ford in Noord-Amerika ligt stil sinds 19 maart met de bedoeling de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

 • Bank of England handhaaft bodemrente

  De bestuurders van de Britse centrale bank hebben donderdag unaniem beslist om de beleidsrente te handhaven op een historisch dieptepunt van 0,1 procent. Ze beslisten ook unaniem om de eerder aangekondigde aankoop van 200 miljard pond aan staats- en bedrijfsobligaties voort te zetten. Die aankopen zullen de portefeuille schuldpapier doen groeien naar 645 miljard pond. De Bank of England merkt op dat ze indien nodig de obligtieaankopen nog kan verhogen.

 • Powell: 'We hebben nog genoeg ruimte voor extra maatregelen'

  Fed-voorzitter Jerome Powell geeft nu een zeer uitzonderlijk interview bij de Amerikaanse tv-zender NBC. Powell stelt daarin dat er nog genoeg beleidsopties over zijn om de economie te ondersteunen.

  Volgens de voorzitter is de huidige economische malaise geen 'typische economische neergang', maar hij denkt dat er achteraf een flink economisch herstel kan komen. Powell zegt dat de Fed er alles aan doet om dat herstel zo krachtig mogelijk te maken als het er komt. 

  Voorts stelt de centraal bankier dat de Fed klaarstaat om te zorgen dat er voldoende kredieten verstrekt worden aan bedrijven.

 • Italiaanse rente zakt stevig

  We zeiden net al (zie post 11u21) dat het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) - om over te gaan op het onbeperkt opkopen van obligaties - vooral rentes voor Zuid-Europese landen drukt. Maar we wilden er toch nog even dieper op in gaan. Op de onderstaande grafiek is de Italiaanse tienjaarsrente te zien. Vandaag daalt deze met een stevige 13 basispunten tot 1,41 procent:

  Met deze actie laat de centrale bank nog eens heel duidelijk zien dat ze alles zal doen om al te grote renteverschillen binnen de eurozone tegen te gaan en de markt lijkt de boodschap dus te begrijpen. De Italiaanse rente ging eerder deze maand fors omhoog, omdat het land zwaar getroffen is door het coronavirus. Daardoor stijgen de overheidsuitgaven en wordt de economie lamgelegd. 

 • ‘Franse economie draait op 65 procent’

  Door de lockdown is Frankrijk ligt de economische activiteit 35 procent lager dan normaal. De economie van onze zuiderburen draait dus maar op 65 procent van het normale niveau. Dat blijkt uit een tussentijdse raming van de statistische overheidsdienst Insee.

  De sterkte daling van de bedrijvigheid doet zich in de bouw voor. Daar is er 89 procent minder activiteit. Eveneens zwaar getroffen zijn de niet-voedingsindustrie (-52%) en de handelsdiensten (-36%). Het minst geraakt zijn de overige diensten (-14%) en de landbouw en voedingsindustrie (-4%).

 • Duits consumentenvertrouwen dendert lager

  Het coronavirus jaagt ook de Duitse consument in de gordijnen:

 • ECB zet stap naar onbeperkte obligatieaankopen

  De Europese Centrale Bank (ECB) schrapt in haar nieuw aankoopprogramma van 750 miljard euro de limiet die bepaalt dat ze maximaal een derde van de uitstaande obligaties van een land mag kopen. Dat staat in een juridisch document dat de ECB heeft gepubliceerd. 'We tolereren geen risico voor de vlotte transmissie van het monetair beleid in alle landen.'

  'Die beslissing schrapt bijna alle beperkingen op de aankoop van activa', zegt Frederik Ducrozet, ECB-watcher van Bank Pictet. ECB-voorzitster Christine Lagarde had vrijdag al gezegd dat de ECB 'zelfopgelegde limieten' zou herzien als die een belemmering vormen. De obligatiemarkten reageren positief op de plannen van de ECB. De langetermijnrente daalt in alle belangrijke landen van de eurozone, maar vooral in Zuid-Europa.

  De ECB besliste vorige week voor 750 miljard euro extra obligaties aan te kopen om de impact van de coronacrisis op de economie te beperken. Daardoor dreigt ze van sommige landen meer dan een derde van de uitstaande schuld in handen te krijgen. Maar de ECB gaat nog niet zo ver als de Amerikaanse centrale bank, die aankondigde dat hij zonder beperking staatsobligaties zal aankopen.

 • Analisten over Bekaert: 'Liquiditeit is de focus'

  Degroof Petercam plaatst zijn advies en koersdoel voor Bekaert  'under review'. 'Het is moeilijk een juist beeld te vormen zonder gekwantificeerde impactraming. Zeker is dat de verplichte lockdowns in sommige markten en preventieve sluitingen in andere, een grote impact zullen hebben op de rekening', zegt analist Stefaan Genoe. 'Positief is evenwel dat het grootste deel van Bekaerts blootstelling aan de automobielsector zich op de herstellingsmarkt bevindt en die zou minder lijden onder het coronavirus dan de markt voor nieuwe wagens.'

  'Het bedrijf treft maatregelen en legt de focus nu volop op liquiditeit, maar behoudt in tegenstelling tot andere wel zijn dividend', merkt Stijn Demeester bij ING op. Demeester hanteert een houdenadvies met een koersdoel van 28 euro.

 • ABN AMRO onderuit na waarschuwing

  In Amsterdam maakt ABN AMRO  een duik van 5 procent naar 8,41 euro. Dat is nog altijd een euro boven het dieptepunt (7,418 euro) op 16 maart, maar minder dan de helft van de 17,75 euro per aandeel waartegen beleggers in november 2015 op de herintrede op de beurs konden intekenen. 

  De Nederlandse grootbank waarschuwde voorbeurs dat haar Amerikaanse clearingfiliaal op één van de klanten een verlies van netto 200 miljoen dollar (183 miljoen euro) incasseert, door de 'ongekende volumes en volatiliteit op de financiële marken sinds het uitbreken van het coronavirus'. De klant had 'een specifieke strategie' bij het handelen in opties en futures en bleek niet in staat om de minimumvereisten in risico- en margedekking nog na te komen. Lees: een te risicovolle strategie dus. Om verdere verliezen te vermijden, sloot ABN AMRO de strategie af met dus de gerealiseerde verliezen als gevolg. 

  'De impact is best wel substantieel', zegt UBS-analist Johan Ekblom. 'Het verlies stemt overeen met 11 procent van de winst die analisten gemiddeld voor 2020 verwachtten, al was die consensus in belangrijke mate achterhaald. Nog belangijker is echter dat het grote verlies nog meer vragen zal doen rijzen rond potentieel bijkomende verliezen en dus ook de hoop op stevige dividenduitkeringen een extra deuk bezorgt.'

  Omwille van de vraagtekens rond de kwaliteit van de kredietportefeuille en de zwaar economische tegenwind handhaaft Ekblom zijn 'neutraal' advies, ook al noteert ABN AMRO nu tegen 5 keer de verwachte winst over 2020 en tegen een korting van 60 procent op de boekwaarde. 

 • UBS over Umicore: 'geplande cathodefabriek kan vertraging oplopen'

  UBS herhaalt zijn verkoopadvies voor Umicore  na de winstwaarschuwing en de annulering van het dividend. 'Nu Umicore voor onbepaalde duur al zijn fabrieken voor autokatalysatoren buiten China sluit (goed voor een kwart van de groepsomzet), zal de winstgroei in de recyclagetak niet genoeg zijn om de meubelen te redden', zegt analist Geoff Haire.

  'We verwachten ook dat de geplande boost van elektrische wagens kan gaan sputteren. Daardoor zou de geplande Europese cathodefabriek van Umicore wel eens uitgesteld kunnen worden tot na 2022', aldus Haire.

 • UCB zet nieuwe onderzoeken stop

  UCB zet zijn nieuwe studies stop en zal ook tijdelijk geen nieuwe testpersonen meer aannemen voor zijn huidige klinische studies. Dat doet het omwille van het coronavirus. De farmagroep zal ook bij de lopende onderzoeken kijken of ze de testlocaties kan veranderen wanneer op deze plekken veel coronapatiënten zijn.

  Het aandeel wint 3,4 procent.

 • Analisten over IBA: 'sterk orderboek maar operationele winstmisser'

  Analisten bogen zich over de resultatenrekening van IBA van deze ochtend. Ze heugen zich over het record van 25 nieuwe bestellingen van nieuwe protontherapiekamers die de Waalse groep binnenkreeg, maar zijn teleurgesteld in het operationele winstcijfer.

  'Het lijntje REBIT toont nog steeds een negatief resultaat van 5 miljoen terwijl we op een eerste bescheiden winst van 300.000 euro hadden geteld', aldus analist David Vagman van ING. 'Dat komt door prijsdruk van concurrenten als Varian en hogere R&D-kosten. Toch zegt IBA dat alle contracten op dit moment winstgevend zijn en dat het bedrijf de enige protontherapiespeler in de wereld is die nettowinst boekt.'

  'Ook toont het management zich verstandig om niet meteen alle materiaal aan te schaffen voor de nieuwe therapiekamers wat de cashpositie versterkt', aldus Vagman.

  IBA gaf geen becijferde indicatie over de impact van Covid-19.

 • Lager koersdoel voor Umicore

  KBC Securities verlaagt het koersdoel van Umicore  na diens update over het coronavirus en de beslissing om het slotdividend in te trekken. Het advies blijft houden. Het koersdoel wordt verlaagd van 45 naar 37 euro.

  'We gingen nog uit van een lichte groei van 2 procent wegens de buffer die gevormd wordt door de recyclage-activiteit omdat een groot deel van de prijzen voor edelmetaal ingedekt zijn voor 2020', zegt het beurshuis. 'De fabriek in Hoboken is operationeel, en ook in Azië wordt er gradueel weer opgestart. Maar wereldwijd moet de autosector de meeste assemblagelijnen sluiten', zegt analist Wim Hoste.

 • Moody's verlaagt outlook voor Belgisch bankensysteem

  Moody's past zijn outlook voor het Belgische bankensysteem - het gaat in hoofdzaak om de vijf grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC Bank, ING Belgium, Belfius Bank en AXA Bank Belgium – aan van 'stabiel' naar 'negatief'. De kredietbeoordelaar verwacht dat de omgeving waarin de Belgische banken werkzaam zijn aanzienlijk zal verslechteren door de disruptie die de coronacrisis veroorzaakt.

  'De Belgische banken hebben een sterke kapitaalbasis en goede toegang tot financiële middelen, maar de verstoring van de economie en de markt door de pandemie zal de winstgevendheid aantasten, omdat toenemende probleemleningen tot hogere provisies voor kredietverliezen leiden', zegt Moody’s. De kans dat bankleningen niet worden terugbetaald wordt deels verkleind door de steunmaatregelen die de Belgische regering heeft voorzien.

 • Powell geeft zeldzaam tv-optreden

  Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, is later vandaag te gast bij de NBC Today Show, een van de belangrijkste Amerikaanse ochtendshows. Powell staat geprogrammeerd om 7u15 lokale tijd, of 12u15 Belgische tijd.

  Het interview komt er na een reeks stimulusmaatregelen om de economie en het financiële systeem in deze coronacrisis overeind te houden.

  Fed-voorzitters komen zelden in populaire tv-programma's. Ze geven de voorkeur aan strak geregisseerde persconferenties uit vrees dat bepaalde woorden slecht vallen bij de financiële markten. Ben Bernanke dook in 2009 en 2010 op in '60 Minutes' van CBS en Alan Greenspan in 1987 in 'This Week with David Brinkley'.

 • Picanol voorspelt winstherstel (corona niet meegerekend)

  We doken in de resultatenrekening van Picanol .De weefgetouwenfabrikant mikt op winstherstel in 2020. Maar het houdt daarbij nog geen rekening met de impact van Covid-19 omdat die 'nog niet te becijferen is'.

 • 'Melexis is about to warn...'

  Het volgende bedrijf dat na Bekaert en Umicore met een coronawaarschuwing zal komen, is Melexis . Dat oppert Kepler Cheuvreux in zijn ochtendrapport. 'We geloven dat de huidige guidance die een verkoopgroei van 10 procent voorziet niet langer houdbaar is', zegt het beurshuis. 'Melexis is voor 90 procent blootgesteld aan de automobielsector.'

  Het beurshuis denkt dat het dividend op losse schroeven staat en verlaagt zijn koersdoel voor de chipontwikkelaar van 65 naar 55 euro. Het beurshuis behoudt zijn houdenadvies. 'Het jeukt om de trekker over te halen, zegt Kepler, maar we willen eerst zicht op de grootte van de impact van het coronavirus.'

 • Care-Ion vermindert belang in Cofinimmo

  Care-Ion Group, tot nu de grootste aandeelhouder van Cofinimmo met 5,5 procent van het kapitaal, bouwt zijn belang af. Het bedrijf verkoopt met een private plaatsing 433.000 aandelen, een transactie die 47,7 miljoen euro opbrengt. Na afloop zal het belang van Care-Ion gedaald zijn naar 3,87 procent.

  Het nieuws werd bekendgemaakt door Kepler Cheuvreux, dat samen met Belfius Bank de operatie begeleidde. Care-Ion Group is een Belgische uitbater van woon-zorgcentra.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van 2,6 procent. 

  Het Duitse HelloFresh  wint 8 procent na een adviesverhoging van Exane. De online verdeler van maaltijdingrediënten profiteert van de sluiting van restaurants en van de vele 'thuisblijvers'.

  Het Franse reclamebureau JC Decaux  verliest 2,8 procent na de schrapping van het dividend. 

  Casino  gaat 8 procent onderuit na jaarcijfers. Het strategische plan 2019-2021 wordt stopgezet door het coronavirus. 

  ABN AMRO  verliest 6 procent na een tradingupdate. 

  Arcadis  (post 7u22) en Heijmans  (post 7u31) gaan onderuit na het schrappen van het dividend. 

  De onlinemarktplaats Scout24  blijft overeind na het schrappen van de outlook voor 2020. Het wil dan ook voor 1,7 miljard euro eigen aandelen inkopen in de komende twee jaar. 

 • Brussel opent rood | Bekaert | Umicore | IBA | Biocartis | Tessenderlo | Picanol

  De Brusselse beurs is met verlies geopend. De Bel20  ging 2,3 procent lager naar 2.853 punten.

  Bekaert verliest 1 procent. De staaldraadgroep waarschuwt voor de impact van coronavirus maar houdt zijn dividend voolopig buiten schot.

  Umicore verliest 4,6 procent. De materialengroep stuurde eveneens een coronawaarschuwing en schrapt daarbij zijn slotdividend.

  IBA wint 4 procent. De protontherapiespecialist meldde een record aan nieuwe orders maar bleef op vlak van operationele winst onder de lat.

  Biocartis wint 3 procent. Het diagnosticabedrijf plaatst zijn outlook tussen haakjes, maar verruimde een partnership voor een test voor sepsis, een bijwerking van het coronavirus.

  Tessenderlo wint 2 procent. De chemiegroep kwam met cijfers en haalde de analistenverwachting.

  Picanol wint 0,2 procent. De weefgetouwenproducent meldt in de marge van de jaarcijfers dat de Chinese fabrieken in Suzhou en Nehe weer volledig operationeel zijn.

 • Chinese fabrieken van Picanol draaien terug

  De producent van weefmachines Picanol  behaalde vorig boekjaar een omzet van 2,22 miljard euro en een winst per aandeel van 2,40 euro. Het dividend blijft stabiel op 0,20 euro. 

  Net als Tessenderlo zegt ook (meerderheidsaandeelhouder) Picanol dat de winst dit jaar hoger zal uitkomen dan vorig jaar, maar opnieuw zonder rekening te houden met een mogelijke impact van het coronavirus. 

  Positieve noot: de Chinese fabrieken van Picanol in Suzhou en Nehe zijn weer volledig operationeel. De productie werd er in februari getroffen door het coronavirus. 

 • Tessenderlo behaalt analistenprognose

  Tessenderlo  heeft vorig jaar een ebitda gerealiseerd van 267,7 miljoen euro, pal op de analistenverwachting van 268 miljoen euro die Bloomberg verzamelde.

  De nettoschulden kwamen eind december uit op 347,5 miljoen euro, een daling met 2,5 procent tegenover eind juni.

  Tessenderlo verwacht dat de zogeheten adjusted ebitda hoger zal zijn in 2020 dan in 2019. Maar: 'Die prognoses houden geen rekening met een mogelijke impact van het coronavirus.'

  Tessenderlo keert geen dividend uit, maar dat is al jaren zo. 

 • Ook Bekaert waarschuwt voor coronacrisis

  Bekaert  laat weten dat de tijdelijke fabriekssluitingen de 'businessperformantie' dit jaar significant zal beïnvloeden. 'De huidige situatie stelt ons niet in staat de impact van de crisis op 2020 in te schatten. Maar de vraagevoluties en de fabriekssluitingen zullen de resultaten in de eerste helft van het jaar significant beïnvloeden.' Bekaert zal een nieuwe update geven op 13 mei, wanneer de tradingupdate over het eerste kwartaal is gepland. 

  Opvallend: Bekaert rept met geen woord over het dividend. Momenteel is een brutodividend gepland van 0,70 euro, dat op 14 mei van het aandeel zou worden geknipt. 

 • Umicore schrapt slotdividend en prognoses

  Komt net binnen: Umicore  schapt zijn dividend en jaarvooruitzichten.

  De materialengroep schrapt zijn geplande dividend van 0,75 euro per aandeel. De cashpositie is met 1 miljard 'ruim', zegt Umicore in het persbericht. Het gaat voor de helft om balansreserves en voor de helft om niet-opgenomen kredieten. Pas in 2023 komt er bankschuld op vervaldag.

  De verspreiding van het virus over de rest van de wereld noodzaakte de autosector ertoe om de meeste assemblagelijnen buiten Azië te sluiten, in vele gevallen voor onbepaalde duur.
  Umicore

 • FSMA insidertransacties: Voorzitter Montea aan de verkoopzijde

  Voorzitter Dirk De Pauw van de logistieke vastgoedspecialist Montea  heeft tijdens de verkoopgolf van midden maart twee aandelenpakketen verkocht. Eén pakket ging de deur uit tegen 81,54 euro per aandeel op 11 maart, en één pakket tegen 69,64 euro per aandeel op 20 maart. Samen leverden de verkopen 387.000 euro op. Het aandeel is de voorbije dagen fors hersteld en sloot woensdag af op 85 euro.

 • 'EVS kan deze orkaan doorstaan'

  De Luikse beeldservergroep EVS  schrapt haar omzetprognose en haar dividend nu het coronavirus een drukke sportzomer volledig doorkruist. 'Maar EVS is financieel voldoende gezond om dit een tijd uit te zingen', zei topman Serge Van Herck in een gesprek met De Tijd woensdag.

 • Ook geen dividend bij Miko

  Koffieservicegroep Miko  schrapt het geplande dividend over 2019. 'Onze koffie geraakt in sommige bedrijven niet meer binnen', zegt Frans van Tilborg in een gesprek met De Tijd.

 • Biocartis verruimt Amerikaans partnership om Covid-complicatie op te sporen

  Biocartis  mag dan zijn jaarvooruitzichten tussen haakjes zetten (zie vorige post), het diagnosticabedrijf komt ook met goed nieuws. Het vergroot zijn bestaande samenwerkingsovereenkomst met Immunexpress, een sectorgenoot uit Seattle. De twee bedrijven zullen samen een test vermarkten voor bloedvergiftiging (sepsis) via het minilabo Idylla.

  De test zou ook van belang kunnen zijn in de behandeling van patiënten met het coronavirus voor de vroege detectie van sepsis, die luidens het persbericht de meest voorkomende complicatie is bij Covid-19.

  Met deze samenwerking kunnen we de mogelijke impact van de pandemie op onze commerciële activiteiten minimaliseren.
  Herman Verrelst
  CEO Biocartis

 • Biocartis slikt jaarvooruitzichten in

  Biocartis  zegt dat het onzeker is of het zijn in maart aangekondigde jaardoelstellingen zal halen. Toen ging het diagnosticabedrijf uit van een normalisatie van de business in april, maar door de wereldwijde versnelling van het coronavirus 'is dat nu onzeker', aldus het persbericht.

  In maart ging Biocartis uit van een jaarvolume van 300 tot 350 nieuwe zaklabo's Idylla en een verkooptoename van de bijbehorende cartridges met 30 procent. Het mikte toen op een kasstroom van 110 miljoen tegen het jaareinde.

 • Ook Heijmans schrapt dividend

  Ook de Nederlandse bouwer Heijmans  maakt bekend het geplande dividend over 2019 te schrappen. 'Het werk op de diverse bouwprojecten loopt grotendeels door. De vooruitzichten voor 2020 zijn op dit moment echter zeer onduidelijk voor de omzet en het resultaat. We kunnen geen outlook geven voor de rest van het jaar.'

  Het intrekken van ons dividendvoorstel is geen fijne maatregel juist nu we hadden voorgesteld om na een moeilijke periode het dividend weer te hervatten.
  Ton Hillen
  CEO Heijmans

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  Volgens de huidige stand van de futures, opent de Euro Stoxx 50 straks met een verlies van afgerond 2 procent.

 • Arcadis schrapt gepland dividend

  Het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis  stopt het huidige inkoopprogramma van eigen aandelen en schrapt ook het geplande dividend. 'We begrijpen het belang van dividenden voor de aandeelhouders, maar deze beslissing is in het belang van Aracdis, zijn werknemers, klanten en aandeelhouders.'

  Arcadis tracht nu zoveel mogelijk kosten te schrappen. 'Alle reizen zijn geschrapt, alle aanwervingen staan op stop en ook het extern advies wordt afgebouwd.'

 • IBA lost winstbelofte (deels) in

  De resultaten van IBA  zijn binnen. De marktleider in protontherapiekamers boekt een nettowinst van 7,4 miljoen euro in 2019 (tegenover en nettoverlies van 4,4 miljoen in 2018), voornamelijk te danken aan de verkoop van de dosimetrie-afdeling. De omzet dikte met 10 procent aan naar 282 miljoen euro (tegenover 257 miljoen in 2018).

  Het komt wel nog niet - en daar werd fors naar uitgekeken - met een positief operationeel winstcijfer. De REBIT prijkt nog altijd 5 miljoen in het rood, terwijl er op een lichte winst werd gemikt.

  'We kenden een sterke orderintake met de aflevering van 9 protontherapiekamers in alle windstreken en een record van 25 nieuwe bestellingen', zegt CEO Olivier Legrain die om 15u een conferencecall houdt. 'We ondervinden wel prijsdruk van concurrenten die op marktaandeel jagen. Maar we beperken de impact op onze marges dankzij kostenbesparingen en efficiëntiewinsten.'

  We ondervinden prijsdruk door de toegenomen concurrentie. Maar we beschermen de marges via kostenbesparingen.
  Olivier Legrain
  CEO IBA

 • Dollar neemt gas terug in afwachting van werkloosheidscijfer

  De drift op de Amerikaanse dollar bekoelt ietwat. De dollar verliest donderdag ten opzichte van de yen en de euro.

  De VS maakt zich op voor de publicatie van een werkloosheidscijfer om 13u30 onze tijd. Zelfs de meest optimistische schattingen gaan uit van een explosie in het aantal werklozen en mikken op een toename van 525.000 werkloosheidsaanvragen in de afgelopen week. Dat is bijna het dubbele van de nieuw geregistreerde werklozen vorige week, en toen ging het al om een enorme stijging.

 • Nationale Bank verlaagt dividend

  Woensdag nabeurs waren er cijfers van het oudste beursgenoteerde 'bedrijf' in de Brusselse tabellen: de Nationale Bank van België . Het nettodividend daalt met 11,5 procent naar 85,80 euro per aandeel. De belangrijkste reden is dat de Nationale Bank in 2019 geen gebouwen heeft verkocht. De meerwaarde op de verkoop van gebouwen wordt traditioneel uitgekeerd aan de aandeelhouders

 • Cascade aan wanbetalers dreigt voor winkelverhuurders

  Retailers als Schoenen Torfs, JBC, FNG en Bristol maken zich op voor pittige discussies met hun huisbazen, beursgenoteerde vastgoedgroepen als Retail Estates  , Qrf  en Wereldhave Belgium . De ketens zullen over enkele dagen hun huur niet betalen omdat ze door de overheid verplicht gesloten zijn.

  Ook buitenlandse ketens als C&A en H&M willen 'praten' over de huur, net als andere winkelketens die geen voeding verkopen.

  We zullen rond de tafel moeten met de winkels. Ik sluit niet uit dat we in enkele gevallen de juridische piste bewandelen.
  Kasper Deforche
  CEO Wereldhave Belgium

 • Wat doet IBA?

  Zo meteen verwachten we post van IBA . De marktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding komt voorbeurs met cijfers over 2019. Met een miniem plusje zouden beleggers al zeer tevreden zijn, leert u in onze vooruitblik.

 • Beursrally stokt ondanks open geldkraan

  Goedemorgen. In deze nieuwe marktenblog coveren we het beursnieuws dat uiteraard in grote mate door het coronavirus wordt gedomineerd. Voor meer algemene updates over corona verwijzen we naar deze parallelle liveblog.

  Het beursherstel van dinsdag en woensdag stokt opnieuw op donderdag. Europese en Amerikaanse futures duiken in het kielzog van Azië in verlies. De Amerikaanse Senaat keurde iets voor middernacht in Washington een steunpakket van 2.000 miljard dollar goed. De stemming in het Huis van Afgevaardigden staat gepland voor vrijdag maar president Donald Trump roept op om dat 'zonder uitstel' te doen.

  Ook Europese leiders beraden zich over nieuwe steunmaatregelen voor de economie waarbij de uitgifte van een gezamenlijke euro-obligatie op het voorplan treedt.

  In China en Japan dalen de belangrijkste indexen 3 procent. In Zuid-Korea en Australië is er tegen de trend in wel lichte winst. Olie valt terug na drie opeenvolgende winstdagen.

  De angst voor een verdere uitbraak van het coronavirus blijft beleggers de daver op het lijf jagen zelfs nu de geldkraan wijd open staat. 'Voor de liquiditeit zitten we goed. We moeten hier nu gewoon door raken', zegt Alicia Garcia Herrero, hoofdecnonoom bij Natixis. 'De vraag is alleen wanneer.'

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud