1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 in 22 dagen kwart lichter

Beleggers slaan in paniek door het snel oprukkende coronavirus. De crash van de olieprijs doet er nog een flinke schep bovenop. In Brussel is de Bel20 sinds de piek op 17 februari bijna een kwart kwijt.
 • Pfew. Tot morgen!

  Nou. Dit was het dagje wel. We zijn er mogen in alle vroegte weer met een verse blog. We durven niet met zekerheid stellen dat de beursdag minder rood zal kleuren dan vandaag, in deze tijden zijn er geen zekerheden meer. Tot morgen!

 • Bel20 incasseert grootste klap sinds 2008

  De slotbel: de Bel20  tuimelt 7,58 procent naar 3.174 punten. Dat is de op een na grootste koersval sinds de lancering van de beursbarometer begin 1991. Alleen in volle bankencrisis en Fortis-ondergang in 2008 - op 29 september (-7,98%) - was de klap groter.

  Nog een indrukwekkend cijfer: van de tussentijdse piek van 4.201 punten op 17 februari tot de voorlopige bodem van 3.164 punten deze middag verloor de Brusselse beursbarometer in 22 dagen net geen 25 procent. 

 • CFO van Proximus stapt over naar UCB

  Na de slotbel is er nog een opmerkelijke transfer in de Bel20-wereld: Sandrine Dufour, de CFO van Proximus , stapt over naar UCB . Bij UCB volgt ze Detlef Thielgen op. Die verliet het farmabedrijf vorige zomer, een exit die de beurswaarde van UCB even met 500 miljoen euro aftopte

 • Wat kan de ECB nog doen?

  Vooral puntje tien lijkt ons belangrijk. 

 • Exxon Mobil op laagste peil in 16 jaar

  De koersval is minder catastrofaal dan de schalieoliebedrijven, maar pijnlijk is het wel: oliegigant Exxon Mobil  noteert op het laagste peil in 16 jaar.

  Dat is nog altijd iets beter dan Royal Dutch Shell, dat in Amsterdam deze ochtend even het laagste peil sinds 1996 (!) aantikte. Het dividendrendement van Royal Dutch - in absolute cijfers de grootste dividendbetaler ter wereld - is opgelopen tot meer dan 10 procent, een signaal dat beleggers de huidige dividendpolitiek niet meer duurzaam achten.  

 • Het tij lijkt ten goede te keren

  De Dow Jones lijkt zijn verlies wat meer in te perken. Op dit moment bedraagt het verlies 4,8 procent. We blijven met spanning kijken naar ons marktenscherm.

 • Amerikaanse tienjaarsrente dendert lager

  De angst voor het coronavirus leidt niet alleen tot een vlucht uit aandelen, maar ook voor een run op veilige havens. Amerikaanse staatspapier is zo'n veilige haven. Door de grote vraag naar overheidsschuld van de grootste economie ter wereld daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 22 basispunten tot 0,542 procent:

 • Het overzicht van de handelsdag op Wall Street ...

  ... leest u hier

 • Hamsteraandelen in de plus

  Supermarktaandelen als Walmart en Tesco gaan hoger. Mogelijk is dat te wijten aan het hamstergedrag van Amerikanen door het coronavirus. Onder andere wc-rollen worden volop in voorraad genomen:

 • Geruststellende woorden van president VS

  De Amerikaanse president Donald Trump vindt de paniek rond de griep overdreven:

  De beurzen denken er iets anders over. De Dow Jones dondert 6,4 procent lager. 

 • Occidental obligaties gedumpt

  De obligatiehouders van het met schulden overladen Texaanse olieconcern Occidental schrikken zich vandaag te pletter. De obligatie die in augustus 2049 vervalt is naar 60 dollarcent op een dollar geschoten. En dat terwijl de obligatie midden februari nog boven pari (boven de dollar) noteerde:

  Overigens, voor de aandeelhouders van het bedrijf is de dag niet veel beter. Het aandeel stort met ruim 30 procent in elkaar.

 • Wall Street lijkt wat te herstellen

  Tijd voor een beetje hoopvol nieuws op deze door en door nare dag voor de beurzen. Want de Dow Jones lijkt - na het opheffen van de handelsonderbreking (zie post 14u49) - weer wat te herstellen. De graadmeter ging voor de handelsrem 7 procent lager. Nu levert de index nog 'maar' 5,3 procent in. Er lijkt dus wat verbetering te zijn. Maar geloof ons: ook wij houden ons op dit moment vast aan onze houten bureau. Fingers crossed!

 • Wall Street zet handelsremmers in werking

  De koersval op de New York Stock Exchange is zo uitzonderlijk dat op Wall Street de handelsremmers in actie komen. Die 'pauze' van 15 minuten treedt volgens de marktenregelgeving in werking als de S&P500 meer dan 7 procent in het rood gaat (Level 1), en als de koersval later oploopt tot 13 procent (Level 2). Pas al de S&P meer dan 20 procent (Level 3) tuimelt wordt de handel de rest van de dag geschorst. 

 • Bel20 krijgt op een na grootste klap ooit

  De Bel20  noteert op dit ogenblik 253 punten of 7,4 procent lager op 3.184 punten. Dat is op dit ogenblik de op een na grootste procentuele daling uit de geschiedenis van de beursbarometer, die tot begin 1991 teruggaat. 

  Merk op dat deze 'hall of shame' voor de Bel20 grotendeels door de bankencrisis in het najaar van 2008 wordt bepaald. De uitzonderingen zijn de coronacrisis, het brexitreferendum van 2016 en de Russische couppoging in de mist der tijden (augustus 1991).

  Een overzicht:

  • 29/9/2008: -7,98%
  • 9/3/2020: -7,38%
  • 8/10/2008: -7,36%
  • 6/10/2008: -6,87%
  • 16/10/2008: -6,54%
  • 24/6/2016: -6,40%
  • 19/8/1991: -6,10%
 • Oliewaarden ook in New York de pineut

  De grootste klappen in New York zijn logischerwijs voor de petroleumwaarden. Occidental Petroleum keldert 42,3 procent, Marathon Oil 40,4 procent. Onder de oil majors zakt ConocoPhillips 26,5 procent, Chevron 14,5 procent en Exxon Mobil 14,3 procent.

 • Wall Street tuimelt 7 procent

  Ook Wall Street gaat keihard onderuit in het spoor van de Aziatische en Europese markten, door de dubbele klap van het coronavirus en de Russisch-Saoedische olie-oorlog. De Dow Jones  tuimelt 7 procent of 1838 punten naar 24.016 punten. 

  ©Photo News

 • Twitter sluit deal met Elliot

  Twitter heeft een deal gesloten met de investeringsmaatschappijen Elliot Management en Silver Lake. Dat laat het socialemediabedrijf weten via zijn website

  Opvallend is dat CEO Jack Dorsey mag aanblijven. Eerder gaf Elliot aan dat Dorsey moest vertrekken omdat hij zijn aandacht te veel moet verdelen. De topman is ook CEO bij het mobiele betalingsbedrijf Square. De twee investeerders krijgen elk een stoeltje in de Raad van Bestuur van Twitter. 

  De deal omvat een investering van 1 miljard dollar in Twitter door Silver Lake. Daardoor zal het bedrijf een aandelenopkoopprogramma van 2 miljard dollar doorvoeren. 

  Twitter gaat voorbeurs 4,5 procent lager. Dat lijkt vooral door de algemene markttendens te komen.

 • Naar dieprode start in New York

  Over enkele minuten opent Wall Street. De futures wijzen op een bijna 5 procent lagere start voor de Dow Jones , S&P500 en Nasdaq Composite . De Dow Jones zou 1.300 punten verliezen, meteen zijn grootste openingsverlies van het jaar.

  De reden is intussen bekend: de vrees voor een wereldwijde recessie neemt toe door de snelle verspreiding van het coronavirus en de val met ruim 20 procent van de olieprijzen. In New York wordt voor een vat WTI-olie 32,45 dollar betaald, 21,4 procent minder dan vrijdagavond.

 • Rode lantaarn voor Hamon

  Op Euronext Brussel is het grootste procentueel verlies vandaag voor Hamon . De Waalse fabrikant van industriële schoorstenen verliest zowat een kwart van zijn waarde. 

  Daar zijn diverse redenen voor. Hamon is al vijf jaar op rij verlieslatend en moest al diverse keren worden rechtgehouden met overheidsgeld. Het bedrijf zette in 2018 een transformatieplan in gang om de kosten te verminderen. Hamon kampt echter met een tekort aan bestellingen, vooral voor grote projecten, en de winstmarges zijn nog altijd flinterdun. Begin dit jaar kreeg het bedrijf ook een nieuwe CEO. Intussen is de koers van het aandeel gedecimeerd.

  Hamon werkte in het verleden veel voor de olie- en gassector tot die in een crisis belandde. De huidige val van de olieprijs zal olie- en gasbedrijven zal onvermijdelijk een rem zetten op nieuwe projecten en investeringen.   

 • Toch één iets dat niet beweegt vandaag ...

  ... de goudprijs, die is een oase van rust. Volgens analisten kochten de voorbije maanden en jaren veel 'fully invested bears' te midden de beursrally goud als een verzekering voor als het fout loopt. En nu cashen ze die verzekeringspremie, wat de stijging van het edelmetaal beperkt. 

 • Markt verwacht nulrente Fed

  De financiële markten denken dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente zal verlagen tot 0 à 0,25 procent bij de eerst volgende vergadering op 18 maart. Dat blijkt uit de FedWatchTool van CME. Als de Fed dat daadwerkelijk zou doen, dan zou dat hoogst opmerkelijk zijn. Samen met de renteknip van 50 basispunten van vorige week dinsdag zou dat betekenen dat de monetaire autoriteit de rente met 1 procentpunt heeft verlaagd binnen een maand. 

  De markt verwacht stevige ingrepen van de Fed omdat de stress in het financiële systeem toeneemt door het coronavirus. Verschillende indicatoren wijzen erop dat banken minder bereid zijn aan elkaar geld uit te lenen en dat ze naar cash lijken te sprokkelen. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat angst in het financiële systeem er uiteindelijk toe kan leiden dat bedrijven in de reële economie geen kredieten meer kunnen krijgen. Als dat gebeurt zal dat ernstige gevolgen hebben voor de economie. De centrale bank zal er alles aan willen doen om een dergelijk scenario te voorkomen. 

  Het vooruitzicht op een ruimer monetair beleid in Amerika zet ook druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om maatregelen te nemen. ECB-voorzitster Christine Lagarde hintte onlangs al op mogelijke maatregelen op monetair gebied. 'De uitbraak van het coronavirus creëert risico's voor de economische vooruitzichten en de functionering van de financiële markten. We staan klaar om gepaste en gerichte maatregelen te nemen die noodzakelijk en evenredig zijn met de onderliggende risico's.

  Wel lijkt de ECB minder ruimte te hebben om de rente te knippen. De Europese beleidsrente is momenteel al erg laag, namelijk -0,5 procent. Daarnaast is er het probleem dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de negatieve rentes neveneffecten met zich meebrengen. Een voorbeeld daarvan is dat de lage rente op de winstmarges van banken weegt. 

 • Grootste duik voor Indiase beurs in bijna vijf jaar

  De beurs van Mumbai kende maandag haar slechtste dag in bijna vijf jaar. De toonaangevende index, de S&P BSE Sensex, sloot 5,2 procent in de min. Dat is het grootste dagverlies sinds augustus 2015.

  De koersen van Indiase overheidsobligaties klommen naar het hoogste peil in meer dan tien jaar. Het rendement op de tienjarige obligatie dook even onder 6 procent - voor het eerst sinds 2009 -om te sluiten op 6,07 procent.

  De vraag is of de centrale bank in actie schiet. De Reserve Bank of India verlaagde vorig jaar vijf keer de rente om de zwakker groeiende economie extra zuurstof te geven. Door een opstoot van de inflatie drukte de bank sinds december op de pauzeknop.

  Mannen houden een koersenbord in het oog op de gevel van de Bombay Stock Exchange in Mumbai. ©AFP

 • ING over olie-aandelen

  Analist Quirijn Mulder van ING analyseert de effecten van de fors lagere olieprijs op verschillende olie-aandelen. 'De gedaalde olieprijs is slecht voor de sector en we moeten erg uitkijken voor bepaalde individuele namen in de Benelux', zegt de analist.

  'Royall Dutch Shell zal zeker last hebben van de gedaalde olieprijs. Bij een prijs 55 tot 60 dollar per vat bedroeg de verwachte cashflow 40 miljard dollar. Bij een olieprijs van 30 dollar zal het olie- en gasbedrijf 15 miljard dollar aan kasstromen mislopen', stelt Mulder. Volgens de aandelenspecialist zal het dividend niet in gevaar komen, maar het opkoopprogramma voor eigen aandelen voor 1 miljard dollar zou wel stopgezet kunnen worden. 'Verder zullen de kostenbesparingen ten koste gaan van de investeringen. De investeringen komen voor 2020 al duidelijk onder de 20 miljard dollar uit.'

  Voor SBM Offshore verwacht de analist geen impact tot het gebroken boekjaar 2021-2022, omdat de projecten tot die tijd gewoon doorgaan. 'Bedrijven zullen doorgaan met het oppompen van olie en zullen daarom de platforms van SBM blijven huren. De productie gaat ook door als het onder de kostprijs moet, want anders hebben ondernemingen helemaal geen cashflow meer.' Mulder denkt dat olie-exploratiebedrijven een veel groter probleem hebben. 'Oliebedrijven gaan nu niet meer op zoek naar nieuwe oliebronnen, dus olie-exploratie is het eerste waar ze op gaan knippen.'

  Fugro heeft volgens de beurskenner het voordeel dat het zich meer is gaan focussen op hernieuwbare energie, waardoor 45 procent van Fugro's omzet al geen olie en gas meer is. Het risico bij de bodemonderzoeker is volgens Mulder wel dat de dalende investeringen in de oliesector ervoor zorgen dat er meer capaciteit in de markt overblijft om te focussen duurzame energie. Dat kan duidelijk worden vanaf 2020. De balans is volgens Mulder wel beter dan in het verleden.

  SBM en Fugro verliezen respectievelijk 14 en 18,4 procent. Royal Dutch Shell gaat bijna 13 procent onderuit. 

 • Hoe de WSJ de toestand schetst...

  De Amerikaanse zakenkrant vat de toestand handig samen in een kort filmpje.

 • Orange Belgium vernieuwt mobiele abonnementen

  Orange Belgium doet zijn naam als prijsbreker weer alle eer aan. Het lanceert onder de naam GO vier gezinsformules.

 • Rendement op alle Amerikaans staatspapier onder 1 procent

  De duikelende beurzen doen beleggers massaal uitwijkend naar staatspapier. Dat heeft grote gevolgen voor het rendement. Zo zakt het rendement op de 30-jarige Amerikaanse overheidsobligatie met meer dan 40 basispunten tot 0,89 procent.

  Daarmee bedraagt het rendement voor alle 'U.S. Treasuries minder dan 1 procent. Op de tienjarige staatsobligatie bedraagt het nog 0,47 procent.

  De verwachting groeit dat de Federal Reserve in de komende maanden de rente verlaagt tot 0 procent. Beleggers kiezen daarom voor langer lopende obligaties, om toch iets van rendement te realiseren.

 • Ook bloedbad in New York op komst

  Het is nog vier uur voor de openingsbel in New York wordt geluid, maar we kijken toch al even vooruit. En het ziet er niet fraai uit. De futures op de Dow Jones en de S&P500 noteren 4,9 procent lager, die op de Nasdaq 4,8 procent.

 • Schuldpapier van zwakste Europese oliebedrijven op bodemkoers

  De olie- en gassector is met een straatlengte voorsprong de slechtst presterende sector in de Stoxx 600: het verlies bedraagt meer dan 12 procent.

  Niet alleen de oil majors krijgen klappen, voor sommige kleinere bedrijven ziet het er nog slechter uit. Met name voor die die hoge schulden torsen. De ineenstortende energieprijzen wakkeren de vrees aan dat ze in de problemen komen en hun schulden niet kunnen terugbetalen.

  Schuldpapier van het Britse exploratiebedrijf Premier Oil , het Italiaanse oliedienstenbedrijf Saipem en de Franse fabrikant van buizen Vallourec zakt tot het laagste peil ooit, stelt Bloomberg vast. Hun aandelen krijgen zeer zware klappen: Saipem dondert 19 procent lager in Milaan.

 • IEA verwacht lagere olievraag in 2020

  Het Internationaal Energieagentschap (IEA) denkt dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar daalt ten gevolge van het coronavirus. De daling wordt in het basisscenario geraamd op 90.000 vaten per dag.

  Het IEA geeft een meer pessimistische prognose wegens de 'extreme onzekerheid'. De daling van de vraag kan oplopen tot 730.000 vaten per dag als het langer duurt voor de getroffen regio's herstellen en het virus zich verder verspreidt.

  Als de toestand snel onder controle raakt in China en er alleen in enkele landen epidemiezones zijn, zonder een zware impact in Europa en Noord-Amerika, kan de vraag naar olie alsnog groeien, met zowat 480.000 vaten per dag. 

 • De Brusselse beursdag: lessen in markttiming

  Het overzicht van de beursdag leest u hier, met focus op AB InBev, Euronav, Ascencio en Mithra. 

 • KBCS zet koersdoel Agfa lager wegens corona

  Agfa-Gevaert maakt woensdag de jaarresultaten bekend. Guy Sips van KBC Securities kijkt vooral naar twee dingen uit:

  • wat doet het bedrijf met de opbrengst van de verkochte HealthCare IT-activiteiten?
  • heeft het coronavirus een impact op de guidance?

  De analist denkt dat er in het eerste halfjaar een impact van het coronavirus zal zijn en verlaagt daarom zijn koersdoel van 6,50 tot 5,80 euro. Zijn advies blijft 'kopen'.

 • Lufthansa vraagt overheid om hulp

  Deutsche Lufthansa vraagt Berlijn om hulp om de 'immense' impact van het coronavirus te helpen opvangen. Door het virus en alle maatregelen om de epidemie in te dijken kan de vraag naar vliegreizen maanden onder druk staan.

  Lufthansa heeft zijn vliegcapaciteit met de helft verminderd, wat aanleiding geeft tot tijdelijke werkloosheid. Om ontslagen te vermijden vraagt de maatschappij de toepassing van 'Kurzarbeit'. Daarbij betaalt de overheid de lonen als bedrijven gedwongen zijn activiteiten tijdelijk stop te zetten.

  De regering-Merkel versoepelde zondag de regels voor de compensatie van Kurzarbeit, zodat door het coronavirus getroffen bedrijven gemakkelijker een aanvraag kunnen indienen.

  Net zoals de sectorgenoten IAG (British Airways en Iberia) en Air France-KLM krijgt het aandeel Lufthansa zwaar op zijn donder.

 • De toestand na een uur handel

  De Europese beurzen zakken omstreeks 10 uur gemiddeld 6,9 procent weg. Frankfurt dondert 6,9 procent lager, Parijs 7 procent en Londen 8,2 procent. Nog groter is het verlies in Milaan (-8,6%), een stad die samen met een hele regio in het noorden van Italië is afgesloten van de buitenwereld. In Brussel verliest de Bel20 5,7 procent.

  Een trader blaast bij het zien van dalende koersen op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©Belga

 • 'Casino wordt een van Ascencio's grootste huurders'

  Herman van der Loos, analist van Degroof Petercam, vindt de grote transactie van Ascencio in het zuidoosten van Frankrijk een goede zaak. 'We zien die operatie als zeer positief, vooral voor een onderneming die de laatste tijd niet erg actief was, wegens de positieve financiële impact en het hogere gewicht van voeding in de huurdersbasis.' Dat gewicht stijgt volgens hem tot bijna 40 procent.

  Ook Frankrijk wordt verhoudingsgewijs belangrijker: de Franse portefeuille groeit met 39 procent aan. Casino wordt een van de grootste huurders, goed voor bijna 10 procent van de totale huurinkomsten.

  Van der Loos belt vandaag nog met Ascencio. Zijn advies blijft houden, zijn koersdoel 60 euro.

 • Enkele forse bewegingen in Brussel

  In de Bel20 valt ING meer dan 13 procent terug en krijgen ook Aperam , Solvay , Umicore en Galapagos rake klappen met 7 procent en meer.

  Andere grote verliezen zijn er voor bedrijven die meer risico lopen. FNG verliest een tiende van zijn waarde, Avantium gaat bijna 10 procent onderuit, Hamon 9 procent.

  De tankerrederij Euronav (-0,2%) houdt verrassend goed stand. De verlaging van de olieprijs door Saoedi-Arabië kan de verkoop van aardolie aanwakkeren en dus meer transportkansen bieden voor uitbaters van olietankers.

 • Mokerslagen voor oliewaarden

  De ineenstortende olieprijs bezorgt de aandelen van oliebedrijven een enorme tuimeling. BP (-20,8%) verliest een vijfde van zijn waarde, Royal Dutch Shell eveneens bijna 20 procent.

 • Brussel belandt in berenmarkt

  Zoals verwacht openen de Europese beurzen met verlies. Het duurde een hele tijd voor de zware koersverliezen waren verrekend. De Euro Stoxx 50 staat na 9 minuten 5,8 procent lager.

  De Bel20 zakt bij opening 5,4 procent tot 3.248 punten en belandt daarmee in een berenmarkt. In de Bel20 maakt Solvay een uitschuiver van 9 procent, Aperam zakt met 8,7 procent.

  Ook elders in Europa zijn er zeer zware klappen. Frankfurt zakte 7,4 procent bij de openingsbel. De beurs van Oslo opende met 13 procent verlies (Noorwegen is een belangrijke olie- en gasproducent), Kopenhagen ging 6,3 procent lager en Stockholm 7 procent. Madrid zonk bij opening 6,7 procent weg.

 • Koopadvies minder voor AB InBev

  Credit Suisse verlaagt het advies voor AB InBev  van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel ligt op 58 euro. 

  Deutsche Bank daarentegen bevestigt het koopadvies, maar het koersdoel zakt wel van 90 euro naar 67 euro. 

 • Europese futures verergeren: -9%

  De futures zien er nog slechter uit een kwartier voor de opening: de Euro Stoxx50 zou liefst 9 procent lager openen. 

 • Duitse tienjaarsrente tuimelt, Italiaanse rente piekt

  De vlucht naar veiligheid zorgt voor een koopgolf in Duits papier waardoor de tienjaarsrente is gezakt naar -0,84 procent. 

  De Italiaanse tienjaarsrente daarentegen stijgt met 25 basispunten tot 1,33 procent. 

 • Bel20 op weg naar berenmarkt

  Het lijkt intussen een ander tijdperk, maar het is pas van 17 februari (!) geleden dat de Bel20  in de loop van de dag met 4.201,35 punten het hoogste peil sinds 2007 aantikte. Vrijdag sloot de Brusselse beursbarometer op 3.435 punten, goed 18 procent onder die piek. 

  Met andere woorden: de kans is reëel dat de Brusselse beurs straks in een berenmarkt tuimelt. Want van zodra de Bel20 onder 3.361 punten duikt, noteert de graadmeter 20 procent onder de piek van nog geen maand eerder. 

 • Meer omzet, meer verlies voor Mithra

  Het Luikse farmabedrijf Mithra heeft vorig jaar zijn omzet met bijna de helft zien toenemen. De recordomzet van 96,5 miljoen euro (+47%) is vooral te danken aan de transactie die in oktober werd gesloten met Mayne Pharma voor de commercialisering van de anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten.

  Ook winstmatig verbetert de toestand, al blijft Mithra in het rood in afwachting dat zijn meest beloftevolle producten - de anticonceptiepil Estelle en het opvliegersmedicijn Donesta - op de markt komen. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam 6 procent hoger uit op 40,7 miljoen euro. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling stegen echter van 36 tot 57 miljoen euro door de lancering van het fase 3-onderzoek rond Donesta.

  Mithra sluit het jaar af met een nettoverlies van 26,6 miljoen euro. Dat is een forse verbetering (-70%) tegenover het halfjaarresultaat (-89,7 miljoen). Tegenover 2018 is het verlies wel verdubbeld.

  Eind december had de specialist in geneesmiddelen voor vrouwen nog 49,7 miljoen euro in kas tegen 77,5 miljoen eind juni. In de tweede jaarhelft van 2019 verbrandde Mithra wel een derde minder cash. Het management onderzoekt verschillende opties om aan bijkomende financiële middelen te geraken 'teneinde de verdere groeistrategie te ondersteunen'.

  Qua inkomsten zou Mithra dit jaar een belangrijke stap moeten zetten met de verwachte lancering van de vaginale anticonceptiering Myring op de drie voornaamste markten in de wereld. Het denkt dit jaar circa 2 miljoen dergelijke ringen te produceren.

  In 2021 zou dan de anticonceptiepil Estelle op de markt moeten komen, het product dat een echte gamechanger zou moeten worden voor Mithra. Met Myring en Estelle zou de transitie naar 'een commercieel biotechbedrijf' moeten voltooid worden, zegt CEO François Fornieri in het persbericht.

 • Goldman Sachs verwacht olieprijs van 30 dollar

  Goldman Sachs verwacht voortaan - na de ruzie tussen Saudi-Arabië en Rusland - een olieprijs van 30 dollar in het tweede en derde kwartaal. Momenteel noteert de Brent op 33 dollar, een daling met 25 procent. 

 • Ascencio koopt 5 supermarkten in Zuid-Frankrijk

  Ascencio , de verhuurder van commercieel vastgoed in België, Frankrijk en in minder mate Spanje, doet een belangrijke overname. In het zuidoosten van Frankrijk koopt het Waalse vastgoedbedrijf vijf supermarkten die worden uitgebaat door Casino. Het telt daarvoor 84,9 miljoen euro neer.

  De supermarkten liggen respectievelijk in Aix-en-Provence, Antibes, Marseille, Le Rouret en Mouans-Sartoux. Volgens Ascencio gaat het telkens om 'zeer interessante vastgoedlocaties' en leveren de vijf supermarkten 'uitstekende duurzame prestaties'.

  De huurovereenkomsten met Casino hebben een looptijd van 12 jaar, waarvan nog 8 jaar rest. De jaarlijkse huurinkomsten van de vijf panden belopen 4,6 miljoen euro.

  Met deze overname versterkt Ascencio zijn positie in de voedingssector en in Frankrijk. Voeding tekende tot dusver voor een derde van de portefeuille (naar sector). Het gewicht van Frankrijk bedroeg 34 procent.

  Door de acquisitie stijgt de schuldgraad van Ascencio van 39 procent eind 2019 tot 48 procent. Behalve met de overname is dit ook te wijten aan de uitkering van het dividend. Over het boekjaar 2018/19 (tot eind september) keerde Ascencio een dividend van 3,50 euro bruto uit. De betaling gebeurde begin februari.

 • Grootste verlies in twee jaar in Tokio

  De beurs van Tokio is dicht. De Nikkei 225 laat er een verlies van 5,07 procent optekenen, het grootste dagverlies in twee jaar.

  Naast de algemene daling van de beurzen in Azië – de impact van het coronavirus op de wereldeconomie neemt dag na dag toe – en de crash van de olieprijs zetten nog twee zaken druk in Japan: de klim van de yen (zie post 06.58 uur) en een neerwaartse herziening van het Japanse groeicijfer in het vierde kwartaal.

  De Japanse economie is dat met 7,1 procent op jaarbasis gekrompen, meer dan eerst gedacht (-6,3%). De krimp is te wijten aan de verhoging van de btw op 1 oktober (van 8 naar 10 procent) in combinatie met een tropische storm en tegen de achtergrond van een wereldwijde groeivertraging.

  Japanners met een mondmasker in het Shibuya-shoppingdistrict in Tokio ©REUTERS

 • Europese beurzen gaan berenmarkt tegemoet

  De Europese beurzen openen naar verwachting met een verlies van 6 procent, leren de futures op de Euro Stoxx 50.

 • Vreemd: goudprijs zakt

  In deze woelige en onzekere tijden zou je verwachten dat de goudprijs stijgt, maar dat is voorlopig niet het geval. Er gaat 0,6 procent af tot 1.663,14 dollar voor een ounce. De reden hiervoor is dat sommige beleggers hun goudposities moeten afbouwen om aan hun margeverplichtingen te kunnen voldoen.

  Goud bereikte vrijdag met 1.673,83 dollar wel zijn hoogste prijspeil sinds januari 2013. Het gele metaal is een traditionele vluchthaven als de beurzen klappen krijgen.

 • En, oh ja, Libanon is bankroet

  ... want dit weekend kondigde de premier aan dat Beiroet onvoldoende geld in kas heeft om vandaag de verschuldigde 1,2 miljard rente op een obligatielening te betalen. 

 • Verliezen in Azië lopen nog wat op

  In Japan noteert de Nikkei 225 omstreeks 6.45 uur met 5,9 procent verlies. Hongkong zakt 3,8 procent, Shanghai 2,85 procent, Seoel 4 procent en Sydney dondert 7,3 procent lager.

  Het verlies in Japan heeft ook voor een deel te maken met de klim van de yen, een klassieke vluchthaven in woelige tijden. De yen wint 2,65 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

  De munten van groeilanden die een aanzienlijke blootstelling aan olie hebben krijgen zware klappen. De roebel zakt 5,8 procent tegenover de dollar, de Mexicaanse peso 5,1 procent.

 • Economie in 2020: 'Een U, maar wel via de I en de L'

  Nu het economische hart van Italië grotendeels lamligt, zijn economen druk bezig het mes te zetten in hun prognoses voor Italië, de eurozone én de wereldeconomie. Zo ook Joachim Fels, hoofdeconoom van fondsenreus Pimco. Fels, die tussen haakjes 2,5 jaar geleden al waarschuwde dat de Europese Centrale Bank zonder reservewiel naar de volgende crisis aan het rijden was. Wel, daar zijn we nu dus aanbeland. 

  Deze U zal initieel als een I aanvoelen met een zeer scherpe terugval van de groei en vervolgens als een L als de economie uitbodemt maar de zichtbaarheid erg beperkt blijft
  Joachim Fels
  Pimco

  Fels: 'Ons huidige basisscenario gaat er van uit dat de verspreiding van het virus buiten China de volgende maanden een piek zal bereiken en voorziet een U-vormig pad voor de groei in 2020'. Maar voor u nu - relatief - gerustgesteld bent, vervolgt de econoom: 'Deze U zal initieel als een I aanvoelen met een zeer scherpe terugval van de groei en vervolgens als een L als de economie uitbodemt maar de zichtbaarheid erg beperkt blijft.'

 • Resultaat: Aziatische beurzen onderuit

  Overal stevige verliezen van minstens 2 procent in het Verre Oosten, in Australië gaat de beurs zelfs meer dan 5 procent onderuit. 

 • ... terwijl de wereldeconomie op recessie afstevent

  De klap voor de olieprijs is extra hard omdat de productieverhoging en prijzenslag er temidden de grootste vraagschok sinds 2008 komt. Dat de wereldeconomie voor een zware storm staat, is intussen duidelijk. De gezondheidscrisis als gevolg van het coronavirus escaleert immers.

  Dit weekend besloot Italië grote delen van het noorden van het land, het economische hart zeg maar, in quarantaine te plaatsen. Premier Giuseppe Conte kondigde de draconische maatregelen in de nacht van zondag op maandag op Twitter aan, in reactie op de scherpe toename van het aantal besmettingen en overlijdens de jongste dagen.

  De economische impact op de hele Europese economie zal onvermijdelijk zwaar zijn, ook op de Belgische economie

 • Olieprijs crasht door Saoedische prijzenoorlog

  Goedemorgen! Om met een understatement van start te gaan: het belooft alweer een boeiende dag te worden.

  Starten we met de olieprijs. De prijs voor een vat Brent Noordzee-olie crasht zo'n 25 procent tot rond 30 dollar per vat.

  Dit in reactie op de beslissing van Saudi-Arabië om de oliekraan wijd open te draaien en zo een prijzenoorlog te starten. Riaad kwam dit weekend met die drastische ingreep toen Rusland weigerde zich aan te sluiten bij het voornemen van oliekartel OPEC om de productie te verlagen. 

  En waarom die beslissing extra hard aankomt leest u in de volgende post ...

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud