1. Markten Live
 2. Live blog
live

UCB zet Bel20 op stevige winst

In Europa trokken beleggers in tegenstelling tot Wall Street even de handrem op. De Bel20 was de primus in Europa, met dank aan UCB.
 • Bel20 sluit 0,7 procent hoger

  Toppers in Brussel: Galapagos (+4,3%), Tubize (+4,1%) en Bone (+4%). 

  Floppers: Nyxoah (-4,4%), Sequana (-2,4%) en Kinepolis (-1,7%). 

 • Bitcoin levert in

  De bitcoin zakt vandaag met 5,2 procent tot 32.555 dollar. Ten opzichte van een week geleden staat de munt nog altijd 11 procent lager, maar de situatie is een stuk beter dan afgelopen dinsdag toen de cryptovaluta even onder de 30.000 dollar noteerde. 

  De munt heeft last van tegenwind, vooral vanuit China. Dat land is begonnen met het en masse sluiten van cryptominers in verschillende provincies. Dat is echter niet enkel slecht nieuws, waarom ziet u in deze vlog van collega Bas van der Hout.

 • Netflix krijgt adviesverhoging

  Credit Suisse verhoogt het advies voor de comakijkkoning Netflix van 'houden' naar 'kopen' en zet het koersdoel op 586 dollar. De zakenbank denkt dat de gebruikersgroei zich weer zal normaliseren in het vierde kwartaal. De videostreamingsdienst zag de aangroei van nieuwe abonnees in het eerste kwartaal bijna halveren. Dat kwam deels door de sterke groei in het aantal kijkers die Netflix vorig jaar kende, maar ook door een toenemende concurrentie. 

  De analisten zien in de maanden augustus tot en met december sterke releases komen met een aantal toptitels. Ze zeggen wel dat de cijfers van het tweede en derde kwartaal nog kunnen tegenvallen. 

  Netflix stijgt 2,2 procent. 

 • Amerikaanse kerninflatie op hoogste peil sinds 1991

  De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de 'core PCE Deflator', steeg in mei zoals verwacht met 3,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 1991. De inflatie zelf kwam uit op 3,9 procent.

  De persoonlijke bestedingen in de VS stagneerden in mei nadat ze in april met 0,9 procent waren gestegen.

 • Alzheimermiddel Eli Lilly krijgt ‘breakthrough'-statuut

  Een experimenteel middel van Eli Lilly kreeg donderdag van de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA het ‘breakthrough’-statuut. Daarmee kunnen de ontwikkeling van het kandidaat-geneesmiddel en de eventuele goedkeuring worden versneld. Het betekent echter niet dat de FDA het middel automatisch groen licht zal geven en evenmin dat het medicijn een doorbraak in een bepaald domein betekent.

  Het middel van Eli Lilly gaat amyloïde te lijf, een abnormale proteïne waarvan men denkt dat ze een rol speelt bij de schade die Alzheimer toebrengt aan de hersenen.

  Eli Lilly is van plan later dit jaar een aanvraag in te dienen voor donanemab in het kader van een versnelde behandeling van het kandidaat-geneesmiddel. Het nieuws stuurde Eli Lilly donderdag 7,3 procent hoger. Biogen , wiens Alzheimermiddel eerder deze maand werd goedgekeurd door de FDA, verloor 6,1 procent.

 • Amper koersreactie bij Nyxoah

  Het aandeel Nyxoah stijgt 0,8 procent. Het reageerde nauwelijks bij de hervatting van de handel om 13.15 uur. Dat Nyxoah een tweede notering op Nasdaq zou aanvragen was al een tijd bekend en zat al grotendeels in de koers. Al is nu wel de omvang van de operatie bekend.

 • Virgin Galactic krijgt ruimtevluchtlicentie

  Virgin Galactic , het bedrijf van Richard Branson dat korte commerciële ruimtevluchten gaat aanbieden, krijgt van de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA een licentie voor een volledige commerciële lancering. De licentie volgt op de succesvolle testvlucht van 22 mei. De eerste testvlucht met bemanning is later in de zomer gepland.

  In de voorbeurshandel schiet Virgin Galactic 12,2 procent hoger.

 • Futures voorspellen hoger Wall Street

  De Amerikaanse indexfutures voorzien een hogere opening van de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones zou 0,3 procent winnen, de S&P500 zou 0,1 procent hoger gaan en de Nasdaq zou met 0,2 procent stijgen. 

 • Ons verslag van Euronext Brussel...

  ... kan niet voorbijgaan aan UCB, maar zoomt ook in op Mithra en Oxurion. Alhier te lezen.

 • Handel Nyxoah hervat om 13u15

  De FSMA laat zojuist weten dat de notering van Nyxoah weer wordt hervat om 13u15. 

 • Nyxoah lanceert beursoperatie in VS

  In het kader van zijn geplande notering op Nasdaq  zal Nyxoah 2,76 miljoen gewone aandelen verkopen tegen een geraamde prijs van 31,46 dollar, blijkt uit een persbericht. Dat aantal kan nog met 15 procent stijgen.

  Nyxoah noteert momenteel op Euronext Brussel onder het symbool NYXH. Het is de bedoeling onder dezelfde ticker op Nasdaq te noteren.

 • Geldgroei eurozone vertraagt

  De groei op jaarbasis van de hoeveelheid geld is in de eurozone vertraagd in mei. De graadmeter voor de brede geldhoeveelheid, M3 (contant geld, zichtrekeningen en deposito's met een looptijd tot 2 jaar en andere schuldbewijzen met een looptijd tot twee jaar), zag zijn groeitempo dalen van 9,2 procent in april naar 8,4 procent in mei. De groei van M1 (contant geld + zichtrekeningen) zakte van 12,3 naar 11,6 procent. Eigenlijk versnelde de geldgroei juist iets in mei, maar de hoge vergelijkingsbasis met vorig jaar doen de jaargroei dalen:

  De grootste bijdrager aan de geldgroei in M3 zijn de Europese overheden. Door de coronacrisis moesten overheden en masse schulden maken om het inkomensverlies van gezinnen te beperken. Ook in mei waren kredieten aan de overheid de voornaamste aanstuwer van de geldgroei in de eurozone:

 • Notering Nyxoah opgeschort

  Drukke dag voor de FSMA: nu is de notering van Nyxoah , het Waalse medtechbedrijf dat een chip tegen slaapapneu heeft ontwikkeld, opgeschort. Ook hier is het uitkijken naar een persbericht.

 • Handel in Tubize en UCB weer hervat

  De handel in het aandeel UCB en de holding Tubize is weer hervat. 

 • Clubhouse om 15u30

  We gaan weer Clubhousen over crypto, de beurs, economie en technologie. Dat doen we uiteraard met collega's Roland Legrand en Bas van der Hout. Meedoen vanaf 15u30? Dat kan! Via hier!

 • Nike imponeert beleggers met prognose van 50 miljard dollar omzet

  De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike voorspelt dat de omzet in het nieuwe boekjaar voor het eerst in de geschiedenis boven 50 miljard dollar zal uitkomen.

  Lees hier meer.

 • UCB krijgt positief Europees advies voor psoriasismiddel bimekizumab

  Het CHMP, het adviesorgaan van de Europese geneesmiddelendienst EMA, geeft een positief advies voor het kandidaat-geneesmiddel bimekizumab van UCB voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige psoriasis. Als de Europese Commissie het advies volgt, kan de goedkeuring van Bimzelx – de commerciële naam van ‘bime’ – over een tweetal maanden volgen.

  ‘Deze positieve CHMP-opinie is een belangrijke regelgevende mijlpaal naar de goedkeuring van bimekizumab in Europa’, zegt Emmanuel Caeymaex, uitvoerende vice president en hoofd van de Amerikaanse tak van UCB in een persbericht.

  Als ‘bime’ effectief op de markt komt in Europa, is het het eerste psoriasismiddel dat inwerkt op IL-17A en IL-17F, twee belangrijke cytokines die ontstekingsprocessen aansturen.  

 • 'Aedifica kan beter zelf gebouwen ontwikkelen in Zweden'

  Analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten van KBC Securities reageren op het nieuws dat zorgvastgoedspeler Aedifica 16 zorggebouwen koopt in Zweden. 'Wij schatten het brutorendement op zo'n 4,6 procent en dat is lager dan de 5,5 procent die we in ons model aannemen. Wij denken dat het bedrijf een hoger rendement kan halen wanneer het zelf gebouwen ontwikkelt in Zweden.'

  De transactie zorgt - ondanks het lagere rendement - niet voor een wijziging in het koersdoel van 122 euro of het koopadvies. 

 • Chinese taxidienst Didi tegen ruim 60 miljard dollar naar NYSE

  Didi Global, een Chinese tegenhanger van Uber, mikt bij zijn notering op de New York Stock Exchange op een waardering van meer dan 60 miljard dollar. Dat is iets minder dan verwacht en heeft te maken met zorgen over de groeivooruitzichten en mogelijk strengere regulering van Chinese technologiebedrijven.

  Didi zou bij de beursgang in New York tot 4 miljard dollar ophalen. Op de eerste dag van de bookbuilding was al op het volledige bedrag ingetekend, vernam Reuters uit goede bron.

 • Over de herstructurering bij Oxurion...

  ... leest u hieronder meer.

 • Marktenchat: Beleggen in de heropleving

  U kunt vandaag weer al uw vragen stellen in onze chat om 12u! Via deze link stuurt u ons een vraag!

 • Bike24 demarreert amper bij beursdebuut

  Bike24 , de Duitse onlinewinkel van fietsen, fietsonderdelen en fietsaccessoires, kent een mak debuut op de beurs van Frankfurt. De introductieprijs was vastgelegd op 15 euro en de eerst gevormde koers was 15,3 euro, een koerswinst van 0,2 procent. Intussen noteert het aandeel al iets hoger, op 15,91 euro.

 • Mithra koopt volledige rechten op Zoreline

  Mithra , de Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, heeft alle financiële verplichtingen rond twee producten uit de portefeuille Complex Therapeutics heronderhandeld en voldaan. Het gaat om de anticonceptiering Myring en het implantaat Zoreline, een genericum van Zoladex, een middel om hormoongerelateerde kankers (borstkanker, prostaatkanker) en bepaalde goedaardige gynecologische aandoeningen te behandelen.

  Mithra krijgt hierdoor de volledige licentie- en distibutierechten voor Zoreline in handen. Zoreline wordt omschreven als ‘een aantrekkelijke business-opportuniteit’ in een markt die gedomineerd wordt door eenmerkproduct dat een wereldwijde verkoop van meer dan 700 miljoen euro haalt.

  Mithra betaalt voor de financiële verplichtingen 8,5 miljoen euro aan SVR Invest BV, terwijl de verplichtingen rond Myring en Zoreline eind december voor 8,8 miljoen euro in de boeken stonden. Opvallend: SVR Invest wordt gecontroleerd door Stijn Van Rompay, de zoon van Léon Van Rompay, de huidige CEO van Mithra.

  Gespreid over de komende vier jaar zal Mithra nog eens 8,5 miljoen aan SVR Invest betalen om de licentie- en distributierechten op Zoreline weer in bezit te krijgen. Die rechten omvatten belangrijke regio’s als China, Canada en Australië, die tegen 2025 meer dan 70 procent van de marktkansen zouden moeten vertegenwoordigen. Tot dusver bezat Mithra slechts 50 procent van de wereldwijde licentierechten voor Zoreline.

  Mithra test momenteel twee formuleringen (1 maand en 3 maanden) van Zoreline uit bij dieren. De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht. Het is de bedoeling de klinische studies in de eerste helft van 2022 te starten met een commerciële lancering in 2025.

 • Unifiedpost krabbelt beetje overeind

  In de vroege handel herstelt het aandeel Unifiedpost  een beetje. Maar met een beurskoers van 12,2 euro blijft de specialist in facturatie dicht bij een diepterecord en de helft onder de koers waartegen 2021 werd afgetrapt. Ook de intekenprijs van september 2020, 20 euro, is intussen aan de einder verdwenen. 

  -50%
  Beursdebuut in mineur
  Sinds begin dit jaar is het aandeel Unifiedpost exact gehalveerd

  Beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagde eerder deze maand het koersdoel voor Unifiedpost, door de tragere organische groei en oplopende kosten voor onderzoek & ontwikkeling. Op 4 juni verlaagde ook het beurshuis Kempen het koersdoel van 22 naar 20 euro. Het aandeel staat al langer zwaar onder druk, ook al omdat de insiders hier sinds de beursgang gretig aandelen verkochten. Een omgekeerd Tessenderlo (zie post van 8u55) dus. 

 • Beurzen openen vlak

  De Euro Stoxx 50 opent nagenoeg stabiel. De Bel20 gaat 0,1 procent vooruit.

  Rond volgende bedrijven was er sinds donderdagavond nieuws:

  * Er is opnieuw een groot pakket van ruim 200.000 aandelen Tessenderlo buitenbeurs verkocht. Tessenderlo gaat 0,6 procent hoger.

  * Oxurion stopt met kankeronderzoek en gaat volledig focussen op oogmedicijnen. Het aandeel stijgt 0,6 procent.

  * Aedifica koopt een portefeuille van 16 zorgvastgoedsites in Zweden. Aedifica wint 0,3 procent.

  * Care Property haalt 32,5 miljoen euro op met groene obligaties. CP Invest stijgt 0,5 procent.

  * Immobel en BPI Real Estate verkopen gebouw A van het Key West-project in Anderlecht aan Home Invest Belgium . Immobel stijgt 0,4 procent en Home Invest blijft stabiel.

 • Opnieuw blokorder Tessenderlo buitenbeurs

  Er is opnieuw een groot pakket aandelen Tessenderlo buiten de reguliere beurshandel van eigenaar gewisseld, meldt Bloomberg. Het gaat om een pakket van 200.304 aandelen. Ze werden verkocht tegen 34,20 euro het stuk, wat 2,6 procent minder is dan de slotkoers van donderdag. De transactie had een waarde van 6,85 miljoen euro en vond om 8.32 uur plaats.

  Er is een reële kans dat zakenman Luc Tack – rechtstreeks of onrechtstreeks – zijn belang in Tessenderlo verder aan het opdrijven is. Donderdag bleek dat hij via Verbrugge, een dochter van Picanol (dat hij voor 94 procent controleert), bijna 623.000 aandelen Tessenderlo had gekocht, een investering van 21,3 miljoen euro. Hij speelt wellicht in op de recente koersdaling van het chemiebedrijf.

 • Prijzen voor verschepen container blijven stijgen

  Er komt maar geen einde aan de klim van de containertarieven, een klim die te wijten is aan de combinatie van verstoorde aanvoerketens, een tekort aan containers en het razendsnel herstel van de wereldeconomie. De World Container Index van het maritiemconsultingbedrijf Drewry is deze week met 15,9 procent of 1.104 dollar gestegen. Voor het verschepen van een 40-voetscontainer wordt nu gemiddeld 8.061,65 dollar betaald.

  Op belangrijke routes  zoals Shanghai-New York is de vrachtprijs opgelopen tot meer dan 11.000 dollar. Een container van Shanghai naar Rotterdam sturen kost zelfs al bijna 12.000 dollar.

  De stijgende vrachtprijzen zijn samen met duurdere grondstoffen en sterke vraag een van de oorzaken van de stijgende inflatie.

 • Positieve beurzenstart op komst

  Dat voorspellen de futures. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent in de plus. Het Amerikaanse infrastructuurplan voedt het optimisme over de groei van de wereldeconomie.

 • Infestos lanceert bod op Neways

  Infestos, het vehikel van de Nederlandse financier Bernard ten Doeschot, brengt niet alleen aan de lopende band nieuwkomers naar de Amsterdamse beurs. De holding haalt ook bedrijven het Damrak weg.

  De raad van bestuur van Neways , een Nederlandse onderaannemer voor de elektronicasector, stemt luidens een persbericht in met een bod van 14,55 euro per aandeel van Infestos.

  Dat bod impliceert nauwelijks een premie boven de jongste beurskoers (zie grafiek). Een verrassing is dat niet: de dagen van Neways leken geteld sinds de Brabantse industriegroep VDL eerder dit voorjaar een vijandig bod van 13 euro per aandeel uitbracht. Met Infestos heeft Neways nu dus een 'witte ridder' gevonden. 

 • Care Property geeft groene obligaties uit

  We herhalen ook nog even dit bericht van donderdagavond. De verhuurder van serviceflats en zorgvastgoed Care Property Invest  heeft 32,5 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van groene obligaties. De obligaties hebben een looptijd van 10 jaar en dragen een coupon van 2,05 procent. Care Property plaatste de groene obligaties bij een institutionele belegger die deel uitmaakt van een internationale verzekeringsgroep.

  'Met deze transactie verzekerde Care Property Invest zich van financiering om haar bestaande verplichtingen en geplande capex voor de komende twaalf maanden te dekken', klinkt het.

 • Deal tussen Immobel en Home Invest Belgium

  Het gebeurt niet zo vaak dat we een deal tussen twee beursgenoteerde Belgische bedrijven kunnen aankondigen. Dat was donderdagavond wel het geval. De projectontwikkelaars Immobel en BPI Real Estate verkopen een deel (gebouw A) van het Key West-project in Anderlecht aan Home Invest Belgium .

  De Key West-site ligt in een bocht van de gekanaliseerde Zenne. Het is de bedoeling het verlaten industrieel terrein om te vormen tot een levendige buurt met woonruimte, winkels, productie en commerciële dienstverlening.

  Volgens Immobel kadert de verkoop in de aanhoudende ‘professionalisering van de Brusselse vastgoedmarkt’. Lees: private verhuurders maken steeds meer plaats voor professionele vastgoedspelers die huurappartementen aanbieden.

  Voor Home Invest Belgium bedraagt de totale investering in de bouw ongeveer 30 miljoen euro. Gebouw A omvat 101 wooneenheden en 840 m² aan handelsoppervlakte, en moet in 2025 klaar zijn.

 • Meer tekst en uitleg bij het infrastructuurakkoord van Joe Biden ...

  ... leest u hier, met de boodschap dat nog niks écht rond is en er nog veel water door de Potomac zal stromen eer dat wel het geval is. 

  De president houdt er niettemin de moed in:

 • Aedifica breidt fors uit in Zweden

  We komen nog even terug op dit belangrijke nieuws van donderdagavond. De specialist in zorgvastgoed Aedifica maakte bekend 16 zorglocaties te verwerven in Zweden, een investering van 530 Zweedse kronen (52,5 miljoen euro). De aankoop gebeurt via de Finse dochter Hoivatilat. Door deze aankoop verviervoudigt de waarde van de Zweedse portefeuille.

  Van de 16 aangekochte sites werden er 14 tussen 2012 en 2021 gebouwd en zijn er twee in aanbouw. Het initiële brutorendement bedraag meer dan 4,5 procent.

 • Oxurion stopt kankeronderzoek, focust op oogmiddelen

  Onder de nieuwe CEO Tom Graney voert Oxurion een herstructurering door. Het biofarmabedrijf gaat focussen op de kandidaat-geneesmiddelen THR-687 en THR-149 (ter behandeling van oogaandoeningen bij diabetici). De investeringen in niet-kernactiviteiten waaronder droge maculadegeneratie en kankeronderzoek (Oncurious) worden stopgezet.

  Volgens Graney is de beslissing genomen om de organisatie en middelen zo goed mogelijk af te stemmen op de strategische prioriteiten van Oxurion en ‘waardecreatie te maximaliseren op de meest kapitaalefficiënte manier’.

  De veranderingen zullen geen impact hebben op de tijdlijn van de klinische ontwikkelingsprogramma’s. Er is wel een sociale impact, waarover later – bij de halfjaarresultaten in september – zal worden bericht.

 • Panasonic verkoopt volledig Tesla-belang

  Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft tussen maart 2020 en eind maart 2021 zijn volledige participatie in Tesla van de hand gedaan. Dat bracht circa 400 miljard yen (3,6 miljard dollar) op. Panasonic stapte uit om zijn kaspositie te versterken. Het speelde daarbij in op de forse klim van het aandeel Tesla , dat in die twaalfmaandenperiode maal vijf ging. Einde maart 2020 bedroeg de waarde van het Tesla-belang ongeveer 730 miljoen dollar.

  Toch is de deal merkwaardig aangezien Panasonic samen met Tesla een batterijfabriek bezit. Het beleid van de Japanners is er tegenwoordig op gericht kruisparticipaties af te bouwen. De uitstap zou geen impact hebben op de relatie met Tesla.

  Panasonic zal de opbrengst gebruiken om de 7 miljard dollar zware overname van Blue Yonder, een ontwikkelaar van AI-software, te helpen financieren.

 • Bruggen en wegen

  Goedemorgen. In New York tikten de Nasdaq en de S&P500 donderdag nieuwe records aan als reactie op het akkoord dat president Biden met een groep Democratische en Republikeinse senatoren bereikte over een pakket van 559 miljard dollar investeringen in infrastructuur. De onderhandelingen daarover liepen al maanden. Veel Amerikaanse infrastructuur - bruggen, wegen, waterwegen, hoogspanningslijnen - is verouderd en aan vervanging of modernisering toe.

  De Aziatische beurzen reageren positief met 0,7 procent winst in Tokio, 0,5 procent in Seoel en 1,1 procent in Hongkong. De beurs van Shanghai noteert 0,8 procent in de plus. Ook Sydney staat positief hoewel delen van de stad weer in lockdown zitten.

  De New York Stock Exchange wordt weerspiegeld in de zonnebrilglazen van deze dame. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud