1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 incasseert grootste tik sinds oktober

De Bel20 is met een verlies van ruim 3 procent gesloten, de zwaarste val sinds 15 oktober. De vrees voor een muntoorlog in Azië barst los. Dat China naar het paardenmiddel van een devaluatie grijpt, doet vermoeden dat de economie er slecht aan toe is. Zenitel zorgde voor een schaars lichtpuntje.
 • Alles over de Brusselse beurs, leest u via deze link. Een troost voor beleggers in Belgische aandelen: de Bel20 noteert nog steeds met een winst van 10,7 procent dit jaar. De Amerikaanse Dow Jones bengelt daarentegen op het laagste peil van het jaar en zakte al 3,5 procent.

  Tot morgen!

 • Bel20 verliest ruim 3 procent

  De Bel20 is gesloten met een verlies van 3,03 procent op 3.637 punten. Dit zijn de belangrijkste stijgers en dalers:

 • Bel20 diept verlies uit tot 3 procent

  De averij op de markten loopt nog op. De Bel20 duikt meer dan 3 procent lager. Op de brede markt velt de verkoopgolf recent fors gestegen aandelen als IBA (-6%), Picanol (-4,9%), Banimmo (-4,3%) en Deceuninck (-4%), ook al is er geen negatief nieuws over de betrokken bedrijven.

  'Je mag gerust stellen dat er sprake is van lichte paniek', zegt een handelaar. 'Veel beleggers besluiten daarom om opgebouwde winsten veilig te stellen. In een vakantiemaand zijn er bovendien minder kopers, zodat de koersdalingen bij veel kleinere en middelgrote aandelen meer uitgesproken zijn.'

 • Heel wat Amerikaanse aandelen zitten al in een correctiefase: een daling van meer dan 20 procent tegenover de top dit jaar.

  20% of the S&P 500 is already in a correction. That’s not an overnight development.— Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) August 12, 2015

 • Wall Street houdt verliezen beperkt

  Wall Street opent in het rood, al zijn de verliezen veel minder groot dan in Europa. Zowel de Dow als de Nasdaq Composite zakken 1 procent.

 • Morgan Stanley trekt koersdoel Ageas op

  Morgan Stanley trekt het koersdoel voor de Belgische verzekeraar Ageas op van 33,50 naar 39,50 euro. Aangezien het aandeel daar net ver onder noteert, gaat de rating echter niet verder dan 'equal weight'.

  De zakenbank is onder de indruk van de sterke resultaten van vorige week en de groeiambities van de verzekeraar. Maar daar betaalt de belegger ook voldoende voor, oordeel Morgan Stanley.

 • Macy's verlaagt winst- en omzetprognose

  De Amerikaanse warenhuisketen Macy's geeft een winst- en omzetwaarschuwing na een teleurstellend tweede kwartaal. CEO Terry Lundgren rekent nog slechts op een vlakke bedrijfswinst plaats van de eerder voorspelde groei met 2 procent. De omzet zou 1 procent zakken in plaats van evenveel te stijgen.

  De winst per aandeel zal echter niet onder druk staan, stelt Lundgren, omdat de groep vastgoed in Brooklyn gaat verkopen. De kwartaalwinst bleef met 64 cent ver onder de verwachting van 76 cent.

  De marges van Macy's staan door de hevige concurrentie onder druk. ©Bloomberg

 • Eigenaar Clear2Pay op overnametocht

  Fidelity Information Systems (FIS) , de Amerikaanse eigenaar van het Belgische Clear2Pay, zet zijn overnametocht verder. Het koopt Sungard Data Systems voor 9,1 miljard dollar (inclusief schulden). Sungard was in handen van enkele durfkapitaalgroepen die tien jaar geleden 11 miljard dollar op tafel legden voor het bedrijf. 

  FIS nam vorig jaar al Clear2Pay over voor 375 miljoen euro en legde eerder ook al de hand op Capco, het bedrijf van de Belg Rob Heyvaert.  

  FIS is gespecialiseerd in technologische oplossingen voor betalingen en financiële diensten. Met Sungard erbij ontstaat een groep met ruim 9 miljard dollar omzet en 55.000 werknemers wereldwijd. FIs rekent op 200 miljoen dollar kostenbesparingen tegen 2017. Om de deal te financieren, geeft FIS nieuwe aandelen uit. 

 • 2.500 mensen verliezen baan door fusie Kraft-Heinz

  Kraft Heinz Co.  zet de hakbijl in zijn personeelsbestand in Noord-Amerika: 2.500 jobs gaan op de schop. Daarvan sneuvelen er 700 in Northfield (Illinois), waar de hoofdzetel zich bevindt. De sanering komt niet onverwacht nadat Kraft en Heinz begin dit jaar beslisten om samen te gaan en zo de op twee na grootste voedingsgroep van de VS en Canada te vormen. Tegen einde 2017 wil de fusiegroep 1,5 miljard dollar besparen per jaar. 

   

  De fusie van Kraft met Heinz vernietigt al minstens 2.500 banen. ©© Richard Levine/Demotix/Corbis

 • Ook Wall Street staat voor een rode opening. De futures wijzen op een verlies van 1,1 procent.

 • Ageas wil verdere expansie in Portugal

  Met de geplande overname van de Portugese activiteiten van AXA is de honger van de Belgische verzekeringsgroep Ageas in het Zuid-Europese land er nog niet gestild. Want als de lokale verzekeraars Açoreana en Lusitânia te koop worden aangeboden, zal Ageas naar die dossiers kijken, zegt Steven Braekeveldt, de directeur Continentaal Europa van Ageas.

 • Henkel onderuit in Frankfurt

  In de Duitse DAX-index is Henkel het lelijke eendje. De maker van consumentenproducten als Persil, Schwarzkopf en Loctite ondervindt vooral last van een lagere vraag naar industriële kleefmiddelen in de VS en China. In de consumententak is er nog wel groei. De omzetgroei lag met 2,4 procent ver onder de prognose van 3,6 procent. Ook de bedrijfswinst belandde met 768 miljoen euro onder de prognose van 772 miljoen..

 • 'Overschot op oliemarkt grootste sinds 1998'

  De olieproductie (buiten de OPEC) zal volgend jaar afnemen, met de grootste krimp in de VS. Dat meldt IEA (International Energy agency) in zijn maandelijkse olierapport. 'Bovendien zien we dat de vraag naar olie wereldwijd aantrekt en dit jaar aan het hoogste tempo sinds 2010 zal groeien als gevolg van de lage olieprijs .'

  'Het herstel van het evenwicht op de oliemarkt is duidelijk begonnen maar dat proces zal nog een tijdje duren. Het zal nog tot in 2016 duren eer het overschot verwerkt is', klinkt het. Kortom, een opstoot van de olieprijs  op korte termijn hoef je niet meteen te verwachten. 

  De IEA merkt op dat de olieproductie in het tweede kwartaal zo maar even 3 miljoen vaten per dag hoger lag dan de wereldwijde vraag (het hoogste cijfer sinds 1998) en in het tweede halfjaar zal daar nog eens de helft bijkomen. Belangrijk om weten, de IEA houdt in zijn prognoses nog geen rekening met eventueel hogere productie in Iran als de economische sancties tegen het land worden opgeheven. 

  Dat is het resultaat van de beslissing van Saoedie-Arabië en andere OPEC-landen om de oliekraan helemaal open te draaien, terwijl de productie in bijvoorbeeld de VS nog niet echt heeft gereageerd op de lagere olieprijs. 'Maar oliebedrijven hebben hun investeringsbudgetten met honderden miljarden afgebouwd en dat zal duidelijk worden in de productiecijfers volgend jaar.'

 • China is amper goed voor 2 procent van de omzet van de Amerikaanse bedrijven in de S&P500-index, berekende Goldman Sachs.

  Goldman Sachs says roughly $168B of S&P 500 revenue was disclosed as stemming explicitly from China, equal to 2% of total sales— Sara Eisen (@SaraEisen) August 12, 2015

 • Cijfers Alibaba ondermaats

  De Chinese onlineretailer Alibaba stelt teleur. De groep compenseert de bittere pil voor beleggers wel met de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 4 miljard dollar.

  Alibaba quarterly revenue misses estimates, slowest growth in more than three years http://t.co/jcFxRHKUIi— Reuters Business (@ReutersBiz) August 12, 2015

 • Sabca pikt graantje mee van nieuwe Ariane-raketten

  De kogel is door de kerk, het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft drie contracten gesloten voor de ontwikkeling van de zware Ariane 6 en de lichte
  Vega C, de nieuwste generatie van draagraketten. Ook het Belgisch Sabca  pikt een graantje mee.

 • Insider trading met gestolen persberichten

  Gisteren zijn in de VS 5 traders aangehouden op verdenking van diefstal van bedrijfsgeheimen en illegaal verhandelen van aandelen. Vier andere worden internationaal gezocht. 

  De voorbije jaren hebben ze vermoedelijk 100 miljoen dollar winst gemaakt door informatie uit gestolen persberichten te gebruiken voor transacties op de aandelenmarkten. Ze werkten samen met computerhackers in Oekraïne. Die zouden persberichten van bedrijven als HP en Caterpillar gestolen hebben bij communicatiebureaus Business Waire, MarketWired en PR Newswire. Op het moment dat de informatie in die persberichten publiek werd, hadden de traders al lang hun posities ingenomen op de markt. 

 • Alle sectoren staan op verlies in de Stoxx600. Bedrijven, actief in hiushoudmiddelen hebben het hard te verduren. Het Duitse Henkel  (Persil, Pritt, ...) krijgt een tik na zwakker dan verwachte halfjaarcijfers. 'We verwachten dat de huidige, moeilijke economische omgeving zal aanhouden', aldus de CEO.

  ©Bloomberg

 • Alles over de Brusselse beurs, kan u via deze link lezen. Dit zijn de toppers en floppers op de continumarkt even voor twaalven:

   

 • Fagron opnieuw grootste verliezer

  Fagron  wordt nogmaals gedumpt door beleggers. Het aandeel zakte sinds de publicatie van de halfjaarresultaten al ruim 35 procent.  Beleggers stellen zich vragen bij het groeiverhaal van Fagron. In de VS heeft het bedrijf te lijden onder strengere terugbetalingsystemen voor magistrale apothekersbereidingen, de kernmarkt van Fagron.

  Beleggers vrezen bovendien dat de 'buy and build' strategie van Fagron gefinancierd zal moeten worden met vers kapitaal, aangezien de schuldpositie zijn limiet heeft bereikt.

  Gisteren bleek dat twee leden van het directiecomité de voorbije dagen Fagron-aandelen hebben bijgekocht, maar al bij al voor kleine bedragen (ongeveer 50.000 euro samen). Een duidelijk signaal van het management (CFO of CEO) dat het aandeel nu wel hard genoeg is gezakt, blijft vooralsnog uit.

  Bovendien blijkt uit een melding op de website van de FSMA dat shorters intussen een positie van 2,5 procent hebben opgebouwd. 

 • Delta Lloyd keihard onderuit, deel II

  Delta Lloyd  blijft klappen incasseren, al -25% sinds gisterochtend. Deze week biechte het bedrijf een halfjaarverlies van 528 miljoen euro op. En om aan de nieuwe solvabiliteitsregels te voldoen, dringt een nieuwe kapitaalverhoging zich op.

  ©Bloomberg

  Dat zal de tweede kapitaalronde op korte tijd zijn. Het haalde in maart 388 miljoen euro op, en analisten vrezen dat dat bedrag deze keer niet zal voldoen. Kortom, genoeg reden voor beleggers om het aandeel te dumpen. 

  Delta Lloyd trok in 2009 naar de beurs aan 16 euro per aandeel, maar noteert daar na de koersval dit jaar opnieuw ver onder. 

 • De Britse uitgever Pearson heeft zonet zijn 50-procentbelang in The Economist verkocht en die verkoop waardeert het toonaangevende magazine op meer dan 1,3 miljard euro. Dat is zo'n 800 euro per lezer.

 • Basilix: eerste liquidatiecoupon van 321,36 euro netto

  De vereffening van het vastgoedcertificaat Basilix is een stap dichterbij. De verkoop van het winkelcentrum aan de Franse groep Tréfoncière d’Arlon is rond.

  De opbrenst van 64,8 miljoen euro, min alle kosten en de afbetaling van een lening, zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Zij krijgen een eerste liquidatiecoupon van naar schatting 408,25 euro bruto eind september dit jaar. Daarvan is 60,68 euro vrij van roerende voorheffing als terugbetaling van kapitaal. Na inhouding van roerende voorheffing zal netto 321,36 euro per certificaat worden uitbetaald.

  Basilix houdt echter nog middelen aan, onder meer om saneringswerken uit te voeren, garanties die gegeven werden ten gunste van de kopers voor maximaal 4 miljoen euro, en een huurgeschil met Redevco Retail  (C&A). In totaliteit wordt hiervoor een bedrag van 6,44 miljoen euro voorzien. De afwikkeling kan dus nog jaren aanslepen, stelt Basilix. De finale liquidatiecoupon zal ten vroegste in 2017 kunnen worden uitgekeerd.

  De gewone coupon wordt in november 2015 betaald.

   

  Het Brusselse shoppingcenter Basilix. ©Photo News

 • IEA verhoogt prognoses olievraag

  Eindelijk wat goed nieuws voor de oliesector. Het Internationaal Energie Agentschap verhoogt de vraagvooruitzichten.

  IEA forecasts that world oil demand will grow by 1.6m bpd in 2015, up by 200k bpd prev http://t.co/9Rkbwh4RhT— ForexLive (@ForexLive) August 12, 2015

 • Ook Vietnam devalueert

  De muntoorlog in Azië is een feit. Ook Vietnam past de bandbreedte waarin de dong mag bewegen aan, wat ook neerkomt op een devaluatie. De munt mag voortaan 2 in plaats van 1 procent afwijken tegenover de dollar.

  The time of Vietnam currency jokes has officially arrived: Vietnam widens dong’s trading band— zerohedge (@zerohedge) August 12, 2015

 • Wat in de sterren geschreven stond, is vandaag officieel bevestigd: Imtech Deutschland is failliet. Dat meldt de Duitse tak van het Nederlandse engineeringbedrijf vandaag. De aanvraag tot faillissement werd vorige week donderdag al ingediend. De banken zijn nu de eigenaar geworden. De aangestelde bewindvoerders hopen op een snel bod op onderdelen van het concern.

 • Verkoopgolf treft Aziatische munten

  Alle Aziatische munten gaan scherp onderuit. Het gaat om de grootste tweedaagse verkoopgolf sinds 1998.

  China Yuan tumbles again, causing biggest two-day sell off in Asian currencies since 1998 http://t.co/9e869t0S3A pic.twitter.com/8eTn9E6xRy— Bloomberg Markets (@markets) August 12, 2015

 • Nog meer slecht nieuws uit China. Het aantal slechte kredieten loopt fors op.

   

  Rise in bad loans in China in Q2 exceeded growth of bad loans for all of 2014 by one-quarter http://t.co/hGRN3TkzJ1— Bert van Dijk (@reportfromNL) August 12, 2015

 • De averij op de Europese beurzen loopt op. De Bel20 zakt al 2,2 procent. De Euro Stoxx50 tuimelt 1,8 procent lager.

 • Corbion klopt de verwachtingen

  Op het Nederlandse Damrak is Corbion , het vroegere CSM, een van de weinige klimmers. Zowel de omzet als de winst gingen fors naar boven als gevolg van stijgende volumes in alle afdelingen, gunstige valutaverhoudingen en kostenbesparingen. Zowel de tak 'biofood' als biochemie doen het goed. De groepsomzet steeg 23,4 procent tot 232,3 miljoen euro. Dankzij een stijgende ebitda-marge van 14, naar 17,3 procent, steeg de bedrijfswinst met twee derde tot 39,9 miljoen euro.

 • Valutaperikelen jagen beleggers naar staatspapier

  De vrees dat de vertraging in China voor een wereldwijd probleem zorgt, doet beleggers opnieuw veiligheid opzoeken. Vooral staatsobligaties profiteren daarvan. De Belgische langetermijnrente zakt met 4 basispunten tot 0,91 procent. De goudprijs stijgt voor de vijfde dag op rij, en wint bijna 1 procent tot 1.115,73 dollar per ounce.

 • Dit zijn even na de openingsbel de voornaaste stijgers en dalers op de continumarkt:

   

 • De Bel20 opent 0,6 procent lager op 3.727 punten.

 • De kans bestaat dat de Chinese devaluatie een muntoorlog elders in Azië teweeg brengt, omdat niemand graag marktaandeel afstaat.

  #China's Yuan move could reignite Asian currency wars. http://t.co/d4T1qaTVtZ pic.twitter.com/md3qomR6e0— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 12, 2015

 • Goldman Sachs ziet consumentengoederen niet zitten

  Goldman Sachs verlaagt de rating voor een pak aandelen uit de sector consumentengoederen, met onder meer L'Oréal en Unilever als slachtoffers.

  Hearing Goldman have downgraded some consumer stocks today - Unilever, Reckitts (both FTSE) & L'Oreal (Cac/Eurostoxx) @NicTrades— newsalysis (@newsalysis) August 12, 2015

 • De problemen in China zullen staatspapier niet meteen goedkoper maken, stelt Bill Gross, aangezien het land deflatie exporteert.

  US Treasuries Are a Winner as #China Exports Deflation Says Bill Gross. http://t.co/uYotR412hq pic.twitter.com/nQxjmZs3MB— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 12, 2015

 • Zenitel ziet winst 150 procent stijgen

  Erg mooie cijfers bij Zenitel . De specialist in beveiligde communicatiesystemen, die op de fixingmarkt noteert, zag de nettowinst met maar liefst 150 procent stijgen tot 1,5 miljoen euro dankzij gunstige wisselkoersen en de afbouw van de schuldenberg. De omzet in het eerste halfjaar ging met 9,2 procent de hoogte in tot 37,2 miljoen euro.

 • Het Duitse nutsbedrijf E.ON lijdt onder de lage energie- en olieprijzen en de effecten van de gedevalueerde Russische roebel. De onderliggende winst crashte 21 procent tot 1,2 miljard euro, 200 miljoen minder dan verwacht. De bedrijfswinst viel 13 procent terug tot 4,3 miljard, wat wel beantwoordde aan de verwachtingen. E.ON stelt ook dat de voorbereidingen om het bedrijf op te splitsen op schema zitten. E.ON wil zijn conventionele activiteiten om energie op te wekken verzelfstandigen.

 • Hedgfe fund bezit 3,5 procent van Delhaize

  De sterke resultaten en het nakende overnamebod door Ahold, lokken blijkbaar institutionele beleggers naar Delhaize . De warenhuisketen meldt dat het een kennisgeving heeft ontvangen van Davidson Kempner European Partnerns, dat een belang genomen heeft van 3,5 procent in Delhaize. Davidson Kempner is het 12de grootste hedge fund ter wereld, met hoofdkwartier in New York en bijkantoren in Londen en Hongkong.

 • China weegt opnieuw op beurzen

  De futures wijzen opnieuw op een rode opening voor de Europese beuzen, met verliezen van 0,5 à 0,8 procent. In Azië vielen de beursindexen al ruim een procent terug. De Japanse Nikkei zakte 1,5 procent. De Chinese markten, waar de overheid massaal tussenkomt, bleven zo goed als stabiel. Op Wall Street zakte de Dow Jones gisteren 1,2 procent.

  Groot economisch of bedrijfsnieuws is er niet, maar alle ogen staan opnieuw op de valutamarkten gericht, nadat China gisteren zijn munt devalueerde. Het toont aan dat China met hevige groeipijnen kampt. Bovendien holt de devaluatie de winsten van de buitenlandse bedrijven er uit, en bemoeilijkt het hun concurrentiepositie.

  'Bovendien zorgt de maatregel voor veel onzekerheid', stelt JP Morgan. 'Niemand weet wat Peking nog meer uit zijn hoed zal toveren om de groei weer aan te zwengelen.'

  Vandaag bleek alvast dat de industriële productie in China in juli met 6 procent op jaarbasis steeg, minder dan de verwachting van 6,6 procent. De kleinandelsverkopen stegen op jaarbasis met 10,5 procent, precies zoals verwacht. De Chinese yuan zet alvast de daling verder, tot het laagste peil in vier jaar.

  De Chinese yuan bereikt zijn laagste peil in vier jaar. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud