1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 incasseert zwaarste klap van het jaar

De Bel20 tuimelde vrijdag meer dan 3 procent, de grootste klap sinds Sinterklaasdag 2018. De reden is dezelfde als toen: het escalerende Chinees-Amerikaanse handelsconflict.
 • En volgende week? KBC, Ageas en Bpost (tussen de tweets door)

  Even meegeven dat we na deze drukke week even de batterijen opladen in het weekend, maar er maandag uiteraard terug zijn. Voor opnieuw een drukke week, met onder meer de halfjaarcijfers van KBC, Ageas en Bpost. En dat allemaal tussen de presidentiële tweets door. 

  We hopen op beterschap komende week. Maar dat is waarschijnlijk ...

  'Wishful thinking' - China Crisis

 • Bel20 sluit drukke week met rotdag af

  De slotbel: de Bel20  vlagt 3,1 procent lager af op 3.613 punten, de grootste klap sinds Sinterklaasdag 2018. 

 • Gegevens 10.000 Indiase Aegon-klanten gelekt

  Een van de grootste dalers in de Europese verzekeringssector is het Nederlandse Aegon . Naast de algemene marktellende, zijn beleggers bezorgd over de Indiase tak, die meldde dat de gegevens van 10.000 klanten digitaal gelekt zijn. Het probleem zou inmiddels verholpen zijn en niet het gevolg zijn van een hack, meldt het persbureau Reuters.

 • Bel20 op weg naar zwaarste klap van het jaar

  Met een verlies van 3,1 procent naar 3.613 punten zet de Bel20  koers naar het zwaarste verlies van jaar. En ook het zwaarste verlies sinds sinterklaasdag 2018, toen de Brusselse beursbarometer 3,4 procent inleverde. De reden voor de uitschuiver toen klinkt ook vandaag bekend in de oren: onrust over het escalerende Chinees-Amerikaanse handelsconflict ... 

 • Wall Street begint zich nu toch zorgen te maken

  De Dow Jones  koerst na een 'what me, worry?'-start nu toch duidelijk lager, met een verlies van dik 1 procent naar 26.287 punten. 

 • Banken, de molensteen van de Europese beurzen

  Het zal van de banken afhangen of de Europese beurzen in 2019 na vier jaar surplacen eindelijk kunnen herstellen en de kloof met Wall Street (een beetje) dichten, schreven we op oudjaar. Het antwoord is stilaan duidelijk: de banken blijven in de ramsj en blijven dus ook wegen op beursbarometers als de Bel20 , de AEX  en de EuroStoxx50

  Beleggers ontvluchten de sector na een schuchter herstel nu de Europese Centrale Bank het (sub)zerobeleid zeker tot midden 2020 doorzet en van eerdere geluiden om de pijn voor de sector te verzachten geen sprake meer is. Donderdag verzuurde ING  met weinig overtuigende cijfers de stemming over de sector nog wat meer, vandaag doet de Britse grootbank Royal Bank of Scotland  hetzelfde.

  Sinds begin dit jaar zetten banken de slechtste prestatie neer van de 18 sectoren in de brede Europese barometer DJ Stoxx600, met minus 4 procent. 

  Dit is de sectortop en -flop tot nog toe in 2019

  • Voeding & drank +29%
  • Technologie +23%
  • Financiële diensten +22%
  • ...
  • Olie & gas +3%
  • Telecom -2%
  • Banken -4%
 • Dieptepunt voor Greenyard

  Met een tuimelperte van 16 procent naar 2,70 euro noteert Greenyard  op een vers dieptepunt sinds de beursgang in 1999. Beleggers gaan er al sinds begin dit jaar van uit dat een zwaar verwaterende kapitaalronde onvermijdelijk is, nu de schuldenberg hoog boven de fors gedaalde winst uittorent. Maar het lange wachten op nieuws over een schuldherschikking en/of kapitaalronde weegt zwaar op het aandeel, zeker nu ook het plantagebedrijf van grootaandeelhouder Hein Deprez in zwaar weer blijkt te verkeren

 • Wall Street: what's the fuss?

  Eens te meer gaapt een enorme kloof tussen tuimelende Europese beurzen en Wall Street. Dat haalt de schouders op voor de nieuwe dreigende taal van president Trump aan China. Meer nog: beleggers lijken er goed mee te kunnen leven, in de mate dat de extra dreiging de nukkige centraal bankiers kan overtuigen enthousiaster in de rente te knippen. De Dow Jones  koerst een bescheiden 0,4 procent lager. 

  ©AFP

 • Wall Street dijkt verliezen in

  In navolging van de Aziatische en de Europese beurzen stevent ook Wall Street af op verlies. Dat leren de futures. De koersdalingen lijken wel een stuk beperkter. De Dow Jones trappelt zelfs rond het nulpunt. 

 • Darkness in august

  De Europese beurzen diepen hun ochtendverliezen nog verder uit. De Franse CAC40-index staat rond 14.30 uur op 3 procent verlies.

  Een rondvraag van de kredietbeoordelaar Moody's over het ondernemersvertrouwen gooit zout op de wonde. De lijst van Moody's van zogenaamde 'distressed companies' stijgt van 39 naar 47 in de eerste jaarhelft. Het is de eerste keer dat die lijst groeit sinds het einde van 2016.

  Voorlopig nog geen lichtpuntje op deze sombere vrijdag in augustus.

  Dan maar een boekentip:

 • Jobcreatie in VS vertraagt

  De Amerikaanse economie heeft in juli 164.000 banen gecreëerd, tegenover 193.000 in juni. Dat meldt het ministerie van Arbeid. Economen hadden 165.000 extra jobs voorspeld. De werkloosheidsgraad bleef stabiel op 3,7 procent, terwijl economen een daling naar 3,6 procent hadden voorspeld. Ook de lichte versnelling van de loongroei is een verrassing.

 • Zwitserse frank naar hoogste peil in 2 jaar

  De risicoaversie bij beleggers doet het ene record na het andere sneuvelen bij de zogenaamde vluchthavens.

  De Zwitserse frank versterkt en handelt nu tegen 1,0932 per euro. Dat is het hoogste peil in 2 jaar. 

  Dat doet de vraag rijzen wat de Zwitserse centrale bank nog uit haar hoed kan toveren om de opmars van de dure munt te temperen. Veel manoeuvreerruimte hebben ze in het Alpenland niet meer. De rente op tienjarig staatspapier in het Alpenland bedraagt al een recordlage -0,75 procent. 

 • Negatieve rente op dertigjarige Bund

  Beleggers versluizen hun geld uit aandelen naar veiliger oorden. Dat bewijst de rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van dertig jaar. Die is voor het eerst negatief. Dat betekent dat kopers van de staatspapieren nu minder geld terugkrijgen aan het einde van de looptijd. De rente zakte rond het middaguur tot -0,002 procent.

  Tot nu toe hadden alleen Denemarken en Zwitserland een negatieve rente op de langjarige staatsleningen. In België bedraagt de rente op schatkistpapier met een maturiteit van 30 jaar nog 0,69 procent. 

  De rentecurve in Duitsland is nu volledig negatief:

 • Weinig toppers, veel floppers

  Amper een handvol Brusselse aandelen tekent winst op nu een verkoopgolf over de internationale aandelenbeurzen rolt.

  Halfweg de sessie zijn dit de toppers:

  • Ter Beke +2,50%
  • Oxurion +2,26%
  • Hamon +2,03%
  • EVS +1,85%
  • Vranken-Pommery +1,38%

  En de floppers: 

  • Greenyard -16,15%
  • ING -5,06%
  • Global Graphics -4,75%
  • Solvay -3,99%
  • Melexis -3,80%
 • We meten de schade...

  ... op deze dramatische beursdag.

 • Winkelverkopen omhoog, producentenprijzen omlaag

  De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in juni met 1,1 procent gestegen op maandbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. De stijging is bijna vier keer zo groot als verwacht. Economen hadden gemiddeld op een stijging met 0,3 procent gerekend.

  De producentenprijzen in de eurozone zijn in juni dan weer met 0,6 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder.  De prijsdruk valt daarmee groter uit dan verwacht, economen rekenden in doorsnee op een afname met 0,3 procent.

 • Verrassende autoverkoop positief voor D'Ieteren

  De automobielfederatie Febiac kwam donderdagavond met een verrassend sterk cijfer over de Belgische autoverkopen in juli. De registraties van nieuwe personenwagens veerden vorige maand met 5 procent op. Febiac spreekt van de beste juli in 10 jaar tijd.

  Dit is goed nieuws voor Volkswagen-invoerder D'Ieteren , stelt ING-analist David Vagman. De verkoop van Volkswagen sprong in ons land 2 procent hoger in juli.

  Voor het hele jaar verwacht de analist wel nog een daling van de Belgische autoverkoop met 4 procent. D'Ieteren zal het beter doen dan de markt met een daling van 2,6 procent, luidt de voorspelling. ING herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 58 euro. 

 • Degroof Petercam verlaagt advies Aperam

  Als cyclisch aandeel staat roestvaststaalproducent Aperam in de vuurlinie van de verkoopgolf die over de Europese markten trekt. Een adviesverlaging door Degroof Petercam doet daar geen goed aan.

  Het beurshuis verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden' en stelt ook het koersdoel naar beneden bij van 32 euro naar 25 euro.

  Analist Frank Claassen stelt dat de vraag naar roestvrij staal zwakker uitvalt dan verwacht, met name in Europa en Brazilië. Die tanende vraag kan nog enkele kwartalen aanhouden, verwacht het beurshuis. Ondanks steunmaatregelen van de Europese Commissie, heeft Aperam ook toenemend last van Chinese concurrentie. De import uit Azië was in juni goed voor 30 procent van het Europese staalvolume.

 • Brunel onderuit na kwartaalverlies

  Het detacheringsbedrijf Brunel  heeft de dubbele pech om in een slechte markt met tegenvallende kwartaalcijfers terecht te komen. Het ziet de omzet 17 procent stijgen tot 258 miljoen euro (de verwachting lag op 262 miljoen), maar de bedrijfswinst (ebit) daalde naar -0,5 miljoen euro door 5,5 miljoen euro projectverliezen in de Verenigde Staten, waar de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in Texas helemaal misliep.

  KBC Securities gooit er een adviesverlaging tegenaan van 'opbouwen' naar 'houden'. Het verlaagt het koersdoel van 16 naar 14 euro.

 • Greenyard keldert na zorgen over schuldpositie Deprez

  Het aandeel van Greenyard keldert na zorgen over de oplopende schulden bij het plantagebedrijf van Hein Deprez. 

  Lees hier het volledige artikel

 • Grandvision neemt Zwitserse sectorgenoot over

  Het blijft buitengewoon bedrijvig op de brillenmarkt. Het optiekconcern GrandVision  , het moederbedrijf van de ketens Pearle en EyeWish, neemt zijn Zwitserse branchegenoot McOptic over. Dat laat het weten in een persbericht. Die keten is met 62 winkels de op twee na grootste verkoper van brillen en lenzen van het Alpenland, zegt GrandVision. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

  GrandVision komt dan weer in handen van de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica, raakte eerder deze week bekend.

 • Bloedrode ouverture op Europese beurzen

  De Europese beurzen openen met felrode koerstabellen. De angst op een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zit er stevig in.

  De Bel20 staat 2,4 procent lager op 3.644,76 punten. 

 • Berenberg verlaagt koersdoel Recticel

  Het beurshuis verlaagt het koersdoel van Recticel  van 10,50 euro naar 10 euro. Analisten Christoph Greulich en Anna Patrice verwachten voor het eerste halfjaar een omzetkrimp van 4,7 procent en een winstdaling van 14,7 procent.

  De economische groeivertraging kan Recticel als cyclische speler extra hard treffen, stellen ze. Bovendien is er volatiliteit in de grondstoffenprijzen en lijkt er ook een vertraging op te treden in de wetgeving over energie-efficiëntiemaatregelen, waardoor isolatiematerialen wat minder in de aandacht staan. De analisten behouden wel hun koopadvies. 

 • Sterke yen tergt Toyota

  De autobouwer verlaagt opnieuw zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar. De waardestijging van de yen weegt op de marges, meldt het Japanse concern.

  Toyota rekent nu op een operationele jaarwinst van 2,4 biljoen yen (20 miljard euro). Eerder werd uitgegaan van 2,55 biljoen yen. De omzet in het afgelopen kwartaal dikte, ondanks de handelsspanningen en de teruglopende verkopen in de autosector, aan tot 7,6 biljoen yen. Dat is een stijging van bijna 4 procent op jaarbasis. Vooral Chinezen kochten veel modellen van de hybridevariant en het luxemerk Lexus.

 • Coming up...

  De verschroeiende resultatenweek kent vandaag een zachte landing met een relatief rustige financiële agenda. Het hoofdpunt is het Amerikaanse jobrapport voor juli. De voorspelling is dat de Amerikaanse economie 164.000 jobs heeft gecreëerd. Het werkloosheidscijfer zou stabiel blijven op 3,7 procent.

  Het is uitkijken naar resultaten bij onder meer Royal Bank of Scotland en Ferrari. In Brussel staan er geen kwartaalrapporten op de agenda.

 • Europese beurzen stevenen af op verlies

  De futureshandel in EuroStoxx50-aandelen wijst op een openingsverlies van bijna 2 procent. De Duitse DAX-future staat op 1,6 procent verlies. 

  De vraag is welk sentiment bij beleggers de bovenhand neemt. De angst voor een escalerende handelsoorlog of de grotere kans op meer monetaire stimulus?

 • Japan schrapt Zuid-Korea als betrouwbare handelspartner

  In de rubriek 'handelsspanningen' kunnen we u ook melden dat Japan Zuid-Korea heeft verwijderd van een 'witte lijst' met betrouwbare handelspartners. Op die lijst staan 27 landen die Japanse producten mogen kopen die zouden kunnen dienen voor militaire doeleinden. 

  Zuid-Korea heeft al vergeldingsmaatregelen aangekondigd. 

  De relatie tussen beide landen is vertroebeld sinds het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof Japanse bedrijven vorig jaar verplichtte slachtoffers van dwangarbeid tijdens de Japanse koloniale heerschappij van het Koreaanse schiereiland tussen 1910 en 1945 te compenseren.

  Lees hier meer.

 • Trump wil volledige 'easing cycle' in plaats van 'mid-cycle adjustment'

  Trump voert de druk op China op met de aankondiging van nieuwe douanetarieven. Of voert hij vooral de druk op de Amerikaanse centrale bank (Fed) op?

  Woensdagavond kondigde Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat de Amerikaanse renteverlaging allicht een eenmalige gebeurtenis is. Een zogenaamde 'mid-cycle adjustment' door de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

  Dat Trump minder dan 24 uur later de spanningen nog opvoert, doet beleggers vermoeden dat hij een volledige cyclus van renteverlagingen wil triggeren in plaats van de aangekondigde 'mid-cycle adjustment'. 

 • Aziatische beurzen op stevig verlies

  Sjanghai en Shenzen noteren met 2 procent verlies. In Japan lopen de verliezen op tot 3 procent. Het vooruitzicht op meer Amerikaanse heffingen op Chinese producten jaagt beleggers naar veilige havens. De rente op tienjarig Amerikaans staatspapier zakt naar het laagste peil sinds 2016. 

  Lees hier meer over de importtarieven die Trump gisteren via Twitter aankondigde. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud