1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 kent beste dag in tien jaar

Na de stevige klappen van maandag gingen de beurzen fluks hoger nadat het aantal nieuwe besmettingen in Italië voor de tweede dag op rij was gedaald. AB InBev slikte zijn winstprognose in. De inkoopmanagersindex voor de eurozone donderde lager.
 • Beursvlog: Bull, Bear & Bas

  Nog één laatste berichtje. Onze collega Bas van der Hout heeft een dagelijkse beursvlog waarin hij het belangrijkste beursnieuws van de dag bespreekt: Bull, Bear & Bas!

 • Morgen: Nationale Bank

  Dat was hem weer voor vandaag! Voor morgen kunt u uitkijken naar de jaarcijfers van het oudste genoteerd aandeel op Brussel: de Nationale Bank. Hier nog een spiekbriefje voor morgen:

  WOENSDAG 25 MAART 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) maart, 15.00 uur

  Duitsland:

  • Ondernemersvertrouwen (Ifo) maart, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Bestellingen duurzame goederen februari, 13.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Nationale Bank: jaarresultaten 2019, 17.45 uur

  Nederland:

  • Avantium: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Micron Technology: resultaten tweede kwartaal 2019/20, nabeurs

 • Bel20 sluit bijna 8 procent hoger

  De Bel20-index is afgesloten met een winst van 7,6 procent op 2.867,59 punten. Dat is de grootste dagwinst in tien jaar. 

  Bovenaan het koersenbord stonden ING , Ageas en Aedifica . De enige dalers waren Umicore , Telenet .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 9,2 procent hoger.

 • WHO: 'VS kan nieuwe epicentrum van corona worden'

  De Amerikaanse beurzen gaan - net als in Europa - hoger, maar er toch wat zorgelijk nieuws van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO ziet een 'hele snelle toename' in het aantal besmettingen in de VS en vreest dat het land wel eens het nieuwe wereldwijde epicentrum van het coronavirus kan worden:

 • Europese Investeringsbank verzesvoudigt kmo-steun

  De Europese Investeringsbank (EIB) verhoogt haar steun aan kmo's van 40 miljard naar 240 miljard euro.

  De EIB zal het geld vrijmaken om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat blijkt uit documenten van de EIB. De steun is bedoeld voor bedrijven die lijden onder de maatregelen die wegens het coronavirus in Europa worden getroffen.

  Het geld wordt geïnvesteerd op de klassieke manier, in gemeenschappelijke projecten met nationale en regionale investeringsmaatschappijen. In Vlaanderen werkt de EIB bijvoorbeeld soms samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen. Het geld moet zo bij banken, garantiefondsen en durfkapitaal terechtkomen. Op die drie manieren vloeit het daarna naar bedrijven.

  EIB-voorzitter Werner Hoyer. ©REUTERS

 • Philips gaat vier keer zoveel beademingstoestellen maken

  De Nederlandse maker van medische apparatuur Philips gaat zijn productie van beademingstoestellen verdubbelen binnen de acht weken, en verviervoudigen in het derde kwartaal. Philips heeft twee fabrieken die zulke apparatuur maken, een in Californië en een in Pennsylvania. De onderneming is wel bezorgd dat sommige landen apparatuur of onderdelen voor de productie in beslag nemen.

  'Daardoor kan het productieproces spaak lopen. Die bezorgdheid geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze concurrenten', zegt Philips. 'Iedereen moet zijn productie opschroeven om aan de huidige vraag te kunnen voldoen.'

  Ook een consortium van de Amerikaanse bedrijven General Electric, 3M en Ford maakte dinsdag bekend dat het de productie van allerhande beademingstoestellen en ventilatoren voor medisch gebruik fors zal verhogen.

 • ECB pompt in één week 17 miljard in economie

  De Europese Centrale Bank (ECB) en nationale centrale banken van de eurozone hebben vorige week een nettobedrag van 17,3 miljard euro in de economie gepompt, tegenover 5,4 miljard de week voordien. Dat blijkt uit de geconsolideerde balans. De centrale banken kochten voor 19,5 miljard euro obligaties, maar er kwamen voor 2,2 miljard euro obligaties op vervaldag.

  De forse toename van de geldinjectie is een gevolg van de stimuli die de ECB de jongste weken aankondigde. De ECB besliste op 12 maart om voor 120 miljard euro extra obligaties aan te kopen. Ze lanceerde op 18 maart een bijkomende aankoop van 750 miljard euro. Die maatregelen zullen in de nabije toekomst de wekelijkse geldinjectie nog doen toenemen.

 • Ook Randstad schrapt dividend

  Het blijft dividendverlagingen regenen in Europa. De Nederlandse uitzendgroep Randstad schrapt de aangekondigde coupon. Randstad legt de focus op kapitaalbehoud, maar benadrukt dat het niet in liquiditeitsproblemen zit. In de Franse tak wijzen de eerste signalen op een terugloop van de uitzendactiviteit met 70 procent.

 • First Quantum Minerals: 'Geen impact corona op onze productie'

  Het aandeel van de Canadese mijnbouwgroep First Quantum Minerals spurt een vijfde hoger. De producent van voornamelijk koper meldt dat noch de productie, noch de omzet onder druk staat wegens het coronavirus. Alle mijnen blijven open, ook al liepen enkele werknemers in Panama het virus op. First Quantum stelt ook dat het voorlopig geen vertragingen ondervindt en de handelsketen loopt zoals normaal.

  Het management gaat wel in de kosten snoeien. De directie verlaagt zijn verloning tijdelijk met een vijfde. Het bedrijf stelt ook dat het 1,2 miljard dollar aan cash en kredietlijnen heeft om eventuele schokken op te vangen.

 • Amerikaanse economie krijgt grootste klap in tien jaar

  Het coronavirus doet niet alleen in de eurozone, maar ook in de Verenigde Staten de economische activiteit fors dalen. De PMI-indicator, een maatstaf van de groei van de Amerikaanse economie, zakt in maart met 9,1 punten naar 40,5 punten, het laagste peil sinds oktober 2009. Dat meldt onderzoeksbureau IHS Markit op basis van een peiling bij bedrijven. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de activiteit in de privésector. Economen hadden een score van 44 punten voorspeld.

  'De indicator van maart wijst op een daling van het bruto binnenlands product met 5 procent op jaarbasis', zegt Chris Wiliamson, hoofdeconoom van IHS Markit. Dat komt neer op een krimp van ruim 1 procent kwartaal op kwartaal. IHS meldde eerder vandaag dat de economische activiteit in de eurozone in maart met zowat 2 procent op kwartaalbasis daalt.

  De Amerikaanse economie houdt voorlopig beter stand dan de Europese, omdat de overheid in de VS later is begonnen met strenge maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Williamson verwacht nog slechtere cijfers. 'Het stijgend aantal lockdowns en sluitingen betekenen dat de krimp in het tweede kwartaal groter zal zijn.'

 • Intel stopt inkoopprogramma maar handhaaft dividend

  De Amerikaanse chipmaker Intel stopt met de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf stelt dat er te veel onzekerheid is over de duur en de ernst van de coronapandemie, waardoor de balans en de resultaten onder druk kunnen komen. Intel kondigde in oktober vorig jaar aan voor 20 miljard dollar eigen aandelen te kopen, waarvan al voor 7,6 miljard is uitgevoerd.

  Toch gaat het aandeel fors vooruit. Intel benadrukt dat de dividendbetalingen niet in gevaar zijn.

 • Wall Street huppelt nieuwe beursdag in

  De Amerikaanse beurzen gaan met flinke winsten van start. De Dow Jones schiet meteen 6,1 procent hoger, de S&P500 wint 4,8 procent en de Nasdaq Composite 4,9 procent.

  Maandag verloor de Dow Jones nog 3 procent en de S&P500 2,9 procent. De onbegrensde stimulus van de Fed werd toen overschaduwd door het gekrakeel van Republikeinen en Democraten over een gigantisch economisch steunplan. Daar zou nu een deal in de maak zijn.

 • 14 Europese 'gevallen engelen' van Morgan Stanley

  KBC Securities kwam maandag met een selectie van 11 Benelux-aandelen die beleggers kunnen helpen de coronastorm te trotseren. Vandaag gaat Morgan Stanley voort op dat elan met een lijst van 14 'gevallen engelen'. Die komen uit heel Europa.

  'De waarderingen zijn laag, beleggers hebben risico's afgebouwd, en we naderen wellicht de piek van de onzekerheid, althans vanuit een marktenperspectief', steekt de Amerikaanse bank van wal. Nu beleggers stilaan weer kapitaal toewijzen, zullen velen voor kwaliteit gaan, denken de analisten. Vandaar de keuze voor 14 'goede ondernemingen tegen een betere prijs'.

  Dit zijn ze: Alstom (treinbouwer), BHP (mijnbouwgroep), Cellnex (telecommasten), ENEL (Italiaanse nutsgroep), Eiffage (bouwkundige engineering), Ericsson (telecomnetwerken), Essilor Luxottica (brillen), Kingspan (Ierse bouwmaterialengroep), Neste (Fins oliebedrijf), Partners Group (private-equitygroep), Schneider (elektrische uitrusting en automatisering), Segro (logistiek vastgoed), Vivendi (Frans mediaconcern) en Yara (Noorse meststoffenfabrikant).  

 • Beurzen stijgen ondanks duikvlucht Europese economie

  Voor een samenvatting van de Europese beursdag klikt u best hier.

 • EVS lijdt onder Olympisch uitstel

  Nu is beslist dat de Olympische Spelen in Japan worden verschoven naar 2021, staat EVS bij de zeldzame verliezers op Euronext Brussel. De Luikse aanbieder van televisiediensten is sterk afhankelijk van grote sportmanifestaties. Ook het Europees Kampioenschap voetbal is uitgesteld.

 • Activist Röhrig koopt 1,26 procent van Agfa bij

  Klaus Röhrig, de voorzitter en grootaandeelhouder van Agfa-Gevaert , heeft voor 6,94 miljoen euro aandelen van de beeldvormingsgroep bijgekocht. Dat blijkt uit insidermeldingen aan de beurswaakhond FSMA. Röhrig kocht 2,16 miljoen aandelen en betaalde daar tussen 3,01 en 3,35 euro voor. Hij vergroot zijn belang in Agfa-Gevaert daarmee met 1,26 procent tot 14,68 procent.

  De aankopen gebeurden via de vennootschap AOC Technology. Active Ownership Capital is een activistisch investeringsfonds dat veranderingen probeert door te voeren bij de bedrijven waarin het investeert. Mee onder impuls van AOC verkocht Agfa een groot deel van zijn tak medische IT.

 • Amerikaanse futures schieten hoger

  Na de brutale verkoopgolf die maandag over de Amerikaanse beurzen rolde, staan de futures momenteel mooi in de plus. Ze botsen daarbij zelfs tegen hun bovenste daglimiet van 5 procent. Het optimisme wordt onder meer gevoed door tekenen dat het Amerikaanse Congres dicht bij een deal staat over een economisch reddingspakket ter waarde van 2.000 miljard dollar.

  De draagwijdte van de stimulus die de Federal Reserve maandag aankondigde dringt ook stilaan door. Maandag werd dat nieuws overschaduwd door een stijging van het aantal Amerikaanse coronabesmettingen en een lockdown in verschillende staten.  

 • Europese beurzen hoger

  Het onderzoeksbureau Markit kwam vandaag met vrij dramatische cijfers: de Europese economie krimpt harder dan tijdens de financiële crisis van 2008 (zie post 10u05), maar desondanks gaan de beurzen op het oude continent gemiddeld 6,2 procent hoger.

  De afgelopen weken hadden beleggers al geanticipeerd op een fikse daling van de economische activiteit als gevolg van de quarantainemaatregelen. Dat kan verklaren waarom de beurzen niet lager gaan op het nieuws. Daarnaast kijken beleggers naar positieve coronacijfers uit Italië, waar het aantal nieuwe besmettingen gisteren voor de tweede dag op rij daalde:

  Het vooruitzicht op een mogelijke stagnatie van het aantal besmettingen in het hardst door corona getroffen land in de wereld, biedt beleggers een licht aan het einde van tunnel. Daarnaast is het economische leven in Wuhan - de Chinese stad waar het virus voor het eerst uitbrak - weer opgestart.

  Vooral de olie- en gasaandelen winnen stevig terrein en klimmen gemiddeld 9 procent. Het Nederlandse Royal Dutch Shell vliegt 12,5 procent omhoog en het Britse BP stormt 11 procent hoger. Olie-aandelen kregen de afgelopen weken flinke klappen te verwerken. De sector wordt geplaagd door een lagere vraag als gevolg van de economische schok die het coronavirus in de wereld teweeg brengt. Daar bovenop komt nog eens een flink hoger aanbod, omdat Saoedi-Arabië onlangs besloot om de olieproductie stevig op te schroeven na een conflict met Rusland over productiebeperkingen. Door de lagere vraag en het hogere aanbod is de prijs van olie deze maand al met meer dan 40 procent gedaald. Vandaag veert de olieprijs echter met 3,65 procent op.

 • Maersk blijft volop vervoeren

  Maersk Line, 's werelds grootste containerrederij, blijft op volle snelheid en alle routes varen zodat goederen worden vervoerd ondanks 'significante uitdagingen in de wereldwijde aanvoerketens'. Dat zei Jim Hagemann, de voorzitter van A.P. Moller-Maersk, maandag tegen investeerders.

  Zijn woorden zullen zowel bedrijven als consumenten geruststellen, want het is van cruciaal belang dat de economische activiteit die kan blijven draaien, dat doet.

  Om het belang van Maersk te schetsen: zowat 80 procent van de wereldhandel wordt in containers vervoerd. Het controleert ongeveer een vijfde van alle containerschepen ter zee.

 • Berenberg: 'koop Heineken (als u durft)'

  Berenberg verhoogt het advies voor Heineken  met twee trappen van verkopen naar kopen. 'Het komt erop aan selectief bedrijven te kopen met een geografische spreiding, een goede veiligheidsbuffer, een sterke balans en hoge marges. Heineken voldoet aan die criteria, al blijft voorzichtigheid geboden, zeggen analisten Javier Gonzalez Lastra en Oliver Anderson.

  Ook Carlsberg mag een trapje hoger van houden naar kopen.

  Een te vermijden aandeel is Molson Coors , zegt Berenberg. 'De Amerikaanse bierbrouwer zal waarschijnlijk zijn dividend schrappen en zijn kapitaal verhogen.'

 • 'Dividend AB InBev niet houdbaar'

  Op 29 april zullen de aandeelhouders van AB InBev stemmen over het voorgestelde slotdividend van 1 euro. Samen met het in november uitbetaalde interimdividend van 0,8 euro per aandeel zal het totale dividend  1,80 per aandeel bedragen.

  Degroof Petercam verwacht dat dividend niet houdbaar is nu de schuldafbouw bij de bierreus in het gedrag komt.

 • Vijf tijdelijke licenties voor 5G

  Belangrijk voor de telecomsector: vijf spelers krijgen van telecomregulator BIPT de voorlopige toelating om 5G-diensten te ontwikkelen. Het gaat om de drie operatoren Proximus , Telenet en Orange Belgium , het IT-bedrijf Cegeka en het bedrijf Entropia Investments uit Oostkamp.

 • 'Dienstensector houdt eurozone niet langer overeind'

  Econoom Bert Colijn van ING zegt dat we het verhaal dat de Europese dienstensector de economie rechthoudt in de prullenbak kunnen gooien:

  De fikse daling van de activiteit in de dienstensector vaagt het verhaal weg dat de dienstensector de economie overeind houdt. Een verhaal dat we het afgelopen jaar hebben verteld. De vraag is door de uitbraak van het coronavirus ingestort. Vooral de reissector en de restaurants zouden zware klappen krijgen.
  Bert Colijn
  Econoom bij ING

  De econoom zegt dat het de vraag is hoeveel invloed beleidsmakers hebben op het verzachten van de economische klap. 'De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hebben vrij snel gehandeld. Maar de voornaamste vraag is hoelang de quarantainemaatregelen blijven.'

 • 'Kinepolis zal overleven, ook na lange gedwongen sluiting'

  Analist Guy Sips van KBC Securities heeft zijn model voor Kinepolis bijgewerkt. Hij gaat nu uit van een sluiting van alle bioscoopcomplexen van de groep tot einde juni en een verschuiving van de Olympische Spelen naar 2021.

  Omdat meer dan 70 procent van de kosten variabel zijn, Kinepolis 190 miljoen euro cash op de bank heeft staan en minder dan 10 miljoen euro cash per maand verbruikt, maakt Sips zich sterk dat de cinemagroep zal overleven, zelfs na een lange periode van gedwongen sluiting. Hij verlaagt zijn koersdoel van 66 naar 57 euro en behoudt zijn koopadvies.

 • You'll need a beer after this chart

 • Degroof Petercam trimt koersdoel AB InBev fors

  Meer analistenreacties op de jaarresultaten en de winstwaarschuwing van AB InBev lopen binnen. 'Het inslikken van de winstprognose is allerminst een verrassing', klinkt het bij Degroof Petercam, 'wegens de sterke blootstelling van de bierreus aan de internationale handel. We verlagen onze volumeverwachting voor alle regio's en gaan uit van een krimp van 5 procent in de verkoop.'

  'Ook de schuldafbouw komt in het gedrag. We verwachten, zelfs met de geplande verkoop van de Australische tak en een serieuze terugval van de investeringen, dat de schulden 4,8 keer de winst zullen belopen. Onze eerdere schatting beliep 3,5 keer de winst', zegt analist Fernand de Boer.

  De schulden op zichzelf vormen geen probleem. Maar ze houden wel investeerders weg die niet in met schulden beladen bedrijven mogen investeren.
  Fernand De Boer
  Analist Degroof Petercam

  De Boer verwacht dat AB InBev nog langere tijd een korting zal moeten dulden en verlaagt het koersdoel met 38 (!) procent van 80 euro naar 50 euro. Het advies blijft houden.

 • KBCS zet koersdoel AB InBev op 80 euro

  Volgens KBC Securities is het geen verrassing dat AB InBev zijn jaarprognose laat vallen. Analisten Wim Hoste en Alan Vandenberghe hielden al rekening met een daling van zowat 10 procent van de brutobedrijfswinst (waar het bierconcern tot nu op 2 à 5 procent groei rekende).

  Ze blijven echter AB InBev appreciëren voor zijn leidende positie op de wereldwijde biermarkt, met significant groeipotentieel op lange termijn door een combinatie van 'premiumisering' (meer inzetten op premiumbieren die hogere marges opleveren, red.) en significante blootstelling aan groeimarkten.

  AB InBev noteert tegen een koerswinstverhouding van 11,2x en een vrijekasstroomrendement van 9,5 procent op de verwachtingen voor 2021, wat 'erg overtuigend' is volgens de analisten. Hun advies blijft kopen, hun koersdoel zakt van 90 naar 80 euro.

 • Europese economie incasseert grotere klap dan in 2008

  De economische activiteit in de eurozone lijkt ingestort in maart. Dat meldt het onderzoeksbureau Markit.

  De inkoopmanagersindex - een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen - kelderde van 51,6 naar 31,4. 'Dat is het laagste niveau ooit', zegt Markit. Economen rekenden maar op een daling tot 37,9 punten. Hier het horrorgrafiekje:

  Hoofdeconoom Chris Williamson windt er geen doekjes om. 'De bedrijfsactiviteit in de eurozone is in maart ineengestort op een manier die erger is dan tijdens de financiële crisis. Diepe dalingen zijn te zien in Frankrijk, Duitsland en de overige eurolanden, nu overheden harde maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.' Ook over de werkgelegenheid is de econoom niet bepaald rooskleurig:

  De werkgelegenheid daalt al aan een tempo dat niet gezien is sinds juli 2009 en de wanhoop over de vooruitzichten breidt zich uit. Het sentiment onder bedrijven is gedaald tot het laagste niveau ooit. Dat laat zien dat beleidsmakers tot nu toe niet in staat zijn geweest het donkere economische plaatje wat te verlichten.
  Chris Williamson
  Hoofdeconoom Markit

 • Kepler verlaagt koersdoel KBC lichtjes

  Kepler Cheuvreux laat zijn koersdoel voor KBC Groep zakken van 47,20 naar 46,80 euro. Het advies blijft houden. De aanpassing is onder meer een gevolg van de winstwaarschuwing die de Tsjechische Komercni Banka (een kleindochter van Société Générale) maandag uitstuurde. Daarbij werd ook het dividend geschrapt.

  De Kepler-analist wijst erop dat het einde van de renteverhogingen in Tsjechië druk zal zetten op de rente-inkomsten van KBC's dochter ČSOB. Hij heeft ook zijn raming voor de kredietverliezen in Tsjechië lichtjes opgetrokken.

 • AB InBev schrapt prognose 2020

  Eind februari zei het bierconcern nog dat de winst over het hele jaar met 2 tot 5 procent zou stijgen. De ingrijpende maatregelen die overheden nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan nopen AB InBev nu tot het intrekken van alle winstprognoses voor dit jaar.

 • Franse en Duitse PMI's duiken lager

  De economische activiteit in Frankrijk en Duitsland is flink gekrompen in maart. De inkoopmanagersindices (PMI), een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, gingen fors lager. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Markit.

  In Frankrijk vond de meest opmerkelijke daling plaats. De combinatie-indicator voor de diensten- en industriële sector donderde van 51,9 naar 30,2 punten. 'Dat is de sterkste krimp in 22 jaar dataverzameling', klinkt het bij Markit. Het coronavirus hakt er hard in bij de Fransen. De dienstensector krijgt de grootste klap maar 'fabrieken lieten ook de scherpste daling in de activiteit zien sinds maart 2009'.

  In maart zagen we een recordkrimp in de activiteit van de dienstensector, terwijl de industrie zijn zwaarste klap sinds de financiële crisis kreeg. De twee krimpende sectoren duiden op een ineenstorting van de economische groei met dubbele cijfers.
  Eliot KErr
  Econoom bij Markit

  Ook de Bondsrepubliek zag de gecombineerde PMI van 50,7 naar 37,2 zakken, het laagste niveau sinds februari 2009. In Duitsland krijgt de dienstensector de hardste klap. 

 • Kepler zet Atenor op ‘kopen'

  Kepler Cheuvreux trekt zijn advies voor Atenor op van houden naar kopen. De recente koersdaling was overdreven, meent de analist, die de mogelijke impact van de coronacrisis voor het vastgoedbedrijf als beperkt inschat. Kepler verwacht twee tot drie maanden vertraging bij bouwwerken, waardoor bepaalde winsten kunnen verschuiven van 2020 naar 2021.

 • Sterrenpeloton snelt vooruit

  Het Brusselse sterrenpeloton spurt vooruit met 4,7 procent. Alle Bel20'ers staan in het groen. De beste twee klimmers van de sterindex zijn de zorgvastgoedspeler Aedifica (+7,3%) en de holding Sofina (8,9%) . Maar de bank KBC en het biofarmabedrijf UCB volgen meteen daarna met stijgingen van respectievelijk 7,2 en 7,1 procent. Ook het biotechbedrijf Argenx vliegt 7 procent hoger. 

 • Stevige openingswinsten in Europa

  Zoals verwacht gaan de Europese beurzen gezwind van start. De Euro Stoxx 50 schiet 4,7 procent hoger. De Bel20 dikt 4,9 procent aan. Door de drukke handel was het vijf minuten wachten op de indexstanden.

  De Europese ministers van Financiën kwamen maandagavond overeen de Europese begrotingsregels tijdelijk los te laten. Dat biedt extra ruimte om de coronacrisis aan te pakken.

 • Axel Springer trekt jaarprognose in

  Het Duitse uitgeversconcern Axel Springer , onder meer bekend van de kranten Bild en Die Welt, schrapt zijn vooruitzichten voor 2020. Wegens de 'waarschijnlijke effecten' van de coronacrisis zal het bedrijf zijn prognose 'significant' missen, klinkt het in een persbericht. De misser geldt voor omzet, (aangepaste) brutobedrijfswinst en (aangepaste) bedrijfswinst. In alle segmenten (Classifieds Media, News Media en Marketing Media) zullen de resultaten slechter zijn dan verwacht.

  Axel Springer ging tot nu uit van een stabiele omzet, een daling van de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) met 10 tot 15 procent en een significant lagere aangepaste bedrijfswinst (ebit). Nieuwe prognoses formuleren de Duitsers momenteel niet wegens 'de huidige onzekerheden rond de verdere ontwikkeling van de coronacrisis en haar effecten'.

 • Flink hogere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen positief van wal steken, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 staat 4,8 procent in de plus.

 • DEME gaat in zee met Penta-Ocean voor Japanse windparken

  DEME Offshore, de divisie van DEME die windparken op zee bouwt, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Penta-Ocean Construction, de grootste maritieme aannemer in Japan. Het is de bedoeling om samen offshore windparken te bouwen in Japan.

  De ontwikkeling van zulke parken heeft dankzij nieuwe Japanse wetgeving een stevige impuls gekregen. Windparken bouwen in Japan is niet eenvoudig door de zeer complexe ondergronden en zware meteorologische en oceanografische omstandigheden, zoals tyfoons. Ook wordt Japan geregeld getroffen door aardbevingen.

  DEME is een volledige dochter van bouwgroep CFE , die op haar beurt voor 60,91 procent in handen is van Ackermans & van Haaren .

 • Pernod Ricard verwacht vijfde minder winst

  De drankengroep Pernod Ricard heeft de impact van het coronavirus op haar activiteiten bestudeerd en komt tot de conclusie dat haar courante bedrijfswinst over het boekjaar 2019/20 ongeveer 20 procent lager zal uitkomen.

  In China verkocht ze in februari en maart maar heel weinig dranken; Pernod Ricard verwacht een langzame hervatting vanaf april. Dramatisch is de toestand in 'travel retail', zeg maar de taxfreeshops op luchthavens. Daar verwacht de groep een daling met 80 procent tussen februari en eind juni.

  Financiële problemen kent Pernod Ricard niet. Maandag werd een obligatielening van 850 miljoen euro plus intrest vervroegd terugbetaald en de volgende aflossing is pas in april 2021.

  GBL heeft 7,5 procent van het kapitaal van Pernod Ricard in handen.

 • Grootste dagsprong ooit voor goud

  De goudprijs is maandag met meer dan 80 dollar of 5,6 procent gestegen. Volgens Dow Jones Market Data was dat in dollar de grootste dagstijging ooit voor het gele metaal, of althans sinds het begin van de statistieken in 1984. Het was ook de grootste procentuele dagklim sinds maart 2009.

  De prijsopstoot werd aangewakkerd door de dollar. De Amerikaanse munt verzwakte nadat de Federal Reserve had aangekondigd voor een onbeperkt bedrag aan schuldpapier op te kopen om de financiële markten te ondersteunen.

  Vanmorgen stijgt de goudprijs voort in Singapore. De prijs gaat zowat 2 procent hoger tot 1.584,51 dollar per ounce. De kaap van 1.600 dollar komt in zicht.

  Volgens de zakenbank Goldman Sachs heeft de goudprijs een keerpunt bereikt en is het tijd om te kopen. De goudprijs stond de voorbije twee weken onder druk omdat investeerders de dollar verkozen en goud verkochten om over contanten te beschikken. De ingreep van de Fed zal de stress om aan geld te raken doen afnemen, meent Goldman Sachs.

 • Ook Roularta schrapt dividend

  Roularta maakte maandagavond bekend tijdelijk te stoppen met de gratis bladen De Streekkrant en De Zondag. De West-Vlaamse mediagroep zei ook dat de reclamemarkt zwaar onder het coronavirus lijdt en dat ze het dividend over 2019 schrapt.

 • Berenberg laat koersdoel Airbus duiken

  Nadat de koers steil is teruggevallen, past Berenberg nu ook zijn koersdoel voor Airbus aan. En hoe: het koersdoel duikt van 156 naar 65 euro. Tegelijk zakt zijn advies van kopen naar houden.

  Door de problemen die Boeing kent met het 737 MAX-model zag het er lange tijd bijzonder goed uit voor de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat is nu even verleden tijd. 'Luchtvaartmaatschappijen zitten in een cashcrisis en hebben weinig capaciteit om op korte termijn nieuwe vliegtuigen te laten opleveren, zelfs met regeringssteun', legt Berenberg uit.

 • ‘Nog meer neerwaarts potentieel'

  Hebben we het ergste achter de rug of is dit een tijdelijke rebound? Dat is momenteel niet duidelijk. 'Er is mogelijk nog meer neerwaarts potentieel', zei strateeg Jingyl Pan van IG Asia in Singapore op Bloomberg TV. 'Er is niet veel neerwaarts potentieel meer vanaf waar we staan, maar het is te vroeg om te verwachten dat het weer hoger gaat.'

 • Omvang Amerikaans geschut dringt door

  Goedemorgen! Maandag was een moeilijke dag voor de beurzen, en dat wereldwijd. Na Azië eindigde ook Europa in het rood. Wall Street deed al niet veel beter met 3,9 procent verlies voor de Dow Jones.

  De verliezen kwamen er ondanks de ongelimiteerde stimulus die de Federal Reserve aankondigde. De Amerikaanse centrale bank leek niet opgewassen tegen het pessimisme door de coronacrisis en tegen de lockdowns in steeds meer landen.

  Vanmorgen is het tij gekeerd. De Aziatische beurzen trekken weer hoger vanaf hun diepste punt sinds 2016. In Tokio, Hongkong en Sydney gaat de beurs minstens 2 procent hoger. Seoel schiet zelfs 7 procent hoger, nadat de Zuid-Koreaanse regering maatregelen heeft aangekondigd om de financiële markten te stabiliseren.

  Wat ook moed geeft, is dat de Amerikaanse futures in de plus staan.

  Een foto van vorige vrijdag in New York, daags voordat de beursvloer van de NYSE voor onbepaalde tijd werd gesloten. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud