1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 klimt naar hoogste peil in twee jaar

Wall Street koppelt zijn karretje aan de wereldwijde beursrally, met uitzondering van Ford en - na de eerdere stratosferische klim - Tesla. In Europa vlamden branchegenoten Melexis en Infineon.
 • Tot morgen!

  We ronden hier af, morgen zijn we er terug met onder meer het kwartaal- en jaarrapport van Orange Belgium. Tot dan!

 • Xior trekt dividend 4 procent op

  De jaarcijfers van Xior zijn net binnen. De specialist in studentenhuisvesting boekte een gezuiverde nettowinst (de zogeheten EPRA-winst) van 1,60 euro per aandeel. Dat is een stijging met 9,6 procent, ook al nam het aantal aandelen met 39 procent toe. De winst is precies zoals Xior had voorspeld.

  De intrinsieke waarde per aandeel ligt wel boven de analistenverwachtingen. Die steeg van 31,45 naar 35,96 euro. Analisten rekenden gemiddeld op 33,78 euro.

  De huurinkomsten stegen 49 procent tot 44,9 miljoen euro. De bezettingsgraad bleef stabiel op 98 procent.

  De kotmadam van de beurs verhoogt haar dividend met 4 procent tot 1,30 euro bruto, in de lijn van de verwachtingen. Voor dit boekjaar stelt Xior een dividend van 1,36 euro voorop. De EPRA-winst zou tot 1,70 euro per aandeel moeten stijgen.

  U kan morgen chatten met ceo Christian Teunissen van Xior, tijdens de nieuwe editie van onze CEO Talks. U kan uw vraag hier al stellen.

 • De slotbel: Bel20 stevig hoger, Melexis vlamt

  De Bel20  vlagde uiteindelijk 1,6 procent hoger op 4.103 punten, een nieuw hoogtepunt in twee jaar. Melexis  vlamde na de bemoedigende vooruitzichten 13 procent hoger, Umicore  eindigde na het koopadvies van Berenberg uiteindelijk 1,7 procent hoger. 

 • De zotte handelsdag van Tesla in één beeld

  We vatten nog even de zotte handelsdag van Tesla van gisteren in één beeld samen: op één dag werden er voor 55 miljard dollar Tesla-aandelen verhandeld. Dat is vijf keer meer dan het op één na meest verhandelde aandeel dinsdag - Apple. En beurshuis Morgan Stanley merkt op dat het handelsvolume zelfs groter was dan de gemiddelde dagelijkse geldinjectie van de Federal Reserve in het Amerikaanse financieel systeem.  

 • Wat te verwachten van Orange Belgium?

  Morgen voorbeurs komt Orange Belgium  met de resultaten over het derde kwartaal. Beleggers hebben de lat voor de nummer drie van de Belgische telecom vrij laag gelegd: sinds begin dit jaar verloor het aandeel 9 procent, tegen de stevige beurstrend in. 

  De reden is vooral ongeduld over dubbel uitstel. Eén de nieuwe voordelige 'huurtarieven' voor kabelnetwerken - die het een would-be prijzenbreker als Orange Belgium makkelijker moeten maken - lijken nu voor de zomer in plaats van de lente te zijn. En daar kwam nog bij dat de Belgische kartelwaakhond de samenwerking met marktleider Proximus rond netwerkapparatuur, een belangrijke potentiële bron van kostenbesparingen, tijdelijk bevroren heeft.

  Toch rekenen analisten op een vrij stevig vierde kwartaal. De dienstenomzet - exclusief hardware dus - zou op 219 miljoen uitkomen, een stijging met bijna een tiende tegenover de 199,3 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2018.

  Analisten rekenen op een sterk kwartaal van het scherp geprijsde televisie-aanbod LOVE met 23.000 nieuwe retailklanten, tegenover 15.000 in het derde kwartaal. Ook de groei van het aantal mobiele klanten zou op koers blijven - 31.000 extra, in ljin met de 32.000 over het derde kwartaal - met dank aan het aanbod voor mobiele datavreters. 

  Sterke groei dus, die zich echter niet in een forse verbetering van de rendabiliteit zal weerspiegelen. Analisten rekenen op een brutobedrijfswinst van goed 78 miljoen euro, iets meer dan de 77,4 miljoen eind 2018. Dit vooral door de vergoeding voor de Orange-merknaam die de Belgische dochter sinds mei vorig jaar aan het Franse moederbedrijf moet betalen. 

  ING-analist David Vagman kijkt vooral uit naar de prognose voor 2020. 'Wij rekenen op 319 miljoen brutobedrifjswinst in 2020, een toename met 7 procent. Een behoorlijke prognose voor 2020, geruggensteund door een overtuigend kostenbesparingsprogramma, zou het aandeel een boost kunnen geven', klinkt het. 

 • Wall Street: Dow herovert 29.000 punten, Ford onderuit

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones  koppelt zijn karretje aan de wereldwijde beursrally en gaat 0,9 procent hoger naar 29.062 punten. In contrast met hoogvlieger Tesla - dat wel 7 procent terugvalt na de stratosferische klim van de voorbije dagen - tuimelt Ford  na weerom teleurstellende kwartaalresultaten 9 procent naar 8,36 dollar. 

  ©Photo News

 • Spaartegoeden voor het eerst boven 280 miljard

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn voor het eerst boven 280 miljard euro gestegen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De inlagen stegen in december met 2,6 miljard naar 281,5 miljard. Over heel 2019 groeiden de spaartegoeden met 11,2 miljard.

 • Melexis ziet voorlopig geen impact van coronavirus

  Melexis-topvrouw Françoise Chombar beantwoordde tijdens de conference call volgende vragen:

  Verwacht u een impact van het coronavirus?

  'Onze blootstelling aan China is zeer klein. We hebben er geen eigen productie en we bestellen er zeer weinig componenten. We zien vandaag geen impact op de bestellingen. We blijven echter waakzaam en voorzichtig. Zo verwachten we over heel 2020 minder groei (10%) dan in het eerste kwartaal (15%).'

  Is dat niet te voorzichtig?

  'De visibiliteit blijft klein. We kunnen vier à vijf maanden vooruitkijken. Op de tweede jaarhelft hebben we dus nog geen duidelijk zicht. Er zijn vandaag geen elementen om pessimistisch of optimistisch te zijn.'

  De verkopen aan niet-automotive klanten blijven hangen op 8 procent van de groepsomzet. Waarom groeit dat segment niet?

  'Ook daar ervaarden we vorig jaar een zeer grote impact door klanten die hun voorraden afbouwden. We verwachten dit jaar groei, minstens in lijn met de totale groei (10%) en mogelijk zelfs wat hoger. We halen mooie successen bij motorfietsen en energiebeheer in gebouwen. We zitten daar nog maar aan het begin van de markt.'

  Klik hier door naar het artikel.  Het aandeel vlamt 18 procent hoger. 

 • Fang-aandelen nooit eerder zo ver voorop in S&P500

  Het zijn momenteel bizarre tijden op de beurs. Beleggers lijken lyrisch over alles wat met technologie te maken heeft. Dat is terug te zien aan de spectaculaire koersstijgingen van Tesla de laatste dagen en aan de extreme koersstijging van Umicore gisteren (+12%) . We zien het ook als we naar de 'FANG+ index' van de New York Stock Exchange (NYSE) kijken, waarin de grootste snelgroeiende technologieaandelen van Amerika zitten.

  Wanneer je de index deelt door de brede graadmeter S&P500, krijg je de relatieve prestatie van de techaandelen ten opzichte van de S&P500. Dan blijkt dat de techspelers nog nooit eerder zo ver voorop liepen in de brede graadmeter:

 • Spotify: zowel verlies als groei groter dan verwacht

  Het ziet ernaar uit dat de Zweedse streamingdienst Spotify  onder druk zal staan op Wall Street. Voorbeurs zakt het aandeel 3 procent na de kwartaalresultaten. 

  Spotify slikte vorig kwartaal een verlies van 209 miljoen euro, of 1,14 euro per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar was er nog een winst van 442 miljoen euro. Het verlies is het gevolg van investeringen, onder meer in podcasts. Analisten dachten aan een verlies van 0,17 euro per aandeel. 

  Het aantal maandelijkse actieve gebruikers nam toe met 31 procent tot 271 miljoen, en dat was wel meer dan verwacht (265 miljoen). 124 miljoen daarvan zijn betalende abonnees. 

 • Melexis boekt grootste dagwinst in 18 jaar

  Even meegeven dat Melexis  dankzij het voorzichtig optimisme van CEO Françoise Chombar over 2020 - na crisisjaar 2019 - met een klim van 15,7 procent voorlopig de grootste dagwinst in 18 jaar neerzet.

  Alleen de dagwinst op 21 oktober 2002 - +16,3 procent bij de slotbel - was nog groter. Die dag kondigde de ontwikkelaar van chips voor de autosector aan eigen aandelen te zullen inkopen. Een logische beslissing, gelet op het feit dat beleggers het aandeel toen op nauwelijks ... 6 euro waardeerden. Dat laatste probleem is bij de huidige beurskoers - 78 euro - net iets minder prangend. 

  Dit zijn de grootste koersstijgingen sinds Melexis in het voorjaar 2002 het toenmalige Easdaq voor Euronext Brussel ruilde:

  • 21 oktober 202: +16,25%
  • 5 februari 2020: +15,72%
  • 21 april 2010: +15,40%
  • 13 oktober 2008: +14,63%
  • 23 oktober 2019: +14,07%
 • Een resumé van de Brusselse beursdag

  Melexis en Aperam , dat zijn de twee sterren van vandaag. We behandelen het in ons verslag van de Brussels beursdag: hierdoor!

 • 'Coronavirus bedreigt iPhoneproductie'

  Toeleveranciers van Apple  zetten zich schrap voor een groot personeelstekort als gevolg van het coronavirus. Het reisverbod in China houdt duizenden fabrieksarbeiders geblokkeerd in hun thuisstad na de vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar. 

  Dat schrijft het Aziatische beursblad Nikkei Asian Review. De bronnen zeggen dat het tekort aan arbeidskrachten de productie van de iPhone in het gedrang brengt. Apple wil het productievolume opvoeren tot 80 miljoen smartphones in de eerste helft van 2020. 

  'Omdat personenverkeer zo goed als verboden is, zitten onze werknemers gegijzeld in hun thuissteden. We hebben op dit moment onvoldoende krachten om de productie op peil te houden', aldus een leidinggevende.

 • Fraude via jongste Sofina-participatie

  VRT Nieuws berichtte dinsdag over fraude via de app Vinted. Vinted is een populaire marktplaats om tweedehands kledij te verkopen met 700.000 gebruikers in België. Sofina, de holding rond de familie Boël, nam enkele weken geleden een participatie in het Litouwse groeibedrijf.

  Er duiken steeds meer berichten op van oplichters die via Vinted proberen om bankgegevens te bemachtigen en mensen geld afhandig te maken. Ze maakten zo een gezin uit Antwerpen duizenden euro's lichter. 

  Vinted zelf treft rechtstreeks geen schuld. De oplichters leggen contact via de app, maar leiden de gedupeerden vervolgens via WhatsApp om naar een fictief betalingsplatform.

  Er is geen koersreactie. Sofina  noteert met een winst van 0,9 procent. 

 • ING over Barco's Demetra

  Analist Marc Hesselink van ING reageert op het nieuws dat Barco's slimme huidvlekjesscanner Demetra nog voor de zomer op de markt moet komen. 'De techniek die Demetra gebruikt is sneller en goedkoper dan het nemen van een uitsnijding of een biopsie. Het marktpotentieel is klein. We verwachten dat Demetra op lange termijn goed zal zijn voor 1 procent van de omzet. Maar het is wel een mooi voorbeeld van een model van terugkerende inkomsten, waarbij gebruikers een maandelijks bedrag betalen en waarbij de marges hoog zijn. Daarnaast kan het potentieel nog groter worden wanneer de markt uitbreidt van dermatologen naar huisartsen.'

  Barco wint 1,7 procent.

 • ING: 'Vooruitzichten Aperam zijn voorzichtig'

  ING-analist Stijn Demeester zegt dat de vooruitzichten van Aperam conservatief zijn. 'Het bedrijf verwacht dat het eerste kwartaal vergelijkbare cijfers zal leveren als het laatste kwartaal van 2019. Concurrent Outokumpu verwacht daarentegen dat de markt voor roestvrij staal wel zal versterken in het eerste kwartaal van dit jaar.'

  Demeester stelt dat de beter dan verwachte winst en sterke cashgeneratie goed nieuws zijn voor de koers van het aandeel, maar dat de prognose nog niet vraagt om optimisme. 'Ik verwacht nog niet direct een omslagpunt voor de winst of een marktherstel.'

  Het aandeel klimt 8,3 procent.

 • Texaf opent digitale campus in Kinshasa

  De Belgische onderneming Texaf , die in Congo actief is in residentieel vastgoed en er ook een steengroeve uitbaat, diversifieert in de digitale economie. Dat voornemen werd een jaar geleden aangekondigd. Texaf zei toen ook 1 miljoen euro te investeren in het Partech Africa-fonds, dat tot dusver in negen Afrikaanse digitale bedrijven heeft geïnvesteerd.

  Een en ander wordt nu nog concreter met de opening van de Texaf Digital Campus in Kinshasa en de oprichting van een gelijknamige vzw 'die tot doel heeft de Congolese of in de DRC gevestigde bedrijven te helpen en het onderwijs en onderzoek op het gebied van de digitale economie te ondersteunen'.

  De digitale campus is ondergebracht in een gerenoveerd modernistisch gebouw van 700 m² op het belangrijkste kruispunt van de Congolese hoofdstad. Texaf wil van deze campus het aantrekkingspunt in Kinshasa maken voor zowel lokale ondernemers als internationale groepen die zich in Congo willen vestigen.

  In het gebouw heeft alvast Kinshasa Digital zijn intrek genomen, dat er met zijn 'academy' opleidingen geeft in web en mobile development. De opleiding is gratis en 40 procent van de plaatsen (40 voor de eerste sessie, 80 vanaf de tweede sessie) zijn voorbehouden voor vrouwen. Elke student krijgt een studiebeurs ter waarde van 5.500 dollar (inclusief computerapparatuur) om de studiekosten te dekken. De financiering komt van Congolese bedrijven en organisaties die de afgestudeerden achteraf hopen aan te werven.

  De oprichting van de Kinshasa Digital Academy werd financieel mogelijk gemaakt door het Duitse ontwikkelingsagentschap (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) en wordt ook gesponsord door Facebook en Orange.

 • Kepler verhoogt koersdoel Cofinimmo met 20 euro

  Kepler Cheuvreux trekt het koersdoel voor Cofinimmo op van 140 naar 160 euro. Het beurshuis herziet zijn model voor de vastgoedgroep, vooral wegens de verwachte verbetering van de operationele winstmarge met 120 basispunten tot 83,6 procent tegen 2021.

  Kepler wijst op drie factoren:

  1) De expansie in zorgvastgoed, dat voor 100 procent via langetermijncontracten wordt verhuurd. Kepler verwacht daardoor een stijging van de intrinsieke waarde, gezien zorgpanden een van de meest gezochte activa in Europa zijn. Kepler denkt dat de intrinsieke waarde in 2020 met 3n4 procent zal toenemen.

  2) De hogere bezetting in de kantorenportefeuille dankzij de focus op de beste locaties

  3) Lagere kosten na de verkoop van het lege AXA-hoofdkwartier

  Het beurshuis geeft een koopadvies.

 • Ascencio knipt dividend

  De vastgoedgroep Ascencio is vandaag met een verlies van 2,9 procent tot 52,80 euro een van de grote dalers. Maar dat is alleen te wijten aan het knippen van het dividend. De aandeelhouders ontvangen een brutocoupon van 3,50 euro, wat de koersdaling met 1,60 euro meer dan compenseert.

 • Vragen voor Kurt Vansteeland? Shoot!

  Straks om 12 uur start onze marktenchat. Een vraag voor onze marktenspecialist Kurt Vansteeland kan u hier al achterlaten. 

 • ING: 'Margeprognose Melexis is conservatief'

  Volgens analist Marc Hesselink van ING zijn de vooruitzichten die Melexis geeft voor de marge en omzet in 2020 te voorzichtig. 'De omzetverwachting was redelijk in lijn met wat analisten voorzagen, maar de prognose voor de marge ligt 100 basispunten onder de consensusverwachting. We denken dat dit een conservatieve schatting is. Dat is begrijpelijk omdat de zichtbaarheid zo vroeg in het jaar nog laag is.'

  Het aandeel wint 7,4 procent.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Christian Teunissen (Xior)

  Vanavond verwachten we de jaarresultaten van Xior . Morgen kunt u vanaf 12 uur chatten met CEO Christian Teunissen.

 • Europese beurzen ruilen verlies in voor winst

  De Europese beurzen hebben hun openingsverliezen ingeruild voor winst. De Euro Stoxx 50 staat na een uur handel een halve procent hoger. De Bel20  wint ruim dubbel zoveel: +1,1 procent.

 • KBC Securities: 'Onduidelijk of automarkt dit jaar significant herstelt'

  Analist Marcel Achterberg reageert op de resultaten van chipproducent Melexis . 'Door de extra onzekerheid die ontstaan is door het coronavirus in China, de grootste automarkt ter wereld, weten we niet of de vraag naar auto's dit jaar significant zal verbeteren.'

  Achterberg ziet niet veel opwaarts potentieel meer voor het aandeel. 'Hoewel Melexis goed gepositioneerd is om te profiteren van de structurele markttrends denken we dat de recente koersstijgingen weinig ruimte overlaten voor verdere koerswinst.'

  De analist behoudt zijn houden-advies en laat het koersdoel op 68 euro.

  Beleggers zien blijkbaar wel opwaarts potentieel, want het aandeel stijgt met 8,5 procent.

 • Berenberg: 'Umicore grote winnaar elektrische doorbraak'

  We gaan dieper in op het positieve advies van Berenberg voor Umicore . Het aandeel stijgt naar het hoogste peil sinds oktober 2018.

 • 'Corona-waarschuwing' Nike drukt op Adidas

  Sportschoenenproducent Adidas , een belangrijke deelneming van GBL  , zakt vandaag met 1,6 procent. Het aandeel reageert allicht op een 'corona-waarschuwing' van rivaal Nike .

  Nike was gisteren het eerste bedrijf in zijn sector die waarschuwde voor een 'materiële impact' van het coronavirus. De sportkledingproducent heeft de helft van winkels in China gesloten. Nike zakte 1,3 procent in de nabeurshandel.

 • Europese beurzen starten dag met verlies

  De beurzen op het werelddeel ten westen van Azië beginnen de dag met een min van gemiddeld 0,3 procent.

  • Infineon stijgt 0,3 procent. De Duitse chipproducent klopte de analistenprognoses (zie post 7u51)
  • BNP Paribas trappelt ter plaatse. De zakenbankpoot was vorig jaar de groeimotor voor de Franse bank (zie post 8u05)
  • Siemens verliest 1,1 procent. Het Duitse concern waarschuwt beleggers voor een lastig jaar na zwakker dan verwachte kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2019 (zie post 8u40)
  • Vodafone gaat 2 procent hoger. De Britse telecommer wist met haar kwartaalrapport de analistenverwachtingen te overtreffen.
 • Bel20 opent in de plus

  De Bel20 start zojuist met een winst van 0,2 procent. 

  • Melexis wint 3,4 procent. De fabrikant van autochips en -sensoren komt met beter dan verwachte prognoses (zie post 7u08)
  • Umicore veert nog eens 1,8 procent op na de stevige koerswinst van gisteren. Berenberg zette de wereldleider in kathodematerialen deze ochtend op de kooplijst (zie post 7u34)
  • Aperam stijgt 3,7 procent. Het bedrijf kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers (zie post 8u04)
  • CFE trekt 0,2 procent op. De dochter van de bouwgroep, het baggerconcern DEME, heeft een Duits contract in de wacht gesleept (zie post 8u14)
  • Voor Intervest O&W  is nog geen koers gevormd. Het vastgoedaandeel heeft in Venlo drie bestaande gebouwen verworven plus een optie op een grondpositie (zie post 8u15)
 • Siemens waarschuwt voor lastig jaar

  Het Duitse concern Siemens  waarschuwt voor een lastig jaar na zwakker dan verwachte kwartaalcijfers over oktober-december, het eerste kwartaal in het boekjaar van Siemens. De brutobedrijfswinst (ebitda) zakte in het voorbije kwartaal met 30 procent tot 1,43 miljard euro. Analisten dachten aan 1,88 miljard euro.

  Gisterenavond maakte Siemens ook een bijkomende investering bekend van 1,1 miljard euro in Siemens Gamesa, een producent van hernieuwbare energie. Siemens neemt het belang van 8 procent van Iberdrola over tegen 20 euro per aandeel. Dat is een premie van 27 procent op de slotkoers van Siemens Gamesa gisteren. Het belang van Siemens in Siemens Gamesa stijgt naar 67 procent.

  Vandaag houdt Siemens ook zijn algemene vergadering. Het belooft een geanimeerd event te worden. Milieuactivisten viseren Siemens wegens een controversieel mijncontract in Australië.

  Het aandeel gaat voorbeurs 2 procent lager.

  We kenden een zwakke start van onze nieuwe boekjaar.
  Joe Kaeser
  CEO Siemens

 • Gilead schiet onder de lat

  Het Amerikaanse Gilead , dat samenwerkt met het Belgische-Nederlandse Galapagos , presenteerde gisteren nabeurs kwartaalcijfers. 

  De nettowinst daalde in het laatste kwartaal van vorig jaar met 10 procent tot 2,7 miljard dollar. De winst per aandeel zakte tot 2,12 dollar, onder de verwachting van analisten. De omzet was dan weer beter dan gedacht en klom met 1,7 procent tot 5,9 miljard dollar.

  Voor het huidige boekjaar gaat het bedrijf uit van een winst per aandeel tussen 5,15 en 5,55 dollar.

  Gilead ging nabeurs 0,2 procent lager.

 • Intervest O&W koopt logistieke site in Venlo

  Intervest Offices & Warehouses heeft in Venlo (Nederland) drie bestaande gebouwen verworven pus een optie op een grondpositie. Intervest kocht de site van Welsi, dat een deel van de gebouwen zal blijven huren. Het Belgische vastgoedbedrijf legde in totaal 12,9 miljoen euro op tafel. Het bruto aanvangsrendement bedraagt 6,2 procent.

  De bestaande gebouwen bieden in totaal 9.800 m² magazijn- en 1.970 m² kantoorruimte, en zijn verhuurd aan meerdere logistieke spelers. Op het grondstuk kan Intervest bijkomend een logistiek pand van circa 10.000 m² ontwikkelen. 

 • CFE-dochter DEME wint Duits baggercontract

  Het baggerconcern DEME, een volledige dochter van bouwgroep CFE , heeft een contract in de wacht gesleept om 4 kilometer van het oostelijke stuk van het Kielerkanaal te verbreden van 44 naar minstens 70 meter. Op die manier kunnen grotere schepen daar veilig passeren.

  De werken zullen vier jaar in beslag nemen en worden uitgevoerd door een joint venture van twee DEME-bedrijven, Nordsee Nassbagger- und Tiefbau en Dredging International. De opdracht heeft een waarde van circa 99 miljoen euro.

 • Zakenbank groeimotor bij BNP Paribas

  BNP Paribas  zag haar nettowinst in 2019 met 8,6 procent de hoogte ingaan tot 8,17 miljard euro. Dat is bijna een miljard meer dan wat analisten in het vooruitzicht hadden gesteld. De voornaamste groeimotoren waren de zakenbankpoot en de niet-Europese dochters. 

  De bank trekt het dividend op met 2,6 procent tot 3,10 euro per aandeel. Dat is ook goed nieuws voor de Belgische overheid.

 • Aperam klopt verwachtingen

  De producent van roestvrij staal Aperam zag de brutobedrijfswinst vorig kwartaal uitkomen op 357 miljoen euro, vergeleken met 504 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer ligt wel 5 procent boven de consensusverwachtingen.

  Verder kwam de vrije kasstroom uit op 140 miljoen euro, wat beduidend meer was dan verwacht (62 miljoen euro). Aperam realiseerde kostenbesparingen en verminderde het werkkapitaal.

  Aperam zegt wel dat het last heeft van de zwakke economische omgeving, waardoor bijvoorbeeld in Europa voorraadafbouw plaatsvindt. Ook de aanhoudende toevloed van goedkoop Chinees staal naar Europa blijft Aperam parten spelen. Ondernemingen in de sector klagen al jaren over Chinese staalbedrijven die hun goedkope staal in Europa dumpen.

  We zagen een sterke cashflow en winst ondanks de slechtste markt voor roestvrijstaal sinds de aanvang van Aperam.
  Timoteo Di Maulo
  CEO Aperam

 • Europese beurzen stevenen af op licht verlies

  De Euro Stoxx 50 zal naar verwachting openen met een verlies van 0,3 procent, na de superdag van gisteren. Dat voorspellen de futures. 

 • Infineon klopt analistenprognoses

  Gelijktijdig met de cijfers van Melexis, kwamen die van Infineon  binnen. De Duitse chipproducent behaalde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een operationele winst van 297 miljoen euro, 4,5 procent minder dan het kwartaal voordien. De prognoses van analisten situeerden zich tussen 227 en 257 miljoen euro. Ook de marge van 15,5 procent lag beduidend boven de verwachtingen (13,3 procent).

  De operationele winst - door Infineon segment result genoemd - houdt geen rekening met afschrijvingen op goodwill, met de impact van herstructureringen of sluitingen en met de resultaten van dochterondernemingen.

  Ondanks de beter dan verwachte operationele kwartaalcijfers, behoudt Infinon de jaarprognose: een omzetstijging tussen 3 en 7 procent en een marge van 16 procent. Belangrijke disclaimer: deze prognose houdt geen rekening met een mogelijke impact van het coronavirus. Melexis vermeldt in zijn persbericht het coronavirus niet.

  Infineon gaat voorbeurs 1 procent hoger.

  Onze prognose is gebaseerd op de veronderstelling dat het coronavirus geen significant negatieve impact zal hebben op onze business in 2020.
  Infineon

 • Berenberg zet Umicore op kooplijst

  Het beurshuis Berenberg verhoogt het advies voor Umicore  van 'houden' naar 'kopen', ondanks de koersremonte met 12 procent gisteren. Het koersdoel schiet van 32 naar 53 euro.

  Berenberg wijst op de recordkoers voor Tesla - doordat een joint-venture met Panasonic heeft bewezen rendabel batterijen te produceren -, op het feit dat de kobaltfutures wijzen op een prijsherstel in de komende 12 à 18 maanden en op de historische lage marges in de petrochemie. 'Deze zaken hebben allemaal met elkaar te maken. Het wijst volgens ons op één duidelijke conclusie: de huidige marktconsensus over het wereldwijde marktaandeel voor electrische wagens van 12 procent in 2025 is te laag.'

  Berenberg denkt dat de bedrijfswinst (ebit) van Umicore over de volgende vijf jaar kan verdubbelen.

 • Disney overtreft verwachtingen

  Disney kwam dinsdagavond met zijn kwartaalcijfers. De streamingdienst Disney+ zag het aantal betalende leden flink stijgen. Het entertainmentbedrijf behaalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2020 een winst per aandeel van 1,53 dollar, een toename met 17 procent. Dat was meer dan de door analisten verwachte 1,44 dollar.

  De mediagigant laat in het kwartaalrapport weten dat het aantal betalende leden van de videostreamingsdienst Disney+ deze week tot 28,6 miljoen steeg. Daarmee laat de onderneming zien dat het een krachtige entree heeft gemaakt op de streamingmarkt. Ter vergelijking: marktleider Netflix startte 13 jaar geleden en telt nu zo'n 160 miljoen gebruikers.

  Ondanks de sterke cijfers, ging het aandeel nabeurs 0,4 procent lager.

  U kunt hier verder lezen.

  ©REUTERS

 • GBL stopt bijna 400 miljoen in Zwitsers SGS

  GBL vergroot zijn belang in de Zwitserse inspectiegroep SGS van 16,7 naar 18,9 procent, goed voor een investering van bijna 400 miljoen euro.

 • Prognoses Melexis beter dan verwacht

  Melexis , fabrikant van autochips en -sensoren, sloot 2019 af in lijn met de verwachtingen. Zoals analisten hadden verwacht ging de omzet 10 procent lager tot 127 miljoen euro. De brutomarge bedroeg 39,7 procent, iets minder dan de verwachte 40 procent van de consensus.

  Maar in de vooruitzichten voor dit jaar wist topvrouw Françoise Chombar alle twijfel uit. Voor het eerste kwartaal gaat ze uit van een omzet van 134 à 138 miljoen euro. Dat is tot 10 miljoen euro meer dan de analisten hadden gehoopt. De CEO schuift verder een brutomarge rond 41 procent en een bedrijfsmarge rond 17 procent naar voor.

  Voor heel het boekjaar verwacht de chipbouwer een omzetgroei van ongeveer 10 procent, een brutomarge rond 41 procent en een bedrijfsmarge rond 17 procent.

  We bevestigen wat we in oktober zeiden: de voorraadcorrecties van de autobouwers zijn voorbij, de bestellingen zijn verder verbeterd in het vierde kwartaal van 2019 en begin 2020.
  Françoise Chombar
  CEO Melexis

 • Corona-angst ebt verder weg

  Goedemorgen! Beleggers in Azië lijken ook vandaag minder bezorgd te zijn dat het coronavirus de wereldwijde economische groei zal schaden. Dat komt doordat China bereid lijkt om de economie te stimuleren. De Volksrepubliek pompte maandag en dinsdag 1.700 miljard yuan (220 miljard euro) in het financieel systeem. Daardoor gingen de Europese beurzen gisteren al stevig hoger (de Bel20 kende zelfs zijn beste dag in 13 maanden) en klommen de graadmeters op Wall Street met zo'n 1,5 procent.

  In Japan gaat de Nikkei225 met 1,1 procent omhoog en in Hongkong trappelt de Hangseng ter plaatse. De Chinese CSI300 veert met 0,7 procent op en de Koreaans Kospi zet een winst neer van 0,3 procent.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud