1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 krijgt oplawaai van 5 procent

De beurzen zakten stevig weg na de waarschuwing van de Federal Reserve voor een langdurige economische crisis en door vrees voor een opflakkerend coronavirus. Met een verlies van bijna 5 procent was Brussel hekkensluiter in Europa.
 • Tot morgen!

  Wij sluiten onze liveblog af en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen verwelkomen. Vrijdag trekken vooral het Amerikaanse consumentenvertrouwen en het commentaar van Retail Estates bij de jaarresultaten de aandacht.

  VRIJDAG 12 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Industriële productie april, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juni, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Retail Estates: jaarresultaten 2019/2020, 17.45 uur
  • Ascencio: halfjaarresultaten 2019/2020, 17.45 uur
 • BlackRock drijft belang in Ageas op

  De Amerikaanse investeringsgroep BlackRock heeft via diverse takken en filialen zijn belang in de Belgische verzekeraar Ageas aanzienlijk opgedreven en overschreed daarbij de meldingsdrempel van 5 procent. BlackRock heeft nu 5,77 procent van de aandelen Ageas in handen.

 • Zwarte dag voor Bel20

  De Europese beurzen hebben een rotdag achter de rug waarbij ze gevloerd werden door de sombere economische vooruitzichten van de Fed en door de vrees voor een opflakkering van het coronavirus. De Euro Stoxx 50 sloot met een verlies van 4,5 procent.

  Op Euronext Brussel was de klap nog groter: de Bel20 eindigde net geen 5 procent lager. De Brusselse beurs was de hekkensluiter in Europa.

  De hele Bel20 kleurde rood. De zwaarste verliezen waren voor de banken ING (-8,5%) en KBC (-5,8%), bierbrouwer AB InBev (-7,6%) en industriële waarden als Solvay (-6,7%) en Aperam (-5,1%).

 • Dow Jones verliest meer dan 1.000 punten

  Even een stand van zaken van Wall Street. Daar is het verlies van de Dow Jones opgelopen tot 3,8 procent of 1.026 punten. De S&P500 noteert 3,2 procent lager dan woensdagavond. De Nasdaq Composite zakt 2,4 procent en zit al meer dan 200 punten onder de kaap van 10.000, die de technologiezware index begin deze week rondde.

 • Notering FNG blijft opgeschort

  Nu de bar slechte resultaten van FNG in grote lijnen bekend zijn, wordt de notering van het aandeel toch niet hernomen, vernam De Tijd bij de beurswaakhond FSMA. ‘Het aandeel FNG blijft geschorst. Er zijn nog te veel onduidelijkheden en vragen, ook na de publicatie die FNG vandaag de wereld instuurde’, zegt de beurswaakhond.

 • Een uitgebreid Wall Street-verslag...

  ... vindt u hier terug.

 • Dow Jones opent ruim 3 procent lager

  De Amerikaanse beurzen zijn met zware verliezen van start gegaan. De Dow Jones opende 3,5 procent in de min, de S&P500 2,8 procent. De Nasdaq Composite zakte meteen 2,2 procent weg. Het is meteen de grootste daling in een maand.

  De twijfel slaat toe bij beleggers of de razendsnelle rally van de voorbije maanden wel gerechtvaardigd was.

 • Verliezen in Europa zwellen aan

  Met een dieprode start van Wall Street voor de deur zijn de verliezen van de Europese beurzen sinds 13 uur stevig aangedikt. De Euro Stoxx 50 verliest nu 3,2 procent en de Stoxx Europe 600 3 procent. Het verlies van de Bel20 is met 3,8 procent nog iets groter.

 • Ruim 2 miljoen besmettingen in VS

  We schreven in onze vorige post dat beleggers in de VS zich zorgen maken over een tweede golf van coronabesmettingen. Die slaat onder meer toe in Californië, Florida en Texas. In de hele VS zijn er nu meer dan 2 miljoen coronagevallen.

 • Naar rode start in New York

  De Amerikaanse futures noteren stevig in de min. De future op de Dow Jones staat 3,1 procent lager, die op de S&P500 2,5 procent en die op de Nasdaq 1,6 procent.

  De Federal Reserve beloofde woensdag de rente tot in 2023 op bijna nul te houden. De Amerikaanse centrale bank was ook erg somber over de economische vooruitzichten. De coronacrisis zal nog geruime tijd zwaar wegen op de groei en de werkgelegenheid en de inflatie afremmen.

  Een tweede reden voor het pessimisme in New York is de vrees voor een tweede besmettingsgolf. Die zou het herstel waar de Amerikaanse beurzen van uitgaan weer doen inzakken. Na de coronacrash in februari/maart is Wall Street in een dol tempo weer helemaal hersteld, alsof er niets aan de hand is.

 • Steunaanvragen in VS dalen tiende week op rij

  De afgelopen week hebben in de VS 1,54 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. De week voordien waren dat er nog 1,90 miljoen. Het cijfer gaat voor de tiende week op rij in dalende lijn en is licht beter dan verwacht. Economen rekenden op 1,55 miljoen nieuwe steunaanvragen.

  In totaal trekken 21 miljoen Amerikanen overheidssteun. Dat cijfer is hoger dan de verwachte 20 miljoen.

 • Degroof Petercam: 'Sipef is kwart ondergewaardeerd'

  Het beurshuis Degroof Petercam komt nog even terug op de commentaren die Sipef gaf in de marge van zijn algemene vergadering woensdag. De plantagegroep rekent er nog altijd op het lopende jaar positief af te sluiten, na het verliesjaar 2019, maar die winst zal ‘bescheiden’ zijn.

  'De commentaren van het management sluiten aan bij onze verwachtingen', zegt analist Frank Claassen van Degroof Petercam. 'Productiestijgingen (+8% dit jaar) compenseren de palmolieprijs die door het coronavirus onder 600 dollar per ton is gezakt.'

  Sipef wordt gewaardeerd op minder dan 9.000 dollar per hectare areaal. 'Dat is aan de onderkant van de historische waarderingsvork', stelt Claassen. 'Bij een palmolieprijs van 600 dollar zou de waardering per hectare tussen 10.000 en 11.000 dollar moeten liggen.' De analist past die waardering toe op zijn verwachtingen voor 2021 en komt daarmee uit op een koopadvies met een koersdoel van 58 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 26 procent.

  Sipef is in Brussel bij de weinigen die het droog houden vandaag. De plantagegroep sterkt 0,2 procent aan.

 • Regeneron test coronamiddel op mensen

  Regeneron Pharmaceuticals  is gestart met het testen op mensen van zijn experimentele antilichaamcocktail tegen Covid-19. Het Amerikaanse biofarmabedrijf gaat van start met tien testpatiënten, maar wil snel kunnen opschalen. 'Als het goed loopt, zullen we binnen twee weken in grotere patiëntengroepen testen', zei CEO George Yancopoulos aan de nieuwsdienst Reuters.

  Over een maand wil het bedrijf data hebben over de werkzaamheid van zijn middel. Tegen het einde van de zomer wil het voldoende gegevens verzameld hebben voor breed gebruik.

  Regeneron blijft vlak in de voorbeurshandel. Dankzij zijn Covid-onderzoeksprogramma verdubbelde het bedrijf zowat in waarde sinds de uitbraak van het virus.


   
   

 • Centrica schrapt 5.000 banen

  In Londen weet Centrica het verlies te beperken tot 0,9 procent. De energiegroep schrapt voor het einde van het jaar 5.000 arbeidsplaatsen. Dat stemt overeen met 19 procent van het werknemersbestand. Opvallend is dat de helft van de ontslagen vallen bij hogere kaderleden.

  Centrica is de grootste energieleverancier aan gezinnen in het VK, maar heeft het al verscheidene jaren moeilijk. Het bedrijf verliest klanten aan concurrenten die lagere tarieven hanteren en de winsten zakken jaar na jaar. Drie maanden geleden werd Chris O’Shea aangesteld als CEO. Met de ontslagen wil hij wellicht met een schone lei beginnen.

  Bijkomende problemen voor Centrica zijn de recente val van de olie- en gasprijzen en de onzekerheid die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Dat zette Centrica ertoe aan de verkoop van de upstreamgasactiviteiten even in de ijskast te stoppen.

  Sinds begin 2015 verloor het aandeel Centrica 86 procent van zijn waarde. Daardoor speelde het deze maand na 33 jaar zijn plaatsje in de FTSE100 kwijt.

 • Vooraanstaand Duits instituut ziet bijna 10 procent krimp

  DIW Berlin, voluit Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, is somberder dan de Bundesbank en de OESO over de Duitse economie. Waar de Bundesbank voor dit jaar op een krimp van 7,1 procent rekent en de OESO het bij min 6,6 procent houdt, verwacht DIW Berlin dat het Duitse bruto binnenlands product in 2020 met 9,4 procent krimpt om in 2021 weer met 3 procent toe te nemen.

  Vers gevulde flessen bier in een bottelfabriek in München. De Duitse biersector werd hard getroffen door de coronapandemie, net als tal van andere sectoren trouwens. ©AFP

 • Een middagupdate over de beursdag...

  ... krijgt u via deze link.

 • Waterpeil Rijn gaat gevaarlijk laag zomer in

  Het water in de Rijn gaat de zomermaanden in met een waterniveau dat op zijn laagste peil in twee decennia staat. Daardoor ontstaat de angst voor een herhaling van de zomer van 2018. Na die droge zomer kreeg de scheepvaart in de herfst te maken met ernstige verstoringen. Dat drukte de groei van de Duitse economie, omdat de Rijn zeer belangrijk is voor het transport van goederen van en naar Duitse fabrieken.

 • KBCS over Cofinimmo: 'Slimme overname maar hadden liever andere markt gezien'

  Cofinimmo  sloot gisteren al zijn vijfde (!) deal dit jaar door zes Vlaamse rusthuizen in te lijven. De deal had een waarde van 105 miljoen euro en werd grotendeels gefinancierd met de uitgifte van nieuwe aandelen.

  'We vinden het een slimme zet dat Cofinimmo zijn blootstelling aan zorgvastgoed vergroot', zeggen de analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten van KBC Securities. 'We hadden echter verwacht dat Cofinimmo zou opteren voor een meer hoogrenderende markt zoals Duitsland, Nederland of Spanje'. De overname zou een opbrengst hebben van 4,5 procent. 'In andere landen zijn de opbrengsten hoger met pakweg hetzelfde risicoprofiel als België', stellen de analisten.

  KBC Securities behoudt zijn koopadvies. De update van zijn waarderingsmodel leidt tot een hoger koersdoel, van 136 euro naar 143 euro.

 • FNG bezorgt huisbaas Retail Estates kopbrekens

  Kepler Cheuvreux staat in zijn ochtendrapport stil bij de zijdelingse schade die het zwalpende FNG veroorzaakt. 'De lamentabele cijfers van de retailgroep zijn slecht nieuws voor Retail Estates , dat ongeveer 3,5 procent van zijn winkels verhuurt aan het bedrijf, voornamelijk aan de schoenenketen Brantano.' Retail Estates heeft 32 Brantano-winkels in portefeuille, sinds een 'sale & rent back'-operatie met de schoenenketen in 2007.

  Morgen rapporteert Retail Estates cijfers over zijn gebroken boekjaar 2019-2020.

   

 • Ahold Delhaize blaast Amerikaanse overname af

  Ahold Delhaize zet niet door met de geplande overname van King Kullen, een supermarktketen actief op Long Island. De beslissing om af te zien van de deal gebeurt met wederzijdse instemming en is te wijten aan 'belangrijke en onvoorziene marktwijzigingen door de coronapandemie'.

  De bedoeling was dat Ahold Delhaize via zijn Amerikaanse dochter Stop & Shop de 37 supermarkten van King Kullen en zijn hoofdkwartier op Long Island zou inlijven. Er werden geen financiële details over de deal bekendgemaakt.

  'Ahold Delhaize is al sterk vertegenwoordigd in deze lokale markt met ongeveer 413 winkels in de regio', zegt analist Hans D'Haese van ING. 'King Kullen, een familiebedrijf met een sterke vakbondswerking, zag zijn marktaandeel fors dalen nu harddiscounters als Lidl en Aldi hun intrede maken op de sterk gefragmenteerde markt in Long Island. We verwachten door het afblazen van de deal geen impact op de jaarverwachtingen'.

 • Nyrstar stelt stemming over liquidatie uit

  Nyrstar stelt voor de stemming over een vereffening van de zinksmeltgroep uit te stellen. Het geeft daarmee gehoor aan een oproep van de FSMA. De beurswaarkhond verzocht Nyrstar niet tot een stemming over te gaan tot de rechtbank zich heeft uitgesproken over het dispuut met de minderheidsaandeelhouders.

  Die willen alles uit de kast halen om de liquidatie van Nyrstar door de Zwitserse grondstoffenhandelaar Trafigura te vermijden. Het management stelt voor om de stemming uit te stellen tot drie maanden na de uitspraak.

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van 2,7 procent.

  Just Eat TakeAway  verliest 3 procent na een monsterdeal in de VS.

  Unilever  is de dissonant met een winst van 4 procent nu het zijn structuur vereenvoudigt (post 8u22).

  Johnson Matthey  verliest 4 procent na jaarcijfers en de halvering van het dividend (post 8u59).

  AkzoNobel  verliest 3 procent na een tradingupdate (post 8u40).

 • Brussel stevig in het rood | Cofinimmo | Agfa Gevaert | Mithra | Bone Therapeutics

  De Brusselse beurs is zwaar in mineur geopend. De Bel20 duikt 3,3  procent lager naar 3.332 punten.

  Cofinimmo  wordt weer verhandeld nadat de handel gisteren werd geschorst. Het vastgoedbedrijf lijfde zes rusthuizen in ruil voor 99 miljoen euro aan nieuwe aandelen. Berenberg riposteerde met een koopadvies, KBC Securites met een koersdoelverhoging. Cofinimmo verliest 3,1 procent.

  Agfa Gevaert  opent vlak. De Mortselse beeldvormingsgroep liet kort voor beursopening weten dat ze drukplaatfabrieken in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wil sluiten.

  Mithra wint 0,8 procent. De specialist in vrouwengeneeskunde sluit een deal voor de vermarkting van Tibelia, zijn hormonale behandeling voor postmenopauzale klachten, in Zwitserland en Liechtenstein.

  Bone Therapeutics verliest 1,1 procent. Het biotechbedrijf meldt dat zijn programma's weer op kruissnelheid raken nu de coviddruk op ziekenhuizen afneemt.

  Greenyard  opende met een oplawaai van 8 procent. Kort na opening werd het verlies weer ingedijkt. De handel in Greenyard is deze week zeer volatiel met hoger dan gemiddelde volumes.

  Richtinggevers KBC , ING en AB InBev  krijgen rake klappen en verliezen tot 5 procent.

 • Johnson Matthey schrapt 2.500 jobs

  Johnson Matthey , een sectorgenoot van Umicore , wil de komende drie jaar 2.500 jobs schrappen. De groep verwijst naar de tanende vraag naar roetfilters. De groep halveert het dividend.

  Covid19 plaatst de wereld en Johnson Matthey voor ongeziene uitdagingen .
  Robert MacLeod
  CEO Johnson Matthey

 • Agfa sluit fabrieken in VK en Frankrijk

  Agfa  kondigt voorbeurs aan zijn drukplaatfabrieken in Pont-à-Marcq (Frankrijk) en Leeds (Verenigd Koninkrijk) te sluiten. De groep verwijst naar de 'aanzienlijke en structurele afname van de vraag in de extreem competitieve offsetdrukmarkt'. Bijgevolg ziet Agfa zich genoodzaakt zijn productiecapaciteit te 'optimaliseren'.

  Beide vestigingen produceren Agfa’s Thermofuse-drukplaten. 'De marktvraag naar dit product daalt nog sterker dan die voor de meeste andere drukplaten', zegt Agfa in het persbericht. 'Helaas tonen de marktvooruitzichten geen verbetering in de komende jaren.'

  De beslissing kost 175 jobs in Pont-à-Marcq (Frankrijk) en 76 in Leeds (VK).

  Het is een moeilijke beslissing, maar deze stap is absoluut noodzakelijk om onze aanwezigheid in de offsetmarkt te vrijwaren.
  Agfa-Gevaert

 • AkzoNobel: 'Grootste problemen door corona voorbij'

  De verffabrikant AkzoNobel  heeft de ergste problemen door het coronavirus achter de rug. Dat laat de groep weten in een persbericht. De impact van de uitbraak van het virus zal in het tweede kwartaal wel groter zijn dan in de eerste drie maanden van het jaar, toen alleen Azië werd geraakt. In april lag de omzet van AkzoNobel 30 procent lager dan een jaar eerder, in mei was dat nog 20 procent en in juni ziet de verfmaker het herstel doorzetten. De distributiekanalen in Europa en China voor de afdeling Decorative Paints zijn weer grotendeels geopend. In de rest van Azië en in Zuid-Amerika zijn nog wel problemen.

  Het herstel voor de divisie Performance Coatings gaat wat trager. De takken die zich bezighouden met lakken voor de auto- en luchtvaartindustrie zijn zwaarder geraakt. AkzoNobel maakt volgende maand de cijfers over het tweede kwartaal bekend.

 • Unilever wordt Brits bedrijf

  Unilever  , een reus in levens- en wasmiddelen (Zwitsal, Knorr, Dove...), geeft zijn dubbele Brits-Nederlandse structuur op en gaat voortaan door het leven als een Brits bedrijf. Unilever heeft gedurende 1,5 jaar onderzocht hoe het de structuur moest vereenvoudigen. De uitkomst is Unilever plc geworden.

  Wie aandelen Unilever NV bezit, krijgt aandelen plc in ruil. Unilever blijft wel op de beurs van Amsterdam noteren, als tweede noteringsplaats voor Unilever plc.

  Unilever had sinds 1930 een dubbele nationaliteit, toen Margarine Unie uit Nederland fuseerde met de Britse zeepmaker Lever Brothers.

 • Europese beurzen op weg naar rode opening

  De Euro Stoxx50 opent naar verwachting met een verlies van 2,4 procent, leren de futures.

 • Bone Therapeutics: 'Dankzij lagere Covid-druk op ziekenhuizen, kunnen we sneller patiënten recruteren'

  In de marge van zijn algemene vergadering (waarop alle agendapunten werden goedgekeurd) bevestigt Bone Therapeutics  zijn outlook voor het lopende jaar. Nu de druk op de ziekenhuizen afneemt, verwacht het bedrijf - dat werkt aan geneesmiddelen voor botherstel - dat het patiënten kan rekruteren om zijn celtherapieproduct Allob in fase-2b te brengen. Het bedrijf voert ook klinische tests uit voor zijn fase-3 middel tegen knieartrose bij 34 patiënten in Hongkong en Europa. De resultaten worden in de tweede jaarhelft verwacht.

  De volgende maanden begint het biotechbedrijf gesprekken met de Amerikaanse farmawaakhond (FDA) over dat middel. Het bedrijf uit Gosselies plant ook een kapitaalronde. Bestaande aandeelhouders zouden daarbij al een engagement zijn aangegaan om mee in te stappen.

  'In mijn eerste zes maanden bij Bone heb ik sterke vooruitgang gezien. We verzekerden ons van 15 miljoen euro werkingsmiddelen waarmee we het zeker tot het tweede kwartaal van 2021 schoppen', zegt CEO Miguel Forte.

 • Mithra sluit deal in Zwitserland en Liechtenstein

  Mithra kondigt donderdagochtend aan dat het een deal heeft gesloten voor de verkoop van Tibelia, zijn hormonale behandeling voor postmenopauzale klachten, in Zwitserland en Liechtenstein. Het gaat daarvoor in zee met het Zwitserse farmabedrijf Spirig Healthcare. 'Met zijn grote netwerk en uitgebreide dienstverlening aan dokters en apothekers is Spirig Healthcare de ideale partner om ons product in de regio te vermarkten,' zegt Mithra-CEO François Fornieri.

 • Berenberg plaatst Cofinimmo op kooplijst

  Het was een drukke dag voor Cofinimmo  gisteren. Tijdens beurstijd liet de vastgoedvennootschap weten dat ze zes rusthuizen verwierf. Ze diversifieert daarmee zijn portefeuille die zich voornamelijk op kantoren toespitst. Nabeurs berichtte de groep vervolgens over haar succesvolle private plaatsing. Cofinimmo gaf 825.000 aandelen uit en haalde daarmee 99 miljoen euro op.

  De demarche levert meteen applaus op bij Berenberg. Het beurshuis verhoogt zijn advies voor Cofinimmo van 'houden' naar 'kopen' en verhoogt het koersdoel van 141 euro naar 145 euro.

  'De toegenomen blootstelling aan de sector van het zorgvastgoed vinden we zeer gunstig', zegt analist Kai Klose.

 • Capital Group meer zeggingskracht in Fagron

  Capital Group, een van 's werelds oudste en grootste investeringsfondsen, heeft meer dan 10 procent van de stemrechten bij Fagron  in handen. Dat maakt de apotheekbereider bekend in een transparantieverklaring.

  Capital Group is de grootste aandeelhouder van Fagron, na het fonds Alychlo van Marc Coucke, blijkt uit de aangepaste tabel op de website. De investeringsmaatschappij kocht het belang vorig jaar over van Waterland en Baltisse, het investeringsvehikel van Filip Balcaen.

 • FSMA-insidermeldingen: Nicolas Saverys hervat verkoop Exmar-aandelen

  Sinds eind mei heeft Saverex, het vehikel van uitvoerend voorzitter Nicolas Saverys, in drie transacties samen 305.465 aandelen Exmar  verkocht, goed voor een verkoopopbrengst van 1,25 miljoen euro. Per aandeel kreeg hij 4,09 euro. Saverex laat zich geregeld opmerken als een verkoper van Exmar, maar dit jaar bleef het aantal verkopen tot nu beperkt tot één verkooptransactie midden april van 60.000 aandelen tegen 3,98 euro per stuk (opbrengst 238.800 euro). Sinds begin dit jaar verkocht hij alles samen voor 1,5 miljoen euro aandelen.

  Vorig jaar verkocht Saverys voor ongeveer 6 miljoen euro Exmar-aandelen. Saverex ging in het verleden leningen aan, waardoor de centen nodig zijn om rente en aflossingen te betalen. 

  Sinds april heeft Francis Mottrie Saverys afgelost van CEO van Exmar. 

 • FNG becijfert puinhoop

  Ten langen leste zijn ze daar: de jaarresultaten van FNG . Ze zijn schrikwekkend. De modeketen slikte in 2019 een verlies van bijna 300 miljoen euro en haar financiële schulden lopen op tot 734 miljoen. Dat plaatje kan nog roder kleuren, want over bepaalde schimmige transacties is er nog grote onduidelijkheid.

  Het aandeel is vandaag exact een maand geschorst op de beurs.

 • Just Eat Takeaway maakt American dream waar

  Just Eat Takeaway betreedt de Amerikaanse markt door branchegenoot Grubhub  over te nemen. Met de deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid. Oprichter Jitse Groen verwezenlijkt daarmee zijn Amerikaanse droom en bouwt een Europese speler uit tot wereldspeler.

  Grubhub geldt als de leidende speler in de Verenigde Staten. Het Nederlands-Britse bedrijf kaapt Grubhub weg voor de ogen van Uber, dat eveneens aasde op Grubhub.

  De fusie krijgt de vorm van een aandelenruil, meldde Just Eat Takeaway in kort persbericht. Just Eat Takeway zal de overhand hebben. Het Nederlands-Britse bedrijf heeft een beurswaarde van 12,7 mrd eur terwijl Grubhub omgerekend 4,6 miljard euro waard is.

 • Keuzedividend Montea boekt succes

  Montea overtuigt met zijn keuzedividend. Bijna twee derde van de aandeelhouders (64,2%) heeft ermee ingestemd om zijn dividend in de vorm van nieuwe aandelen te ontvangen in plaats van in cash. Daardoor weet de logistiek vastgoedgroep zijn eigen vermogen met 18 miljoen euro te versterken.

  Morgen zal Montea 241.100 nieuwe aandelen uitgeven aan zijn aandeelhouders. De nieuwe stukken zullen wellicht vanaf maandag verhandelbaar zijn.

 • Laag voor langer

  Goeiemorgen. Laag voor langer was de rode draad op de Fed-vergadering gisteravond. De Amerikaanse centrale behoudt de nulrente nog tot 2023. Het vooruitzicht op een langere periode va 'gratis-geld' werd in de hoofden van beleggers overschaduwd door de grimmige toon van Jerome Powell. De Fed-voorzitter liet er geen twijfel over dat de gezondheidscrisis zal in de nabije toekomst, en zelfs op middellange terimjn zwaar wegen op de economische activiteit, de werkgelegenheid en de inflatie. De economie zal dus allerminst het 'V'-vormig herstel vertonen dat we zien op de (Amerikaanse) aandelenbeurzen.

  De meningen van de Fed-bestuurders lopen zeer ver uit elkaar wat wijst op grote onzekerheid.
  James Knightley
  Econoom ING

  Na een grillige handelssessie sloten de industriebeurs Dow Jones en de bredere S&P500-index in het rood. Bulldozer Nasdaq wist wel zijn record nog een tikje aan te scherpen en sloot op 10.094 punten.

  In Azië volgen de beurzen het negatieve sentiment met stevige verliezen. In Japan zijn die het meest afgetekend met verliezen tot 2,5 procent. In China, Hongkong en Zuid-Korea zijn de verliezen meer gematigd. Veilige havens dikken aan met winst voor de dollar, de yen en de goudprijs. Een speciale vermelding op het valutafront geven we aan de Thaise baht. De munt won 1,1 procent ten opzichte van de dollar, zijn sterkste dagwinst in meer dan een jaar wat de druk op de gindse centrale bank verhoogt om in te grijpen.

  Beleggers zien hun hoerastemming gedrukt door een sombere Fed. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud