1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 met winst het Sinterklaasweekend in

De Europese beurzen sloten licht hoger. In Brussel kregen Kinepolis en Sipef een opdoffer. In de VS groeit de hoop op een doorbraak rond meer coronasteun.
 • Wie braaf is krijgt trackers...

  ... of heeft u toch liever fondsen in uw schoentje? We sturen u het Sinterklaasweekend in met een nieuwe aflevering in onze start-to-investreeks. Serge Mampaey buigt zich over het eeuwige dilemma: kies ik een fonds of een tracker?

  Mooi weekend en heel graag tot in de volgende beursweek! 

 • Euronext ziet transacties in november bijna verdubbelen

  Het blijven buitengewoon dynamische beursdagen. Dat blijkt niet alleen uit de recordopkomst voor De Beursrally, maar ook uit de cijfers die we net binnenkrijgen over de handelsvolumes op Euronext.

  De beursuitbater boven de beurzen van onder meer Brussel, Amsterdam en Parijs meldt een toename in het volume met 86 procent voor de maand november ten opzichte van de novembermaand vorig jaar. November was een buitengewoon sterke beursmaand, de sterkste in de geschiedenis van de Bel20. 

 • Topman Sipef: 'Liever een politieke maatregel dan een vulkaanuitbarsting'

  François Van Hoydonck houdt het hoofd koel onder de fors verhoogde Indonesische exportheffingen op palmolie die Sipef  vandaag een oplawaai gaven op de beurs. 'De heffingen zijn op korte termijn zeer vervelend, maar zullen de winstgevendheid van Sipef niet in het gedrang brengen, zegt CEO François Van Hoydonck.

 • Aandelen van het jaar | UCB

  We serveren u een mooie lijst met onze favoriete boeken van het jaar. Maar ook de aandelen van het jaar mogen niet ontbreken.

  We trappen onze 17-delige reeks af met UCB, door collega Kurt Vansteeland gelauwerd als 'De beursgenoteerde broers Borlée'.

  Lees hier zijn terugblik én vooruitblik op wat het nieuwe jaar voor de farmagroep in petto heeft. 

 • Champagne!

  De vierde editie van de Beursrally breekt alle records. We hebben vandaag de recordkaap van 30.000 deelnemers bereikt. 

  Hier vindt u de trends uit de derde speelweek. 

  Inschrijven kan nog steeds via de gekende link. 

 • Fondsenbelegster Stefanie Huybrechts (22): 'De beurs is geen casino'

  Alle jonge beleggers zijn gek van Nikola en Tesla, zegt u? Niets van. Deze jonge fondsenfanate kiest in de Beursrally én in het echt net voor een bedachtzame strategie rond holdings en fondsen.

  Hier leest u haar ervaring in de grootste beleggerswedstrijd van het land. 

 • Bel20 eindigt in het groen

  We hebben een slotstand. Het werd een rampdag voor Sipef (-12%) en Kinepolis (-10%) op de brede markt. Maar de Bel20 hield zich goed staande en dikte met 0,3 procent aan. 

  Hekkensluiters waren Telenet (-3,8%) en Barco (-3,21%). Aperam (+2,9%) en AB InBev (+2%) kunnen met glans het weekend in. 

 • Nieuwe baas bij Glencore

  De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore heeft zijn langverwachte opvolgingsplan onthuld. Gary Nagle, die momenteel de kolenactiviteiten van de groep leidt, neemt over van de huidige baas Ivan Glasenberg.

  Er werd in het persbericht geen datum geplakt op de machtsoverdracht. De Australiër Glasenberg werkt al sinds 1984 bij Glencore, waarvan 18 als CEO. De flamboyante Australiër gaat met pensioen. • Smith & Wesson knalt winst de stratosfeer in

  De op Nasdaq genoteerde wapenfabrikant Smith & Wesson zag zijn kwartaalwinst - houdt u vast - verveertigvoudigen (x40) tot 52,2 miljoen dollar ten opzichte van 1,3 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet verdubbelde ruim naar 248,7 miljoen dollar.

  Het is het tweede kwartaal op rij waarin het 168-jarige bedrijf een recordwinst neerzet. De sterke prestatie is te danken aan de rush op revolvers in de VS. Amerikanen vrezen dat president Biden het wapenbezit in het land aan banden zal leggen.

  Volgens Smith & Wesson maken vooral nieuwe kopers hun opwachting in de markt. Afro-Amerikanen zijn de snelst groeiende groep wapenbezitters, klinkt het in het kwartaalrapport. 'Er is een angst voor regelgeving inzake wapenbeheersing die ook veel nieuwe consumenten ertoe aanzet om vuurwapens te kopen', zei CEO Mark Smith.

  Steve Buscemi en Harvey Keitel met revolvers van Smith & Wesson in de film Reservoir Dogs van Tarantino. ©BELGAIMAGE

 • Wall Street opent met lichte winst

  De Amerikaanse beurzen zijn met winst begonnen aan de dag. Beleggers buigen zich over een sterk tegenvallend banencijfer. Daarin zien ze vooral een kans op bijkomende steunmaatregelen om de impact van de pandemie op de economie op te vangen.

  De Dow Jones  en de S&P500 trekken 0,2 procent hoger. Nasdaq  trappelt rond het nulpunt.

 • Amerikaanse futures licht positief

  De Amerikaanse beurzen zullen hoger van start gaan, geven de futures aan. De future op de Dow Jones noteert 0,4 procent in de plus, die op de S&P500 0,3 procent en die op de Nasdaq 0,25 procent.

  De futures zakten even weg toen het zwakke banenrapport werd bekendgemaakt, maar herstelden al snel door toegenomen hoop op stimulus.

 • Banenrapport VS valt dik tegen

  In november werden in de VS 245.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat is maar een goede helft van wat was verwacht (460.000) en veel minder dan in oktober (638.000). Het economisch herstel lijkt dus wat te sputteren, wat gezien de talrijke coronabesmettingen in de States niet vreemd is.

  De werkloosheidsgraad is wel zoals voorzien gedaald van 6,9 tot 6,7 procent.

 • Ons beursverslag...

  ... gaat vandaag hoofdzakelijk over Sipef , dat als gevolg van de fors verhoogde Indonesische exportheffingen op palmolie stevig onderuit gaat op de beurs. Hier lezen.

 • Duitse fabrieksbestellingen in de lift

  De Duitse industrie heeft in oktober meer bestellingen binnengekregen dan verwacht. Er was een toename met 2,9 procent, de zesde maandstijging op rij al en die was ook beter dan verwacht (1,5%). Het cijfer voor september werd herzien tot een stijging met 1,1 procent.

  ‘De industrie doet het andermaal goed’, zei Jens-Oliver Niklasch, hoofdeconoom van Landesbank Baden-Württemberg, aan Reuters. ‘De economische zwakte die voortvloeit uit de pandemie is min of meer het resultaat van de dienstensector. En dat zal niet snel veranderen.’

 • IMCD zet sombrero op

  De Nederlandse groothandel in chemicaliën en voedingsingrediënten IMCD   neemt twee bedrijven in Mexico over: Millikan en Banner Química. Beide bedrijven zijn gevestigd in Mexico-Stad en waren samen goed voor een omzet van 15 miljoen dollar in 2019. Met de overnames komen er zestig werknemers bij voor IMCD in Mexico. Het Rotterdamse bedrijf zegt dat de acquisities perfect passen bij de bestaande activiteiten in het land.

  Het is een zeer actief jaar geweest voor het team in Mexico en we zijn blij dat we het groeimomentum kunnen vasthouden met de twee overnames in deze belangrijke markt, aldus Marcus Jordan, hoofd van de Amerikaanse divisies van IMCD.

  IMCD profiteert niet van het nieuws en brokkelt 0,5 procent af. 

 • Degroof Petercam vindt Sipef niet langer koopwaardig

  ‘Een verrassende ingreep die zeer negatief is voor Sipef ’, zegt analist Frank Claassen van Degroof Petercam over de beslissing van Indonesië. Een aanpassing van de exportheffingen op palmolie zat er aan te komen, maar het nieuwe systeem is veel ingrijpender dan verwacht. Het opwaarts potentieel van hogere palmolieprijzen zal nu voor het grootste deel doorstromen naar de Indonesische regering in de vorm van exportheffingen en -taksen, merkt hij op.

  Gezien de toenemende onzekerheid en door het aftoppen van het opwaarts potentieel vindt hij een koopadvies voor Sipef niet langer gerechtvaardigd. Hij zet zijn advies op ‘houden’ en laat zijn koersdoel zakken van 58 tot 48 euro. Hij baseert zich hiervoor op de waarde per hectare, die hij nu op 8.500 à 9.000 dollar raamt tegen voorheen 10.500 tot 11.000 dollar.

  Hij denkt dat de huidige winstprognose van 10 tot 15 miljoen dollar voor 2020 nog wel haalbaar is, maar volgend jaar zullen de veel hogere uitvoerheffingen stevig toeslaan. Claassen verlaagt dan ook zijn winstraming voor 2021 van 25 tot 21 miljoen dollar en voor 2022 van 31 tot 26 miljoen dollar.

 • Lucas Bols rondt overname Passoa af

  De Nederlandse jeneverproducent Lucas Bols  heeft de overname van Passoa afgerond. Lucas Bols neemt de aandelen van Rémy Cointreau in de joint-venture over voor 71,3 miljoen euro.

  Bols voegde Passoa in 2016 aan zijn portfolio toe. Dat gebeurde door de verhuis van het merk van Remy Cointreau naar een joint-venture tussen Bols (51%) en Rémy Cointreau (49%). Deze contructie was nodig omdat Lucas Bols de overname niet volledig kon financieren.

  Beleggers sturen het aandeel enthousiast 5 procent hoger.

  Passoa heeft zeer goed gepresteerd. Ook in de huidige uitdagende tijden.
  Huub van Doorne
  CEO Lucas Bols

 • ING geeft Bekaert hoger koersdoel

  Na de (sterke) derdekwartaalupdate hebben de ING-analisten hun ramingen voor de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) voor de periode 2020-2022 met zowat 12 procent verhoogd. Dat brengt hen ertoe hun koersdoel op te trekken van 23 tot 30 euro.

  Ze wijzen er op dat Bekaert te midden een pandemie zichzelf stevig onder handen heeft genomen, wat zich zal vertalen in een ‘verrassend sterke’ winstmarge van 7,5 procent voor de tweede jaarhelft. Dat zou 230 basispunten beter zijn dat wat over de eerste jaarhelft werd bekomen.

  De volgende uitdaging volgens Stijn Demeester en David Vagman is het weer opdrijven van de organische groei en de recent herstelde winstgevendheid behouden te midden alomtegenwoordige kopwinden als prijscompetitie, commoditisering en hogere grondstofprijzen. Tot de analisten meer gerustgesteld worden over deze thema’s en wat inzicht krijgen in de kwaliteit van het recente margeherstel, behouden ze hun houdadvies.   

 • Randstad getroffen door cyberaanval

  Het Nederlandse uitzendbureau Randstad is getroffen door een cyberaanval. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. De onderneming heeft onmiddellijk een intern onderzoek gestart naar het incident en zegt dat het wordt bijgestaan door forensisch experts. 

  'We hebben snel gehandeld om de schade van het incident te beperken. Daardoor is een beperkt aantal servers getroffen en konden onze systemen doorgaan zonder interruptie. Er was ook geen sprake van een onderbreking van onze werkzaamheden.'

  Randstad zegt dat zijn onderzoek tot nu toe aangeeft dat een entiteit genaamd Egregor group ongeautoriseerde toegang heeft verkregen tot de wereldwijde IT-systemen van de uitzender. Het bedrijf zegt dat het ook een onderzoek heeft gestart naar welke data zijn uitgelekt door de hack om zo de betreffende partijen op de hoogte te brengen. 

  Randstad zakt 0,1 procent.

 • Olieprijs rukt op richting 50 dollar

  Het compromis dat de OPEC+ na moeizame onderhandelingen heeft bereikt stuurt de Londense olieprijs 2,1 procent hoger naar 49,72 dollar voor een vat. Het is van eind februari geleden dat de Brent-olie zo hoog noteerde. De kaap van 50 dollar is binnen handbereik.

  De hogere olieprijs stuurt de oliemaatschappijen hoger. Shell wint 1,55 procent, Total 1,8 procent en Repsol 3,4 procent. Zoals wel vaker gebeurt gaat ook Euronav mee: de tankerrederij stijgt 2,5 procent op Euronext Brussel.

 • KBCS over Sipef: 'Markt niet in paniek'

  Alan Vandenberghe van KBC Securities maakt zich niet al te veel zorgen over de impact van de nieuwe Indonesische heffingen op uitgevoerde palmolie (zie post van 08.31 uur) op Sipef . Hij wijst erop dat de markt zeker niet in paniek is. De aandelen van sectorgenoten als First Resources (stabiel) en Golden Agri (+3,7%) reageerden niet.

  Hij becijferde ook dat Sipef bij de huidige hoge palmolieprijs (boven 910 dollar per ton) na aftrek van de nieuwe heffing nog altijd circa 785 dollar per ton zou binnenkrijgen. Dat is in lijn met de prijs waarop zijn ramingen voor 2021 zijn gebaseerd. Op basis van sterkere fundamentals op langere termijn handhaaft hij zijn koopadvies en koersdoel van 55 euro.

 • KBCS verlaagt rating Kinepolis

  Het gunstige vaccinnieuws van Pfizer en Moderna was een opsteker voor Kinepolis . Dat zet analist Guy Sips van KBC Securites ertoe aan om zijn koersdoel, dat hij eind oktober wegens onzekerheden had verlaagd tot 30 euro, weer op te trekken tot 40 euro.

  Aangezien het aandeel de voorbije maand fors is gestegen, verlaagt hij echter zijn advies van ‘bijkopen’ naar ‘houden’, vooral daar er nieuwe onzekerheden zich aandienen.

  Hij verwijst naar de beslissing van Warner Bros om volgend jaar alle belangrijke nieuwe films tegelijk in de zalen en op het streamingplatform HBO Max te lanceren. Een jaar geleden was dergelijk stap ondenkbaar, zegt Sips, maar de pandemie heeft de normen van de filmindustrie uitgewist. Cinema’s hadden traditioneel enkele maanden lang exclusieve rechten op films, een regeling die ze met hand en tand verdedigd hebben. Met Covid-19 nemen de filmstudio’s steeds meer ingrijpende maatregelen om hun investeringen in potentiële blockbusters veilig te stellen.

  Sips maakt zich geen al te grote zorgen voor Kinepolis. Financieel kan de groep nog 11 tot 12 maanden voort en hij verwacht een normalisering – een ‘nieuw normaal’ – voor de bioscoopsector rond het midden van het tweede kwartaal.

 • Bel20 opent stabiel, klap voor Kinepolis

  De Europese beurzen laten kleine winsten optekenen. De Euro Stoxx 50 noteer 0,2 procent in de plus in de vroege handel. Het ongunstige nieuws over Pfizers vaccinproductie dit jaar, problemen bij de brexitonderhandelingen en de toenemende spanning tussen de VS en China maken beleggers evenwel voorzichtig.

  In Brussel noteert de Bel20 nagenoeg onveranderd.

  Over volgende bedrijven was er donderdagavond of vanmorgen nieuws:

  * Bekaert voert een herstructurering door in ons land. Daarbij gaan 160 banen verloren. Het aandeel stijgt 0,4 procent.

  * De resultaten van Sipef zullen negatief beïnvloed worden door hogere Indonesische exportheffingen. Het aandeel duikt 15 procent lager.

  * Celyad start een fase 1-onderzoek met een celtherapiemiddel voor multipel myeloom. Celyad wint 5,05 procent.

  * Warner Bros gaat volgende jaar nieuwe films tegelijk in de zalen en via streaming loslaten. Kinepolis krijgt een klap van 13,9 procent.

 • Bekaert herstructureert in België, 160 banen op de helling

  Bekaert gaat een aantal activiteiten herschikken, wat een impact zal hebben op de tewerkstelling in België, blijkt uit een persbericht. De reden hiervoor is dat de coronapandemie ‘aanzienlijke blijvende effecten’ zal hebben ‘op economieën en vraagpatronen’.

  Bekaert wil zijn operationeel model doeltreffender en zijn processen efficiënter maken. De staaldraadverwerker wil daarom sterkere kenniscentra uitbouwen in verder investeren in ‘shared services’ die ondersteunende diensten verlenen aan zijn verschillende vestigingen in de wereld.

  In dit verband gaat Bekaert de globale engineeringactiviteiten, meerdere functionele afdelingen in dienst van wereldwijde of lokale businessnoden van de groep, en enkele ondersteunende en technische functies in de fabrieken in Zwevegem herschikken.

  Dit herstructureringsplan zal concreet vanaf volgend jaar een impact hebben op 160 banen in ons land. Bij Bekaert Engineering in Ingelmunster staan 95 banen op de tocht (63 arbeiders en 32 bedienden), bij de ‘functionele diensten’ in Zwevegem zullen 46 bedienden en managers hun baan verliezen en in de fabrieken van Zwevegem zijn 19 bedienden en managers getroffen.

  Mogelijk kan een deel van het banenverlies worden opgevangen door de 50 vacatures die momenteel openstaan in de Belgische engineeringorganisatie en productievestigingen van Bekaert.

 • Hogere exportheffingen Indonesië ongunstig voor Sipef

  De notering van de plantageholding Sipef werd donderdagnamiddag opgeschort. Rond 16 uur stuurde het bedrijf een persbericht uit dat voorwaar geen goed nieuws bevatte. De Indonesische regering heeft immers besloten om de exportheffingen vanaf 10 december gevoelig op te trekken.

  De opbrengst wil Indonesië gebruiken om zijn biodieselprogramma verder te financieren. Sinds begin dit jaar mengt het land 30 procent biodiesel in de diesel die aan de pomp wordt verkocht, tegen 20 procent in 2019. Door de coronacrisis en de bijbehorende lockdowns is de vraag echter afgenomen. In combinatie met lage olieprijzen zag Indonesië zich verplicht zijn prijsformule aan te passen.

  De nieuwe exportheffingen, die in functie van de palmolieprijs worden berekend, zijn veel hoger dan de vorige. Voor palmolieproducenten zijn ze echter een kwalijke zaak. Sipef waarschuwt dan ook dat ze ‘een negatieve impact’ zullen hebben ‘op het toekomstige winstpotentieel en op de liquiditeitsgeneratie’. Alleen al voor december verwacht Sipef een impact van circa 2 miljoen dollar op de nettowinst.

  Met zijn biodieselprogramma wil Indonesië klimaatdoelstellingen op lange termijn halen en minder afhankelijk worden van aardolie. Het produceren van biodiesel betekent tegelijk een ondersteuning van de kleine boeren.

 • Naar licht lagere start in Europa

  De futures geven aan dat de Europese beurzen met kleine verliezen zullen openen. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent in de min. De pauze in de vaccinrally duurt dus voort. Het tegenvallende nieuws van Pfizer zal daar niet vreemd aan zijn.

  Alleen de beurs van Londen zou iets hoger kunnen gaan, maar dit heeft met het zwakke pond te maken. De Britse munt verliest wat terrein nu de nervositeit rond de brexit toeneemt.

 • Telenet noteert ex dividend

  De aandeelhouders van Telenet hebben donderdag op een bijzondere algemene vergadering ingestemd met de uitkering van een tussentijds dividend van 1,375 euro bruto per aandeel. Netto brengt dat 0,9625 euro op. In totaal keert Telenet 150,1 miljoen euro uit.

  De aandeelhouders worden op 8 december uitbetaald, maar het aandeel noteert vandaag al zonder het recht op het interimdividend.

 • Warner Bros geselt bioscoopbedrijven

  Slecht nieuws voor Kinepolis . De Amerikaanse filmproducent Warner Bros heeft besloten volgend jaar alle nieuwe films op dezelfde dag in de bioscoop en op de streamingdienst HBO Max te lanceren. De films zullen een maand lang via streaming te bekijken zijn. Voor bioscoopgroepen is dat een uiterst kwalijke zaak, omdat daarmee een belangrijke prikkel om bezoekers te lokken – een nieuwe prent bekijken  – wegvalt.

  Op de beurs van New York gingen de aandelen van AMC Entertainment 16 procent onderuit. Concurrent Cinemark verloor bijna 22 procent. Afwachten hoe Kinepolis straks reageert.

 • Bas koopt Johnson & Johnson voor vaccin

  Naar aanleiding van de Beursrally van De Tijd - u doet toch ook mee? - heeft collega Bas van der Hout een nieuwe vlog gemaakt over zijn strategie voor de komende week. Hij gaat het proberen met Johnson & Johnson .

  Bull, Bear & Bas over Johnson & Johnson

 • Celyad start onderzoek met MM-middel

  Ceylad Oncology meldt dat een eerste patiënt een dosis heeft gekregen in het kader van de fase 1-onderzoek met het kandidaat-geneesmiddel CYAD-211 voor hervallen/refractair multipel myeloom. Dat is een vorm van kanker waarbij plasmacellen in het beenmerg ongecontroleerd groeien. Het onderzoek is Immunicy-1 gedoopt. CYAD-211 is een nieuwe allogene celtherapie (CAR T). Multipel myeloom is verwoestende ziekte die nog steeds moeilijk te behandelen is.

  Het Waalse biotechbedrijf laat ook weten dat het 3,4 miljoen euro niet-verwaterende financering heeft ontvangen van de SPW-Recherche van het Waalse Gewest ter ondersteuning van de ontwikkeling van CYAD-211. Celyad bevestigt dat de huidige kaspositie zou moeten volstaan tot in het derde kwartaaal van 2021.

 • Trump, Pfizer en de yen

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen sloten donderdag verdeeld. De Nasdaq eindigde op een nieuwe recordstand dankzij een koopadvies van Goldman Sachs voor Tesla. De S&P500 daarentegen stond op verlies nadat Pfizer zijn doelstelling voor de productie van coronavaccins dit jaar had verlaagd. De aanvoer van de benodigde grondstoffen blijkt een probleem.

  De Chinese beurzen laten vanmorgen lichte verliezen optekenen. De VS proberen onder Trump nog eens China te raken. De Chinese chipproducent SMIC en oliereus CNOOC zijn toegevoegd aan een zwarte lijst met bedrijven die mogelijk ook militaire doeleinden dienen. Waarop de Chinese staatsmedia waarschuwden dat de schade aan de Amerikaans-Chinese verhouding mogelijk niet meer kan worden hersteld.

  In Tokio staan er eveneens beperkte verliezen op het bord. Daar speelt vooral het tegenvallende nieuws van Pfizer, samen met een sterkere yen. Een duurdere Japanse munt is ongunstig voor exportgerichte bedrijven.

  Het fronton van de New York Stock Exchange in deze aankomende kersttijd ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud