1. Markten Live
 2. Live blog

Cofinimmo primus in vlakke Bel20

Beleggers waren voorzichtig nadat de Duitse groeimotor geheel is stilgevallen. Cofinimmo werd beloond om mooie groeicijfers, eeuwige rivaal Befimmo moest een bank achteruit.
 • Nvidia bereikt nieuw koersrecord

  En vormt dan ook de focus van onze Wall Street-update.

 • Retail Estates behoudt dividendprognose

  Retail Estates boekte over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar 2019/20 een EPRA-winst van 51,6 miljoen euro. Dat is 16,45 procent meer dan over de overeenkomstige periode van 2018/19.

  De specialist in perifeer winkelvastgoed bevestigt de verwachting over het hele boekjaar een dividend van 4,40 euro uit te keren. Aandeelhouders zullen opnieuw kunnen kiezen tussen een dividend in cash, in aandelen of een combinatie.

  De dividendprognose blijft overeind ondanks de Orchestra-problemen. De Franse keten van babyspullen Orchestra-Prémaman kondigde midden januari de sluiting aan van 34 van haar 53 Belgische winkels. Daarvan werden er 12 gehuurd bij Retail Estates.

  Voor 8 panden is intussen een nieuwe huurder gevonden, voor 4 andere wordt nog een oplossing gezocht. CEO Jan De Nys maakt zich echter niet te veel zorgen. ‘Het zijn correcte locaties. Ik verwacht dan ook geen probleem’, zegt hij.

 • Weinig beurspassie op Valentijn

  De beurs van Brussel gaat met een miniverschil het weekend in.

  De Bel20 sloot 0,06 procent hoger op 4.185 punten, nog steeds boven de piek van 2007 die woensdag werd geklopt.

  Topflop op Valentijn

  Krijgen een mooi boeketje rozen:

  • Genkyotex +8,70%
  • Vranken-Pommery +4,19%
  • Elia +4,03%
  • Aedifica +3,85%
  • Cofinimmo +3,61%
  • VGP +3,33%

  Moeten alleen naar huis:

  • ASIT Biotech -7,06%
  • Fagron -4,41%
  • IBA -3,72%
  • Picanol -2,69%
  • Greenyard -2,15%
  • Befimmo -2,14%
  • Euronav -1,97%

 • Dividend Acomo stijgt met 10 procent

  Amsterdam Commodities (Acomo)  noteert 0,2 procent in het rood. De wereldspeler in de handel van thee, specerijen, noten en zaden behaalde vorig jaar een stabiele omzet van 701,4 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) verbeterde echter met 10 procent. Acomo maakte de cijfers gisteren nabeurs bekend. 

  Acomo gaat over 2019 een dividend uitkeren van 1,10 euro, tegenover 1 euro over 2018. Daarmee keert de groep 85 procent van de winst uit. In augustus keerde Acomo al een interimcoupon uit van 0,40 euro. 

 • Topbankier ruilt Goldman Sachs in voor cannabis

  In de categorie opmerkelijke carrièremoves:

  Mike Blum, de topmanager bij Goldman Sachs die vorige week zijn ontslag aankondigde, gaat aan de slag als technisch directeur bij PharmaCan, een beursgenoteerde start-up die medicinale marihuana produceert.

  Blum werd in 2017 partner bij Goldman Sachs en moest er zorgen voor de technologische ommekeer bij de grootbank die steeds meer concurrentie ondervindt van hypersnelle hefboomfondsen.

  Het rommelt aan de top bij Goldman Sachs. Eerder stapte ook Jeff Winner, de technisch directeur van de retailtak op.

  PharmaCan, dat onder de naam Cronos Group op de beurs van Toronto noteert, verwelkomt Blum met een koerswinst van 7 procent.

 • Vlakke opening op Wall Street

  De beurzen in New York zijn met een klein verschil geopend.

  De Dow Jones 0,02 procent hoger, Nasdaq 0,17 procent. Beleggers wikken cijfers over de winkelverkopen en de industriële productie (zie vorige posts).

  Bedrijven in de kijker:

  Nvidia  schiet 6 procent hoger. De producent van chips en grafische kaarten kwam met cijfers en vooruitzichten die beter waren dan verwacht.

  Expedia  tikt 12 procent bij. Het reisconcern kwam met meevallende resultaten. Het bekijkt nog wat de impact van het coronavirus zal zijn.

  Mattel  gaat 2 procent hoger. De Barbiemoeder kwam met een meevallende winst per aandeel ondanks stevige concurrentie van Frozen-franchisehouder Hasbro op het poppenfront.

  Kraft Heinz  verliest 1,4 procent na een afwaardering. Fitch geeft het levensmiddelenconcern een rommelstatus en stelt zich dus grote vragen bij de solvabiliteit van het bedrijf na teleurstellende cijfers eerder deze week.

 • Amerikaanse kleinhandelsverkopen stellen teleur

  De winkelverkopen in de VS zijn in januari met 0,3 procent gestegen in lijn met de verwachting. Maar als je het cijfer fileert, is het plaatje minder rooskleurig. Als je volatiele productcategorieën zoals auto's, brandstof en bouwmaterialen buiten beschouwing laat, zijn de winkelverkopen stilgevallen.

  Ook het kerncijfer van december werd naar beneden herzien van 0,5 procent naar 0,2 procent groei.

  De winkelverkopen gelden als een belangrijke indicator voor het consumentenvertrouwen.

  'Bouwmaterialen dragen het meest bij in het cijfer voor januari, gedragen door de sterke huizenmarkt', zegt ING-econoom James Knightley. 'Maar in andere segmenten was het cijfer ronduit zwak. Kledij en elektronica tekenden stevige dalingen op.'

  'Dit suggereert dat consumenten in tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd niet de grote drijver van de groei zullen zijn in de VS.', aldus Knightley.

 • Boeing drukt productie Amerikaanse fabrieken

  De productie van de maakindustrie in de Verenigde Staten is in januari met 0,1 procent gedaald tegenover de maand december. Het cijfer voor die laatste maand werd neerwaarts herzien tot een groei van 0,1 procent.

  De daling voor januari is grotendeels te wijten aan Boeing , dat de productie van de 737 MAX heeft stilgelegd. De productie van luchtvaartproducten en onderdelen viel in januari 9,1 procent terug.

  De totale industriële productie, waarin ook rekening is gehouden met mijnen en nutsdiensten, kwam 0,3 procent lager uit. Ongewoon warm weer drukte de energieproductie.

  De productiestop bij Boeing zal wellicht de hele eerste jaarhelft blijven spelen. Daarnaast kan ook het coronavirus de aanvoerlijnen en de vraag in de komende maanden verstoren.

 • Euronav kiest voor 'raad van toezicht'

  Euronav roept op donderdag 20 februari om 11 uur zijn aandeelhouders bijeen voor een buitengewone algemene vergadering. Zij moeten een hele reeks aanpassingen van de statuten goedkeuren, een gevolg van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen dat op 1 mei 2019 in werking is getreden. Euronav maakt van de gelegenheid gebruik om de terminologie van de statuten ook wat op te frissen.

  Opvallend is dat de tankerrederij voor de term 'raad van toezicht' kiest in plaats van de in België gangbare 'raad van bestuur' (al komt deze laatste wel nog voor in de oproepingsbrief voor de BAV).

  Euronav zal voortaan worden beheerd door een raad van toezicht (met 5 tot 10 leden) en een directieraad (met minstens 3 leden). 'Men kan geen lid zijn van beide raden', klinkt het. Wat onder meer betekent dat de CEO (Hugo De Stoop) geen bestuurder meer zal zijn (in tegenstelling tot zijn voorganger Paddy Rodgers). De Stoop had dat trouwens al aangegeven kort na zijn benoeming.

 • Soepel monetair beleid = meer baby's

  De Bank of England publiceerde vandaag een opvallend onderzoek dat we u op deze Valentijnsdag niet willen onthouden. Daaruit blijkt dat het aantal geboortes toeneemt, wanneer de centrale bank de rente verlaagt. 

  Hoewel het tegenwoordig in de mode is om flink te klagen op het lagerentebeleid van centrale banken, betekent een lagere rente ook dat de rente op hypotheekleningen afneemt. En dat bespaart gezinnen behoorlijk wat geld. De scherpe daling van de rente sinds 2008 zorgde volgens het onderzoek voor een voordeel van 1.000 pond per kwartaal voor Britse families met een variabele hypotheeklening. De onderzoekers laten zien dat deze gezinnen reageerden op deze cashboost door meer kinderen te nemen. 

  De wetenschappers schatten dat het ruime monetaire beleid van de Britse centrale bank de geboortegraad in het VK met 7,5 procent deed groeien. Daardoor zouden 50.000 extra baby's zijn geboren. 

  Het aantal werkelijke concepties (grijs) ten opzichte van het aantal concepties in een situatie zonder ruim beleid (zwart). ©Bas van der Hout

 • Euronext Brussel: De ene immo is de andere niet

  Voor een samenvatting van deze romantische Brusselse beursdag: hierlangs!

 • Ackermans & van Haaren steekt extra geld in kankeronderzoek

  Ackermans & van Haaren stopt wederom geld in het Waalse OncoDNA:

 • Barbie behaagt belegger

  Mattel  trekt hoger in de Amerikaanse voorbeurshandel na cijfers.

  De Barbiemoeder moest nochtans een lagere omzet en winst opbiechten dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de schade bleek minder groot dan analisten gedacht hadden.

  De aangepaste winst per aandeel kwam in het vierde kwartaal uit op 0,11 dollar per aandeel. Analisten hadden de winst per aandeel op slechts 0,01 dollar ingeschat. Vorig jaar was de winst 0,03 dollar per aandeel.

  Barbie bleek overigens de sterkhouder - ondanks sterke concurrentie van de Frozen-franchise van concurrent Hasbro - in het productgamma van Mattel. De iconische ranke pop maakte een nieuwe daling in de verkoop van Fisher-Pricespeelgoed goed.

  Mattel klimt 3 procent voorbeurs.

 • Tarkett op de rode loper in Parijs

  Haantje de voorste op Euronext Parijs is vandaag Tarkett . De Franse producent van vloerbedekkingen boekte vorig jaar 20 procent minder winst, 39,6 miljoen euro om precies te zijn. De oorzaak is vooral te zoeken in Noord-Amerika, waar operationele problemen de productie verstoorden. De omzet klom 5,5 procent naar 2,99 miljard euro, maar organisch blijft de omzetgroei steken op 0,7 procent.

  Wegens de problemen in Noord-Amerika had Tarkett begin december zijn doelstelling voor de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) herzien. Het cijfer zou iets lager uitkomen dan in 2018, klonk het toen. Uiteindelijk steeg de aangepaste brutobedrijfswinst met 0,3 procent. ‘Aangepast’ betekent hier ‘vóór IFRS 16’.

  Voor 2020 streeft Tarkett naar ‘een toename van de aangepaste ebitda-marge’. Op lange termijn wil het bedrijf die op 12 procent brengen. Topman Fabrice Barthélémy is voor het lopende jaar echter vrij voorzichtig wat de economische omgeving betreft. Hij denkt dat de vraag naar vloerbedekkingen vrij matig zal uitvallen, maar neemt zich wel voor de kosten te verlagen en hogere grondstofprijzen door te rekenen.

  Een houten vloer en een tapijt van Tarkett ©Karl Anderson

 • Berenberg trekt koersdoel Barco op

  Berenberg verhoogt zijn koersdoel voor Barco van 245 tot 275 euro en handhaaft zijn koopadvies. De vooruitzichten waren in lijn ondanks de impact van het coronavirus, aldus analisten Trion Reid en Anna Patrice.

 • Eurozone groeit nog net in vierde kwartaal

  Het was niet echt een verrassing meer, maar Eurostat bevestigt zojuist dat de Europese groei in het vierde kwartaal 0,1 procent bedroeg. Dat bleek eerder al uit een flashraming van de instelling.

 • Degroof laat koersdoel Befimmo klimmen

  Analist Amal Aboulkhouatem van Degroof Petercam verhoogt zijn koersdoel voor de vastgoedspeler Befimmo van 55 naar 58 euro en laat het 'houden'-advies staan. Het nieuwe koersdoel geeft op basis van de slotkoers van donderdag een opwaarts potentieel van 3,4 procent. 'Het aandeel oogt niet duur en de waardering weerspiegelt de onzekere verwachtingen.'

  Het aandeel levert 0,9 procent in.

 • AstraZeneca waarschuwt voor maandenlange virusimpact

  Het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca dook in de vroege handel tot 6,3 procent lager. Intussen is het koersverlies gemilderd tot 1,9 procent.

  In het vierde kwartaal kwam de winst onder de verwachtingen uit. AstraZeneca rapporteerde een kernbedrijfswinst van 1,55 miljard dollar. Dat is niet alleen 29 procent minder dan een jaar eerder, maar ook minder dan de 1,80 miljard waar analisten op rekenden. Ook de omzet (6,66 miljard dollar) ging onder de lat (6,73 miljard) door.

  Voor nog meer ontreddering zorgt wellicht een ‘virusalarm’. AstraZeneca waarschuwde dat het coronavirus nog maandenlang kan wegen op de verkoop van zijn producten in China, een van zijn belangrijkste markten. Afhankelijk van hoe erg de epidemie wordt, zal de omzet dit jaar een ‘hoge eencijferige’ of een ‘lage tweecijferige’ groei kennen, zegt het bedrijf. De kernwinst per aandeel zou met circa 15 procent tot tegen 20 procent groeien. Analisten rekenden tot dusver op 21 procent winstgroei.

 • Exmar en beloftes...

  Analist Cédric Duinslaeger is niet zo te spreken over het bericht dat Exmar langer moet wachten op de terugbetaling van een Chinese borg (zie post 7u34). 'Een maand nadat het Antwerpse gastankerrederij beloofde dat de borg binnen enkele dagen zou worden vrijgegeven is dit nog steeds niet gebeurd.' De analist denkt dat Exmar het geld uiteindelijk wel ontvangt, maar zegt dat het niet nakomen van de beloften 'het vertrouwen van investeerders niet ten goede komt'. 

  Exmar zakt 0,6 procent.

 • KBC Securities knipt in advies Fagron

  Analist Lenny Van Steenhuyse verlaagt het advies voor 's werelds grootste verdeler van farmaceutische grondstoffen voor apothekers van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel van Fagron stijgt wel van 18 naar 19,5 euro. Volgens Van Steenhuyse waren de resultaten die het bedrijf gisteren presenteerde 'gemixt'. 'In Europa stonden zowel de omzet als de marges onder druk, terwijl Latijns-Amerika op beide gebieden juist sterk presteerde. In Amerika woog de vertraging in de groei bij steriele bereidingen op de omzet maar de marges verbeterden.'

  De analist zegt voorzichtiger te zijn over het aandeel. 'Fagron heeft een stevige rit omhoog gemaakt. Doordat we geen goed zicht hebben op elementen die een opwaarts potentieel kunnen generen zijn we terughoudender geworden.'

  Het aandeel daalt ruim 4 procent.

 • KBC Securities ziet risicoprofiel Befimmo dalen

  Volgens analist Wido Jongman is het risicoprofiel voor Befimmo gedaald. 'De leegstaande panden als gevolg van de herontwikkelingen wegen op de omzet. Maar doordat een groot deel van de in aanbouw zijnde kantoorruimtes al voorverhuurd zijn neemt het risicoprofiel af.'

  Jongman handhaaft zijn verkoopadvies, maar zegt wel dat hij zijn waarderingsmodel gaat aanpassen voor het lagere risicoprofiel.

  Het aandeel zakt 0,5 procent.

 • Europese beurzen openen vlak

  De Europese beurzen starten vlak.

  Renault zakt 3,5 procent. De autobouwer presenteerde zwakke jaarcijfers (zie post 9u19)

  DSM stijgt 0,1 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de Nederlandse chemiegroep (zie post 8u49)

  Credit Agricole daalt 0,4 procent. De bank zag nochtans de winst in het vierde kwartaal stijgen (zie post 8u26)

  Aegon wint 2,8 procent. Citi verhoogt het advies voor de Nederlandse verzekeraar (zie post 7u53)

 • Renault zakt na resultaten

  Het aandeel Renault daalt met 3,5 procent na zwakke jaarcijfers. De autobouwer zag de operationele winst met 30 procent afnemen tot 2,29 miljard euro. Netto dook het bedrijf zelfs met 0,14 miljard euro in het rood, tegenover een winst van 3,3 miljard euro in 2018. De omzet ging met ruim 3 procent in zijn achteruit tot 55,5 miljard euro en de operationele marge daalde van 6,3 naar 4,8 procent van de omzet. 

  Ook voor 2020 blijft het bedrijf somber. Het verwacht dat de omzet ongeveer gelijk zal zijn aan die van 2019, terwijl de operationele marge waarschijnlijk nog extra zal dalen tot tussen 3 en 4 procent. 'De visibiliteit voor 2020 blijft beperkt doordat de markten wisselvallig blijven', zegt CEO Clotilde Delbos. Delbos denkt verder dat de vooruitzichten vertroebeld worden door de mogelijke gevolgen van het coronavirus.

 • Bel20 start met winst

  Het Brusselse sterrenpeloton opent zojuist 0,1 procent hoger. 

  • Cofinimmo stijgt 0,4 procent. Het vastgoedbedrijf heeft een goed jaar achter de rug (zie post 7u38)
  • Befimmo verliest 0,5 procent. De specialist in kantoorvastgoed handhaaft zijn dividend, maar betaalt dit uit de reserves (zie post 7u36)
  • Exmar daalt 1,5 procent. Het coronavirus vertraagt de betaling van een Chinese borg (zie post 7u34)
  • Zenitel  heeft een dubbele fixing, waardoor er geen openingskoers is. De de specialist in beveiligde audio- en datacommunicatie zag de omzet met meer dan 23 procent klimmen (zie post 8u42)
  • Barco klimt 2,8 procent na de neerwaartse tik van gisteren.
 • Berenberg verhoogt koersdoel DSM

  De analisten van Berenberg laten het koersdoel voor DSM klimmen van 119 naar 120 euro en handhaven hun koopadvies. Het beurshuis zegt dat de brutobedrijfswinst van de Nederlandse chemiegroep in lijn was met de verwachtingen. Maar dat kwam volgens de analisten alleen door een combinatie van lagere inkoopkosten bij het onderdeel Materials een 'buitengewoon' gunstige mix bij de Nutrition-tak. 

  De bank wijst erop dat de vertraging aanhield bij klanten in dranken en voeding, vooral in de VS. Berenberg verwacht dat de autonome omzetgroei bij Nutrition dit jaar beperkt zal zijn. Toch zeggen de analisten dat het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is. 'Beleggers die geduld kunnen opbrengen zijn in het verleden beloond.' 

 • Zenitel: 'Stevige groei in 2019'

  Zenitel kwam zojuist met zijn jaarresultaten. De omzet klom in 2019 met 23,3 procent tot 76 miljoen euro, vergeleken met 61,8 miljoen euro in 2018. De brutobedrijfswinst kwam neer op 6,5 miljoen euro, en toename met 2,3 miljoen. Het bedrijf zegt dat van die toename 1,8 miljoen te danken is aan de nieuwe boekhoudnormen vanuit IFRS16.

  CEO Koen Claerbout is tevreden over de resultaten. 'Dankzij de organische groei en de acquisitie van de Phontech-activiteiten kunnen we een omzetstijging van 23,3 procent voorleggen. De omzet steeg sterk in alle geografische regio's in zowel de maritieme markt als de markt voor energie en veiligheid. We hebben vorig jaar verder geïnvesteerd in nieuwe producten en in de versterking van onze organisatie. We zullen ook in 2020 onze marktpositie versterken door nieuwe investeringen.'

 • Credit Agricole ziet winst stijgen

  Credit Agricole zag de winst in het laatste kwartaal van vorig jaar sneller stijgen dan verwacht.

  De nettowinst klom met 65 procent tot 1,66 miljard euro. Analisten gingen uit van een winst van 1,46 miljard. De omzet ging 5,5 procent hoger tot 5,12 miljard euro. De bank werd geholpen door enkele eenmalige posten. Hieronder vallen een afschrijving op de goodwill van 0,61 miljard euro en posten de posten die betrekking hadden op de verkoop van de Griekse bank Emporiki. Gezamenlijk waren ze goed voor een positief effect van 0,34 miljard euro. 

  Verder stelt Credit Agricole een dividendstijging met 1,4 procent voor tot 0,70 euro. 

 • Duitse economie valt stil

  We krijgen net de cijfers binnen voor de Duitse economische groei in het vierde kwartaal. Daaruit blijkt dat de groei in de Bondsrepubliek volledig is stilgevallen, terwijl economen rekenden op een stijging - kwartaal op kwartaal - met 0,1 procent. Wederom een teleurstelling, want eerder bleek dat ook de Franse en de Italiaanse economie in het vierde kwartaal in krimpmodus schoten. 

  Straks krijgen we ook de definitieve cijfers voor de groei in de eurozone. Uit een flashraming bleek eerder al dat de Europese economie in het laatste kwartaal van 2019 met 0,1 procent is uitgedijd

  Hier leest u meer over de stilgevallen Duitse groeilocomotief.

 • Citi verhoogt advies Aegon

  Citi heeft zijn advies voor Aegon verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. De Nederlandse verzekeraar heeft nu 11 koopadviezen, 11 'houden'-adviezen en 3 verkoopadviezen.

 • Sterke resultaten bij Cofinimmo

  Cofinimmo , het vastgoedbedrijf dat zich toelegt op kantoor- en zorgvastgoed, heeft een goed jaar achter de rug. Het nettoresultaat van de kernactiviteiten steeg in 2019 met 15 procent tot 166 miljoen euro. Per aandeel komt dat neer op 6,81 euro, wat hoger is dan de eigen vooruitzichten van het bedrijf.

  De nettowinst komt 41 procent hoger uit op 205 miljoen euro. Cofinimmo keert een dividend uit van 5,60 euro bruto per aandeel. In 2019 ging Cofinimmo door met de transformatie van zijn portefeuille richting zorgvastgoed. Dat maakt nu al 56 procent van de totale portefeuille uit.

  Voor 2020 stelt het bedrijf een nettoresultaat van de kernactiviteiten van 7,10 euro per aandeel in het vooruitzicht. De stijging vloeit onder meer voort uit een investeringsprogramma voor 2020 dat momenteel geschat wordt op 375 miljoen euro. Het brutodividend zou moeten stijgen tot 5,80 euro per aandeel.

 • Befimmo handhaaft dividend

  Befimmo kwam gisteren met jaarresultaten over 2019 die in lijn zijn met de eigen vooruitzichten. De specialist in kantoorvastgoed zag de EPRA-winst uitkomen op 83,6 miljoen euro bij 135,2 miljoen aan huurinkomsten. Per aandeel komt de winst neer op 3,29 euro. Befimmo bevestigt het voorgestelde slotdividend van 0,86 euro per aandeel. Hierdoor komt het totale dividend over het boekjaar uit op 3,45 euro.

  Het bedrijf verwacht dat het dividend voor dit jaar gelijkblijft op 3,45 euro. Befimmo voorziet dat de EPRA-winst per aandeel dit jaar uit zal komen op 2,88 euro, zodat het uitgekeerde dividend net als vorig jaar hoger zal zijn dan de winst. De specialist in kantoorvastgoed denkt dat de EPRA-winst pas tegen 2024 hoger zal zijn dan het uitgekeerde dividend. 

  De verhuurder van vastgoed zegt in een transitieperiode te zitten. In 2018 liepen twee grote langlopende huurovereenkomsten af. De betrokken gebouwen worden op dit moment herontwikkeld: de projecten Quatuor en ZIN. 'Bij het ZIN-project is al 70.000 van de 110.000 vierkante meter voorverhuurd aan de Vlaamse Gemeenschap', klinkt het bij de groep. CEO Benoit De Blieck heeft daarnaast veel vertrouwen in het Quatuor-project. 'Op dit moment is 30 procent voorverhuurd. Verder zijn er meer geïnteresseerde partijen dan dat er nog vierkante meters zijn.'

 • Coronavirus vertraagt betaling aan Exmar

  Als gevolg van het Coronavirus is de betaling van een borg van 40 miljoen euro door de Chinese kredietverzekeraar Sinosure aan de Antwerpse gastankerrederij Exmar uitgesteld. Ook een ander netelig dossier loopt vertraging op.

  Eind januari kwam Exmar met goed nieuws over de brug. De Chinese kredietverzekeraar Sinosure zette toen het licht op groen om een borg van ongeveer 40 miljoen dollar vrij te geven. De Antwerpse specialist in maritiem vervoer en de transformatie van gassen betaalde een borg van een kleine 60 miljoen dollar toen het jaren geleden bij de Bank of China een lening van 200 miljoen euro aanging voor de bouw van de Caribbean FLNG. Dat drijvende platform, intussen Tango genaamd, zet op zee gas om in lng.

  Maar Exmar moet nog wat langer wachten op de terugbetaling van het geld. 'De uitbraak van het Coronavirus in China veroorzaakt vertragingen in de afwikkeling van alle gestelde voorwaarden voor vrijgave van de borgstelling', stelde Exmar donderdagavond in een persbericht. 'Deze voorwaarden betreffen merendeels administratieve punten die niet kunnen opgelost worden tot de officiële heropening van de Administratie in China, die sinds het uitbreken van het virus gesloten was.'

  Lees hier ons volledige artikel.

 • Valt Duitse groei stil?

  Vanmiddag weten we hoeveel de Duitse economie is gegroeid in het vierde kwartaal. Als die groei tenminste niet is stilgevallen. Economen rekenen erop dat de economie van de Bondsrepubliek nog net met 0,1 procent groeide, maar de economische cijfers die we eerder deze maand van andere eurolanden kregen stemmen niet optimistisch. De economische activiteit kromp onverwachts in Frankrijk door de combinatie van een stakingsgolf, overmatige voorraadafbouw door bedrijven en een vertraging van de gezinsconsumptie. Ook de Italianen schoten in het laatste kwartaal van vorig jaar onverhoopt in krimpmodus.

  Het statistische bureau van de Bondsrepubliek - Destatis - voorspelde vorige maand al dat de groei voor heel 2019 op een zwakke 0,6 procent uit zou komen. Dat is de slechtste prestatie sinds 2013. Het bureau wees er wel op dat de situatie ook niet extreem slecht is. Het was immers het tiende jaar van expansie op rij, een unicum sinds de hereniging in 1990.

  Lees hier onze vooruitblik!

 • Beleggers licht optimistisch na betere coronacijfers

  Goedemorgen op deze fijne Valentijnsdag! De Aziatische beurzen gaan hoger nadat de Chinese gezondheidscommissie wederom een aanpassing doet in haar coronametingen. Gisteren steeg het aantal besmettingen stevig door de nieuwe telling, terwijl China vandaag corrigeert voor dubbeltellingen zodat het aantal doden 108 lager uitkomt.

  Het cijfer zegt echter niets over de snelheid waarmee het aantal doden oploopt. Net zoals de opwaartse herziening van het aantal infecties gisteren ook al niets zei over het groeitempo van het aantal infecties (wat belangrijk is). Toch lijken de beurzen over het algemeen positief op de cijfers te reageren. De Hongkongse Hang Seng wint 0,4 procent, de Chinese CSI300 klimt 0,4 procent en de Koreaanse Kospi stijgt 0,6 procent. Japan is een uitzondering, de Nikkei225 verliest 0,6 procent, nadat een zwaargewicht in de index zakt.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud