1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 piekt boven 4.000 punten

Na de records op Wall Street neemt Europa het stokje wat weifelend over. Het aandeel Euronav stond sinds februari 2016 niet zo hoog. Bone Therapeutics gaat hoger na een nieuwe aanvraag voor een fase-3 onderzoek. Galapagos daalt na een aanvraag voor zijn reumamiddel.
 • Mediareus neemt helft van Miramax

  Mediareus ViacomCBS  (CBS, Nickelodeon, MTV, Comedy Central) laat weten dat het een belang van 49 procent neemt in film- en televisieproducent Miramax Pictures. Het gaat om een deal van 375 miljoen dollar.

  Miramax is producent van oscarfilms als Shakespeare in Love, No Country for Old Men en Pulp Fiction. Dankzij het belang krijgt ViacomCBS toegang tot een filmbibliotheek met 700 titels.

  De eerste veertien jaar was Miramax eigendom van oprichters Bob en Harvey Weinstein. In 1993 kwam het bedrijf in handen van Walt Disney . Tien jaar geleden kwam het in handen van een consortium rond investeringsfonds Colony Capital .

  No Country for Old Men van regisseursbroers Coen is één van de films die Miramax produceerde.


 • 'Ondertekening handelsakkoord wordt voorbereid'

  Dat laat Amerikaans president Trump weten op Twitter.

 • De Beursrally is halfweg

  Al vijf weken lang wordt er verwoed gehandeld met 50.000 euro fictief kapitaal in onze beleggerswedstrijd. De Beursrally rondde maandag de kaap van 20.000 deelnemers en is daarmee aan zijn meest succesvolle jaargang toe. 

  We bundelden voor u opnieuw de weektrends en voorzagen ze van een deuntje. Omdat het vrijdag is.

 • Fanmail voor ASML

  ASML  krijgt fanmail van Wells Fargo. De Amerikaanse zakenbank herhaalt zijn 'overweight'-advies voor de Nederlandse beurslieveling en verhoogt het koersdoel van 300 dollar naar 320 dollar per aandeel.

 • Brexitwet raakt vlot door het parlement

  De Britse parlementsleden hebben de Withdrawal Agreement Bill of de brexitwet met een overweldigende meerderheid goedgekeurd. Die maakt een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari mogelijk.

  De wet kreeg 358 stemmen voor en 234 stemmen tegen. Dat de wet zonder veel kleerscheuren zou goedgekeurd worden werd verwacht. Sinds de recente verkiezingen beschikken de Tories over een comfortabele meerderheid van 365 van de 650 parlementsleden.

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  De aandelenbeurzen in New York breien verder aan hun records van gisteren. De Dow-Jonesindex toonde een plus van 0,3 procent op 28.473 punten. De bredere S&P 500-index steeg 0,4 procent tot 3219 punten en schermenbeurs Nasdaq dikte 0,4 procent aan tot 8921 punten.Beleggers richten hun blik op vervolgonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten nu een gedeeltelijk handelsdeal tussen de ruziënde economische grootmachten zo goed als rond lijkt.

  U.S. Steel Corp  wordt 8 procent lager gestuurd na een negatieve outlook.

  Nike  geeft ook terrein prijs ondanks stevige kwartaalcijfers en koersdoelverhogingen van onder meer JPMorgan.

 • Vastgoedvermogen Belgen klimt boven 1.500 miljard

  Het onroerend vermogen van de gezinnen is in 2018 gestegen naar 1.501,5 miljard euro, tegenover 1.392,9 miljard in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De waarde van de gronden steeg naar 930,1 miljard en de waarde van de gebouwen naar 571,4 miljard.

  Het vastgoedvermogen is de helft groter dan het netto financieel vermogen. De waarde van het spaargeld plus financiële beleggingen zoals aandelen en obligaties min de schulden bedraagt 1.013,8 miljard euro.

 • Cera verhoogt dividend naar 3,25 procent

  Cera, de grootste aandeelhouder van monoholding KBC Ancora, stelt voor zijn dividend over het boekjaar 2019 te verhogen naar 3,25 procent, het hoogste peil sinds 2008. De vorige twee jaren bedroeg het dividend 3 procent.

  De vennoten van Cera moeten op de algemene vergadering van 6 juni 2020 het dividend goedkeuren. Cera heeft zowat 400.000 vennoten en bezit 51,7 procent van de aandelen van KBC Ancora. Op zijn beurt heeft KBC Ancora een belang van 18,6 procent in KBC Groep.

 • Bel20 bereikte (even) 4.000 punten

  Om 11u52 kwam de sterindex even op 4.002,26 punten. Het is het hoogste peil voor de Bel20 sinds februari 2018. Twee minuten later om 11u54 zakte de index weer onder die magische grens.

 • Ruimtecapsule Boeing faalt

  Boeing  blijft maar tegenslag krijgen.

  De onbemande ruimtecapsule Starliner, die in de toekomst astronauten naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) moet brengen, raakte niet in de geplande baan rond de aarde. Vanmiddag steeg hij succesvol op, maar een half uur na lancering ontstonden er problemen.

  De Starliner is bedoeld om te concurreren met SpaceX, de ruimtecapsule van Elon Musk.

 • Een rondje op de Brusselse beurs

  Voor een overzicht van de Brusselse beursdag: hierzo!

 • Asit Biotech vraagt gerechtelijk akkoord aan

  Asit Biotech doet een laatste poging om te overleven en vraagt bescherming tegen de schuldeisers aan. De handel in het aandeel is sinds dinsdag geschorst.

  Asit vraagt een gerechtelijk akkoord aan. Als dat wordt toegekend, krijgt het biotechbedrijf zes maanden de tijd om zijn zaakjes op orde te krijgen en aan te tonen dat het bedrijf ondanks alles levensvatbaar is. 

  Is het over and out voor Asit Biotech? Dat was de vraag die iedereen zich al stelde toen het bedrijf eind november moest opbiechten dat zijn hooikoortsmedicijn niet zo goed werkt als gehoopt. De resultaten van een laatste, uitgebreide patiëntenstudie vielen tegen. Asit Biotech heeft nog andere onderzoeksprojecten in de pijplijn. Maar ook daar hebben beursanalisten intussen vraagtekens bij gezet waardoor investeerders niet echt happig zullen zijn om nog extra geld in Asit Biotech te pompen. 

  Lees hier verder.

 • Degroof verhoogt koersdoel Care Property Invest

  Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam zet het koersdoel van vastgoedspeler Care Propery Invest een euro hoger, waardoor het nieuwe koersdoel 32 euro bedraagt. 

  'We behouden ons koopadvies, omdat het aandeel een laag risicoprofiel en tegelijkertijd een aantrekkelijke waardering heeft. Verder is het waarschijnlijk dat het aandeel in de EPRA-index wordt opgenomen', zegt van der Loos.

  Het aandeel wint 0,7 procent.

 • KBC Securities knipt koersdoel Bone bij

  Analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities reageert op het nieuws dat botspecialist Bone Therapeutics een aanvraag heeft gedaan voor een fase-3 onderzoek naar het medicijn JTA-004 (zie post 6u52). 

  'De focus van het bedrijf zal nu liggen op JTA-004 en het celtherapiemiddel ALLOB. Maar omdat we in het komende jaar geen vooruitgang zien bij ALLOB verwijderen we het in onze waardering. Hierdoor zakt het koersdoel van 10,50 naar 6,40 euro.'

  ALLOB is een botgroeimiddel dat te gebruiken is bij patiënten die een spinale fusie ondergaan, een operatie om de rug rechter te zetten bij mensen met scoliose. Bij mensen die last hebben van één of meerdere van hun tussenwervelschijven, kan de pijn worden weggenomen door wervels aan elkaar te laten groeien zodat ze niet meer onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

  Beleggers zijn positief over de aanvraag, want het aandeel wint 7 procent.

 • KBC Securities verlaagt advies voor Galapagos

  Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities verlaagt het advies voor de het biotechbedrijf Galapagos van 'kopen' naar 'houden'.

  De analist zegt dat het aandeel inmiddels genoeg gestegen is. 'Het bedrijf heeft het fantastisch gedaan in 2019, maar we denken wel dat het aandeel nu correct gewaardeerd is.'

  Van Steenhuyse benadrukt dat de adviesverlaging niets te maken heeft met het nieuws van gisteren. Gisteravond werd bekend dat de partner van Galapagos, de farmareus Gilead , een aanvraag heeft ingediend voor het middel filgotinib bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteit (FDA) (zie post 6u52).

  De beurskenner voorziet een marktlancering van het medicijn in Amerika in 2020. 'Omdat Gilead gevraagd heeft om een 'priority review' zal het proces waarschijnlijk met 4 tot 6 maanden ingekort worden. Daarom denken wij dat het mogelijk is dat het medicijn in het derde kwartaal van 2020 op de markt komt.'

  Galapagos verliest 1,2 procent.

 • KBC Securities knipt in koersdoel Oxurion

  Gisteren maakte Oxurion , de ontwikkelaar van behandelingen voor oogaandoeningen, bekend dat het stopt met de verdere ontwikkeling van zijn medicijn THR-317 (zie post 6u38). 

  Analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities knipt haar koersdoel daarom bij. 'Op basis van de aankondiging van Oxurion hebben wij het medicament THR0317 verwijderd uit onze waardering. Daarom verlagen we ons koersdoel van 3,25 euro naar 3 euro.'

  Cauwenbergs laat wel het koopadvies staan.

  Het aandeel gaat 4,8 procent lager.

 • Euronav stijgt naar hoogste peil sinds 2016

  Het aandeel Euronav klimt vandaag 1,7 procent hoger en staat nu op het hoogste punt sinds begin 2016. 

 • Shell voorziet hogere olieproductie

  Het Nederlandse Royal Dutch Shell ziet de olieproductie licht stijgen. Dat bleek uit de update die het gas- en oliebedrijf zojuist naar buiten bracht.

  De groep verwacht dat de productie in het lopende kwartaal zal uitkomen tussen 2,78 en 2,83 miljoen vaten per dag. Eerder dacht het bedrijf tussen 2,65 en 2,8 miljoen vaten per dag te produceren.

  Shell denkt verder dat de raffinaderijen het beter zullen doen dan het eerder voorzag. Eerder ging het uit van een beschikbaarheid van 87 tot 92 procent, terwijl het nu uitgaat van 91 tot 93 procent. Volgens Shell blijven de marges wel onder druk staan door het zwakke economische klimaat.

  Ondanks de hogere productie levert het aandeel 0,5 procent in.

  ©Bloomberg

 • Europa opent in het groen

  De Europese beurzen zetten hun decemberrally voort en openen gemiddeld 0,1 procent hoger. 

  • ABN AMRO  verliest 0,3 procent. De Nederlandse bank schrapt een op de vijf banen in België (zie post 7u31)
  ©EPA

 • Bel20 opent in de plus

  De Bel20 is zojuist hoger van start gegaan. De sterrenmix stijgt 0,1 procent.

  • Cofinimmo verliest 0,2 procent. De vastgoedspeler heeft vier perifere kantoorgebouwen verkocht (zie post 6u36)
  • Oxurion daalt 0,6 procent. De ontwikkelaar van behandelingen voor oogaandoeningen stopt met de verdere ontwikkeling van THR-317 (zie post 6u38)
  • Aedifica klimt 0,9 procent. Het vastgoedbedrijf koopt een gloednieuw rustoord in het VK (zie post 6u41)
  • Galapagos veert 1,5 procent op. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf heeft in de VS een aanvraag ingediend voor zijn reumamiddel (zie post 6u52)
  • Banimmo gaat 0,3 procent hoger. De vastgoedspeler verkocht een hotel (zie post 7u01)
  • Bone Therapeutics gaat 0,6 procent omhoog. De specialist in oplossingen voor botaandoeningen heeft een aanvraag ingediend voor een fase-3 onderzoek naar het medicijn JTA-004 (zie post 7u24)
  • Fagron stijgt 1 procent. De specialist in apothekersbereidingen verwelkomt een nieuw bestuurslid (zie post 7u50)
  • WDP  verliest 0,1 procent. De speler in logistiek vastgoed meldt zojuist dat het aandeel gesplitst zal worden (zie post 8u13)
 • Duits consumentenvertrouwen daalt onverwachts

  Het consumentenvertrouwen in het land van bier en worst is voor januari 2020 gezakt van 9,7 naar 9,6. Economen hadden juist een stijging verwacht naar 9,8.

  En ja, u leest het goed: 'januari 2020'. Het onderzoeksbureau GfK meet namelijk een maand vooruit.

  Economen vrezen al enige tijd dat de problemen in de Duitse industrie overslaan naar de dienstensector. Een zwakker consumentenvertrouwen kan daar een eerste indicatie van zijn.

 • 'Andrew Bailey wordt nieuwe voorzitter Bank of England'

  Volgens de zakenkrant Financial Times (FT) zal Andrew Bailey de huidige voorzitter van de Bank of England, Mark Carney, opvolgen. Volgens de krant zal dat vandaag bekend worden gemaakt. 

  Op dit moment staat Bailey aan het hoofd van de Britse financiële waakhond (FCA). Daarvoor heeft hij dertig jaar gewerkt voor de Britse centrale bank, waardoor hij een relatief veilige keuze is.

  De laatste tijd is er echter wel het een en ander te doen geweest rond zijn persoon door een aantal financiële schandalen, zoals de ineenstorting van het imperium van de beroemde belegger Neil Woodford. Daarnaast kan de overheid kritiek krijgen op het feit dat het een man heeft gekozen en daarom te weinig oog heeft gehad voor genderdiversiteit.

  Het feit dat Bailey zo lang bij de Bank of England heeft gewerkt zal hem goed van pas komen, want hij heeft maar weinig tijd om zich voor te bereiden op zijn nieuwe rol. Over 40 dagen zal hij het stokje van Carney over moeten nemen. 

 • Aandeel WDP splitst

  WDP meldt zojuist in een persbericht dat het aandeel gesplitst zal worden vanaf 2 januari. De aandeelhouders stemden tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in september in met de splitsing.

  Het aandeel splitst op in zeven delen. Het gevolg is dat er vanaf 2 januari 172.489.205 aandelen WDP uitstaan.

 • Futures: Europese beurzen openen hoger

  Van de futures krijgen wij ingefluisterd dat de aandelen op het oude continent 0,2 procent hoger zouden gaan.

 • Fagron verwelkomt nieuw bestuurslid

  Rob ten Hoedt voegt zich bij de raad van bestuur van de specialist in apothekersbereidingen Fagron . Hij bekleedt een topfunctie bij medische bedrijf Medtronic. 

 • ABN AMRO schrapt een op vijf banen in België

  De Nederlandse bank ABN AMRO wil de komende drie jaar vijftig tot zeventig jobs schrappen in ons land. Na de overname van de Belgische privatebankingtak van Société Générale wil de groep 'functies ontdubbelen'.

  Amper een week nadat de verzekeraar Allianz België heeft aangekondigd banen te schrappen, haalt opnieuw een belangrijke financiële groep de hakbijl boven in ons land. De Nederlandse bank ABN AMRO wil het de komende drie jaar met 50 tot 70 banen minder doen in België. Daarmee ziet tot 20 procent van de 340 werknemers bij de private bank zijn job bedreigd.

  ABN AMRO, dat nog steeds voor meer dan de helft in handen is van de Nederlandse overheid, maakte zijn reorganisatieplannen eerder deze maand bekend op een bijzondere ondernemingsraad.

  Hoe ABN AMRO de herstructurering wil doorvoeren, is voorlopig nog niet duidelijk. De directie en de bonden zitten in de eerste fase van de informatieronde die werd opgestart in het kader van de wet-Renault.

  Lees hier verder.

  ©ANP

 • Bone Therapeutics doet aanvraag voor fase-3 onderzoek

  Bone Therapeutics , gespecialiseerd in celtherapie als oplossing voor allerlei botaandoeningen, heeft een aanvraag ingediend voor een fase-3 onderzoek. Het gaat om het medicijn JTA-004 dat moet helpen tegen knieartrose, waarvan de meest bekende vorm wereldwijd zo'n 250 miljoen mensen treft.

  De werking van het medicament zal in het onderzoek vergeleken worden met een placebo en met Hylan G-F 20, het leidende medicijn tegen knieartrose dat al op de markt is. 

 • Amgen vraagt licentie aan voor kankermedicijn

  De Amerikaanse biotechgigant Amgen heeft samen met partner Allergan een aanvraag ingediend voor het kankermedicijn ABP 798. 

  Het middel, dat sterk vergelijkbaar is met Rituxan, wordt in onder andere in combinatie met een chemokuur gebruikt in het bestrijden een non-hodgkin lymfoom.

 • Banimmo verkoopt hotel

  Conferinvest, een dochter van de vastgoedspeler Banimmo , heeft het 'SAS Golf Hotel de Chantilly' verkocht aan Aumalia (die uitbater van het hotel is). Ook het aanpalende golfterrein, Golf de Chantilly, behoort tot de transactie. De verkoop is gebaseerd op een vastgoedwaarde van 31,5 miljoen euro. 

  Het hotel ligt in Chantilly, in de buurt van Parijs, en beschikt over 200 kamers, 3 restaurants en meer dan 20 vergaderzalen. Het hotel zat sinds 2006 in de portefeuille van Banimmo.

  Het bedrijf laat verder weten dat het deze week een huurcontract sloot met de Zweedse producent van koelkasten, vaatwassers en wasmachines Electrolux. Het gaat om een negenjarig contract dat loopt van 1 juli 2020 tot 30 juni 2029.

 • Galapagos dient in VS aanvraag in voor reumamiddel

  Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos heeft bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteit (FDA) een aanvraag ingediend om zijn antireumamiddel filgotinib versneld op de markt te mogen brengen.

  Met de ‘New Drug Application’ (NDA) geeft Galapagos  het startschot voor de commerciële lancering van filgotinib op de belangrijke Amerikaanse markt. De aanvraag gebeurde door Gilead , het Amerikaanse partnerbedrijf van Galapagos. Gilead betaalt aan Galapagos ook een zogenaamde ‘mijlpaalbetaling’ van 20 miljoen dollar.

  Het bedrijf gebruikte bij de aanvraag een zogenaamde ‘priority voucher’. Onder dat programma worden geneesmiddelen met een grote impact aan een versnelde beoordelingsprocedure onderworpen.

  Galapagos noemt geen termijn waarbinnen het geneesmiddel in de VS op de markt zou kunnen komen. De FDA handelt een prioriteitsbeoordeling af in maximaal zes maanden, tegen tien maanden voor een normale procedure. Een introductie in de eerste jaarhelft van 2020 behoort dus tot de mogelijkheden.

  Lees hier het volledige artikel.

  ©Bloomberg

 • Aedifica koopt gloednieuw rustoord in VK

  Aedifica legt 12,5 miljoen pond op tafel voor een nieuw rustoord in Bishop's Stoftford in het VK. Het is de eerste acquisitie van Aedifica sinds de overname van 90 Britse zorgvastgoedsites eerder dit jaar. Het initieel brutohuurrendement bedraagt circa 6 procent.

 • Oxurion stopt verdere ontwikkeling THR-317

  Oxurion gaat geen inspanningen meer doen om het potentiële geneesmiddel THR-317 verder te ontwikkelen, blijkt uit een persbericht. In augustus bleek in een fase 2-onderzoek dat het amper werkte, waarop het aandeel zijn grootste klap ooit incasseerde.

  Oxurion gaat nu focussen op de twee overblijvende middelen in zijn pijplijn: THR-149 en THR-687. Het bedrijf legt zich toe op behandelingen voor oogaandoeningen die diabetici treffen.

  Volgens CEO Patrik De Haes zal de beslissing tot een vereenvoudiging van de organisatiestructuur leiden. Wat dit precies behelst, is momenteel niet duidelijk.

 • Cofinimmo verkoopt vier perifere kantoorgebouwen

  Cofinimmo heeft 'in het kader van de herbalancering van haar kantorenportefeuille' vier kantoorgebouwen verkocht die buiten het 'Central Business District' van Brussel zijn gelegen. Het gaat om drie kantoorgebouwen in het Waterloo Office Park en om Corner Building, die respectievelijk voor meer dan 9 miljoen en ruim 4 miljoen euro van de hand werden gedaan.

  Daarnaast heeft Cofinimmo een eerstelijnszorgcentrum gekocht in Amsterdam. Voor Ganzenhoef, zoals het medisch centrum heet, telde de groep ongeveer 6 miljoen euro neer. Het centrum is volledig verhuurd en levert een initieel brutorendement van circa 7 procent.

 • De consument onder de kerstboom

  De Europese beurzen geraken stilaan in kerststemming. Een cijfer over het consumentenvertrouwen zal daar wellicht geen verandering in brengen.

  Lees hier onze vooruitblik!

  ©Photo News

 • Aziatische beurzen zetten decemberrally schoorvoetend voort

  Goedemorgen! De beurzen op Wall Street bereikten gisteren wederom nieuwe records. In Azië zet men het Amerikaanse feestje schoorvoetend voort.

  De Japanse Nikkei225 noteert vlak, de Hongkongse Hang Seng gaat met 0,4 procent hoger, de Chinese CSI300 wint 0,2 procent en Koreaanse Kospi veert met 0,2 procent op.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud