1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 primus in Europa

De beurzen begonnen de week positief, geruggensteund door verse stimulushoop en een nieuwe miljardendeal in de farma. De bioscoopaandelen waren de grote dissonant. Wall Street gaat hoger.
 • Morgen: Jerome Powell

  Voor morgen kijken we uit naar de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell: zie hier de vooruitblik. Verder staat morgen het volgende op het menu:

  DINSDAG 06 OKTOBER 2020

   ECONOMIE/FINANCIËN

   Duitsland:

    Fabrieksbestellingen augustus, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  Handelsbalans augustus, 14.30 uur

  Fed-voorzitter Jerome Powell houdt toespraak op jaarvergadering National Association of Business Economics (NABE), 18.50 uur

 • EVS koopt voor meer dan 4 miljoen euro eigen aandelen in

  De beeldvormingsgroep EVS laat zojuist weten dat het sinds de start van zijn opkoopprogramma al 273.726 aandelen heeft gekocht tegen een gemiddelde prijs van 15,20 euro. In totaal heeft het daarmee voor 4,2 miljoen eigen aandelen opgekocht. 

 • Bois Sauvage rondt overname af

  Eerder werd bekend dat de holding Bois Sauvage een belang van 30 procent heeft genomen in de vastgoedgroep Eaglestone. Zojuist laat Bois Sauvage weten dat alle belangrijke zaken die nodig zijn voor een succesvolle overname inmiddels zijn afgerond. 

  Bois Sauvage biedt 63 miljoen euro in cash en een extra variabel bedrag van maximaal 3 miljoen euro.

 • Euronext: 'Volumes stegen met 23,4 procent'

  Euronext laat zojuist weten dat het handelsvolume in september met 23,4 procent is gestegen tot 56.804.896 transacties. 

 • Bel20 primus in Europa

  De Belgische sterrenindex is gesloten met een winst van 1,4 procent op 3.294 punten. Daarmee deed de index het veel beter dan de Europese beurzen die gemiddeld 1 procent hoger gingen. 

  De grote winnaars van de Bel20 waren de telecommers Proximus en Telenet , maar ook ING deed het goed. De enige twee verliezers die we konden herkennen waren WDP en Barco

 • Wat er speelt op Wall Street...

  ... weet u vanaf nu: via deze poort.

  ©AFP

 • Nvdia komt met nieuwe datacenterchip

  De Amerikaanse chipfabrikant Nvdia komt met een meerjarenplan om een nieuwe chip te ontwikkelen voor datacenters. De nieuwe gelimiteerde modellen komen over enkele maanden op de markt, terwijl de volledig versie van de chips binnen twee jaar af is.

  De chips van het bedrijf werden lang gebruikt om de grafische kwaliteit van games te verbeteren, maar de laatste jaren worden ze ook gebruikt om de taken voor artificiële intelligentie te versnellen, zoals het herkennen van gezichten. Ze worden vaak ingezet naast een processor om een deel van het rekenwerk over te nemen.

  De nieuwe chips zouden nog meer taken overnemen. Daarbij zullen ze gebruikmaken van de netwerktechnologie die Nvidia kreeg door de overname van Mellanox Technologies. Daarnaast maken ze gebruik van de computerkracht van Arm , het bedrijf waarmee Nvidia vorige maand een overnamedeal sloot.

  Met artificiële intelligentie zouden de chips in staat zijn hackers te detecteren die in een datacenter inbreken. Dat doen ze door ongebruikelijke netwerkactiviteiten te herkennen. 

  Het aandeel wint 3,2 procent.

  ©REUTERS

 • Amerikaanse dienstensector groeit stevig

  De activiteit in de Amerikaanse dienstensector is in september steviger gegroeid dan de maand ervoor. Dat meldt het Institute for Suplly Management (ISM).

  De inkoopmanagersindex, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, steeg van 56,9 punten in augustus naar 57,8 punten in september. Daarmee vindt een versnelling van de groei plaats. Het cijfer was ook beter dan het door economen verwachte 57. 

  De indicator laat zien dat het Amerikaanse economische herstel zich doorzet. Ondanks de oplopende besmettingen lijken Amerikaanse consumenten toch weer de weg naar de winkels te vinden. 

  ©Bloomberg

 • Corvus wint met potentieel coronavaccin

  Het aandeel Corvus Pharmaceuticals schiet bijna 30 procent hoger nadat het positieve resultaten heeft geboekt met zijn potentiële coronavaccin. Corvus meldt dat de fase 1-proef de mogelijkheden onderstreept van het vaccin dat de imuunrespons van het lichaam ondersteunt door antilichamen tegen het coronavirus te produceren.

  Bij twee van de drie geteste patiëntengroepen werden effecten gemeten tot 56 dagen. Corvus zegt dat het zich ook heeft ingeschreven voor een bredere studie die voor het einde van het jaar zou starten. Het bedrijf zegt dat het in november de gegevens over zijn stage 1-studie zal presenteren. 

  'We blijven consistente en beloftevolle resultaten zien', zegt CEO Richard Miller. 'De data tonen een robuuste en duurzame immuunrespons. We bekijken of een combinatie met vaccins van andere partijen mogelijk is om de immuniteit te verlengen.'

 • Caterpillar koopt olie- en gasdivisie Weir

  De Amerikaanse werktuigenreus Caterpiller koopt de olie- en gasdivisie van het Schotse machinebedrijf Weir Group voor 405 miljoen dollar in cash. Daarmee neemt Caterpillar 40 vestigingen en 2.000 werknemers van Weir over. 

  'Door het combineren van Weir's olie- en gaspompen met de machines van Caterpillar kunnen we toegevoegde waarde leveren aan onze klanten', zegt topmanager Joe Creed.

  Caterpillar heeft erg veel last gehad van de coronacrisis omdat de pandemie de wereldwijde economische activiteit flink heeft doen vertragen.

  Caterpillar wint 2,3 procent. Weir schiet 15 procent hoger.

  ©REUTERS

 • Wall Street opent vrolijk

  De beleggers in New York beginnen de dag met een glimlach. De Dow Jones wint 1 procent, net als de S&P500 en de Nasdaq .

  De beleggers zijn mogelijk optimistisch wegens de verbeterende gezondheidssituatie van de Amerikaanse president Donald Trump en de hoop op een stimuluspakket in de VS. Omdat Trump minder dan een maand voor de stembusslag buiten strijd is, verwachten strategen dat de president meer dan ooit een tweede stimuluspakket van de economie wil doordrukken.

  De gesprekken daarover zitten al maanden strop door onenigheden tussen Republikeinen en Democraten in het Congres. Een teleurstellend jobrapport voor september scherpte vrijdag de nood van zo'n pakket aan om de economie overeind te houden. 

  ©AFP

 • Liberalen mikken op nieuwe effectentaks

  De 'eerlijke bijdrage van grote vermogens' die de nieuwe regering plant, zou er dan toch niet komen met een extra taks op grote transacties, maar eerder met een nieuwe effectentaks.

 • Britse dienstensector groeit minder snel

  De activiteit in de Britse dienstensector is in september gegroeid, maar trager dan een maand eerder. Dat blijkt uit de cijfers van Markit. De inkoopmanagersindex, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, zakte van 58,8 in augustus naar 56,1. Een cijfer boven 50 geeft een groei van de activiteit aan. 

 • Aedifica krijgt koersdoelverhoging

  Barclays verhoogt het koersdoel van de zorgvastgoedgroep Aedifica van 80 naar 85 euro. De zakenbank doet dat omdat de halfjaarcijfers laten zien dat Aedifica nauwelijks last ondervindt van de coronacrisis.

  De zakenbank is niet laaiend enthousiast, want ze waarschuwt dat de huidige koers van Aedifica te hoog is en behoudt haar verkoopadvies. Barclays vreest dat de marges van zorgcentra onder druk staan, waardoor neerwaartse druk op de huren kan komen.

  Lees hier meer!

 • Bristol-Myers Squibb trekt portefeuille open

  Een maandag zou geen maandag op de beurs zijn als na een weekendje onderhandelen niet minstens één miljardendeal beklonken is. En ja hoor: Bristol-Myers Squibb  trekt zijn portefeuille open om zijn pijplijn aan te vullen. De farmareus betaalt 13 miljard dollar cash voor MyoKardia

  Concreet betaalt BMS 225 dollar per aandeel MyoKardia, een premie van dik 60 procent op de slotkoers van vrijdag (139,60 dollar). BMS staat met zijn kennis in immunotherapie vooral sterk in kankeronderzoek, maar hoopt via de deal zijn expertise in hartaandoeningen uit te breiden. Na een andere miljardendeal, die van Celgene, begonnen analisten op Wall Street zich af te vragen of BMS niet te sterk afhankelijk was van kankeronderzoek, met 16 miljard van de 20 miljard dollar omzet over de eerste jaarhelft. 

  Veruit het belangrijkste experimentele middel van MyoKardia is mavacamten, een middel tegen hartritmestoornissen. 

 • Futures voorspellen groen Wall Street

  De Amerikaanse beurzen lijken straks vooruit te spurten, want de Dow Jones zou volgens de futures 0,8 procent hoger openen. De S&P500 en de Nasdaq lijken respectievelijk met een winst van 0,7 en 1 procent te starten.

 • De samenvatting van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Dat Trump zich beter voelt...

  ...is ook af te leiden aan zijn tweets vandaag. Opnieuw in hoofdletters. 

 • Euronext geeft flitshandelaars onzichtbare voorsprong

  Dankzij het handelssysteem Optiq is informatie voor sommige klanten van Euronext eerder beschikbaar dan voor andere. 

  Lees hier meer. 

 • Europese kleinhandelsverkopen: een V om U tegen te zeggen

  De kleinhandelsverkopen in de eurozone boekten in augustus een stevig herstel, leert een raming van Eurostat. Alvast op dat vlak oogt het herstel in V-vorm een feit te zijn, al waarschuwt ING-econoom Bert Colijn wel voor té groot enthousiasme. 

 • Barco deelt in de 007-klappen

  De crisis bij de bioscopen laat zich voelen bij Barco  . De entertainmentgroep is een belangrijk toeleverancier van projecten voor bioscopen. Vorig jaar sloot Barco nog een groot contract met Cineworld, de cinemareus waar het water tot aan de lippen staat.

 • Meer uitleg over de kaalslag onder bioscopen ...

  ... leest u hier

 • KBC over Kinepolis: 'Een restaurant zonder controle over het menu'

  KBC Securities verlaagt voor Kinepolis het koersdoel naar 43 euro. Het advies blijft kopen, maar analist Guy Sips erkent dat het uitstel van de nieuwe James Bond-prent (zie post van 6u48) de zoveelste tegenvaller in een lange reeks is voor de sector. 

  Sips verlaagt de raming voor de bezoekersaantallen in 2020 tot 17,2 miljoen. De omzet zou op 262 miljoen uitkomen, ruim een halvering tegenover de 552 miljoen over boekjaar 2019. Netto rekent hij op een verlies van 38 miljoen euro. 

  Voor 2021 rekent de analist op 38 miljoen euro winst, maar dat hangt uiteraard af van het aantal blockbusters dat Hollywood-studio's dat jaar lanceren. 'Een restaurant zonder controle over het menu', vat Sips de toestand voor bioscoopuitbaters samen. 

 • Wie is beter voor de beurs: Biden of Trump?

  Dat is het thema van de jongste Bull, Bear & Bas: 

  Bas van der Hout

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50   noteert na een halfuur handel met een winst van 0,4 procent. 

  Cineworld  keldert in Londen met 58 procent na het sluiten van de cinema's in het VK en de VS

  Nexi wint 8 procent naar een recordkoers na de overname van concurrent SIA (post 7u51).  

  K+S  spurt 13 procent hoger nu het dicht bij een miljardendeal staat (post 8u05). 

  In Zürich wint Dufry 11 procent. Alibaba koopt een belang van net geen 10 procent in de uitbater van dutyfreeshops. 

  In Parijs tot slot verliest Suez  3 procent. Engie beslist vandaag over het bod van Veolia op zijn belang in Suez. Suez bestempelt dat bod als vijandig (post 7u11). 

 • Bel20 | Kinepolis | Euronav | Bone | Barco

  De Bel20  noteert kort na opening met een winst van 1,2 procent. 

  Bone schiet 16 procent hoger na een Aziatische deal (post 7u26). 

  Kinepolis keldert 5 procent. Concurrent Cineworld sluit zijn cinema's in de VS en het VK nadat de release van de nieuwe Bond-film is uitgesteld

  Barco , een leverancier aan cinema's, deelt in de klappen met een verlies van 3 procent. 

  Euronav  wint 3,4 procent na het cashen op een supertanker (post 8u09). 

  Bpost  wint 1 procent nu de prijs van een postzegel stevig stijgt

  Sofina  wint 1 procent na de inkoop van eigen aandelen (post 8u44).

  Argenx  stijgt 1 procent na het MGFA-congres afgelopen weekend

 • Prijs postzegel gaat fors hoger

  Bpost  maakte vrijdagavond bekend dat de prijs van een postzegel vanaf 1 januari fors stijgt. Voor een priorzegel, waarbij u de zekerheid krijgt dat de uitreiking de volgende werkdag gebeurt, betaalt u vanaf 2021 1,60 euro. Koopt u er tien, dan betaalt u 1,57 euro per zegel. Dat is 32 procent meer dan de 1,21 euro die u nu betaalt. Drie jaar geleden was dat 0,79 euro.

  Lees hier meer. 

 • Sofina koopt voor half miljoen euro Sofina's

  Sofina  heeft op 23 en 24 september 2.135 eigen aandelen gekocht tegen een gemiddelde prijs van 229,88 euro. Dat is goed voor een investering van 490.800 euro. Sofina maakte de inkopen vrijdagavond bekend. 

  De holding bezit nu 530.582 eigen aandelen, of 1,5 procent van het totaal aantal aandelen. Tegen de slotkoers van vrijdag is dat pakket 125,7 miljoen euro waard. 

 • Argenx zit op koers met goudhaantje

  Argenx  was afgelopen weekend 'te gast' op het virtuele wetenschappelijke congres van de Myasthenia Gravis Foundation of America (MGFA). Op dat congres presteerde de Gentse groep extra data over het lopende onderzoek naar het experimentele middel efgartigimod voor de behandeling van de zeldzame spierziekte MG.

  Volgens Argenx bevestigen de extra data de onderzoeksresultaten die de groep in mei voorstelde. De Gentse biotechgroep dient eind dit jaar bij de Amerikaanse farmawaakhond de aanvraag in om efgartigimod te lanceren voor de behandeling van myasthenia gravis, geruggensteund door extra onderzoeksdata.

  Lees hier meer.

 • Aedifica knipt resterend stukje interim-dividend

  De specialist in woon-zorgvastgoed Aedifica  knipt vandaag een brutodividend van 0,52 euro. Woensdag komt het geld op de rekening van de aandeelhouder (0,44 euro netto). 

  Het afgeknipte dividend van vandaag maakt deel uit van het dividend van 3 euro bruto dat Aedifica uitkeert als interim-dividend over de eerste twaalf maanden van het verlengde boekjaar juli 2019/december 2020. Het gros van de interim-coupon (2,48 euro) werd in april al geknipt. 

  Voor de resterende zes maanden van het boekjaar mikt Aedifica op een brutodividend van 1,60 euro. De betaling van dat slotdividend is voorzien in mei 2021 na de algemene vergadering. 

  Omdat Aedifica in woon-zorgvastgoed investeert, bedraagt de roerende voorheffing 15 procent in plaats van 30 procent. 

 • Intervest en TINC verliezen hun voorzitter

  Jean-Pierre Blumberg verloor zaterdagnacht na anderhalf jaar de strijd tegen kanker. De 63-jarige zakenadvocaat is een naam als een klok in de Belgische wereld van beursintroducties, fusies en overnames. Hij zat aan de tafel toen Belgacom (nu Proximus), Bpost of X-Fab naar de beurs werden gebracht, bij de overnames op DocPharma, Arinso of Remi Claeys Aluminium, en toen KBC werd gered. Onlangs begeleidde hij de verkoop van Agfa-Gevaerts medische IT-divisie.

  Blumberg was ook voorzitter van de beursgenoteerde bedrijven Intervest Offices & Warehouses  en TINC

  Al in 2001 was hij onafhankelijk bestuurder van Intervest en sinds 2016 voorzitter. Ook tijdens de voor hem bijzonder moeilijke situatie bleef hij met raad en daad ter beschikking van de vennootschap.
  Intervest Offices & Warehouses

 • Euronav casht supertanker

  De olietankerrederij Euronav  kondigt de verkoop aan van de tanker Suezmax Bastia voor 20,5 miljoen dollar. Dat is iets meer dan het bedrag dat in de boeken stond, waardoor Euronav in het huidige kwartaal een meerwaarde kan inschrijven van 0,7 miljoen dollar. 

  Euronav kocht het schip nog maar in november 2019 via een 50/50 joint venture met Ridgebury Tankers. 'Dankzij de sterke tankermarkt de voorbije elf maanden konden we een rendement realiseren op onze investering van meer dan 50 procent.'

 • K+S dicht bij miljardendeal

  De Duitse meststoffengroep K+S  staat dicht bij een verkoop van zijn Amerikaanse divisie voor 3 miljard dollar aan Kissner Group. Dat meldt Bloomberg. Kissner zou onder meer de buy-outgroep Cerberus Capital geklopt hebben tijdens het biedproces. Volgens Bloomberg zou een deal deze week bekendgemaakt worden, al worden de laatste details nog uitgewerkt. 

  K+S kan een cashinjectie gebruiken. De markten maakt zich zorgen over de balans van K+S. De kredietrating is teruggevallen tot 'junk'. 

  Het aandeel K+S zakte dit jaar met liefst 54 procent. De beurswaarde bedraagt 1,2 miljard euro. 

 • Europese betaalreus in de maak

  De Italiaanse betaalspecialist Nexi koopt zijn sectorgenoot SIA. Nexi maakt daarbij optimaal gebruik van zijn beursnotering. De aandeelhouders van SIA worden volledig in aandelen Nexi vergoed. In de nieuwe fusiegroep hebben de bestaande Nexi-aandeelhouders een belang van ongeveer 70 procent. 

  Nexi/SIA heeft een gezamenlijke jaaromzet van 1,8 miljard euro en een beurswaarde van meer dan 15 miljard euro. Met 2 miljoen aangesloten handelaars en 120 miljoen kaarten, is het mogelijk groter dan het Franse Worldline dat in februari een fusie aankondigde met Ingenico.

  De fusiegroep duikt ook de top10 binnen van grootste beursgenoteerde bedrijven in Milaan. Nexi tekende vorig jaar voor de grootste beursgang in Europa. 

 • Europese beurzen op weg naar hogere opening

  De Europese beurzen openen naar verwachting met bijna 1 procent winst, suggereren de EuroStoxx50-futures. 

 • Bone Therapeutics betreedt Aziatische markt | Deal van 55 miljoen euro

  Het biotechbedrijf Bone Therapeutics  kondigt in een persbericht een samenwerking aan met de Aziatische bedrijven Link Health en Pregene voor de ontwikkeling van hun allogene celtherapie ALLOB (fusie wervelkolom) in China en Zuidoost-Azië. Met de deal betreedt het bedrijf uit Gosselies de Aziatische markt.

  De deal bestaat voor 55 miljoen euro uit potentiële mijlpaalbetalingen, waarvan 10 miljoen euro binnen de 24 maanden. Daarnaast heeft Bone recht op royalties uit toekomstige omzet. 

  'Wij kunnen ons door deze deal concentreren op de commercialisatieplannen in de VS en Europa', zegt Bone. 

 • Vijf favoriete aandelen van Patrick Casselman

  De aandelenanalist van BNP Paribas Fortis tipt onder meer op de achtergebleven aandelen Telenet, Biocartis en Ontex.

  Lees het hier

 • 'High noon' voor Suez en Veolia

  Maandag 5 oktober wordt een belangrijke datum in het miljardenbod van afvalreus Veolia  op land- en sectorgenoot Suez . Suez-grootaandeelhouder Engie kreeg tot vandaag bedenktijd op de vraag of de nutsgroep in wil gaan op het tot 18 euro per aandeel verhoogde bod. 

  Suez bestempelt het bod van Veolia als 'vijandig' en hoopt via een rivaliserend bod van private-equitygroep Ardian onafhankelijkheid te blijven. De Franse regering - met 24 procent grootaandeelhouder van Engie - lijkt op de rem te staan en lijkt eerst te willen analyseren wat de impact op de werkgelegenheid kan zijn. 

 • Beursveteraan Guy Lerminiaux zwaait af

  We kunnen u warm ons weekendinterview met Guy Lerminiaux (Degroof Petercam) aanbevelen. Lerminiaux volgt sinds 1986 (!) de markten nauwgezet op en heeft dus al de nodige ups & downs beleefd. Alvast één advies voor de belegger:

  Als daytrader verlies je gegarandeerd je geld, want je kan niet op tegen professionals die veel meer info hebben. Beter is om beleggingsideeën op te doen uit eigen ervaringen. Wie de gin-tonicrage voelde aankomen en vijf jaar geleden het aandeel Fever-Tree kocht, deed een goede zaak
  Guy Lerminiaux
  Degroof Petercam

 • Op de beleggersagenda deze week

  hamvraag is of er een vers stimuluspakket uit de bus komt in de Verenigde Staten. Daar zitten beleggers dus op in, getuige onze eerste blogpost. 

 • Nee voor verse 'Dr. No' slecht nieuws voor Kinepolis

  Bioscopen mogen stilaan de boeken sluiten over rampjaar 2020 nu Hollywood-studio MGM besloten heeft de jongste Bond-prent, 'No time to die', tot het voorjaar van 2021 uit te stellen. Nu lanceren zou commerciële zelfmoord zijn, aangezien belangrijke Amerikaanse bioscoopmarkten als Californië en New York zo goed als volledig gesloten zijn. 

  Slecht nieuws voor Kinepolis , dat gehoopt had na de heropening van de bioscopen dit najaar toch nog met een paar blockbusters klanten te kunnen lokken

  Cineworld , de met schulden overladen op één na grootste bioscoopgroep ter wereld, besloot in reactie op het uitstel zijn Britse cinema's weer te sluiten om kosten te besparen. 

  'No time to die': even geduld, aub

 • Aziatische markten koersen stevig hoger

  Goedemorgen! Beleggers starten de week met een koopgolf(je) in het Verre Oosten, waar zowat alle beursbarometers op behoorlijke winst staan. Indirect lijkt de besmetting van de Amerikaanse president de hoop op een vers stimuluspakket aan te wakkeren. 

  De ziekte van de president focust, samen met het jobrapport, de aandacht op de vraag of de onderhandelingen in het Congres over een steunpakket gereanimeerd kunnen worden
  Joyce Chang
  JPMorgan

  Nu Donald Trump op minder dan een maand van de stembusslag buiten strijd is in de campagne, is de verwachting bij strategen dat de president meer dan ooit een tweede stimuluspakket van de economie wil doordrukken. De gesprekken over zo'n pakket zitten al maanden strop door onenigheden tussen Republikeinen en Democraten in het Congres. Een teleurstellend jobrapport voor september, vrijdag, scherpte nog de nood aan zo'n pakket aan om de economie overeind te houden. 

  'De ziekte van de president focust, samen met het jobrapport, de aandacht op de vraag of de onderhandelingen in het Congres over een steunpakket gereanimeerd kunnen worden', stelt JPMorgan-stratege Joyce Chang in een update. De gezondheid van president Trump lijkt overigens te verbeteren

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud