1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 sluit 1 procent lager

De Europese beurzen doken lager ondanks een versnelling van de economische groei. Wall Street kan wel winst optekenen. Tesla leidt Nasdaq naar een vers record. De olieprijs rukt op naar zijn hoogste peil sinds eind 2018.
 • Brussel: zomerdip

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier

 • Bel20 sluit 1 procent lager

  Toppers in Brussel: Hamon (+7,6%), Global Graphics (+3,9%) en Kinepolis (+3,7%). 

  Floppers: Unifiedpost (-4,6%), Nyxoah (-5,2%) en Advicenne (-14,8%). 

 • Nasdaq op record

  Techbeurs Nasdaq scherpt zijn record van gisteren nog wat aan. En dat is vandaag toe te schrijven aan een opstoot van Tesla .

 • 'Europcar stuurt VW wandelen'

  Europcar zou niet ingaan op een overnamebod van Volkswagen. Dat meldt Bloomberg. Dat bod, waarover ongeveer een jaar geleden de eerste gesprekken startten, waardeerde Europcar op 2,6 miljard euro. Volkswagen wilde met de inlijving van het Franse verhuurbedrijf zijn aanbod van verhuurdiensten uitbreiden en daarnaast een belangrijke afnemer vinden voor de auto's, met name de nieuwe elektrische modellen die het concern in de markt zet.

  Maar volgens Bloomberg zijn de gesprekken definitief gestrand. Het bod bedroeg 44 eurocent per aandeel.

  Europcar rukt met 6,6 procent op naar 42 eurocent. Nog altijd maar een fractie van de 3,62 euro waarop Europcar op zijn piek in 2017 noteerde.

 • Buffett keert Gates Foundation de rug toe

  De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett houdt het voor bekeken als bestuurder bij de Bill and Melinda Gates Foundation, een van de grootste liefdadigheidsorganisaties ter wereld. Buffett was behalve Gates en zijn (ex-)vrouw Melinda de enige bestuurder van de stichting.

 • Olieprijs op hoogste peil sinds oktober 2018

  De prijs voor een vat Brent-olie stijgt naar 76 dollar per vat en bereikt het hoogste punt sinds eind 2018. Ook Amerikaanse olie (WTI) staat met 74,07 dollar per vat op het hoogste niveau sinds oktober 2018. Een rapport van het American Petroleum Institute meldde dat de ruwe olievoorraden met meer dan de verwachte 7,2 miljoen vaten zijn gedaald.

  Noordzee-olie (Brent) is dit jaar met meer dan 45 procent in prijs gestegen, ondersteund door productiebeperkingen door de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Tegelijk neemt de vraag een hogere vlucht nu coronaregels versoepelen en het vliegverkeer weer toeneemt.

  In de VS rukken oliebedrijven als Occidental Petroleum , Devon Energy en Marathon Oil stevig op. In Europa surfen Shell  en BP  mee.

 • Tack koopt bijna 1,5 procent van Tessenderlo bij

  De beursgenoteerde weefgetouwenmaker Picanol blijft een flink deel van zijn centen investeren in de chemiegroep Tessenderlo . Via dochter Verbrugge NV kocht Picanol, dat voor 94 procent in handen is van de zakenman Luc Tack, maandag via een blokorder 622.971 aandelen Tessenderlo bij, goed voor een uitgave van 21,3 miljoen euro. Dat blijkt uit een kennisgeving aan de beurswaakhond FSMA.

  De extra investering vertegenwoordigt 1,44 procent van Tessenderlo. Het belang van Picanol in Tessenderlo stijgt daardoor naar 62,5 procent van de stemrechten. Tack bezit via zijn persoonlijke holding Symphony Mills nog eens 6,89 procent van de Tessenderlo-stemrechten.

  Wellicht maakte Tack gebruik van de recente koersdaling om stukken in te slaan. Sinds midden maart verloor Tessenderlo 13 procent.

 • Wall Street met lichte winst van start

  De beurzen in New York zijn met een vederlicht winstje van start gegaan. De Dow Jones was bijna in evenwicht bij opening op 33.954. De bredere S&P 500-index won 0,1 procent naar 4.252 punten. De technologie-index Nasdaq trekt 0,3 procent hoger naar 14.299 punten en vestigt daarmee een vers record.

  De softwarestart-up Sprinklr beleeft zijn eerste handelsdag en mocht de openingsbel op de New York Stock Exchange luiden.

 • GlaxoSmithKline brengt consumententak apart naar de beurs

  GSK gaat zijn divisie van voorschriftvrije middelen (onder meer Otrivin, Voltaren en AquaFresh) apart naar de beurs van Londen brengen. De spin-off kadert in een operatie om geld vrij te maken om te investeren in overnames en de uitbreiding van de klassieke geneesmiddelenportfolio.

  De koers reageert positief op het nieuws. GSK wint 3,3 procent in Londen. Als grote achterblijver in de vaccinrace moest de Britse farmareus in de voorbije twaalf maanden 14 procent inleveren.

 • Brussel!

  We vatten hier de beursdag samen: 

 • Luxe lijdt (behalve EssilorLuxxotica)

  In Parijs staan enkele luxehuizen in hun hemd. Kering , Hermes , LVMH  en Christian Dior  noteren met verliezen die oplopen tot 3,5 procent. Kering en Hermes werden door HSBC van de kooplijst geschrapt. De enige sterkhouder in het luxekorps in EssilorLuxxotica. Het moederbedrijf van Ray-Ban en Persol boekte gisteren een belangrijke overwinning in de juridische strijd met de Nederlandse optiekketen Grandvision.

  LVMH heropende vandaag zijn luxewarenhuis La Samaritaine in Parijs na een verwoestende brand zestien jaar geleden. U leest meer in onze rubriek Voorkennis.

 • Advicenne onderuit na aandelenuitgifte

  Advicenne verliest 13,6 procent na een private plaatsing. Het biotechbedrijf dat werkt aan medicijnen voor zeldzame nierziektes heeft iets meer dan 1,3 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven via een onderhandse plaatsing om twee fase III-onderzoeken te financieren. De aandelen werden verkocht met een korting van 15 procent en brachten 9,4 miljoen euro in het laatje.

  Advicenne heeft zijn hoofdnotering in Parijs en een tweede notering in Brussel.

  Ook Nyxoah  hangt onderaan het klassement met 4 procent koersverlies. De biotechspeler die een chip tegen slaapapneu ontwikkelt, bereikte gisteren een record op 27,05 euro.

 • Ajax rukt op in Amsterdam

  Ajax  is de sterkste stijger in Amsterdam. Rond het middaguur noteert de voetbalclub met 3,8 procent winst op 14,9 euro. De Amsterdamse club heeft vanochtend kenbaar gemaakt dat het Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis wil inlijven.

  Het huidige contract van Berghuis bij het Rotterdamse Feyenoord loopt midden 2022 af en bevat een gelimiteerde afkoopsom van 4 miljoen euro. Berghuis is met het Nederlandse nationale elftal actief op het EK.

 • Wat u moet weten over de beursgang van Biotalys

  Collega Jan De Schamphelaere heeft het prospectus doorploegd van het agrotechbedrijf. Wat u moet weten als belegger leest u hier.

 • Clubhousen met Roland en Bas!

  Genoeg nieuws op de plank vandaag, onder andere over het spectaculaire herstel in de eurozone, voor de Clubhouse-sessie om 15.30 uur met collega's Roland en Bas. Hier kunt u de sessie volgen (via Apple en Android):

 • Europa kent hoogste groei in 15 jaar

  Het nieuws van de dag wat ons betreft: de Europese economie herstelt in een rotvaart. Hier leest u meer!

 • Pernod Ricard op recordkoers na hogere winstprognose

  Trek maar een flesje champagne open want de Franse drankengroep Pernod Ricard noteert op een recordkoers. Dat gebeurt nadat het bedrijf de winstprognose verhoogt. De maker van Absolut wodka verwacht nu een organische winstgroei van 16 procent voor het boekjaar 2020/2021. In april voorzag het nog een groei van 10 procent. De oorzaak is een sneller dan verwacht herstel nadat de coronamaatregelen zijn versoepeld. 

  Dat is ook belangrijk voor Belgische beleggers, want Pernod is volgens de berekeningen van KBC Securities goed voor 16 procent van de portefeuille van GBL. Alleen Adidas en SGS zijn nog iets belangrijker. Pernod gaat 2,8 procent hoger. 

 • Europese groei in hoogste tempo in 15 jaar

  Het Europese cijfer voor de economische activiteit, de PMI, is binnen en het is goed nieuws! De graadmeter kwam neer op 59,2 punten, terwijl economen hadden gerekend op een cijfer van 58,8. Daarmee groeit de Europese economie in het snelste tempo in 15 jaar.

 • Microsoft derde bedrijf van meer dan 2.000 miljard dollar

  Microsoft overschreed dinsdag voor het eerst de kaap van 2.000 miljard dollar beurswaarde. De softwaregigant is daarmee het derde bedrijf ooit dat die marktwaarde bereikt. Alleen de Saoedische oliereus Aramco en het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple zitten nog in de lijst.

  Microsoft rondde pas in april 2019 de kaap van 1.000 miljard dollar beurswaarde. Toen moest de IT-groep alleen Apple en Amazon voor zich laten. Amazon is momenteel 1.760 miljard waard.

  De opmars van Microsoft is goed nieuws voor stichter Bill Gates, die weldra zijn scheiding met Melinda zal moeten betalen. Hoewel Gates het gros van zijn aandelen in 2000 heeft verkocht, bezit hij nog altijd zo'n 330 miljoen aandelen, goed voor 87,6 miljard dollar.

 • Heineken krijgt hoger koersdoel

  Wim Hoste, analist van KBC Securities, verhoogt zijn koersdoel voor de bierbrouwer Heineken van 95 naar 110 euro en laat het opbouwenadvies staan. 'We waarderen nog altijd het stabiele groeipad dat Heineken in de afgelopen jaren liet zien voor de coronacrisis. We blijven overtuigd dat het bedrijf zijn weg kan terugvinden naar dat groeimomentum nu de pandemie steeds meer onder controle raakt. Daarnaast zal de vergelijkingsbasis makkelijker worden in het tweede kwartaal van 2021, terwijl we denken dat de eerste vruchten geplukt worden van het besparingsprogramma van 2 miljard euro.'

  Hoste reageert ook op het nieuws dat de bierbrouwer zijn belang in de Indiase brouwer United Breweries heeft verhoogd van 46,5 naar 61,5 procent. Volgens de analist betekent dat een extra investering van 540 miljoen euro. 'Hoewel dat een relatief kleine investering is, versterkt het de positie van Heineken bij United Breweries.'

  Heineken kan terug naar het groeipad van voor de pandemie.
  Wim Hoste
  Analist bij KBC Securities

 • 'Vertrek wetenschappelijk directeur geen invloed op koersdoel'

  Analisten Lenny Van Steenhuyse en Thomas Vranken van KBC Securities reageren op het vertrek van de wetenschappelijk directeur van biotechbedrijf Galapagos , Piet Wigerinck. 'Bij de 1Q21 resultaten werd reeds aangekondigd dat de commercialisering van filgotinib in de Europese Unie (EU) en de verdere ontwikkeling van zijn TYK2-klasse en de Toledo-programma’s de grote focuspunten worden. De vroege stadia onderzoeksactiviteiten, de specialiteit van Wigerinck, werden licht teruggeschroefd (om te focussen op centrale domeinen inflammatie, fibrose en nierziekten). Daarom verwachten we niet dat het nieuws een fundamentele impact zal hebben.' 

  Van Steenhuyse behoudt zijn houden-advies en koersdoel van 85 euro. Galapagos zakt 1,7 procent. 

 • Nog even over die partypooper...

  ... met name de deltavariant (zie post 6u55). Die gooit roet in het eten van het herstel. Het aantal besmettingen in zowel Portugal als het VK loopt weer op. Natuurlijk is er de oplopende vaccinatiegraad, maar het is toch iets om waakzaam over te zijn:

 • Bel20 opent in het groen

  De Brusselse hoofdgraadmeter Bel20 opent met een winst van 0,1 procent. 

  Galapagos zakt 2,4 procent. De wetenschappelijk directeur van het biotechbedrijf uit Mechelen vertrekt (zie post 7u01)

  Nyxoah klimt 0,6 procent. Het aandeel sloot dinsdag zonder specifiek nieuws op een record (zie post 7u05)

 • Biotechbedrijf Biotalys mikt op 50 à 70 miljoen euro bij beursgang

  Het Gentse agrotechnologiebedrijf Biotalys lanceert vandaag zijn beursgang waarmee het 50 tot 70 miljoen euro vers kapitaal wil ophalen.

  Komt dat zien! hierzo!

 • Chinees miningverbod goed voor bitcoin

  Redacteur Bas van der Hout legt in zijn vlog uit waarom de Chinese miningban eigenlijk goed nieuws is voor bitcoin:

  Bitcoin zakt onder 30.000 dollar (ook goed nieuws)

 • Heineken krijgt meerderheid in Indiase brouwer

  De bierreus Heineken heeft zijn belang van 45,6 procent in de Indiase brouwer United Breweries opgetrokken tot 61,5 procent, een meerderheidsbelang.

  Credit Suisse is positief over de deal. 'De mogelijke consolidatie van United Breweries in combinatie met een overname van het Zuid-Afrikaanse Distell laat zien dat CEO Dolf van den Brink het sterke trackrecord van Heineken voor overnames wil behouden.' Volgens de zakenbank zijn de twee deals goed voor 9 procent van de omzet in 2022. Daarnaast krijgt het bedrijf meer blootstelling aan Afrika en Azië, wat belangrijke groeimarkten zijn voor Heineken. 

 • Jefferies verhoogt koersdoel Prosus

  Het beurshuis Jefferies verhoogt het koersdoel van de techholding Prosus van 83 naar 89 euro en laat het houden-advies staan. 

  De geplande aandelenruil tussen Prosus en Naspers verhoogt de complexiteit, waardoor de korting van Prosus momenteel wordt versterkt. Maar de intrinsieke waarde van Prosus zal toenemen volgens Jefferies, omdat er aandelen met een hogere korting geruild worden voor aandelen met een lagere korting.

  Jefferies voorziet ook nog een herstel van de e-commerceactiviteiten bij de holding in 2021.

 • BMW en Siemens hijsen de regenboogvlag

  De UEFA verbood het EK-stadion in München om in de regenboogkleuren te kleuren, want blijkbaar bepaalt de Europese voetbalbond en niet de politiek wat met een stadion gebeurt. Een tegenvallertje voor Europa, dat een vuist wil maken tegen de Hongaarse dictator Viktor Orban, die in een omstreden wet holebi's met pedofilie associeert. Het Hongaarse parlement heeft vorige week een wet goedgekeurd die voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit verbiedt.

  De Duitsers laten zich niet volledig de mond snoeren door de Europese voetbalbond. Zo zal München waarschijnlijk overal de regenboogvlag hijsen, net als andere Duitse steden. Maar ook de Duitse bedrijven helpen graag een handje. Zo kleuren de Twitter-logo's van BMW en Siemens vandaag in een regenboog:

 • Europese economie raakt onder stoom

  Het is afwachten of die partypooper van een deltavariant (zie post 6u55) het feestje kan verzieken, maar zonder dat serpent gaat het herstel vlot in Europa. Meer en meer Europeanen pendelen weer naar het werk, het aantal vacatures groeit en het aantal boekingen stijgt. Leve de (bijna) vrijheid, leve de prik!

 • Nyxoah sluit op record

  Nyxoah , het Waalse medtechbedrijf dat een chip heeft ontwikkeld om slaapapneu te behandelen, was dinsdag de uitblinker op Euronext Brussel. Het aandeel schoot 11,5 procent hoger tot 26,75 euro, een recordkoers.

  Voor zover we konden achterhalen, was er geen nieuws rond Nyxoah. Het bedrijf heeft wel een succesvolle maand achter de rug. Uit een langetermijnstudie bleek dat het Genio-systeem om slaapapneu te behandelen goed werkt. Nyxoah kondigde ook aan een aanvraag te hebben ingediend om ook op Nasdaq te noteren. Als alles vlot verloopt, zou het begin juli zijn Amerikaanse debuut kunnen maken.

 • Wetenschappelijk directeur verlaat Galapagos

  Het biotechbedrijf uit Mechelen maakte dinsdagavond nabeurs bekend dat Piet Wigerinck, de rechterhand van CEO Onno van de Stolpe, later dit jaar vertrekt. Als Chief Scientific Officer (CSO) stond Wigerinck sinds 2012 aan het hoofd van het klinisch onderzoek van Galapagos , een cruciale functie binnen het bedrijf, waarbij hij een tandem vormde met CEO Onno van de Stolpe.

  Voor meer gaat u best naar hier!

 • Party-pooper: de deltavariant

  Een rondje van de zaak, een prik voor iedereen! En dus versoepelen we wereldwijd en en masse de coronamaatregelen. Kan dan nu eindelijk het volle gas van de economie worden ingeduwd? Mogelijk niet, want er is altijd nog een party-pooper: de deltavariant. 

  Voor meer: hierheen!

 • AB InBev verkent de virtuele wereld met renpaarden

  De productie en handel in digitale goederen groeit. Over vijf tot tien jaar worden daar tot tientallen miljoenen nieuwe jobs gecreëerd, zeggen grote techondernemers. AB InBev tast de mogelijkheden af met digitale renpaarden.

 • Wereld werd rijker ondanks corona

  Het ruime stimulusbeleid van centrale banken en overheden heeft vorig jaar de rijkdom doen toenemen, leert een studie van Credit Suisse. België is op drie na het land waar de welvaart het meest is toegenomen.

  Lees hier meer!

  De vermogenstoename lijkt in 2020 compleet losgekoppeld te zijn van de economische malaise die het gevolg was van de coronacrisis.
  ANTHONY SHORROCKS
  ECONOOM EN CONSULTANT BIJ CREDIT SUISSE

 • Straks: Europees ondernemersvertrouwen

  Beleggers kijken vandaag uit naar de publicatie van de Europese PMI om 10u. Economen verwachten dat de indicator in juni met 1,7 punt stijgt naar 58,8 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector. Economen voorspellen een groeiversnelling in de dienstensector dankzij de heropening van sectoren zoals de horeca en het toerisme. Ze verwachten een groeivertraging in de industrie, die worstelt met toenemende aanvoerproblemen.

  Ook in de VS staat het ondernemersvertrouwen op het menu om 15u45. Verder maakt Parijs zich op voor de prijszetting van beursnieuwkomer Hydrogène de France, een bedrijf gespecialiseerd in energie uit waterstof.

 • Bitcoin veert krachtig terug

  Dinsdag donderde de bitcoin even tot 10 procent lager tot onder 30.000 dollar omdat de Chinese overheid en masse miners sluit in de Volksrepubliek. Collega Bas van der Hout legde gisteren in deze vlog al uit waarom dat nieuws, net als de reactie van het netwerk op de sluitingen, als goed nieuws kan worden gezien. 

  Dat lijkt de markt nu ook te vinden, want de munt veerde gisteravond al krachtig terug. Sterker nog: al het verlies werd goedgemaakt en de munt stond weer boven 30.000 dollar. Vandaag zet de stijging voort waardoor de munt 3 procent stijgt tot 33.800 dollar. Het kan raar lopen op de cryptobeurzen...

 • Beleggers verteren woorden Powell

  De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, getuigde dinsdag voor het subcomité voor pandemiehulp van het Huis van Afgevaardigden. Hij herhaalde dat het de bedoeling van de Amerikaanse centrale bank is om een 'breed en inclusief' herstel van de arbeidsmarkt aan te moedigen en niet om de rente te snel te verhogen enkel alleen op basis van de inflatieverwachting.

  'Wij zullen de rentetarieven niet preventief te verhogen omdat we een mogelijk inflatie-opflakkering vrezen' zei hij. 'We zullen wachten op bewijs van echte inflatie of andere onevenwichten.' Die woorden stuurden Wall Street gisteren hoger.

  Maar beleggers focussen zich mogelijk nu ook op andere woorden van de voorzitter. Zo zei hij dat de hoge inflatiegraden die worden gemeten bij sectoren die direct aan de heropening zijn verbonden, zoals de automarkt, hoger zijn dan de Fed had verwacht. 'Deze inflatie kan langduriger zijn dan we hadden voorzien.' In combinatie met de grotere focus die de Fed lijkt te krijgen voor inflatie kunnen beleggers er mogelijk aan twijfelen of de centrale bank wellicht toch eerder dan verwacht de rente verhoogt. 

  De Aziatische beurzen noteren vlak. Ook de Europese indexfutures voorzien een ter plaatse trappelende Europese beurs straks om 9u.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud