Bel20 sluit af op status-quo

De Bel20 negeert een verse koersval in Japan en gaat omzichtig hoger. Thrombogenics blijft in de hoek waar de klappen vallen, nu shorters een steeds groter deel van de aandelen controleren.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Kurt Vansteeland, Jan De Schamphelaere, Koen Lambrecht en Christophe De Rijcke. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.15 uur: En hiermee sluiten we de markten live af. Tot morgen!

17.50 uur: Collega Koen Lambrecht kwam zonet terug van de algemene vergadering van D'Ieteren. De recente aanduiding van Axel Miller als toekomstig CEO leidde niet tot beroering. Er werden 0 (!) vragen gesteld.

17.45 uur: De Bel20 is zonet afgesloten op een miniem verlies van 0,04 procent tot 2.684,55 punten. We onthouden dat IBA (+3,4%) voor de tweede dag op rij stevig in de lift zat dankzij een forse vermindering van een miljoenenclaim. De enige uitgesproken verliezen kwamen op het conto van de energiegerelateerde centjesaandelen Thenergo (-7,4%) en 4Energy Invest (-4,2%).

17.15 uur: De Braziliaanse centrale bank heeft de basisrente vannacht onverwacht verhoogd. De basisrente steeg met 50 basispunten tot 8 procent. Brazilië wil met de renteverhoging de inflatie de kop indrukken. In maart bedroeg die 6,6 procent. Toch zorgt de renteverhoging voor wenkbrauwengefrons, want de Braziliaanse economie presteert zwak. De markten in Brazilië zijn vandaag dicht wegens een feestdag.

16.45 uur: De Franse werkloosheidscijfers zijn uitgelekt. En eens te meer geen goed nieuws ...

French jobless claims leaked, hit new record. +10 ES— zerohedge (@zerohedge) 30 May 13

 

16.11 uur: De extreme correlatie tussen de yen en de Nikkei is best wel opvallend:

Nikkei vs USDJPY pic.twitter.com/Y0o1ZGQEkG— Matthew B (@boes_) 30 May 13

 

16.00 uur: De Dow Jones noteert na een half uur handel 0,3 procent lager. 

15.23 uur: Uit solidariteit met haar fans in het zwaar door de economische crisis getroffen Spanje ziet de Amerikaanse rockgroep Bon Jovi af van haar gage voor een concert in Madrid. Voor het al weken uitverkochte optreden op 27 juni in het Vicente Calderon-stadion van Atletico Madrid schommelen de ticketprijzen heel democratisch tussen de 18 en de 39 euro. Dat heeft Jon Bon Jovi tegenover de krant El Mundo gezegd.

Volgens de 51-jarige zanger en frontman had de groep bij de planning van haar nieuwe wereldtournee Spanje eigenlijk links laten liggen, net vanwege de crisis. "Ik wilde mijn fans in dit land, dat ik zo graag heb en dat me de voorbije dertig jaar altijd zo goed ontvangen heeft, echter niet in de steek laten", aldus Jon Bon Jovi.  Met de opbrengsten van het concert in Madrid zullen alleen de kosten voor het huren van het stadion, het opzetten van het podium en de betaling van de Spaanse medewerkers kunnen betaald worden. Bon Jovi, vooral bekend van de monsterhits "You Give Love a Bad Name" en "Livin On a Prayer", speelt dus gratis. 

'You Give Love A Bad Name' van Jon Bon Jovi. Goedkoop te zien in Madrid ...

15.15 uur: Voor zover we kunnen nagaan, behoort biotechnologiegroep Thrombogenics stilaan tot de meest geshorte aandelen van Europa. Recordhouder is de Duitse chipspecialist Aixtron, waar 11,53 procent van de aandelen bij shorters zit. In België is Thrombo intussen met meerdere bandbreedtes verschil het meest geshorte aandeel, voor nummer twee Delhaize:

14.44 uur: Het Amerikaanse bbp-groei is licht neerwaarts herzien, tot 2,4 procent. Maar de kwaliteit is beter, met minder voorraadopbouw en meer 'finale vraag'.

US DATA: Q1 real GDP rev to +2.4% but with a better mix as real final sales +1.8% (+0.3pt from orig) - MNI— Fabrizio Goria (@FGoria) 30 May 13

 

14.42 uur: Twitter heeft Facebook bijna bijgebeend als populairste sociaal netwerk bij jongeren. 

14.30 uur: Thrombogenics is een steeds populairder doelwit bij shorters. Een forse 8,43 procent van de aandeel zit nu in handen van zes baissespeculanten, leert de jongste mededeling van beurswaakhond FSMA.

14.13 uur: Contract voor Zetes (+1,1%, 16,20 euro). De Brusselse specialist in identificatie van goederen en personen mag in de Republiek Guinee de kieslijsten ontdubbelen met zijn biometrische technologie. Het land houdt in de zomer verkiezingen. Eerder deze maand haalde Zetes ook een deal binnen in Senegal, voor de productie van biometrische visa.

Afrika is de twee thuis van Zetes, het leverde al zijn diensten aan Ivoorkust, Benin, Gabon, Sierra Leone en Togo. 

13.36 uur: CVC, jawel die van bpost, wil de eerste IPO in Denemarken sinds 2010 forceren. De private equity-groep wil volgens het persagentschap Bloomberg een deel van de apothekenketen Matas naar de beurs brengen.

12.55 uur: In Milaan wint Pirelli 3,5 procent. De Italiaanse bandenproducent kreeg een adviesverhoging van Goldman Sachs, van ‘sell’ naar ‘neutral’. Volgens het Amerikaanse beurshuis zijn automobielgerelateerde aandelen in Europa aantrekkelijk vanwege hun lage waarderingen. 

Toeleveraar Faurecia, die onder meer auto-interieurs maakt, werd door Goldman Sachs op de ‘conviction buy’-list geplaatst en gaat 3,4 procent hoger in Parijs.

12.28 uur: Regelmatige dosissen van pijnstillers zoals ibuprofen verhogen het risico op hartaanvallen. Een artikel dat de resultaten bundelt van onderzoeken bij meer dan 353.000 patiënten, staat vandaag in The Lancet. Van elke 1.000 mensen met gematigd risico op een hartprobleem die een jaar lang dagelijks ibuprofen slikken – wat nogal wat arthritislijders doen – zullen er drie een onvermijdbare hartaanval krijgen. Een gelijkaardig risico is verbonden aan de klasse van pijnstillers die werkt via de Cox2-inhibitor, zoals Celebrex van Pfizer of Arcoxia van Merck.

Ibuprofen is verkrijgbaar in generische versies en wordt ook nog aangeboden door zowat alle grote farmabedrijven. Denk aan Nurofen (Reckitt Benckiser), Brufen of Malafene (Abott), Advil (Pfizer), Ibuprofen Sandoz, Ibuprofen Mylan (Merck), Motrin (J&J-dochter McNeill).

Regelmatige gebruikers moeten volgens de auteurs in The Lancet niet meteen stoppen met hun medicatie, maar afwegen of ze het extra risico op een hartaanval erbij nemen om in het dagelijkse leven min of meer normaal te kunnen functioneren. Ook andere pijnstillers houden immers altijd wel enig risico in. Wel houden ze de dosis best zo laag mogelijk.

12.18 uur: Dirk Goeminne wordt de nieuwe CEO van Ter Beke. Dat meldt onze verslaggeefster vanop de algemene vergadering. Goeminne was al CEO al ad interim na het vertrek van Koen Hofman eerder dit jaar. Eerder stond Goeminne al aan het hoofd van de Nederlandse keten Hema.

Uit een persbericht bij de aanstelling van Goeminne als bestuurder van Ter Beke in 2011: 'Tussen 1997 en 2003 was hij achtereenvolgens CEO en Voorzitter van de Nederlandse retailketen Hema. Tot 2007 was hij Voorzitter van Vroom&Dreesman, de grootste retailketen van Nederland en van La Place, de grootste restaurantketen van Nederland. Vandaag houdt hij bestuursmandaten bij Uitgeverij Lannoo, Van de Velde Groep, Stern Group, Beter Bed Holding en een aantal voormalige participaties van Mitiska.'

11.52 uur: Het Spaanse bouwconcern OHL heeft, in het kader van een consortium, het contract gewonnen om de voornaamste twee stations van de metro van Doha (Qatar) te bouwen. Het contract is 1,1 miljard euro waard. OHL stijgt 1,7 procent op de beurs van Madrid.

11.45 uur: Carrefour sluit een alliantie met de Afrikaanse distributeur CFOA. Bedoeling is in acht landen in West- en Centraal-Afrika winkels te openen in shoppingcentra van CFOA. Carrefour noteert 1,35 procent hoger.

11.30 uur: De concurrentiewaakhond lijkt op het punt te staan om Ryanair te dwingen zijn belang in Aer Lingus te verkopen. Ryanair controleert 29,8 procent van de Ierse maatschappij, maar volgens de Europese Commissie vreest dat dit de concurrentie op de lijnen tussen het VK en Ierland in gevaar kan brengen. Op 11 juli mag de definitieve beslissing van de Commissie worden verwacht.

11.26 uur: Nog een verjaardag om een kruisje bij te zetten in uw agenda: op 1 juni bestaat de Europese Centrale Bank 15 jaar. Maar, zoals de collega’s van AFP opmerken, de puberteit van de instelling wordt gekenmerkt door een fenomenale crisis. En die heeft de ECB ertoe verplicht niet alleen toe te zien op de inflatie (streefdoel: dicht bij maar lager dan 2 procent), maar veel verder te gaan dan zijn oorspronkelijk mandaat. De bank moest een heel arsenaal in werking stellen om de eurozone te redden...

11.15 uur: Het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de eurozone is in mei lichtjes verbeterd, maar blijft wel laag. De index van het consumentenvertrouwen verbeterde van -22,3 tot -21,9. Ook het ondernemersvertrouwen werd iets beter, van -13,8 naar -13,0 in de industriesector en van -11,1 naar -9,3 in de dienstensector. Het samenvattend cijfer van het 'economisch sentiment' kwam deze maand uit op 89,4 van 88,6 in april.

10.36 uur: Liberty Media, de moederholding van onder meer Telenet, zal Virgin Media vervangen in de Nasdaq-100.

10.32 uur: In België is de inflatie in mei licht gestegen tot 1,18 procent. In april was dat nog 1 procent rond. Het is de eerste inflatiestijging in zeven maanden. Vooral vaste telefonie, vers fruit, aardappelen, vlees, snijbloemen, buitenlandse reizen en weekends aan zee en in de Ardennen werden deze maand duurder. Daarentegen werden motorbrandstoffen, elektriciteit, aardgas en verse groenten goedkoper.

10.16 uur: Ook beurshuis Nomura ziet niet echt een katalysator voor de jongste appelflauwte van de Nikkei:

Nomura: "there was no particular trigger, just investors giving up". #nikkeicrashbis— Christophe De Rijcke (@cderijcke) 30 May 13

09.59 uur: Het beste bewijs dat Tokio stilaan nerveus wordt van de koerscapriolen van de Nikkei zijn uitspraken die het tegendeel beweren.

Japan PM Econ Adviser Hamada: 10%-20% Random Stock Moves Not Surprising [dj]>> speak for yourself, mate— Katie Martin (@katie_martin_FX) 30 May 13

 

09.35 uur: Het nieuwe groeimirakel heet Zwitserland. Net als de Zweden boekten ook de Zwitsers 0,6 procent groei in het eerste kwartaal. We gaan de vergelijking met de eurozone even niet maken. Te pijnlijk.

Swiss Q1 GDP: q/q +0.6% vs +0.2% exp bit.ly/10Jt9hd...— ForexLive (@ForexLive) 30 May 13

Weet je wat? We gaan de vergelijking toch maken. Nèh. Gelijktijdig met de jodelende Zwitsers bevestigden de Spanjaarden immers dat hun economie vorige kwartaal 0,5 procent kromp.

Swiss, Spain GDP numbers reflect European divide... | More on ft.com/fastFT...— Financial TimesVerified account (@FinancialTimes) 30 May 13

09.02 uur: De Europese beurzen openen licht lager. De Bel20 zakt 0,2 procent. Solvay (-1,4%) neemt een slechte start. Op de brede markt prijkt Quest for Growth (+4%) bovenaan.

08.31 uur: 'De aandelenrally van de voorbije maanden is niet enkel gebaseerd op free money', oordeelt Bart Van Craeynest van Petercam. Zijn de aandelenmarkten ontkoppeld van de economische realiteit en enkel gedreven door monetaire stimuli?, vroeg hij zich af. 'Nee', zegt hij. 'Er is een duidelijke correlatie met de stijgende bedrijfswinsten.'

Equity rally broadly in line with corporate profit recovery, not just built on QE: insights.petercam.com/?p=1103... insights.petercam.com/?p=1103...— Bart Van Craeynest (@BVanCraeynest) 28 May 13

 

08.26 uur: Intussen is de Japanse beurs al dicht. De Nikkei verloor 5,2 procent. Besluit na een bewogen dag:

Japanese stocks down 15% from their peak. That's a 15% decline in just a week.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 29 May 13

 

08.20 uur: Aandeelhouders van Apple, hou u vast. Google wil Apple frontaal aanvallen met de MotoX. Tijd voor een prijzenslag in de smartphonemarkt, meent de Google-topman. Het einde van de cashmachine die de iPhone is?

Google plant een hete smartphoneherfst. En een in de Amerikaanse vlag gewikkelde aanval op de 'Aziatische' iPhone. tijd.be/nieuws/onderne...— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 29 May 13

 

08.02 uur: Vandaag nog op de agenda:

Algemene vergadering bij D'Ieteren. Hoe reageren de aandeelhouders op de aanstelling van de voormalige Dexia-topman Axel Miller als de nieuwe ceo van de autodienstengroep. Onze collega Koen Lambrecht brengt later vandaag verslag uit. 

Ook AV bij Ter Beke vandaag. Ook daar is een nieuwe CEO op komst, al is zijn naam nog niet geweten. Begin dit jaar kondigde CEO Koen Hofman dat hij de salami's ruilt voor Colruyt waar hij CFO wordt.

In de VS: BBP eerste kwartaal (tweede raming) om 14.30 uur

In eurozone: ondernemers- en consumentenvertrouwen om 11 uur.

 

08.00 uur: Kinepolis mag op de Heizel blijven. Een twee jaar oude klacht van Tentoonstellingspark van Brussel (TSB) is ongegrond, oordeelt een rechter.

#Kinepolis wint rechtzaak en mag weer evenementen organiseren o/d Heizel. Die TPB demarche kostte € 0.5m, maar dat zie je niet aan de koers— Tom Simonts (@TSimonts) 29 May 13

 

07.45 uur: Alweer paniek op de Japanse beurs. De Nikkei-index zakt 5 procent. Vorige week incasseerde de index al eens een dagverlies van 7 procent. Om maar te zeggen dat de Japanse beurs recent zeer volatiel is.  De Nikkei kende de voorbije maanden een forse klim dankzij het nooit eerder geziene stimulusprogramma van de Japanse centrale bank. 'Het grootste financiële experiment ooit', zeggen sommige marktenspecialisten. 'Maar wel een met neveneffecten.'

Holy crap! The Nikkei is down 5 pct. It's another Japanese rout!— Chris AdamsVerified account (@chrisadamsmkts) 29 May 13

Beleggers beginnen ook stilaan te beseffen dat de Federal Reserve niet eeuwig kan blijven geld drukken om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Recente macro-economische statistieken zijn koren op de molen van zij die het soepel monetair beleid liever snel dan traag willen beginnen afbouwen. Vandaag is het in de VS onder andere uitkijken naar het bbp-cijfer (tweede raming) van het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud