1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit licht in het groen

De beurzen lasten een pitstop in na de verschroeiende vaccinrally in november. Orange Belgium gaf een vlakke beursdag in Brussel kleur na het 'opportunistische' uitkoopbod. De handel in Sipef werd geschorst. Boeing kreeg een forse order binnen.
 • Tot morgen allemaal!

  Wij gooien de blog voor vandaag dicht. Morgen zijn we weer bij u terug! Tot slot nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 04 DECEMBER 2020

   ECONOMIE/FINANCIËN

   Duitsland:

    Fabrieksbestellingen oktober, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  Handelsbalans oktober, 14.30 uur

  • Werkgelegenheid en werkloosheid november, 14.30 uur

  • Fabrieksbestellingen oktober, 16.00 uur

  MAANDAG 07 DECEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Handelsbalans november

  Duitsland:

  •Industriële productie oktober, 08.00 uur

 • 'Palmolieheffing heeft negatieve impact op winst'

  Sipef komt met een persbericht, nadat het aandeel eerder vandaag geschorst was. De Schotense plantagegroep zegt dat het last zal hebben van een nieuwe heffing op palmolie in Indonesië. De maatregelen hebben een 'negatieve impact op het toekomstige winstpotentieel en de cashgeneratie van Sipef'. 'Voor december houden we met de huidige gehanteerde referentieprijs rekening met een impact van ongeveer 2 miljoen euro voor het resultaat na belastingen.' 

  Sipef zegt dat het nog niet mogelijk is om de impact van de nieuwe heffing in te schatten voor 2021. 

  ©Bloomberg

 • Brederode heeft goede vooruitzichten

  De holding Bredeorode is met een tussentijdse verklaring gekomen. Het meldt dat aan het einde van het derde kwartaal de gunstige evolutie in het tweede kwartaal zich voortzette 'ondanks de nog altijd zorgwekkende gezondheidssituatie'. Op 30 september bedroeg het resultaat over de eerste negen maanden 76 miljoen euro op boekhoudkundige basis. Het eigen vermogen dikte licht aan tot 2,49 miljard euro. Dat stemt overeen met het eigen vermogen per aandeel van 84,84 euro tegenover 83,27 euro negen maanden eerder. 

  'De verhoging van het eigen vermogen is volledig voor rekening van de private-equity sector', legt Brederode uit. Op 30 september bereikte die een nieuwe recordwaarde van 1,47 miljard euro (+13%) met meer dan 56 miljoen aan nieuwe investeringen en een positieve bijdrage aan het resultaat van 100 miljoen euro.'

  De vooruitzichten zijn volgens Brederode gunstig. 'De portefeuille van beursgenoteerde effecten heeft zich sinds 30 september goed hersteld dankzij een opleving van de beurzen die werd getriggerd door de ontwikkeling van meerdere vaccins.'

  Ook blijft de holding vertrouwen hebben in de private-equity portefeuille. 'Dat is dankzij de reactiesnelheid en kwaliteit van de beheerteams voor private-equity.'

 • 'We zitten in een labrador-rally '

  Volgens Martin Arnold van de zakenkrant Financial Times zitten we in een Labrador-markt: een markt waarbij beleggers overal vrolijk bij beginnen te kwispelen, omdat we nu eenmaal in de 'everything rally' zitten. Daarmee bedoelt Arnold dat nu alles omhoog gaat: zelfs de meest zwakke aandelen, rommelobligaties en ook de bitcoin stijgen. 

  De allesrally is bezig sinds de nieuwsstroom die binnenkwam over zeer performante coronavaccins. Dat voedde bij beleggers de hoop dat de economie sneller dan verwacht terug naar 'normaal' kan. Maar ze zijn niet erg kritisch op de reële omgeving waarin we ons nu bevinden: namelijk in een economisch zeer zwakke omgeving als gevolg van alle coronamaatregelen. Daardoor gaat de wereldeconomie volgens de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar met 4,4 procent krimpen, een daling die niet gezien is sinds de Grote Depressie. Dat het vaccinnieuws de aandelen van de 'oude economie' fors hoger heeft geduwd blijkt wel uit het volgende plaatje:

  Lees hier meer!

 • Bel20 sluit 0,1 procent hoger

  De sterindex sloot de dag af met een winst van 0,1 procent tot 3.710 punten. Bovenaan prijkten Telenet , Sofina en Proximus . Onderaan bengelden Umicore , Ageas en Galapagos .

  De Europese beurzen verloren 0,1 procent.

 • Wat gebeurt er op Wall Street?

  Alle antwoorden vindt u hier!

  ©REUTERS

 • Boeing vliegt fors hoger na order

  Boeing vliegt meer dan 5 procent hoger. De Amerikaanse vliegtuigbouwer kreeg een order binnen van de budgetvlieger Ryanair. De Ierse vliegtuigmaatschappij bestelde 75 Boeing 737 MAX-toestellen met een cataloguswaarde van 9 miljard dollar. Hoeveel de maatschappij er daadwerkelijk voor heeft betaald is onduidelijk, maar volgens bronnen van Reuters zou het bedrijf kortingen van meer dan 50 procent bedongen hebben bij Boeing. 

  De order komt nadat de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA het vliegverbod voor de Boeing 737 MAX opgeheven. Na grondige software-aanpassingen en mits aangepaste training van de piloten mag het toestel weer het luchtruim kiezen.

  De 737 MAX, het best verkopende toestel van Boeing, stond 20 maanden wereldwijd aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen. De piloten slaagden er telkens niet in de computergestuurde opstijgprocedure onder controle te krijgen.

  De bestelling van Ryanair is de grootste sinds de twee fatale crashes. Het order wordt mogelijk als beleggers gezien als een omkeermoment voor Boeing.

  ©EPA

 • Groei Amerikaanse dienstensector vertraagt

  De groei van de Amerikaanse dienstensector vertaagde in november naar het laagste peil in zes maanden. De ISM-indicator daalde met 0,7 punt naar 55,9 punten, ongeveer in lijn met de verwachtingen. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit, en omgekeerd. De stijging van het aantal coronabesmettingen en de herinvoering van sommige beperkende maatregelen hadden een negatieve invloed op de dienstensector.

 • Tesla krijgt nieuw koopadvies

  En weer gaat het aandeel Tesla ruim 3 procent hoger. De aanleiding dit keer? Een ronkend koopadvies van Goldman Sachs. Analist Mark Delaney verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'kopen' en krikt zijn koersdoel voor de elektrische automaker met meer dan 70 procent op tot 780 dollar, het hoogste koersdoel op dit moment. Dat doet Delaney in aanloop naar de toevoeging van Tesla in de S&P500 op 21 december.

  De analist voorziet dat Tesla een marktaandeel van zo'n 20 procent van de elektrische automarkt krijgt en dat Tesla daarom tegen het volgende decennium 15 tot 20 miljoen auto's kan produceren. 'De beweging richting elektrische auto's gaat veel sneller dan we eerder hadden verwacht', zegt Delaney. 'Daarbij zullen lagere prijzen voor batterijen zorgen voor een grotere vraag naar elektrische wagens.'

  Er wordt een forse Tesla-tsunami verwacht op 21 december. Zo kan op die dag 72,7 miljard dollar aan transacties plaatsvinden. Het grote aantal transacties is het gevolg van de grote markt voor trackers die de laatste jaren is ontstaan. Die fondsen, die de brede Amerikaanse graadmeter volgen, imiteren de S&P500 zo goed mogelijk (de tracker dient als surrogaat voor de werkelijke index), waardoor die partijen het aandeel Tesla massaal kopen op de dag van toevoeging.

 • Veel interesse in Inclusio

  De boeken zijn al vol voor de beursgang van Inclusio die volgende week gepland staat. De vastgoedvennootschap die sociale woningen en infrastructuur voor mensen met een beperking ontwikkelt, heeft alle aandelen uit zijn basisaanbod verkocht tegen 21,4 euro per stuk. Dat laat het begeleidende beurshuis Kepler Cheuvreux weten. 

  De boeken blijven officieel nog open tot 8 december. Ook bij eerdere beursnieuwkomers was de interesse groot. Biotechbedrijf Nyxoah besloot bijvoorbeeld om op het laatste nippertje nog 12 procent meer aandelen uit te geven vanwege de grote beleggersvraag. 

  Hier leest u alles over de beursgang van Brussels eerste sociale vastgoedbedrijf. 

 • Wall Street opent licht hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn begonnen met kleine plussen. De Dow Jones wint 0,2 procent, de S&P500 0,1 procent en de Nasdaq veert 0,4 procent op.

 • Steunaanvragen in VS dalen

  Goed nieuws uit de VS, want daar daalden de aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met het grootste aantal in bijna twee maanden. Het aantal eerste aanvragen voor een uitkering zakte met 75.000 tot 712.000, de eerste daling in drie weken. Dat laten de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid zien:

  Ook de zogenaamde 'continuing claims' - het totaal aantal Amerikanen dat werkloosheidsuitkeringen krijgt -  daalde met 569.000 tot 5,52 miljoen:

 • Over de schorsing van Sipef...

  ... weten we inmiddels wat meer. De website MarketScreener laat weten dat Indonesië volgens een officieel document hogere tarieven zal heffen op palmolie vanaf 10 december. Dat heeft een negatief effect op de vraag naar palmolie. 

  Nu wordt er door Indonesië een taks geheven van 55 dollar per ton, ongeacht de prijs per ton, maar daar komt verandering in. Vanaf nu geldt een heffing van tussen 55 en 255 dollar per ton en die is afhankelijk van de prijs. Onder een referentieprijs van 670 dollar per ton wordt een tax geheven van 55 dollar en daar komt telkens 15 dollar bij voor iedere 25 dollar dat de referentieprijs hoger gaat. 

  Indonesië is wereldwijd de grootste emporteur van palmolie. De palmolieprijzen zijn dit jaar al gestegen door een lager aanbod en regenachtig weer. 

 • Beursrally: 'Ik koop Johnson & Johnson voor vaccin'

  Onze collega Bas van der Hout heeft het over de forse stijging van Moderna en wie de volgende kan zijn met een performant vaccin:

  Beursrallyvlog 3: Wie is volgende vaccintopper?

 • Alle olie op één hoop?

  Een nieuwtje uit de oliesector met mogelijk verstrekkende gevolgen. Er lopen gesprekken om de twee belangrijkste benchmarks voor olie, de zogenaamde Noordzee-olie Brent, en de Amerikaanse olie-index WTI, samen te voegen in één index. Indexbeheerder S&P Global Platts heeft een denkoefening opgestart om voortaan nog maar één referentieprijs te gaan hanteren.

  Brent is momenteel de belangrijkste van de twee, en is bepalend voor de prijsbepaling van meer dan twee derde van de oliemarkt. Maar de interesse in Amerikaanse olie groeit door het einde aan exportbeperkingen die werden opgelegd tijdens de oliecrisis in de VS in de jaren '70 en het feit dat de voorraden in de Noordzee slinken. De productie van Noordzee-olie is sinds 2015 met een vijfde gedaald. 

 • Sipef geschorst

  De FSMA heeft de handel in Sipef   geschorst in afwachting van een persbericht. Het nieuws zou volgens onze informatie geen betrekking hebben op een exit van de plantagegroep. 

 • Een 'dank u wel, Jerome' mag wel even

  Even een kleine reminder aan wie we deze beursrally te danken hebben. Foggy Bottom, ofte de Amerikaanse centrale bank. Vergeet straks niet uw kerstkaartje te sturen naar Jerome Powell, Federal Reserve, 20th Street & Constitution Avenue NW, 20511 Washington DC. 

 • Turkse inflatie blijft hardnekkig hoog

  Het is nog even wachten op de impact van het paardenmiddel dat de Turkse centrale bank vorige maand toediende, in de vorm van een zeer forse renteverhoging. Tot nader order blijft de eerdere tuimelperte van de lira zich via de invoer vertalen in hardnekkig hoge inflatie. 

 • Delfts blauw stevig in het groen

  De Porceleyne Fles  is bij de grootste winnaars in Amsterdam met een koerswinst van 5 procent. De maker van het bekende blauwbeschilderde aardewerk uit Delft leed sterk onder de afwezigheid van toeristen. Maar het zicht op een vaccin en een pas gelanceerde hippe collectie 'The Wunderkammer' lijken het weinig liquide aandeel deugd te doen. 

  Mark Rutte beschilderde een Delfts Blauw vaasje tijdens zijn campagne in 2019. ©ANP

 • Strengere regels voor Chinese bedrijven op Wall Street

  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een wet die beurshandel in Chinese bedrijven onmogelijk maakt als die geen inkijk geven in hun boeken.

 • Winkelverkopen eurozone verrassen positief

  De winkelverkopen in de eurozone zijn in oktober gestegen, voordat veel Europese landen weer in gedeeltelijke lockdowns gingen vanwege de tweede coronagolf. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat klommen de detailhandelsverkopen die maand met 1,5 procent in vergelijking met september, toen de verkopen nog met een bijgestelde 1,7 procent afnamen.

  De verkopen namen dubbel zo sterk toe dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een plus van 0,7 procent gerekend. Volgens Eurostat ging de verkoop van levens- en genotmiddelen omhoog, net als die van non-foodproducten zoals schoonmaakmiddelen en toiletpapier. Ook de verkopen via het internet zaten in de lift. De verkoop van kleding en brandstof daalde dan weer.

 • Janus Henderson ziet 5 procent inflatie in 2021 of 2022

  'De inflatie in de G7 (grote industrielanden) zal op een bepaald moment in 2021 of 2022 wellicht een niveau van 5 procent bereiken.' Dat zegt Simon Ward, een econoom van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. 'In de periode voor de financiële crisis van 2008 versnelde de brede geldhoeveelheid minder dan nu. De inflatie steeg toen naar zowat 4 procent. De versnelling van de geldgroei is nu veel sterker. Daarom denk ik dat de piek van de inflatie hoger al zijn.' De meeste economen verwachten voor de komende twee jaar een veel lagere inflatie dan Ward.

 • Greenyard: 'Fruit Farm heeft geen impact'

  Greenyard  stuurt een persbericht uit waarin het stelt dat de financiële problemen bij Fruit Farm geen enkele impact hebben op Greenyard. Topman Hein Deprez is de enige link tussen beide, zegt het bericht. 'De aandelen in Fruit Farm zijn in handen van Hein Deprez, die ook aandelen aanhoudt in Greenyard', aldus het bedrijf. 'We willen benadrukken dat Fruit Farm geen deel is van Greenyard en dat het volledig los van Greenyard gemanaged wordt'.

  De outlook van Greenyard om dit boekjaar een brutobedrijswinst tussen 106 miljoen en 110 miljoen euro te draaien, is op geen enkele manier geïmpacteerd, benadrukt het bedrijf.

  De koers van Greenyard kreeg een stevige kwauw nadat De Standaard bekend maakte dat een reddingsplan voor Fruit Farm werd afgekeurd door de ondernemingsrechtbank. Volgens de krant meent de rechter dat de verkoop van de onderdelen na een faillissement meer zou opleveren dan een doorstart.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op Orange Belgium (uiteraard) en Tessenderlo. 

 • Eigenaar Panos geeft achtergestelde obligaties uit

  De industriële bakker La Lorraine wil met een obligatie-uitgifte 75 tot 150 miljoen euro ophalen bij particluiere beleggers. De obligaties hebben een looptijd van zeven jaar en een nettorendement van 1,81 procent. Het gaat om achtergestelde obligaties. Die hebben een hoger risicoprofiel, omdat ze bij financiële problemen pas worden terugbetaald nadat de andere schulden zijn afgelost. Beleggers moeten minstens op 10 obligaties met een nominale waarde van 1.000 euro intekenen. De inschrijvingen starten vrijdag.

  Een uitgebreider artikel over de obligatie-uitgifte leest u hier.

 • Britse economie sukkelt weer in krimpmodus

  Door de lockdowns om de opstoot van het coronavirus in te dammen is de Britse economie in november weer aan het krimpen gegaan, meldt de barometer van onderzoeksbureau IHS Markit. En dat voor het eerst sinds juni. 

 • Lichtrode Europese beurshandel

  Een stand van zaken halverwege de ochtendhandel: de Europese beurzen kleuren lichtrood, met een Bel20  die een half procent inlevert en een Euro Stoxx50  die 0,4 procent lager koerst. 

  ©REUTERS

 • Zweden lopen deur van alcoholmonopolist plat

  De Systembolaget is helaas niet beursgenoteerd (anders had het zeker in onze beursrallyportefeuille gezeten), maar we geven het hier toch mee omdat het zo'n frappante statistiek is: de Zweden liepen deze zomer tijdens de pandemie op zoek naar wat troostende alcohol de deur van hun lokale sterkedrankmonopolist plat.

  Een stijging die veruit het meest uitgesproken was in het zuiden van land. Want daar konden ze niet even de grens over richting Denemarken om goedkopere 'booze' te scoren. 

 • 'Bod illustreert lage waardering voor telecom'

  Ook Kempen-analist Emmanuel Carlier beschouwt het bod op Orange Belgium als bepaald niet royaal. 'Enkele beleggers kunnen argumenteren dat het bod karig is, gelet op het feit dat de beurswaardering lager ligt dan sectorgenoten terwijl de winstvooruitzichten beter zijn', zegt hij. 'Het bod onderstreept vooral dat de zwakte van de Europese telecomsector in 2020, gemiddeld 13 procent verlies ondanks beperkte Covid-19-impact, onterecht is. En bijgevolg de voorbode kan zijn van nog meer biedingen.'

  Het bod onderstreept vooral dat de zwakte van de Europese telecomsector in 2020, gemiddeld 13 procent verlies ondanks beperkte covid-19 impact, onterecht is
  Emmanuel Carlier
  Kempen

  Carlier wijst ook op eerdere overnamebiedingen met stevige premie op de beurskoers, zoals Sunrise. Voor die Zwitserse telecomoperator legde Liberty, het moederbedrijf van Telenet, deze zomer flink geld op tafel.

  De Kempen-analist raadde eerder aan dat beleggers winst namen op KPN, dat hoger schoot door speculatie over een bod van de Zweedse private-equityspeler EQT, en herinvesteerden in Orange Belgium en Telenet. 'Wij zouden nu gedeeltelijk winst nemen op Orange Belgium en herinvesteren in Telenet.'

   

 • Analisten over Orange-bod: 'Opportunistisch'

  U leest er hier meer over. 

 • Kepler zet Tessenderlo op kooplijst

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux verhoogt zijn advies voor Tessenderlo  van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel wordt verhoogd van 32 naar 38 euro. 'Tessenderlo haalt 40 procent van zijn winst uit hoogwaardig potassium en 18 procent uit traditionele chemicaliën', zegt de analist.

  Tessenderlo kan profiteren van gunstige sectorontwikkelingen zoals hogere gewasprijzen.
  Kepler Cheuvreux

  'Naar onze mening krijgt het meewind door gunstige sectorontwikkeling zoals de hogere gewasprijzen en een verbetering van de industriële vraag naar chemicaliën. Ook de tak die zich bezighoudt met biovalorisatie van bijvoorbeeld gelatine en peptiden begint te verbeteren', klinkt het.


   

 • OBEL schiet richting biedprijs

  Het duurde even, maar daar is de eerste koers van Orange Belgium . De telecomoperator schiet inderdaad richting de biedprijs van 22 euro, met een klim van 35 procent naar 21,95 euro. 

 • Europese beurzen starten vlak | Orange Belgium: even geduld aub

  De beurzen gaan zoals verwacht vlak van start. In Brussel noteert de Bel20  0,2 procent lager op 3.703 punten. Bij Orange Belgium  is het nog even wachten op een koers, na het bod van de Franse moeder. Maar de bied- en laatkoersen suggereren dat het aandeel dicht bij de biedprijs van 22 euro zal openen, een premie van 36 procent op de slotkoers gisteren. 

 • De nabije toekomst: beurzen zetten de handrem op

  Afgaand op de belangrijkste futures blijven de Europese beurzen de handrem opzetten na de sprong in november. Bij de openingsbel zouden de Bel20  en de Euro Stoxx50  een fractie lager noteren. 

 • Deutsche over Orange: 'Cadeautjes voor iedereen'

  Deutsche Bank handhaaft zijn koopadvies voor Orange , met koersdoel van 17 euro. Dit nadat de Franse telecomreus een fiscale meevaller van 2,2 miljard euro aanwendt om dixit de analisten 'voor iedereen cadeautjes uit te delen'. Het is de periode van het jaar natuurlijk.

  Namelijk:

  • Alle Fransen, via een performanter netwerk
  • Zichzelf, via investeringen in een efficiëntere organisatie
  • De aandeelhouders, via een uitzonderlijk dividend van 20 cent per aandeel
  • Het milieu, via het streven naar een emissieneutrale toekomst tegen 2040
  • De Belgen, via een uitrookbod op Orange Belgium na 22 jaar beurscarrière
  Orange deze ochtend: 'Champagne voor iedereen'!

 • Nikola is geen Tesla

  Herinner u Nikola , de would-bepionier in elektrische vrachtwagens die tot nader order alleen omzet haalt uit zonnepanelen die hij op het huis van de voorzitter mocht installeren? Wel: Nikola beleeft niet zijn beste week. Na General Motors trekt nu ook Bosch geleidelijk zijn handen af van de start-up

 • All quiet on the eastern front

  Een snelle blik op de beurzen in het Verre Oosten: pitstop in de beursrally. De meeste beursbarometer blijven dicht bij huis, met kleine winst in Japan en Hong Kong en klein verlies op de Chinese beurzen. 

  Steeds meer beursstrategen stellen sowieso dat na de verschroeiende vaccinrally in november een adempauze even welkom is. Ook Mike Wilson, Amerikaans hoofdstrateeg van Morgan Stanley. 

 • Parijs haalt Orange Belgium van de beurs

  Het was zo rond de klok van middernacht een paukenslag vanuit Parijs: de telecomreus Orange haalt na 22 jaar de Belgische dochter Orange Belgium van de beurs. Cash is geen probleem: Orange krijgt na een jarenlange strijd van 'Bercy', de Franse fiscus, 2,2 miljard euro teruggestort. Ongeveer een derde van dat bedrag volstaat om de Belgische dochter bij de huidige kwakkelende beurskoers  van het koersenbord te halen. 

  Echt glorieus was de beurscarrière van Mobistar/Orange Belgium niet. De biedprijs van 22 euro is, omgerekend voor kapitaalverminderingen, zelfs iets lager dan de introductieprijs op 6 oktober 1998. Inclusief dividenden houden beleggers van het eerste uur volgens Bloomberg-data een jaarlijks rendement van 1,3 procent over, rekening houdend met de koers waartegen ze hun stukken aan Parijs moeten afstaan. 

  Meteen staat er dus bij nóg een Brussels aandeel een vervaldatum op de notering. Dat is ook het geval voor Zenitel en Sioen

 • Wall Street zet (nipt) recordjacht voort

  De vaccinrally kreeg op Wall Street, toch wat de S&P500  betreft, nipt een vervolg met nog maar eens een vers record. De uitblinker was Zweeds: Spotify. Het record is voor de S&P voor alle duidelijkheid tot nader order zonder Tesla , dat pas vlak voor Kerst in 'one shot' de beursbarometer in gekatapulteerd wordt

  Wall Street eind 2020: bullish ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud