1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit met flinke plus

De Europese beurzen ruilden na een halve dag hun verliezen om voor winsten. KBC profiteerde met enige vertraging van de kwartaalresultaten.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag houden wij het voor gezien. Morgen zijn we er weer met het laatste beursnieuws. Tot slot geven wij u nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 17 MEI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) mei, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  - Beluga: algemene vergadering

  - Floridienne: eerste tussentijdse verklaring, 17.45 uur

  - FNG Group: algemene vergadering

  - Resilux: algemene vergadering

  - Retail Estates: jaarresultaten 201782019, 17.45 uur

  - Xior: notering ex dividend 1,25 euro bruto

  Duitsland:

  - Curetis: resultaten eerste kwartaal, 08.00 uur

  Frankrijk:

  - Engie: gewone en buitengewone algemene vergadering (Parijs)

  Nederland:

  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Exmar herfinanciert obligatielening in Noorse kronen

  Exmar geeft een nieuwe niet-gewaarborgde obligatielening van 650 miljoen Noorse kronen (66,6 miljoen euro) uit. Die is bedoeld om de bestaande obligatielening van 1 miljard Noorse kronen (102,5 miljoen euro) die in juli vervalt, terug te betalen.

  De obligatielening van 1 miljard kronen (EXMAR01) liep eigenlijk af in juli 2017, maar Exmar had toen niet het geld in kas om ze terug te betalen. Door de toen heersende onzekerheid – er was nog geen contract voor de drijvende LNG-fabriek – en de hoge schuldenlast lukte het evenmin om een nieuwe obligatielening af te sluiten. Daarom kwam Exmar met de houders overeen de obligatielening met twee jaar te verlengen, weliswaar tegen een fors hogere coupon.

  Ook aan de nieuwe obligatielening van 650 miljoen kronen hangt een stevige coupon: 3 maanden NIBOR plus 8,75 procent, wat neerkomt op meer dan 10 procent.

  De lopende lening koopt Exmar wel voor een deel in: voor 104 miljoen Noorse kronen (10,7 miljoen euro) en 1,8 miljoen dollar.

 • Cisco Systems straalt op de Amerikaanse beurs

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

  ©REUTERS

 • Bel20 sluit flink hoger

  Met een winst van 1,4 procent sloot de Bel20 flink hoger op 3.544 punten. De toppers waren Argenx , KBC en Ageas . De floppers waren Aperam , Ontex en Umicore .

 • Boeing's eerste testvlucht met 'luchttaxi'

  Als het aan Boeing ligt kunt u zo snel mogelijk een vliegende taxi bestellen. De vliegtuigbouwer werkt samen met het taxibedrijf Uber om de 'luchttaxi' op de markt te brengen onder de naam Uber Air. Hier ziet u de proefvlucht:

  De vliegtaxi van Boeing

 • Goldman Sachs knipt blootstelling aan opkomende markten

  De zakenbanktak van Goldman Sachs heeft het gewicht van beleggingen in opkomende markten verkleind. Er wordt voornamelijk geknipt in de valuta's en obligaties van opkomende markten. De bank wijst naar de toenemende handelsspanningen.

 • Qualcom lager na Huawei-ban

  Omdat de VS Huawei op een zwarte lijst hebben gezet, staat het aandeel van Qualcomm onder druk. Het techbedrijf levert onderdelen die cruciaal zijn voor de netwerken van Huawei. Amerikaanse bedrijven die aan het Chinese techbedrijf leveren, zullen hinder ondervinden van de Huawei-ban. Ze moeten overheidslicenties verkrijgen alvorens ze kunnen leveren.

  Het aandeel gaat 2,8 procent lager.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen in de plus. De Dow Jones stijgt met 0,4 procent, de S&P500 klimt met 0,3 procent en de Nasdaq gaat 0,2 procent hoger.

 • Tesla geeft update na autobranden

  De autobouwer Tesla zal een update geven voor de batterijsoftware nadat recentelijk twee auto's (Model S) vlam vatten. Het bedrijf zegt het ook bezig is de zaken te onderzoeken. Dat meldt de bouwer van elektrische auto's op zijn website:

  Terwijl we de oorzaak hiervan onderzoeken passen we uit voorzorg de instellingen voor de warmteregulatie voor het Model S en Model X aan via een downloadbare software update die we vandaag uitrollen om de batterij beter te beschermen en de batterijduur te verlengen.
  Tesla

  Het aandeel gaat 2 procent lager

 • 'Dollar Tree is het ultieme slachtoffer van de handelsoorlog'

  Credit Suisse zegt dat de Amerikaanse retailer Dollar Tree een hele grote zwakke plek heeft: China. De winkelketen - die bijna alles tegen de vaste prijs van 1 dollar verkoopt - importeert 40 à 42 procent van haar producten rechtstreeks uit China.

  Door de strategie om bijna alle producten tegen 1 dollar te verkopen wordt het moeilijk de hogere invoertarieven aan de klanten door te rekenen.

  Toch denkt de bank dat het aandeel te hard is geraakt. Sinds de verheviging van het handelsconflict begin deze maand staat Dollar Tree al meer dan 8 procent lager.

  Het aandeel gaat voorbeurs 2 procent hoger.

 • Amerikaanse futures: lichtgroen

  Volgens traders in Amerikaanse futures zou Wall Street zo dadelijk 0,3 procent hoger openen.

  Eind vorige week bezocht de CEO van Uber de New York Stock Exchange, toen zijn bedrijf voor de eerste keer op de beurs noteerde. ©AFP

 • Het middagoverzicht van de Brusselse beursdag...

  leest u hier

 • Walmart: winst valt mee, omzet valt tegen

  Walmart weet in het eerste kwartaal de analistenverwachtingen te kloppen met zijn winst. De supermarktgigant behaalt een winst per aandeel van 1,13 dollar, tegenover de 1,02 dollar per aandeel die analisten hadden verwacht. 

  De omzet komt uit op 123,9 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op 125 miljard. De vergelijkbare verkopen groeien met 3,4 procent, waar analisten de groei op 3,3 procent hadden geschat.

  De supermarktketen scoort vooral met online verkopen. Deze stijgen - met 37 procent - sneller dan vorig jaar (33 procent). Het bedrijf zet volop in op e-commerce. Zo heeft het grote investeringen in nieuwe technologie gedaan om ervoor te zorgen dat online orders zo snel mogelijk verwerkt worden. Dit moet ze doen om de concurrentie met onlinereus Amazon bij te houden. Gisteren meldde Walmart nog dat ze voor meer dan 200.000 producten een 'next day' gaat aanbieden, waarbij producten de volgende dag nog geleverd worden.

  Het aandeel stijgt voorbeurs met 1,1 procent.

  We gaan dieper in op de cijfers van Walmart in dit artikel.

 • Tienjaarsrente op laagste peil sinds 2016

  De Belgische tienjaarsrente is donderdag onder de bodem van eind maart gedaald en even teruggevallen naar 0,38 procent. Dat is het laagste peil sinds november 2016. De bezorgdheid over de groeivooruitzichten van de wereldeconomie jaagt beleggers naar veilige havens, zoals staatsobligaties. Ook in andere landen van de eurozone brokkelt de rente af.

 • KBC helpt Bel20 hoger

  De Bel20  trekt sinds het middaguur weer hoger, in tandem met de Europese beurzen. 

  KBC  wint meer dan 2 procent en geniet zo met vertraging van de resultaten. Het beurshuis Jefferies houdt een goed gevoel over aan de conference call. 

  Constructive call confirming re-pricing in core markets and a rebound in asset management. Positive prospects on cost management should allow KBC to beat its target.
  Maxence Le Gouvello
  Analist Jefferies

 • Aandeelhouders Euronext zien Noorse overnameprooi helemaal zitten

  Terwijl het eindspel tussen Euronext en Nasdaq om de beurs van Oslo nog altijd moet gespeeld worden, moet Euronext alvast niet meer twijfelen over zijn opties. Op de algemene vergadering van de Europese beursuitbater in Parijs stemde niet een aandeelhouder tegen de poging om Oslo Børs binnen te rijven.

 • Exane trekt koersdoel Telenet op

  Exane BNP Paribas spijkert het koersdoel bij voor Proximus , van 20 naar 20,5 euro. De verwachte beurskoers over 12 maanden voor sectorgenoot Telenet stijgt tegelijk van 37 naar 41,5 euro. De eerste krijgt het advies 'opbouwen' mee, terwijl de rating voor Telenet blijft staan op 'houden'. De outperformer volgens Exane BNP Paribas is nog steeds Orange Belgium : het koersdoel stijgt net als bij Proximus van 20 naar 20,5 euro.

  Op het eerste zicht valt er een vergelijking te trekken tussen de identieke koersdoelen voor Orange Belgium en Proximus. We brengen even in ehrinnering dat het aantal aandelen van beide bedrijven maakt dat de beurswaarde van de twee mijlenver uit elkaar ligt: Orange is bijna 1,1 miljard euro waard in totaal, Proximus 8,5 miljard.

 • 'Care Property heeft 81 miljoen euro vuurkracht'

  KBC Securities noemt de cijfers van zorgvastgoedpseler Care Property Invest 'iets beter dan verwacht'. Een kapitaalverhoging dit jaar - zoals sectorgenoot Aedifica net doorvoerde - zal waarschijnlijk niet meer voor dit jaar zijn dankzij transacties met inbreng in natura, redeneert vastgoedanalist Jan Opdecam. In zo'n geval aanvaardt een partij die vastgoed verkoopt betaald te worden met nieuwe aandelen van de (beursgenoteerde) koper.

  De schuldratio - cruciaal voor een GVV zoals Care Property - ligt met 47,5 procent lager dan de 55 procent waar CP Invest op mikt. De verhouding tussen de waarde van de vastgoedportefeuille en de uitstaande schulden van een GVV mag hoe dan ook niet veel hoger stijgen dan dat. 'Er is nog ruimte voor 81 miljoen euro aan investeringen,' aldus Opdecam. Om het beschikbare kapitaal zo efficiënt mogelijk in te zetten zoekt Care Property die grens beter vroeg dan laat op. Opdecam verwacht dan ook zo'n 80 miljoen euro aan aangekondigde investeringen dit jaar, en heeft voorlopig al weet van plannen ten belope van 32 miljoen euro.

 • Kwartaalverlies Bouygues kleiner dan verwacht

  Het Franse bouw- en telecomconcern Bouygues sloot het eerste kwartaal af met een courant bedrijfsverlies van 58 miljoen euro. Dat is minder dan een jaar eerder (-94 miljoen) en ook minder dan analisten hadden verwacht (-87 miljoen).

  Het eerste kwartaal van Bouygues is traditioneel zwak door de seizoensgebondenheid van dochter Colas, actief in wegen- en spoorlijnwerken. Colas liet een verlies optekenen van 298 miljoen euro. Dit werd deels goedgemaakt door een sterke prestatie van Bouygues Telecom, dat 91 miljoen euro winst boekte, en van de televisiezender TF1 (63 miljoen winst).

  De omzet van de groep steeg met 16 procent tot 7,93 miljard euro, wat aanzienlijk beter is dan verwacht (7,26 miljard). Bouygues bevestigt zijn jaarverwachtingen.

 • Sony wil 4,8 procent van zichzelf kopen

  Sony kondigt na de beurssluiting in Tokio een grootschalig aandeleninkoopplan. Het belangrijkste Japanse elektronicabedrijf Sony wil voor 200 miljard yen (1,6 miljard euro) eigen aandelen inkopen. De groep is van plan om 60 miljoen aandelen (4,8% van het totaal aantal uitstaande aandelen) kopen in de periode van 17 mei tot 31 maart 2020. 

  We hebben deze beslissing genomen op basis van onze investeringsstrategie, onze financiële situatie en de koers van het aandeel.
  Sony

 • 'Kone heeft interesse in liften van ThyssenKrupp'

  ThyssenKrupp  gaat hoger door overnamespeculatie rond zijn liftendivisie. Volgens Reuters wil de Finse liftenfabrikant Kone die overnemen. ThyssenKrupp deelde eerder mee dat het de liftdivisie naar de beurs wil brengen. De liftdivisie is de meest rendabele bij ThyssenKrupp.

 • Val van de dag: Thomas Cook

  Thomas Cook   maakt een uitschuiver van 20 procent in Londen. Het bedrijf slikte over de eerste jaarhelft een operationeel verlies van 245 miljoen Britse pond, tegenover een verlies van 65 miljoen pond een jaar eerder. De groep leed onder meer onder de hittegolf vorig jaar in Europa die toeristen ervan weerhield last-minutes te boeken. Bovendien stegen de brandstof -en hotelkosten. Thomas Cook gaf eerder al twee winstwaarschuwingen. De verkoop van de winstgevende luchtvaartactiviteiten moet soelaas brengen. 

 • ING: 'Winst KBC gestut door eenmalige meevallers'

  KBC  staat intussen op een verlies van 0,8 procent. ING-analist Albert Ploegh wijst erop dat de beter dan verwachte winst over het eerste kwartaal te danken is aan eenmalige meevallers. 'Als je die eruit zuivert, dan ligt het resultaat in lijn met de consensusverwachting van 474 miljoen euro', zegt Ploegh. Zo lag de belastingvoet met 15 procent lager dan verwacht (22%) en waren er positieve tradingresultaten (die zijn moeilijk te voorspellen en zijn daarom van een lagere kwaliteit in de ogen van analisten). Verder lag de kernkapitaalratio met 15,7 procent onder de verwachtingen (16%). 

 • Grootste huurder verlengt huur bij Ascencio

  Grand Frais heeft de huur hernieuwd in 13 winkelpanden in de portefeuille van Ascencio . Met in totaal 19 winkelpanden is Grand Frais de belangrijkste huurder voor Ascencio, goed voor circa 10 procent van de totale huurinkomsten. De huur werd telkens vernieuwd voor 9 jaar, tot 2027-2028. Grand Frais legt de nadruk op verse producten (fruit, groenten) en op streekproducten, en boekt daar in Frankrijk succes mee. Sinds 2013 is er ook een winkel in België (Messancy). 

  KBC Securities vindt de huurvernieuwing een goede zaak, maar blijft toch voorzichtig. 'Wat food retail in het algemeen betreft, blijven we liever langs de zijlijn. En food retail is goed voor 34 procent van het huurinkomen', zeggen analisten Jan Opdecam en Alexander Makar. 

  Het beurshuis bevestigt het 'houden'-advies met een koersdoel van 51 euro. 

 • Bel20 opent quasi stabiel

  De Bel20 opent met een verlies van 0,1 procent. 

  KBC opent quasi stabiel na de beter dan verwachte resultaten. 

  Care Property wint 0,9 procent na de aankondiging van een dividendstijging over het boekjaar 2019 (zie post 8u29)

  Aedifica wint 0,4 procent na kwartaalresultaten

 • Cisco Systems klopt prognoses

  De Amerikaanse netwerkproducent Cisco Systems  ging gisteren nabeurs bijna 3 procent hoger na beter dan verwachte resultaten (zowel winst als omzet). Ook de omzetprognose voor het huidige kwartaal lag met een stijging tussen 4,5 en 6,5 procent, boven de verwachtingen van analisten (+3,5%). 

  Cisco is de grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld. De resultaten van Cisco worden vaak als een barometer aanzien voor het investeringsklimaat bij bedrijven. Onder CEO Chuck Robbins is er een hogere nadruk gekomen op het leveren van software via een abonnement (voor regelmatige inkomsten). 

  We zien weinig impact van de handelsoorlog.
  Chuck Robbins
  CEO Cisco Systems

 • Jefferies reageert op resultaten KBC

  Analist Maxence Le Gouvello hanteert een 'houden'-advies met een koersdoel van 70,5 euro.

  Strong results supported by Belgium and the Czech Republic thanks to good cost management and margin stabilization.
  Maxence Le Gouvello
  Analist Jefferies

 • Aperam en Fagron knippen coupon

  De Bel20 start met een kleine handicap: Aperam  knipt immers een coupon van 0,4375 euro bruto. 

  Fagron  noteert zonder een dividend van 0,12 euro bruto. 

 • Care Property verwacht hoger dividend aan te kunnen

  Na een degelijk eerste kwartaal verwacht Care Property Invest dat zijn winstuitkering na 2019 hoger zal zijn dan het dividend dat voortvloeide uit de resultaten van 2018. Het plan is om 0,77 euro per aandeel uit te keren, in juni zal het 72 eurocent uitkeren uit de winsten van vorig jaar.

  Omdat de Belgische overheid beleggingen in zorgvastgoed wil stimuleren gaat daar slechts 15 procent roerende voorheffing af, en niet 30 procent zoals bij andere dividenden van beursgenoteerde bedrijven. Als alles goed gaat ontvangen kleine beleggers dus in de lente van volgend jaar 0,65 euro netto per aandeel.

 • Europese beurzen openen licht in de min

  Dat leert de stand van de futures. 

 • RTL neemt in schoonheid afscheid van Brusselse beurs

  De mediagroep RTL  zag de omzet in het eerste kwartaal met 7,2 procent toenemen tot 1,52 miljard euro. Het gaat louter om organische groei. RTL verwijst naar de digitale activiteiten en naar de gunstige timing van enkele succesproducties zoals 'American Gods' en 'America's Got Talent'. 

  RTL bevestigt de jaarprognose: een omzetstijging tussen 2,5 en 5 procent en een daling van de ebitda (brutobedrijfswinst) tussen 2,5 en 5 procent als gevolg van investeringen. 

  RTL schrapte maandag zijn notering op Euronext Brussel. De handel vindt nu voornamelijk plaats in Frankfurt. 

 • TomTom: kapitaalvermindering van 5,74 euro per aandeel

  TomTom   betaalt na de verkoop van de telematica-afdeling 750 miljoen euro terug aan de aandeelhouders. De gps-specialist doet dat door 16 bestaande aandelen om te wisselen in 9 nieuwe aandelen. Dat leidt tot een kapitaalvermindering van 5,74 euro per aandeel. De transactie vindt op woensdag 22 mei nabeurs plaats. 

  Een kapitaalvermindering is in Nederland een belastingvrije operatie. In België zal de belegger allicht 30 procent roerende voorheffing moeten betalen

 • Nestlé verkoopt huidverzorging voor 9 miljard euro

  De Zwitserse voedingsreus Nestlé bevestigt dat ze exclusieve onderhandelingen voert over de verkoop van de huidverzorgingsdivisie (waaronder de merken proactive en Galderma) voor 10,2 miljard Zwitserse frank (8,8 miljard euro). De overname door een consortium rond private equity-groep EQT (Zweedse familie Wallenberg) wordt naar verwachting in de tweede helft van het jaar afgerond. 

  De huidverzorgingsdivisie realiseerde in 2018 2,8 miljard Zwitserse frank omzet. Na de afronding van de deal zal Nestlé meedelen wat ze met het geld zal doen. 

  Nestlé houdt momenteel ook een andere divisie tegen het licht: de charcuteriedivisie Herta

  De Zwitserse voedingsreus staat onder druk van aandeelhoudersactivisten, waaronder Daniel Loeb. 

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • KBC: 430 miljoen euro winst

  KBC  heeft zonet een nettowinst over het eerste kwartaal bekendgemaakt van 430 miljoen euro (of 0,98 euro per aandeel), quasi netjes verdeeld over België (176 miljoen euro) en Tsjechië (177 miljoen euro). De nettowinst wordt gedrukt door de bankenheffing van 382 miljoen euro die KBC in het eerste kwartaal boekt. 

  De winst ligt hoger dan verwacht door analisten (367 miljoen euro), vooral dankzij de Belgische bijdrage. 

  Het eigen vermogen per aandeel lag eind maart op 43,1 euro, tegenover 40,9 euro eind maart 2018. 

  Lees hier ons volledig artikel. 

  Exclusief de bankenheffing overtreft het nettoresultaat dat van het vorige kwartaal zelfs met 9%, dankzij een lichte stijging van de totale opbrengsten en lagere kosten (exclusief bankenheffing), ondanks de iets hogere waardeverminderingen op kredieten.
  Johan Thijs
  CEO KBC

 • Aedifica groeit als kool

  In het kwartaalverslag van de zorgvastgoedverhuurder Aedifica maandagavond stonden alleen plusjes bij de belangrijkste cijfers.

 • Beursherstel stokt in Azië

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen noteren overwegend lager. De Japanse beurs zit op een half procent verlies, de Zuid-Koreaanse beurs noteert 1 procent lager. Vooral toeleveranciers aan telecomproducent Huawei zijn kop van Jut.

  De VS hebben Huawei op een zwarte lijst gezet waardoor de groep niet meer kan verkopen in de VS. Bovendien worden verkopen van Amerikaanse bedrijven aan Huawei aan banden gelegd. Concreet zullen Amerikaanse bedrijven een speciale licentie moeten aanvragen als ze nog zaken willen doen met Huawei. De Amerikaanse chipontwerper Qualcomm levert bijvoorbeeld onderdelen die cruciaal zijn voor de netwerken van Huawei. 

  Lees hier ons artikel over de laatste zet van Trump. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud