1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit met verlies

De beursrally moest even een pitstop inlassen, nu het virus in verschillende delen van de wereld opflakkert. In Europa waren er lichtpunten bij Daimler en Ericsson. Netflix gleed uit na sombere prognose. Auto-aandelen waren primus in Europa dankzij Daimler.
 • Wall Street vs Main Street | Bull, Bear & Bas

  Ok, wij sluiten hierbij af. Vergeet zeker niet te kijken naar onze marktenvlog! Dit keer gaat het over de gigakloof tussen Wall Street en Main Street. Fijn weekend!

 • Aedifica investeert 11,5 miljoen in Nederland

  Aedifica heeft vrijdag een zorgvastgoedsite verworven in Lelystad in Nederland. De zorgvastgoedgroep betaalde 3 miljoen euro voor de grond en budgetteert 8,5 miljoen voor de bouw van 45 appartementen. De oplevering wordt in het vierde kwartaal van 2021 verwacht. Het nettohuurrendement zal ongeveer 5,5 procent bedragen.

  De zorgvastgoedgroep deelt ook mee dat op 30 juni een zorgresidentie is opgeleverd in de Nederlandse stad Zwolle. Aedifica heeft 5,5 miljoen geïnvesteerd in de residentie voor 24 bewoners met hoge zorgbehoeften. Het nettohuurrendement van die investering bedraagt 6 procent. 'Andere investeringen zullen nog volgen', zegt Stefaan Gielens, CEO van Aedifica.

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 sloot de dag af met een verlies van 0,2 procent tot 3.491 punten. De toppers waren Galapagos , Argenx en UCB . De floppers waren KBC , ING en Ageas .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,1 procent hoger.

 • Autosector primus in Europa

  Het goede nieuws van de Duitse autoproducent Daimler (zie post 7u20) duwt de Europese autobouwers hoger. De gemiddelde bolidemaker gaat er 1,6 procent op vooruit, waardoor de autosector primus is op het oude continent. Daimler zelf klimt zelfs 4,6 procent. De banken zijn dan weer de kneusjes in Europa en verliezen gemiddeld 1,2 procent.

 • BlackRock veert op na goede cijfers

  De beleggingsreus BlackRock kwam vandaag met goede cijfers (zie post 12u48) en gaat met meer dan 2 procent hoger. Eerder vandaag stond het aandeel zelfs 4 procent in de plus.

 • Fed helpt nu ook non-profitsector

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) breidt haar kredietfaciliteit voor kmo's uit naar non-profitorganisaties, zoals onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en sociale diensten. Ze wil non-profitinstellingen die voor de coronacrisis financieel gezond waren meer toegang geven tot bankkredieten.

  De Fed verlaagt het minimumaantal werknemers om in aanmerking te komen voor steun van 50 naar 10. Ze zal 95 procent van de leningen opkopen die banken verstrekken aan non-profitorganisaties. Zo vermindert de centrale bank het kredietrisico van de banken en stimuleert ze de kredietverlening.

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... leest u hier!

  ©AFP

 • Amerikaans consumentenvertrouwen daalt fors

  De indicator van het Amerikaanse consumentenverrouwen is in de eerste helft van juli met 4,9 punten gedaald naar 73,2 punten. Dat is wellicht te wijten aan de stijging het aantal coronabesmettingen en de (her)invoering van beperkende maatregelen. De terugval maakt de stijging van juni bijna volledig ongedaan. Economen hadden een lichte stijging van de vertrouwensindicator naar 79 punten voorspeld.

 • Netflix dondert 7 procent lager

  Het aandeel Netflix krijgt een klap van 7 procent na een tegenvallend kwartaalrapport. De Amerikaanse streamingsreus zag de omzet in het tweede kwartaal met 25 procent stijgen, maar voor de rest van het jaar voorziet het bedrijf een zwakke groei.

  Met de lockdown in het tweede kwartaal zag het bedrijf er 10 miljoen abonnees bijkomen. Maar nu de maatregelen zijn versoepeld stokt ook de groei van het aantal abonnees. Netflix rekent voor het derde kwartaal op 2,5 miljoen abonnees, terwijl de analistenconsensus op meer dan het dubbele rekende.

  ©REUTERS

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn hoger geopend. De Dow Jones wint 0,1 procent, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq gaat 0,3 procent hoger.

 • Banken in de min

  De Europese beurzen trappellen ter plaatse en houden even een pitstop in hun beursrally van de afgelopen maanden. Vooral de bankaandelen krijgen het deksel op de neus en gaan gemiddeld 1,2 procent lager. Commerzbank levert 2,6 procent in, Banco Santander daalt 2,4 procent en Barclays gaat 2,2 procent achteruit. 

  We zien vaker dat banken onderuit gaan bij zorgen over het coronavirus of het economisch herstel. Het is voor banken van groot belang dat de economie zo snel mogelijk herstelt. Bij de lockdown hebben ze en masse leningen verstrekt aan het bedrijfsleven. Als de economie niet snel herstelt, komt dat de terugbetalingscapaciteit van ondernemingen niet ten goede, waardoor faillissementen dreigen. In dat geval moeten banken flinke verliezen nemen. 

  Ook in de Bel20 gaan de banken lager. ING verliest 2 procent en KBC levert 2,4 procent in. 

 • Aantal Amerikaanse in aanbouw genomen woningen stijgt 17 procent

  Het aantal Amerikaanse in aanbouw genomen woningen komt voor de maand juni uit op 1,29 miljoen, een stijging met 17,3 procent ten opzichte van een maand eerder. Dat is wat zwakker dan de toename van 22,2 procent die economen hadden voorzien.

 • Larry Fink: 'Coronavirus heeft dramatische effecten op lange termijn'

  CEO van BlackRock Larry Fink denkt dat de coronacrisis dramatische effecten heeft op lange termijn. 'De jonge mensen die nu op de arbeidsmarkt komen waren jong toen 9/11 gebeurde, ze waren jong toen ze de financiële crisis meemaakten en nu maken ze de coronacrisis mee. Hun levenservaringen zijn zo totaal anders dan die van mij. En hun gedrag zal ook heel anders zijn.'

 • Futures: Amerika opent hoger

  De futures voorspellen een hogere opening van Wall Street. De Dow Jones zou 0,2 procent winnen, de S&P500 0,4 procent en de techbeurs Nasdaq zou met 0,9 procent vooruitgaan.

  ©Photo News

 • BlackRock presteert beter dan verwacht

  BlackRock komt met kwartaalcijfers. De beleggingsreus zag de winst per aandeel met 22 procent stijgen naar 7,85 dollar. Dat is beter dan de analistenverwachting van 7 dollar, en onder andere te danken aan lagere belastingen en minder aandelen BlackRock. BlackRock had in het tweede kwartaal 1,1 miljard dollar aan aandelen opgekocht.

  De financiële reus zag de activa onder beheer klimmen tot 7.300 miljard dollar van 6.800 miljard in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal zag het een instroom van 100 miljard dollar.

  Meer dan ooit richten klanten zich op BlackRock nu ze toenemende onzekerheid hebben over de toekomst. En wij helpen ze met ons platform
  Larry Fink
  CEO van BlackRock

  Het bedrijf profiteerde voorts van het succes van de trackers van iShares. Vooral de trackers die betrekking hadden op vastrentende waarden waren populair bij beleggers.

  BlackRock gaat voorbeurs 0,3 procent hoger.

 • ING over Bekaert

  Analist Stijn Demeester van ING blikt vooruit op de resultaten die Bekaert op 31 juli presenteert. Hij verwacht een omzetdaling van 22 procent naar 1,9 miljard euro en een afname van de bedrijfswinst met 40 procent tot 75 miljoen. 'We denken dat de kostenbesparingen in de tak Staaldraadoplossingen en bij probleemdochter Bekaert-Bridon Ropes Group positief kunnen verrassen.'

  Demeester zegt dat de zichtbaarheid door de coronacrisis matig is. De analist ziet nog risicofactoren:

  We zien Bekaerts hoge schulden en de 450 miljoen euro aan schulden die binnenkort aflopen als additionele risicofactoren.
  Stijn Demeester
  Analist bij KBC Securities

  Het aandeel stijgt 0,4 procent.

 • 'Verkoop BICS heeft kleine impact op Proximus'

  Analist Ruben Devos van KBC Securities reageert op het nieuws dat Telecommer Proximus een deel van zijn aandelen in groothandelsdochter BICS casht (zie post 7u28). 'We zijn benieuwd om te horen wat BICS waard is. Maar de impact op Proximus zal klein zijn, omdat BICS voor minder dan 10 procent aan de brutobedrijfswinst bijdraagt en omdat Proximus zijn aandeel slechts zou reduceren van 57,4 naar 49 procent.' 

  Devos heeft een houdenadvies en een koersdoel van 20 euro voor het aandeel. Proximus trappelt ter plaatse.

  BICS draagt minder dan 10 procent bij aan de EBITDA van Proximus.
  Ruben Devos
  Analist bij KBC Securities

 • 'Flow Traders blijft goed om te bezitten'

  Volgens analist Thomas Couvreur van KBC Securities blijft de Amsterdamse beursarbitragist Flow Traders een aandeel om te bezitten in deze tijden. 'We zien op het huidige koersniveau niet heel veel opwaarts potentieel meer voor Flowtraders, maar het blijft een goed aandeel om te hebben wegens het potentieel voor verdere marktcorrecties.'

  De analist reageert daarmee op de marktstatistieken voor juni die het bedrijf publiceerde. In juni steeg het wereldwijde handelsvolume met 22 procent tegenover mei. 'De marktcorrectie van midden juni zal een boost hebben gegeven aan Flow Traders, hoewel het vertrouwen in de markt opvallend snel herstelde', zegt de analist. 

  In het eerste kwartaal liet de onderneming zeer sterke cijfers zien, waardoor het aandeel met meer dan 50 procent in waarde steeg. Flow Traders profiteert ervan als er veel volatiliteit in de markt is, waardoor de beurscrash in het eerste kwartaal en het snelle herstel dat volgde veel geld in het laatje bracht. Couvreur verwacht wel dat de omzet van het bedrijf zich weer normaliseert.

  De analist behoudt zijn opbouwenadvies en koersdoel van 35,50 euro voor het aandeel. Flow Traders komt op 14 augustus met halfjaarcijfers. Het aandeel daalt 1,3 procent.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • KBC Securities over Bekaert

  Wim Hoste, analist van KBC Securities, reageert op de update van Michelin over de markt voor autobanden en de impact op de staaldraadproducent Bekaert . 'De data voor juni laten nog altijd een krimp zien in de meeste landen en segmenten, maar het tempo van de afname daalt. Daarnaast is er groei op de Chinese bandenmarkt', zegt Hoste.

  'Wij verwachten dat de omzet van de afdeling Rubberversterking jaar op jaar met 38 procent daalt. Voor het derde en vierde kwartaal voorzien we een omzetdaling van respectievelijk 23 en 13 procent.'

  Hoste stelt dat de visibiliteit voor het bedrijf laag is en dat het zich in een sector met veel concurrentie bevindt. De analist laat zijn houdenadvies en koersdoel van 25 euro staan. Het aandeel wint 0,3 procent.

  Op 31 juli komt Bekaert met zijn halfjaarresultaten.

  ©REUTERS

 • Berenberg verhoogt koersdoel Knorr-Bremse

  Berenberg verhoogt zijn koersdoel voor Knorr-Bremse van 85 naar 89 euro. Het beurshuis behoudt zijn houdenadvies voor de Beierse wereldmarktleider in remsystemen. Volgens Berenberg zijn de voorlopige resultaten voor het tweede kwartaal beter dan de analistenconsensus. 'Maar we manen wel tot voorzichtigheid omdat het erop lijkt dat analisten hun verwachtingen al hebben bijgesteld', zegt het beurshuis.

  Uit een persbericht van Knorr-Bremse met daarin voorlopige cijfers voor het tweede kwartaal blijkt dat de omzet in het tweede kwartaal op 1,4 miljard euro uitkomt en de brutomarge op 17 procent. Het bedrijf verwacht voor 2020 een omzet tussen 5,8 en 6,2 miljard euro en een brutomarge tussen 16 en 17,5 procent.

  Het aandeel wint 1,7 procent.

 • 'Inflatie tot 2025 lager dan doelstelling ECB'

  Economen hebben hun prognoses voor de Europese inflatie in de komende vijf jaar verlaagd. Dat blijkt uit een peiling van de Europese Centrale Bank (ECB) bij 59 'professionele voorspellers'. De economen zien de inflatie in 2020 dalen naar 0,4 procent en daarna geleidelijk stijgen naar 1 procent in 2021, 1,3 procent in 2022 en 1,6 procent in 2025. Dat betekent dat de inflatie volgens economen nog minstens vijf jaar lager blijft dan de doelstelling van de ECB. Frankfurt streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent.' 

 • De Europese top? Curb your enthousiasm.

  Nog eens het spiekbriefje van ING voor de Europese top:

  En het betere staaltje 'verwachtingen masseren' van Duits kanselier Angela Merkel, een veterane van intussen 15 jaar Europese toppen. 

 • Ericsson spint garen bij lockdown

  De grootste stijger op de Europese beurzen is Ericsson, met een winst van 8 procent. De Zweedse specialist in netwerkinfrastructuur kon een uitstekend kwartaalrapport voorleggen. Omzet en bedrijfswinst stegen respectievelijk 1 en 3 procent in het 'pandemiekwartaal'. De vrije kasstroom verdubbelde naar 3,2 miljard kronen (310 miljoen euro), waardoor de groep nu netto 37,5 miljard kronen (3,64 miljard euro) in kas heeft. 

  Volgens CEO Börje Ekholm versnellen een aantal klanten hun investeringen, nu we met zijn allen telewerkend of comakijkend thuis data aan het vreten zijn. En dus is de pandemie niet per se slecht nieuws voor de Zweden.

 • Daimler trekt spurtje

  Na de gerustellende update (zie post van 7u20) koerst Daimler  3,7 procent hoger naar 39 euro. Een remonte die wel relatief is: de autobouwer noteert nog altijd 20 procent onder het peil van Nieuwjaar. 

 • Wereldhave Belgium ziet coronakorting oplopen

  Bij de vroege stijgers op het Brussels koersenbord is Wereldhave Belgium , met een winst van 0,8 procent tot 52,40 euro. De vastgoedspecialist had in juni al aangekondigd 'uit voorzichtigheid' over boekjaar 2019 het - verlate - dividend met 14 procent te verlagen, het halfjaarrapport bevatte donderdagavond geen negatieve verrassingen. 

  -40%
  Coronakorting
  Door de coronacrisis noteert Wereldhave Belgium nu tegen een korting van 40 procent op de intrinsieke waarde

  Door de coronacrisis zakten de huurinkomsten met ruim een vijfde, van 30 naar 23,4 miljoen euro. Het courante nettoresultaat, dus exclusief boekhoudkundige meer- of minwaarden op de portefeuille en de rente-indekking, ging bijna 30 procent lager naar 17 miljoen euro of 2,18 euro per aandeel. Door forse minwaarden op de portefeuille kleurde het eigenlijke nettoresultaat 35 miljoen euro of 2,35 euro per aandeel rood. 

  Het gevolg van die minwaarden is ook dat de intrinsieke waarde per aandeel tegenover eind 2019 met bijna 3 procent daalt, van 88,27 naar 85,92 euro per aandeel. Wat nog altijd betekent dat de huidige beurskoers - 52 euro donderdagavond - een korting van meer dan 40 procent impliceert. Om een idee te geven: eind 2019 noteerde het aandeel tegen een minieme korting van 2 procent. 

 • Lichtrode start voor Brussel, lichtgroene start voor Europa

  De Europese beurzen gaan rond het nulpunt van start, met een miniem verlies voor de Bel20  en een minieme winst voor de Euro Stoxx50 .

 • Sioen koopt zichzelf in ijltempo op

  Sioen  maakt vaart van de inkoop van eigen aandelen. Eind mei kondigde de specialist in technische textiel en coatings aan maximaal 2 procent van de eigen aandelen in te kopen over een periode van 12 maanden. Dat is het equivalent van 359.600 stuks. 

  Mede 'dankzij' een kwakkelende beurskoers (zie grafiek) maakt Sioen snel vaart van die inkopen. Goed anderhalve maand verder staat de teller luidens een mededeling op 156.173 aandelen. Van 9 tot 16 juli kocht de groep 31.467 aandelen in voor iets meer dan een half miljoen euro. 

 • Europese beurzen op weg naar lichtgroene start

  Mede dankzij het verrassend optimistische geluid bij Daimler (zie post van 7u20) lijken de Europese beurzen af te stevenen op een stabiel tot licht hogere start. Op basis van de futures, zouden de Bel20  en de EuroStoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, lichtgroen van start gaan. 

  ©REUTERS

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Sofina

  KBC Securities krikt het koersdoel voor Sofina  in een update op van 190 naar 240 euro. Dat koersdoel is na de recordjacht van de spilholding van de familie Boël de huidige beurskoers, zodat het advies houden is. 

  De aanleiding is de stevige waardering voor de Indiase leerapp Byju's, wat analist Michiel Declercq op zoek deed gaan naar andere verborgen parels in de groeiportefeuille van Sofina. 

 • Zet Netflix straks zeldzame domper op Nasdaq?

  Nasdaq  ging de jongste maanden zowat in een rechte lijn van record naar record. Met de tegenvaller bij hoogvlieger Netflix is die rechte lijn in gevaar. Als Nasdaq later vandaag terrein moet prijsgeven, zou dat de eerste keer in twee maanden zijn dat de beursbarometer twee dagen op rij lager afsluit. 

 • Proximus dicht bij BICS-deal

  Proximus  gaat onverwacht dan toch, samen met partners MTN en Swisscom, een deel van zijn aandelen in groothandelsdochter BICS cashen, leest u hier en wordt deze ochtend bevestigd door de telecomoperator. Extra geld dat voor CEO Guillaume Boutin zeer welkom zou zijn, bij de broodnodige uitrol van een performant glasvezelnetwerk. 

 • Een positieve noot bij Daimler

  Het is vrijdag en veel mensen hebben een lang weekend voor de boeg. Daarom: ook een positieve noot. Vanuit een sector die zo'n noot absoluut goed kan gebruiken. De Duitse autobouwer Daimler  liet donderdagavond weten dat de resultaten beter dan verwacht evolueerden over het tweede kwartaal. 

  De Mercedes-bouwer spreekt van een 'beter dan verwacht marktherstel en een sterke maand juni'. Daardoor zullen zowel de bedrijfswinst van Mercedes als die van de hele groep, net als de vrije kasstroom beter dan verhoopt uitvallen. 

  Meer details volgen op de geplande publicatiedatum van het kwartaalrapport, volgende week donderdag. 

 • Fed-toplui waarschuwen voor stokkend herstel

  Goedemorgen! Op Wall Street sloot de Dow Jones   donderdag met een half procent verlies, ook in het Verre Oosten stokt de beursrally. 

  Onlogisch is dat niet: Netflix, de wereldmarktleider in comakijken, ging donderdag nabeurs onder de lat door met zijn kwartaalrapport. En na bestuurder Lael Brainard eerder deze week komen andere Amerikaanse centraal bankiers met de waarschuwing dat het economische herstel deze zomer dreigt te haperen. 

  ©REUTERS

  Dat geldt zeker voor Raphael Bostic. De voorzitter van de Atlanta Fed gaf voor de Economic Club of Florida - dé virusbrandhaard op dit ogenblik - een sombere virtuele toespraak. 'Bedrijfsleiders die we contacteren zenden net als gezinnen signalen uit dat ze zich zorgen maken over het potentiële eind van de steunmaatregelen', luidde het. Hij verweest naar de extra werkloosheidssteun - de CARES Act - die zo goed als zeker op 31 juli verstrijkt, zonder dat het Congres het eens raakt over een verlenging of een compenserende steunmaatregel. Miljoenen Amerikanen dreigen het zo moeilijk te krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen. 

  Ook New York Fed-voorzitter John Williams klonk in een webinar behoedzaam. 'Exitstrategieën zijn niet aan de orde. We zitten nog altijd midden in een zeer moeilijke situatie.' 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud