1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit net onder de 3.500 punten

Bone presenteerde goede resultaten, Argenx kreeg een koopadvies en Xior koopt Studax in Leuven.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag sluiten we de blog af, morgen zijn we er weer met het laatste beursnieuws. Tot slot geven we u nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 14 JUNI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  - Handelsbalans april, 15.00 uur

  China:

  - Industriële productie mei, 04.00 uur

  - Kleinhandelsomzet mei, 04.00 uur

  Verenigde Staten:

  - Kleinhandelsomzet mei, 14.30 uur

  - Industriële productie mei, 15.15 uur

  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juni, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  - Ascencio: halfjaarresultaten 2018/2019, 17.45 uur

  - Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

   

 • Morgan Stanley geeft Disney zetje

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 sloot 0,3 procent lager op 3.492 punten. De toppers waren Argenx , Aperam en Telenet . De floppers waren Ontex , ING Groep en AB Inbev .

 • Oliesector profiteert vandaag

  Op Wall Street gaan olie-gerelateerde bedrijven hoger door de hogere olieprijs. Energiebedrijven als Chevron en Exxon Mobil veren met meer dan 1 procent op. Ook olie- en gaswinner Marathon Oil wint 0,7 procent. Verder gaat Schlumberger , een belangrijke dienstverlener van de oliesector, met 2,2 procent hoger.

  De olieprijs gaat vandaag flink omhoog na berichten dat twee tankers zijn beschadigd bij een vermoedelijke aanval in de Golf van Oman. Het incident staat niet op zichzelf. De afgelopen maand waren er meerdere incidenten met olietankers in de Perzische Golf. 

 • Tyson gaat ook nepburgers maken

  Het Amerikaanse bedrijf Tyson Foods gaat de concurrentie aan met Beyond Meat . De grootste vleesverwerker gaat namelijk ook nepvlees produceren. 

  Tyson probeert zogenaamde flexitariërs, mensen die wel vlees eten maar dit afwisselen met vegatarisch voedsel, te lokken voor zijn nieuwe productlijn. Dit doet het bedrijf door de burger voor de helft van rundvlees te maken en voor de helft van nepvlees.

  Het aandeel Tyson Foods wint 2 procent. Beyond Meat gaat 3,6 procent onderuit.

 • Disney krijgt zetje van Morgan Stanley

  Disney gaat met 2,5 procent hoger nadat Benjamin Swinburne, analist bij Morgan Stanley, het aandeel een zetje gaf. De analist verhoogde zijn koersdoel voor het entertainmentbedrijf van 135 dollar naar 160 dollar. Hij heeft veel vertrouwen in de nieuwe videostreamingsdienst Disney+.

  De beurskenner verwacht dat Disney+ wereldwijd meer dan 130 miljoen abonnees gaat aantrekken. Volgens Swinburne stuwt dit de winst per aandeel van het bedrijf met 11 dollar in de komende vijf jaar. Vorig jaar kon Disney een winst van 7,08 dollar per aandeel voorleggen.

  Het aandeel Disney is dit jaar al meer dan 24 procent gestegen.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen hoger. De Dow Jones en de S&P500 gaan 0,4 procent hoger en de Nasdaq wint 0,5 procent.

 • Euro weegt zwaarder als reservemunt

  De internationale rol van de euro is het afgelopen jaar versterkt, leert een rapport van de ECB. Eind 2018 vertegenwoordigde de eenheidsmunt 20,7 procent van de wereldwijde deviezenreserves, uitgedrukt in constante wisselkoersen. Dat is een stijging met 1,2 procentpunt. Volgens de ECB hebben zorgen over het Amerikaanse politieke beleid daartoe bijgedragen. 

  De dollar blijft de nummer één, met een gewicht van 61,7 procent, het laagste gewicht ooit voor de greenback.

 • Futures wijzen op hogere Amerikaanse opening

  Wall Street opent volgens de futures straks in het groen. De Dow Jones en de S&P500 zouden met 0,3 procent hoger gaan en de Nasdaq zou klimmen met 0,5 procent.

 • Stilleggen Nyrstar-smelterij stuwt loodprijs

  De loodsmelterij van Nyrstar in het Australische Port Pirie ligt minstens tot eind deze maand stil. De onverwachte daling van het loodaanbod duwt de prijs omhoog op de anders zo gezapige Londense metaalmarkt.

  Lees hier ons artikel.

 • Middagoverzicht Euronext Brussel

  Xior  trekt na de hervatting van de handel 6 procent hoger. Lees hier ons middagoverzicht van de Brusselse beurs.

 • 'Alibaba wil 20 miljard ophalen in Hongkong'

  Alibaba heeft volgens Bloomberg documenten neergelegd bij de toezichthouder voor een tweede notering in Hongkong. De internetreus zou een slordige 20 miljard dollar willen ophalen. Het zou de grootste beursgang zijn in Hongkong sinds 2010. Bij het New Yorkse debuut van Alibaba in 2014 haalde het een recordbedrag van 25 miljard dollar op. 

  Alibaba had eind maart 30 miljard dollar op zijn rekening. Toch kan de groep het verse geld gebruiken in zijn gevecht om de consument. Zo levert Alibaba met Meituan Dianping een verbeten strijd uit in de online levering van maaltijden. 

 • Industriële productie eurozone valt terug

  De industriële productie in de eurozone is in april voor de tweede opeenvolgende maand gedaald, met een scherpe daling in Duitsland en een meer bescheiden daling in Italië. Dat leren cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

  De productie in de eurozone daalde met 0,5 procent ten opzichte van maart, in lijn met de verwachtingen van economen.

 • Xior plaatst aandelen tegen korting van 0,04 procent

  De 411.499 aandelen van Xior  zijn geplaatst bij institutionele beleggers (zie posts 8.14 uur en 8.24 uur). Dat gebeurde tegen een prijs van 44,40 euro, of een korting van 0,04 procent tegenover de slotkoers van gisteren (minus dat gedeelte van het dividend dat betrekking heeft op de periode van 1 januari tot 12 juni). De nieuwe aandelen geven recht op het dividend vanaf 13 juni. 

  De handel in Xior wordt nu gauw hervat. 

 • China lanceert eigen 'Nasdaq'

  China heeft donderdag officieel zijn eigen 'Nasdaq' gelanceerd, een beurs bestemd voor technologieaandelen. Liefst 120 bedrijven hebben een aanvraag ingediend om te noteren op STAR Market. Peking wil vermijden dat in de toekomst nog aandelen uit de chip-, IT- of biotechsector de behoefte voelen om naar Wall Street te trekken.

  Het valt in theorie niet uit te sluiten dat de VS bij een verdere escalatie van de handelsoorlog een verbod instellen op handel in Chinese aandelen op Wall Street. Grote techaandelen als Baidu en Alibaba kozen in het verleden voor een notering in de VS. 

 • Degroof Petercam verlaagt koersdoel Sipef

  Frank Claassen, analist bij Degroof Petercam, laat zijn koersdoel voor Sipef zakken van 52 tot 49 euro.

  Als gevolg van de aanhoudend lage palmolieprijs en deels ook door tegenzittende weersomstandigheden waarschuwde Sipef-topman François Van Hoydonck woesndag (op de algemene vergadering) dat het netto courant resultaat dit jaar meer dan 50 procent lager zal uitvallen dan in 2018.

  Claassen heeft daarom zijn ramingen verlaagd, wat resulteert in een lager koersdoel. Hij rekent nu nog op 7 miljoen dollar nettowinst dit jaar tegenover 19 miljoen eerder. Ook voor 2020 is hij voorzichtiger geworden en zakt zijn winstprognose van 32 tot 23 miljoen dollar.

  Zijn advies blijft 'houden' omdat de prijs per hectare (bedrijfswaarde per hectare) hem correct lijkt in de huidige uitdagende omgeving. Hij komt tot 9.000 tot 10.000 dollar per hectare.

 • Aurubis stopt investering van 100 miljoen euro in Olen

  De Duitse metaalverwerker Aurubis  houdt de investering van 100 miljoen euro in het Kempense Olen voor bekeken. Dat heeft het concern bekendgemaakt. De kosten lopen te hoog op, luidt de uitleg.

  Aurubis kondigde in 2017 een investering van 320 miljoen euro in een nieuw productieproces aan. Het grootste deel daarvan ging naar een fabriek Hamburg en zowat een derde (100 miljoen euro) was bestemd voor Olen. Maar de investering van 320 miljoen euro wordt stopgezet, besliste de raad van bestuur gisteren.

  De investeringen blijken te hoog op te lopen en het project wordt niet meer als kostenefficiënt beschouwd.

 • Europese beurzen werken verlies weg, olieprijs gaat fors hoger

  De Europese beurzen hebben hun openingsverliezen weggewerkt. Onder meer de olieaandelen gaan hoger als reactie op een opstoot van de olieprijs. De markt reageert op een vermoedelijke aanval op tankers in de Golf van Oman. 

 • UBS excuseert zich voor 'Chinees varken'-uitspraak van hoofdeconoom

  De Zwitserse grootbank UBS excuseert zich voor uitspraken van zijn hoofdeconoom Paul Donovan. Het gaat om een opmerking van Donovan in zijn ochtendcommentaar 'UBS Morning Audio Comment'. Donovan sprak er over de stijging van de Chinese consumptieprijzen als gevolg van zieke varkens (varkenspest). 'Maakt dat uit? Het maakt uit als je een Chinees varken bent. Het maakt uit als je varkensvlees eet in China.'

  In een Chinese krant (zie tweet) en op sociale media schoten de uitspraken van Donovan in een verkeerd keelgat. UBS beklemtoont dat de uitspraken van Donovan onschuldig bedoeld waren. De bank heeft de bewuste aflevering uit circulatie gehaald. 

 • Kepler vindt Argenx overnamekandidaat

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux begint vandaag Argenx   te volgen met een koopadvies en een koersdoel van 140 euro. Het rapport mist zijn effect niet: het aandeel gaat tot 8 procent hoger. 

  Kepler wijst erop dat het platform van Argenx een portfolio van kandidaat-medicijnen heeft voortgebracht die al succes hadden in middengevorderde stadia. Voorts wijst Kepler op de verschillende overeenkomsten die Argenx sloot met farmabedrijven als Janssen en Abbvie. 'Bovendien heeft zijn topmedicijn efgartigimod het potentieel om de bestaande behandelingen van auto-immuunziektes van tafel te vegen.' 

  Argenx mikt met efgartigimod op de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis. 'De kans op succes schatten we in op 80 procent. Dat kan de beurswaarde potentieel met 1 miljard euro opkrikken.'

  Tot slot vindt Kepler Argenx een aantrekkelijke overnameprooi. 

  ARGX ticks all the boxes of an attractive M&A target.
  Kepler

 • Bel20 opent met verlies

  De Bel20  opent met een verlies van 0,2 procent. 

  Argenx gaat aan de kop met een winst van 5,5 procent. De aanleiding is een koopadvies van Kepler met een koersdoel van 140 euro. (post 9.14 uur)

  Sipef zakt 1,6 procent na het winstalarm op de algemene vergadering. 

  Bone Therapeutics  schiet 13 procent hoger na positieve data

 • Keuzedividend Montea: 43% kiest voor aandelen

  De magazijnspecialist Montea versterkt het eigen vermogen met 8,7 miljoen euro. Dat komt omdat 43 procent van de coupons werden ingeleverd voor nieuwe aandelen. Daarnaast keert Montea 11,5 miljoen euro uit aan de aandeelhouders die voor een dividend in cash kozen. 

 • Xior: handel geschorst door private plaatsing aandelen

  De handel in Xior is opgeschort. Naar aanleiding van een overname worden 411.499 nieuwe aandelen op de markt geplaatst (zie post 8.17 uur). ING en Bank Degroof Petercam begeleiden de operatie. De referentieaandeelhouder Aloxe neemt deel voor 5 miljoen euro. 

 • Xior koopt studentensite in Leuven

  Xior , de 'kotmadam van de Brusselse beurs', neemt de Leuvense studentenresidentie Studax over. De residentie, die in 2016 werd opgeleverd, bevindt zich naast het station van Leuven. 

  De investeringswaarde ligt op 29,75 miljoen euro, met een verwacht aanvangsrendement van 5,40 procent. Xior koopt de site via een 'inbreng in gebouwen'. Dat betekent dat de verkoper nieuwe aandelen krijgt, 430.889 stuks om precies te zijn. Hij plaatst die voor het grootste deel op de markt. 

  De operatie leidt tot een kapitaalverhoging van 18 miljoen euro. 

 • Moury Construct knipt dividend

  De bouwgroep Moury Construct  knipt vandaag een brutodividend van 5,20 euro. Het dividend is al vier jaar even hoog.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures wijzen op een daling van ruim een kwart procent. 

  ©REUTERS

 • Atenor wordt midcapper

  Bij de kwartaalherziening van de Belgische beursindexen liet Euronext gisterenavond weten dat er geen wijzigingen zijn in de Bel20. Wel verhuist Atenor  van de Bel Small naar de Bel Mid. Sequana Medical maakt voortaan deel uit van de Bel Small. 

 • Sipef geeft winstalarm op algemene vergadering

  De plantagegroep Sipef  waarschuwde gisteren op de algemene vergadering dat het netto recurrent resultaat beduidend lager zal zijn dan in 2018. 'Met beduidend bedoel ik: meer dan de helft', zei CEO François Van Hoydonck. De schuldigen zijn het klimaat en de palmolieprijs. 

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Duitsland haalt 6,55 miljard euro op via 5G-veiling

  Na 497 rondes heeft de veiling van 5G-licenties in Duitsland de overheid liefst 6,55 miljard euro opgebracht. Of omgekeerd, de telecomoperatoren moeten 6,55 miljard euro neerleggen. Sommige experts - en ook de telecomoperatoren zelf - vinden dat dure licenties de broodnodige investeringen in 5G in de weg staan. 

  De vier belangrijkste telecomoperatoren van Duitsland, Deutsche Telekom  (2,2 miljard euro), Vodafone (1,9 miljard euro), Telefonica Deutschland (1,4 miljard euro) en 1&1 Drillisch (1,1 miljard euro), hebben de handen gelegd op 5G-licenties.

  Het was vooral nieuwkomer 1&1 Drillisch die het biedproces aanwakkerde en de opbrengst hoger bracht dan de verwachting van Duitsland (5 miljard euro). 'Nu worden we niet meer afhankelijk van andere operatoren en kunnen we ons eigen sterk en modern 5G netwerk bouwen', reageerde een tevreden 1&1 Drillisch-CEO, en internetmiljardair, Ralph Dommermuth.

  Dit is slecht nieuws voor de modernisering van het netwerk. Opnieuw, zijn licenties in Duitsland veel duurder dan in andere landen.
  Deutsche Telekom
  Betaalt 2,17 miljard euro voor licenties

 • Martin Feldstein overleden

  Martin Feldstein, de gewezen hoofdeconoom van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan, is op 79-jarige leeftijd overleden. Feldstein leverde de bouwstenen voor Reaganomics. Die economische politiek gaat ervan uit dat belastingverlagingen en een beperkte regelgeving leiden tot een gezondere economie.

  Van 1977 tot 2008 was Feldstein ook voorzitter van het National Bureau of Economic Research.

  ©BLOOMBERG NEWS

 • Bone presenteert geslaagd onderzoek

  Bone Therapeutics  heeft de resultaten bekendgemaakt van het fase 2a-onderzoek voor het botgroeimiddel ALLOB bij patiënten die een spinale fusie ondergaan, een operatie om de rug rechter te zetten bij mensen met scoliose. Uit de scans die zijn verzameld over een periode van 12 maanden blijkt dat bij 22 van de 30 patiënten (73,3%) een succesvolle fusie van de wervels te zien is. Bij de interim-resultaten uit september 2017 lag het slaagpercentage op 60 procent. 

  Lees hier ons volledig artikel

 • Hoe draait de Europese industrie?

  Straks kijken we uit naar cijfers over de Europese maakindustrie in april. Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • Aziatische beurzen op licht verlies

  Goedemorgen. De Aziatische beurzen noteren overwegend in het rood. De Japanse Nikkei225-index gaat 0,6 procent lager.

  Veel aandacht gaat naar Hongkong. De Hang Sang verliest 0,9 procent. Op een bepaald moment gingen de Hongkongse aandelen tot 1,8 procent lager. Handelaars maken zich zorgen over de impact van de protesten in het land tegen de uitwijzing van verdachten naar China. De autoriteiten hebben de overheidsgebouwen in het centrum voor de rest van de week gesloten. De behandeling van het omstreden voorstel in het parlement is voor de tweede dag op rij uitgesteld. 

  De markt vreest dat de sociale onrust in Hongkong kan leiden tot een uitstroom uit fondsen.
  Alvin Cheung
  Prudential Brokerage

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud