1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit onder de 4.000 punten

Een dag nadat Nasdaq voor het eerst boven 9.000 punten afsloot, temporiseert Wall Street even de eindejaarsrally. In Brussel had de Bel20 iets meer moeite met de grens van 4.000 punten.
 • Voor vandaag stoppen wij met bloggen, maar maandag zijn we weer terug met het laatste nieuws over de aandelenmarkten. Fijn weekend!

 • Bel20 sluit onder de 4.000 punten

  De Bel20 wist vandaag niet boven de psychologische grens van 4.000 punten te sluiten. De sterrenmix steeg met 0,1 procent tot 3.996 punten. 

  De winnaars van vandaag waren Cofinimmo , Ontex en Colruyt . Bij de verliezers vonden we Argenx , Galapagos en UCB .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,2 procent hoger. 

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag

  We lopen hier een rondje met u over de beurs in New York.

 • Amazon stoomt door

  Na een fikse stijging van 4,5 procent van gisteren gaat Amazon ook vandaag 1,4 procent hoger. De onlinereus klom gisteren nadat uit cijfers van Mastercard bleek dat Amerikanen tijdens de feestdagen 18,8 procent meer online kochten. Daarnaast meldde de onlinewinkelreus ook zelf dat het het beste feestdagenseizoen ooit had. 

  Met dergelijk goed nieuws trekken beleggers zich weinig aan van een onderzoek van een Britse waakhond. Want de concurrentiewaakhond CMA gaat een onderzoek instellen naar de instap van Amazon in het kapitaal van de Britse maaltijdenbezorger Deleveroo (zie post 15u12).

 • Beleggers stoïcijns na overnamespeculaties Comcast

  Comcast trappelt ter plaatse in New York.

  Volgens de Wall Street Journal is de Amerikaanse kabeloperator en betaaltelevisiegroep in vergevorderde onderhandelingen om het gratis entertainmentplatform Xumo over te nemen (zie post 8u31).

 • Apple wil smartphoneschermenfabriek kopen

  Apple en Sharp zijn in gesprek met Japan Display - een maker van geavanceerde LCD-schermen - om de belangrijkste smartphoneschermenfabriek van het bedrijf te kopen. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei. 

  Door de slechtere verkopen moet Japan Display herstructureren. Het komt daarnaast cashgeld tekort en hoopt dat op te lossen door de schermenfabriek te verkopen. 

  Apple en Sharp zijn nog aan het bespreken hoe het belang in de fabriek verdeeld wordt onder de twee ondernemingen. 

  Japan Display is Apple meer dan 0,8 miljard dollar verschuldigd voor de bouw van de fabriek van 1,5 miljard dollar. 

  Apple klimt 0,6 procent.

 • Nasdaq staat even op de rem

  In het zicht van het weekend komt Nasdaq  even op adem: na 12 winstdagen op rij, noteert de technologiebeurs nu een fractie lager. 

 • Zeg niet eindejaarsrally ...

  ... zeg wel 'Trump rally', laat de inwoner van het Witte Huis weten. 

 • Wall Street zet recordjacht voort

  Wall Street opent in het groen. De Dow Jones en de S&P500 winnen 0,2 procent en de Nasdaq tekent er 0,3 procent bij. 

  De Nasdaq sloot gisteren voor het eerst boven de psychologische grens van 9.000 punten en zet zijn mars vandaag verder voort. De beursbarometer heeft een jaarwinst van meer dan 36 procent. De Dow Jones en de S&P500 staan op een jaarwinst van respectievelijk 23 en 29 procent. 

  Het optimisme op de beurzen is te danken aan het 'eerste fase'-handelsakkoord dat de VS en China zijn overeengekomen. Analisten verwachten dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie de deal in januari ondertekenen.

 • VK start onderzoek naar intrede Amazon in kapitaal Deliveroo

  De Britse concurrentiewaakhond CMA gaat een onderzoek instellen naar de instap van Amazon in het kapitaal van de Britse maaltijdenbezorger Deleveroo. Het zogenaamde ‘fase 2’-onderzoek zal tot 11 juni lopen.

  Na het ‘fase 1’-onderzoek maakte de CMA op 11 december bekend ernstige concurrentieproblemen te zien, zowel voor de bezorging van maaltijden als van voedingswaren.

  Deliveroo meldde midden mei dat het 575 miljoen dollar had opgehaald bij Amazon en investeringsfondsen. Welk belang Amazon daarmee verwierf, is niet bekend. De instap riep wel vragen op over de ambities van Amazon op het vlak van maaltijdenbezorging.

 • Futures: Wall Street opent in het groen

  Volgens de futures starten de Amerikaanse beurzen straks hoger. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,2 procent winnen, de Nasdaq zou met 0,4 procent stijgen.

 • Mogelijk Japans contract stut SIF

  Op de beurs van Amsterdam is SIF de grootste klimmer. De maker van windmolenfundamenten is aangewezen als de voorkeursleverancier voor een windmolenpark voor de kust in Japan. SIF onderhandelt over de levering van 33 monopiles en 33 transitiestukken en heeft inmiddels een vooruitbestelling ontvangen voor het staal van het project.

 • Naar nieuwe records in New York?

  Best mogelijk als we naar de futures kijken: de future op de Dow Jones noteert 0,3 procent in de plus, die op de S&P500 0,2 procent en die op de Nasdaq Composite 0,4 procent.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... gaat over de grens van 4.000 punten, KBC dat Slovenië verlaat en een piekende palmolieprijs. Hierheen!

 • Adidas plant nieuw ski-avontuur

  De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas is van zins om vanaf de herfst 2021 weer een collectie skikleding voor te stellen, zowel voor langlaufers, alpineskiërs als voor snowboarders. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.

  Adidas had in de zomer al te verstaan gegeven dat het weer op de latten wou staan door een contract te tekenen met de 24-jarige Amerikaanse skikampioene Mikaele Shiffrin.

  De démarche van Adidas is niettemin opvallend. In 1997 nam Adidas de Franse specialist in skikleding Salomon over voor 8 miljard Franse frank (circa 1,2 miljard euro). Adidas veranderde daarop zelfs zijn naam in Adidas-Salomon. Een succes werd het niet en in 2005 werd Salomon weer verkocht aan het Finse Amer Sports voor amper 500 miljoen euro.

  Adidas is voor 6,8 procent in handen van GBL . De participatie heeft momenteel een waarde van 3,9 miljard euro en is daarmee de grootste in de portefeuille van de Belgische holding.

 • D'Ieteren, een van onze aandelen van het jaar

  De Brusselse familiale holding reed in 2019 onverwacht een vlotte rit. Collega Koen Lambrecht becommentarieert hun parcours.

 • Volkswagen versnelt elektrificering

  Het automerk Volkswagen streefde er tot dusver naar om tegen 2025 een miljoen elektrische wagens te produceren. Dat streefdoel wordt nu twee jaar vervroegd, naar eind 2023. Tegelijk stijgt de doelstelling voor 2025 naar 1,5 miljoen elektrische wagens.

  De eerste elektrische Volkswagen van de nieuwe generatie, de ID.3, komt in de loop van volgend jaar op de markt. De productie van de ID.3 is in november gestart in de fabriek in Zwickau.

  De VW-groep investeert tot 2024 in totaal 33 miljard euro in de ontwikkeling en productie van elektrische wagens. Daarvan gaat 11 miljard naar het Volkswagen-merk.

 • Olieprijs op hoogste peil sinds Saoedische aanslagen

  De olieprijs stijgt voor de vierde dag op rij. Vandaag komt er 0,3 procent bij tot 68,14 dollar. Daarmee noteert een vat Brent-olie op het hoogste peil sinds 16 september, twee dagen na de drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties.

  De olieprijs wordt hoger gedreven door signalen dat de Amerikaanse olievoorraden afnemen en door optimisme over de wereldeconomie. Volgens een rondvraag door Bloomberg zijn de Amerikaanse voorraden vorig week met 1,5 miljoen vaten gedaald.

  De prijs van de Noordzee-olie is deze maand al circa 12 procent gestegen. In de Amerikaans-Chinese handelsoorlog is een eerste, gedeeltelijk akkoord in zicht en de OPEC en haar bondgenoten hebben besloten hun productiebeperkingen nog wat aan te scherpen.

 • Qiagen verliest vijfde van waarde

  Qiagen liet op Kerstavond weten niet in te gaan op overnamevoorstellen. Het Duitse biotechbedrijf koos ervoor onafhankelijk te blijven en zijn eigen koers te varen.

  Midden november had Qiagen bekendgemaakt dat het door verschillende partijen was gecontacteerd met het oog op een eventuele overname. Het aandeel schoot daarop steil omhoog.

  Het aandeel krijgt nu de weerbots. Donderdag ging de koers 20,6 procent lager op de New York Stock Exchange, vandaag zien we een gelijkaardige reactie in Frankfurt.

  Qiagen is gespecialiseerd in moleculaire diagnostica en apparatuur voor farmaceutisch onderzoek.

 • Bel20 rondt (weer) kaap van 4.000 punten

  In de Santa Claus-rally sleet ook de Bel20 mee. De Brusselse graadmeter gaat daarbij weer boven 4.000 punten, iets wat vorige vrijdag kort voor de middag ook al even lukte.

  Met een winst van 0,28 procent noteert de Bel20 nu op 4.003,18 punten.

  Het vroegere beursgebouw in Brussel ©rv

 • Europese beurzen zachtjes van start

  De Europese beurzen starten hoger, maar zonder veel overtuiging. Na twee minuten handel wint de Euro Stoxx 50 0,1 procent.

  De Bel20 noteert 0,05 procent in de plus en blijft op een vijftal punten van de 4.000 punten-grens steken. De grootste winst in de index is voor Telenet (+1,2%).

  Op de brede markt hervat Curetis zijn rally met 9,8 procent winst, gevolgd door Iep Invest (+3,8%).

 • KBC verkoopt belang in Sloveense verzekeraar NLB Vita

  De Sloveense levensverzekeraar NLB Vita was tot dusver een 50/50 joint venture tussen Nova Ljubljanska Banka (NLB) en KBC Insurance. NLB Vita wordt nu overgenomen door Sava Re, het moederbedrijf van Sava Insurance Group.

  De deal impliceert dat KBC zich volledig terugtrekt uit Slovenië, een land dat de Vlaamse bank-verzekeraar niet als een kernmarkt beschouwt. Volgens KBC-topman Johan Thijs zal de verkoop 'een verwaarloosbare impact' hebben op de resultaten van de groep.

  KBC Groep focust op België, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Bulgarije en Ierland, waarbij de doelgroep bestaat uit retailklanten, kmo's en midcaps.

 • Hogere opening Europese beurzen op komst

  De Europese beurzen zullen positief van start gaan, afgaande op de stand van de futures. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,3 procent in de plus.

 • ‘Comcast aast op streamingplatform Xumo'

  Volgens de Wall Street Journal is de Amerikaanse kabeloperator en betaaltelevisiegroep Comcast in vergevorderde onderhandelingen om het gratis entertainmentplatform Xumo over te nemen. Net als andere streamingdiensten als Tubi, Roku of Pluto TV mikt Xumo op minder recente series en films om kijkers aan te trekken. Die hebben geen ‘set-top box’ nodig om Xumo te kijken, maar moeten wel genoegen nemen met reclame.

  De interesse van Comcast voor Xumo is merkwaardig aangezien zijn dochter NBC Universal een eigen streamingdienst voorbereidt. Peacock komt in april 2020 op de markt en zal gratis toegankelijk zijn voor abonnees.

  Telecomgroep AT&T , die in 2018 Time Warner heeft gekocht, lanceert eveneens in de lente HBO Max.

 • Wereldindex op record

  Dankzij de nieuwe records van donderdag in New York en de verdere klim vandaag van de meeste Aziatische beurzen noteert de MSCI ACWI (All Country World Index) op een nieuw record. De index wint momenteel 0,37 procent tot 565,45 punten.

  In de laatste drie maanden van 2019 klom de MSCI ACWI met bijna 9 procent. Een kwartaalprestatie waar de index in het voorbije decennium maar een paar keer in slaagde. De rally werd ondersteund door de niet aflatende kooplust van de Amerikaanse consument én door het vooruitzicht op een ‘fase 1-deal’ tussen de VS en China.

  De vraag is nu of Trump en Xi die gedeeltelijke handelsovereenkomst effectief ondertekenen en of het akkoord een nieuwe basis voor verdere economische groei vormt, merken marktpartijen op.

  De MSCI ACWI sinds 2007 ©Bloomberg

 • Juridisch adviseur Boeing stapt op

  In het kader van de aanhoudende problemen met de 737 MAX is bij Boeing een tweede kop gevallen. Nadat topman Dennis Muilenburg maandag ontslag nam, zal nu ook Michael Luttig, de speciaal adviseur van de vliegtuigbouwer voor de geschillen rond de twee dodelijke ongevallen met de 737 MAX, tegen het einde van het jaar opstappen. Luttig, een der best betaalde adviseurs in de privésector, is 65 en gaat met pensioen.

 • Ageas grijpt wellicht naast Spaanse verzekeraar Caser

  Volgens de Spaanse krant Expansión mag de Zwitserse verzekeringsreus Helvetia de komende drie weken exclusieve onderhandelingen voeren over de overname van de Spaanse verzekeraar Caser. Dat betekent dat Ageas , de andere geïnteresseerde in Caser, waarschijnlijk de Spaanse overname op zijn buik mag schrijven.

 • Santa Claus-rally

  Goedemorgen! Voor het eerst in de geschiedenis sloot de Nasdaq Composite donderdag in New York boven 9.000 punten. Een van de sterkhouders van de rally van technologiebedrijven was Amazon.com. De e-commerce-reus liet weten een ‘recordbrekend’ eindejaarsseizoen te kennen.

  De Aziatische beurzen koppelen hun wagonnetje aan de Santa Claus-trein, al is dat niet overal het geval. Terwijl Hongkong meer dan een procent wint en Shanghai een half procent, staan in Tokio en Seoel kleine verliezen op de borden. Daar is een technische reden voor: tal van bedrijven noteren er zonder het recht op het dividend.

  Na de twee en een halve dag durende kerstpauze (zelfs drie dagen in het geval van Frankfurt) openen de Europese beurzen  vandaag weer de deuren. De kans is reëel dat de Bel20 dan een sprintje inzet en voorbij de 4.000 punten-grens snelt. De Brusselse index sloot op kerstavond op een zucht van die kaap, meer bepaald op 3.992,13 punten.

  Een trader houdt koersen in de gaten op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud