1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit op laagste peil in negen maanden

De Europese beurzen kregen weer een stevige tik. In New York donderde de Dow Jones ruim 2 procent lager. De verkoopgolf stuurde AB InBev voor het eerst in acht jaar onder 50 euro. De euro klom tot boven 1,13 dollar.
 • Resilux, het nieuwe rendementsaandeel

  Het Brusselse beursoverzicht leest u hier

 • Iep Invest stelt alweer publicatie resultaten uit

  Iep Invest  kondigt een nieuw uitstel van de publicatie van de jaarcijfers aan. Ze komen nu uiterlijk eind maart. 

  De raad van bestuur moet nog een standpunt innemen inzake de geconsolideerde financiële staten en de commissaris heeft zijn werkzaamheden nog niet afgerond.
  Iep Invest

 • Ascencio stelt stabiel dividend voorop

  De verhuurder van winkelpanden Ascencio   stelt na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal een stabiel dividend voorop. Het boekjaar van Ascencio loopt tot eind september. Eind december was de bezettingsgraad stabiel op 97,3 procent. Over het eerste kwartaal stegen de huurinkomsten met 1,2 procent, en de EPRA winst met 1,9 procent. 

  Eind december lag de waarde van de portefeuille op 623,6 miljoen euro, verdeeld over België (60%), Frankrijk (35%) en Spanje (5%). 

  Ascencio telt vijf panden van de Orchestra-keten die een herstelplan ondergaan en één pand dat verhuurd is aan Blokker in Couillet. 'We zien geen problemen als deze huurder zou vertrekken.'

 • Leading ladies op de beursvloer

  Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag spraken we met drie vrouwen die werkzaam zijn in de financiële sector. 

 • Bel20 sluit op laagste peil in negen maanden

  De Bel20 sloot de dag af met een verlies van 3,1 procent tot 3.435 punten. Daarmee noteert de Brusselse sterindex op het laagste niveau sinds juni. In het clubje Belgische topbedrijven waren er maar 3 leden die het droog wisten te houden: Colruyt , Umicore en Ontex . De grootste klappen vielen bij Aperam , Galapagos en AB InBev .

  De Europese beurzen sloten met een verlies van 3,9 procent.

 • Aedifica breidt verder uit in VK

  Aedifica  kondigt de overname aan van een woonzorgcentrum in het VK voor 12 miljoen euro. Het centrum in Bury St Edmunds telt 66 eenheden en het brutohuurrendement ligt op 6,6 procent. 

 • Amerikaanse dertigjaarsrente dendert lager

   

  De Amerikaanse dertigjaarsrente duikt vandaag 29 basispunten lager. Beleggerssite Bespoke laat zien hoe zeldzaam dat is:

 • Hoe gaat het in New York?

  U leest het in onze samenvatting van de Amerikaanse beursdag: hierheen!

 • Moody's verlaagt groeiprognose grote economieën

  De kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn groeivooruitzichten voor de grote economieën verlaagd, omdat die worden geconfronteerd met de snelle verspreiding van het coronavirus. Moody's voorspelt dat de Chinese economie in 2020 met slechts 4,8 procent groeit. Amper drie weken geleden voorspelde de beoordelaar nog 5,2 procent groei in China.

  De Italiaanse economie krimpt dit jaar met 0,5 procent in plaats van met 0,5 procent te groeien. Italië wordt zeer zwaar getroffen door het virus. In de eurozone zal de groei in 2020 slechts 0,7 procent bedragen in plaats van 1,2 procent en in Duitsland 0,3 procent in plaats van 1 procent. Moody's publiceert geen cijfers voor België.

 • Verliezen lopen wat terug

  De verliezen lijken in elk geval op Wall Street wat terug te lopen. De Dow Jones gaat nu nog 1,4 procent lager. Ook voor de Bel20 is de koorts iets gezakt, waardoor de index nog een verlies heeft van 2,7 procent. Dat is nog altijd stevig. De Europese beurzen lijken minder te profiteren, want die gaan nog gemiddeld 3,3 procent lager. 

 • Olieprijs daalt voort na mislukt overleg over productieknip

  De olieprijs is voor het eerst sinds juli 2017 onder 47 dollar per vat gedaald omdat het oliekartel OPEC en Rusland vrijdag geen akkoord bereikten over een verlaging van de olieproductie. De OPEC stelde voor de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag af te bouwen om de lage olieprijs op te krikken. Maar het kartel eiste dat ook Rusland en andere bondgenoten minder olie oppompen. Rusland blijkt daar niet toe bereid.  

 • Goud glijdt plots uit

  Vrij opmerkelijk, goud gaat ineens lager. Op het eerste gezicht lijkt er geen directe aanleiding voor de daling:

 • Lufthansa knipt stevig in vluchtcapaciteit

  Lufthansa zou zijn vluchtcapaciteit tot 50 procent verlagen:

 • 'Overleg OPEC+ eindigt zonder akkoord'

  Het overleg tussen het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten over een vermindering van de olieproductie is geëindigd zonder akkoord. Dat vernam het persbureau Bloomberg. De OPEC wil de olieproductie verminderen om de olieprijs op te krikken, maar Rusland weigert. Het kartel heeft herhaaldelijk beklemtoond dat het de eigen productie alleen zal afbouwen als Rusland meedoet. 

 • Overleg OPEC+ over knip in olieproductie dreigt te mislukken

  De onderhandelingen tussen het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten over een vermindering van de olieproductie stevenen af op een flop. De OPEC stelt voor de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen om de lage olieprijs op te krikken. Het kartel is bereid 1 miljoen vaten minder op te pompen op voorwaarde dat Rusland en de andere bondgenoten hun productie met 500.000 vaten inkrimpen. Maar Moskou is daar niet toe bereid. Een mislukking van de onderhandelingen zou de olieprijs wellicht fors doen dalen.

 • Duitse langetermijnrente zakt naar historisch dieptepunt

  Het rendement van Duitse staatsobligaties met looptijden van 10 en 30 jaar is vrijdag gezakt naar het laagste peil ooit. De rente op tien jaar daalde naar -0,74 procent en de rente op 30 jaar naar -0,33 procent. De historisch lage langetermijnrente is het gevolg van een vlucht naar veilige havens, zoals Duits overheidspapier. Beleggers zijn bezorgd over de snelle verspreiding en de gevolgen van het coronavirus. Ze dumpen aandelen en kopen staatsobligaties van landen die ze veilig achten.

  De Amerikaanse rentes op 10 en 30 jaar daalden eerder op de dag naar historische dieptepunten van 0,66 en 1,20 procent. De Belgische tienjaarsrente viel even terug naar -0,315 procent, maar in de zomer van vorig jaar was ze nog lager.

 • Amerikaanse beurzen kleuren bloedrood

  Ook op Wall Street gaan de aandelen stevig in de verkoop. De Dow Jones dendert 3,1 procent lager, de S&P500 zakt 3 procent en ook de Nasdaq verliest 3 procent. 

  Voor de beleggers in New York komt het coronavirus wel heel dichtbij: het aantal infecties is in de metropool opgelopen tot 22. Wereldwijd zijn er inmiddels 100.000 besmettingen en minimaal 3.383 doden. De beurzen vrezen dat het virus zich verder blijft verspreiden en zal leiden tot verregaande quarantainemaatregelen, die de economische groei afknijpen. 

  Beleggers schuilen in veilige havens. De Amerikaanse tienjaarsrente zakt van 0,91 procent tot 0,69 procent. De goudprijs wint 0,7 procent tot 1.683 dollar per ounce.

 • Futures: Wall Street diep in het rood

  De Amerikaanse futures wijzen op een bloedrode opening straks. De hoofdgraadmeters gaan meer dan 3 procent lager.

 • Costco ziet verkopen stijgen door coronavirus

  Costco kwam donderdag nabeurs met een rapport over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Daarin meldt de supermarktketen dat ze eind februari de verkopen zag klimmen dankzij het coronavirus. 'We schatten het positieve effect op de totale vergelijkbare verkopen op 3 procent', klinkt het. Klanten haalden vermoedelijk extra spullen in huis om zich voor te bereiden op mogelijke quarantainemaatregelen. 

  De kwartaalwinst per aandeel klom met 4,5 procent tot 2,10 dollar. Dat was meer dan de 2,07 dollar die analisten hadden verwacht. De omzet nam met 10 procent toe tot 39,07 miljard dollar, tegenover een marktverwachting van 38,21 miljard. 

  Ondanks beter dan gedachte cijfers ontsnapt ook Costco niet aan de marktpaniek: het aandeel daalt voorbeurs met 1,6 procent. 

 • Jobcreatie VS draait op volle toeren net voor snelle verspreiding virus

  De Amerikaanse economie heeft in februari het grootste aantal banen gecreëerd in bijna twee jaar, blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Het aantal jobs steeg met 273.000 in plaats van de verwachte 175.000. Bovendien werd de jobgroei van januari opwaarts herzien van 225.000 naar 273.000. De werkloosheidsgraad daalde in februari onverwacht met 0,1 procentpunt naar 3,5 procent.

  Het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid wijst op een bloeiende arbeidsmarkt. Maar de cijfers hebben betrekking op de toestand midden februari. Toen had het coronavirus buiten China en enkele buurlanden nog niet veel mensen besmet. Sindsdien heeft de snelle en wereldwijde verspreiding van het virus de economische vooruitzichten in de VS en de rest van de wereld sterk doen verslechteren.

 • Rendementsaandeel Resilux in beeld

  In de Brusselse beursspiegel hadden we het over Resilux, dat nu een hoger dividendrendement biedt dan het typische goedehuisvaderaandeel Elia. Dat geven we ook even grafisch weer:

 • Starbucks ziet geen corona-impact in VS

  Starbucks trekt zich - voor wat de VS betreft - weinig aan van het coronavirus. 'Tot op heden hebben we geen merkbare impact gezien bij onze activiteiten in de VS, die goed is voor ongeveer 65 procent van onze totale omzet in het eerste kwartaal van 2020', zegt de koffiereus.

  Het bedrijf blijft dan ook onverminderd positief. 'Het positieve momentum dat we in de VS zagen heeft zich in de voorbije kwartalen voortgezet. We blijven bij onze optimistische vooruitzichten voor de lange termijn.' Voorts meldt de koffiegroep dat het de eerste tekenen van herstel ziet in China.

  Beleggers gaan niet mee in het positivisme van de onderneming en sturen het aandeel voorbeurs 2,7 procent lager.

 • Meer omzet, maar minder winst voor Accell

  Op Amsterdam krijgt fietsenfabrikant Accell  een klap na jaarcijfers. De omzet steeg vorig jaar met 7,5 procent naar 1,11 miljard euro. 'Alle regio's droegen bij tot de omzetgroei, met de electrische fiets als groeimotor', zegt CEO Ton Anbeek. De bedrijfswinst (ebit) zakte evenwel met 2,6 procent tot 54,8 miljoen euro. 

  'De bedrijfswinst ligt 10 procent onder onze verwachtingen en ook de nettoschulden waren veel hoger dan verwacht door een stijging van de voorraden', reageert analist Frank Claassen van Degroof Petercam. 

  Claassen is ook niet gerust in 2020. Accell stelt groei in omzet en bedrijfswinst voorop onder 'normale omstandigheden'. Claasen: 'De impact van het virus op de aanvoerketen is onduidelijk.'

  Degroof Petercam hanteert een 'houden'-advies en een koersdoel van 24 euro. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Rusland verzet zich tegen knip in olieproductie

  Rusland is voorlopig niet bereid zijn olieproductie te verminderen. Dat bleek tijdens overleg tussen Rusland en de OPEC. Het oliekartel OPEC stelde donderdag voor de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen om de olieprijs op te krikken. Het is bereid zijn productie met 1 miljoen vaten te verminderen als Rusland en andere bondgenoten 500.000 vaten minder oppompen. Het verzet van Rusland tegen de productieknip deed de olieprijs vrijdag voor het eerst sinds juli 2017 onder 48 dollar per vat dalen.  

 • Ook in België loopt aantal coronagevallen op

  De verspreiding van het coronavirus zet zich door, ook in ons land. Alleen al donderdag waren er 59 nieuwe gevallen, meldt de FOD Volksgezondheid. U leest alles over het virus in onze andere blog, de coronablog dus. 

 • Berenmarkt dreigt voor Bel20

  De beer lijkt op de Brusselse beurs de overhand te krijgen. De Bel20 staat sinds zijn piek op 18 februari al ruim 18 procent lager. Vanaf 20 procent is er officieel sprake van een berenmarkt. De sterindex bereikt dat stadium bij een puntental van 3.361 punten (vergeleken met de intradaypiek eind februari).

 • Olieprijs op laagste peil in drie jaar

  De olieprijs daalde vrijdag even naar 48,25 dollar per vat. Het is van juli 2017 geleden dat Brent-olie zo goedkoop was. De olieprijs staat onder druk omdat het nog niet zeker is of een groep olieproducerende landen een akkoord zal bereiken over een productieverlaging. Het oliekartel OPEC wil de productie met 1,5 miljoen vaten per dag verminderen om de olieprijs op te krikken. Maar het eist dat ook Rusland in de productie knipt. 'Zonder akkoord van Rusland is er geen deal.' Maar Rusland is terughoudend. De OPEC en Rusland plegen vrijdag overleg.

 • Jamie Dimon herstelt van noodhartoperatie

  De bekende CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, moest een noodhartoperatie ondergaan en is nu herstellende in het ziekenhuis. De 63-jarige Dimon had een scheurtje in zijn hoofdslagader. De zakenbank zei in een bericht aan de werknemers dat de topman 'goed herstelt'. 

  Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal ging Dimon donderdag uit zichzelf naar een ziekenhuis in Manhattan (New York, VS), omdat hij last had van pijn op de borst. De topman leidt de grootste zakenbank van Amerika sinds 2004.

 • Euro boven de 1,13 dollar

  De euro profiteert tijdens de beurspaniek:

  Er zijn meerdere redenen voor de stijging van de euro tegenover de dollar, maar de belangrijkste is de verandering van het monetaire beleid door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Die verlaagde eerder deze week plots de rente met 50 basispunten. Dat geeft de euro opwaartse druk, zeker in combinatie met de weinige ruimte die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft om het monetaire beleid nog verder te versoepelen. 

  De ECB stelt haar monetaire beleid niet af op basis van wisselkoersen, maar mogelijk zet de appreciatie van de euro tegenover de dollar toch extra druk op ECB-president Christine Lagarde om nieuwe maatregelen te nemen. Een duurdere euro dreigt via lagere invoerprijzen de inflatie te drukken, terwijl die in Europa al zeer laag is. Maar zoals eerder gezegd: veel ruimte is er niet. 

 • Biocartis op diepterecord

  Biocartis  tuimelt temidden de verkoopgolf 8 procent naar 4,58 euro en liet eerder met 4,56 euro een vers diepterecord optekenen. De specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose kon donderdag niet overtuigen met de outlook voor 2020, mede als gevolg van , u raadt het, de impact van het coronavirus. 

  Biocartis noteert nu 60 procent onder de intekenprijs van april 2015, 11,50 euro. 

 • Beurzen donderden lager

  Corona houdt weer huis op de beurzen. Lees hier ons marktenstuk!

  ©AFP

 • Troost u: morgen en overmorgen kan er niet verkocht worden

  De verliezen lopen op, de Bel20  en de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen van de eurozone - noteren zo'n 3 procent in het rood. Wie een zilveren randje aan de donderwolken zoekt: straks is het weekend en kan er even niet verkocht worden ...

 • ING over D'Ieteren: boomend Belron

  D'Ieteren  opende fors lager, maar beperkt nu de schade tot 1,8 procent naar 55 euro. De jaarcijfers bevestigden grotendeels wat met een bijna-verdubbeling van het aandeel in 2019 in de koers verrekend zat: Carglass-eigenaar boomt, met dank aan het magische letterwoord ADAS

  Maar er was ook een belangrijke bemol: schriftjesproducent Moleskine, in 2016 voor ruim een half miljard overgenomen, blijft krasselen. D'Ieteren-CEO Francis Deprez stuurt de CEO van Moleskine wandelen en schrijft dik 100 miljoen van de overnameprijs af. 

  Gevolg: ondanks de stevige 'aangepaste' winst voor belastingen van 300 miljoen (dat wil zeggen, exclusief allerhande 'uitzonderlijke' afboekingen), beloopt de eigenlijke nettowinst slechts 64,5 miljoen euro of 1,18 euro per aandeel. Een nettowinst die bijna volledig naar de aandeelhouders vloeit, via een dividend van bruto 1,15 euro per aandeel. 

  ING stipt aan dat het dividend - 15 procent hoger dan over boekjaar 2018 - een aangename verrassing is. Idem voor de prognose dat de winstbijdrage van Belron dit jaar 35 à 40 procent zal stijgen, nog beter dan de 24 groei waar de consensus op rekende. 'Dat is belangrijk, aangezien Belron met 50 euro per aandeel 80 procent van de netto-actiefwaarde vertegenwoordigt', stipt het beurshuis aan. De resultaten van Moleskine zijn wel 'zeer slecht', net als de outlook voor de schriftjesproducent. 

  ING handhaaft net als KBC Securities en Degroof Petercam het koopadvies voor de holding. 

 • De recessie-indicator staat op groen

  Neen, de Bel20 staat niet meer collectief in het rood. Colruyt staat in het groen. Maar het supermarktaandeel is natuurlijk met zijn lageprijzenpolitiek een van de beste recessie-indicatoren die ons land telt. 

 • Duitse fabrieksorders flink gestegen

  We hebben positief nieuws! Huh wat? Ja het is er nog, want de Duitse fabrieksorders zijn in januari stevig gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het statistiekbureau Destatis. 

  De orders klommen in januari op maandbasis met 5,5 procent, terwijl ze in december nog zakten met 2,1 procent. De stijging was ook sterker dan verwacht: economen gingen uit van een toename met 1,4 procent. De kracht kwam vooral uit het buitenland: de buitenlandse orders stegen met 10,5 procent. 

 • AB InBev tuimelt onder 50 euro

  Na het belabberde kwartaalrapport en de coronawaarschuwing vorige week blijft AB InBev  onder druk staan. Het aandeel van de biergigant zakt 2,6 procent naar 48,94 euro en noteert zo voor het eerst sinds februari 2012 onder de grens van 50 euro. 

 • De belangrijkste koersbewegingen in Brussel

 • Bel20 weer collectief in het rood

  De openingsbel: zoals gevreesd openen de Europese beurzen weer eens in het rood. De Bel20  noteert collectief in het rood en verliest 2 procent, de Euro Stoxx50  gaat 1,8 procent in het rood. 

 • Roularta: 'Dalende reclame-inkomsten blijven een uitdaging'

  Roularta  boekte vorig jaar 6,8 procent omzetgroei tot 295,8 miljoen euro. De brutobedrijfswinst verviervoudigde tot 23 miljoen euro. 

  De groei is deels te verklaren door de overname van de vrouwenmagazines van het Finse Sanoma (midden 2018). In 2019 worden de cijfers van tijdschriften als Libelle, Feeling en Flair voor het eerst een volledig boekjaar meegerekend.

  ‘De uitdaging blijft de dalende reclameinkomsten’, klinkt het. Die daalden met 4,0 miljoen euro, zelfs als de nieuw overgenomen merken worden meegerekend. Zonder die nieuwe merken lagen die 15,8 miljoen euro lager.

  ‘Voor 2020 blijven de vooruitzichten voor abonnementeninkomsten positief’, aldus Roularta. ‘De losse verkoop is in lijn met de huidige markttendens. De reclameomzet blijft zeer volatiel voor de printactiviteiten, audiovisuele media en internetactiviteiten. Er zijn grote schommelingen van maand tot maand en late boekingen wat onvoldoende visibiliteit met zich meebrengt om een prognose voor 2020 te maken.’

  Roularta sloot 2019 af met 10,8 miljoen euro nettowinst. Dat is 86 procent minder dan in 2018 toen Roularta zijn belang van 50 procent in Medialaan verkocht.

  Aandeelhouders krijgen 0,50 euro brutodividend. Roularta had eind vorig jaar een nettokaspositie van 95,9 miljoen euro. ‘De Raad van Bestuur geeft haar akkoord om een beroep te doen op een aantal gespecialiseerde financiële instellingen om werk te maken van een efficiënte beleggingsstrategie voor de cashreserves’, luidt het.

 • Europese beurzen zetten (weer) koers naar rode start

  Het is niet echt een verrassing gelet op de forse klap voor Wall Street gisteren, maar de openingsbel in Europa belooft opnieuw rood te kleuren. Afgaand op de belangrijkste futures zouden Bel20  en Euro Stoxx50  zo'n 2 procent lager van start gaan. 

  ©AFP

 • Euronav: 'Tankertarieven tot na de zomer laag'

  Euronav  zet onverdroten de verjongingskuur van zijn vloot door, met de aankoop van een supertanker (VLCC) in aanbouw voor 93 miljoen dollar. Het gaat om een zusterschip van de drie relatief milieuvriendelijke VLCC's die de olietankerrederij vorige maand aankocht.

  De rederij geeft wel vaker blijk een neus voor timing te hebben en in crisissituaties, zoals de huidige onrust rond de impact van het coronavirus, toe te slaan. 

  CEO Hugo De Stoop tempert door de huidige crisis wel de verwachtingen voor 2020, verwijzend naar 'de aanzienlijke economische tegenwind ten gevolge van het coronavirus'. 'Wij geloven en hopen dat deze tegenwind van tijdelijke aard zal zijn, al vermoeden wij dat de tankermarkten de impact zullen voelen tot aan het einde van de zomer in 2020.' 

 • Amerikaanse rente in rotvaart richting nul

  Waar is de tijd dat Wall Street nog in een kramp schoot omdat de Amerikaanse tienjaarsrente boven 3 procent piepte? Nu schiet Wall Street in een kramp omdat de tienjaarsrente door de sombere economische outlook in een rotvaart Europa achterna holt richting nullijn: gisteren tuimelde de rente nog eens 8 basispunten lager naar 0,83 qprocent, een vers diepterecord. 

 • Balta ziet bedrijfswinst met 6 procent teruglopen

  De resultaten van Balta  zijn, euhm, wat verwarrend. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 74,4 miljoen. Dan denk je: dan toch een stijging tegenover de 72,4 miljoen euro in 2018? Neen. Want die 74,4 miljoen is nu ná toepassing van de IFRS16-boekhoudstandaard. En daardoor vallen nu ook leasekosten buiten die EBITDA, want (veel) lager in de resultatenrekening bij het financieel resultaat opgenomen (voor een wat nerdy uitleg: hierheen). 

  Long story short: de aldus 'gecorrigeerde' brutobedrijfswinst daalt 6 procent van 78,8 naar 74,4 miljoen euro. Die ebitda is zoals steeds een veelvoud van de nettowinst die 10,4 miljoen euro of 0,29 euro beloopt. Met andere woorden: na de koersafstraffing noteert Balta bij de huidige koers (2,33 euro) noteert Balta tegen 8 keer de winst over 2019.

  Gelet op de hoge schuldenlast keert Balta opnieuw geen dividend uit.  

 • D'Ieteren schrijft 100 miljoen af op Moleskine, CEO moet opstappen

  Donderdagavond kwam de holding D'Ieteren  met de resultaten over 2019. Die waren zoals verwacht prima, met dank aan Carglass-eigenaar Belron en het magische vierletterwoord ADAS

  Moleskine: een molensteen ©2007 Cindy Loughridge

  Toch was er één opvallende bemol in het rapport: de overname van Moleskine, de schriftjesmaker waar oud-CEO Axel Miller vier jaar geleden ruim een half miljard voor betaalde, rendeert nog altijd niet. D'Ieteren stuurt de CEO van Moleskine de laan uit en erkent impliciet te veel betaald te hebben voor Moleskine, aangezien er een minwaarde van meer dan 100 miljoen in de boeken wordt genomen.

  Gevolg: ondanks de stevige 'aangepaste' winst voor belastingen van 300 miljoen (dat wil zeggen, exclusief allerhande 'uitzonderlijke' afboekingen), beloopt de eigenlijke nettowinst slechts 64,5 miljoen euro. Een nettowinst die bijna volledig naar de aandeelhouders vloeit, via een dividend van bruto 1,15 euro per aandeel. 

 • Een spiekbriefje voor Balta

  Elk bedrijfsresultaat is tegenwoordig een wolfijzer, getuige de lange reeks coronawaarschuwingen die beleggers gisteren over zich heen kregen.

  Straks zullen de zenuwen alleszins strak gespannen staan bij de aandeelhouders van Balta , waar de combinatie van hoge schulden en dalende winst de beurskoers sinds de IPO in juni 2017 met vier vijfde gedecimeerd hebben. De tapijtfabrikant kwam in december nog met een winstwaarschuwing voor 2019: door problemen bij de Amerikaanse afdelingen karpetten (Rugs) zal de brutobedrijfswinst zo'n 5 à 9 miljoen onder de 72 miljoen euro over 2018 liggen, wat an sich al een forse daling was tegenover de 84 miljoen over 2017.

  Maar vraag is vooral of er in het huidige klimaat spijts de kostenbesparingen enige ruimte is voor winstherstel in 2020. Het aandeel kreeg recent nog een extra klap, nadat het bedrijf aankondigde in ruil voor noodfinanciering twee fabrieken in onderpand gegeven te hebben

 • De achtbaanrit in beeld: het cardiogram van Wall Street

  Hoe uitzonderlijk de dagelijkse bewegingen van 1.000 punten of meer op Wall Street wel zijn, illustreert deze grafiek:

 • Aziatische beurzen in het spoor van Wall Street lager

  Goedemorgen! Even een blik op Wall Street, waar de Dow Jones  zijn achtbaanrit voortzette met een verlies van bijna 1.000 punten of 3,6 procent. Logischerwijs delen de Aziatische beurzen vrijdag in de klappen. In Tokio laat de Topix zo'n 3 procent liggen, wat het verlies over de voorbije vier weken tot 15 procent doet oplopen.

  In Zuid-Korea is er zo'n 2 procent verlies, ook elders kleuren de bordjes groen met een - bescheiden - verlies van 1 procent op de Chinese aandelenmarkten. Groen is, voor alle duidelijkheid, in het Verre Oosten de kleur van koersdalingen. Bij koersstijgingen kleuren de bordjes er dan weer rood. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud